2024. május 23., csütörtök

Gyorskeresés

C64 EasyFlash 3

Írta: | Kulcsszavak: Commodore . 64 . C64 . C64G . easyflash

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A 8 bites gépek mai szemmel nézve is hihetetlen sebességgel indulnak. Bekapcsolástól nem telik el érzésre 1 másodperc sem és már vár a megszokott C64-es kék képernyő. Lehet, hogy még ennél is gyorsabb, de a TV-nek is kell egy kis idő. Persze úgy könnyű, hogy ROM-ból tölti be az operációs rendszert. Sajnos ettől a ponttól nem rózsás a helyzet. Attól függően, hogy szalagról vagy floppyról indul a kiválasztott program akár percek, de minimum hosszú másodperceket kell várni.

Ennek a gyorsítására jelentek meg a különböző turbó programok. Ezek a programok szalagnál okosan trükköztek a redundanciával, így gyorsabb, de kevésbé hibatűrő lett a szalagos tárolás. Floppy esetén a VIC-20-tól örökölt hardveres shift register hibát trükközték meg. Maga a 1541 egy programozható gép saját processzorral. A bitenkénti szinkront bájtonkéntire cserélve és a CLK vonalat is adattovábbításra használva kb. 4x gyorsabban tölthettük be kedvenc játékainkat. Persze először ehhez a turbo programot kellett betölteni. Sokkal hatékonyabbnak bizonyult, ha a turbo loadert-t és más segédprogramokat ROM-ba égették és onnan a gép indulásakor, vagy egy gombnyomásra tötődtek be. Pédának tökéletes a patkány képű kenyeres C64 mellé kapott, erősen elnyűtt Hobbi Elektronikás Final Cartrige III.

A kor persze haladt, az EPROM-ok helyett ma már tobzódunk a több Megabites EEPROM-okban. Meg is született az EasyFlash, majd az aktuális EasyFlash 3. Ekkora memóriába nem csak egy turbo, de akár több tucat komplett játék is kényelmesen elfér.

A hivatalos oldalon elég szép leírás van, hogy hogyan lehet feltölteni programokat, itt csak pár apróságot említenék meg. A képeket monitorról fényképeztem, szóval a minőségük nem fényes. Az első lépés, hogy elkészítsük a saját CRT állományunkat. Ez lehet egy darab program, de többet is össze lehet fűzni például a Draco Cart Maker (DCM) segítségével. Csak pár apróságra kell figyelni:

- 1MB-os limit
- OCEAN cartból csak egyet kezel
- prg, crt lehet vegyesen
- file nevekre kényes lehet, nekem a ! és )( feküdte meg a gyomrát, de átnevezés után már ment

A crt, prg programokat csak ráhúztam, rendeztem és egy szép crt-t kaptam kimenetként. A képen még nincs minden program feltöltve.

Windows alatt töltöttem fel a CRT-t a cartdridge-be. A C64-be be kell dugni az EasyFlash-t, majd abba az USB kábelt. Ha nem megy érdemes megnézni, hogy DATA állásban vannak-e a jumperek. Én a kábellel voltam gondban, mert nem volt elég nagy a cart házán a lyuk, de a tűreszelő gyorsan átsegített ezen a problémán. Windowsból a 7-est ajánlom az EasyFlash 3 Driver az alatt szépen megy, 10 alá trükközni kell az aláírás miatt. A drivert teljesen kézzel raktam fel a device manager-ben. Az EasyTransfer elég egyértelmű, csak ne a floppy-ra próbáljátok ti is felírni mindenáron a CRT-t, mint én tettem első próbálkozásként. :) Szóval a CRT kiválasztása után a GO-ra kell kattintani és elindul az átvitel

A C64-en ekkor válaszolni kell pár egyszerű kérdésre. Fontos, hogy nem üres slot-ot választva azt átírja és ha többször is próbálkoztok, akkor valami értelmes nevet válasszatok, mert 4 Games nevű slot nem biztos, hogy jó ötlet. Ha ez megvan, akkor elindul a CRT felírása. Ez eltart egy kis ideig, de jól követhető ahogy programozza az EEPROM-ot.

Ha megvan a felírás, akkor a C64 következő újraindításánál a kiválasztott (2-es = B Games) slot-nál máris ott van a játékokból frissen összefogott/felírt crt menüpontja. A menüben joystickkal és billentyűzettel is lehet mozogni.

A Games-t választva a benne lévő programok közül lehet választani. Ennél egyszerűbb nem is lehetne. Ráadásul a betöltés is jó gyors, egy-egy program mérettől függően pár másodperc alatt indul el.

A munka után jöhet a jól megérdemelt pihenés, egy kis joy tépés. Régi kedvencem a Commando, de a BoulderDash is közel áll a szívemhez.

A gép, a két joystick, táp és a floppy egész szép kábelhalmazt generál. Ha kíváncsi vagy a gépre, kicsit szeretnél régi programokat nyüstölni, akkor a Bacsis szervezte retró kiállításon megteheted.

Hozzászólások

(#1) sonar


sonar
addikt

Cool!
Ezt elmentem magamnak

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#2) frescho válasza sonar (#1) üzenetére


frescho
addikt

Ha van hozzá felszerelésed, akkor le is gyárthatod. Egyben megvásárolva az ára egy C64 szettnél több, de annyira egyszerűsíti a retrózást, hogy nekem megérte.

https://frescho.hu

(#3) sonar válasza frescho (#2) üzenetére


sonar
addikt

Lehet, hogy saját gyártással fogok megpróbálkozni.
Csak most még hadilábon állok a szabadidővel. Meg joy-om sincs még :O

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#4) frescho válasza sonar (#3) üzenetére


frescho
addikt

Nem annyira bonyolult a cucc, de a szabadidővel én is hadilábon állok. Ezért aztán pénzt váltottam időre. Az utolsó két bejegyzésemnél a valódi munka jó pár nappal előbb megtörtént. Vagy csinálom, vagy dokumentálok. Egy komplett 8 bites cikksorozatot raktam félre, mert Bacsis kiállítására kész kell lennem, szóval most a HW oldalba kell belehúznom. Még hátravan az STe és a monitorok rendberakása. Ha megvan minden, akkor akarok egy komplett "burn-in" tesztet. Meg kellene valami dokumentáció is a gépek mellé.

Aztán jöhetnek a 8/16/32 bitesek:

- Tervben van egy elméleti/gyakorlati bemutató sorozat a MOS/Z80 korszakról. Az elmúlt pár hónap bejegyzései a gépek felét sem ölelik fel :) Tramiel háborúja ep 1-2
- Pár 16 bites is vár az elfekvőben (CGA vagy A500? Esetleg Atari? Tramiel visszatér! (ep 3) Milyen egy Commodore PC? Egy XT klón a rendszerváltás utáni időszakból. Variációk 68k-ra.)
- Végül van pár deviáns fiatal is a sorban. (PPro, 486SLC, 386SX, 486 UMC kivitelben...)

https://frescho.hu

(#5) kriszpontaz


kriszpontaz
veterán

Itt készen is kapható, vagy csak a PCB ha valaki forrasztgatni szeretne.
[link]

Ha mondjuk saját magad készíted el, akkor a firmware-t hogy töltöd rá? Hogy éleszted a cuccot?

[ Szerkesztve ]

(#6) sonar válasza frescho (#4) üzenetére


sonar
addikt

Az szép!
Én még tavaly vettem egy nintendo ds lite-ot és super mario-val tolom, jelenleg ennyi a retro-zás. Meg nézem YT-n az 8-bit Guy-t
20k egy EasyFlash3, az szép. A tiednek milyen csatija van? Aranyozott v sima rezes vmi bevonattal?

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#7) sonar válasza frescho (#4) üzenetére


sonar
addikt

Amúgy csak felújítasz v tervezel programozol ezekre a régi masinákra?

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#8) frescho válasza sonar (#7) üzenetére


frescho
addikt

Inkább csak felújítok. Apróbb átalakításokat természetesen megcsinálok, de komolyabb fejlesztésre nincs időm. Ötleteim pedig lennének.

Én jóval olcsóbban vettem az EF3-mat. Őszintén bevallom nem nézegettem, csak használom, most a raktárban pihen. A TV előtt egy 800XL vár, hogy pár lemezt megformázzak rajta :)

Ajánlom az LGR-t is

[ Szerkesztve ]

https://frescho.hu

(#9) copass


copass
veterán

jee.a kotek féle easyflash3!:D
én picit megpimpeltem!:D

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.