Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#11012) cjvt3o


cjvt3o
aktív tag

Néhány szó az üzemidőről és a task managerekről.

Kezdeném azzal, hogy az Android gyakorlatilag egy lecsupaszított/optimalizált Linux kernelen futó Java virtuális gép. (Na jó ez kicsit leegyszerűsíti a helyzetet, de alapnak jó lesz.)

Ebből fakadóan két típusú processz létezik, az egyik a közvetlenül, a másik a virtuális gép szintjén fut. Mivel egy lecsupaszított/optimalizált környezetünk van, ezért az előbbi processzeit nem érdemes, és nem is fontos piszkálni, annál problémásabb az utóbbi.

Van egy elterjedt "profi-android"-os nézet, miszerint semmi szükség task managerekre és effélékre, mivel az Android multitask üzemmódja elég fejlett ahhoz, hogy a háttérben futó - illetve alvó - alkalmazások erőforrás felhasználását minimalizálja, a task managerek tehát pont, hogy rontanak a helyzeten, részben, mert az alkalmazások kilövöldözésével hibássá, instabillá teszik azokat (elárvult cache file-ok, írásközben történő kilövésnél megsemmisülő konfigurációs file-ok, stb.), részben pedig olyan alkalmazások állandó kilövöldözgetésével, melyek az alaprendszer részét képezik, és emiatt automatikusan újraindulnak, az üzemidőt csökkentik ahelyett, hogy az erőforrás felhasználást csökkentenék.

Ez a nézet elég alapos, átgondolt, logikus, csak éppen nem igaz.

A helyzet az, hogy mindazon alkalmazások, amelyekből nem lépünk ki (pl. mert nem lehet), bizony erőforrást esznek (ciklusidőnként ugyanúgy feldolgozásra kerülnek, változatlanul lefoglalják a memóriát, hiszen bármikor visszatérhetünk hozzájuk elvileg), sőt sok esetben háttérfolyamatokban továbbra is dolgoznak, egyáltalán nem kevés fileművelettel (és persze akkumulátor leszívással). Ne felejtsük el, hogy nem olyan alkalmazásokról van szó, amelyeket kifejezetten daemonnak írtak, ezek "egyszerű" szoftverek, amiket nem zártunk be, a rendszer pedig igenis egyre lassul, a fogyasztás növekedik, akárcsak mondjuk a desktop gépünkön, párhuzamosan 6 asztalon futtatunk egy halom felhasználói alkalmazást (plusz a rendszer). Én még nem találkoztam ettől eltérő OS környezettel sem desktop sem mobil hardveren.

Ha teszem azt, egy Angry Birds-t sikerült bezárás nélkül félbehagynunk (és most teljesen jóhiszemű módon feltételezem, hogy a bezárás valóban lezárja az összes kapcsolódó processzt, egyszer és mindenkorra kilépve az app-ból - pedig igazából ez korántsem biztos), majd feltoljuk töltőre a telefont, 100 %-ék töltöttség mellett, kikapcsolt monitorral - de már töltés nélkül - nagyjából 6-8 óra alatt merül 5 % alá az eszköz (GPS, 2G, 3G, Wifi egyaránt kikapcsolva ez alatt).

Mivel a használt alkalmazásoktól függ, hogy be lehet-e őket zárni, illetve "alvó" állapotban milyen műveleteket hajtanak végre, mennyi erőforrást és energiát használnak fel, éppen ezért két lehetőségünk van:

1. a nagy szünet (mondjuk lefekvés) előtt újraindítjuk a telefont.
2. task managert használunk, és "kézzel" gondoskodunk a fölösleges processzek kilövöldözéséről. (Az automatikus menedzsment ugyanakkor nem javasolt.)

Az üzemidő tehát rendkívül sok körülmény függvénye. Amit én tapasztaltam az az, a topogigi 1.6-al, mindenféle managerkütyük, és statisztikai widgetek nélkül, alapból kikapcsolt APN, Wifi és GPS mellett, napi 2-3 óra telefonálásra, napi 10-20 perc wifi netezésre valamint ébresztésre használva a telefon valamivel kevesebb, mint 3 napig tart ki egy feltöltéssel.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.