- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Butcher82: Retro - műanyag fehérítés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
Hirdetés
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
Baky1987
tag
válasz
sutyi^ #17174 üzenetére
Szívesen válaszolnék a kérdésedre, de nem tudok
Mikor a gépet rendeltem, olvasgattam előtte itt a fórumon és ezért már alapból úgy kértem a lapot, hogy frissítsék a BIOST. Amikor elhoztam mondták, hogy megcsinálták, de most mikor néztem, hogy tudjak válaszolni, nem találtam BIOSon belül, hogy hol írja a pontos típust.
-
updog
őstag
Sziasztok!
Milyen gépet vegyekben, és Lightroom topicban már kiábrándítottak, de azért azt, hogy 13 éve AMD-s vagyok, nehéz feladni
Szóval fő felhasználásként Lightroom / Photoshop céljából raknék össze gépet, és már ki volt nézve az R7 1700, amikor jött a hidegzuhany, hogy (állítólag) az Adobe kb. pont tojik a több szálra, ellenben a kihasznált kevés magon inkább a nyers erőt preferálja (úgyhogy kb. mindenhol intelt javasoltak, pl. az 1700-al pariban az i7-7700-at).
Én viszont már pont nem fektetnék az 7.gen intelbe, de akkor ki kéne várni amíg a 8.gen-ek megjelennek, hozzá a lapok, és kinövik a gyerekbetegségeket.... szóval lehet mégis maradnék az eredeti tervnél (R7 1700+B350, csak szolidan, no tuning).Itt a keresővel láttam, hogy többen használnak Lightroomot Ryzen-en, meg vagytok vele elégedve, van esetleg összehasonlítási alapotok intel alapú konfiggal?
-
Feriboy2
aktív tag
válasz
mortis.papp #17192 üzenetére
ha használsz m.2 ssd-t akkor a sata 5 és 6 port nem fog működni, ha nem használsz m2 ssd-t akkor működnie kell mind a 6 sata portnak.
ha jól értem akkor a sata 1-4 portokat az alaplapi b350 chipset kezeli, a sata 5-6 portokat meg a proci -
apa111
aktív tag
válasz
wassabi11 #17185 üzenetére
Nézd ki kell probálni veszteni valód nincs ,csak nyerhetsz vele.Nálam a 2x8g kingstont olyan áron vettem ,hogy ki hagyhatatlan volt ,be raktam egyből ment 2133 ami a gyári érték,aztán szépen lépcsöként lépkedve el jutottam 2800-ig tovább nem megy ,de igy is bőven jó .Minden lépcsőnél mem test futattva és ott át ment ,akkor ment feljebb.A gyár 1,2v írt rá most 1,35v megy 2800-on és jobban ki hajtja a gtx 960-at.Szóval csak probálgasd és az időzitést is engedd lazábbra./pl cl 15 vs cl 16 ,18 az utána levö értéket hagyd auto matán bizd a gépre/ legalábis én így szoktam ,mert a többi értékről fogalmam sincs mit állitok csak az elsőt tudom.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
mortis.papp #17180 üzenetére
ha nem akarsz tuningolni, nemkell 4-nel tobb sata port, meg nem akarsz sli konfigot epiteni, akkor kb. semmi szukseg az x370 -es lapra.
-
wassabi11
senior tag
válasz
apa111 #17184 üzenetére
Már csak az a kérdés hogy érdemes lenne ezt a ramot esetleg nyúzni egy picit : Kingston HyperX FURY 8GB DDR4 2400MHz HX424C15FB2/8 vagy nem fogok észre venni külömbséget 2400 mhz és esetleg 2800mhz? (ha esetleg még sikerül is ilyet alkotnom aminek az esélye 1%, mivel írtam hogy nem értek hozzá) puszta kíváncsiság volt hogy lehetséges-e.
-
apa111
aktív tag
válasz
wassabi11 #17173 üzenetére
Szia!
Nálam asus prime b 350- plus lapban két memória is ment nagyobb frekin a gyári értékhez képest.Az eggyik egy Team group elite 2400@ cl 14 ,2666 cl16 és 2800 cl 18 mellett stabilan volt ki probálva ,használva.Azóta a team group át költözött egy am4 apus gépbe és helyette egy kingston savage 2133@ cl15 xmp 2x8g ,2666 cl16 és 2800 cl 18 mind kettön megy stabilan egy r1400 mellett.Szóval ha a lapod is ugy akarja bőven van rá eséjed ,de semmire nincs garancia hogy úgy is lesz.
-
Telda
addikt
válasz
Szeszkazán #17179 üzenetére
Köszi a válaszokat!
-
Feriboy2
aktív tag
válasz
mortis.papp #17180 üzenetére
bőven elég a prime b350 plus, még akkor is ha tuningolsz
x370 alaplapokkal esetleg egy kicsit kb 100 mhz-el magasabbra lehet húzni a procikat, de az olcsóbb belépő szintű x370 lapokra ez nem vonatkozik. -
mortis.papp
csendes tag
Üdv!
Gépvásárlás előtt vagyok.Egy R5 1600X procihoz kellene alaplap, memória, hűtő.
Jelenleg ASUS PRIME B350-PLUS lapot néztem ki, erről eddig szinte mindenki jókat írt.
Ezzel a memóriával (lista szerint támogatott):
CORSAIR 16GB Vengeance LPX DDR4 3000MHz CL15 KIT CMK16GX4M2B3000C15
És ezzel a hűtővel:
ARCTIC COOLING Freezer 33 PentaNem vagyok egy tuningmágus, így jelenleg nem lesz tunigolva, és ez a jövőben is kérdéses.
Szükségem van nekem egy X370 -es lapra?
ezek közül a következőket néztem:
MSI X370 GAMING PRO
MSI X370 KRAIT GAMING
ASROCK X370 Killer SLIA régi gépből a
táp FSP Aurum S Gold 600W
videókari STRIX-GTX950-DC2OC-2GD5-GAMING (ez jövőre cser)
lesz átmentve.Vélemények?
Segítségeteket előre is köszönöm! -
-
Feriboy2
aktív tag
nézd meg ezt a videót
Ryzen 3 vs. Core i5-2500K vs. FX-8370 összehasonlítás
röviden egy 4,4 ghz-re húzott 2500k egálban van egy 4 ghz-re húzott ryzen 1200-al -
Telda
addikt
válasz
Szeszkazán #17170 üzenetére
Igazából az a problémám hogy vacakol az alapalom. Van hogy random nem ismeri fel a memóriákat. Ekkor egy hosszas procedúra veszi kezdetét, ram ki-be rakosgatás, majd egyszer csak jó lesz. Olvastam elképzelhető hogy az alaplap processzor tüskéi el vannak hajolva. De még is mitől, ha egyszer össze lett rakva és sok évig működött. Végül is az a lényeg hogy egy használt 1155 foglalatú lap 20-25e Ft, ami egyrészt használt, másrészt nincs rá garancia, illetve nem szeretnék egy halott platformba további pénzeket beleölni, mert fejleszthetőség szempontjából a 1155 foglalat zsákutca. Ezért is gondolkoztam el a Ryzen processzorokon.
Akkor 1600 alatt nem érdemes gondolkozni?
Meg sem merem kérdezni, hogy akkor egy I5-3570k-t melyik Ryzen tudná leváltani?
Szinte csak játékra használom, nincs semmi komolyabb munka. -
Baky1987
tag
Sziasztok!
2666-ra sikerült beállítani a BIOS-ban, probléma nélkül elindul a gép.
A soc-os beállítást, ahogy írjátok nem lehet simán biosból letudni. Egyelőre nem érzek erre késztetést, hogy programot töltsek, állítgassam stb. Aztán lehet rám jön később, hogy bíbelődjek vele, addig is marad így.
Köszönöm a segítségeket!
-
Telda
addikt
Sziasztok!
Van egy I5-2500k tuningmentes processzorom amit szeretnék leváltani. Melyik Ryzen tudná ugyan azt, vagy valamivel nagyobb teljesítmény nyújtani? Csak játékra használom.
Így elsőre a Ryzen 5 1400-at néztem ki egy Asus Prime B350-plus alaplappal. -
R3laX
addikt
Sőt, nekem egy kicsit még az is számított, h A1-B1-ben melyik ram van az egyikben, vagy a másikban. Egyébként ha kitként veszed, a gyártási szám akkor is eltér. Én ha a korábban gyártottat rakom az A1-be, akkor ki tudok belőle sajtolni 3200-at, így néha elindul a gép
, de sajnos nem stabil. Ha a később gyártott van az A1-ben, esélytelen a 2933-nál magasabb freki. Ne adjátok fel, hasonló problémám már volt intel DDR3-nál is, csak ott amíg nem cseréltem meg őket A1-B1-ben, el sem indult a gép. Mondjuk ez egy hybrid slotos Asus P5KC-nál volt, ami már fogadott DDR3-at, de DDR2-est is.
-
kopi72
aktív tag
Van lehetőség a ryzeneknel balanced modban tulhajtasra?
Phenom-nal nem volt sajnos -
-
Pokesz007
senior tag
Az életbe nem volt még Amd alapú PC-m,most áttérek
Jövőhéten érkeznek az alkatrészek. Köszönöm a sok tapasztalatot,amit itt olvashattam
ASUS Prime B350 Plus
G.SKILL TridentZ 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz F4-3200C16D-16GTZB
Ryzen R5 1600 -
Jester01
veterán
válasz
Baky1987 #17158 üzenetére
Azért piros mert soknak tartja (persze nem az, mert ez 1,35V-os memória). Még egy kis pluszt adhatsz neki (1,4V-ig)
A SOC feszültséget ami 0,9V szokott lenni felveheted 1,0 esetleg 1,1V-ra.
Végső esetben próbáld alacsonyabb sebességen (2666 vagy 2400) vagy a CL értéket vedd nagyobbra (de páros legyen, vagyis a 18-at próbáld). Ha van CR (command rate) állítás akkor azt 2T-re veheted (az a lassabb).
-
Baky1987
tag
válasz
Feriboy2 #17157 üzenetére
Szia!
A gépet összerakattam a bolttal, de megnéztem A1 és B1 be voltak. Ezeket áttettem egyel arrébb.
Megcsináltam amit mondtál azonban, ha save and exitet nyomok a beállítás után a gép nem indul el. 3 at sipol, megy egy darabig majd leáll. Újra elindul 3 sípolás megint gondolkodik egy darabig majd leáll. Kb harmadjára indul el, akkor ha eljutok ujra a biosig,látom, hogy még azok vannak beállítva, amiket beraktam. Ha onnan kilépek újra a sipolás és a gép nem indulás jön.
2933-ra állítom egyébként. 3000res a ram.
Mit csinálok rosszul?
Nem tudom, hogy érdekes lehet e:
Alatta a Voltage configuration így néz ki:
DRAM voltage 1350 V mellett újra 1350 V de pirossal
1.8 Voltage 1800 V AUTO
VDDP 1050V AUTOKöszönöm előre.
-
Feriboy2
aktív tag
válasz
Baky1987 #17152 üzenetére
először is nézd meg az alaplap manualjában hogy jó helyre tetted-e őket, (azt hiszem a2 és b2 slot, de nem esküszök meg rá) pont most beszélik hogy az se mindegy
aztán oc tweaker a biosban és ott a load xmp settings és xmp 2.0 profile aztán ki tudod majd választani a ram sebességet. elrontani nem tudod, úgyhogy próbálkozz nyugodtan. ha nem megy akkor majd frissíts biost
hirtelen ennyi -
-
ati3x
senior tag
Úgy néz ki megoldódott a ram szívásom. Corsair 3000-es LPX. Eddig az istennek sem akart 3000-en menni. de még 2800-on sem. 2600-on járt eddig. JA, asus prime b350m-a. D.O.C.P.-n meg se nyekkent. Mígnem gyanús lett, hogy rossz helyre raktam a memokat. És tényleg A2-B2 slotban voltak. A bios első oldalán tűnt fel. Nosza átraktam A1-B1-be, és láss csodát! Egyből hasít D.O.C.P.-ben!
Azaz 3000Mhz-en. (azaz 2933-on de részletkérdés) Aztán benyomtam manuálra, és a gyári 15-17-17-17-36 1.4V helyett 14-16-16-16-34 1.375 V-on ketyeg!
-
wassabi11
senior tag
válasz
SECTORnooB #17142 üzenetére
szerintem kipróbálom az 1300x am sem vagyok vmi tuning mester, nem értek hozzá. ha meg kevés lesz egy kis pénzt ebből tudok vissza forgatni és majd veszek bele egy erősebbet, mert ahogy nézem bőven van választék még .
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
tomaszka88 #17143 üzenetére
ezek még biztosan.
-
edari
őstag
válasz
tomaszka88 #17143 üzenetére
Elvileg igen. 2020-ig támogatott az AM4.
-
SECTORnooB
addikt
-
kopi72
aktív tag
a ryzen procik gyari hutojet (csavaros) meddig huzzatok meg? 3 fordulatnal tobbet nem mertem (gigabyte lap)
-
Feriboy2
aktív tag
-
wassabi11
senior tag
válasz
SECTORnooB #17137 üzenetére
Igen én ezt értem hogy időtállóbb viszont az 1300x hozza ugyan az sőt vannak játékok ahol meg jobban is teljesít, max majd le cserélem a ryzen 2-re jövőre vagy ez már nagy hülyeség lenne?
-
SECTORnooB
addikt
válasz
wassabi11 #17136 üzenetére
Jövőbiztosabb a 4/8. Én már személy szerint nem vennék 4/4-et kezd kifutni nagyon, főleg a nagy multikban, de itt az új AC-is.. azt mondják "optimalizálatlan" ezért eszi meg a 4 magosokat, de chhh lehet optimalizálatlan de a jövőben se kell nagyon "optimalizálásra" várni szóval én biztosan minimum egy 4/8 as 1400/1500x et mondok, ha marginális a két modell között a külömbség árban egyértelmű az 1500x.
-
wassabi11
senior tag
válasz
SECTORnooB #17135 üzenetére
És meg éri az +5-7 ezer az 1400 javára vagy esetleg +5ezer az 1500 javára?
-
nyulnyulu
senior tag
válasz
#95462144 #17133 üzenetére
minden auton van,de sokáig nézegettem,csak nagy terhelés alatt szalad fel,aztán 1,28 környékén megy rendesen,nem parázok tőle,kb dec közepéig lesz ez meg!Nem nyaggatom tovább tesztel,csak most szereltem be a 240 et és megnéztem mennyivel jobb ez,aida teszt alatt kb 10 fok,ibt nem tudom már megnézni a gyári hűtővel!
-
wassabi11
senior tag
Sziasztok
Ez a vidi alapján [link] kicsit döntés képtelen vagyok hogy melyik lenne jobb játékra mert ahogy néztem az 1300x játékokban jobban szerepel mint az 1400-as.
Az 1300x elsőnek talán jobb lenne? -
3800+
őstag
Sziasztok!
Ezzel a RAM-mal próbálkozott már valaki?
Patriot 8GB Viper 4 3000MHz CL16 KIT PV48G300C6K
AB350M Pro4 laphoz nézek RAM-ot, ezt találtam ami elérhető áron van számomra, és rajta is van a QVL listán.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
j0k3r! #17121 üzenetére
ha van a biosban, akkor elore beallitod az 'auto clear cmos' -t. igy 3 sikertelen indulas utan visszaall alapra.
nemely alaplapok ezt maguktol is megteszik.
b verzio, hogy mekeresed az alaplap leirasaban a 'clr cmos' jumper helyet, es ezt kikapcsolt allapotban nehany masodpercre rovidrezarod.
c verzio, hogy kiveszed az alaplapbol a gombelemet par masodpercre. -
vaakuum
addikt
válasz
j0k3r! #17121 üzenetére
Nyomsz egy bios resetet. Alaplapon a megfelelő két tüske...de ha be sem bootol, az enyém pl. érzékeli, és magától is resetel egyet, és szépen elindul alapon... Engem ezzel szívatott az első két nap, azt hittem, lemerült a gombelem a deszkán, és azért száll el minden. Aztán utána jó lett, amint beállítottam az xmp-t, meg nem akartam 4Ghz-en járatni
-
j0k3r!
őstag
válasz
SECTORnooB #17117 üzenetére
Itt van több infó, nem teljesen kit, mert 2 single channel RAM-ból raktam össze, aztán lehet, hogy ez nem számít. Elvileg 3000 Mhz, ha jó számot nézek.
Ha esetleg nem menne, akkor mit fogok látni? Be sem fog bootolni a gép?
-
antikomcsi
veterán
válasz
mondomén #17041 üzenetére
Valószínű a borda színe nem befolyásolja a működést, így ha megy a fekete bordás, akkor az alap kivitelű is.
A kód végén a B a black verziót jelöli, ha mondjuk R akkor RGB-s ha SW akkor ezüst fehér, tehát ez a része nem baj, ha eltér a kompatibilitási listában találhatótól. -
Danken88
csendes tag
Sziasztok,
1600-as ryzen mellé megtetszett a következő lap: ASUS ROG STRIX B350-F GAMING
Emellé gondoltam 2*8 GB RAM-ot (most úgyis olcsó)
Érdeklődnék, hogy ki milyen gyakorlati tapasztalattal rendelkezik ezen lap alatti ramok hajtásával 2666+ frekvencián. QVL-t nézegettem, de vagy nem tér ki a 2*8 gigás példányra, vagy 70k+ ba kerül a kit.
Tetszenek az "olcsóbb" G.SKILL memóriák, de ha van konkrét tapasztalat valamelyikkel eme lap alatt 16 gigával, azt megköszönném, jó lenne ha nem repülnék nagyon vakon -
válasz
SECTORnooB #17106 üzenetére
Szia !
Igen nézegettem ezt a lapot, de annyira nem ragadta meg a képzeletem, fantáziám, meg a méretével gondok lennének. Mivel MSI-t is ajánlottak, ezért ebbe néztem bele --->MSI B350M MORTAR erről valakinek vélemény ?
Illetve memóriát is néztem, Corsair CMK16GX4M2B3200C16W
Ez a duó, plusz az 1600 jó döntés lehet ?Igazából a korosodó Fx 8320-at (4,53ghz) szeretném már nyugalmazni
Üdv. Tubica
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
SECTORnooB #17107 üzenetére
szerintem meg kezdesnek pont jo a ryzen master, viszonylag egyszeruen tudja huzni a motyot, ha meg elb* akkor meg egyszerubb visszalepni. kezdoknek idealis.
*szerk : mondjuk memoriatuninghoz elsokorben a biosban az xmp profilt kellene beallitani.
-
-
SECTORnooB
addikt
-
j0k3r!
őstag
Helló!
Habár elolvastam az összefoglalót, de sajnos nincs semmi tapasztalatom tuningolással. Van 2 db ilyen memóriám és egy ilyen alaplapom (qvl)
Itt azt írták, hogy akár még működhetnek is dual channel-ben. Viszont a qvl listán csak egy ehhez nagyon hasonló van támogatva: F4-3000C16D-16GISB, nekem meg ugye 2 db F4-3000C16S-8GISB lesz.
Most 2133 Mhz-en fut a RAM (a 2. majd a héten érkezik meg), lehet ebből valami tuningot kihozni? Én mondjuk egy 2666 Mhz-nek örülnék. Letöltöttem én is ezt az AMD Ryzen Master-t. Jó irány ez, vagy a bios-ban kellene állítgatni?
Kérdésem: mit kellene módosítanom? Elég az órajelet piszkáni, vagy muszáj lesz az időzítesekkel is játszani? Esetleg van valakinek hasonló memóriája, amivel elért ilyen tuningot?
Bocsánat a sok kérdésért és köszönöm előre is a választ
-
Sziasztok !
Szép lassan, de szeretném átadni a gépházamat az AM4-nek, az AM3+ után.
Egy R5-ös 1600-as processzort szemeltem ki magamnak.
Jelenleg ezek alaplap közül gondolkodok.- GIGABYTE GA-AB350-Gaming 3
- GIGABYTE GA-AB350-Gaming
- MSI B350M Gaming Pro
- MSI B350M MORTARAM3+ ig csak Gigabyte alaplapom volt a dual bios védelme, és a viszonylag jól felszereltsége, és stabilitása miatt.
Az összefoglalóba olvastam, hogy (bár ad teljesítmény növekedést) hogy nem kell feltétlenül óriási mhz-es ramok, de azért egy 2933 már el kellene. Illetve 16Gb-nyi memóriát szeretnék bepakolni. Erről vélemény ?A processzort egy bequiet dark rock pro3 hűtené (ha ez az alaplap támogatja a tuningot, és persze, ha kell
) illetve egy R9 390X videó kártyát kellene kihajtania.
Majd kérlek írjátok le mi a véleményetek az összeállításomról, elképzelésemről !
Előre is köszönömÜdv. Tubica
Új hozzászólás Aktív témák
- E-roller topik
- Adguard Premium (Android, PC és egyéb rendszerekre, valamint böngészőkhöz)
- Asztalos klub
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- AliExpress tapasztalatok
- Napelem
- Kés topik
- Az érkező Call of Duty is megnehezíti a csalást
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Mozilla Firefox
- További aktív témák...
- Apple iPhone Xs Max 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 7000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- Samsung Galaxy S24 Ultra / 12RAM 1024GB / Gyárifüggetlen / 12hó Garanciával
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest