Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- droidic: Időutazás floppyval: A 486-os visszavág PCem-men
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- ldave: New Game Blitz - 2026
Új hozzászólás Aktív témák
-
natë
nagyúr
A levegőztetőt megpróbálom halra cserélni
Valóban, elsiklottam afelett, hogy a szűrő alapból mozgatja a víztükröt (gyári).
Nem megy nonstop a világítás, estére természetesen lekapcsolom. 8-10 órát megy. Időzítő megrendelve.Vegyek még az akváriumba plusz aljzatot inkább és alá mehetne a táptalaj? Azt mondta az eladó ő ekkora akváriumba inkább a cserepes ültetést javasolja, hogy ne foglaljon annyit a táptalaj + aljzat. Kagyló kijön, csak átmenetileg a talajból ki-ki csusszanó növényt "fogta le".
Ha most újratervezem az egészet a javaslatod alapján, gyanítom kitolódik a halak érkezéséig a várakozási idő..ugye?

-
Alg
veterán
Mondjuk azt érdemes tudni a zöld törpéről hogy minimum 20-30-as csapatban érdemes tartani hogy valamit látni is lehessen belőle...(de kétszer ennyi az igazi) És most pl. Greenaquaban 890Ft/db
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ekkora akváriumba mehet már zöld neon vagy ékfoltos razbi is 10-es csapatban (Esetleg Galaxy, bár az kissé igényesebb)
-
oszy
veterán
A levegőztető tényleg felesleges.
Halat én zöld törperazbórát javasolnék. Gyönyörű kis hal.

Nem kell nonstop világítani!!! Nem ismerem fel mindegyik növényt, de 0,25 Watt/literre jön ki a világítás, ami szerintem kevés lesz. Vegyél egy időzítőt (a manuális kb. 600-1000 Ft).
A szűrő pár nap alatt megfogja tisztítani a vized. De a vízcserére figyelj majd oda, ahogy a kolléga is írta.
A neten láttam, hogy adnak az akváriumhoz egy BluPower350 szivattyú motort. Ezt nem is értem!

Gondolom csapvizet használsz. Ha igen, akkor ehhez kell majd vízelőkészítő. Így azonnal feltudod használni.
Használhatsz a növényekhez táptablettát. Amúgy milyen táptalajt raktál a növények alá?
Ezek a cserepek... hát nem is tudom!
Jobb lett volna csak a talajba beültetni. 
Én a kagylókat is kivenném!

Én egy 25 litereressel kezdtem bele az egészbe. Fogalmam sem volt semmiről! Ez mára garnélás lett.

-
natë
nagyúr
válasz
bringasisti
üzenetére
Biztos?
-
gaben22
őstag
Nekem is volt/van ilyen "készre épített" Capri akvárium. De kibaszottul utáltam a belső szűrőjét. Az egész koncepció kiszolgál egy igényt, félreértés ne essék (főleg annak, aki most kezdi/nem akar vele foglalkozni...), de egy csomó helyet elvesz és egy idő után úgy van vele az ember, hogy szar (persze lehet én csináltam rosszul). Mindenesetre kivágtam a picsába, a világításával együtt.
-
natë
nagyúr
válasz
Silentfrog
üzenetére
Mozgatja,jó a gyári beállítása. Régen úgy tudtam, a porlasztó/levegőztető a víz oxigén szintjén segít sokat.
-
natë
nagyúr
válasz
Silentfrog
üzenetére
Basszus..akkor frankó, hogy megvettem...[link]
Hát ha már van, akkor meghagyom.
-
Silentfrog
Topikgazda
Nem, kelleni nem kell a porlasztó. a lényeg hogy mozogjon a vízfelszín. A halak a teljesen megszokott párosítás

Én az algaevőből nem ancit tennék bele nagyra nő 12-15 centis a hím és szeret felforgatni mindent. Nagyon cuki kis hal a Stiphodon sp Algázó géb. Nem nő nagyra és tényleg fogyasztja az algát . / ha majd lesz mit!
/ -
natë
nagyúr
válasz
Silentfrog
üzenetére
A halak mellé azért majd kell, ugye? Illetve amit írtam hal kombót az jó választás lenne?
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
bringasisti
üzenetére
A betegségeknél tényleg nem sok szakértő van aki érdemben tud segíteni. Szerintem nem azért mert nem akarnak, hanem mert nem értenek hozzá.
-
natë
nagyúr
válasz
Silentfrog
üzenetére
Igen plust vettem hozzá egy Tetra porlasztót. Az Anubiast csak odagumiztam (az eladó tanácsára) a műkőhöz, az nincs ültetve. A vasfa mellé adta volna, de ugye azt kivettem.
-
bringasisti
őstag
válasz
Silentfrog
üzenetére
Főleg a betegségek esetén feltett kérdések alkalmából érezhető amit írtam mindkét helyen.
-
natë
nagyúr
válasz
Silentfrog
üzenetére
Hozzá adták, [link]
Nem kavarja, csendes is nagyon, de tényleg dög nagy
Növények jók, vagy ezzel is átejtettek?
-
Silentfrog
Topikgazda
A "por" ami lebeg a vízben az el fog tűnni, a vízcsere alkalmával, és ahogy a szűrő szivacsa koszolódik.1-2 hét. Milyen belső szűrő ez? Jó nagy jószág egy ilyen pici akváriumba. Nem kavarja nagyon az aljzatot?
Rájöttem közben Ferplast BLUWAVE 03. Szerintem ez elég is lehet a te akváriumodba.

-
natë
nagyúr
válasz
Silentfrog
üzenetére
1-3 mm a szemcsenagyság, rossz méretet írtam. A kerámiáknál maradnék, mert nem akarok több aljzatot használni, illetve alatta sincs spec. "táptalaj" Valahol a kezdő mivoltom használta ki az egyébként kedves és olvasott eladó hölgy, azt mondta ültessem a növényeket ezekbe az agyag "vázákba", mert kicsi az akvárium ne rakjam tele sóderrel. A kerámiák aljára 2 cm táptalajt tettem, abba növény és rá a sóder.
A vasfát akkor nem rakom bele, pedig nagyon tetszik.
Szűrő nonstop megy, levegőztető is, világítás is, kivéve este. Hőfok 24 C.
Ami zavar a lebegő fehér hópihe szerű "porszemcsék". Talán tegnap óta már javult valamennyit, gondolom a vízcserék/pótlások segítenek majd. Ha van ötletetek még a dekorációra, nagyon megköszönöm!
Hal természetesen még nincs benne.
Plattit, neont, törpeharcsát, algaevőt tervezek de ebben is a segítségetek kérném. (nagyon tetszik a törpe gömbhal is)Az akvárium fotóját mellékelem, tudom nem egy műremek, majd kialakul.
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
bringasisti
üzenetére
Biztosíthatlak hogy a Malawi tavi csoportban nincs így. Több a segítőkész ember, mint az aki rosszindulatú. A legnagyobb magyar akvarisztikai csoportról ez már nem mondható egyértelműen. (Évek óta a tagja vagyok de értesítés sem jön ha új bejegyzés érkezik )
-
bringasisti
őstag
válasz
Silentfrog
üzenetére
"No para, többen kezdték itt, és most a FB. halas csoportjaiban osztják az észt. /a szó jó értelmében / " azért ott azok írnak akik tök hülyék, és akik értenek a dologhoz azok nem reagálnak sokszor mert a piacukat féltik és érdekük hogy dögöljön az állomány mert akkor van üzlet.
-
Silentfrog
Topikgazda
Szia!
Üdv újra a klubban!

Az aljzat nagyon nem jó választás. sokkal kisebb szemcseméret kell. 3-5 mm nem való akváriumba. Nem 0.3-0.5 a szemcseméret?
A vasfa a legrosszabb választás a pici akváriumba , baromira színezi a vizet is. Van olyan szer ami kiveszi a víznek ezt a sárgás színét, de ez már egy következő szint.
A vasfa nem kell ha lehetőséged van rá vidd vissza és kérjél red moor fát ha mindenképp szeretnél valami fa dekorációt.
A sorrend.
Berendezed az akváriumot, kiülteted a növényeket cserép nélkül. Felengeded vízzel. Szűrő bekapcs, és ezt sosem kapcsoljuk ki, mindig üzemel. Beállítod időkapcsolóval a világítást mikor kapcsoljon le fel, a megvilágítás erőssége ideje a növények igénye szerint kell hogy üzemeljen.
Pár hétig járatod üresen az akváriumot, hetente részleges vízcsere, 2 vödör vízzel amit egy éjszaka pihen a kiengedve a vödörbe. Pár naponta dobj be egy kis mennyiségű halkaját a vízbe.
2-3 hét után egy egy élőlényt rakhatsz már a vízbe.Ez idő alatt annyit tudsz tenni még hogy utánaolvasol mindennek.

Annyit talán még jó lenne hogy ha leírnád hogy milyen növényeket adtak el neked. Minden növénynek más az igénye sok nem él meg a gyári szettekben. Ha elülteted szimplán kirohad.
No para, többen kezdték itt, és most a FB. halas csoportjaiban osztják az észt. /a szó jó értelmében /

bringasisti Létezik egyáltalán olyan vasfa ami nem engedi a színét? Szerintem nálam olyan van ami vagy 10 éve víz alatt van de ha kiveszem és megdörgölöm kézzel egy picit máris befogja a kezem is.

A nitrátszelektív gyanta kiveszi a vízből a színét így nem zavar, meg hát 600 literben van. -
natë
nagyúr
válasz
bringasisti
üzenetére
Nem haragszom, akkor úgy írom, volt halam gyerekként.
A segítséget viszont megköszönöm. -
natë
nagyúr
Sziasztok, gyermek koromban akvarizáltam utoljára, most 41 éves fejjel újra nekivágok. Vettem egy Capri 60 literes akváriumot, adtak hozzá belső szűrőt is. A növényeket apró kerámiába ültettem, mivel az akvárium ugye nem nagy. A talaj aprószemű kavics (kb.3-5 mm).
Vasfát is rámsózott az eladó, azt ki is vettem, mert borzalmasan barna lett a víz.
A problémám az, hogy a víz 1 nap után is opálos és lebegő fehér szemcsék vannak benne. A szűrő folyamatosan megy. A talajt 1 órán át mostam.
Itt nálunk nagyon kemény a víz, forralás után szinte hintőpor marad az edény alján. Lehet ez a lebegő "por"? -
oszy
veterán
Na erre gondoltam, csak nem akartam hülyeségeket írni. Ugye "innen indult" a JBL és CO2 dolog: https://prohardver.hu/tema/akvarisztika/hsz_29950-29950.html
-
Alg
veterán
Hozzá, de jó eséllyel fel fog robbanni
(vagy inkább lenyomja a csövet valahol) + semmi értelme mert nem fogja tovább bírni az élesztős töltet tőle.Az élesztős cuccok folyamatosan termelik a co2-t, így ha elzárod akkor is tovább növekszik a nyomás egy olyan rendszerben amit nem erre terveztek. Esetleg meg lehet oldani két ilyennel, hogy ha mindenképpen el akarod éjjelre zárni akkor az akvárium felé vezető ágat elzárja, egy üresbe rákötött ágon egy másik szelep pedig nyisson és kivezesse a felesleget a külvilágba.
-
Alg
veterán
Ilyet látott már valaki működés közben?
Kezd életútja végéhez érkezni az égő a 24w-os Dennerle CFL-ben, és pótégőt lassan nem kapni, illetve csak drágán, alig olcsóbb mint ez a ledes cucc, ami azért kissé esztétikusabb mint az a nagy benga lámpatest...
Ez meg azért egész normális árban van pl. egy Twinstarhoz képest, de talán egyel komolyabb mint pl. egy Chihiros... (bár egy A301+ - al kb egy árban van)
-
Alg
veterán
válasz
bringasisti
üzenetére
Ehh megvan amit kerestem... Garnelexia
kb a helyi Greenaqua, kicsit kisebb készlettel és bemutatóterem nélkül. -
-
oszy
veterán
válasz
PhoenixK
üzenetére
Nekem 128 literes az akváriumom, de csak most növelem a fényt 0,47 liter/ wattra. Viszont ugyanilyen JBL CO2 készletem van, amiben ez a taifun van. Azt írták, hogy a halaknak nem fog jót tenni, mert eleve kevés a fény. De ez egy low tech lenne. Hogyan oldja be neked a CO2-t? Vagy szabályzod?
-
Alg
veterán
Erősen gondolkodom hogy a mostani "összehajigáltam egy csomó növényt hardscape nélkül" akváriumot szétborítom és valami csinosabbat csinálnék belőle...
Van valakinek ötlete mit lehet kezdeni egy 40x40x40-es kockával? (azaz viszonylag kicsi alapterület, de nagy magasság) - gondolkodtam hogy 1-2 hoszabb vasfát állítanék bele, vagy támasztanék átlósan az egyik sarkának... vagy valami lépcsős dolgot, a hátsó felére egy ~10 centi magas párkányt építve.
Most nagyon üres a felső 2/3-a a térnek, a neonok is baromi félősek és csak az aljzat közelében mozognak ahol egyből be tudnak bújni a dzsungelbe.
-
CO2 témában sezretnék segítséget kérni.
Jelenleg egy JBL készlet van üzemben, a beoldásért egy ilyen felel: JBL TaifunGondolkodok egy in-line megoldáson. Van esetleg valami javaslatotok?
Akvárium: Bruttó 180l
Szürö: Eheim professionel 4+ 350
-
Baltincs
tag
Sziasztok! Honnan lehet megmondani a vitorlás halak és a gurámik nemét?
Mert Google-n össze-vissza irják, nem tudom melyik az igaz. -
Alg
veterán
Amazonon Tetra akcio van, pl ex800 plus kb 60 eur
-
Alg
veterán
válasz
bringasisti
üzenetére
Köszi, ha arra járok legközelebb megnézem
-
Alg
veterán
válasz
bringasisti
üzenetére
Öööö ezmiez? Üzletet nem találom (legalábbis a megadott címen nincs a street view-n), weblap nem működik
-
Alg
veterán
Bécsben tud valaki jó akvarista boltot ajánlani? Nanoinsel meg Zoo-center amit eddig találtam, egyik sem egy Aquafauna szint sajnos... (GA-t nem említem, az európai szinten egyedülálló)
-
oszy
veterán
válasz
Capricornus
üzenetére
Mert nekem azok jöhetnének!

-
oszy
veterán
válasz
Capricornus
üzenetére
Növényeid vannak?

-
Capricornus
aktív tag
Köszönöm!
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
Capricornus
üzenetére
Én is a Fb. Akvarisztika Adok-Veszek csoportot ajánlom, meg a jófogást. .
-
szabolcs77
tag
válasz
Capricornus
üzenetére
Capricornus: szerintem a szokásos, FB csoportok, vatera, jófogás
-
Capricornus
aktív tag
Sziasztok!
Tudnátok nekem ajánlani olyan hirdetési felületet, ahol el tudom adni az akváriumaimat és a halaimat? Sajnos viszonylag sürgősen el kell költöznöm és az új helyre nem vihetem őket magammal.

-
oszy
veterán
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Ja... én azt pluszban gondoltam.
Nem helyette. 
-
oszy
veterán
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Láttam most én is a napokban olyat.
Lehet aládarálok jó pár jbl golyót a kavicsok alá a gyökerekhez.
Egy idig hátha elmegy így. -
oszy
veterán
Van valakinek ilyennel tapasztalata?
-
Alg
veterán
Én továbbra sem szeretem a Manadot, nagyon nehéz bele ültetni, főleg apróbb növényeket. Mondjuk ha egyszer elültetted, a gyökereiknek biztos nagyon jó ez a laza szellős talaj. "Porszívózni" nem fogod tudni egyszerűen mert felszedi a lopó a Manadot is, alig nehezebb mint az üledék.
Egy ideje azon gondolkodom előbb-utóbb szét fogom kapni megint az akváriumot és berendezem NPT-re földdel meg fekete gyöngykaviccsal/homokkal.
-
oszy
veterán
Én most akarok talajt cserélni. Kavicsokkal kaptam az akváriumot. Aktív talajt kizártam, mert nem tudom annyi időre a halakat eltenni. A manado dark tetszik plusz vennék tropica plant substrat táptalajt a növények miatt. Mik a vélemények?
A mostani kavicsba tegnap beletúrtam, de nagyon felkavarodott. Nem tudom, hogy jobb lesz-e másik talajjal. A növényeknek biztos...
TF tápok vannak. Bruttó 128 literes az akvárium. -
jegenye77
addikt
Az ecset alga csak a Co2 től nem fog eltűnni! Sőt!
Muszáj lesz Carbozni.
Ahonnan tudod ott le lehet kaparni. Ha olyan a növény akkor le lehet vágni azt a részt ahol az alga van. Ha az egész olyan akkor nem marad más mint a carbozás.
De olyat is olvastam korábban, hogy ki is húzta valaki azt a növényt amit nagyon belepett és hígítva a Carbo-t fürdőt csinált neki.
Amúgy a fecskendős módszernél is érdemes kicsit hígítani. -
Alg
veterán
válasz
jegenye77
üzenetére
Egy viszonylag nagy Poppy befolyó van, nem tudom hogy lehene ennél kisebb áramlás 40x40x40 centire... Amúgy Eheim Ecco Proe 3 kosárral, benne matrix trop meg siporax. Ráadásul a befolyó alatt lévő sarokban is megtelepedett ahol elvileg már szinte semmi vízmozgás nincs.
Lehet nekiállok carbozgatni én is így, csak félek hogy utána megint visszajönne az alga ha más nem változik.
-
jegenye77
addikt
Milyen szűrőd van?
Nem lehet, hogy túl nagy az áramlás?
Nálam akkor volt ecset alga. Meg most
Illetve megint csak volt mert kiirtottam.
Naponta a Carbo mennyiséget ( picit megemelve) fecskendőbe töltöttem és szűrő leállítása után közvetlen az algára nyomtam.
Kb 2 hét alatt jutottam el minden egyes kis pamacsra de amit lecarboztam az másnapra elbarnult és kipusztult. -
Alg
veterán
Ecsetalga(fekete) ellen mit ajánlanátok?
60l kocka, egy darab Dennerle 24W megy napi 9 órában, külső szűrő megfelelő mennyiségű közeggel megvan.
Heti 30% vízcserék mennek és GA micmac, bár a tápozást az utóbbi 2 hétben elhagytam hátha segít, illetve napi 2ml Easycarbo is.
CO2 nincs, de megvan hozzá a felszerelés, csak palack kellene.
Növények nem olvadnak pár kivételtől eltekintve, nőnek is, viszont a lassabb nővésűeket az alga is belepi...
Esetleg úszó növények beszerzése segítene?
-
Baltincs
tag
Sziasztok!
Egy 160 literes akváriumunk van, Atman AT-F304 típusszámú belső szűrővel.
Igazából végzi a dolgát, csendbe rendbe, csak annyi a kérdésem, hogy ajánlatos venni mellé egy külső szűrőt, vagy nem feltétlen szükséges? És ha igen, akkor milyet ajánlanátok? Halak élnek boldogan, növények se szenvednek (mondjuk nagyrészt anubias), úgyhogy ezért kérdem
Köszönöm előre is a segítséget. -
jegenye77
addikt
válasz
Silentfrog
üzenetére
Így igaz.
Most BF alkalmával Én is beruházok egyre
-
oszy
veterán
Skimmert hol vagy milyet érdemes venni? Kellene egy, de 10 körül én sokallom.

-
bringasisti
őstag
válasz
Nova91
üzenetére
Nem tudom hogy kapni e külön, de mivel nekem 2 ilyen pumpám van és egy szilikon gumi a membrán szereztem egy darab alapanyagot, csináltam egy körkivágott és legyártottam vagy 20 membránt. Mivel 10 évente kell cserélni mire az összes elfogy addigra lehet hogy már nem fogok halazni.
-
Nova91
tag
válasz
bringasisti
üzenetére
Köszönöm rendes vagy, de megveszem én nem probléma ha kapni külön.
-
oszy
veterán
Mik a tapasztalatok az aktív talajjal? A kavicsokat cserélném, de nem tudom kell-e nekem aktív talaj. Táptalajt mindenképp akarok.
-
gaben22
őstag
Helosztok, 40 litykós high-tech növényesbe vennétek az alábbiakat (ha lenne időm, lehet építenék magamnak LED világítást, de most lehet inkább "készre szereltet" veszek):
48xLED 24W - 1450 lumen
LDX4 - 24W - 3120 lumenVagy esetleg valami mást?
Ezt meg tudom kérdezni majd a bolttól is akár, de nem teljesen világos, ezekhez jár a tápegység is vagy azt külön kell még beszereznem?
-
Nova91
tag
válasz
bringasisti
üzenetére
És bírják a 0-24-es üzemet? (Vagy érdemes valami időkapcsolót berakni)
Valamennyi műszaki érzékkel mennyire egyszerű a membrán csere? (egyáltalán lehet ezekhez kapni utólagosan, vagy oda kell gányolni valamit?) -
Nova91
tag
válasz
bringasisti
üzenetére
köszi. És ez jóféle levegőztető? tartós?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Brutálisan drága lehet a Poco F9 Ultra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- One mobilszolgáltatások
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AliExpress tapasztalatok
- Napelem
- Android szakmai topik
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Autós topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Sennheiser HD650 fejhallgató
- GYÖNYÖRŰ iPhone XR 128GB Red-2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3984, 100% Akkumulátor
- TAVASZI AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- AKCIÓ! Motorola Edge 60 Pro 5G 512GB okostelefon garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Valóban, elsiklottam afelett, hogy a szűrő alapból mozgatja a víztükröt (gyári).
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Egy idig hátha elmegy így.