- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
7600 - 7501
19022 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 9901 9900 - 9801 9800 - 9701 9700 - 9601 9600 - 9501 9500 - 9401 9400 - 9301 9300 - 9201 9200 - 9101 9100 - 9001 9000 - 8901 8900 - 8801 8800 - 8701 8700 - 8601 8600 - 8501 8500 - 8401 8400 - 8301 8300 - 8201 8200 - 8101 8100 - 8001 8000 - 7901 7900 - 7801 7800 - 7701 7700 - 7601 7600 - 7501 7500 - 7401 7400 - 7301 7300 - 7201 7200 - 7101 7100 - 7001 7000 - 6901 6900 - 6801 6800 - 6701 6700 - 6601 6600 - 6501 6500 - 6401 6400 - 6301 6300 - 6201 6200 - 6101 6100 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vision
veterán
-
denko
senior tag
-
SOAD19
addikt
-
Vision
veterán
-
Jhonny06
veterán
-
SOAD19
addikt
Köszi a véleményt Neked és a többieknek is! Autodidakta úton nem szeretnék, nem mernék nekikezdeni, lévén, hogy azt se tudnám hol kezdjem, hogy mit is tanuljak pontosan.
Én is úgy gondoltam, hogy ez gyakorlatilag egy technikusi papír. Egy ilyennel tényleg nem lehet elhelyezkedni?! Aki informatikai szakközépbe jár, megcsinálja a technikusit, de utána nem megy tovább a felsőoktatásba az se tud elhelyezkedni?!
Nekem az az 1-2 ismerős azt mondta, hogy ha a CISCO-ra, ill. CCNA-ra rágyúrok, akkor esélyes, hogy találok melót. Régebben olvastam itt, hogy van, akinek nincs diplomája, de autodidakta módon megtanult programozni az adott nyelven. Nekem, abból az jött le, hogy nem feltétlen szükségeltetik a diploma, sok esetben inkább a tudás a mérvadó. -
Mercutio_
félisten
-
denko
senior tag
-
Mercutio_
félisten
-
kraftxld
félisten
-
denko
senior tag
-
djgeg
őstag
-
savoo
addikt
-
bambano
titán
-
denko
senior tag

Azért remélem nem robbantottam ki itt 3ik VH-t ezzel a kérdéssel.
Akkor egyszerüsitem a kérdésem, dobjátok be pár bevált oldalt amhol lehet mintákat nézni, hogy onnan válagossak melyik az ami közel áll hozzám és majd átszerkesztem.
Meg egyébként tapasztalatra is voltam kiváncsi, ki mit szeret, én pl word-ot használtam utoljára,a pdf-eket nem egyszerű szerkeszteni, és változtatni.
-
bambano
titán
-
MrSealRD
veterán
-
bambano
titán
értem. és mitől lesz a te önéletrajzod nem sablonos?
mert ha ez a nem sablonosság megítélése a hr-esen múlik, akkor mégiscsak az van, hogy a hr-estől függ, mit gondol az önéletrajzodról, vagyis minden hr-esnek más lesz a hasfájása.tehát mégsincs általánosnak mondható jótanács. mert az, hogy nem sablonos, csak balbla mindaddig, amíg meg nem mondod, hogy konkrétan mitől nem sablonos egy önéletrajz.
másik kérdés: mitől igényes egy cv? a kinézetétől? mert az europass kinézete meglehetősen igényes, pláne, ha latexben csinálod, mégsem kell senkinek. mer a buta hr-es liba kitalálja, hogy neki a szabvány nem felel meg. esetleg majd veszekszik a boltban, hogy miért nem kaphat vegán bacont.
nem tudod, hogy mire megy rá a hr-es, következésképp azt sem tudod, mit kell domborítani. lehet, hogy a diktátor jellegű főnök mellé keresnek bólogató titkárnőt. lehet, hogy beletört már a bicskájuk egy projektbe, és kellene nekik egy projektvezető, aki azzal kezdi, hogy felrúgja az égbe a teljes díszes kompániát. lehet, hogy az interjút azzal fogja kezdeni a gizi, hogy megcsinálja a horoszkópodat, tehát nem ártana az aszcendensedet is beleírni, esetleg ha aktuális csillagtérképet tennél bele, milyen jó lenne. tudod előre? nem tudod.
tehát nincs jó önéletrajz. szerencsés önéletrajz van, esetleg megszorult cég, akinél elég, ha neved meg a telefonszámod el tudja olvasni, már behív. meg olyan önéletrajz van, amiről azt hitted, hogy nem sablonos meg jól néz ki meg felhívja a figyelmet meg stb. stb. és ment a kukába első lendülettel.
a fent emlegetett dolgok zöme saját tapasztalat első kézből.
-
fantest1
csendes tag
Bár túl nagy tapasztalatom nincsen az interjúzás, ill. önéletrajz írás terén, nem teljesen értek veled egyet. Igenis léteznek olyan tulajdonságok, amelyek egy JÓ önéletrajzra jellemzők. Egy HR-es akkor fog a sok ezer közül a te CV-ddel foglalkozni, ha az egyedi, nem sablonos "ugyanolyanmintatöbbi". Vagyis erre kell törekedni, legyen igényes, rövid, személyre és munkakörre szabott stílusában is. Azt, hogy hogyan lehet ezeket elérni, az már egyénenként változó (készítesz sajátot Worddel/Latex-szel/Adobe progikkal, veszel egy sablont, etc...)
-
Cathfaern
nagyúr
-
bambano
titán
nincs jó önéletrajz sablon.
csak "utólag az jó lett volna" van.
a hr-es egy olyan speciális állatfajta, aki a szabványosat nem fogadja el, mert miért is tenné, de egyébként nem tud egyezségre jutni arról, hogy akkor mi legyen helyette. természetesen egyik hr-esnek nem jó a másiké, egyik hr-es tanácsa alapján megfaragott önéletrajz nem felel meg a másiknak és vica versa.egy tutti önéletrajz sablon van: akkor és csak akkor, ha állami fenntartású helyre pályázol, akkor a központi mintát kell használnod.
írsz egyet, és kiderül, hogy az akkor oda jó volt-e.
-
denko
senior tag
Egyébként srácok,
Mi mostanság a jó önéletrjz minta, sablon?
Online önéeletraz vagy pdf -ek a amiket szeretik mostanság?
Régen kerestem munkát de már ideje lenne váltani. (IT üzemeltetésben akarok majd elhelyzekedni)Köszönöm
-
Nimrod
addikt
Esetleg FlexJobs-rol vélemény, tapasztalat?
-
bambano
titán
ha szétnézel ezzel az azonosító számmal jelölt szakmáról a weben, látható, hogy ez középszintű képzés.
ebben is láthatod, hogy "Az 54-es azonosítószám (emelt szintű szakképesítés) miatt többletpont a felsőoktatási felvételi pontokhoz".tehát ez egy erős szakközépiskolai + egy év technikusi szint.
szerintem akkor érhet valamit, ha utána közvetlenül továbbtanul. munkába álláshoz nem sokat ér.
-
Jhonny06
veterán
Papír szempontjából lényegtelen. Ahova megkövetelik a diplomát, oda nem fognak egy OKJ-val felvenni. Ahova pedig nem kell papír, ott meg megint nem fog számítani. Tudás szempontjából szerintem sok egy ilyenre 2 évet áldozni, üzemeltetési területen magadtól baromi sok mindent lehet tanulni és rövidebb idő alatt.
-
denko
senior tag
Szerintem ha sok szabad időd van akkor hajrá, tanulni mindig jó, biztos találsz állást ezzel.
Nem egy embert ismerek aki pont ilyen OKJ után talált munkát, de jelzem hogy a ccna-miatt inkább.De a cisco-s vizsgákat lehetehed és tanulhatod az egészet magadtól nem kell ide okj ha ezen rágodsz.
Nekem ez a bajom az iylen képzéssel tulságosan elhuzák, szerintem 1 évbe lehetelne. -
SOAD19
addikt
Sziasztok!
Régebben már kérdeztem itt és máshol is, hogy mi a véleményetek az ilyen OKJ-s jellegű (nem főiskola/egyetemi képzés) informatikai tanfolyamokról elhelyezkedés tekintetében. Ha jól rémlik, a legtöbb vélemény az volt, hogy elég kétséges ilyen papírral elhelyezkedni, nem túlzottan veszik komolyan a munkáltatók.
Most ismerős elkezdett járni egy Informatikai rendszerüzemeltető OKJ-s tanfolyamra (2 éves), és azt mondja, hogy elég komolynak tűnik neki, már így az elején. Azóta kikértem egy-két ph!-s ismerős véleményét is, akik infó területen végeztek az egyetem, és szerintük is jónak tűnik a tanfolyam a leírás alapján.
A tanfolyamot a helyi informatikai szakközépben tartják, ill. a nappali képzést támogatja az itteni nagyobb informatikai cég is az IT Services. Lehetőség van a tanfolyam során CISCO tanúsítványok megszerzésére is, amik állítólag ténylegesen is bírnak értékkel. Eddig hajlok afelé, hogy belevágjak, mert jónak tűnik.
De, azért kíváncsi lennék a Ti véleményetekre is, hogy mennyire nyílna esély egy ilyen képesítéssel állást kapni.Itt a leírása:
Informatikai rendszerüzemeltető képzésről
Szakma megnevezése:
Informatikai rendszerüzemeltető (azonosító szám: 54 481 06)
(az 54 481 04 Informatikai rendszergazda képzést kiváltó új szakképesítés)o képzési idő: 2 év / 36+31 hét
o heti óraszám: 35 óra (4 szakmai idegen nyelv, 31 szakmai óra)A képzés várható főbb témakörei:
o Információtechnológiai alapok
o Adatbázis- és szoftverfejlesztés
o Hálózati ismeretek
o Hálózati operációs rendszerek
o IT hálózat biztonság
o Munkahelyi egészség és biztonság
o Elektronika, digitális technika
o Munkaszervezési ismeretekElőnyök:
o Iskolarendszerű képzés, államilag finanszírozott
o Tanulói jogviszony (családi pótlék, diákigazolvány)
o Gyakorlatorientált képzés
o Korszerű technológiák elsajátítása (CCNA, WLAN, VoIP)
o CISCO tanúsítványok megszerzésének lehetősége
o Az 54-es azonosítószám (emelt szintű szakképesítés) miatt többletpont a felsőoktatási felvételi pontokhoz
o Szakirányú továbbtanulás esetén szakmai tárgyakhoz erős elméleti és gyakorlati alapozás
o Szakmai tanulmányi versenyek, nemzetközi versenyek lehetőségei
o ECDL bizonyítvány
o Europass (idegen nyelven kiállított) bizonyítvány-kiegészítőElnézést a hosszú hsz.-ért!
Jöhetnek privátban is a válaszok, nem muszáj a topikot "feleslegesen szemetelni". -
kraftxld
félisten
Én üzemeltetést csinálok elég sok cégnek távmunkában.
Pl az upwork.com-on van egy raklap meló. -
Cathfaern
nagyúr
-
Mercutio_
félisten
Freelancer, ha tudsz programozni, mást nem igazán tudok elkepzelni.
-
dangerzone
addikt
Sziasztok!
Részmunkaidőben, otthonról szerintetek milyen jól/tűrhetően fizető munkák vannak? Nézegettem a netet, de a legtöbb valami "hívjunk fel sok embert és tukmáljunk rájuk valami szart dolog"

-
bernel
tag
Mint írtam a valóságban lehet konzultálni a kollégákkal, illetve kérdezni a specifkáció készítőjétől. Ha itt erre nem adnak lehetőséget, akkor vacak specifkációval nehezíteni az életét felesleges, mert életszerűtlen a szituáció, és az sokkal többet mond a fejlesztői képességeiről, hogy milyen kódot tesz le az asztalra, mint az, hogy egyedül képes-e kihámozni a vacak specifikáció lényegét.
-
Cathfaern
nagyúr
-
bambano
titán
de, de, a valós helyzetet igazán csak a tróger specifikáció modellezi
ott nem csak az derül ki, hogy képes vagy-e rendesen kibogozni, hanem az is, hogy hajlandó vagy-e anélkül nekifutni harmadikra is a feladatnak, hogy laposra vernéd azokat, akik nem bírták elsőre értelmesen megfogalmazni 
-
bernel
tag
Az 1 hetes határidő nem rossz, mert az alatt össze lehet hozni munka mellett is egy komolyabb feladatot, a komplex, nehezen kibogozható specifikáció viszont elég értelmetlen, mert nem modellezi a valós helyzetet. Egy munkahelyen lehet konzultálni a kollégákkal, illetve a specifikáció készítőjétől is lehet kérdezni, úgyhogy az nem sokat mond a jelöltről, hogy egyedül mennyire tudja kibogozni a specifkációt, mert valós helyzetben nincs teljesen magára hagyatva, sőt a specifikáció pontos értelmezése elég központi kérdés fejlesztésnél, ezért normális helyen nem hagyatkoznak arra, hogy a kolléga egyedül küzdjön meg vele, ha nem egyértelmű a feladat.
-
Depression
veterán
-
golfvariant
aktív tag
Szerintem sok tényezőtől függ

1)Ha dolgozol mellette, hiába kapsz 1 napos határidőt, akkor az a 24 órás határidő nem 24 óra, mert hát a meló attól nem áll meg, hogy interjúkra jár az ember...
2)Feladat nagyságátólÉn 1 hetes határidőt kaptam a kis házifeladatomra, de 1 napig tartott amíg kiszedtem a semmit mondó "specifikációból" a lényeget és összeállt mit is szeretnének. Később mosolyogva kérdezték, mennyi idő kellett a feladat megértéséhez

-
bernel
tag
Seniornál meg úgyse az a lényeg, hogy egy pár soros kódot meg tud írni, meg akkor már inkább "házi feladat".
Ilyen szokott lenni, hogy adnak valami feladatot, hogy csináld meg otthon, aztán mutasd be az eredményt? Ez abból a szempontból nem rossz, hogy jobban szimulálja a mindennapi munkát, ahol van lehetőséged utánanézni dolgoknak, ha valami nem jut eszedbe. Mennyi időt szoktak erre adni? 1 napot?
-
emvy
félisten
-
bambano
titán
-
emvy
félisten
-
törölt tag
-
emvy
félisten
-
törölt tag
-
emvy
félisten
-
MrSealRD
veterán
-
emvy
félisten
-
törölt tag
-
bambano
titán
-
#Chris
tag
Mi értelme egy konzolos beolvasást megkérdezni? Az tényleg 1p gugli és kb. mindenki megugorja. Akkor inkább írassák meg a jelölttel valami problémára a backtrack-et vagy valamilyen keresést valami speckó adatszerkezetre. Még ha nem is megy neki fejből, valamit úgyis ír rá, és abból lehet következtetni az algoritmizálási képességeire.
-
Alexios
veterán
-
#Chris
tag
Ki az aki az n+1-ig framework k+1-ik buildjét fejből vágja naprakészen...?
-
axioma
veterán
Hat, ez nem biztos, hogy ebbe a topikba illik legjobban, de most mar ide rakom.
Ezeken kivul a hackerearth-on vagyok is. A tobbi csak fel van irva, hogy majd egyszer valamikor... de ezek online versenykent inkabb (attol me'g van archivum, bar az ch24, a face hackercup es a google codejam-en is, utobbi ki is ertekeli a gyakorlaskent bekuldottet, facenel meg lehet trukkozni hogy letoltod valaki kodjat ami elfogadott lett, es annak futtatasahoz ellenorzod a sajatod...). Meg az alabbi linket me'g tedd hozza, tartalma pont ilyen oldalak kiertekelese: http://www.microprof.hu/classification/
Nalam me'g (prog.versenyes "naptar" alkalmazasokbol) a codechef es a codeforces van felirva. -
djgeg
őstag
"...azért fizeted az embert, hogy megoldja a feladatokat...
Csak nem mindegy, hogy mennyi időt alatt. És ez itt a lényeg manapság."Az se mindegy, hogy mennyiért veszed fel az illetőt. Én is ismerek irdatlan nagy komponyát és szerintem bármit feladatot vinnék oda neki Google nélkül megoldaná... Más kérdés, hogy csilliókat is keres.
Szerintem ma 2016-ban már fordúlt a világ. Kell egy alap tudás, de nem az van mint régen, hogy volt pár szaki aki irdatlan mennyiségű tudást hallmozott fel és ha nem napok hetek kutatómunkájával akartad megoldani akkor őket hívtad.
-
Vision
veterán
-
djgeg
őstag
"2, Ez nagy baj, a neten keresgélős emberekkel tele van a padlás. Persze csomó dolgot muszáj neten kitúrni, de aki csak arra hagyatkozik és fejből semmi nem megy, az kuka. És elég sokan jöttek valóban ilyen kifogásokkal, még teszteken is volt aki odaírta, hogy hát ő rákeresne a neten inkább, mi meg kerestünk más embert."
Ezt így kijelenteni 2016-ban... eléggé gáz. Nem csak muszáj dologra google-zol? Na húzzál innen...
Mi a nem muszáj? Az alap amit tudnia kéne?
Csak egy kérdés, azért fizeted az embert, hogy megoldja a feladatokat amiket adsz neki, akkor nem mindegy, hogy Google-zott közben vagy nem?
Természetesen kell alap tudás, és ha valaki arra google-zik, hogy mennyi 2+2 akkor nem kell felvenni, de ha nem alap feladatot adsz, akkor szerintem igenis egy pár perc google bőven beleférne még az interjún is.
Probléma megoldás számít h az alapok megvannak nem az, hogy mekkora a "tárolt" tudás. -
Lortech
addikt
Aki táblánál kódot írat >= senior pozíciónál, azon csak mosolyogni tudok. Ilyennel hoztam már zavarba interjúztatót, mikor olyan megoldást adtam, amit nem értettek ketten se.
Legtöbb ilyen whiteboardos algoritmizálós feladatot 10 éve könnyebben meg tudtam csinálni csípőből, mert akkor ebben éltem, versenyekre jártam. Azóta meg inkább architektúrát gyártok, tervezek, reviewzok, és olyan üzleti logikát írok, ami 90+%-ban triviális algoritmusokból áll. Nem lettem sokkal hülyébb pedig, és most is problémákat oldok meg dögivel, csak más jellegűeket. Ezért járok pl. codewarsra algoritmizálni időnként.2, Aki ebben a szakmában azt mondja, hogy neki nem kell guglizni, az vagy zseni vagy hülye, de mivel előbbiből kevés van, ezért valószínűbb, hogy utóbbi. Itt szerintem az az érdekes, hogy ki milyen esetben és mire guglizik. Nem mindegy, hogy egy váratlan problémába fut bele (lehet a használt fejlesztői eszközökben is hiba), vagy alapvető megoldásokat nem tud magától kitalálni. Van, aki meg tudja oldani a google nélkül is a fejlesztői teendőit és csak megerősítést vagy egy még jobb megoldásra ötleteket vár ettől, van aki meg nem tud létezni stackoverflow nélkül. Érdekes lenne megnézni az egyes személyek guglizási szokásait.
-
Jhonny06
veterán
"a te most az interjún pont egy olyant kérdezel, amit nem tud, akkor kuka?"
Igen, mivel interjún pont ezért nem szoktak a szintaktikára rámenni, hanem olyan dolgokat kérdeznek, amiket illik tudni az adott nyelvvel kapcsolatban. Guglizni általában az előbbit szokták, tehát nincs miről beszélni. A feladatok is inkább osztályokra, öröklődésre mennek, vagy más fundamentális dolgokra, nem arra, hogy tudod-e az adott kulcsszót.
"Szinte minden munkahelyen az első két hónap betanulás"
Igen, csak nem azt tanítják be, ami már a bekerüléshez is feltétel volt, hanem a cégspecifikus dolgokat.
-
Lortech
addikt
Alap, de mégsem, senkit nem érdekel. Java fejlesztőként tudod hányszor használtam az évek alatt a Scannert munkám során (tesztet kivéve)? 0-szor.
A hackerrank egyik nagy hibájának tartom ezt a béna környezetet és a sallangokat.
Aki a saját, kényelmes, testreszabott környezetét bámulja éveken keresztül napi 8+ órában, annak nagyon zavaró lehet ez a felesleges bohóckodás a beolvasásokkal. Nálam már ha az editor más, vesztek a hatékonyságomból.
Mindenkinek ajánlom, hogy néhány órát gyakorlatozzon a környezettel, mielőtt éles felvételi tesztet csinál, ez bármelyik hasonló teszt / gyakorló oldalra is áll. Sőt, előre készítsen be boilerplate kódokat - pl. ezeket a beolvasós kódokat -, amivel időt spórolhat meg. Ezek nagyban befolyásolhatják a végeredményt.#7489 Ursache
Most láttam csak a kérdésed. Én inkább interjúztatni szoktam mostanság. Nincs jó válaszom, bármilyen szintűt kaphatsz. Konkrét feladatok a fizzorbuzz szinttől kezdve a komplexebb algoritmusokig. Leginkább algoritmizálással találkoztam, ritkább esetben kód szervezésre, kódolási stílusra mennek rá. Eltérokra célokra használják a cégek, többféle megközelítéssel találkoztam.
Van cég, amelyik..
-seniorral és juniorral ugyanazt csináltatja, csak az elbírálás más.
-pozícióra/szintre szabja a feladatokat.
-annyi feladatot ad olyan kevés időre, amit szerintük se lehet megcsinálni és már 50%-nál is továbbjutsz.
-csak olyan feladatot ad, amit elvárható hogy meg tudj csinálni . -
EnGarde
csendes tag
1. Pseudo kód az más, de nem erre gondoltam, hanem konkrét programnyelvre.
2. "Persze csomó dolgot muszáj neten kitúrni," - hát ez az, ha te most az interjún pont egy olyant kérdezel, amit nem tud, akkor kuka? Ez eléggé merev hozzáállás. Hogy döntöd el, mi az, amit ki lehet túrni, és mi az, amit nem? Saját vélemény? Az sosem elég jó.
3. "Megvárjuk amíg a nagy szorgalmával megtanulja?" - Igen. Szinte minden munkahelyen az első két hónap betanulás. Van, ahol több. Ha valaki pseudo kóddal megold vmit interjún, akkor ebben a két hónapban megtanulhatja simán azt, h a konkrét nyelven hogyan kell azt megirni. Az első két napban megtanulhatja, hogy pontosabb legyek. Meg ezer más dolgot is. Én már vettem fel olyan embert, akin látszott interjún, hogy nagyon okos, de a Rubyhoz nem ért semmi. 1 éven belül ő lett a Ruby guru, mert érdekelte.
"Amiket írtál azok nekem ilyen eléggé kifogás szagúak"
Amiket pedig te írtál, azok rettentően merev, maradi felfogásra utalnak, persze lehet, hogy nem így van.
Mondom ezt úgy, hogy 20 éve programozok és szeretem is csinálni.
-
Vision
veterán
-
FLx
addikt
Nálunk szinte mindig kell kódolni, legtöbbször whiteboard-nál is. Az érveiddel szinte egyáltalán nem értek egyet.
1, Ebben még lehet is valami, de azért aki egy 5 forintos kódot nem tud fejből mondjuk pseudo nyelven, az mást se fog tudni.
2, Ez nagy baj, a neten keresgélős emberekkel tele van a padlás. Persze csomó dolgot muszáj neten kitúrni, de aki csak arra hagyatkozik és fejből semmi nem megy, az kuka. És elég sokan jöttek valóban ilyen kifogásokkal, még teszteken is volt aki odaírta, hogy hát ő rákeresne a neten inkább, mi meg kerestünk más embert.
3, Nem, a jelenlegi tudása miatt veszünk fel valakit, mert egyébként hogy végzi el day0-tól a munkakörét? Megvárjuk amíg a nagy szorgalmával megtanulja? Fontos persze az akarás meg stb. de nem ez a fő hajtóerő amikor egy munkára akarok egy embert.
4, Nem veszünk fel potyára embereket, senkinek nem jó ha próbaidő alatt percenként kell cserélni őket és esetleg aki a lista második, harmadik helyén volt már nem is lesz elérhető mire gugli keresős pistikéről kiderül, hogy semmihez se ért magától.
Amiket írtál azok nekem ilyen eléggé kifogás szagúak, azok szokták ezeket elsütni akik nagyon lebőgnek nálunk az interjún és utána kell valami miatt szidni a céget, interjú folyamatot, ahelyett, hogy magukba néznének.
-
Vasinger!
nagyúr
Én azt vettem észre, hogy nem feltétlenül azt nézik, hogy ismered e az adott szintaktikát, illetve, hogy meg tudod e tökéletesen oldani a problémát, hanem a gondolkodásmenetedre kíváncsiak. Ha látják azt, hogy ha még nem is tudod megoldani a feladatot, legalább jó úton kezdtél neki és nem adod fel fél perc után stb.
Jellemzően egyébként amikor kódolós feladat van interjún olyat adnak, ahol azért tényleg ki fog derülni, hogy mennyire jó a problémamegoldó képességed, tehát főleg általánosabb logikai feladatról van szó, mintsem valami specifikusról.
-
Cathfaern
nagyúr
Attól függ. Ha juniort veszek fel, akkor pszeudo kódot iratnék vele, hogy egyáltalán van-e lövése a témához. De ilyen "ha nem fordul le, akkor nem veszünk fel" szintű dolognak ott sincs értelme.
Seniornál meg úgyse az a lényeg, hogy egy pár soros kódot meg tud írni, meg akkor már inkább "házi feladat". -
EnGarde
csendes tag
Van értelme annak, hogy interjún kódot írassanak valakivel?
Hiszen
1. ha nem tudja pont azt a feladatot megoldani, de másik 500 problémát igen, akkor buktak egy jó fejlesztőt
2. az emberek általában nem fejből kódolnak, hanem keresnek a neten
3. a tanulóképesség és akarat sokkal fontosabb, mint az aktuális tudás
4. az első 2 napban ki fog derülni, hogy ki hogy kódolÉrvek, ellenérvek?
-
bernel
tag
Ez mondjuk pont annyira alap, hogy illik megjegyezni.
Én arra szoktam emlékezni, amit sokszor használok. Dolgoztam pl. egy elég komplex Java projektben, ahol soha nem volt szükség arra, hogy a konzolról olvassak bármit, mindenre volt belső API.
Ha pedig valami gyors szövegfeldolgozási feladat van, akkor azt Python-ban fogom csinálni, nem a nehézkes Java-ban. Konzolról utoljára akkor olvastam Java-ban, amikor a Java-tutorialt csináltam meg először nagyon sok éve, azóta nem volt rá szükségem (mármint Java-ban, különböző script nyelvekben természetesen rengeteget csináltam ilyet).
-
Ursache
senior tag
-
Jhonny06
veterán
-
bernel
tag
Ez a hackerrank-es kérdés engem is érdekelne, hogy milyen szintű feladatok lehetnek egy interjún. Megncsináltam egy pár feladatot, és az időm fele azzal ment el, hogy keresgéltem, milyen API függvényt kell meghívni. Ha valaki pl. nem naponta csinál szöveg beolvasást a konzolról Java-ból, akkor valószínűtlen, hogy a fejében van, hogy hogyan kell ezt megcsinálni, de egy google keresés pillanatok alatt kidob egy stackoverflow megoldást.
Egy ilyen interjún megengedett a google használata pl.? Mármint nem magára a feladatra, hanem pl. hogy hogyan kell beolvasni számokat a konzolról, meg hasonlók, amiket a való életben is a google-n keres ki az ember.
Ha nem, akkor nem sok értelme van a feladatoknak, mert az, hogy valakinek valami API a fejében van, nem sokat mond arról, hogy mennyire ír a mindennapi munka során tiszta, átlátható, jól olvasható kódot. Pláne hogy a teszt időre megy, itt csak gyorsan összedob valami működő megoldást az ember, arra már nemigen van idő, hogy letisztázza, hogy szép legyen a kód.
-
denko
senior tag
-
bernel
tag
Melyik a legjobb magyar álláskereső portál informatikai témában manapság? Úgy értve, hogy ha szét akarok nézni, hogy most éppen hol kit keresnek, akkor a sok közül melyik az, amelyiket rendesen frissítenek, illetve ahova biztosan feltöltik a fejvadászok a legújabb ajánlataikat?
-
Nimrod
addikt
-
Mercutio_
félisten
-
Nimrod
addikt
Mar volt...

Tobbek kozott ezen is csamcsogunk.Mondjuk en reszemrol az a tapasztalat, hogy amibe nem szeretnek befektetni a cegek (nem csak Magyarorszagon), az a kepzes. Persze, kapsz belsos online trainingeket, meg felszivhatsz cegspecifikus tudast es azzal annyi.
Most is verik nalam az ajtot, hogy probaljam meg ismet beajanlani. Elsonek visszautasitottak, mert nem vett eszre egy auto-correction atirast a CV-jeben. A szakmai resz mar nem is volt erdekes, kuka.
Olyan ismerosom is van, aki evek ota nem tud elhelyezkedni, mert rossz omen a korabbi munkaltato neve (BKV HR).En beleuntam es inkabb eljottem Magyarorszagrol (jopar volt kollegaval egyutt, szerte-szet EU-ban). Tobbek kozott azert is, mert nincs semmi megbecsules es nem lehet normalisan egyrol a kettore jutni.
A masik, szerintem sincs mar olyan, hogy informatikus. Kegyetlenul szerteagazo lett ez a terulet es keptelenseg minden teruleten a toppon lenni.
-
danih
veterán
Alatta rögtön cikkajánló:
Elfogytak a takarítók is Magyarországról
k(#7523) topjoyy: simán el tudom képzelni (vagyis hogy komolyabbnak próbálják beállítani mint amilyet valójában megkövetelne). Magamról mondatszerkezeteket használva önéletrajzban nem írnék - arra jó lesz a motivációs levél (amit a fent említett takarító-szakmában is megkövetelnek manapság).
-
topjoyy
tag
-
Vision
veterán
-
topjoyy
tag
Sziasztok megint!

Önéletrajz készítés előtt állok és az lenne a kérdésem, hogy hogy álljak neki? Ez alatt értem azt, hogy milyen honlapon csináljam, sablon, tömör legyen-e stb.. Nem egy nagy állást fogok meg pályázni. Raktáros, csomagoló, esetleg ilyen irodai adatrögzítő szerűségekre gondoltam.
Hogy kezdjek neki?

Előre is köszönöm a válaszokat!

-
lkksioskdl3
aktív tag
-
Vision
veterán
-
kovsol
titán
Csak amikor megkérdezi egy nem IT-ban jártas ember, hogy mit dolgozom, akkor én annyit mondok informatikus vagyok. Ha azt mondanám, hogy SAP Basis Consultant akkor csak forgatná a szemét, hogy az meg mi.
Volt egy idő amikor azt mondtam vállalatirányítási rendszereket adminisztrálok. Az se volt sokkal érthetőbb.
Egyébként az egyetemi szakok nevében is "informatikus" szerepel. -
Jhonny06
veterán
-
kovsol
titán
-
Vision
veterán
-
denko
senior tag
-
Cathfaern
nagyúr
-
Vision
veterán
-
denko
senior tag
-
bambano
titán
szerintem ez csak sima bulvármocsok.
egyszer készített az ivsz egy felmérést, első körben azon csámcsogott minden híroldal. második körben meg azon csámcsognak, hogy a másik mit böfögött össze a felmérésről. így úgy tűnik, hogy az egeket veri a probléma, miközben egy nyamvadt felmérést csócsálnak jobbról-balról elölről hátra, hátulról előre.kosárszám voltak ilyen "hírek", mind úgy kezdi, hogy az ivsz felmérése.
-
djgeg
őstag
-
-v-
addikt
Szerintem ennyi erovel egyikunk se nagyon tudja, egy ilyen gyorsan meg dinamikusan valtozo piacon megmondani, mi is az "atlag" .. dolgoztam n helyen (n az sok
), nyilvan voltam eletemben sokszor n interjun, meg az embernek dolgozik ismerose szerte szana minden cegnel ... lattam meg hallottam ilyet is, olyat is. Nem nagyon erzem, ki tudnek jelenteni ezt vagy azt ...Nem tudom, lehet a prezi nem mervado, de ennyi erovel sok nagy ceg se, mert mar akkor is le voltak maradva 10 eve, amikor meg kevesbe volt emberhiany (jo emberbol mindig is hiany volt) .. azt se tudom az mekkora szazalekot fed le, csak mert nagy, cserebe csomo startup van meg egyre tobb helyre kell fejlesztes, olyan helyre is ahova regen nem. Raadasul mentalitasban is nagy kulonbsegek vannak, oszinten szolva nem hiszek benene, lenne aki marha objektiven erre ralat. Nem lehet kijelenteni, hogy bullshit ez a cikk, mert sok igazsag van benne. Nyilvan feltetel nelkul elhinni se kell dolgokat, de igy kijelenteni hogy ez igy bullshit..nekem az legalabb annyira fura.Csak egy pelda: birom amikor eljon a "hat de mi interjuztatunk is, latom milyen emberek vannak a piacon" .. aha, azokat latja, akik _arra_ a hirdetesre jelentkeznek, meg arra a helyre mennek interjura. Oriasi kulonbsegek tudnak lenni, kiket es hogyan ernek el a cegek, recruiterek, mennyire vonzo a ceg vagy tenyleg mennyire tudja eladni magat. Bme-rol se azert jonnek ki nagy szazalekban jo emberek, mert ott annyival jobb az oktatas, siman aki gimiben jo, es a legjobbra torekszik, jobb esellyel oda megy, nem pedig a mucsarocsogei foiskolara - ott hiaba mondjak, na mi aztan latjuk milyen diakok jonnek ki a kozepiskolabol..ok azt latjak akik oda mennek. Sok projektnel meg cegnel az ember nem csodalkozik, latvanyosan nem talalnak embert
szoval ezek mind ilyen dolgok szerintem. -
Jhonny06
veterán
-
kovsol
titán
Közmunkásokat be kell fogni informatikusnak, probléma megoldva.

-
FLx
addikt
-
EnGarde
csendes tag
-
FLx
addikt
Jaj, hagyjuk már a prezit, mindig ezekkel a cégekkel példálóznak mert hűha, aztán egy miniatűr kis pötty a piacon. Aztán megint kiragadtak gondolom egy félmondatot és abból lett a vezércikk. Én is kapásból mondok 5 embert nálunk aki valami tök más diplomával fejlesztő nálunk, mindig lesz ilyen, csak nem ez az átlag.
-
bernel
tag
-
FLx
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
-
7600 - 7501
19022 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 9901 9900 - 9801 9800 - 9701 9700 - 9601 9600 - 9501 9500 - 9401 9400 - 9301 9300 - 9201 9200 - 9101 9100 - 9001 9000 - 8901 8900 - 8801 8800 - 8701 8700 - 8601 8600 - 8501 8500 - 8401 8400 - 8301 8300 - 8201 8200 - 8101 8100 - 8001 8000 - 7901 7900 - 7801 7800 - 7701 7700 - 7601 7600 - 7501 7500 - 7401 7400 - 7301 7300 - 7201 7200 - 7101 7100 - 7001 7000 - 6901 6900 - 6801 6800 - 6701 6700 - 6601 6600 - 6501 6500 - 6401 6400 - 6301 6300 - 6201 6200 - 6101 6100 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
JobAngel - Az álláskeresők védangyala
- Yettel topik
- E-roller topik
- Honor 600 – kezes, kitartó, költséges
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Futás, futópályák
- Kés topik
- Vészhelyzet: tönkreteheti a Garmin eszközeit a legújabb frissítés
- Jövedelem
- Robotporszívók
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Red -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4684
- Asus RP-AC87 AC2600 Wi-Fi range extender
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- 27% - Lenovo Legion R27qe IPS Monitor! 2560x1440 / 180Hz / 0.5ms / FreeSync
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 128GB Alpine Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4599, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Nekem az az 1-2 ismerős azt mondta, hogy ha a CISCO-ra, ill. CCNA-ra rágyúrok, akkor esélyes, hogy találok melót. Régebben olvastam itt, hogy van, akinek nincs diplomája, de autodidakta módon megtanult programozni az adott nyelven. Nekem, abból az jött le, hogy nem feltétlen szükségeltetik a diploma, sok esetben inkább a tudás a mérvadó.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Szóval nekem kifejezetten szimpatikus ez a feladat 

De kezdőknek tényleg érdekes lehet.