Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz Frawly #28958 üzenetére
De ez még Windowson is így van. Ott is lehet úgy üzemeltetni a rendszert, hogy a rendszerpartíción lehetőleg semmi olyan pótolhatatlan ne legyen, amit reinstall előtt mentegetni kéne külön. Tehát érdemes a Dokumentumok mappát áthelyezni, a Thunderbird, Firefox, stb. profilmappákat is adatpartícióra helyezni, Steam játékmappáit is, meg minden hasonlót. Egy kis előrelátással sok időt spórol magának az ember, hogy esetleges reinstallkor kevesebb teendője legyen, és simábban, fájdalommentesebben újrahúzza a rendszert.
-
Jester01
veterán
-
samujózsi
senior tag
válasz Frawly #28958 üzenetére
No, akkor lássuk, mi az amit érdemes lehet megőrizni (nem feltétlenül továbbvinni az új rendszerre) egy ilyen költözés során:
/home - egyértelmű
/root - ha olyasmit csinálok, amihez root jog kell és egynél több parancs kell hozzá, akkor nem szórakozom sudo-val egyenként, hanemsudo -i
és csinálom rootként.
/etc - konfigokból később ki lehet bányászni, ha valamit elfelejtek és hónapokkal, netán évekkel később újra be kell állítani
/var/log - számomra fontos infókat tartalmazhat, beleértve például az audit logját, a journal fájlokat (systemd)
/var/spool - itt lehetnek olvasatlan e-mailek, crontabok stb.
/var/lib/dpkg - debian alapú rendszernél a telepített csomagokról tartalmaz infót/usr/local, /opt, /usr/share - ezekkel nem vagyok teljesen képben, mert úgy vettem észre, nem feltétlenül szabványkövető a használatuk(vagy én nem ismerem eléggé a "szabványokat"). A share alatt lehetnek utólag módosított konfig fájlok (talán).
/usr/src - fontos lehet, ha saját fordítású kernelt kellett használni valamiért, mást nem sűrűn látok itt. (valójában csak a kernel forrásban módosított fájlok kellenek belőle)
/boot - itt leginkább a grub konfiggal kapcsolatos dolgok lehetnek izgalmasak./var/lib - itt is lehetnek fontos dolgok, például a kvm virtuális gépekhez tartozó image fájlok a libvirt/images könyvtárban. Ezen kívül vajon még mi?
Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
-
samujózsi
senior tag
válasz Frawly #28997 üzenetére
Tudod az egészben az a vicces, hogy a jelek szerint sok esetben nem is érted, hogy mit kérdezek, csak belefáradtam, hogy újra és újra megmutassam, mekkora marhaságokat hangoztatsz, mint egyedi igazságot.
Vagy nem te voltál, aki itt megszakértette pl a LUKS jelszó kezelését?Láttál valaha rkhuntert, tudod egyáltalán, hogy mi az??? ("Shared szegmens hogy lehet gyanús" - talán futtass ubuntu 18.04-n firefox mellett egy rkhunter -c --rwo parancsot és nézd meg, mit ír ki! Aztán nézd meg ugyanezt 16.04 alatt és csodálkozz)
Tudod, általában azért kérdezek itt, mert bízom benne, hogy olyan is olvassa, aki segíteni próbál és tud, nem csak megmagyarázni, hogy miért vagyok hülye hozzá.
Ugyanezen a gépen, 16.04 ubuntuval, ugyanilyen hálózati konfiggal nem volt lassulás. Frissen telepített, up to date 18.04-nél valahol, valami lassít. Részben a böngészést, részben néha az egész GUI lefagy úgy, ahogy van. Logokban semmi nyoma, hogy hiba lenne.
-
samujózsi
senior tag
válasz Frawly #28999 üzenetére
Abban van igazam, hogy nagy mellénnyel... hogy is szokták mondani? "Leugatsz" valakit, nem egyszer, istentelenül magas lóról beszélve, gyakorlatilag lehülyézel, miközben olyan dolgokba szólsz így bele, amikről halvány fogalmad sincs.
Igen, például az rkhunter hülyeséget jelzett, de ezt csak azért vehetem többé-kevésbé biztosra, mert a live rendszeren is ezt csinálja. Különböző linuxos fórumokon keresgélve is csak találgatásokat láttam ezzel kapcsolatban, érdemi magyarázatot nem.
Mivel a gyári telepítést követően az update sem megy vele, bele kell nyúlni a konfigba, ott most bármi lehet. (Értsd: bug, hibásan csomagolt default config, de akár az is megtörténhetett, hogy valahol illetéktelenek fértek hozzá valamelyik szerverhez - ez utóbbinak az esélye elhanyagolható, de nem nulla)Hogy van egy állandósult, lassú oldalbetöltés és van egy olyan jelenség, hogy esetenkén pár másodpercre minden megáll, azok közt lehet ugyan összefüggés, de semmi biztosíték rá, hogy van is. Elképzelhető hardver hiba, az adott ubuntu verziót érintő bug, konfigurációs probléma, akár a kernelben is stb. De az is lehet, sőt, valószínű, hogy ezek függetlenek.
Annyira mélyen nem ismerem a rendszert, meg nem is okoz olyan mértékű gondokat, hogy nekiálljak forrásból újrahúzni mindent.Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
samujózsi
senior tag
válasz Frawly #29056 üzenetére
Köszi, úgy egy órája fedeztem fel, hogy az ovmf picit több a sima efi-nél, csak nem volt időm foglalkozni vele (mindig így járok: kérdezek, aztán amíg várom, hogy valaki válaszoljon, unalmamban megtalálom a választ )
Sajnos a secure bootot nem tudom mellőzni, mert hülye lesz tőle az alaplapom. Valami BIOS bug lehet, de pl több napos uptime után se reboot, se poweroff nem működik, bios/efi szinten lefagy, és ha nincs secure boot... már nem emlékszem, de akkor valamiért egyáltalán nem tudtam bebootolni rajta pendrive-ról. Régi Asus alaplap.
Eddig legfeljebb annyi problémám volt a secure bootból, hogy bsd-t nem sikerült telepíteni. Szerencsére az ubuntu megy vele.
De ha kicserélem az ssd-t, majd megnézem újra, hátha csak én rontottam el valamit amikor ki akartam kapcsolni.Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Frawly #29080 üzenetére
Ohh, ezt nem is tudtam. Viszont feltételezem, a Linux-os ZFS is olyan kiforrott, mint a BSD-s, mármint ilyen téren nincs eltérés a kódok között. Így akkor softraid sem szükséges, legalábbis az MD féle megoldás, hanem egyből raidz (esetemben).
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
inf3rno
nagyúr
válasz Frawly #29078 üzenetére
Nem állítottam, hogy bármelyik is kiváltaná a másikat.
Ha már így szóba került, akkor inkább azzal lenne értelme foglalkozni, hogyha rendelkezésre állás és backup is kell, akkor mégis hogyan írunk föl több terabyte állandóan változó adatot valamire? Elkezdjük a másolást, aztán mire a végére érünk már tök más adat van fent a lemezen...
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Frawly #29084 üzenetére
A sok tera lehet, hogy ritka, de egy normál HDD olvasási sebessége 120MB/s körül van. Lehet, hogy a RAID valamit dob rajta, de ha többszáz MB adat van, már annak a másolása is több másodpercig tart, és több másodperc alatt történhetnek írások egy átlagos alkalmazás esetében is. Állítólag a snapshot sem csodaszer erre: [link], szóval könnyen lehet, hogy sok backup-ról, amit manapság mentenek el, éles helyzetben kiderül, hogy használhatatlan vagy minimum sérült.
Buliban hasznos! =]
-
samujózsi
senior tag
válasz Frawly #29087 üzenetére
Mi köze a backup szoftvernek a snapshothoz?
Egyébként nem annyira a kötetet kell lecsatolni a konzisztens, nulla adatvesztéssel járó backuphoz, hanem az adatok írását végző szoftvert kell lelőni, ha nincs olyan adatbázisod, ami lehetővé teszi az online mentést.
Mondjuk azt nem tudom, btrfs/zfs tudnak-e ilyet, szerintem nem.[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Frawly #29087 üzenetére
Minden rendszernél előfordulhat, ami egyszerre fájlrendszert és adatbázist is használ adat tárolásra. Ha csak adatbázis van, akkor esetleg a tranzakciók használata védhet ellene.
Én is úgy értettem a sérültet, hogy inkonzisztens lesz a snapshot időben.
Ha folyamatos rendelkezésre állás kell, akkor az írás leállítása nem feltétlen jöhet szóba.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
-
samujózsi
senior tag
válasz Frawly #29126 üzenetére
Ez egy régi, "entry level" gép.
Eleve vannak kétségeim, hogy egy BIOS frissítés bármit megold a problémái közül.
Sajnos sem a BIOS nem támogatja a pendrive-os update-et, sem itt: [link] nem lesz támogatása, mivel ez csak a Thinkpad-eknek szól, ha jól értem.
Egy tipp viszont izgalmas lehet, talán működik is: FreeDOS alól futtatni azt az update-et.
Ha jól emlékszem, az update-et tartalmazó .exe ugyan windows-os (önkicsomagoló zip-féleség), de megfelelő programmal (ha zip, akkor unzip-pel) ki lehet csomagolni linuxon, kirakni egy FreeDOS-os pendrive-ra a kicsomagolt fájlokat és a DOS-t bootolva futtatni a benne lévő .bat fájlt. De mondom, szerintem a srác minden tiltakozása ellenére hw hibás az a gép.Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
Papooo
senior tag
válasz Frawly #29126 üzenetére
Mindent is próbáltam, ami a 25 évnyi számtech tapasztalatom alapján eszembe jutott.
Persze az összes (nem túl fogyatékos) "megoldást" (vedd ki az optikát és megjavul, vagy épp a töröld le a ramot zsíros izzadt kézzzel) is, amit a neten találtam.InsydeH2O® UEFI BIOS van a gépben, ezt kellene valahogy linux alól frissítenem.
Pár nap után rájöttem és is , hogy a virtuális gépből frissítés ötlete halva született.
Ez valami Lenovo átok, mert tele van a net ilyen módon lehalt gépekkel.
A masinát alkatrésznek vettem meg ezzel a hibával, de ez egy olyan gumicsont, amin vétek nem rágódni.
Csak az vigasztal, hogy Linux alatt stabilan működik a masina. Végső esetben "Linux only" laptop lesz.samujózsi A jövő héten a Freedost is ki fogom próbálni, addig csak az ötleteket gyűjtöm, mert előbb sajnos nem lesz rá időm.
Még ezzt találtam mint lehetséges megoldást, de sajna angolom és a linuxos tudásom együtt nem elég a megértéséhez.
Ha nem tudsz olvasni, ne várd hogy visszaírjak.
-
Frawly
veterán
válasz Frawly #29139 üzenetére
A net szerint az az oka, hogy nem találja az init-et. A root partíció meg van neki adva, a szokásos módon, root=/dev/sda2, ez működött is az 5.5-RC1 kernelnél, ami viszont Gentoo tárolóban volt. Az persze logikus lenne, hogy az initet nem találja, mert alapból az init=/sbin/init fájlt keresné, de Gentoo-n olyan nincs, /sbin/openrc-init van helyette. De az sem segít, ha megadom bootkor kernelparaméterben, hogy init=/sbin/openrc-init, épp ugyanezt a hibát dobja.
-
samujózsi
senior tag
válasz Frawly #29142 üzenetére
És a kernelben benne van statikusan az ext4??
Nekem úgy rémlik, max. modulként, de olyankor initrd-vel használják, onnan tudja berántani az ext4 modulját.Shift-PgUp nem lapoz felfelé?
Végső esetben lehet valami soros port emulációt a kvm guesthez adni, soros kozolról bootolni és akkor a használt terminálprogram bufferével tudsz játszani. Vagy akár logba is lehet küldeni.
Vagy használj virtualboxot e célra, akkor maga a vbox ír logfájlt.Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
samujózsi
senior tag
válasz Frawly #29144 üzenetére
Hát... make menuconfig és a filesystem konfigurációban a modulos beállítást statikusra tenni.
Kulturált megoldás, megnézni, hogy működiknaz initramfs használat. (jó tíz éve csináltam ilyet utoljára, az emlékeim igencsak haloványak, nem tudok részleteket... nomeg túlságosan windows-os a szemléletem )Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
samujózsi
senior tag
válasz Frawly #29146 üzenetére
Több tippem most nincs a hiba okára, ellenben a hibakereséshez egy kis segítség (talán)
A virt-manager-ben megnyitod a kikapcsolt guest adatlapját (Kék, I feliratú gomb)
Ott Add Hardware, Serial -> Device Type: Output to a file, alatta megadsz egy fájlt -> Finish
Vissza a konzolra. (monitor ikon)
Bekapcsolod a guestet, a bootnál valahogy megállítod és még a boot előtt beállítasz két kernel paramétert (gentoot nem tudom, nekem ubuntu van, egy jókor nyomott ESC után megáll a grub menüben. Nyomok rajta egy e-t, mint Edit)
Nálam több soros, de a lényeg a linux kezdetű sor.
Ennek a végéhez hozzáfűzöm (idézőjelek nélkül), hogy " console=ttyS1,115200n8 console=tty0", majd F10 és bebootol.A ttyS1 onnan jön, hogy alapból van már egy serial device, ő a ttyS0. Ha törlöd és újat veszel fel, akkor természetesen a ttyS0 kell első konzolnak.
Így biztosan vissza tudsz lapozni a legelejére és végignézni, van-e más hibaüzeneted is.Hülye egy vicc, de ha tcp kapcsolatra állítod a soros portot, nem fájlba küldöd, akkor például egy netcat localhost 4555 paranccsal nézni is tudod, de akár be is tudsz rá jelentkezni, mintha a soros portra lógatott konzolnál ülnél. Csak a vezérlőkarakterek kezelése lesz kicsit furcsa, meg az, hogy a jelszó is megjelenik, mikor beírod.
[ Szerkesztve ]
-
ivana
Ármester
válasz Frawly #29139 üzenetére
Célszerű lenne valamilyen initramfs-t használni, ez az adjuk meg a root partíciót módszer meglepő, hogy még támogatott. Az Attempted to kill init itt valószínűleg annyit takar, hogy nem sikerült elindítani az initet. Ha ilyet csinálsz akkor mindent be kell fordítani az md raidet is.
Ami az md RAID betöltése után következne az a root filesystem Ha jól értelmezem egy md raidről akarsz bootolni initramfs nélkül? Miért
(#29143) samujózsi Nem statikus, meg dinamikus. In-built és loadable. A kernelben nincsen dinamikus lib.
(#29148) inf3rno Ezek korrekt hibaüzenetek. Csak önmagában a "panic line" az csak egy adott sort mutat a kernelben. De ott a backtrace is. Meg normálisan konfigurált rendszeren van kernel coredump is.
-
Papooo
senior tag
válasz Frawly #29158 üzenetére
Ott hasal el a dolog, hogy a telepített vagy live winek esetén a boot logo megjelenése után indul újra a gép, a telepítő szintén akkor hal meg, amikor a Win logó megjelenik, azaz a telepítés legelején.
Egyenlőre még agyalok a problémán, bár a gép azóta is napi használatban van opensuse linuxal.
-
Papooo
senior tag
válasz Frawly #29161 üzenetére
Kompletten feltelepített Windowsos vinyóval (és ssd-vel is) próbáltam, ugyanúgy a Win logó alatt újraindult.
Egy kissrácnak kellett volna a gép, azaz elsődlegesen hiperoccó "gémör" (nem röhögni! amd e1 procis laptopot is láttam már gamernek hirdetve) lett volna használva, de úgy tűnik feladom a harcot, és marad a gép linuxos.
-
Papooo
senior tag
válasz Frawly #29167 üzenetére
Az ismerősöm kérése az volt, hogy 35-be beleférjen, és elviselhetően (sd kliens, minimum fölötti grafika, 50 fölötti fps) fusson rajta a WoT.
Egy p4-es asztalit váltott volna ki.Holnap elviszi más akinek netezős gép kell, arra szuper a linux is.
A kiscsávónak "be kell érnie Lenovo T530-asal.
Háát, nem egy kategóríát képviselnek.Ha nem tudsz olvasni, ne várd hogy visszaírjak.
-
inf3rno
nagyúr
válasz Frawly #29167 üzenetére
Vagy aprón összeütni valamit használt alkatrészekből harmad áron is mehetne, felesleges amúgy is az új gép egy gyereknek, mert úgyis túlhúzza, teleszórja vírussal, leönti gyümölcslével, meg még Isten tudja milyen módon teszi tönkre. Nekem annak idején lent volt a gép oldala, aztán bedugtam a lábujjam a CPU ventilátorba, és úgy égett le. Erre tök felesleges százezreket költeni...
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Papooo
senior tag
válasz Frawly #29177 üzenetére
Ez a gyerek első laptopja, amin pár játéknak mennie kell, de a kölöknek heti 3-4 óránál több alkalma amúgy sem lesz játszani a gépen.
Mellesleg, már 2000 környékén csináltak jó minőségű színes-szagos 3d-s pc-s játékokoat, nem muszály a csak leghújabbakra gondolni.Ha nem tudsz olvasni, ne várd hogy visszaírjak.
-
Frawly
veterán
válasz Frawly #29159 üzenetére
Beigazolódott, hogy az 5.5-RC2 kernel.org vanilla kernel bootképtelensége egy kernelbug, nem csesztem el semmit, nincs baj sem az ext4-gyel, sem az init-tel, és nem is a Gentoo hibája. A kernel.org-os 5.5-RC1 simán bootol defconfig-os fordítás után, szintén mindenféle initramfs nélkül. Majd vasárnap vagy hétfő hajnalban megnézem az RC3-mal.
Szerintem a kernelbe bekerült egy regresszió, ami miatt megfekszik QEMU alatt. Natív telepítésben ez a bug lehet elő sem jön, nem is jelentette még senki.
-
-
samujózsi
senior tag
válasz Frawly #29197 üzenetére
Hol? Az előbb átfutottam a hozzászólásokat, de nem találtam meg...
Egyébként ha megvan még a history-ban, hogy a hogyan fordítottad és telepítetted, esetleg ránéznék én is.
A make clean-től kellene asszem (ha jól rémlik, valahogy úgy megy, hogy make clean ; make defconfig ....)Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
samujózsi
senior tag
válasz Frawly #29209 üzenetére
Mindkét console= parametert beleraktad a kernel parancssorába? A /dev/ttySn esetében n helyett biztosan jó sorszám áll? Ha egy Serial port van, akkor ttyS0, ha a meglévő mellé veszel fel újat, akkor inkább ttyS1 kell. A biztos módszer, hogy törlöd virt-managerben a meglévő Serial portot és felveszel helyette egy újat, textbe irányítva, úgy 0-s lesz biztosan.
Akkor a grub menübe kb ezt kell beletenni:
linux console=/dev/ttyS0 console=tty
Ha van más paraméter azt tartsd meg (esetleg a quiet törölhető)Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
samujózsi
senior tag
válasz Frawly #29213 üzenetére
Akkor nem tudom. Ubuntu 18.04 gyári kernellel megy.
A grub menüben a megfelelő menüponton nyomsz egy e-t.
Elvileg a megjelenő sorok közt van egy linux szóval kezdődő.
Annak a végéhez hozzácsapod, hogy "console=/dev/ttyS0 console=tty" idézőjel nélkül.[ Szerkesztve ]
-
samujózsi
senior tag
válasz Frawly #29216 üzenetére
Szerintem ennek bármilyen kernellel mennie kell.
A virt-managerben hány Serial eszközöd van?
Gentoot nem fogok feltenni, de majd megnézem valami mással, csak kicsit nagyobb diszkkel, mert amikor próbáltam, nem volt hely a fordításhoz.Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
samujózsi
senior tag
válasz Frawly #29221 üzenetére
Ennek kevés köze van a szanaszét patch-elt kernelekhez. Annyira ősi dolog, hogy elvben minden kernelben benne kellene lennie, még a routerekre és más hasonló eszközökre készültekben is benne van amennyire tudom.
Mindenesetre ha nincs secure boot¹ bekapcsolva a gépeden vagy a fizikai vason (alias host) futó rendszered képes úgymond meghágni azt, akkor talán érdemes lenne felraknod egy virtualboxot, alá betolni a gentoo-d image-ének egy másolatát és azon kipróbálni. Egyre gyanúsabb a kvm efi ugyanis.
¹ A secure boot úgy jön ide, hogy a virtualbox aláíratlan kernel modult hoz magával. Lehet, hogy a disztro saját repojából települő aláírt válrozattal jön, én a virtualbox.org-ról hoztam el a telepítőt, az meg például ubuntun nem működött.
Ellentétben valamelyik ubi klónnal, ami valahogy engedélyezte mégis.[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Frawly #29216 üzenetére
Még annyit, hogy úgy tűnhet, hogy az Ubuntut, Mintet, Manjaro-t ekézem, de nem állt szándékomban. Teljesen megértem, hogy miért használnak ezek a disztrók bloatabb, de általánosabb megoldásokat. Pl. GRUB, initramfs, systemd, full extrás DE. Ezek sokfélébb használathoz passzolnak, és sokkal problémamentesebben lehet belőlük hülyebiztosabb megoldásokat gyártani. Hiszen ezen disztrók célközönsége sokkal szélesebb, a mainstreamebb, laikusabb emberkéket szolgálják ki, inkább a kezdőket, és nekik jobb egy olyan általános megoldás, ami teljes körű szolgáltatást nyújt, lefedve mindenféle felhasználási kört, kevesebbféle szituban mond csődöt, cserébe bloat lesz. Ezen disztróknál ez kényszerpálya, nem hibáztatom a disztrókészítőket ezen döntéseikért, teljesen logikus lépés tőlük. Sokkal hülyebiztosabbnak kell lenniük, sokkal univerzálisabbnak. Ha ezt nem teszik, akkor a laikus azonnal úgy érzékeli, hogy xaralinux, meg esse-asse-megyen rajta, és pattintják is vissza a Nyílászárókat. Tehát ezen kezdőbarát disztrók felelőssége sokkal nagyobb, hogy ne taszítsák el a kezdőt, ne szolgáltassanak kudarcélményt, hanem hatékonyan népszerűsítsék a Linuxot.
De van egy olyan pont, amikor ez a túlzott univerzalitás, meg bloatság már egy tudásszint felett felesleges, mint a segédkerekek a biciklire, ergó el kell őket hagyni. Így ha az ember tudja konkrétan, hogy mire van szüksége, akkor csak kizárólag azokból jobb egy egyéni személyre szabott sovány, minimalista rendszert csinálni, sokkal pattogósabb, erőforrás-kímélőbb, sallangmentesebb lesz. Meg szakmailag is nagyobb sikerélmény, és tanulási lehetőség. Mert mennyivel jobb az a rendszer, aminek minden elemében az ember saját maga dönt, nem döntik el helyette, a rendszer minden eleméről pontosan tudja, hogy micsoda, mihez kell, és azt is, hogy tényleg kell, nem váltható ki.
-
inf3rno
nagyúr
válasz Frawly #29222 üzenetére
Nem hiszem. Mármint nekem úgy tűnt, hogy a GRUB csak annyit tesz, hogy átadja a paramétereket a kernelnek. A lényegi munkát a kernel végzi ezzel kapcsolatban. Legalábbis ez jött le abból a pár sorból, amit elolvastam a témában, meg ha belegondolsz a soros portos driverek vagy mi a szösz is a kernelben van, nem a GRUB-ban... Nem is vagyok benne biztos, hogy beleférne a GRUB-ba, de mióta bejött a GPT meg az EFI már nehezen követem, hogy mi hány MB lehet. Valami olyasmi rémlik, hogy MBR-el és BIOS-al elég kötött volt a bootloader mérete és valahol a lemez elején kapott helyet valami olyan helyen, amit elvileg nem is erre találtak ki. Mióta bejött a GPT talán már nincs ilyen megkötés, passz.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
samujózsi
senior tag
válasz Frawly #29221 üzenetére
Mea culpa! Valóban tojik rá a defconf konfigurációval gyártott kernel, hogy ott a paraméterek közt a console... Hát legalábbis érdekes.
Viszont így még hálózatom sincs, csak egy sit0@NONE eszközöm van a lo mellett...
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest