Hirdetés
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Gurulunk, WAZE?!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szerintem, addig el sem jut a kod, hogy a hangkartyaval foglakozzon. General Protection Fault van a kepen, amit sokszor lathatott az ember, ha 16 bites Windowst hasznalt (ez volt magyarul az altalanos vedelmi hiba).
A DOSXMGR.EXE a neve alapjan valami HIMEM.SYS szeru/helyettesito lehet. Mi van a CONFIG.SYS-ben? Van esetleg benne HIMEM/EMM386 vagy valami "kompatibilis" cuccot hasznalsz?
-
vrob
aktív tag
Megtaláltam a régi játék listámat amit írtam még 286-oson mi mennyi helyet foglal és milyen monitort támogat.
Nem a Space Taxi -ra gondoltál? C64-es eredetileg. Az emlékeimben egy kicsit máshogy néz ki, de PC-ről nem találok infót. Maga a progi már nincs meg nekem sem, csak a neve a listán
Volt egy klónja amiről van videó, az Ugh! Elvileg az is megvolt, de ez késői darab lehetett. Annyira nem foghatott meg, mert nem is nagyon emlékszem rá

Viszont még egy hasonló űrhajós, de full 3D-ben, korát megelőzve.
A vírus
Elvileg 1988-as. De döbbenetes volt még 91-92 körül is. -
többet szereljük a gépet, mint használjuk - mondjuk tényleg esélyes nálam is ez az időfelosztás, de igyekszem minél többet programozni, gamelni is.
külső cache modul és P1 / K5 korszak : befigyelt nálam is annó, sajnos nem jött be a bővítő cache modul, gyakran leállt, befagyasztotta a gépet, tippre kontakthiba. Persze kíváncsi leszek Nálad milyen lesz ennek a tesztelése. SS7 256-512k alaplapi kessel már nem volt gondom.
előszedem DarthSun Madness megoldásait : jó hallani, épp azért töltöttem fel, hátha másnak is hasznos lesz, ha már magamnak küzdöttem vele.
-
Engem pld mindegyik érdekel. Szeretek összehozni egy-egy retró gépet(meg modernebbet is, retrónak
), aztán használni, tesztelni, tuningolni. A fenti P4 is 4009- et ment annó, de mostmár ismét előszedve, több tapasztalattal rájöttem, megy ez 4145- öt is, ami nem kis teljesítmény, főleg 4 év állás után. Bootol még felette is, de ez a stabil, aminél maradtam. Tesztelgetem, aztán marad a próbapadon egy ideig, gamelni is kell vele. -
arn
félisten
A k6-2ben nincs ondie cache, csak a k6-3ban vagy az azutan megjelent pluszosokban.
celeronnal sose volt cache a slotos nyakon, csak a prociban, vagy sehol. A p2 lapokon nincs cache.
ezek coast modulok, 95-96ban voltak olyan lapok, amiknel itt lehetett altalaban boviteni, vagy a gagyibb lapoknal hogy egyaltalan legyen l2 cached. Ez ketfele modul, az async az ugyanaz, mint ami a socket 3 - socket 5 lapokon volt cache, a masik pb cache, az socket7tol volt jellemzo (de nagyon korai lapok vannak meg wb cachesel is, es/vagy dipes foglalattal). Kicsit kesobb mar elhagytak a foglalatot es raforrasztottak a lapra.
Inkabb a socket 5 - socket 7 atmeneti idoszakra volt jellemzo a coastos modulok, hogy az async cacherol a gyorsabb pb cachere fejleszthess.
Ket cpu ertelem szeruen ugyanazt a memoriat hasznalja, amit cacheelsz, nem kell ra tobb cache foglalat mint a normal lapokra.
-
Retró megoldások:
A teljes tartalmat simán ki lehet dumpolni, csak tudni kell, hogy mi az adott cím tartomány. C-ben mondjuk fél óra se ezt megírni. Kell egy pointer amit beállítasz a cím kezdetére, egy ciklus ami végig porgeti azon az X kb-on, fopne, innen olvasol, oda írsz akár bájtonként. A baj az, hogyha ez két 8 bites EPROM-ban van, akkor még szét kell vágni, de az sem sokkal bonyolultabb.
Alternatíva: Debug, de azzal tök lazán felül tudod csapni a disk tartalmát. Lehet a NU-ban is van amivel ez megugorható.
LMGFY: [link]
KROK640: Az L2 cache nélküli celeronnak a baja az volt, hogy a drága platformhoz képest nem hozta a teljesítményt. Amúgy 400MHz-en az SS7-tel felvette a versenyt, de kellett hozzá drága lap és az ártöbbletet nem lehetett indokolni. 128k L2 cache és máris fordult az ár/érték arány kocka.
-
Pikari
veterán
Igen, a belső cacheről volt szó. Az alaplapi l2 cache az olyan, mintha nem is lenne

A korai slotos celeronokon nem volt cache a nyáklapon, csak a helye volt ott. A P2 processzorok mellett volt ott a cache. Azokon az alaplapokon egyáltalán nincs cache. Illetve lehet, hogy létezik olyan is, de ott már ez úgymond a processzor feladata volt akkoriban.
-
Határeset. 2.5"- ban SATA van nálam. 5400/4500 rpm - USB3->kis kínai tápnélküli SATA csatolóval ok, USB2- vel bizonytalan. SSD ugyanezen kábellel USB2- ről is műkszik. IDE talán 1db régi van valamelyik gépben, tápos átalakítóval, ezt a kínai kábellel nem próbáltam.
3.5" HDD valamint ODD : csak olyan kábellel, melyhez táp is van, jóval drágább, de kell. -
Pista0001
addikt
A 2,5 IDE -nek nem kell.
Sajnos a gép nem indul, a merevlemez felpörgése közben lekapcsol. Még nyomozom, mi lehet a baj. Nekem kicsit gyanús, hogy esetleg a táp/töltő nem a sajátja. Arról nem találtam dokumentációt, de a 15 V 1,5 A nem tűnik valami acélosnak... Üresen amúgy 15,3 voltot mértem a csatlakozón, majd próbálok mérni indításkor is, hátha ez esik be. Az indítási kísérlet után a betáp visszajelző "morzézni" kezd, erről nem találtam semmit a manualban, pedig nekem hibakódnak tűnik (hosszú-rövid-hosszú-rövid)
A fellelt dokumentációk alapján 4 mega van az alaplapon, ezen kívül 1 slot van. A leírás alapján 20 mega a max, feltételezem hogy 16 megás modullal. Egy 4 megás van benne, szóval elvileg 8 mega összesen. A merevlemeze sem az eredeti valószínűleg, a manual alapján 120 megás volt benne gyárilag, ez meg 345 megás, illetve más forrás szerint 351 (természetesen decimálisan váltva, binárisan 335 mega). Mindkét bővítés gyári alkatrészekkel történt, az eredeti tulajdonos nem sz@rral gurított, úgy tűnik.

-
vrob
aktív tag
Nálunk is volt a családban elszórva DOS-os, standalone gép az ezredfordulón, Wolfensteinre meg Doomra

@KROK640
LCD-vel kivártam sokáig. Csak 2008-2009 körül váltottam már FullHD IPS-re, ezért úsztam meg azóta is csak 2 cserével az LCD érát.
CRT-ből, a Herculestől számítva volt vagy 8 vagy 9 monitorom. Egyik sem volt új, mind használt, leselejtezett céges vagy külföldről behozott
-
Kössz !
Nézegetem a grafikus verziót is. Körszámlap, custom tick, saját naptár, 2100- ig jó. Apropó, ne felejtsétek majd hogy 2100- ban is szökőév lesz.#63:begin
inc(nap);
case ho of
1,3,5,7,8,10,12:if nap>31 then nap:=1;
2:case ev of
1980,1984,1988,1992,1996,2000,2004,2008,
2012,2016,2020,2024,2028,2032,2036,2040,
2044,2048,2052,2056,2060,2064,2068,2072,
2076,2080,2084,2088,2092,2096,2100:
if nap>29 then nap:=1;
else
if nap>28 then nap:=1;
end;
4,6,9,11:if nap>30 then nap:=1
end;
dateset;DigitalD
end; -
-
Pista0001
addikt
A 860 meg a 870 régebbi? 830 van a "fő" gépemben.
Több, mint 10 éves (szóval legalább félretró
), évi átlag 1 tera írás alatt van. Bár lehet, hogy volt pihenője, talán pár év is. Annó a Lynnfieldes gépbe vettem, szerintem még 2012. őszén, az a gép valamikor 2013. vége felé halt megkezdett makacskodni., utána lehet, hogy nem használtam egy darabig. Volt egy Z77/Sandy Celeron konfigom mellette abban egy SanDisk SSD volt, azzal húztam ki egy darabig, aztán a NUC lett a fő gépem 2014. elejétől. Abban egy Crucial mSATA SSD van, nincs is benne 2,5 colos hely. 2015-ben vettem egy integrált Kabini procis alaplapot, a Z77-et meg eladtam, szóval akkoriban a Samu tuti a fiókba került. Úgy emlékszek, a Kabiniben végig a Z77-ből maradt SanDisk volt. Sajnos az az alaplap a tavaly megkezdett makacskodást idénre terhatatlan szintre vitte, úgyhogy a dobozában várja a jövőt. Asszem 2020-ban került hozzám melóból egy 4. gen. Dell gép, amibe vettem egy 1050ti-t, az kapta meg a Samu SSD-t. Ha jó a matek, akkor akár 5 évet is várhatott a 830-as a fiók mélyén.
-
Vagy mégis? Találtam képet hasonló gépházról: [link]
Ez hasonlóan hegesztett és fekete, valami ilyesmi volt az enyém is, csak más előlappal.Ez egy régi lejárt és elkelt hirdetés, sajnos már csak kis méretű képekkel, de azért látni belőle valamit.
Az enyémen nem egymás alatt volt hely külső meghajtónak, hanem egymás mellett és alattuk volt hely 1-1 MFM HDD-nek, így mondjuk a dupla magas nem fért bele csak ha elfoglalta az egyik floppy helyet is. -
KROK640
nagyúr
Sajnos nem tudok.

A C64-em évek óta szétszedve, letárolva. Ha össze is raknám, semmilyen TVm/monitorom nincs hozzá, amire ráköthetném, tehát összerakni sem lenne értelme. Azonfelül van kb 500db floppy lemezem, ha a programozós lemezeket nézem, akkor is vagy 150 db, és fogalmam sincs, hogy melyiken van.
Ott lényegében véve az autó több fokozatban törik össze (több ütközés után) de amikor a másik spritteal összeért, gyorsan lement a törés, mivel nem pattantak le egymásról, azt még nem tudtam megoldani akkoriban.
Egyébként most döbbentettél rá, hogy tulajdonképpen a C64-es dolgaim nagyon nagy részét jelenleg ha akarnám sem tudnám beizzítani, mert még ha a gép nem is döglött meg álltában (2009 óta nem volt használva), és monitorom is lenne, akkor is kérdés, hogy a lemezek hogy bírják, tekintve, hogy a legfiatalabb is 25 éves! Mondjuk dobozban vannak tartva szobában, de akkor is ...
-
-
Acer B227QAbmiprx UM.WB7EE.A01. Árukereső szerint már nem lehet kapni, de az egyéb találatok szerint még van 1-2 hely ahol igen, ha jól értelmezem.
Nemtom hogy a fekete-fehérre állítás panelfüggő-e, lehet hogy gyártóspecifikus, HP retro, LG modern kijelzőim vannak még, azokon nincs ilyen menüpont. Lehet hogy Acerben az IPS- en is van?
, gőzöm sincs. VA panelhez sem általánosíthatom, ez az egy amiről tapasztalatom van.
Majd készítek fotót, ugyanazon képernyőtartalommal, színes/fekete-fehérben is. -
Kössz

Idő jobbra nem gond, a nagy karakterek sima Pascal kód(viszont egyszerű és szemléletes mint az összes forrásom), relatíve eltolással. csak az X- et kell variálnom.
Összeállítom a bin/source/fordító ZIP- et, aztán megy privátba a link.
Kis türelem, mert Vogonsra most fotóznom kell egy ritka procit konverterrel együtt, persze a fotózás gyors, csak a proci előkeresése 1000db- ból nem éppen egyszerű. -
vrob
aktív tag
Nekem is voltak 20-as és 40-es MFM-ek, kompletten vezérlővel. De csak eladásra a 90-es évek közepén, persze fillérekért akkoriban.
Micsoda érték lenne - nem is pénzben - ha akkor inkább elraktam volna egy szekrény mélyére a következő évtizedekre
A Taxi nem egy magyar játék volt? A youtube-on próbálkoztam, de nem találom.
-
Nem ismerem az oldalt. Nem értem, hogy a reset gombot miért esett áldozatul az áttervezésnek. Az eredetire egy Windowsos programmal lehet feltöltögetni a játékokat USB kábelen keresztül. Nem szeretem, mert macerás, de már csak akkor használom, ha floppy lemezt akarok írni, mert arra is képes. De a kungfu szinte 99%-ban helyettesíteni tudja, szóval nem látom értelmét, hogy mind a kettőt beszerezze az ember. Persze ha jó áron van, akkor miért ne?
-
envagyok
veterán
Kung fu flash-t itthon fullos kiépítésben árulják most.
Van rajta extra gomb, ami a final III, stb cartridge-hez kell.
Nem kell flashelgetni, műanyag tokban dobozban használati utasítással, számlával, garanciával árulja a srác, SD kártyára bárhol szinte bármivel ráteszel bármit, méretben sem vagy korlátozva. Miért ragaszkodsz az easyflashez?
[link]

-
-
Fenyő
őstag
Igen a sarkazás védő csak a T-birdhoz meg Spitfirehöz volt jó, most is akad egy még, vmelyik nagyobb Athlonnal (1200, 1333 és 1400-asból van egy-egy példány) szerváltam gombokért még évekkel ezelőtt. Az ilyen kisebb sarkazást szinte mindig túlélték, van amelyik nagyobbat is, volt olyannal is dolgom, amelyiknek kompletten egy éle hiányzott
, meg 1-2 sarka, de simán stabilan működött ennek ellenére. Ilyen ramom szerintem pont nekem is volt, meg ez a Mistral matrica is sok korabeli motyómon most ott virít, jó nagy mamut volt akkoriban, ilyen félszürke beszerzésekkel mindig az olcsóbbak közé tartoztak, mondjuk ez a gariztatás színvonalát is gyakran az elfogadható határérték alá vitte. 
Szerk; Igen fpu-t játékok akkoriban nem nagyon használtak, inkább ilyen táblázat/adatbázis kezelő vagy 3d tervező progik inkább, mondjuk a Scorch-ról pont tudtam, ott a golyó pályájának kiszámítása gyorsabban ment vele, Stuntsról meg eléggé megoszlanak az infók, hogy tényleg valóban használja vagy csak fake info, mondjuk ki lehet próbálni, egy 286-os úgyis kb pont a játszhatóság határa vele...
Darthsun: Nagyobb mobilbartonok mennek mint a golyó ált., nekem most csak egy 2600+ van, de még nem próbáltam mit bír, vannak lockmentes tbred, thorton, bartonjaim, a 2200-at jópár tudja alapfeszen, egy lockemntes 2400+ thorton 2400-et is megy, alapfeszen még 2300-on is lazán hűvösen.
-
Fenyő
őstag
Igen Tbird a Thunderbird, csak hosszú szó
, azért szerencsére nem volt olyan gyakori a hűtőleesés, meg a hűtő nélküli próbálgatás
, de arra pont elég volt, hogy néhány bizonytalan vásárlót azért elriasszanak ezek füstölős videók, tbredtől fölfele viszont már nem volt ilyen probléma, egyszer egy bartonra sikerült fordítva feltennem a hűtőt és nem feküdt fel rendesen, de szerencsére azt már pár mp után levágta a hővédelem.KROK640: mezei 2500+-ból kb minden 3. ment 3200+-ként, mobil Bartonból még több talán 80-90% is, de nekem sikerült belefutnom egy olyanba ami 2000mhz fölé nem igen ment, azt viszont alulfeszelve is tudta egy asztalihoz képest ofkorsz, mondjuk ezt a 2000mhz-et legtöbb tbred b vagy újabb mag tudta (1700+ jiuhb pl best buy volt Celeron 1700 áron kaptál egy kb 2400-as P4-es teljesítményt), max a rosszabbak csak némi + fesszel.
-
Evvel adós voltam, más tevékenységek mentek, most megnéztem.
Esetleg leírnád hogyan paraméterezted XT-re a CpuSpd-t? #100155 ennél kicsit konkrétabban, vagy ez gépfüggő?
HD6850+Xeon E5-2640v3 defben bootolva 2.6GHz/3.4T 8C/16T HT ON - utóbbi DOS alatt nem lényeges, csak amiatt írtam le, mert 2C/2T/HT OFFal a DOS is eleve gyorsabb.
CPUSPD cd t1 : XT 4.6MHz
CPUSPD cd t4 : XT 10MHz
CPUSPD cd t8 : 286 20MHz
CPUSPD cd t16 : 386 40MHzValamint az ultramodern kínai lap, képes 800MHz- en is bootoltatni a Xeont, ekkor a t1 alkalmazása, elképzelhetetlen lassúságot okozhat, nem próbáltam, mert nincs kedvem 5 percet várni egy program elindulására.
Persze gépenként is változékony lehet, de iránymutatónak jó. Közben a Landmark mellett ránéztem a CDMan gamere is, t8- al a legjobb sztem, t4- el már kicsit lassú. Valamint kilépés után nem állítja vissza a VGA textmódot, valami CGA szerű lesz, de a mode co80- al visszaváltható.Hogyan van google-on megosztva, hogy nem látszik a tulajdonos?
Gőzöm nincs, nem értek hozzá, csak ráböktem a megosztásra, majd engedélyeztem hogy a link birtokában bárki letölthesse.
-
KROK640
nagyúr
Nekem először a 1700-as Celeronomba lett így. Konkrétan úgy, hogy volt egy 256-os modulom, amit eladtam, de akinek eladtam annak beszámítottam a 128-as modulját, hogy legyen gépem addig a pár napig, amíg megjött az 512-es modulom, amit csak beraktam mellé. így 640MB RAMmal volt a Celeron 1700-asom, majd mikor jött az Athlon XP, akkor abba átkerült ez a RAM konfig, egészen 2006 tavaszáig, amikor a 128-as helyére egy 1GB-os modul került. 2009 tavaszára 2GB RAMom lett, és ennyivel vonult ki az Athlon XP, majd ugyanennyivel érkezett a Phenom 9500, ami aztán teljes nálam töltött ideje alatt sem haladta meg a 2GB-t. 2014-ben adtam el, az új tulaj egyből rakott bele még 4GB RAMot, de már az a 6GB sem volt akkor túl sok, pláne, hogy az új gépem (Core I3 4330) 16GB DDR3 RAMmal jött

-
De csak ha IBM.

Van is egy Model M-em hozzá, amit felújítottam... igaz, nincs használva, mert az F122-t élem nagyon... de azt pedig nem tudnám rákötni, mert USB-s adapterem van hozzá, nem vágom, létezik-e olyan aktív adapter, ami a terminál din-szerűségről AT-ra vagy PS2-re alakít át.És ha majd veszek egyet, segítetek feltelepíteni? Abszolút bot vagyok a DOS mélységeihez.
-
Igen az X99- ben mindkét kártya benne van. A kínai lapon a server chipset előnye hogy egyenként engedélyezhető, tiltható bármelyik PCIe slot, így bármikor bootolhatok, bármelyik kártyával. A későbbi AM4 már elmaradott ehhez képest, bár ott is megoldható, csak furmányosabb a dolog.
-
Ja-ja nagyon feelinges a programod. Ezt fogom használni DOSban ezentúl. A 7.1EE- be mint mondtam bele is pakoltam, DN- ba behúztam, így marad a feltöltésben is.
EGA-VGA is hasonló a GTX- el, de hát ott más is bugos már DOS alatt, de ne aggódj, az UEFI kártya már csak ilyen. A HD6850 is madness a DOSnak, de ott tökéletes a programod, valamint látszik hogy az még a legrégibb DOS címekkel is kompatibilis, Arkanoiddal tolom most, 2.6GHz Xeonnal, lassítás nélkül, teljesen jó.
Basichez nem értek, szakbarbár vagyok, csak Pascal+assembly, de jó így a programod. Az EGA verzió is jó a HD6850- el is, annyi hogy a definiált felbontás miatt magasabb az egész logo, de ez is futtatható VGA- val is. -
Akkor ha jól számolom, Veled együtt 3(vagy4?) ember letöltötte

Mega: simán is letölthető, vissza kell lépni a felugró ablakból, és ismét kezdeményezni a letöltést, az csak a reklám helye
Szép munka, jó a menüzés, progik, játékok, szinte minden van, le a kalappal...
Kössz, igyekeztem, végülis eredetileg magamnak készítettem hobbi célból, de ha már megvan persze hogy megosztom, akit érdekel az ilyen project, nyilván nekem is öröm, valamint a visszajelzésekkel megtudhatom hogy más konfigok esetén, ami nálam nem tesztelt, működik-e.
Van ismerős, aki csak a retro játékokat futtatná, DosBox-nak azért vannak korlátai, így nagyon jó ez a kezdeményezés
Régebben próbáltam DOSBox- ot, nem az igazi, meg hát nekem kínai, a régi real DOShoz értek, mindenféle emu nélkül, ezért a kihívás hogy natívan megvalósítsam modern gépre is. Az SBEmu- val a hang is igazodik már a retró DOShoz, a legmodernebb alaplapi hanghoz is, persze én csak alkalmaztam, a zseniális Crazii programozó kódját, az érdem az övé. enélkül sem valósulhatott volna meg a projectem.
Esetleg leírnád hogyan paraméterezted XT-re a CpuSpd-t?
Megnézem, be van kapcsolva az X99, DOS alatt, (fut most az Arkanoid), fejből hirtelen nemtom, visszajelzek a pontos parancssorra.
Jó lett a Dos Navigator zöld téma
Anno láttam egy VAX munkaállomást, annak a színeit próbáltam utánozni

-
Örültem DarthSun virtuális XT-jének is, nagyon jól sikerült beállítania.
Akkor nekem is öröm hogy a madness gép hozzátett a retró hangulathoz, nem is jöhetett volna létre a modern lassító program nélkül, ezt is olyan programozó fejlesztette, akinek hozzám hasonló érdeklődési köre is van. -
Jól tudod.

Amúgy az első PC amit kaptam fateromtól, szintén 386-os volt, kb az ezredforduló előtt kicsivel, nyilván ez akkor már sokaknál kuka kategóriának számított, de azért én örültem neki, mert nálunk nem hittek az ilyen dolgokban mint informatika, így nem is fektettek bele a szüleim, és sokáig hajthatatlanok voltak.... ez is csak azért lett, mert a cég kidobta, aminek dolgozott faterom, így hazahozta hadd játsszon vele a "gyerek".
Nála sokáig maradt is egy működő 386, mert azon futott valami céges adatbázis progija ami DOS alól működött, és úgy volt vele, hogy ami működik, nem kell megjavítani / modernizálni.
Azért egy koprocit vett bele, ami szerintem egyáltalán nem gyorsított a programon, de legalább jól nézett ki az alaplapon
Persze aztán jött 486, mert elkapott minket a feeling, majd a jobbnál jobb gépek, de a lényeg hogy azt a relatíve kevés DOS kötődést bennem ez a korához mérten jócskán megkésett élmény alakította ki. P3-am is akkor lett, amikor már a P4 is ciki volt, viszont a réginek számító kedvenc játékaim nagy részéhez elég egy P3, azért is azt építettem retro gamingre, és amióta működik, minden percét élvezem. Ráadásul bepótolom vele az elmaradt modern 90-as évek végi otthoni pc-t.
Tény, hogy ott motoszkál bennem egy 386 gondolata, de még nem értem el oda, hogy a tettek mezejére lépjek.
Ha minden jól megy, idén költözünk, és lesz helyem, attól tartok, akkor fognak ezek a gondolatok manifesztálódni
-
-
Fenyő
őstag
De nem csak ilyen nagy lapjaim vannak ám
, tegnap elfejtettem, hogy a 8900C-ét is előkotortam, ami pöcröff megy bármilyen XT-ben (sosem jumperelgettem), most épp pont egy mini XT lap volt a legelérhetőbb helyen, abban is indult rögtön ofkorsz, ebbe is egy Nec V20-ast tettem annó (vmi párszáz ft volt újonnan), 16 mhz-et is tudna megfelelő lapban;

Igen a korai 386DX lapokban nem csak 387-es, hanem 287-es fpunak is volt foglalat, végül is egy ekkora nyákon elfért.
Ha lenne annyi dipes ramom a nagyobb fajtából (ami ált a vga karikban is van, mint pl a fenti 8900C), akkor akár 8 mb-ig is fel lehetne bővíteni ezt a DX20-ast (úgy akár win95 vagy retró linux is futna rajta), most csak 2 mb van benne, az akkor bőven elég volt, de később azért jól jött legalább a 4mb egy 386-oshoz. Ahogy a linkelt Chips 82C212-es 286-os lapodon is jól jön a mb feletti rész, mert van hardveres ems vezérlője is, amit sok korabeli dosos program ki tud használni, másrészt rom shadowingot is tud, így a megfelelő umb driverrel (pl umb_drvr ingyenyes, vagy a Last byte memory manager ami szinte az összes korabeli chipsetet ismeri, alapból shareware , de van hozzá kódom vhol ha érdekes írj rám) az ems page framet szabadon hagyva umb-be tudod tölteni a drivereket, így konvencionálisból is bőven 600 fölött marad. Ezen kívül a memóriát is tudja 0 wait staten interleaving módón kezelni, ha biosban nincs hozzá néhány korai lapban opció, akkor van hozzá külsős beállító progi is, ez is megvan vhol. A Vlsi chipsetes lapod is tud umb-t a fenti driverekkel, azt igazából elég sok 286-os tudja, hardveres emst viszont csak a Chips-nek néhány chipeste pl Neat (ez a 82c212), Hedaka D60 meg még vmi. Scat vagy vmi ilyesmi nevű, ill a Headland HT12, meg vmilyen Suntac chipset (ezeknek is megvannak archiválva az ems drivereik, mindegyiket tesztelgettem is annó). Mondjuk hardveres ems vezérlő nélküli 286 lap alá is lehet emst emulálni, bár lassabb lesz és memória éhesebb, bár fenti umb_drv-ben levő nem olyan vészes, az univerzálisabb emm286 viszont sokat eszik.
A kezdeti időkben (90-es évek, de még talán a 2000-es évek elején is némileg) szerintem a többség így apránként bővítgetett, ahogy volt pénz/jó lehetőség stb, szóval gyakoriak voltak az ilyen 1-2 generációnyi eltérések az alkatrészek között... -
Fenyő
őstag
Jó sok kérdés merült fel amíg nem léptem te, szóval lehet jópár dolog majd elkerüli a figyelmem, így szinte biztos nem mindenre tudok válaszolni;
- amd pártiság kérdése; én nem vagyok semmilyen párti, inkább az ár/értéket néztem mindig napi használtra általában, így mondjuk nekem is gyakrabban volt amd-em, az első is egy amd 386DX-40 volt, ilyen opti495-ös kombi lapban, amiben aztán cserélve lett intel 486dx2-66-ra, ide akkor egy cyrix 486dx2-80 volt szánva, csak 5v-os procikat kezelte a lap, de a cyrixxal sehogyan sem indult, szerencsére el tudtam cserélni egy használt idx2-66-ra. Ezután jött az amd 5x86 133@160 már vmilyen pci-os egerészős biosos lapban, aztán acorp ali nálam is k6-2 350-el, addig sosem volt teljes gépcsere, a ház+táp még 386-osból maradt, periféirák, vinyók is mindig jöttek tovább amíg lukasra nem taposták talpukat, vga is még az 5x86-ból egy S3 Trio, ez lett aztán tnt2 m64-re cserélve rambővítéssel egyetemben. A következő már sulinetes gép volt és utána ez gép még megmaradt, innentől már nem csak egy gép volt a háztartásban...
- Integrált Trident Blade3D-vel nem volt dolgom, de ha nem dedikált memóriája van, hanem a rendszeréből csíp le, akkor biztos nem hozza egy dedikált penge3d élességét.

- Trident 9440 pci-om van, elő is keresetem, a vlb karis lista alapján, amit sikerült annó összeszedni, elég sok minden összejött, a vezás Matrox volt az amit hiába kergettem. Bios nélküli Trident lehet vmi brand gépben volt, és abban volt a vga biosa is.

- Közben előkerestem a 20 Mhz-es 386-osokat, és mindkettőt megveri a 286-os, mondjuk a DX20-as egy nagyon korai cachenélküli lap, biosában nem sok mindent lehet állítani, míg az SX20-asban legalább a ramot 0 wait state-re tudtam lőni, így majdnem befogta a DX20-at. A DX20 elsőre nem indult, rögtön levágta a tápot, kimértem, az at tápcsati mellett közvetlenül egymás mellett 2 tantál kondi zárlatos lett az idők folyamán. 10uf 25v-os mind a kettő, de csak 22uf 50v-os elkó volt itthon ami betehető volt a helyükre, ezekkel végeztem a tesztet. Szerintetek maradhat benne vagy cseréljem majd az eredeti specifikációjúra alkalom adtán?

-
Ez hatalmas, látom hogy még faragnom kéne, egy ilyenszintű versenyre nem is gondoltam, mindenféle hegyezés nélkül mértem a korabeli konfigokat
4.7MHz XT- n mincs, de pont annyira lehet lelassítani az X99-Xeon+GTX1650 konfigot, úgyhogy futtatok vele 3DBench- et, valamint a 286 sebesség is pontosan beállítható. Erre a hsz- ra válaszolva bedobom majd az erdményeket. Erre ugye sokan mondhatják hogy persze nem releváns, pedig az, mert modern lassítóval(korábban linkeltem), pont ezen kiemelt sebességek pontosan belőhetők. További tiltakozás esetén pedig azt mondom, hogy teljesen mindegy, mert úgysem tudja bárki, ezt ilyen szinten reprodukálni. -
Pikari
veterán
Ahogy az arn által linkelt videón látható. Ugyanúgy kell szódabikarbónával is, csak ő ott cementet használ. Pillanatragasztót odaspriccelsz, aztán egy kiskanálnyi szódabikarbóna, majd megint pillanatragasztó, megint spricc, és így építed.
Előre nem tudod összekeverni, a pillanatragasztó kb fél másodperc alatt szárad beton szilárdságúra, ahogy hozzáér ezekhez a por szerű anyagokhoz.
Folyós pillanatragasztó kell, az 50-80 forintos kínaival szoktam.
De ezt a módszert inkább csak az idom szerű dolgok visszaépítésére ajánlom. Ha pl valaminek a háza törött el, vagy ilyesmi, azt inkább forrasztani érdemes, de olyat még nem csináltam, pedig már ideje lenne.
Arra vigyázz, hogy ne szívd be a gőzét, illetve vagy 100 fokra hevül közben, égési sérüléseket okozhat, ha óvatlan vagy.
-
Fenyő
őstag
Dosos kompatibilitásban a Cirrus, Trident és S3 karik a legjobbak pci/agp, és vlb .
Amd 5x86-hoz, igen felesleges bármilyen 3d-és kari, ami a 3d-és részét illeti, ahhoz kevés az fpu-ja, ellenben pod-hoz, vagy cyrix 5x86-hoz már lehet némi haszna, de akkor már inkább egy rendes p1-es és akkor nincs kompromisszum. -
Fenyő
őstag
Majd hétvégén megnézem, de emlékeim szerint default beállításokkal simán ment a 8900C Xt-ben, mondjuk 4,7-es Xt-ém nincs, 8-as a legkisebb, bár turbó nélkül elvileg mindegyik 4,7-en megy, úgy szerintem nem próbálgattam a karikat, csak def. órajelen.
KROK640: Pedig hivatalosan az Nv szerint csak 128bites lehetne az MX440, a 64bitest MX420-nak lehetne csak nevezni, de ismerjük a gyártókat, ugyanazon a néven próbálnak gyakran silányabb/gyengébb teljesítményű karikat elsózni, ebben a korszakban volt ugye 64bites MX440-en kívül 8500LELELE, 128bites 9800pro, 9600Pro 5ns ramokkal 600 helyett 400-as órajelen, sőt ilyesmi volt 9600XT-ből is
, a legextrémebb példa, ami már tényleg elég pofátlan átverés volt az a 9600 kaméleon MX440. A Ti200 az MX460-al volt egy árban inkább, na azt annyiért tényleg nem érte meg megvenni (kb annyi értelme volt mint az FX5200 Ultrának), ezért mivel ennyiért nem nagyon vitték, ebből is készültek butított ramokkal felszerelt verziók olcsóbban, amik kb a 128bites MX440-el voltak egyenértékűek. A 128bites MX440-et egyébként arról lehetett felismerni, hogy L alakban voltak a ramok, azért egyáltalán nem volt ritka és GF2Ti, amivel egy árban volt kb, annál azért jobb vétel volt.
Savage4-ből sajnos tényleg elterjedtebbek voltak a silányabbak, bár abból is találkoztam egy korrekt nónémmel is, ott mondjuk a Diamonddal és Number9-nal biztos nem nyúltál mellé, persze ezek ára már mondjuk egy nóném TNT2 M64 magasságában volt, amiért meg gyakran inkább az vitték el.
533-as Celeronból igen volt Mendocino és CuMine is, ugye ezeket még szimpla szemrevételezéssel is meg lehetett különböztetni, de ilyenkor az Intel szimplán egy A betűt biggyesztett az újabb széria típusszáma mögé (CuMine-Tua és Wili-Nw átfedések esetében is).Ill., most egy saját kérdés akinek van Abit KG7 lapja és nagyon ráér, rá tudna majd ereszteni egy memtesztet, ui mezei ramokkal csak úgy szórja a hibákat az 5/7-ös/es tesztben (verziótól függően, 5.01 alattiak 5-ös teszt, az újabbak 7-es, block move a test neve), ecc ramokkal (biosban bekapcsolva ofkorsz) viszont teljesen hibamentes, visszaolvasva másnál is elő jött ahogy nézem, csak arra vagyok kíváncsi, hogy az Amd 761 chipsetnél ez a normális-e.
-
Fenyő
őstag
Van elvileg 386DX20-asom, meg SX20-som is, csak elő kell majd kotorjam őket (szvsz hétvégénél előbb nem hiszem, hogy sikerülne
), abba bele tudok majd Trident 8900CL-t próbálni, hogy összehasonlíthatóak legyenek az eredmények a 286-ossal, érdekes nekem ugyanilyen 8900C-m van és simán megy bármilyen XT-ben, de CL-től fölfele egyik Trident sem mozdul meg bennük, ahogy Tsengből is csak az ET3000-es, úgy látszik ez sem ilyen fekete fehér, hanem más tényezők is befolyásolják akkor...KROK640: A rendes 128 bites MX440 egyáltalán nem volt rossz, Geforce2 szériát, az ultrát is beleértve simán verte, ui. megkapta Gf4Ti sokkal hatékonyabb memvezérlőjét és így pont a GF2 Achilles sarkát foltozta be vele, csakhát nagyon sok dzsunka 64 bites és/vagy órajelcsökkentett példány volt, ami tényleg kb alig volt jobb az MX400-nál. Az más kérdés, hogy egy rendes MX440 áránál nem olyan sokkal többet kértek egy Ati 9000-esért, ami azért jobb választás volt, de ha mindig kicsit többet hozzá lehet tenni a büdzséhez, akkor kiköthetünk a Ti200-nál, majd a 8500LE-nél is így tovább, persze GF2-ről nem nagyon volt értelme váltani rá, de aki belépőszinten gondolkodott nem volt az olyan rossz, a pixel shadert igénylő játékok még messze voltak, DX7 meg Opengl alatt meg hasított.
Amúgy ilyen költséghatékony 9x/Me játékgéphez is jó választás lehet egy ilyen kari egy kisebb olcsó P4-es mellé, mindent vajsimán visz a korszakból, dgvoodoo wrapper is már megy rajta, így a voodoot is meg lehet spórolni.
Savage4-el is hasonló volt a helyzet, a nónémek gyakran nagyon lassú ramokkal és alacsony órajeleken jártak, ami kb Banshee szint volt, de egy normális Diamond/Number9 pl hozta a TNT2 M64 szintjét (a Savage4 Extreme meg is haladta), ami meg játék és felbontásfüggően, hol kicsit lassab/gyorsabb volt a sima TNT-nél...balintka: A P4SE-ben is pöcröff menni fognak az 533-as Fsb-és Nw P4-ek, sőt még a DDR400 is auto módban, persze a HT nem fog menni (de 9x alatt az e amúgy sem megy), meg usb2 sem lesz, van egy P4S333-am, ami gyak ugyanez a lap csak más az integrált hangkártyája, meg jumperrel lehet a ramfeszt is állítani, a nagytesó P4S533 csak az usb 2.0-val, meg az immár hivatalos 533 fsb ddr400-al tud többet, de teljesítményben full ugyanaz a 2 lap, tesztelgettem anno ezt is.
-
Fenyő
őstag
Igen, 16 bites isa vga közül messze nem mindegyik megy 8biten is, egyszer az akkori vga kupacommal végigtesztelem , 8 bitessel nem nagy kunszt, annak a beszerzése az.

Czo: Igen egy arduino klón nem túl drága, de még az is lehet van vhol elfekvőben, gondolom kell hozzá egy dines meg egy ps2 csatlakozó aljzat, egy dines apa-apa kábel, az arduinora vmi program, mi más?
envagyok: SS7 az egyik legérdekesebb platform, mondjuk biztos azért mondom, mert annó az ezredforduló környékét egy Acorp Alival toltam végig és minden nyűgjét és érzékeny pontját jól ismertem már, mint egy barátnőnek
, egy BX Cerka kombó sokkal gyorsabb és problémamentesebb lett volna (de hol lett volna kihívás, nameg a személyiség nélküli széplányokra hamar rá lehet unni), de akkoriban nem fért bele büdzsébe, majd 2x annyi lett volna. A fenti xt2ps2 konverter beszerzési forrásod egyébként publikus? -
Hat, most hirtelen meggooglezva ujra, legalabb 5-6 ilyen projektet talalok, szoval, barmelyik lehet. De mivel dugonkent 4-4 vezetekrol van szo, ezek kozul 2-2 kozos (gnd es 5v), tok egyszeruen ki lehet probalni egy breadboardon az osszes projektet. Kb. talan ez a legegyszerubb megoldas, a PS2/AT protokoll es a scancodeok, XT-re konvertalasara. ATmega328-as 5V-os Arduino klonra epitettunk, https://www.hestore.hu/prod_10035581.html erre szerintem, mert visszakeresve az emaileket, ebbol vettem anno sok darabot.
-
Fenyő
őstag
A Landmark 2.0 hibásan ismeri fel, 6.0-ás már jól, de az összehasonlíthatóság kedvéért tettem bele 2.0-ásat, amúgy szinte bármilyen Xt lapban cserélhető az eredeti 8088-as proci Nec V20-asra, ami clock to clock kb +10-20% (alkalmazástól függően) gyorsabb, + beletettek némi 80186/286-os kódot is, ami így real módban tud olyan progikat is futtatni ami sima xt-én nem menne csak 186/286-on, hátránya, hogy nagyon ritka esetben előfordulhatnak kompatibilitási problémák.
XT laphoz, sajnos mindenképpen xt-és vagy átkapcsolhatós at billenyűzet kell, vagy az envagyok által linkelt xt2ps2 konverter még jobb megoldás lenne, mert akkor nem kell ezeket e régi billencseket sem használni, vogonsra annó vki feltette a kapcsolási rajzát, de most nem lelem, árulgatta is, de postával már nagyon nem érte meg megvenni, szóval a home made mindenképpen kedvezőbb, de envagyok forrása sem tűnik drágának, ha megosztható a besszállító kiléte akkor lehet engem is érdekelne egy darab...vrob: Igen 486 dlc-re ilyen 21-2-3 fps rémlik (386DX40-re meg 16-18), 486slc2-vel (ami a 16 bites (286) adatbusz kvázi csúcsa) már 30 fölé lehetett menni. Clock to clock a 286 egyébként gyorsabb mint egy 386SX, kb egy alaplapi cache nélküli 386DX-el van pariban, csak presze sokkal butább utasításkészlet terén.
-
vrob
aktív tag
Ha már úja pörög a 3Dbench, futtattam én is.
Ez egy 16Mhzes 286-os, Trident 8900D-vel. Ha jól emlékszem 0 ws-re van állítva ... nem volt kedvem darabokra szedni.
Kár hogy nem emlékszem mit bírt a régi 25Mhz-es 286-om. Azt tudom, hogy 6000 chr/ms-t hozott a Landmark egy ugyanilyen kártyával. Azzal biztos megvolt a 7-8, talán a 9 fps is.
Ha jól látom másoknál, a 15-16 fps-hez már egy 40Mhz-es 386 kellett. A 486 DLC tudott 20 fps-t. -
Szerintem a korabeli gepekben, kezve az Amigatol az Atari-ig, mindenben lehet ilyen. Mintha a 2 RAM chipes C64-ben is 4464 lenne. De ezeket, en nem barmolnam szet, csak ha javithatatlan/menthetetlen bajuk van.
Alapvetoen, barmi chip amit veszel nem eredeti forrasbol, az vagy az lesz, ami ra van szitalva, vagy nem (azaz valaki mast szitalt ra
). Szerintem, a 4464 nem annyira egzotikus, mint egy SID vagy WD1770/1772, de persze siman lehet, hogy hamis vagy hibas amit vasarolsz. -
Pista0001
addikt
Tudom, kicsit más, 2×2 giga ddr2 hynix ramot rendeltem nemrég ebayen kínából. 3 kör memtest lefutott hiba nélkül, szóval szerintem rendben van. Aktuális problémakezelési tapasztalatom nincs, korábban mindent tök jól kezeltek. Nem is kellett ebay ticket, küldtek másikat, ha baj volt, és másodikra már jót (2-3 eset kb 100 rendelésre).
-
Nincs mit, szívesen.
Ruby fotóján 16 db RAM IC=512kByte, akkor 512x8/16=256kbitesek kellenek bele - 32K x 8bitesek, 18 lábbal, ilyet nem látok sehol. Ha elszámoltam, vagy valaki tudja hogy hol kapható, szóval a nálam okosabbak biztosan tudják. Ilyenből kell a bővítéshez 8db.Ha nem ingyenes, akkor szabálytalan, de mindenki kapott 1 lehetőséget, Te még nem használtad fel, nem vettem észre...

-
Elég a 12, végülis ezeknek nem kell sebességbajnoknak lenni.Jól néz ki a Ruby, van rajta pár kristály.
512kb/286 : talán érdemes, video módok nagyobbak bizonyos címekben.
Régi gyűjtögetés, 1988- tól... Ma is van pár hely : DOS forrás, MGDX, ArchiveDOS, ArchiveDriver, ArchiveUtil, FalconFly, SunetArch, FalcoSoft, stb, amiket hirtelen találok.FPU- m csak 386/486 kategóriához van, 486DLC mellé bepakoltam, elindul a Quake, de diavetítés. Nemsok minden használja, inkább csak kuriózum, feeling még a korai időkben. Gondolom ingyenes a 8087, ha itt említed, én fullon vagyok különleges procikkal, inkább add olyannak, akinek kevés van.
-
A kis 22- es Acer LCD- t, fekete-fehérbe is lehet kapcsolni, Ultraretro DOS cuccokhoz király a profi monoVGA kép, ráadásul nincs ívelt torzítás, stb, patent, ami mellett a CRT egy vicc volt anno. Nem semmi hogy az Acer mérnökei gondoltak a retrókedvelőkre
De persze az Avatar csak minimum FHD/trueColorban élvezhető, meg hát a 3D, de azt otthoni haszálatban kivezették, visszafejlődés
(üzletpolitikai okok). Mondom ha már itthon nem elérhető a 3D cinema, akkor moziban az Avatar2, kép marha jó, de oda süketek járnak, hangerőtől még egy hét múlva is csengett a fülem, moziba sem megyek többet... -
Nem bonyolult, csak itt is az van hogy előzetes gyakorlat kell a GUS félékhez. SB16/Awe/DOS/Win9x vonalon eléggé otthon voltam, GUS jött retróként, aztán kellet pár év, mire kiismertem. Eleinte meg sem mukkant, aztán lapkeresés, válogatós, megfelelőben egyből initelt, de mivel az idejében nem volt, kezdőként indultam, aztán fokozatosan kialakult. Demoban verhetetlen, de a game kompatibilitási vonalat az SBComp vitte, GUShoz is van pár támogatott, de elég kevés.
Lényeg hogy amit kiismer az ember, utólag látja hogy milyen egyszerű, de addig izzadni kell. -
Egy fotot feldobhatnal, mert nem igazan ertem. Az alaplapon van egy isa szeru slot ilyenkor ebbe beledugsz egy kartyat. A kartyan a teljes erintkezo hianyzik? egyebkent szokott ott lenni annyi tures, hogy hozza tudsz forrasztani az erintkezohoz es meg be tudod dugni a slotba.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Vadi új, 2 év garanciás, Sony PlayStation DualSense 5 kontroller
- Apple iPhone 15 Pro Max 256 GB Natural Titanium 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3756, 100% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4059, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
win95nel mar mas a helyzet.
), aztán használni, tesztelni, tuningolni. A fenti P4 is 4009- et ment annó, de mostmár ismét előszedve, több tapasztalattal rájöttem, megy ez 4145- öt is, ami nem kis teljesítmény, főleg 4 év állás után. Bootol még felette is, de ez a stabil, aminél maradtam. Tesztelgetem, aztán marad a próbapadon egy ideig, gamelni is kell vele.

Több, mint 10 éves (szóval legalább félretró
), évi átlag 1 tera írás alatt van. Bár lehet, hogy volt pihenője, talán pár év is. Annó a Lynnfieldes gépbe vettem, szerintem még 2012. őszén, az a gép valamikor 2013. vége felé 

, gőzöm sincs. VA panelhez sem általánosíthatom, ez az egy amiről tapasztalatom van.

De persze az Avatar csak minimum FHD/trueColorban élvezhető, meg hát a 3D, de azt otthoni haszálatban kivezették, visszafejlődés
(üzletpolitikai okok). Mondom ha már itthon nem elérhető a 3D cinema, akkor moziban az Avatar2, kép marha jó, de oda süketek járnak, hangerőtől még egy hét múlva is csengett a fülem, moziba sem megyek többet...
, meg se fordult a fejemben, hogy meg kene nezni. Nehezseg nelkul belemegy a slotba.
DarthSun