- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Boss81: Halott Torrentek keresése, törlése egyszerűen.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: Quadro NVS 450 videókártya teszt (4 Dp port, passzív)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
dugynok
senior tag
válasz
Silentfrog #29196 üzenetére
Holnap tudok fűtőt venni, most 21 fokos a víz. Ma sóztam, remélem a többi hal megmarad. Vegyek azért valamit pluszba, pl. parakilt?
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
dugynok #29187 üzenetére
Ha darakór ütötte a fejét az akváriuimba akkor mindenkép fel kell a hőmérsékletet emelni az akváriumba 28-30 fokra, és ha nincs olyan nővényed vagy élőlényed ami allergiás a sóra akkor 1 gramm/ literes síma sóval tudod kezelni az akváriumot. Tehát 54 literes akváriumba 54 gramm só szükséges .
A sót mindenkép vízben kell feloldani mielőtt az aakváriumba öntöd. -
dugynok
senior tag
Darakór kezelésére van otthoni módszer vagy csak a gyógyszeres? Hétfőn tudok csak venni, addig csinàlhatok valamit?
-
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni: van a lányomnak egy 30 literes kis akváriuma ,benne népes és vidám guppi populációval. Kiszolgáló személyzet gyanánt van mellettük 2 házmester hal és 2 albínó anci.
Egyszercsak azt vettem észre, hogy néhány apró kb 1-1.5mm átmérőjű szürke kavics mintha önnáló életre kelt volna. Amikor jobban megfigyeltem, akkor láttam, hogy valóban valami kis állatkák kelhettek ki valamelyik szárított eleségből, mert láttam, hogy simán úsznak az árral szemben is! Kb 1-1.5mm egy kicsit elnyújtott gömb alakúak, áttetszők és gyorsan mozognak (tehát nem csigák) néha felúsznak pár ccenti magasra az aljzatról. Előfordul, hogy egy nagyobb guppi rárabol vagy a házmester bekapja őket, de mindig kiköpik gyorsan!
Van-e esetleg tippetek arra, hogy ezek az új lakók mik lehetnek?
Próbálok képet lőni róluk! -
Alg
veterán
Az a talaj nekem is tetszik, szerintem nekem is ilyesmi fekete homok fedőtalaj lesz. Csak még mindig nem döntöttem el hogy 30*30*35 nano, vagy 40*40*45 - utóbbihoz már azért komolyabb szűrő sem árt (FBon találtam egy tök jó Dennerle szettet eladót de nem válaszol a hirdető lassan egy hete...)
-
Plebi
senior tag
Képet tehetnél fel, gondolom nem csak engem érdekelne.
Fűtés azért nem árt, bár gondolom az eddig is volt, csak nem esett róla szó. Az aksit "járasd" úgy mintha halak is lennének benne, neptun biostart-ot tennék bele. A szűrést én kevésnek érzem, illetve ennyiért sokkal jobb teljesítményű atman szűrést is vehettél volna, igaz az nem lenne dizájnos.
Érdemes az akvarista.hu-n lévő ebookokat elolvasni, sokat segíthetnek. Regisztráció után tölthetőek, de lehet, hogy a közvetlen link is jó.
-
oszy
veterán
Készen van az akvárium. Benne az új talaj (JBL Sansibar Dark), két növény, 1 db JBL 7 ball növény tápgolyó (a gyökerek közelébe) és egy Hydor K10II szűrő. Nagyon tetszik ez a talaj.
Most lesz még teendőm, a halak bekerüléséig? És mielőtt belerakom majd a halakat?
14 napot akarok várni.
-
freelanced
addikt
Üdv ! 100.000 körül lehetséges összerakni egy nővényes akváriumot CO2-vel? Leginkább az Iwagumi stílus izgat jelenleg. Mire lehet számítani?
-
oszy
veterán
válasz
turbulencia8 #29175 üzenetére
Most is beírhatnád!
-
Alg
veterán
Összeraktam webshopban egy nano garnélásat:
30x30x35-ös aksi, alátét, szűrő, CFL világítás, időzítő, talaj, vízkezelő, egyéb szir-szarok amik kellenek még, kb víz és flóra-fauna ami hiányzik meg dekor (nem fogom 3x-os áron megvenni pl. a fossil wood-ot - tüzépen 500/kg, akvarista boltban min. 1500... a 40ezres ADA lily pipe-on meg már csak röhögök
).
Közel 40k, igaz nem a legolcsóbbat vettem mindenből... ez így szerintetek reális nagyjából? Nyilván nulláról egy rakás apróság kell ami egyszeri (algakaparó, hőmérő, ilyesmik).
Világításon még tudnék fogni kb. 5k-t ha chihiros-t rendelek mondjuk.
-
Csabee.
nagyúr
válasz
turbulencia8 #29175 üzenetére
Oké, ha oszy nem viszi el akkor oda kirakom őket.
-
Csabee.
nagyúr
Sziaztok?
Felszámolnám a kis akváriumom. Van 3db ékfoltos razbóra és 7db nagyobb neonhal 1db páncélos harcsával.
Budapesti vagyok. Valakinek kell esetleg?nagy tábla milkát akár elfogadok!
kidobni nem szeretném őket.
-
Plebi
senior tag
Gurámikra és halakra úgy általában:
oszy: Igen jól érted. A komplett vizet érdemes leengedni, a régi talajt kivenni, átmosni az akváriumot és mehet vissza a jól átmosott új talaj. Ha a régi víz megy vissza, régi szűrővel (ez csak akkor, ha folyamatosan vízben volt és ment is, különben a baciknak vége) akkor nem igazán kell várni, mivel nincs minek feltétlen beállnia, bár a talaj is betölt némi szűrési megkötési funkciót. Ha minden új akkor kb 2 hetet szoktak javasolni, de a régi szűrőt is bele lehet mosni az új vízbe indításként (szintén csak akkor, ha a bacik még élnek), illetve érdemes pl neptun biostarttal indítani, ez meggyorsítja a víz beérését.
A világításról érdemes képet felraknod, mert E27 nagy csavaros foglalat, fénycső nem lehet, max kompakt égő. Enélkül nehéz bármit írni.
-
Alg
veterán
Egy törpe gurámi párt mekkora akváriumba tennétek jó szívvel? Gondolom 50-60 liter már elég, 30 még azért kevés... (bocsánat, 40 - csak hogy törvényi kereteken belül maradjunk
)
-
oszy
veterán
Az akvárium szett tetejében van egy fénycső.E27 11W. Ezt nagyobbra cserélném, de le van ragasztva illetve csavarozva. Ha ezt szétszedem, akkor újra kell ragasztani szerintetek a vízállóság érdekében? LED-et bele lehet valahogy szerkeszteni?
-
Plebi
senior tag
A mai napra ígért vízteszt eredménye:
A korábban feltöltött teszt 1 hónapja volt, illetve január elején a gyanta berakásakor. Vízcsere csak annyi, ami párolog. Szat gyanta jól teljesít, szűrő is gyönyörűen dolgozik. Nitrát mintha csökkent volna, bár nem látványosan, de halványult, PH-val sincs baj, középértéken van.
-
Plebi
senior tag
Én ennyire nem merültem el a talajokban. Nálam sima apró szemű folyami kavics van. Az áttelepítést nem gondoltam túl, a kalászoknál visszavágtam a gyökereket, rossz vagy felesleges leveleket eltávolítottam, anubiast széttörtem kisebb darabokra (ha kellett), de csak úgy, hogy az "utódokra" is jusson gyökér, szintén megtisztítottam. Aztán mehettek a kavicsba. Tápgolyókat a gyökerek közelébe nyomnám a talajba.
-
Plebi
senior tag
válasz
Silentfrog #29160 üzenetére
Az egyik fele nincs lefedve üveggel, elpárolog annyi. 3-4 cm-eket szoktam 2 hetente tölteni. Kiszámolhatod.
A PH értékben nem látok a csíkon változást.
Már 15 éve ugyanilyen módszerrel akvarizálok. Most jött be a szat gyanta mint próba és bevált. A korábbi 216 literesem értékén látszott a vízcsere hiánya, de az egy 4 éves akvárium volt, gyakorlatilag fél éves 20-30 %-os vízcserével, itt nagyon jól beállította a gyanta, fogok vizet frissíteni, de sosem követtem a heti havi 30-50% vízcsere fétist, most sem fogom, ha a halak jól érzik magukat. Havonta mérek értékeket, amint növekszik a nitrát szint jön a regenerálás, meg némi vízcsere.
Láthatod a csíkokból, hogy 1 hónap alatt a nitrát szint csökkent, vízcsere nélkül is.
Milyen anyagok halmozódnak fel, amit nem mérek, vagy látok és érzek a vízen? Ha nitrát van, akkor általában nitrit nincs, ammónia meg pláne. Korábban írtam, hogy 3 nagy szivacsom van szűrésnek, ez ó kb 23 liter szűrőközeg, bőven elég mindenre.
-
Silentfrog
Topikgazda
A vízcsere akkor is szükséges legalább két hetente ha Szatot használsz mert a gyanta csak a nitrátot köti meg az egyéb káros anyagok megmaradnak a vízben, ráaadásul a kémhatásod is kezd nagyon elcsószni. A havi 70- 90 liter víz tuti nem párolog el belőle.
A gyante jó kis anyag de nem csodaszer a rendszeres vízcsere bár ritkábban de szükséges. -
Plebi
senior tag
válasz
Silentfrog #29158 üzenetére
Olyan 100 és 250 mg/l a JBL 6in1 teszt szerint. A legnagyobb gond az volt, hogy a régi vizemmel, ami olyan 200 liter volt, lett indítva még november végén. Az már megnyomta alaphangon ennyire, az indító bacik és a szűrés azért valamit vett le belőle, de inkább csak tartotta, ami meglátszott az algásodáson is.
Víz cserélve nem lett, csak annyi, amit párolog, az olyan 2 hetente 35-45 liter. A többit a gyanta végezte. Legutóbb 1 hónapja mértem, akkor olyan 25 és 50 közötti értéket mutatott. Megmérem holnap, biztosan vett még le belőle, bár ez az érték már jó, kell a növényeknek.
-
Plebi
senior tag
800 literes helyzet jelentés:
2018 január: Algásodás indult meg a magas nitrát szint miatt, meg a víz színe is kezdett sárgás lenni, vettem bele Szat gyantát, K3-as méretben.
Mostani állapot: Az egy db növényes neoncső ki lett cserélve 6500-as normál fénycsőre, mivel a fénye már nagyon kevés volt, emiatt egy kicsit másabbak lehetnek a színek, de ez a tisztaságon nem változtat. Másik neoncső indításkor cserélve lett 6500-ra, mert nem volt jó.
Hamarosan az aksi fölé kerül egy ipari, por és páramentes lámpatest 2x80W-os kivitelben, ennek már elégnek kell lennie a kalászoknak és anubiasoknak, bár annak ellenére, hogy az elfogadott számítások szerint, 320W-nak kellene neoncsőben fölötte lennie, vagy kb 20.000 lm-nek elég szépen növekednek.
Amennyiben mégis kevés lesz, veszem még egy 2x80W-os lámpatestet, vagy rakok a neon mellé leded próbának.
A szekrényt kell még rendbe szednem, illetve vagy egy keretet a tetőjére, vagy bádogossal csináltatok zárt tetőt, horgany lemezből, hogy a súlya se legyen nagy.
-
Plebi
senior tag
A homokra:
Fekete kavics az nem kvarc, hanem bazalt.
A szemcseméret egy kicsit nagy, de ilyen irányba keresgélnék.
A bolti homok egy nagy kamu, ugyanabból a bányából kapják, mint a tüzépek, csak jóval drágábban adják, illetve a az akváriumba szükséges kis szemcseméretet általában homokszóró/szűrő homoknak hívják, vagy a nagyon kicsit térköz kitöltőnek. Én homokszóró kavicsot vettem. 1,25-2,5 mm-es szemcsemérettel. Munkahelyem is innen szerezte be, csak túl durva volt felület tisztításra.
Illetve még nézegettem igaz ez is fehér, de sokkal kedvezőbb az ára, mint a boltban.
-
Plebi
senior tag
Használj minél nagyobb felületű biologiai szűrőanyagot, pl az említett szivacsot. Nem szép, de a hasznos felülete sokkal nagyobb a hydornál.
Powerhead, szintén centrum-zoo
Az aktívszén felesleges, max gyógyszerezés után használatos, de akkor inkább vízcsere.
Nekem háttérszűrőm van, kb 22 liter szivaccsal, közötte egy zsák K3-as szat gyanta. Az egy zsák miatt lassabban csökkent a nitrát szint, de tiszta lett. November 27.-e óta most lesz esedékes az első szivacs pucolása, mert már kezd tömődni, akkor meglátom milyen színű lett a gyanta.
Később teszek fel képet, hogy 3 hónap után, hogyan néz ki.
-
oszy
veterán
Ebbe a szűrőbe: Hydor R05 (650 l/h - 80-150 l) ezt az aktívszén szűrőtöltetet néztem ki: Sera Super Carbon
Szerintetek megfelelő kombináció?
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Formula-1
- Felhő alapú adattárolás (Dropbox, stb.)
- Megjelenési dátumot kapott a MindsEye
- EAFC 25
- Túra és kirándulás topic
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Windows 10
- További aktív témák...
- Techsend Electric Scooter Cyber Monster elektromos roller 2024, garanciával, eladó!
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- Smart Fortwo - 600 Benzin - Kabrió - Klíma - Nagyon szép állapotban
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- AWS 5x108 R17 felni + Bridgestone Potenza Sport gumi
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Rampage SHIVA CM 750W
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest