Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- SzDavid99: Van 20 perced? Akkor tanulj meg koreait olvasni!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- GoodSpeed: Pillangóhatás: F billentyű meghibásodása -új gamer számítógépasztal
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
Aktív témák
-
escie
őstag
válasz
operator10 #4798 üzenetére
kósza ötlet: ''apt-get install synaptic''
-
_Petya_
őstag
#4780-ra nincs senkinek ötlete?
Petya -
operator10
senior tag
Nemtudja valaki hogy Debianban, illetve Kubuntuban, hogyan, hol érem el a Synaptic csomagkezelőt???
-
loszerafin
senior tag
válasz
loszerafin #4795 üzenetére
Nem kell kicsinyíteni a convert-tel, a pdftoppm-nek van egy -r kapcsolója, amivel a dpi-t lehet állítani, az jó erre.
Sajnos, a betűk képe elég ''röcögős'', hiába kapcsoltam be az antialiasingot. -
loszerafin
senior tag
Feltettem most az xpdf-et, de nagyon puritán.
Az acrobat reader 7 hiba nélkül települ, nagyon szép. Sajnos, nincs olyan funkciója, ami 1 oldalra 6 oldalt nyomtatna.
Most azon gondolkodtam, hogy a pdftoppm paranccsal képeket gyártok az oldalakból, ezeket a ''convert''-el kicsinyítem.
Ezután már csak az hiányzik, hogy a kicsinyített képeket 6-osával egy A4-es oldalra tegyem
Azaz hármasával egymás mellé helyezzem, majd ezekből a 3-as csoportokból kettőt-kettőt egymás alá, és készen is volnék
(Ennyi idő alatt szépen megtanulhattam volna mindent....) -
WN31RD
addikt
válasz
loszerafin #4792 üzenetére
Próbáltad ezeket a programokat: xpdf, gpdf, kpdf?
-
loszerafin
senior tag
válasz
dr_strange #4791 üzenetére
Köszönöm, így rákerestem (gentoo acrobat 7) és találtam is egyet, már jön is:
Bővebben: link -
loszerafin
senior tag
Köszi.
Akkor leírom, minek is kellene újabb acrobat:
Van egy csomó pdf fájlom, amit Windows alatt Powerpoint diákból gyártottak.
Szeretném kinyomtatni tanulás céljára. Akkor lenne jó, ha kb 6 lap lenne egy oldalon.
pdf2ps-el áttettem ps-be, majd ''psnup -6'' -tal megcsináltam, de nagyon vacak lett.
A hosszú sorok végei nem látszódnak, letördelte ezeket a psnup.
Azonkívűl sehogyse tudom rávenni, hogy fekvő oldal legyen a kimenete, pedig azon jobban elférne.
Tudtok valami jobb megoldást?
Előre is köszönöm -
dr_strange
senior tag
válasz
loszerafin #4787 üzenetére
van már 7-es acroread is, igaz, béta, de működik, Gentooban legalábbis ott van a portage-ben
-
WN31RD
addikt
válasz
loszerafin #4788 üzenetére
''Ezért azután felesleges is belenéznem a fájlba, ha jól okoskodok.''
Jól okoskodsz. -
WN31RD
addikt
válasz
A Mac OS X nem Linux, hanem BSD alapú. Bővebben: link
-
loszerafin
senior tag
válasz
Bocsánat a kérdésért.
Rövid gondolkodás után rájöttem, hogy nyilván a lefordított program van benne és
nyilván nem fog működni az én AMD processzoromon (már ha ki tudnám szedni a drm fájlból)
Ezért azután felesleges is belenéznem a fájlba, ha jól okoskodok. -
loszerafin
senior tag
Debian alá szeretnék acrobat reader-t. Sajnos, az adobe oldalán az 5-ös a legújabb.
Gondoltam, felteszem azt, amit MAC OS X 10-hez adnak.
Ez drm kiterjesztésű.
Kérdés: Lehet ezt valamivel installálni linuxra?
(Azért gondoltam, mert mintha a Mac OSX az linux alapú, ha nem tévedek)
A neten nézegetve összesen két programot találtam, aminek köze van drm fájlokhoz, és mindkettő Mac-ra való.
Előre is köszönöm -
Sipi
addikt
válasz
zLegolas #4763 üzenetére
OK, elküldtem a csomagot. Jó szórakozást!
Ha gond van, a Gentoo Linux topikban szeretettel várunk.
Ja, boot után, amikor elindítod a kernelt, nyomj egy F2-t, mert alapban grafikus képpel elfedi a bootszövegeket, de ez valami hiba miatt akkor sem tűnik el, amikor a billentyűzet beállítását kérdezi. Ergo, ha csak nézed, akkor várhatsz örökké, ott fog állni egy szép kép, mögötte pedig, láthatatlanul, vár a választásodra.
Sipi
[Szerkesztve] -
_Petya_
őstag
Sikerült belefutni egy újabb problémába: nem indul a GIMP, ezzel a hibaüzenettel:
Az ikon elindítása sikertelen
Részletek: Failed to execute child process ''gimp-remote-2.0'' (Nincs ilyen fájl vagy könyvtár)
Leszedtem az összes GIMP csomagot, újraraktam dvd-ről a régi verziót, az működött, up2date-el frissítettem, utána már nem ment, ugyanaz a hiba. Régebben ment, az mplayer fordításakor szórakozam mindenféle GTK csomagokkal, lehet, hogy az nyírta ki a GIMP-et. Mit lehet ilyenkor tenni?
Petya -
Out
addikt
komcsi topik lett
-
WN31RD
addikt
válasz
operator10 #4776 üzenetére
Próbáld ezt:
sudo passwd
Először lehet, hogy a saját jelszavadat kéri, aztán megadhatod az új root jelszót, már ha működik az ilyesmi Ubuntuban. -
operator10
senior tag
válasz
operator10 #4775 üzenetére
foldesk@ubuntu:~$ su
Password:
su: Authentication failure
Sorry.
foldesk@ubuntu:~$
Na valami ilyesmi. -
tierbatyo
senior tag
válasz
operator10 #4773 üzenetére
Rootként lehet csak futtatni.
-
operator10
senior tag
válasz
operator10 #4771 üzenetére
foldesk@ubuntu:~$ apt-get install mc
E: /var/lib/dpkg/lock zárolási fájl nem nyitható meg - open (13 Hozzáférés megtagadva)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), are you root?
foldesk@ubuntu:~$
Tehát ez a bajomIlyenkor mi a teendőm? Merthát MC-nélkül elég nehezen vagyok meg! És mint látjátok az apt-get sem működik abszolut.Kezdek kétségbeesni
-
operator10
senior tag
válasz
operator10 #4770 üzenetére
Legalább az MC-ét mondja meg valaki hol van
-
operator10
senior tag
sziasztok. Ismét bajban vagyunk
Kubuntuban nincs MC? Vagy csak mi nem találjuk? És konzolban hogy tudok rendszergazdaként/rootként dolgozni? A SU nem müködik.Kéri a jelszót és utána semmi!Firefoxot telepítette a netről de az istennek sem találom.Sem parancssorból sem sehogy. Ilyenkor mi tévők legyünk? Az ékezetes karakterek nem megjelenítéséről már nem is beszélek
-
Kingos
csendes tag
Sziasztok. Jelenleg SUSE 9.2 van fenn a gépemen. Szeretnék fortranban programozni, de legnagyobb meglepetésemre, nem tartalmazza ezt a fordítót. Hogy tudnám, és honnan feltenni? Esetleg melyik Linux dist. ami már tartalmazza alapból? Viszonylag még kezdő vagyok ezen a téren, de nagyon kéne a segítség.
-
_Petya_
őstag
Üdv! SFTP klienst keresek linuxra. A parancssoros sftp-vel próbálkoztam, de ott pl. nem tudok egy könyvtárat az összes benne lévő könyvtárral és file-al egyutt (rekurzívan) másolni. Ezt meg lehet valahogy oldani? Ha nem, akkor tudtok a winSCP-hez hasonló SFPT klienst mutatni?
Petya -
Sipi
addikt
válasz
zLegolas #4763 üzenetére
No, most jöttem, hogy adj címet.
Itt van előttem, egy vadiúj, randalila Gentoo 2.-ás Univeral LiveCD. Erről tudsz bootolni és telepíteni is, rajta van pár alapcsomag forrása is.
A PackageCD-t nem írtam ki, azon előfordított csomagok vannak, de szerintem jobb, ha forrásból nyomulsz, különben pont az veszted el, ami a Gentoo előnye.
A Gentoo weboldalán mindenképpen a 2005.0 telepítési kézikönyvét nézd, ne más Install Doc-t, mert ez a verzió úgy nétem, egy kissé eltér a régiektől.
Bővebben: link
Ja, emailcímem az adataimnál.
Sipi -
zfarkas
senior tag
Nem. A BSD-k úgy néznek ki, hogy van egy partíciód a winyón, és azon a partíción belül kell kialakítanod a többi partíciót. Tehát ha pl. Linux-ban cfdisk-elsz, akkor csak 1 BSD partíciót látsz, de FreeBSD-ben már látod a többit is.
Remélem érthetően írtam le.
[Szerkesztve] -
zLegolas
őstag
Nem kell, a Debian-ban (meg ált. a Linux-ban) az a jó, hogy egy zsebszámológéptől kezdődően felfelé akármire rakhatod, attól függ, mire akarod használni, olyan kernelt fordítasz meg olyan programokat rax mellé.
Egy általános mindenttudó otthoni gép konfigja 1,5-2 GB kábé, tokkal vonóval, csilli-villi felülettel (KDE) meg sok felesleges dologgal.
A 7 CD-n minden van, amit el tudsz képzelni, pl. 20 képnéző, 5 irodai csomag, 10 CD-író, 20 böngésző... szal lehet (és kell) válogatni...
Sok sikert! -
Sipi
addikt
válasz
dr_strange #4741 üzenetére
Ööö, ez nem lxnay lenne? De ez nem hinném, hogy kezdőknek való... Totál béta reiserfs4 támogatás, nem official kernel...
Viccnek szántad? Főleg, hogy pont most lett kész a 2005.0-ás ISO.
Sipi -
Nimrod
addikt
Ezt találtam:
3.0-r4 Debian
Ez a legutóbbi?
7 binary iso van. Kell mind a 7 cd installnál? -
Zoltán
őstag
A Debian disztrót nem ismerem. Mi a különbség a Debianok között? Úgy értem woody meg ilyenek közt.
Illetve: a legújabb Debianban van alapból KDE vagy Gnome?
Köszi. -
Zoltán
őstag
Köszi mindenkinek a válaszokat!
-
zfarkas
senior tag
Sziasztok!
Volt már tapasztalata itt valakinek bluetooth eszközökkel Linux-on? -
Jagamo
csendes tag
hogy lehet Linuxon képernyőmentést csinálni?
-
ReJim
őstag
válasz
dr_strange #4744 üzenetére
igazad van, bocsika... nagyítva nehezen de kivehető, hogy az dfm...
-
ReJim
őstag
válasz
dr_strange #4739 üzenetére
köszi...
és hogyan keressem? ''a képen középen látható bigyó mi?'' -
CsY
aktív tag
válasz
operator10 #4738 üzenetére
etc/apt/sources.list file ba beirod ezeket:
deb ftp://ftp.kfki.hu/pub/linux/ubuntu hoary universe main restricted
deb ftp://ftp.fsn.hu/pub/linux/distributions/ubuntu hoary universe main restricted
majd apt-get update
apt-get upgrade -y
apt-get dist-upgrade -y -
dr_strange
senior tag
válasz
dr_strange #4739 üzenetére
amúgy a rox is hasonlóképpen egyszerű és hasonlóképpen néz ki
de az én kedvencem akkor is az emelfm2 -
ReJim
őstag
ez egy icewm theme:
nekem valami olyasmi ''böngésző'', fájlkezelő kellene, ami ott van középen!
valaki esetleg tudna nekem mondani valami olyan egyszerűt??? -
Nimrod
addikt
ftp.nluug.nl szerintebb jobb...
Bővebben: link -
Sipi
addikt
A legújabb verzió telepítési útmutatója.
Érdemes kinyomtatni, bár a telepítő CD-n is fent van, csak ha beüt a gáz, elég nehéz nem működő gépről olvasni.
Sipi -
Sipi
addikt
Javaslom a www.gentoo.org-ot, az ottani doksik lépésről lépésre, példákon keresztül mondanak el mindet.
Egyébként nem azért dícsérjük, hogy bárkit is megtérítsük - csak véleményt nyilvánítunk. Pl. nem szidok más dszitrókat (kivéve a SuSe-t), mindenki azt használ, amit akar. Ez jelenti a választás szabadságát.
Nem kell leállnod vele, ha már van rajta futó Linux, azalatt is telepítheted a Gentoo-t, csak a végén, amikor az új, Gentoo-s kernelt bootolod, kell újraindítani.
No: Bővebben: link. A minimal ISO csak a bootot, pár system file-t tartalmaz, arra való, hogy valamelyik stage-ről elindítsd a telepítést, és leszedd a netről a szükséges dolgokat.
Az universalon van pár forrás is, így háló nélkül is el lehet kezdeni a forrásból való telepítést.
A packagecd pedig előre lefordított csomagokat tartalmaz, ez olyan, mint más disztribek csomagjai.
Sipi
[Szerkesztve] -
CsY
aktív tag
válasz
zLegolas #4728 üzenetére
aki a debianra szavazott, az nagyon betalált...de talán a spillereknek-hez odairhattad volna az ubuntu-t is...rég szerettem meg ennyire, ilyen rövid idö alatt egy disztrót...
Gentoo-sok...ha ennyire dicseritek, akkor tegyunk egy ''próbát''. Itt csücsül alattam egy ibm t40 es lapos, 60gb hdd-vel, 1gb ram-al, cdrw, bt, wifi, gigabit ethernet kombinacioban... mondjatok el nekem lépésröl lépésre, hogy honnan, hogyan kezdjem... telepitéstöl... pl letöltési hely, melyik kiadás stbstbstb
ha megtetszik, hozzátok csatlakozom én is... jah az kizárt, h csomagforgatás miatt 3 napig ne menjen a lapos.. mivel ez a squid-is a lakásban -
Sipi
addikt
válasz
zLegolas #4728 üzenetére
Oksi, küldtem magamnak levelet haza, nehogy elfelejtsem.
Azt hiszem, a legfrisebbet szedem le, meg majd nézegetem, melyik legyen, mert a telepítéshez kétfélét is lehet használni: az egyik csak egy kisméretű ISO, lényegében a boothoz és a system toolokhoz, a másik pedig előre fordított csomagokat is tartalmaz, pl. xorg, kde, stb.
Ha meg akarod ismerni, az első jó lehet, de kell hozzá szép nagy sávszél, a források letöltéséhez.
A másodikhoz nem sok kell, a későbbi frissítésekkel úgyis kb. ugyanoda jutsz, mintha elölről indulnál.
Rég raktam fel, majd megkukkolom, most melyik ISO-t érdemes leszedni.
Esetleg dr_strange, van javaslatod? Én még az 1.4-est használtam, de a legújabb a talán 2005.3.
Sipi -
zLegolas
őstag
válasz
dr_strange #4718 üzenetére
Én is szívesen kipróbálnám, de mivel gyors internet nuku, ismerősök nuku, marad a CD-rendelés. Annyira meg nem szorít a cipő, hogy erre eltapsoljak 2-5e Ft-ot...
(mert akkor már rendelnék Debian-t :12 CD, Slackware-t -azissok, stb...) -
Sipi
addikt
válasz
dr_strange #4718 üzenetére
Akkor nyugodtan hagyatkozz rám.
Nemrégiben hajítottam ki méretes Linux-gyűjteményemet. Háát, vagy két szatyorral fordultam, mire levittem.
És nem bántam meg... Lassan azt is megértem, ha felsír a gépem.
Sipi -
zLegolas
őstag
Ilyen alapon makkmindegy, megy mindegyik. Csak az egyiknél van segédprogram a rendszer beállítására, a másiknál meg szöveges fájlokat kell kézzel macerálnod... kinek mi tetszik.
Kezdeni jobb a csilli-villi grafikus, akkor talán nem hagyod ott 2 nap után. (SuSE, UHU, RedHat, Mandrake)
Spillereknek Debian, Gentoo, Slackware.
Én jobbára SuSE-t használok, egyszerűen azért, mert anno ehhez fértem hozzá, és ezt szoktam meg. Ha meg valami időnként a kezem ügyébe kerül, kipróbálom egy tartalék hdd-n... Ha valaki pl. mást nyomott volna anno a kezembe, lehet, hogy másként alakul. -
Sipi
addikt
válasz
dr_strange #4713 üzenetére
Én is meglepődtem, hogy nem Windows XP-t ajánlottam.
Miért, szerinted nem így van? Kipróbáltam már rengeteg Linux-disztribúciót (alsó hangon 20-30), és ez az egyetlen, ami ennyire ''pure'', lecsupaszított, átlátható - mégis gyönyörűen alakítható.
Vagy a kolléga máshogy gondolja?
Sipi -
Sipi
addikt
Mindennek van, ha más nem, az xfree. Nem tudom, BSD alatt van-e xorg, az jobb, mint az xfree.
Tudtommal pár apróbb window manager is elmegy rajta, azt nem tudom, hogy a nagyobbakhoz hogy áll.
De szerintem otthoni célra (multimédia, szövegszerkesztés, scanner, digikam) nem az igazi a BSD vonulat, erre egy Linux jobb lehet.
Sipi -
Sipi
addikt
SZVSZ ilyen nincs.
Az biztos, hogy az alapból GUI-s disztribek nem ilyenek, ott rengeteg kiegészítés van.
A főleg konzolosaknak is van viszont legalább egy csomagkezelőjük.
Talán a Debian és a Gentoo ilyen, no meg a *BSD.
A Gentoo-t ismerem, az szinte teljesen megfelel az egyre inkább szabvánnyá váló filehierarchiának, ráadásul a csomagkezelőn kívül saccperkábé olyan 5-10 file az, ami nem szabványos, ezekkel leginkább a gép indulását szabályozhatod.
Itt nincs szinte semmihez beállítás, a programok saját konfigurációs cuccait kell használnod, illetve a service-ek indítását plusz szöveges file-okban szabályozhatod, de úgy, hogy közben nem rejti el előled, mit is csinál.
Szóval: ha a kérdésed arra irányul, hogy mi a leginkább átlátható működésű, talán a Gentoo. De vigyázz, ez nem kész csomagokat tesz fel, hanem a forráskódból helyileg állítja elő (a Te előírásaid szerint) a kész programokat.
Mod.: ilyen szempontból talán a SuSe a legrosszabb. Lényegében feltalálták a szöveges registry-t...
Sipi
[Szerkesztve] -
Zoltán
őstag
Kérdés:
Melyik a ''legáltalánosabb'' Linux? Tehát melyik az aminek a legkevésbé kozmetikázott a kernele, meg ilyenek. Szóval amelyik a leg ''szabványosabb''? Ami nem használ egyedi parancsokat, tehát mondjuk egy egyszerű példa: adsl-setup -al csinálja az ember az ADSL-t. És a forrásból telepített dolgok mennek. (Ja és lehetőleg az elterjedtebb/ismertebb disztribek közül írjatok légyszi)
Köszi a véleményeket, amiket lehetőleg indokoljatok is. Hangsúlyozom: Nem azt kérdezem, hogy kinek melyik a kedvenc disztrója... -
tierbatyo
senior tag
-
zLegolas
őstag
válasz
_Petya_ #4707 üzenetére
Idézek:
A rendszertöltő helyreállítása
Windows és Linux együttes használata esetén gyakran előforduló probléma, hogy a szokásos Windows újratelepítés során az addig meglévő multiboot rendszertöltő Master Boot Record bejegyzése felülíródik, a Linux nem indul. Kezdők gyakori megoldása ilyenkor a Linux újratelepítése. Erre természetesen semmi szükség sincs. Lássunk néhány egyszerű módszert a MBR helyreállítására:
Az egyik legegyszerűbb, hogy a SuSE telepítőkészlet első CD-jéről bootolunk, mintha új telepítést kezdenénk. A Telepített rendszer indítása pontot választva elindul a Linux, onnan pedig a Yast-tal a Rendszertöltő beállítása almenüben vissza tudjuk rakni a Grub-ot a MBR-be.
A MBR tartalma floppyra is kiírható. Célszerű ezt a biztonság kedvéért mindenképpen megtenni, ha máskor nem, legkésőbb a Windows újratelepítése előtt. Például a Primary Master merevlemez Master Boot Record tartalmának a lementése:
dd if=/dev/hda of=/dev/fd0 bs=512 count=1
A Windows telepítés után bootoljunk Linux CD-ről rescue módban. A MBR visszaírása a floppyról a fenti utasítás fordítottjával lehetséges:
dd if=/dev/fd0 of=/dev/hda bs=512 count=1
A Grub telepítése floppyra egy működő rendszerben:
grub-install /dev/hda
A telepítés céljaként a /dev/hda helyett természetesen tetszőleges helyet megadhatunk.
Egyébként írtam lejjebb neked is, az MPlayer-fordítással kaopcsolatban... -
_Petya_
őstag
Üdv!
A gépeme linux és windows is van, és újra kell telepítenem a windowst. Ami ugyebár leszedi a grub-ot. Az a kérdésem, hogy hogyan tudom visszatenni?
Petya -
zLegolas
őstag
válasz
operator10 #4704 üzenetére
Olvastad, amit lejjebb neked írtam mplayer-rel kapcsolatban?
-
operator10
senior tag
Sziasztok. Ismét nagy bajban vagyunk
Kubuntuban, hol tudjuk a netet beállítani?? Már egy órája keressük. Sajna telepítéskor elmaradt, most meg az istennek nem találjuk
-
Calogero
addikt
válasz
steveetm #4699 üzenetére
Az enyemben nincs olyan.
[Szerkesztve]
Aktív témák
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- GTA V
- Felforgatná Kína a technológiai világrendet
- Sokkal drágább lett az „olcsó” Tesla, mint várták
- További aktív témák...
- Készpénzes / Utalásos Videokártya és Hardver felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2247
- Honor Magic5 Pro Green LTPO 120 Hz, 50 MP triplakamera, 66 W gyorstöltés 12/512 GB
- Pro Wax 100 gyantamelegítő gép gyantacsomaggal
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest