Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-03-11 00:46:52

LOGOUT.hu

Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5051) mrhitoshi válasza Janos250 (#5046) üzenetére


mrhitoshi
veterán

hmm Kicsit másra gondoltam, de körülbelül kezd körvonalazódni a probléma és megoldása is a fejemben.
Lehet egyáltalán ezt az ESP lapot úgy felhasználni, hogy hozzákötöm egy UNO-hoz mondjuk, és olyan feladatot lát el, hogy csak adatokat továbbit a hálózat és az UNO között ?
Mondjuk tegyük fel Analog jelet olvasom az UNO-val, és ezt valamilyen csatornán közvetlen továbbítja az ESP ?

Egyébként örülök, hogy felkeltettem az érdeklődésedet. Szerintem beszerzek egy Bluetooth lapkát, mert azzal valószínűleg egyszerűbb első nekifutásra a dolog.

Apropó, ez még érdekesebb: [link] Nem tudom valaki próbálta-e már. Valószínűleg belevágok, és a tapasztalatokat megosztom. Ezzel a módszerrel nem kellene külön venni mindenféle érzékelőt, elég csak a telefon. :)

(#5047) aryes: Biztosan működik a dolog, mert amit linkeltem, ott a Microsoft ugyanezt éri el, ugyanúgy Bluetoothon keresztül. :K

[ Szerkesztve ]

PS4

(#5052) vitezlejszlo válasza Janos250 (#5050) üzenetére


vitezlejszlo
őstag

Fúúú gyerekek, itt nagyobb gond lesz. Eleve örültem volna valami olyannak, hogy az ESP8266-al baj van, bugos, vagy kell ra valami alap firmware frissites amitől jobb lesz... ilyen nincs? :D

Nem vagyok (még :) ) olyan szinten, hogy egyből vágom amit írtok :)

Konkrétan ezt a példát próbáltam ki: https://weblogs.asp.net/mikaelsoderstrom/creating-a-temperature-web-server-using-esp8266

Na az, hogy a hőmérő nem megy, egy dolog. Lehet rossz lábon van eleve, lehet, hogy ez akasztja meg a kiszolgalast, hogy ha nincs homerő detekálva, akkor nem is ad vissza semmit a 80-as porton?

Illetve ami még érdekes, hogy most DHCP-n kap ip-tvan az eszköz, bekapcsolás után pingik is, tehát neten rajta van. Pár óra mulva viszont a wifin fent van, látom a routeren, de pingre már nem válaszol. Nylván megpróbálom fix IP címmel, az úgyis inkább a barátom, csak a példa DHCP-s volt, és ezért van most is így...

(#5053) vitezlejszlo válasza vitezlejszlo (#5052) üzenetére


vitezlejszlo
őstag

Megoldodott a gondom...

Jellemzően a példák olyanok, hogy detektálják a hőmérő szenzort, és ha az sikeres, akkor mennek tovább. Na én rossz lábra dugtam a hőmérő adatját, ezért nem ment rendesen. Fenti pédánál maradva a #define ONE_WIRE_BUS D1-et átirtam 2-re, az adatot a D4-es lábra kötöttem, és szépen megy a webszerver...

Köszike :)

ui: mostmár csak azt nem értem, hogy a fenti kis program fordítása egy I7 3770K-n mi a francért kb 15-20 másodperc? :)

[ Szerkesztve ]

(#5054) fpeter84 válasza vitezlejszlo (#5053) üzenetére


fpeter84
senior tag

win vagy linux? win alatt nekem is látványosan sokkal lassabb a fordítás mint linux alól, és több gépen is hasonlóan viselkednek...

(#5055) Janos250 válasza vitezlejszlo (#5053) üzenetére


Janos250
őstag

:)
A lábak elnevezéseivel szoktak gondok lenni a különböző ESP lapoknál.
Ezért szoktam mindenkinek javasolni, hogy a lábak neveit a saját paneljához nézze meg a pins_arduino.h fájlban a variants-ok között.
A d1_minire pl. ez található nálam a ......hardware\esp8266\2.3.0-rc2\variants\d1_mini\pins_arduino.h fájlban:

static const uint8_t SDA = 4;
static const uint8_t SCL = 5;
static const uint8_t LED_BUILTIN = 2;
static const uint8_t BUILTIN_LED = 2;
static const uint8_t D0 = 16;
static const uint8_t D1 = 5;
static const uint8_t D2 = 4;
static const uint8_t D3 = 0;
static const uint8_t D4 = 2;
static const uint8_t D5 = 14;
static const uint8_t D6 = 12;
static const uint8_t D7 = 13;
static const uint8_t D8 = 15;
static const uint8_t RX = 3;
static const uint8_t TX = 1;

Ebből látszik:
- milyen sorszámú I/O-k használhatók egyáltalán
- melyiknek mi a neve a panelodon, bár én mindig a számot írom be, hogy más panelon is menjen, de így meg persze más panelon azt kell keresgélni, hol van, hogy van jelölve az adott I/O
- melyik lábon van a beépített led

Pl. a Te esetedben a 2-es I/O a D4, amit használtál is. Persze a D4 helyett írhattad volna a 2-t is, mert az más panelon is 2, de máshol nem biztos, hogy D4 a neve

Akkor, ha már így megy, akkor most további tanulásként javasolom, próbáld ki:
A 70. sort írd át így:
server.send(200, "text/plain", temperatureString);
Akkor kisebb körítéssel a szöveget viszi át. Így is lehet pl. wifin keresztül adatot küldeni, ha a későbbikben erre adnád a fejed.

Miért olyan lassú?
Kapcsold be a szószátyár módot, és látod, mi mindent csinál.

[ Szerkesztve ]

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#5056) nyunyu


nyunyu
félisten

Adott egy Arduino Micro, ezt szeretném Win alól flashelni.

Tegnap sikerült lefordítani a 64bites Cygwin alatt az avrdude-ot, de innen nem jutottam tovább:

Eszköz első USBre dugás után ttyS2-ként jelent meg, ehhez képest valamiért nem tudja megnyitni, hiába vágom reset gombbal programozás módba a kütyüt.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#5057) zka67


zka67
őstag

Sziasztok, SMS-t szeretnék küldeni. Első lépésként ez a modul jó lehet hozzá? Használt már valaki ilyet?

(#5058) Aryes


Aryes
nagyúr

Sziasztok! Hogyha 3db IR ledet (optokapu) és egy 100 ohmos ellenállást sorba kötök közvetlenül az arduino egyik lába és a föld közé, a boardnak lehet tőle baja? Elvileg így max. 17-20mA-rel terhelném a kimenetet.

(#5059) vitezlejszlo válasza Janos250 (#5055) üzenetére


vitezlejszlo
őstag

Ahh nagyon köszönöm! A wifit kipróbálom. Bár most is működik, jelenleg a kiadott adatokból grafikont rajzolok a szoba hőmérsékletéről :) De megnézem ez mit változtat.

De.

Megint belefutottam valami baromságba.

A ESP8266 és a DS18B20 eddig egy Xiaomi külső akkuról ment, kb 1 napot ki is bírt róla :) De most áttettem 220-as telefontöltőre. A következő történt. Elindult, pingik, de adatot weben nem ad ki. A boardon (nem az ESP8266-os kis wifisen, hanem amire rá van rakva) egy nagyon kevéssé de világító kék ledet lehet látni. Ez nem az a led, ami a ESP sarkán baromi erősen villog. Ez egy másik led :) Namost vissza a Xiaomira, kis led nem világít, minden fain. Másik telefontőltővel ugyanez. Elvileg mindkettő 0.7A-rt tud. Aztán alá tettem egy 2A-t tudó töltőt, na azzal vígan megy, nincs kis kék led, és van web kiszolgálás.

Namost. Minden logikámat összeszedve lehet, hogy a 0.7A kevés neki? Ennek a kis körömkosznyi cuccnak? Vagy nem adnak ki 5V-ot csak mitudomén 4.8-at és az a baj? Vagy mi ez már :) ESP12E doit.am -es boardról van szó.

Köszi :)

ui: amugy bakker most esik le, hogy eddig az Ardiunóban Wemos D1 retired volt beállítva NodeMCU ESP-12E helyett :P

[ Szerkesztve ]

(#5060) Aryes válasza vitezlejszlo (#5059) üzenetére


Aryes
nagyúr

Ha telefontöltő volt, akkor jó eséllyel okos töltő, ami csak a saját telefonjának fogja kiadni a 2A-t. A boardnak valószínűleg max 500mA-t adott. Buta töltő kell neki. Pl. a raspberry Pi hivatalos töltője, ugyanis azzal is sokan így járnak, mint te, ebből tippelek, hogy talán nálad is ez a helyzet.

(#5061) fpeter84 válasza zka67 (#5057) üzenetére


fpeter84
senior tag

Én az A7 néven futó GPS-el kombinált nagytesójával dolgoztam már, és abszolút elégedett voltam vele - nem sms hanem adatkapcsolatra használtam. Pár furcsaság volt a viselkedésében - jobban mondva a doksijától való eltérések - de ezt feltérképezve utána abszolút megbízhatóan tette a dolgát... Azthiszem ebben a topikban is írtam róla előbbre, ha visszanézel 2-3 hónapot biztosan meglesz, összefoglaltam hogy hogyan viselkedett nálam...

(#5062) zka67 válasza fpeter84 (#5061) üzenetére


zka67
őstag

Köszönöm, megkeresem :R

(#5063) Janos250 válasza vitezlejszlo (#5059) üzenetére


Janos250
őstag

A tápokkal már én is sokat szívtam :-(
Mostanában már csak olyan tápokat használok, amik legalább 2 A-t tudnak. Nem, mintha annyi kellene ezeknek a lapoknak, de időnként nagyot rántanak a tápon, és ezek az olcsó kínai tápok nincsenek erre felkészülve. Egy hirtelen megnövekvő, rövid idei tartó áram "rántás" igény esetén leesik a fesz, és mire beáll, addigra már késő.
Nálam az összes "fehér panelos" ESP12 erősen meg van kondizva, így jóval stabilabb. Viszont van, amire vigyázni kell, egyes paneloknál: ELŐSZÖR kell ráadni a külső tápot, és csak UTÁNA csatolni a panelhoz. Épp tegnap nyírtam ki egy lapot emiatt. A fesz konverterre csak akkor adtam rá a tápot, amikor már a panel rá volt csatolva. Láttam, hogy hogy a fesz. kb fél sec-ig felszalad a táp értékére, adott esetben ez 12 V volt. Utána persze beáll, és nagyon jó kis táp, kiírja folyamatosan a feszt, és az A-t. A panel viszont azóta nem működik. Valószínű, hogy a komolyabb tápok nem csinálják ezt, mert akkor már egyetlen telefon se működne, de ez ezt csinálta.

Pár belyezéssel korábban zka67 érdeklődött SMS küldéssel kapcsolatban, na nekem ott is a táp miatt gyűlt meg a bajom. Pár éve próbáltam egy SMS küldő lapot, és nem akart menni. Nem tudtam mi a baja, mert akkoriban kezdtem el Microchip PIC-ről átállni arduinora. Hát, ott is a táp volt a gond. Erős táppal símán ment, de több nap volt, mire rájöttem. Szóval vigyázzatok a tápokra, mert sok kellemetlenséget okozhatnak.

[ Szerkesztve ]

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#5064) Janos250 válasza zka67 (#5062) üzenetére


Janos250
őstag

Ha megtalálod, írd le légyszíves a linkjét, mert én nem találom, pedig nekem is 2 hónapja van - elvileg - úton Kínából egy A7, de valahogy nem akaródzik megérkezni.

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#5065) zka67 válasza Janos250 (#5064) üzenetére


zka67
őstag

Szia, nem volt nehéz megtalálni, keresőbe A7 :)

(#5066) fpeter84 válasza Janos250 (#5064) üzenetére


fpeter84
senior tag

[link]

Nekem is volt olyan cuccom ami november elején indult és egy hete érkezett meg, de azért a nagy tömeg megjött átlag 2-4 hét alatt a karácsonyi időszakban is

A modemek különösen sokat tudnak zabálni csúcsokban. Az alap GPRS online állapotuk ugyan megelégszik 1-200mA-el, de pl a simcom modemek doksija kiemeli hogy térerőtől függően csúcsokban akár 2A-t is képesek kirántani a tápból - ezért kell sok elkó vagy akku mellé

Nekem legjobban az MP1584/GW1584 csippes kínai kis tápmodulok váltak be eddig. Valós 2A terhelhetőség, csúcsra járatva sem igazán melegszik, de terhelés nélkül/minimális terheléssel sem instabil, ha kell akár kapcsolható is (ehhez a modulb bele kell nyúlni), és 2x V betápig el lehet vele menni, tehát autóban is biztonságosan használható. Szűk fél dolláért szórják modul formájában, így még saját nyákon is inkább pár tüskével szendvicsbe rárakom minthogy küzdjek a körülötte lévő alkatrészek elhelyezésével...

(#5067) Aryes válasza fpeter84 (#5066) üzenetére


Aryes
nagyúr

Az említett MP1584/GW1584 közül melyik a jobb? Mi alapján érdemes választani?
Step-up convertert tudtok ajánlani? Kerestem olyat, ami egy ceruzaelemről (1.2-1.5V) tud 5V kimenetet, de nem nagyon találtam, illetve ha van is, nagyon kis kimenő áramot tud csak adni. Vagy csodát ne várjak? :DDD

(#5068) vitezlejszlo válasza Janos250 (#5063) üzenetére


vitezlejszlo
őstag

Fura ez a táp téma. Alátettem egy 2A-es RasPI-s tápot. Azzal nem világított a kis kék beépített led. 1 óráig. Majd utánna halványan csak elkezdett derengeni. Fogalmam sincs mi lehet ez...

Amúgy most nagy projektem van, hátha van ötletetek :)

Adott egy kazán. Ezt vezérelném. Erre ezer példa van a neten. Most egy legegyszerűbb tekerős termosztátja van, ennél csak jobbak lehetünk :)
Nade. A tekerős termosztát nem digitális, hanem tud szabályozni, tehát kis hőmérséklet különbségnél csak alacsonyabb feszültséget küld a kazán fele, ergó a kazán csak kicsit melegít. Ha kell meg nagyon.

Arra gondoltam, mi lenne, ha csinálnék egy esp8266-ot relével, amit nem a kazánra kötök direktbe ahogy szokták, hanem a termosztát "adat" kábelét szakítanám meg vele? Azon egyenáram megy ahogy mértem. Tehát arra kötném a relét. A tekerőjén beállítanék egy maximumpot, aminél tuti nem szeretnék nagyobb meleget a lakásba, mondjuk 24 fokra. A relével pedig a visszajövő vezérfeszültséget szakítom meg. Így pl 22 foknál is le tudok kapcsolni, illetve megmarad az analóg vezérlés, tehát mondjuk 24 fokra beállított tekerőnél 22 fok esetén már nem fűt 100%-al akazán csak mitudomén 50-el.

Na? :) Egy ilyen egybeépített relés ESP cucc 2-3000 ft körül van .

Amúgy en most úgy látom a legnagyobb baja ennek az egesz hobbi arduinós dolognak a ház. Mert lehet itt bármit építeni, az, hogy nincsennek házak az alaplapokhoz szerintem tök gáz. Pl amit vennék relés ESP-t fogalmam sincs mibe tudom kultúráltan beépíteni. 3D nyomtatót meg ezért most nem vennék, hogy tudjak házakat építeni... vagy nem jól látom?

[ Szerkesztve ]

(#5069) fpeter84 válasza vitezlejszlo (#5068) üzenetére


fpeter84
senior tag

Biztos vagy benne, hogy a kazánod analóg vezérelhető? Én is tervezek hasonlót, de a miénk az egyértelműen "digitális" - vagy fűt, vagy nem a termosztát jelétől függően. A bimetálos termosztátnak van egy apró mechanikából adódó hiszterézise is, így nem rezeg oda vissza.

Egyébként az említett esp+relés megoldás még olcsóbb is - nekem pont a napokban érkezett egy SONOFF kísérletezésre - még csak kipróbáltam, de szét nem bontottam mert így is millió a projektem. Pl vettem nemrég 3D nyomtatót is, többek között az említett meggondolásból :)

(#5070) Janos250 válasza fpeter84 (#5069) üzenetére


Janos250
őstag

Én használom a SONOFF-okat, én nagyon meg vagyok velük elégedve. Nálam a legnagyobb előnyük, hogy nincs a 230-al kontakt érintkezés, tehát a munkavédelmisek szája be van fogva.
Hosszabbítók madzagját (zöld-sárga kivételével) elvágtam, és oda tettem be a SONOFF-ot. A zöld/sárga meg megy folyamatosan a házban, elfér a többi cucc mellett. Így egy hosszabbító, ami telefonról, vagy internetről vezérelhető. Ahol szenzor is van, oda betettem mégegy ESP-t, ami kommunikál ezzel a SONOFF-al (server/client), és a szenzoraival, és mind WiFiről, mind külső internetről elérhető. Tartok tőle, hogy a relé nem bírja sokáig, de még nem purcant ki. Igaz, összesen hetente pár órát vannak használva, de most egy olyan projekt jön, ahol majdnem folyamatosan kell működniük. Mivel pl. fűtést szabályozunk 5 sec-os PWM-el, így a relék igencsak használatban vannak. Lehet, át kell térni idővel szilárdtest relére, már be is szereztem párat.
A SONOFF programozása USB nélküli ESP programozása, a pineket be kell forrasztani, mert csak lyukak vannak. A kiosztás megvan az interneten, bár zömében a régebbi (4 lyukú) ábrába botlik az ember, a mostani meg már 5 lyukú.

[ Szerkesztve ]

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#5071) Janos250 válasza vitezlejszlo (#5068) üzenetére


Janos250
őstag

Nem értek a kazánokhoz, de ha a "visszajövő vezérfeszültség" egyenáram, akkor relé helyett jobban jársz FET-el.
Hát, igen, a doboz :((
Én ilyet szereztem be párat,
http://www.ebay.com/itm/Enduring-Best-Plastic-Enclosure-Case-DIY-Electronics-Project-Box-80X50X21mm-MO-/172298490082?hash=item281dca50e2
de a nagyobbakat itthon veszem, elég drágán :((

[ Szerkesztve ]

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#5072) vitezlejszlo válasza fpeter84 (#5069) üzenetére


vitezlejszlo
őstag

A termosztatban van egy kapcsolo, hogy digitalis vagy analog vezerlest kerek-e. Analog eseteben a kazan fele meno feszultseg valtozik a "mennyire van kozel a beallitott homerseklethez" -merten. Tipust megnezem ha hazaerek.

A sonoff nem a betap 230-at viszi tovabb a reles labra? Tehat amivel maga az esp is meg van hajtva? Tehat gyengearam kapcsolasra nem alkalmas nem?

Janos250: lehet, de annyira nem ertek ehhez az egeszhez sajnos. Relevel megszakitani meg egyszerunek tunik
.. Mondjuk nyaron elkoltozunk, lehet addig nem kene mar piszkalni.. Az uj helyen meg majd ujra kezdeni...

[ Szerkesztve ]

(#5073) Janos250 válasza vitezlejszlo (#5072) üzenetére


Janos250
őstag

Való igaz, hogy a SONOFF gyengeáramra nem jó. Itt kipróbálni, az új helyen meg már könnyen megy! :)

[ Szerkesztve ]

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#5074) Janos250 válasza fpeter84 (#5069) üzenetére


Janos250
őstag

Na, 3D nyomtató ügyében, majd meginterjúvollak! :) A másik topicot olvasgattam, de nem tudom, hogy a legolcsóbb kit megvásárlásába bele merjek-e vágni, sikerül-e úgy összepakolnom, hogy még életemben nem láttam ilyet.

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#5075) DrojDtroll


DrojDtroll
addikt

Arduino Robottal akarunk focizni egy ilyen infralabdával.

Milyen érzékelővel lehetne ezt a labdát érzékelni?

(#5076) DrojDtroll válasza Janos250 (#5074) üzenetére


DrojDtroll
addikt

melyik kitben gondolkozol pontosan?

(#5077) Aryes válasza DrojDtroll (#5075) üzenetére


Aryes
nagyúr

HiTechnic IRSeeker Sensor?

(#5078) DrojDtroll válasza Aryes (#5077) üzenetére


DrojDtroll
addikt

Az csak legohoz jo.

Illetve nem egyszeru beszerezni.

(#5079) Aryes válasza DrojDtroll (#5078) üzenetére


Aryes
nagyúr

Akkor sima IR szenzor, az 1200Hz-es mintavételezést meg leprogramozod.
Vagy két szenzor, és azzal már irányt és távolságot is tudsz mérni.

[ Szerkesztve ]

(#5081) Gergosz2 válasza DrojDtroll (#5078) üzenetére


Gergosz2
veterán

Nekem volt szerencsém a labdához és a lego szenzorhoz is. Nem biztos, de úgy rémlik hogy a lego szenzorral tud csak rendesen működni.

Illetve nem egyszeru beszerezni.

Van hivatalos magyar forgalmazó is.

Nokia 6030 Hardcore User // I Panic Restaurant by Taito

(#5082) DrojDtroll válasza Gergosz2 (#5081) üzenetére


DrojDtroll
addikt

Versenyeken nem hiszem, hogy minden arduinós roboton ilyen szenzor lenne.

(#5083) Janos250 válasza DrojDtroll (#5076) üzenetére


Janos250
őstag

A legolcsóbbat! :(( Úgy néztem, a Prusa az.

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#5084) Aryes válasza DrojDtroll (#5080) üzenetére


Aryes
nagyúr

Ez biztosan nem, mert 38kHz-es, a labda meg 1,2kHz-es. IR tranzisztor kellene neked szerintem, és megszakításokkal megoldani az 1,2kHz-es jel figyelését. Vagy egy 555-ös ic-vel építeni egy áramkört, amiből analóg jel jön ki. És ebből legalább 5-öt, mert a dokumentáció alapján a lego szenzora ennyi IR szenzort tartalmaz. Szerintem a végén csak olcsóbb lesz megvenni az eredetit és i2c-n kommunikálni vele. :)

[ Szerkesztve ]

(#5085) DrojDtroll válasza Aryes (#5084) üzenetére


DrojDtroll
addikt

és az baj, ha a receivernek nagyobb a frekvenciája?

nem csak programozás kérdése az egész?

(#5086) Aryes válasza DrojDtroll (#5085) üzenetére


Aryes
nagyúr

Hát gondolom tudod, hogy hogy működik az AM rádióadás meg a rádióvevő, és mit hallasz a műsorból, ha a kettő nem egy frekvenciára van hangolva.
Ha az 1,2kHz valamelyik felhangja lenne a 38kHz, akkor talán lehetne vmit kezdeni vele, de az általad linkelt vevő csak digitális jelet tud kiadni magából, távolságmérésre sehogy sem tudnád használni sajnos.
Egy 1,2kHz-es felüláteresztő szűrőt kell tervezni egy sima IR fototranzisztorra.

[ Szerkesztve ]

(#5087) Aryes válasza Aryes (#5086) üzenetére


Aryes
nagyúr

(#5088) DrojDtroll válasza Aryes (#5086) üzenetére


DrojDtroll
addikt

Egy 1,2kHz-es felüláteresztő szűrőt kell tervezni egy sima IR fototranzisztorra.

Ebben tudnál kicsit segíteni?

(#5089) Aryes válasza DrojDtroll (#5088) üzenetére


Aryes
nagyúr

Nem, én tök hülye vagyok az analóg áramkörökhöz sajnos... :DDD
De szerencsére sok hozzáértő van itt, majd vki segít.

(#5090) DrojDtroll válasza Aryes (#5089) üzenetére


DrojDtroll
addikt

rendben van, köszi.

Eddig is sokat segítettél.

(#5091) DrojDtroll válasza Janos250 (#5083) üzenetére


DrojDtroll
addikt

de az meg van melyik pursa kit pontosan?

Én az akril geeetech-esben gondolkozok.

(#5092) Aryes válasza DrojDtroll (#5090) üzenetére


Aryes
nagyúr

Nézz szét itt: [link]

(#5093) DrojDtroll válasza Aryes (#5092) üzenetére


DrojDtroll
addikt

utánanézek :)

(#5094) Janos250 válasza DrojDtroll (#5091) üzenetére


Janos250
őstag

Semmi nincs meg, mert nem értek hozzá. Csupán elképzelés, hogy a legolcsóbb legyen, akkor is, ha lassú és kevesebbet tud.

Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.

(#5095) tibi-d


tibi-d
tag

Sziasztok!
Kéne egy kis impulzus a következő feladathoz. Egy nyomógomb funkciójának kiterjesztése lenne a feladat. Ha röviden (<1s) nyomom a gombot, akkor egy változó értékét minden gombnyomásra növelje 1-el, ha hosszan (>3s) akkor egy másik változónak adjon új értéket 5s-ig, majd adja vissza a régit. Természetesen ezalatt az idő alatt a többi programrészlet zavartalanul végezze a dolgát.
Köszi az ötleteket.

[ Szerkesztve ]

(#5096) zka67 válasza tibi-d (#5095) üzenetére


zka67
őstag

Szia, timer megszakítás, 100ms-enként lekérdezed a gomb állapotát, a többi már csak pár sor program kérdése. Egy tipp a gomb lenyomás/felengedés megállapításához:
curr = keystate;
if (curr < prev) {
// lenyomas
}
if (curr > prev) {
// felengedes
}
prev = curr;

(#5097) czupy84


czupy84
csendes tag

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Új vagyok még ebben a mikrokontroller témában. Most tervezek egy arduinot venni csak nem tudom milyenre lenne szükségem, ebben szeretnék segítséget kérni.m :)

Terv a következõ: egy idöjárás állomás elsõ központi részét akarom összerakni, ami beltéri hõmérsékletet, páratartalamt and, nyomást fog mérni, lenne rajta ethernet csatlakozás, egy érintõ kijelzõ, persze gps is hogy tudjuk hol van az egység :) esetleg egy mozgás érzékelõ hogy csak akkor menjen a kijelzõ amikor mozgást érzékel.

Ha sikerül ezt így megvalósítani akkor a jövõben el tudom képzelni hogy a rendszert bõvíteni szeretném több külsõ kisebb egységgel amik csak hõmérsékletet nyomást és páratartalmat mérnének és az egységek között 433Mhz RF Transmitter + Receiver modullal kommunikálnának.

Köszönöm a segítséget.

(#5098) fpeter84 válasza czupy84 (#5097) üzenetére


fpeter84
senior tag

Javaslom hogy darabold fel a témát és részleteiben próbálj meg nekifutni, ismerkedni a lehetőségekkel, akkor tudod legjobban megfogalmazni utána a végleges eszközhöz az igényeidet. A legjobb kiindulási alap egy olcsó kínai MEGA2560-as - ugyan van nála 100x modernebb és gyorsabb, de ennek van a legnagyobb támogatottsága (az Uno-val egyetemben), ezzel tudod a tanulást jól elkezdeni. Ugyanaz mint az uno, csak több lábbal, rammal, programterülettel...

Páratartalom/légnyomás/hőmérő kombó célra talán a BME280 a legjobb választás - szintén filléres kínából modul formájában.

Kijelzőből nagyon nagy a választék de készülj arra hogy ha nem valami méregdrága adafruit/sparkfun/stb forrásból veszed akkor jó macerás lesz éleszteni, mert sokszor még a vezérlőcsipp sem az rajta a gyakorlatban, mint amivel a kínai hirdeti - ne ez legyen az első, mert igényel némi library vadászat és finomhangolás gyakorlatot... Első körben tökéletes az is tökéletes ha sorosra iratod ki a PC képernyőjére hogy mit mér, mit küldene, stb...

Az ethernet és a kijelző lehet összeveszős hardver és library szinten is - közösen használt lábak anomáliája, stb - ezeket átrendezni máshová szintén nem a legegyszerűbb feladat. Jobban jársz első körben egy filléres bluetooth modullal - a soroshoz hasonlóan ugyanúgy tudod nézni a gépeden a kimenetet csak már vezeték nélkül...

lemaradt: [link] [link]

[ Szerkesztve ]

(#5099) czupy84 válasza fpeter84 (#5098) üzenetére


czupy84
csendes tag

Szia!

Köszi a válaszokat. Amúgy szenzornak én is ezt gondoltam rendelni. Először UNO-ba gondolkodtam de láttam hogy van MEGA utána már az volt terítéken viszont egy kicsit utána olvasva láttam, hogy van a MEGA-nak egy újabb változata a DUE nevezetű. Ezt volt amit meg akartam rendelni de akkor ha jól értem ennek nem olyan jó a támogatása mint a MEGA-nak.

(#5100) leventekov


leventekov
csendes újonc

Sziasztok
Segitseget szeretnek kerni.

egy lampat szeretnek megadott idore kapcsolni. Be es Ki
es egy gombot mikor nem villagit be lehessen kapcsolni es ugyan azzal ki.

/*

Akvárium vezérlés

*/
#include <Wire.h>
#include <LiquidCrystal.h>
//declare variables
float tempC;
float temp2C;
int tempPin = 1;
int temp2Pin = 2;

int buttonPin = 10 ;
boolean currentState = LOW;//stroage for current button state
boolean lastState = LOW;//storage for last button state
boolean ledState = LOW;//storage for the current state of the LED (off/on

int hour;
int minute;
int second;
LiquidCrystal lcd(12, 11, 5, 4, 3, 2);

int co2Pin = 0; // co2 szelep
int regvilPin = 1; // reggeli villagita
int ledPin = 13; // ledszallag
int napalivilPin = 9; // napalivillagitas
int tap1Pin = 7; // tap 1 pumpa
int tap2Pin = 8; // tap 2 pumpa
int tap3Pin = 6; // tap 2 pumpa

void setup()
{

lcd.begin(16, 4);
Wire.begin();
pinMode(co2Pin, OUTPUT);
digitalWrite(co2Pin, LOW);
digitalWrite(napalivilPin, LOW);
pinMode(napalivilPin,OUTPUT);
digitalWrite(regvilPin, LOW);
pinMode(regvilPin, OUTPUT);
pinMode(ledPin, OUTPUT);
digitalWrite(ledPin, LOW);
pinMode(tap1Pin, OUTPUT);
digitalWrite (tap1Pin, LOW);
pinMode (tap2Pin, OUTPUT);
digitalWrite (tap2Pin, LOW);
pinMode (tap3Pin, OUTPUT);
digitalWrite (tap3Pin, LOW);

pinMode(buttonPin, INPUT);//this time we will set the pin as INPUT
pinMode(ledPin, OUTPUT);
Serial.begin(9600);//initialize Serial connection

}
void loop()
{

Wire.beginTransmission(104);
Wire.write(0x00);
Wire.endTransmission();
Wire.requestFrom(104, 7);
second = Wire.read();
minute = Wire.read();
hour = Wire.read();
hour=hour/16 * 10 + hour % 16;
minute=minute/16 * 10 + minute % 16;
second=second/16 * 10 + second % 16;

lcd.setCursor(1,0);
lcd.print("Time ");
lcd.print(hour);
lcd.print(":");
if (minute < 10) { lcd.print("0"); }
lcd.print(minute);
lcd.print(":");
if (second < 10) { lcd.print("0"); }
lcd.print(second);

tempC = analogRead(tempPin); //read the value from the sensor
tempC = (5.0 * tempC * 100.0)/1024.0; //convert the analog data to temperature
temp2C = analogRead(temp2Pin); //read the value from the sensor
temp2C = (5.0 * temp2C * 100.0)/1024.0; //convert the analog data to temperature

// print result to lcd display
lcd.setCursor(1,1);
lcd.print("Viz");
lcd.setCursor(10, 1);
lcd.print(tempC,1);
lcd.print("'C");

lcd.setCursor(1,2);
lcd.print("Szoba");
lcd.setCursor(10, 2);
lcd.print(temp2C,1);
lcd.print("'C");
lcd.setCursor(1,3);
if (hour*60+minute >= 540 && hour*60+minute <=1020 ) // CO@ adagolas kiirasa 9:00 - 17:00
{lcd.print("CO2 ADAGOLAS");}
{
lcd.print("CO2 KIKAPCSOLT");
}
if (hour*60+minute >= 1020 and hour*60+minute <= 540)
//----------------------------------------------------------------------------------
//Tápoldat 1 adagolás 7:00:00-kor 5mp

if (hour*360+minute*60+second >= 2520 and hour*360+minute*60+second <= 2522)
{digitalWrite (tap1Pin, HIGH);}
else
{digitalWrite (tap1Pin, LOW);}

//----------------------------------------------------------------------------------
//Tápoldat 2 adagolás 7:00:10-kor 5mp

if (hour*360+minute*60+second >= 2523 and hour*360+minute*60+second <= 2525)
{digitalWrite (tap2Pin, HIGH);}
else
{digitalWrite (tap2Pin, LOW);}

//----------------------------------------------------------------------------------
//Tápoldat 3 adagolás 7:00:10-kor 5mp

if (hour*360+minute*60+second >= 2526 and hour*360+minute*60+second <= 2528)
{digitalWrite (tap3Pin, HIGH);}
else
{digitalWrite (tap3Pin, LOW);}

//-----------------------------------------------------------------------------------
//CO2 vezerles: Be: 09:00 Ki: 17:00

if (hour*60+minute >= 540 && hour*60+minute <=1020 )
{digitalWrite (co2Pin, HIGH);}
else
{digitalWrite (co2Pin, LOW);}
//................................................................................
//Reggeli villagitas : Be: 11:00 Ki : 19:00

if (hour*60+minute >= 660 && hour*60+minute <= 1140)
{digitalWrite (regvilPin, HIGH);}
else
{digitalWrite (regvilPin, LOW);}

//--------------------------------------------------------------------------------
// Nappali Villagitas :Be: 14:00 Ki: 16:00

if (hour*60+minute >= 840 && hour*60+minute <= 960)
{digitalWrite (napalivilPin, HIGH);}
else
{digitalWrite (napalivilPin, LOW);}

//----------------------------------------------------------------

//................................................................................
//Esteji villagitas : Be: 11:00 Ki : 19:00

if (hour*60+minute >= 660 && hour*60+minute <= 1140)
{digitalWrite (regvilPin, HIGH);}
else
{digitalWrite (regvilPin, LOW);}

currentState = digitalRead(buttonPin);
if (currentState == HIGH && lastState == LOW){//if button has just been pressed
Serial.println("pressed");
delay(1);//crude form of button debouncing

//toggle the state of the LED
if (ledState == HIGH){
digitalWrite(ledPin, LOW);
ledState = LOW;
} else {
digitalWrite(ledPin, HIGH);
ledState = HIGH;

}

}
lastState = currentState;
}

//
KB igy nez ki

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.