Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#41251) Sub-ZeRo válasza CPT.Pirk (#41247) üzenetére


Sub-ZeRo
nagyúr

Utána volt rufus is próbára. Nem indult el. Nem tudom mi volt a baj azóta sem.
A mint-et mindegy mivel csináltam, mindenhogy elindult.

"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."

(#41252) cami][us válasza #59070464 (#41250) üzenetére


cami][us
senior tag

Doom3 körül lehet a max. Kéne bővíteni.

(#41253) kkdesign válasza kkdesign (#41244) üzenetére


kkdesign
senior tag

Próbálom összehalászni több fórumról az infót. Lett egy ilyen kis beszélgetés ott is. Te és a többiek itt a fórumon mit javasolnak? 2-en jöttek ott segíteni de 2félét mondanak :) abból megint baj lesz ha felelőtlenül nekifutok valamelyiknek :D

http://ubuntu.hu/node/40909

(#41254) ubyegon2 válasza kkdesign (#41253) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Láttam, már az első hsz-től égnek állt a hajam, mert egy fórumon rossz terminal parancsot javasolni elég durva dolog! Mi van, ha nem jössz rá, hogy mi van elírva, mert abszolút kezdő vagy? :U
Nem javasoltak ott semmit, azon kívül, hogy rakd fel mindegyik meghajtódra a GRUB-ot, azt most egy programmal vagy az általad linkelt módszerrel teszed, teljesen mindegy.
Ha semmiképpen nem tudod kiválasztani a HDD-t bootolásra, akkor elvileg az sda-ra kéne tenni a GRUB-ot, más választás nincs.

Wines guru fórumtársunk állandóan a EasyBCD-t javasolja, hogy win-en belül lehet hozzáírni a Linux GRUB-ját, de ez a módszer nekem ismeretlen.
Ha sda-ra felraknád a GRUB-ot és gáz lenne,erre is van megoldása előbbi ft-nak!

(#41255) llaszlo


llaszlo
veterán

A gyors felhős megosztásra a Mega-t találtam eddig. Ahhoz van egy Nautilus kiegészítő és azzal egyből fel lehet tölteni a fájlt. Utána egy gombnyomás a Mega kliensen és ott van a link is.
[link]

(#41256) Lathronos válasza llaszlo (#41255) üzenetére


Lathronos
őstag

A baj csak az, hogy legalább 4 GB RAM ajánlott a MEGA-hoz, mert először a RAM-ba írja amit letöltesz, csak utána a lemezre. Ha nem létfontosságú az 50 GB ingyen tárhely, inkább a MediaFire-t(12 GB) javaslom vagy a Google Drive-ot(15 GB). Ezekre is méretkorlátozás nélkül lehet fájlokat feltölteni. Vagy van még a SurDoc(100 GB), de az nálam nem működik valamiért.

[ Szerkesztve ]

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#41257) kkdesign válasza ubyegon2 (#41254) üzenetére


kkdesign
senior tag

EasyBCD-s dolgot próbáltam most, hozzáadtam az Ubuntut, ki is jön a választó képernyő, viszont az Ubuntu helyett a Grubnál egy parancssor jön be.Onnan hogyan tovább?

(#41258) malnabokor


malnabokor
senior tag

Sziasztok!

Szeretnék egy pendrive-ról futtatott Linux-szal adatokat kimenteni egy gépről (egy Win10-es gép, ahol a Windows teljesen meghalt, nem indul. Az UEFI/Bios-os Dell saját hardverdiagnosztikája szerint minden rendben van a géppel hardverügyileg). Szóval az itcafe-s cikk alapján csináltam egy Puppy Linux-os pendriveot, ami sajnos nem indul el (azaz elindul, kiírja, hogy várjak 5 másodpercet a rendes induláshoz, f2/f3 menüpontok működnek - és ennyi. 5 másodperc után az egész újraindul, és csinálná ezt végtelen ciklusokban.
Szóval a kérdésem az, hogy az általam felvázolt helyzethez van valami disztró, ami alkalmasabb? (Első körben még reménykedem, hogy mondjuk csak ez nem indult el, és más fog, látom fentebb, ilyen a mint és az elementary pl.).

Köszönöm!

[ Szerkesztve ]

köztudott hogy az elektromos dolgok füsttel működnek, azaz ha egyszer kijön a füst nem működnek többet.

(#41259) llaszlo válasza Lathronos (#41256) üzenetére


llaszlo
veterán

Nekem a gyors és egyszerű megosztás kell. Vagy fájlkezelővel egyszerűen jobb klikk és feltöltés/megosztás, vagy ráhúzom egy ikonra a fájlt. Ezt tudja OSX alatt a cloud app.
Ha a többi tudja ezt, akkor jöhet.

(#41260) CPT.Pirk válasza kkdesign (#41257) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Az azt jelenti, hogy nem ott van a /boot, ahonnan indítani szeretné.

Van egy grub telepítési leírás a téma összefoglaló alján. Az egy bármilyen live Linux alatt működő dolog, mindössze 3 parancs az egész és felrakja a grubot úgy, hogy az jó is legyen. Azt nézted már?

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#41261) King Unique válasza kkdesign (#41257) üzenetére


King Unique
titán

Ha EasyBCD-vel adott hozzá a Windows rendszerbetöltőjéhez, akkor onnan kiválasztva az Ubuntut, a Grub kéne, hogy elinduljon, benne a szokásos 4-5 választási lehetőség, legelső helyen az Ubuntu indítása. Onnan aszem 10 sec után automatikusan tovább is lép és tölti be a rendszert.

Ha nálad ez nem így van, akkor az adott Linux partícióra, amit a fenti programban hozzáadtál, nem lett Grub telepítve...vagy más, egzotikus probléma áll fenn. Nálam simán működik ez a megoldás.

(#41262) ubyegon2 válasza kkdesign (#41257) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Akárhogyan próbálkozom, nem sikerült még rájönnöm, milyen disztrót raktál fel! Ubuntut írsz állandóan, de valami pontosabbat nem lehetne?

(#41263) kkdesign válasza King Unique (#41261) üzenetére


kkdesign
senior tag

(#41260) Azóta elolvastam azt is, de zokon venném ha tönkremenne, mint a multkor ezért az EasyBCD-s megoldásokat előtérbe helyezném,

Viszont, ha ebben a progiban nem a Linux ext4et jelölöm ki, hanem a lemezmeghajtót magát, akkor fogja magát és elszáll a program. Pedig oda van téve a Grub, szóval ez így eléggé öngól.

(#41264) spammer válasza malnabokor (#41258) üzenetére


spammer
veterán

Lubuntu vagy Xubuntu jó lesz. Vagy esetleg a Parted Magic, ami kifejezetten segédprogramokat gyűjt össze adatmentés és hasonló célokból.

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#41265) Lathronos válasza llaszlo (#41259) üzenetére


Lathronos
őstag

Nem tudom van-e hozzájuk kliens(főleg linuxra), én Firefoxon keresztül töltök fel. Nem egyszer kaptam negatív kritikát a MEGA megosztásaim miatt, ezért nem használom.

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#41266) kkdesign válasza ubyegon2 (#41262) üzenetére


kkdesign
senior tag

64bites Ubuntut tettem fel, amit az Ubuntu.comról szedtem le, a legújabb változatát(15.10), Unity felülettel. Ennél pontosabban nem tudom :D

[ Szerkesztve ]

(#41267) King Unique válasza kkdesign (#41263) üzenetére


King Unique
titán

Na, itt már én is elvesztettem a fonalat...

Windows-Linux dual boot esetén, ha meg akarod tartani a WBM-et (Windows Boot Manager), akkor a Linuxot feltelepíted egy külön partícióra (pl. sda3) és a Grub is megy az sd3-ra. EasyBCD-ben, ha hozzáadod az Ext4-es sda3 partíciót, akkor azon rajta lesz a Grub is és simán működik a dolog.

"hanem a lemezmeghajtót magát, akkor fogja magát és elszáll a program. Pedig oda van téve a Grub, szóval ez így eléggé öngól."

Ha sda-ra van telepítve a Grub, akkor eleve lecseréli a WBM-et és a Grub lesz az alapértelmezett rendszerbetöltő. Akkor már hiába EasyBCD-zel. Mellesleg a Grub is be tudja tölteni a Windowst.

Írtad SSD-n lenne a Windows és HDD-re menne a Linux. Most akkor mit hova telepítettél, milyen lemezazonosítóval, mert ez nagyon nem világos??
Ha pl. a másik meghajtóra, sdb1-re ment az Ubuntu, a Grub meg sdb-re, akkor elvileg EasyBCD-nek azt is hozzá kell tudni adnia a WBM-hez, de ha sdb1-re rakod, akkor meg főleg.

[ Szerkesztve ]

(#41268) cami][us


cami][us
senior tag

Grub... wbm... A lilo ehhez képest álom.

[ Szerkesztve ]

(#41269) hcl válasza cami][us (#41268) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Grubbal ezer éve nem volt bajom. Mondjuk az 1-es egyszerűbb volt, az tény.

Mutogatni való hater díszpinty

(#41270) kkdesign válasza King Unique (#41267) üzenetére


kkdesign
senior tag

Leírom újra:
SSD ebből áll: Windows betöltő rendszer számára fenntartott ÉS Maga A Windows. semmi más nincs rajta még. Ez az SDA, ezen belül van számozva de ezt tudjátok.

HDD ebből áll: Adatoknak való NTFS meghajtó, SWAP, EXT4es Ubuntu {{csatolási pont az a / lett }}.
Ez az SDB.
A Grub az a HDDre került, de oly módon ahogy itt van. a Számozatlan SDBre, a hdd gyökerébe, jobban nem tudom kifejezni...

EasyBCDről:
ELSŐ PRÓBA:
betölteném én neki az Ubuntut. De kiválasztom, hogy Grub2, Ubuntu néven, ééééés lehetőségként az ext4et megadom, akkor amit kapok, az az, hogy

<grub>: _ <- ide tudok akkor írni és egy fekete képernyőn van mindez.

MÁSODIK PRÓBA:

ha a lehetőségnek nem az ext4et adom meg, hanem ahogyan a program nevezi [ lemezmeghajtó "2" ] , azaz ez maga a teljes sdb, akkor köszipuszi módon a program hibát észlel és leáll. Pedig láthatjátok a képen, a Grub ide lett téve!

Ennél tüzetesebben nem tudom elmondani. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#41271) King Unique válasza kkdesign (#41270) üzenetére


King Unique
titán

A két külön adathordozó már kicsit megkavarja a dolgot... anno ment külön HDD-vel is, de most nem tudom kipróbálni 2-vel. Ha nálad Easy nem boldogul vele, akkor Linux felől kell megközelíteni a dolgot (Grub máshova rakás és azzal betöltetni a Windowst is, vagy lehet nem is kell, hanem hozzáadható.)

+1: USB 3.0 pendrive-ról, külső HDD-ről futtatni a Linuxot, az sima ügy és OS + Grub odarakva, szintén megmarad a WBM.

[ Szerkesztve ]

(#41272) malnabokor válasza spammer (#41264) üzenetére


malnabokor
senior tag

Köszönöm szépen, a Xubuntu tökéletesen fut.

Hozzáférni az eredeti lemezhez viszont sajnos már nem, utána is néztem a problémának, a Windows hibernálása miatt létezik egy hiberfil.sys. A megoldás szerint:
"use this in the terminal , even if u cant access windows

sudo ntfsfix /dev/sdXY
where XY is the partition"

Írják, hogy XY helyére mehet pl sda1 sdb2, és az is megvan, hogy a betű jelenti a fizikai meghajtót, viszont tudtommal van egy rejtett/vagy valamilyen partícióm, amiről a teljes alap géppel szállított windows jön be helyreállításkor. Plusz van egy 32Gb-os ssd, ami egyfajta gyorsító a gyakran használt fájloknak, de ez sincs külön feltuntetve. A kérdésem, hogy ezek bekavarhatnak-e, vagy csak ahhoz nyúl a linux, amit lát? (Tehát van egy merevlemez és pendrive, és akkor nekem az sda1-et kell használnom).

[ Szerkesztve ]

köztudott hogy az elektromos dolgok füsttel működnek, azaz ha egyszer kijön a füst nem működnek többet.

(#41273) lev258 válasza malnabokor (#41272) üzenetére


lev258
veterán

Egy fdisk -l (vagy sudo fdisk -l) minden partíciót listáz.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#41274) ubyegon2 válasza kkdesign (#41266) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Talán kizárhatjuk a problémát, ha nem egy 2 napos friss rendszert teszel fel, ami sokaknál okozott hasonló fekete képernyő problémát. Ez is egy esély szerintem. Próbáljuk meg egy LTS verzióval. Lássuk be, a teszt/köztes verziók nem mindig működnek megfelelően.

(#41275) qwertly


qwertly
addikt

Sziasztok!
Keresgéltem egy olyan linux ami tetszik nekem és korlátozott linux tudásommal tudom kezelni :D Így lett debian matel ami szimpatikus nekem.Így szeretném belakni,szeretnék létre hozni egy korlátozott felhasználó fiókot de hiába adom ki a rendszergazda terminálba a adduser marika :D és újra indítom a gépet de nincsen neki semmi sem ikon amire rá tudnék klikkelni.Nincsen két ikon a bejelentkező ablakon,hogy kiválasszam melyik fiókba lépjek be mint a windowsnál.

(#41276) malnabokor válasza lev258 (#41273) üzenetére


malnabokor
senior tag

Köszönöm szépen, ez is megvan :)

Már csak egy kérdésem maradt, mégpedig, hogy a mount mennyire lehet káros az ön és környezete a merevlemezen tárolt adatok egészségére? Csak mielőtt lenyomon az entert kérdezem, hogy van valamilyen másik lehetőségem?

köztudott hogy az elektromos dolgok füsttel működnek, azaz ha egyszer kijön a füst nem működnek többet.

(#41277) lev258 válasza malnabokor (#41276) üzenetére


lev258
veterán

Ezt most nem igazán értem. Hozzá akarsz férni egy Windows-os partícióhoz, nem? Akkor szükséged van arra a megoldásra, ha nincs már Windows fenn. Az adatok nem fognak sérülni, a partíció állapota lesz reset-elve.
A sima mount pedig csak csatolja a partíciót, tehát önmagában semmit nem okoz.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#41278) malnabokor válasza lev258 (#41277) üzenetére


malnabokor
senior tag

Nem vagyok tisztában még mindennel, ez elég új nekem, de köszönöm, sikerült megcsinálni.

Viszont újabb problémába ütköztem, minden mappát el tudok érni, kivéve, ahol users alatt saját nevemen futó mappát, ahol a dokumentumaim, képeim lennének. Ha azt a mappát szeretném megnyitni, akkor "Failed to open directory "*" ". "Error when getting information for file '/media/*/*/*/ntuser.dat': Input/output error.

Elkezdtem neten keresgélni, pár helyen merevlemez hibát említettek, de mint feljebb írtam, az elvileg 100%-os. Erre van valamilyen megoldás?

köztudott hogy az elektromos dolgok füsttel működnek, azaz ha egyszer kijön a füst nem működnek többet.

(#41279) IstvánLászló


IstvánLászló
senior tag

Üdv!
Mi lehet a probléma nem tudom egy disztro sem bootol pendrájvról, asztali gépemről sem már kész vagyok ko. .
Amit csináltam idáig már hogy mondjam ilyet még, nem láttam és nem tudok rájönni mit csinálok rosszul.
Amit használok pendrájv hoz a Rufuszt és YUMI-2.0.0.0-ást, látszólag minden jó.
A YUMI-2.0.0.0 több distrot képes ráírni most írja éppen linuxmint-17.2-xfce-32bit.iso-t, végeztével tudom megkérdezi akarok még új distrot csinálni, válaszom nem bezárja a kérdező ablakot hogy minden rendben.
A YUMI-2.0.0.0 bezárom és laptop újraindítás után.
laptopomról bootol pendrájvról mindegyik distróval bootol de főképernyőig jutok el csak, mondom tovább csak nehéz röviden írni a témát.
A laptopomról ugye bootol pendrájvról ezután bejön a főképernyő ahol számolja az időt, jobban nem tudom mondani csak így: nyomok egy entert az ablakra, átvált több lehetőséget is tudok választani itt és alapba első menüpontra ismét entert nyomok és látszólag miden rendben van.
Körülbelül 2 pillanat után ér a meglepetés minden esetben így volt.
A képernyőn fekete vonalakkal tele, ugy 3 sorban és a gép megadja magát megáll.
Az asztali gépemen is próbáltam ki mind a14-distrott hogy be bootoljón pendrájvról és nem bootol-t minden lehetőséget kipróbáltam mát sikertelenül és zárom soraimat.
A distrok listájáról itt a link: http://www.linuxmint.com/release.php?id=25
Minden segítségnek örülnék és várom válaszotokat.

[ Szerkesztve ]

Privátot ne írjál csak ha fontos, válaszolok biztosan. Köszönöm mindenkinek türelmét idejét segítségét.

(#41280) kkdesign válasza ubyegon2 (#41274) üzenetére


kkdesign
senior tag

Egy kérdés, most filóztam reggel, hogy van ezekhez több felület. Az Ubuntu Gnome 14.04.3 64bit az jó lesz nekem ugye? a 14.04 mögött írja az ubuntu oldalán az LTS jelzőt, ergo hoszú támogatottságú :)

[ Szerkesztve ]

(#41281) lev258 válasza malnabokor (#41278) üzenetére


lev258
veterán

Pedig ez tényleg nem szokványos hiba. Gondolom nem volt semmi extra (pl. titkosítás). Az útvonal nevében nincs esetleg valami nagyon hülye karakter?
kkdesign: Igen, ami 14.04-gyel kezdődik, az LTS. :)

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#41282) kkdesign válasza lev258 (#41281) üzenetére


kkdesign
senior tag

Köszi :)

Egy kérdés :D a Gnome-ban azt az oldalsó dockot, lelehet húzni alulra bármiféle nehézség nélkül ? :D (jó kérdéseim vannak, pedig még össze sem állt a rendszer :D ) [link]

[ Szerkesztve ]

(#41283) lev258 válasza kkdesign (#41282) üzenetére


lev258
veterán

Én nem ismerem a jelenlegi Gnome lehetőségeit. Mindenesetre vannak egyéb dock-ok, amiket valószínűleg feltehetsz és biztosan alulra is tehetőek.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#41284) malnabokor válasza lev258 (#41281) üzenetére


malnabokor
senior tag

Nem volt semmi különleges, nem titkosítottam, egyedül annyi, hogy a Windows.old mappában van, de más dolgokhoz abban a mappában hozzá tudok férni, szóval az nem lehet. Maga a mappanév, amit nem tudok megnyitni is csak a vezetéknevem csupa kisbetűvel, semi extra karakter. Ami számomra furcsa, hogy a hiba az ntuser.dat-ra vonatkozik, ami elvileg e pár megabájtos fájl, de egy ilyen fájl miért blokkolná egy egész mappa megnyitását?

köztudott hogy az elektromos dolgok füsttel működnek, azaz ha egyszer kijön a füst nem működnek többet.

(#41285) kkdesign válasza lev258 (#41283) üzenetére


kkdesign
senior tag

Most először sikerüljön kiírnom rufussal, bootoljon be, települjön fel, jöjjön vissza az az állapot amit pár hszemmel feljebb írtam, hogy mindig win tölt be, és mostmár máshova teszem a grubot is, hogy ne haljon meg a drága easybcd :D remélem összejön a drágaszág

(#41286) spammer válasza kkdesign (#41282) üzenetére


spammer
veterán

Kiegészítővel lehet: Dash to dock GNOME Shell extension

De szerintem jobban járnál egy Xubuntuval, kevesebbet eszik és abban is meg lehet csinálni mindent. [kép] De ha a Gnome tetszik, akkor tárgytalan. :)

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#41287) lev258 válasza malnabokor (#41278) üzenetére


lev258
veterán

Nézd meg, van-e belőle rejtett backup fájl. Állítólag ez a fájl kezeli a felhasználói profilokat és ezek szerint nálad valamiért megsérült.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#41288) malnabokor válasza lev258 (#41287) üzenetére


malnabokor
senior tag

Lehet nem lesz rá szükség, mert most elkezdtem az egész mappát kimásolni mindenestül, hogy legalább legyen valami mentésem, ha félresikerülne valami, viszont a másolt mappát meg tudom nyitni rendesen az átmásolt fájlokkal együtt, szóval úgy tűnik megoldódik a probléma :)
Köszönöm szépen a segítséget!

köztudott hogy az elektromos dolgok füsttel működnek, azaz ha egyszer kijön a füst nem működnek többet.

(#41289) kkdesign válasza spammer (#41286) üzenetére


kkdesign
senior tag

Gnome jobban tetszik, mert úgymond MAC közelibbnek tűnik, én meg MAC b__i vagyok (ne bántsatok please :DDD ) xD de Elementary OSben nem bízom annyira, mint egy nagyobb disztróban, pl Ubuntu. És Gnome Felülettel pofásan néz ki, így esett az Ubuntu Gnome-ra a választás :)

[ Szerkesztve ]

(#41290) Lathronos válasza IstvánLászló (#41279) üzenetére


Lathronos
őstag

Sajnos vannak olyan laptopok, aimk nem linux kompatibilisek. De ha megadod a laptopod típusát, megpróbálok némi információt gyűjteni ezzel kapcsolatban. Hátha találok valami megoldást.

[ Szerkesztve ]

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#41291) kkdesign válasza kkdesign (#41285) üzenetére


kkdesign
senior tag

Ugyanaz lett a vége, mint tegnap. LTS verziós Gnome Ubuntu van fent, a leírt felosztásban, easybcd-vel kiválasztva az ext4es linuxot, most erre van téve a grub is, windows dualbootjából ez a kép fogad ahol pluszban még egy tabot nyomtam hogy többet írjon ki ->

(#41292) lev258 válasza kkdesign (#41291) üzenetére


lev258
veterán

Fogalmam sincs, hogy lett itt Grub4DOS, másrészt én az EasyBCD-s megoldást még sosem próbáltam és nem is ajánlom. Ha az ember azt akarja elérni, hogy a Linux letörlése után ne nagyon legyen gondja a Win boot helyreállításával, szerintem vannak rá jobb módszerek is (mondjuk a boot rész dd-vel való kimentése).

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#41293) hcl válasza kkdesign (#41291) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Ennek valami más baja lesz szerintem...

Mutogatni való hater díszpinty

(#41294) kkdesign válasza hcl (#41293) üzenetére


kkdesign
senior tag

Találtam egy ilyent. Ez mennyire lehet kivitelezhető? Jelenthet megoldást?[link] Nem tűnik nagyon nehéznek.

(#41295) hcl válasza kkdesign (#41294) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Nem mondom, hogy tudom a megoldást, de valószínű valami felett elsiklunk. Alapvetően ha a Grub feltelepül egy eszközre, annak kutya kötelessége működnie.

Nagyon mondjuk nem követtem az eseményeket, de nagyon furcsa, hogy ennyire ne működjön.
Én azt tenném a helyedben, hogy kikapnám azt a meghajtót, amin a windóz van, és feltennék egy Linuxot a másik meghajtó egyik partíciójára. Ha oda felmegy és működik grubostul, akkor akár F12 boot menüvel is leet okoskodni. Ha mindenképpen azonos meghajítóra akarod tenni, akkor meg csinálnék egy full disk backupot, aztán gyalu, Linux megában fel, mellé alkotni egy partíciót a windóznak, windóz visszatesz, grub frissít.

Mutogatni való hater díszpinty

(#41296) kkdesign válasza hcl (#41295) üzenetére


kkdesign
senior tag

Nem tehetem meg hogy kikapom az ssdt a gépből, mert laptopról van szó, és a kedves tervezők úgy csinálták meg, hogy nincs külön nyílása, hanem a billentyűzet alatt, az alaplap fölött van srégen, ergo ki kell vetkőztetni az ssd-t hogy aztán visszacsináljam, megnézzem amit mondasz, aztán újraszét és megintvissza :D egyrészt megbukik ott, hogy ezt a laptopot szét nem szedem, a másik, hogy biztos van könnyebb út. Például mint a videón. Csak nem tudom a parancsokat hozzá.

(#41297) King Unique válasza kkdesign (#41296) üzenetére


King Unique
titán

Esetedben az kavar be szerintem, hogy 2 külön háttértár van. Nem kell itt NeoGrub és társai, mert pl. 1 SSD/ HDD-re rakva simán működik a normál EasyBCD-s dolog. Jelenleg nálam is úgy van fent a Mint.
Esetleg ki lehetne próbálni, hogy mi van, ha az SSD-re tolod fel (utána max leszeded, ha nem kell)? De, ha onnan sem indul el, akkor ott vmi komolyabb gond lehet.

Meg, amit mondtam feljebb, Linuxot simán fel lehet pakolni pendrive, külső HDD-re is. Ha annyira nem akar menni ez a 2 külön háttértáras OS dolog, akkor laptopból HDD ki, venni neki 3k-ért egy 2,5" USB 3.0 házat, aztán feltolni arra. Hirtelen jobbat nem tudok.

[ Szerkesztve ]

(#41298) hcl válasza kkdesign (#41296) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Hm, ha letiltod BIOS-ból?
De oké, akkor telepítéskor csak a másik eszközt kell kiválasztani GRUB telepítésre.

Mutogatni való hater díszpinty

(#41299) gvandor válasza kkdesign (#41280) üzenetére


gvandor
csendes tag

István László: A yumival nekem még sohasem sikerült végigvinni a betöltést, mint nálad is tapasztalható, látszólag rendben, de mégis elakad. Próbáld normál egy rendszer, egy pendrive módszerrel. Ha van optikai meghajtód, próbáld esetleg azzal is.

kkdesign: telepíts szoftverközpontból cairo dock alkalmazást, az megoldja a problémát.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu 14.04 LTS (Unity)

(#41300) kkdesign válasza hcl (#41298) üzenetére


kkdesign
senior tag

És ha a Grubot boot javítóval ráteszem SDA-ra? Abból a multkor az sült ki, hogy Grub Resque jelentkezett ugyanilyen fekete képernyővel

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.