Hirdetés

2024. szeptember 9., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  PC, mini PC, barebone, szerver  »  Apple asztali gépek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-01-31 18:13:51

LOGOUT.hu

Gyakori kérdések, téma összefoglaló és alkalmazás ajánló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#42101) cigam válasza Czo (#42100) üzenetére


cigam
félisten

Köszi a tippet!

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#42102) MasterMark válasza cigam (#42101) üzenetére


MasterMark
titán

Van értelme nézegetni a hőmérsékletet?

Switch Tax

(#42103) cigam válasza MasterMark (#42102) üzenetére


cigam
félisten

Van, mert egyből látszik, ha valami beterhel, és pl. a boinc klienst is könnyebb belőni, hogy ne melegítse annyira a procit, hogy a venti hangosan felpörögjön.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#42104) Syl válasza cigam (#42103) üzenetére


Syl
nagyúr

M1-es Mini? Mindenhol arról zengtek, hogy abban soha nem hallani a ventit...

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#42105) titi12 válasza cigam (#42099) üzenetére


titi12
tag

Fanny-t ajánlottam volna [link] de úgy látom, nem frissítették ARM-osra, helyette talán [link] (ha nem válna be a korábbi ajánlás).

(#42106) madgie válasza Syl (#42104) üzenetére


madgie
titán

Nekem most is szinte kellemetlenül meleg az M1 Mini teteje (4K videóprojekteket válogatok, archiválok, cache-t pucolok stb), de a drága ekkor sem akarja felpörgetni a ventit :D

(#42107) Czo válasza Syl (#42104) üzenetére


Czo
őstag

Nalam, az MBP az elmult 14 napban elegge "surun" bekapcsolta a ventit (egyik a bal, masik a jobb, kb egyforma, de csak kb, a jobb oldali ventit mindig nagyobb fordulaton tekeri :D) :

(#42108) titi12 válasza madgie (#42106) üzenetére


titi12
tag

Hány fokos (a proci)?

(#42109) madgie válasza titi12 (#42108) üzenetére


madgie
titán

Fú, nem szoktam nézni, most relatív nyugi van már, csak másolok, 53 fokot ír.

(#42110) zoli62 válasza Czo (#42097) üzenetére


zoli62
addikt

A Stage Manager (Porondmester ) bekapcsolása esetén nincs elők ép, nálam be volt kapcsolva. Igen, igazad van, szomorú, ha valami a fejlesztés során butul, bár közben történt az Intelről az ARM-re váltás. Apropo dock: Még az inteles MacBook Airemen úgy volt, hogy ha több alkalmazást egymás után megnyitottam, akkor a dock mérete alkalmazkodott ehhez. Most az M3 iMacen azt látom, hogy bizonyos alkalmazások megmaradnak, aztán egy idő után törlödnek, ha nem tartom meg a dockban. Múltkor egyszer a Launchpad tűnt el dockból , de visszaállítottam.

(#42111) Czo válasza zoli62 (#42110) üzenetére


Czo
őstag

A Dock most is meretezodik, semmi, de semmi nem tunik el belole (aminel be van kapcsolva, hogy maradjon lathato). Ha valami eltunik, azt kihuztad belole (vagy megzavar az elozo/ajanlott appok ikonja az elso vonal utan?). Ezen a teren nem valtozott semmi. Ah, a Stage Managert csak iPaden nezegettem (marmint, kulso kepernyot kiprobaltam Stage Managerrel, aztan "ennyi").

(#42112) zoli62 válasza Czo (#42111) üzenetére


zoli62
addikt

Igen, iPadnél három, itt négy app marad meg. Viszont Macnél nem lehet tudni, hogy meddig marad ott meg egy adott app, míg ipadnél folyamatosan cserélődik.

(#42113) Czo válasza zoli62 (#42112) üzenetére


Czo
őstag

Node, amit kivalasztassz, hogy maradjon a dockban, az a dockban marad, pont ugy, ahogy a dockban maradt 20 eve is. A dock vegen gyulnek azok a futo appokat jelzo ikonok, amik nincsenek vagy fixen kirakva a dockra, vagy nem kerultek a dockra az ajanlott/legutobbi opcionak koszonhetoen. Ha teljes szeles a dockod, es ki kell rakni egy plussz ikont, akkor osszebb fogja nyomni az ikonokat, pont ugy, ahogyan regen. Ha kikapcsolod az ajanlott/legutobbi ikonok mutatasat, akkor ezt egyertelmuen lathatod. Ha ez be van kapcsolva, akkor elobb ezekkel varial, es csak akkor fogja osszebb nyomni az ikonokat, ha nem tudja hova kirakni a plussz ikont.

(#42114) zoli62 válasza Czo (#42113) üzenetére


zoli62
addikt

Akkor mire véled, hogy egyszer a dock bal széléről a Launchpad is eltűnt? Nem egyedi eset volt, mással is előfordult.

(#42115) Czo válasza zoli62 (#42114) üzenetére


Czo
őstag

Peldaul figyelmetlensegbol, veletlenul torlesre kerult? Vagy mind a ketten felraktatok valami appot, amely onhatalmulag torolte? Az OSX nem torolget ikonokat, ha "tele a dock".

(#42116) zoli62 válasza Czo (#42115) üzenetére


zoli62
addikt

Nem szoktam figyelmetlenül telepítgetni, törölgetni, a gépet egyelőre csak én használom, de láttam már érdekes dolgokat az Apple operációs rendszereivel kapcsolatban. Ugyanakkor igaz, hogy stabilabb, minta Windows, de a Linuxxal szemben már nem állítanám ezt.

(#42117) Czo válasza cigam (#42101) üzenetére


Czo
őstag

Azert, egesz jol meghizott ez az iStat Menus is :D a 2.0-as verzio (ami meg fut PowerPC-n), az beerte 88.7 MByte helyett mindosszesen 1.76 Mbyte memoriaval.

(#42118) Praetorianus


Praetorianus
aktív tag

Sziasztok! Van köztetek olyan, aki MacMinit (M1 vagy M2 chippel) használ ultrawide monitorral? Valahonnan azt hallottam, hogy a Minik nem támogatják a 21:9-et, illetve hogy elnyújtják rajta a 16:9-et. Ez valid infó lehet? Ezzel kapcsolatos tapasztalatokra lenne szükségem monitorváltás miatt.

(#42119) Czo válasza Praetorianus (#42118) üzenetére


Czo
őstag

Nem valid, mukodnek.

(#42120) Praetorianus válasza Czo (#42119) üzenetére


Praetorianus
aktív tag

Szuper, köszönöm a választ :)

(#42121) BurgBurg válasza Praetorianus (#42120) üzenetére


BurgBurg
tag

LG 34 UltraWide monitort használok, tökéletes!

(#42122) trialboj


trialboj
őstag

Tudnátok segíteni miért nem látja a macem a lacie külső HDD-t? [link] Eddig ment, most csak bekapcsol mutatja hogy ott van de nem csinál semmit ha a mount-ra nyomok, eddig nem kellet a raid manager, most felraktam de az meg kér valami engedélyt amit nem tudom hol kell megadni.
Bárkinek van ötlete mit kell ilyenkor csinálni?
A hdd laptopon megy, másik hasonló HDD-t ehhez a géphez kötve próbáltam és azt is látta egyből.

"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //

(#42123) Czo válasza trialboj (#42122) üzenetére


Czo
őstag

Pontosan milyen Lacie ez, amit radugtal? Mi a pontos tipusa? Azt latom, hogy ExFAT, lehet, hogy megserult, Probald meg radugni egy Windowsra, megvarni, amig ott megjelenik, majd szabalyosan eltavolitani, majd megnezni, hogy ezutan megjelenik-e Macen. Szerintem, a RAID Manager nem fog kelleni (de csak szerintem, mert nem tudom, hogy mi a celod vele). Mindig szabalyosan huztad le a geprol? Nem lehet, hogy haldoklik benne a drive?

(#42124) trialboj válasza Czo (#42123) üzenetére


trialboj
őstag

Tehát winre rádugva megy szépen, most sikerült megoldani a raid managert de az sem csinált semmit, csak nem látja a finder. Csak a disk utility, ott toltam neki egy first AID-et [link] Hibát adott, de szerintem azért mert unmounted a status és nem fér hozzá semmihez.
Nincs másik macbook hogy azon teszteljem, de windowson megy, és az én macemen pedig megy hasonló lacie. Az enyém egy szürke 20TB-os, meg van már vagy 5-7 éve kb.

"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //

(#42125) blakey válasza trialboj (#42124) üzenetére


blakey
titán

Ha megy Windows alatt, akkor mentsd le az adatokat és formázd újra.

*** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#42126) trialboj válasza blakey (#42125) üzenetére


trialboj
őstag

Fullos, 18TB van rajta, nincs hova lementsek ennyi cuccot, mind azt mondjátok hogy haldoklik? Kapott pár áramszünetet ebben az évben, de hát az ilyen ennyi pénzért bírnia kellene 1-2 leállást. Azért várok még mire vissza jön egy kolléga macbookal.
köszi

"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //

(#42127) Czo válasza trialboj (#42124) üzenetére


Czo
őstag

Ha nincs levalasztva rendesen (pl, csak kihuzod, vagy aramszunet), akkor mindenfele "jelzesek" kerulnek a drivera, ezek jelzesek hatasara, ha bedugod a gepre, az tolni fog ra egy First Aid-et mielott mountiolna. A macOS csak a sajat filerendszere eseten "eros" ha First Aid-et kell csinalni, idegen filerendszereknel (mint pl. az ExFAT; ami "Windowsos" filerendszer) nem tul acelos. Tehat ezzel a filerendszerrel a Windows lesz a leges-legboldogabb. A First Aid talalt valamit (ez a valami, nem feltetlen hiba, lehet barmi, tenyleg barmi, pl tenyleges hiba, vagy akar egy olyan ExFAT kepesseg, amit a macOS nem kapott meg meg), ezert nem tudja megcsinalni a First Aid-et (ezt latod te is az ablakban). Mivel bedugas utan, mountolas elott, o tolna ra egy First Aid-et, de az nem sikerul, ezert nem lesz mountolva sem.

Szoval, dugd Windowsra, es nezd meg, hogy abban az ellenorzes talal-e hibat. Elkepzelheto, hogy miutan a Windowsos ellenorzes vegigmegy rajta, a macOS is siman fogja tudni mountolni. Ha ez sem megy, akkor olyan serules van, amivel a macOS ExFAT drivere nem tud mit kezdeni. Ilyenkor az a megoldas, hogy adatokat lemented, ujraformazod es az adatokat visszamasolod.

(#42128) titi12 válasza trialboj (#42126) üzenetére


titi12
tag

Egyes fórumokon javasolják a safe- vagy recovery-módban történő javítással próbálkozást. A hibakódról ezt találtam:
(Dual, USB-s külső házat tudok kölcsönadni, tárhelyet nem.)

(#42129) lancia75


lancia75
csendes tag

Sziasztok.Van egy 21.5 iMac gépem. Egy világítós windows vezetékes billentyűzettel szeretném használni, de a billentyűzet világítást nem tudom bekapcsolni.
Előre is köszönöm a segítséget.

Clara pacta boni amici. /Tiszta (nem hátrányos)szerződés.

(#42130) cigam válasza lancia75 (#42129) üzenetére


cigam
félisten

Ha gyártó nem készített hozzá driver, és nincs rajta fizikai gomb(kombináció) a bekapcsolására, akkor nem fog menni.
Ez pontosan milyen billencs? Gyártó/moddell?

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#42131) lancia75 válasza cigam (#42130) üzenetére


lancia75
csendes tag

Auchan qilive.
van világítás bekapcsoló gomb rajta. win-nel működik.

Clara pacta boni amici. /Tiszta (nem hátrányos)szerződés.

(#42132) lancia75 válasza lancia75 (#42131) üzenetére


lancia75
csendes tag

Esetleg tudnátok ajánlani használható világító billentyűzetet imac géphez?

Clara pacta boni amici. /Tiszta (nem hátrányos)szerződés.

(#42133) cigam válasza lancia75 (#42131) üzenetére


cigam
félisten

Gondolom a Windows-hoz volt valami plusz program amit telepíteni kellett. Sajna ezek a világításvezérlések koránt sem szabványosak. Megpróbálhatod a beépített vezérlést használni, de meglepne ha működne.
Figyelgetni kell az akciókat. Pl. Ijoe,Istyle nagyon ritkán szokott kisebb mennyiséget legyártatni magyar kiosztású mac-es billentyűzetből. De ugye ezek is már vagy 4-5 éve voltak.
Jelenleg csak ezt találtam hírtelen, csak hát az ára...

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#42134) titi12 válasza cigam (#42133) üzenetére


titi12
tag

Van rá kedvezmény:

De csak US-kiosztású van?

(#42135) scdlsc


scdlsc
aktív tag

(#42136) cigam válasza scdlsc (#42135) üzenetére


cigam
félisten

Kár hogy a fotók angol kiosztású termékről készültek. Egy magát prémiumnak valló viszonteladónak nincs egy fotómasinája, amivel a termékről készít 4-5 valós képet?!

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#42137) titi12 válasza cigam (#42136) üzenetére


titi12
tag

Nem csupán angol, hanem US.

(#42138) lancia75 válasza scdlsc (#42135) üzenetére


lancia75
csendes tag

Köszönöm.
ideiglenes megoldásként felraktam egy win 10-et a gépre.
Így legalább az online munkámat el tudom végezni.
Aztán majd nézek egy jó billentyűzetet az os rendszerhez.

Clara pacta boni amici. /Tiszta (nem hátrányos)szerződés.

(#42139) cigam válasza lancia75 (#42138) üzenetére


cigam
félisten

Csak világítós billentyűzettel tudsz dolgozni? Mi a munkád?

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#42140) lancia75 válasza cigam (#42139) üzenetére


lancia75
csendes tag

Mivel nem túl világos a mostani szomám, A megfelelő világítást sem lenne könnyű kialakítani. Az asztali lámpa nagyon zavar. így jobb egy világító billentyűzet.
meg már a szemem sem a régi.
Rendeltem egy ipad billentyűzetet, remélem az jó lesz.
Kerékpáros edző vagyok, és online írok edzésterveket bringásoknak.

[ Szerkesztve ]

Clara pacta boni amici. /Tiszta (nem hátrányos)szerződés.

(#42141) trialboj válasza Czo (#42127) üzenetére


trialboj
őstag

+ #42128 titi12 Kösz a tippeket, el is felejtkeztem róla hogy ne megy, aztán jött egy kolléga, rádugtuk a laptopra és egyből ment, utána vissza dugtam az enyémre ott is ment, de gép indulás után, már megint csak felismeri de nem mountolja. Szóval gondolom az lesz amit te is említettél.
Maces disk warrior tud esetleg csinálni vele valamit? Windowsra is dugtam ott is felismerte de nem írta hogy hibát észlelt és szeretné javítani, ott mi ennek a first aidnek a megfelelője?
/
Ha leformáznám milyen formátumban ajánlott hogy windows gép is hozzáférhessen? Vagy nincs ilyen?
köszönöm még egyszer!

"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //

(#42142) titi12 válasza trialboj (#42141) üzenetére


titi12
tag

Windows-on valahogy így van: https://www.avast.com/c-chkdsk-windows
Az ExFAT az ajánlott formátum a két rendszer között. Akármelyik file-rendszer sérülhet, ez ellen nem lehet tenni, de szünetmentes tápok és gyakori (többpéldányos) mentések segíthetnek. (2x10 TB adat, ami csak 1 példányban létezik?)

(#42143) cigam


cigam
félisten

Talán az utolsó evententen azt mondták, hogy Windows-ra is elkészítik a jelszókezelőt. Hol tart a dolog? Az MSstore-ban nem láttam nyomát.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#42144) MasterMark válasza cigam (#42143) üzenetére


MasterMark
titán

Az böngésző plugin, nem? Az iCloud Drive-ban van benne ha jól rémlik, az is kell hozzá amúgyis.

Switch Tax

(#42145) cigam válasza MasterMark (#42144) üzenetére


cigam
félisten

Igen van egy olyan is (nem tudtam működésre bírni), de volt ígéret egy újabb natív appra is. pl [link]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#42146) Czo válasza cigam (#42145) üzenetére


Czo
őstag

De gondolom, ezt azutan kellene varni Windowsra, miutan macOS-re megjelent.

(#42147) cigam válasza Czo (#42146) üzenetére


cigam
félisten

Jójó, de a végén ez is egy olyan bejelentés lesz mint az a bizonyos töltő, amit évekig ígérgettek, és nem lett belőle semmi?
Az a baj ezekkel az eventekkel, hogy elhúzzák a mézesmadzagot, és hónapokkal később sincs belőle elérhető termék. Sokkal jobban tetszett, amikor azt mondták, hogy holnaptól letölthető, megvásárolható.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#42148) Czo válasza cigam (#42147) üzenetére


Czo
őstag

Nem fordult ez elo olyan surun szerintem. De igazabol, ezen kar aggodni addig, amig meg nem jelennek az uj oprendszerek. Gondolom, jonni fog iCloud update is kb egyszerre, hiszen az osztol mar nem AppleID -d lesz, hanem Apple Account -od. Gondolom, abba lesz ez benne.

(#42149) timelord1987


timelord1987
őstag

Sziasztok!

Milyen vírusirtót és tűzfalat javasoltok?

(#42150) nylontacsko válasza timelord1987 (#42149) üzenetére


nylontacsko
senior tag

15 éve használok MAC-et.
Soha, semmilyen tűzfalat, vírusirtót nem használtam.
Nem is volt rá szükség.

"Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, mindenképp igazad lesz."H.F

Útvonal

Fórumok  »  PC, mini PC, barebone, szerver  »  Apple asztali gépek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.