- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- droidic: A fapados NAS tuningolása
- Gurulunk, WAZE?!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ragnar95
félisten
válasz
rootkiller #29192 üzenetére
Tevékenységfigyelőben figyeld meg a Memory pressure grafikont, főleg amikor épp belassul a gép, ha ilyenkor sárga/piros a grafikon huzamosabb ideig, akkor valóban a memória fogy el és megéri a bővítés.
-
nylontacsko
senior tag
válasz
rootkiller #20114 üzenetére
Safari, Chrome, Firefox, semmi?
-
Ragnar95
félisten
válasz
rootkiller #20032 üzenetére
Azért ennyire nem kell aggódni ettől a TRIMtől, neked early 2008 iMacben volt SSD, nem gyári természetesen és ment vígan dalolva TRIMestül mindenestül frissítések után is.
-
cigam
titán
válasz
rootkiller #20030 üzenetére
Tudtommal csak a gyárilag SSD-vel szerelt eszközökön működik a trim. Utólag beszerelt SSD-n alapból nem, de létezik (fizetős) megoldás, ami bekapcsolja. Ugyanakkor biztonsági kockázat is, mert kikapcsolja azt a szolgáltatást, hogy csak a digitálisan alírt, hitelesített driver-t fogadja el a rendszer.
-
cigam
titán
válasz
rootkiller #19698 üzenetére
Gyárilag SSD-vel szerelt gép, vagy te ekecselted bele.Az írások azt mondják, hogy ha gyárilag SSD-vel szerelték, akkor nincs teendőd. Viszont amikor külső gyártó terméke kerül bele, az már durva dolog.
[link] -
válasz
rootkiller #19097 üzenetére
Grat!
Futass rajta egy AHT-t, azzal le tudod ellenőrizni hogy mindent jól csináltál e.
-
válasz
rootkiller #19093 üzenetére
Közben megnéztem újra, nagyon vigyázz, mert a OWC-s leírás a 2-es és a 7-es PIN-t a logic board felőli oldalra érti!! Ha a SATA power csati 2-es és 7-es lábát összezárod, akkor az a 3.3V-ot és az 5V-ot fogja összekötni, ami lehet hogy kissé egészségtelen
Tehát erre értendő:
http://files.macbidouille.com/mbv2/news/news_05_11/chandd.jpg
A sata csatlakozó felőli oldalon ezek máshol vannak, illetve ott nem PIN 2/7. A legjobb az lenne ha kiszednéd a kábelt és egy multiméterrel kimérnéd, hogy hova esik az Apple féle csatlakozó PIN2-7-je a SATA csatlakozón.
Na ez egy nagyon szép megoldás amúgy:
https://www.youtube.com/watch?v=wuK256K2zSQ
Máshogy nem is lenne szabad, csakhát az ára, meg amíg ideér...
-
Ragnar95
félisten
válasz
rootkiller #19093 üzenetére
Elvben az 1-es pint jelölniük kéne vagy egy pöttyel a pin mellett vagy egy számmal.
-
válasz
rootkiller #19092 üzenetére
Igen, mindegy hogy hol zárod össze. Nem próbáltam amúgy soha 2011-es imac-el, szóval csak saját felelősségre nyilván, de elektronikailag mindegy, hogy hol van a rövidzár.
-
rootkiller
őstag
válasz
rootkiller #19092 üzenetére
Megvan a bűnös, jó lenne tudni melyik a kettes és a hetes pin. Vagyis hogy honnan kezdik számozni.
-
válasz
rootkiller #19090 üzenetére
Amíg nem szánod rá magad a szétszedésre, rövidzár bekötésre, addig tedd fel valamelyik fancontrol bizbaszt, a semminél sokkal jobb.
-
rootkiller
őstag
válasz
rootkiller #19087 üzenetére
Elkezdtem feltelepíteni az iMacre a dolgaim. 5700rpm-nél járunk, tiszta szervertermi a hangulat, és fokozatosan nő a fordulatszám egyébiránt.
-
válasz
rootkiller #19084 üzenetére
Tulképpen saját magukkal basztak ki (meg a vevőikkel), mert nagyon erőltették az SMC által vezérelt hűtést. Ez, ahogy írtam is régebben, nem tud SMART adatokat olvasni a diskből, ami meg tud (OSX), az meg rábízza a venti szabályzást az SMC-re (ezt írják felül a fancontrol progik). Szóval vinyócsere esetén sakk-matt. Vagy barkácsolsz és eléred a valid, gyári megoldást, vagy fancontrol progikkal gányolsz, és elbukik a géped az AHT teszten + hangosabb lesz egy icipicit (sokan észre se veszik amúgy, szóval ne kezdjünk vitát megint erről, elhiszem).
Mindegy, sajnos ez van, elég ronda ügy, 2009 óta kapják is miatta az ívet. A OWC meg az iFixit pl. folyamatosan ekézi őket, több cikk is van náluk erről, de nyilván az Apple leszarja.
Ezt olvasd el egyébként:
Kiegészítés:
A rövidzár helyett be lehet kötni egy 2009-es ODD drive thermal szenzort is, és ha felragasztod az SSD-re a végét, akkor lesz mérés is. Pl itt egy:
Ugyanennek a megépítése lófasz mutatvány, múltkor megkerestem hogy milyen tranziszor van a kábel végén (merthogy csak ennyiről van szó):
2n3904
Lomexben 20Ft körül van, de megmondom őszintén hogy én sem tököltem vele, ugyanis nekem 2009-es iMacben kellett, és ott van a thermal cablenek saját különálló aljzata (2011-esnél ugye a SATA tápkábelbe kötötték be a mocskok). Így megrendeltem ebayről, mert legalább szerelt csatlakozó volt a végén. Nálad ez nem játszik, mert a logic board (SATA táp) felőli végét mindenképpen forrasztani kell.
-
válasz
rootkiller #19082 üzenetére
Ja, és Windowsod sincs ugye…. milyen meglepő
(ezt a megjegyzést nem neked szántam)
Milyen Mac pontosan? Gyors eliminálás jelleggel megpróbálhatsz valami fan control szarságot kukázni hozzá, hátha van ingyenes (nem használok ilyet még véletlenül sem, szóval nem tudok tippet adni).
Ha megírod milyen gép pontosan, akkor utánanézek hogy mi a végleges és jó megoldás.
-
czanga
őstag
válasz
rootkiller #18729 üzenetére
Akkor teljesen jó.
Arról mint mondtam nem hallottam hibát, de tökjó, mert akkor legközelebb ajánljuk majd régebbi White MacBook-okba is. Abba még eddig csak Samsung-ot szereltünk.
-
czanga
őstag
válasz
rootkiller #18693 üzenetére
Tonnaszám szereljük be Mac-ekbe őket, mivel nem SandForce vezérlős, plusz megbízható. Eddig egy sem ment tönkre.
Vedd nyugodtan.
Nekem is ez van 2012 mid Mac mini.ben, és egy 09 mid MBP-ban is. Hibátlanul üzemelnek. Trim legyen beállítva mindenképpen.
-
válasz
rootkiller #18693 üzenetére
Abban csak SATA2 van, de ez mindegy is, mert sata2-es ssd-t inkább ne vegyél (csak használtan kapsz amúgy is, elavult, kezdetleges vezérlőkkel). SATA3-ból meg nincs igazán (i)mac specifikus előírás, amelyik szimpi, meg amit a pénztárcád megenged, illetve amit amúgy is megvennél bármilyen gépedbe. Egyetlen plusz szempont talán az, hogy a 3GB-s portok miatt hiába veszel gyorsabbat/drágábbat, nem fogod tudni kihasználni abban a gépben.
A Samu 840 amúgy ár/érték arányban egy jó választás, de ugye az utóbbi időben kiderült hogy bugos, és egyelőre tudtommal nincs még javítás (firmware frissítés formájában). Ennek ellenére a 2009 late imac-embe én is ilyet nézegetek perpill, csak kivárom a mizéria végét.
Nagyjából friss infók ezzel kapcsolatban:
-
RoryBreaker
aktív tag
válasz
rootkiller #17619 üzenetére
Ha rám hallgatsz, akkor Kingston hyper x-et.
-
roberto211
őstag
válasz
rootkiller #16410 üzenetére
Okés akkor egyelőre a Textwrangler lesz....
Tanulás meg gyakorlás szempontjából szerintem jó ilyen "egyszerűbb
" is. Aztán később beújítok lehet a coda-ra.Köszi mindenkinek.
-
Alex91
félisten
válasz
rootkiller #16405 üzenetére
Probald ki, azt imadkozz...!
-
Fr3eWar
őstag
válasz
rootkiller #16403 üzenetére
A hálózati beállításoknál amilyen sorrendben vannak a kapcsolatok fentről lefele.
Illetve ott van egy fogaskerék lefele nyillal, ott is lehet állítani a sorrendet. -
válasz
rootkiller #15910 üzenetére
Meg tegyük hozzá hogy a Blackberry Desktop Software maces változata egy akkora rakás fekália, hogy ritkán fut bele az ember ilyesmibe. A windowsos teljesen jól használható, de a maces verzió az valami förtelem. Nem is úgy néz ki, mint a windowsos, nem is ugyanazt tudja, mintha egy egészen másik cég terméke lenne. Szégyen ahogy megírták.
Emiatt vagyok kénytelen az irodában csinálni a backupot a telefonról, meg ilyenek, mert itthon mac van, de azon a szoftverük használhatatlan. -
rootkiller
őstag
válasz
rootkiller #15910 üzenetére
Közben kiderült, a Mavericksnek nincs már olyan szolgáltatása ami a BBDS-t ki tudná szolgálni. Megoldottam a Macbookon Lionon.
-
tDr1v3r
veterán
válasz
rootkiller #15612 üzenetére
Kinézett fájl -> Get Info -> Open With -> VLC kiválaszt, és utána a Change All-ra katt.
-
TheMarci
addikt
válasz
rootkiller #15260 üzenetére
Parallelsel szerintem a 80 dollár a gondja, és érthető is.
@rootkiller: én nem is mertem mondani, de nekem is egyszercsak megjelent az asztalon a telepítő dmg.
-
rbalint88
addikt
válasz
rootkiller #15249 üzenetére
Köszi, de persze így se működik. Megkérdezi, hogy biztos meg akarom-e nyitni, aztán nem történik semmi. A fő nyomorom mondjuk még mindig a boot camp, azzal már tényleg f..kivan. Tényleg nem értem, hogy engedhetik meg, hogy valami ennyire fosul működő dolgot kiadjanak...
Egyelőre nem győz meg az OSX, hogy nekem ez olyan jó lenne windóz helyett/mellett.
Szóval várom az ötleteket, hogyan lehetne megoldani a dual bootot, mert a gyári szoftver nem partner benne -
madgie
titán
válasz
rootkiller #15244 üzenetére
Clean install alatt azt értitek, hogy a programokat is újra mind felrakni, vagy mondjuk egy TM visszarakás belefér?
-
Xero
nagyúr
válasz
rootkiller #15221 üzenetére
Tegnap írtam: [link]
-
Bengio
tag
válasz
és ha frissítem a ML-t Mav-re, akkor már a telepítő partíción is a mavericks telepítője lesz... majd ezután pendrive, stb nélkül egy clean install-os boot?
-
TheMarci
addikt
válasz
http://osxdaily.com/2013/06/12/make-boot-os-x-mavericks-usb-install-drive/
Így?@n.andras74: Pagesban?
-
Xero
nagyúr
válasz
rootkiller #15213 üzenetére
2. Már nem egészen így van.
-
Bengio
tag
válasz
rootkiller #15213 üzenetére
Értem. Mondjuk egy 1TB-os külső HDD-ről tudnám indítani, vagy csak pendrive / dvd jó neki?
-
Ragnar95
félisten
válasz
rootkiller #15132 üzenetére
Ja, persze, 15-20m-nyi HDMI-t vezessek át a házon, nagyon esztétikus lenne...
-
hoodoo86
tag
válasz
rootkiller #15095 üzenetére
Nekem is ilyen (imac) es ismeros mac minin is tapasztalta. Usb hdd-vel csinalta, masik portokban mukodnek.
-
Sátán Béla
csendes tag
válasz
rootkiller #13957 üzenetére
Igen, újonnan!
Értem, de akkor ad1. ha azt szeretném, hogy maradjon a Lion, akkor mit csináljak?
Ad2. Ha váltok, Mountain Lion-ra, akkor tiszta telepítés alatt mit értesz? Mindenféle windowst telepítettem már azzal nincs gond, dehát ugye ez nem windows!
-
Xero
nagyúr
válasz
rootkiller #13940 üzenetére
Nincs igazán rá szükség. A rendszer folyamatosan összeszedi az apró fileokat és törekszik rá, hogy egy csoportba rendezze őket.
Ennek ellenére pár évente érdemes kezelni kicsit. A fizetős megoldás az iDefrag. Az ingyenes megoldás a teljes rendszer restore-ja egy külső lemezre, a rendszer lemez mély formázása, majd vissza restore. Én ez utóbbit szoktam eljátszani 3-4 évente.
SSD-nél természetesen nincs rá szükség.
-
DanielK
addikt
válasz
rootkiller #13940 üzenetére
amiért linuxon sincs.
-
Xero
nagyúr
válasz
rootkiller #13661 üzenetére
Természetesen simán megoldható.
Alap esetben a gyári megoldással a teljes user folder költöztethető, de ez kevésbé hatékony. Egyszerűbb, ha a user foldert átköltözteted a HDD-re, majd aliasokat hozol létre róluk az eredeti helyre. Így megoldható, hogy a /Users/Neved/Library az SSD-n maradjon, viszont minden más a HDD-n tanyázzon. Ezzel közel azonos sebesség érhető el mintha az egész SSD-n lenne, viszont nem zabálja fel a helyet.Ha a gyári megoldást választod, akkor némi sebesség csökkenéssel számítani kell, mivel az indításnál és egyéb műveletnél, a HDD-n fog matatni minden a saját Librarydben.
A laptop topicban erről folyt egy kis eszmecsere és végeztem egy mérést is a biztonság kedvéért [link] -
koma106
senior tag
válasz
rootkiller #13661 üzenetére
Sztem ez nem gond.
-
koma106
senior tag
válasz
rootkiller #13653 üzenetére
-
Alvin_ti4200
félisten
válasz
rootkiller #13655 üzenetére
Nekem az a bajom a Fusion Drive-val, hogy mindenképpen teleírja az SSD-t, miután elkezded használni, nekem pedig arra lenne szükségem, hogy én mondhassam meg, mi menjen oda. Például ha sűrűn használom az Aperture-t, nekem elég lenne, ha a core library az SSD-n lenne, isten őrizz, hogy elkezdje áthúzni rá a RAW fotókat...
-
Alvin_ti4200
félisten
válasz
rootkiller #13645 üzenetére
i-dokiékkal leveleztem tavaly és ők végeznek ilyen szerelést, persze nem olcsó mulatság. Nekem is az volt a kritérium, hogy pluszban szeretnék SSD-t, nem a HDD/ODD helyére. Ha jól emlékszem, 15-20 ezer forint körül volt maga a munkadíj, amit ajánlották és ehhez "ajándékba" járt volna egy belső portalanítás. Akkor nem engedhettem meg magamnak a dolgot átmenetileg, ma meg már új ajánlatot kell kérnem, mert égre-földre keresve sem találom az árajánlatot tartalmazó e-mailt...én nem biztos, hogy nekiugranék házilag.
-
koma106
senior tag
válasz
rootkiller #13645 üzenetére
Én csak ezt a módszert ismerem, de csak jövőre fogok nekiugrani (ha már lejárt a gari).
Bár lehet, hogy szervizben csináltatom meg és egyúttal leszigeteltetem a kijelzőt s, hogy többé ne porosodjon. -
Xero
nagyúr
válasz
rootkiller #12667 üzenetére
Az biza már kint van pár napja. Még a hacklira is felpakoltam már hétvégén.
-
bLaCkDoGoNe
veterán
válasz
rootkiller #12575 üzenetére
Örülök, de a kollega pendrive-ról kérdezett.
HDD nekem is gyorsabb persze (és NTFS-3G alatt ugyanolyan lassú), de természetesen nem ennyivel. -
pite4
tag
válasz
rootkiller #12554 üzenetére
A Playstationomban kicseréltem az olvasó fejet, egy youtube-os videó segítségével. Remélem menni fog ez is. De tuti lesz izgalom
-
Totheground
addikt
válasz
rootkiller #12554 üzenetére
Én akkor állok fejre, amikor látom, hogy páran már az új 27-es iMac-et is szétkapják.
Még egy élesebb tárggyal sem merek közeledni, nemhogy nekiálljak lefeszegetni az üveget. -
OgKush
senior tag
válasz
rootkiller #12527 üzenetére
Remek! Köszönöm a választ!!!
( most 1280x960 ban használom, nem annyira rossz, csak ha átváltom a tv felbontására, és vissza a monitoréra, akkor 800x900-ra vált nem pedig 1280x960-ra, holnap szerzek akkor 15 tűs kábelt!)
-
koma106
senior tag
válasz
rootkiller #12508 üzenetére
megoldhato-e, hogy a rendszer es a telepitett programjaim az SSD-re kerulnek, a felhasznaloi konyvtaram pedig a HDD-re keruljon
Miért nem lenne megoldható? Állítólag fusion drive-nak megfellő működést is beállíthatsz. Nekem is ez a tervem, de majd csak jövőre.
-
válasz
rootkiller #12441 üzenetére
A webes felületen is van Összes levél mappa, és abban is ott van minden levél, bejövők, kimenők, töröltek (igaz, default-ban nem látszik). A megoldás az, hogy a webes felületen testre kell szabni, milyen címkéket szeretnél látni IMAP-en: Beállítások -> Címkék. Ott beállítod, hogy a GMail-es mapparendszerből mit szeretnél látni és mit nem. Én mondjuk csak a Bejövő és Kimenő GMail mappákat kezelem a Mac-es Outlook-kal IMAP-en.
-
Kasza08
őstag
válasz
rootkiller #12436 üzenetére
Hát éppen az a gondom, amit írsz. Van egy playlistem, de ha bővíteni szeretném, nem tudok úgy számokat hozzáadni, hogy jobbkatt Add to playlist (ahogy korábban mindig tettem), mert nem teszi bele.
-
bmwk1200s
őstag
válasz
rootkiller #12434 üzenetére
Akkor ez nem a mail.app hibája, hanem a gmail ilyen?
-
válasz
rootkiller #12427 üzenetére
A filerendszerben használt állomány/mappa nevekre terjed ki. Tehát míg alapból a titkosdoksi.txt és a TitkosDoksi.txt ugyanazt a file-t jelenti egy mappán belül, addig a case sensitive formázást követően két külön file-t jelent. Akkor célszerű használni, ha konkrétan erre van szükséged valamiért. Egyébként csak a gond van vele, mert nem minden külső program tudja kezelni a kis- és nagybetűk közötti különbséget.
-
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
rootkiller #12427 üzenetére
Ajánlok erre egy gyors megoldást:
Ne használd, ha nem tudod mi az -
Fr3eWar
őstag
válasz
rootkiller #12421 üzenetére
Nagyobb odafigyelést igényel, így kisebb a veszélye annak, hogy olyan meghajtót formázol amit nem szeretnél.
-
válasz
rootkiller #12409 üzenetére
Hehe, nem akarok en kulso hdd-t uzelemeltetni rola, max egy pendriveot vagy telot radugni.
No mindegy, akkor majd majd megprobalok rajonni, hogy mii miatt nem kezel egy sima pendriveot se, koszi. -
Fr3eWar
őstag
válasz
rootkiller #12370 üzenetére
Azonos órajel és i5 esetén is 1,5x gyorsabb lenne minimum pl egy 2011 imac / 2011 mbp mivel a macbookban notebookoba szánt proci van, alacsony TDP értékkel visszafogott teljesítménnyel.
-
Alex91
félisten
válasz
rootkiller #12314 üzenetére
ezért reszelt tűvel megerőszakoltam.
Vandal!!!
Az, hogy kifagyott a Toast, ilyenkor ki kell huzni, visszadugni, aztan mar kiadja a lemezt...
-
koma106
senior tag
válasz
rootkiller #12268 üzenetére
Van olyan megoldás is, hogy marad a superdrive is a gépben...(mögé kerül az SSD). ifixit.com (Én gondolkodom az alkatrész rendelésen, de csak szeptemberben nyúlnék hozzá az imac-hez, addig garis)
sztem egyébként nem kompatibilis, mert emlékeim szerint más a superdrive helyére berakható SSD tartó keret is. - de ez nem tuti
-
Kommy
veterán
válasz
rootkiller #12268 üzenetére
FusionDrive szoftveres megoldás.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- BestBuy topik
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- További aktív témák...
- AM5 Gamer gép B650E + 990 Pro + 360mm Lian Li hűtéssel!
- Gamer/Streamer gép Z890 + Ultra 7 + RTX 3090 opcióval!
- Gamer/Streamer gép Friss Z890 platform! 20
- INTEL PC KONFIGURÁCIÓ: Számítógép helytakarékos, kisméretű Mini ITX házban, SSD nélkül
- AKCIÓ! DDR5 GAMER PC: RYZEN 5 8400F/9600X +RTX 3060Ti/3080/3090/4060/4070 +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- Xbox Ultimate előfizetések
- BESZÁMÍTÁS! LG UltraGear 27GL850-B 144Hz QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest