Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#40051) inf3rno válasza ubyegon2 (#40050) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nem kinézettel volt a gond, hanem hogy nem kellett sokat foglalkoznom a driver telepítéssel, tearing-el, kernel frissítéssel, stb. Ubuntu-nál minden ment pöccre, Mint-nél meg rá kell szánni az időt az átállításra, compositor beállításra, mittomén.

A kinézet nem izgat, a használhatóság, ami igen. Megvannak azok a GUI útvonalak, amiket általában használok, pl meghajtókat asztalról szeretem megnyitni, nem menüből, alkalmazásokat launcher-ből nyitom meg tálcáról, illetve szeretek keresni a menüben, és így tovább. Meg tudok szokni más szisztémát is néhány hét alatt, de ha lehet megspórolnám ezt az időt, és valami az én világomhoz közelebbivel próbálkoznék, szóval nem unity-vel vagy kde-vel.

Én biztos, ami biztos alapon inkább elkerülöm a grub sdb-re történő telepítését, mert nem szeretnék egy eltört windows-al is foglalkozni még emellett. Inkább tesztelem tovább a Linux-okat, ha lesz egy kis időm, hátha találok valami olyat, amire biztosan át akarok állni, és akkor tudom törölni a windows-t. A mostani csak átmeneti állapot, nem fog így maradni. Amire nekem kell, arra jó a Linux is, csak valami olyat szeretnék, ami a lehetőségekhez képest azért egyben van, és jól meg van szórva kényelmi funkciókkal. Értsd: nem akarok az oprendszer lelki világának ápolására időt szakítani, ha nem szükséges, inkább csak használni szeretném.

Az ubuntu vonal után még nem próbáltam újat. Egyelőre most összerakok egy alkalmazást arra, hogy könnyen fel tudjam vinni az értékelésemet, pontszámokat, screenshotokat, stb.. adatbázisba, aztán abból blog bejegyzést tudjak generálni. Ha már rászánok ennyi időt a tesztelésre, legalább másnak már ne kelljen annyit szívni vele, meg gyakorolgatom egy kicsit a ddd-t is közben. Szóval húzódik a dolog, de ami késik nem múlik.

Arch, fedora, suse, ilyesmik biztosan lesznek. Még nem tudom, hogy a wayland-es fedora-ra vágyom e, majd kiderül, ha telepítettem. Mindenesetre ígéretesen hangzik, hogy teljesen új modern display servert használ.

Köszönöm a válaszokat!

Buliban hasznos! =]

(#40052) beloadjoker válasza N0zer0 (#40045) üzenetére


beloadjoker
őstag

Köszi!

Persze, van rájuk alternatíva csak így negyed annyit kéne gépelni telón illetve tableten..
Arch számomra ismeretlen terep de meg fogom próbálni, köszi a tippeket, akkor egy arch + frankenwm lesz próbálva ha felmegy frankenwm telepítéséhez egyébként hol találok infókat? mert feldobom lxdevel aztán feldobnám akkor a frankenwmet beállítanám alapértelmezettnek és annyi lenne :) /amúgy pl cobaltstrike, 3vilTwinAttacker, stb stb akkor van olyan program ami külön ablakot nyit futás közben ott dobja az infókat stb... ezt mind letesztelem majd hogy mennek e, bár most ahogy nézegetem elég fura ez a frankenwm, de nem gond kipróbálom valamikor, persze amiket ezek csinálnak mind lehet parancssorból csak az 3szor 4szer annyi idő vagy több mire beírogatom, ezt csináltam egy darabig gui nélkül de azért az kemény ilyen kis eszközön

egyébként frankenwmet debianra nem lehet feltolni? Ha igen donátok egy linket a telepítéshez?

ubyegon2

Talán írok, de ez szerintem nem érdekelne túl sok embert meg ez egyáltalán nem egy nehéz vagy tudást igénylő dolog egyébként :)

Oneplus One 64gb S. Black + nokia N900 + Xperia Mini + Lenovo y510p i7 SLI 16Gb 256 ssd 1tb ext. hdd + Lenovo x200 + Nexus 7 grouper 16gb + Nexus 7 flo 32gb

(#40053) spammer válasza beloadjoker (#40052) üzenetére


spammer
veterán

A frankenwm-et mindig újra kell forgatni, ha módosítasz valamit a konfigján. Bár valószínűleg gyorsan megvan, de... Szerintem nézz rá az i3-ra is: egy könnyen használható, egyszerű, plain text konfiggal rendelkező, lightweight, tiling WM. Arch Wiki lesz a barátod, meg a hivatalos doksik, akármelyiket is használod majd.

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#40054) beloadjoker válasza spammer (#40053) üzenetére


beloadjoker
őstag

Rendben köszi elvileg a kali támogatja az i3-wmet, [link]
egy sima
apt-get install i3wm paranccsal tudom telepíteni?
Most lxde van szóval i3wm telepítése után
update-alternatives --config x-session-manager-el kiválasztom alapértelmezettnek és ennyi?

Mert ha ennyi akkor mingy ki is próbálom, bár előtte azért csinálok egy mentést :)

[ Szerkesztve ]

Oneplus One 64gb S. Black + nokia N900 + Xperia Mini + Lenovo y510p i7 SLI 16Gb 256 ssd 1tb ext. hdd + Lenovo x200 + Nexus 7 grouper 16gb + Nexus 7 flo 32gb

(#40055) beloadjoker válasza spammer (#40053) üzenetére


beloadjoker
őstag

gyors felnyomtam egy kis netbookra amin kali fut az i3-wmet csak mentek valamit még 5 perc mire kipróbálhatom milyen is ez a i3-wm :) amúgy csak simán apt-vel tettem fel, kíváncsi leszek

Oneplus One 64gb S. Black + nokia N900 + Xperia Mini + Lenovo y510p i7 SLI 16Gb 256 ssd 1tb ext. hdd + Lenovo x200 + Nexus 7 grouper 16gb + Nexus 7 flo 32gb

(#40056) beloadjoker válasza beloadjoker (#40055) üzenetére


beloadjoker
őstag

Hát akkor nekiállok olvasgatni, hagytam defaulton szóval escet nyomtam, még egy terminalt sem tudtam behozni utána :D

[ Szerkesztve ]

Oneplus One 64gb S. Black + nokia N900 + Xperia Mini + Lenovo y510p i7 SLI 16Gb 256 ssd 1tb ext. hdd + Lenovo x200 + Nexus 7 grouper 16gb + Nexus 7 flo 32gb

(#40057) beloadjoker


beloadjoker
őstag

hát most elvagyok vele, beállítottam terminatort alapértelmezettnek, így jó viszont ez a mod key cucc meg hogy mindent billkombóval kell csinálni, nemtom mennyire lesz jó majd telón, egyenlőre tanulgstom a dolgokat gépen :)

Oneplus One 64gb S. Black + nokia N900 + Xperia Mini + Lenovo y510p i7 SLI 16Gb 256 ssd 1tb ext. hdd + Lenovo x200 + Nexus 7 grouper 16gb + Nexus 7 flo 32gb

(#40058) spammer válasza beloadjoker (#40056) üzenetére


spammer
veterán

:D Amúgy mod+Enter (azaz Win+Enter vagy Alt+Enter) alapból a terminál, ha jól emlékszem. De config fájlban megadhatóak a key bindek.

szerk: tiling WM-ek erre épülnek (mod key, h-j-k-l "home row" többnyire). Bill orientáltak ja, de azért működik az egér is. :) Ha ez nem jön be, akkor tényleg az Openbox/IceWM marad.

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#40059) ubyegon2 válasza inf3rno (#40051) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nem kinézettel volt a gond

Ezt írtad, ezért gondoltam, hogy mégis. ;)
"nem használnám unity-vel (valszeg xubuntu lesz a nyerő, kde nem jön be és mate sem"

Mint-nél meg rá kell szánni az időt az átállításra, compositor beállításra
( nem derül ki, milyen DE-ről írsz-így, hogy Mint... :N )

A legtöbb kezdő felhasználónál ez pont fordítva van, mint nálad, tehát csak felrakják a Mint-et és használják. Emiatt lett pár év alatt olyan népszerű. :)

Megvannak azok a GUI útvonalak, amiket általában használok, pl meghajtókat asztalról szeretem megnyitni, nem menüből, alkalmazásokat launcher-ből nyitom meg tálcáról, illetve szeretek keresni a menüben, és így tovább.

2 éve Mint Cinnamont használok és ezeket pont így is lehet használni, bár meghajtókat célszerűbb Nemoból megnyitni.
Olyan érzésem van, hogy hirtelen feldobsz valamit, tíz perc alatt nem tudod úgy használni, ahogyan elképzeled és már nem is tetszik. ez valóban a DE hibája lenne?
Ha szánnál egyre kicsivel több időt, talán megismernéd, hogyan működik, mert amiket leírsz, az mindegyik jobb DE-vel megy. :U

[ Szerkesztve ]

(#40060) Geripapa


Geripapa
aktív tag

Sziasztok,

kellene egy kis segítség mert én a sok disztroba "bele gabajodtam mint cigány gyerek a hozentrogerba".
Szóval megpróbálkoznék én is a linuxal, de annak ellenére hogy elolvastam a kezdő irást nem tudom hogy melyik disztroval kezdjem. Leírom milyen gépem van és mire szeretném használni és örülnék ha ajánlanátok nekem valamit. Az sem baj ha több ember többet mond, mivel 2-ből már könnyebben választok. :)
A gépem (nem egy mai darab):
CPU AMD Athlon II X4 630
Memória 2GB
videokártya: ATI Radeon HD4800 Series
alaplap valami asus, azt mejd megnézem ha szükséges.

Amire kellene, internet, fórumok. Office programok, excel, word, ppt nézés szerkesztés.
kell rá a Calibre mit program (de ez nem hiszem hogy probléma...)
na meg a Catia. Ehhez gondolom kell a win emulátor progi.

Meg mostanában elkezdem tanulni a pyton programozást...

Hát ennyi az igény.

Segítségkéréshez: NSA320+FFP; Raspberry Pi2 Openelec/Kodi ;

(#40061) inf3rno válasza ubyegon2 (#40059) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Mint + Cinnamon-al több, mint egy hetet foglalkoztam, igaz csak napi 1-2 órát. Több bajom is van vele. A legfontosabb, hogy 10+ másodperc, mire a login-on átmegyek, addig meg nézhetem a fekete képernyőt. Nekem ez nem elfogadható. A második, hogy komplikált tearing mentesre beállítani, összehasonlítva az ubuntu 14 és 15 unity-vel meg alapból úgy települt. A harmadik, hogy nem bízom az appletekben, meg deskletekben, amik hozzá vannak, mert looking glass csurig van hibaüzenetekkel tőlük. A negyedik, hogy az asztal teljesen szét van esve, a grid nincs a helyén, és nem is működik rendesen (az ikonokat egymásra tudom halmozni). Nagyjából ennyi. Ezeket leszámítva jól használható volt maga a rendszer, de pl egy Mint + XFCE simán lenyomja. Amúgy az összes Mint-ről beszéltem, mindegyiknél volt tearing alapból, az ubuntu-nál meg nem volt, gondolom azért, mert Mint-hez 3.16-os kernel van, az ubuntuhoz meg a 3.19-es. Fenyő segítségével azért sikerült megtákolni, de ha lehet ezeket a plusz köröket szeretném kihagyni, és inkább abban a tudatban használni a rendszert, hogy egy újabb frissítés nem vágja gallyra, mert látom, hogy minőségi munkát végeztek az összerakásánál. Ubuntu-ról ez a benyomásom, bár arra tényleg csak pár órát szántam. Na de szerintem ejtsük a témát, szerintem mindkettőnknek van jobb dolga is, mint ezen vitatkozni.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#40063) spammer válasza inf3rno (#40062) üzenetére


spammer
veterán

4548 x 12912 pixel
Ha lehet, máskor ne direktbe linkelj ekkora bazi nagy képeket, nálam szépen megakasztotta a Firefoxot.

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#40064) CPT.Pirk válasza spammer (#40063) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Inkább a neted nem bírja, nálam a rókával simán betöltött. :)

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#40065) inf3rno válasza spammer (#40063) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Sorry. Nem néztem a pixelt, így generálta yed. Szerkeszteni már nem tudom.

@CPT.Pirk
Nettel nem lehet gond, 1MB körül van csak. Szerintem a memória lehet nála kevés. Nekem pl 4GB-al akadtak a nagy képek, 8-al már nem.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#40066) spammer válasza CPT.Pirk (#40064) üzenetére


spammer
veterán

Furcsa lenne, ha a 120 Mbit DIGI LAN nem bírná. :DDD

szerk: 2 GB memória, fele sincs elhasználva, 320 MB körül áll most a FFox, 2 mag is van, szóval nem. A fórummotornak le kell méreteznie a képet, ami betöltésnél megakaszthatja. szerk: scrollnál is meg-megakad néha... érdekes.

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#40067) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Esetleg ha valamelyik admin kitörölné, vagy átírná linkre, azt megköszönném. :R

Buliban hasznos! =]

(#40068) Tim82 válasza Geripapa (#40060) üzenetére


Tim82
nagyúr

Amire kellene, internet, fórumok. Office programok, excel, word, ppt nézés szerkesztés.

LibreOffice, OpenOffice, WPSOffice van, Wine alatt mennek a korábbi MS Office-ok (azt hiszem, Office 2010 még biztosan okés) - ha ragaszkodsz a 100% MS Office kompatibilitáshoz. (Nekem bőven elég a LibreOffice, Windows-on is). Böngészőből nyilván IE és Edge kivételével szinte minden van.

kell rá a Calibre mit program (de ez nem hiszem hogy probléma...)

Calibre van Linuxra. A telepítése tényleg annyi, hogy a megjelölt parancsot kimásolod, bemásolod terminálba, jelszó és a többit intézi magától.

na meg a Catia. Ehhez gondolom kell a win emulátor progi.

Catia korábbi verziói nem tökéletesen, de futtathatóak Wine alatt, legalábbis a Wine adatbázisa szerint.

[ Szerkesztve ]

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#40069) inf3rno válasza spammer (#40066) üzenetére


inf3rno
nagyúr

A fórum motor nem méretez semmit, egyszerűen csak beemeli egy img tag-ben. Azért akadhat scroll közben gondolom, mert nem memóriába teszi be neked, ha az kevés, hanem swap-be. Vagy passz. Mindenesetre nálam amíg nem frissítettem 8GB-ra a memóriát, addig akadtak scroll közben mindig a nagy felbontású képek.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#40070) spammer válasza inf3rno (#40069) üzenetére


spammer
veterán

Igaz, nem a fórum, hanem a böngésző. Pedig a fájlméret szinte semmi, de a nagy felbontás miatt mégis beakad. Memória szabad van még bőven, de most látom, hogy a swapbe belenyomott 200 megát, szóval érdekes... :U

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#40071) herdsman12 válasza CPT.Pirk (#39009) üzenetére


herdsman12
őstag

Többszöri Jessie telepítés után egyértelmű, hogy az Xfce telepítés rendben kezeli a sudo kérdést, LXDE esetén a sudo telepítve, de utólag kell hozzáadni a felhasználót a sudoers állományhoz:
sudo adduser felhasználó sudo

Köszi.

[ Szerkesztve ]

(#40072) inf3rno válasza spammer (#40070) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nem ismerem pontosan a böngészők lelki világát, a swap-et csak azért gyanítom, mert fájlrendszerből olvasni adatot sokkal lassabb, ami elméletben okozhat akadás pl scrollnál. A másik lehetőség, hogyha nincs elég memória, akkor csak a kép egy részletét tölti be, és azért kell fájlrendszerből kiolvasni a maradék részt, ami szintén lassít. Ezek persze csak teóriák, nem tudom hogyan tölti be a PNG-t egy böngésző, de nagyon látványos a különbség mióta vettem még memóriát a gépbe.

Buliban hasznos! =]

(#40073) ubyegon2 válasza inf3rno (#40061) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nem volt vita, neked nem jó, sokaknak ez a megfelelő. Amiket leírtál, nálad jelentkeznek, eddig OK, de amiket arról írtál, hogy milyen módon szeretnéd használni, azzal az volt a baj, hogy úgy írod le, mint ha az említett asztali kezelőfelületekkel nem lehetne úgy használni.
Ez azért gond, mert aki nem ismeri ezeket a DE-ket, erősen megtéveszted a leírásoddal!

Ha valamit nem ismersz, ne azt írd, hogy nem jó erre vagy arra, hanem kérdezd meg, hogyan lehetne így vagy úgy használni. :R Gondolni kell az abszolút kezdőkre is.

képfeltöltés méretei

Ne rakj be ekkora képet :( , mert az egy dolog, hogy asztali nézetben megakasztja a böngészőt, de van aki mobilnézetben olvassa a fórumot. Az más kérdés, hogy a kérdésre ez mennyire volt válasz.
Ha valamit így elszúrsz, írj a modker-be, moderátor tud szerkeszteni, mi TG-k csak törölni tudunk!
Ennek a hátránya, hogy törölni kéne a kapcsolódó válaszokat is. :U

(#40074) ubyegon2 válasza Geripapa (#40060) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szia!

A Mint XFCE 32bit szerintem jól futna a gépeden. forrás

Mint topik
LMMK

[ Szerkesztve ]

(#40075) inf3rno válasza ubyegon2 (#40073) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Persze, biztosan lehet úgy is használni őket, ha rászánok pár órát a beállításokra. Én most az alap beállításaikról beszéltem, ahogy a telepítés után kijön a cucc. Még nem volt időm nagyon belefolyni KDE-be meg unity-be.

Okés, írok a modkerbe.

szerk:
Most nézem közben, hogy már kitörölted. Köszi!

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#40076) beloadjoker válasza spammer (#40058) üzenetére


beloadjoker
őstag

Hali!

Hát ez mobil eszközkön, nem opció /sok billkombó miatt/, mármint az i3-wm de kis x200amon nagyon szeretem! :) Le is töröltem most a többi guit, nagyon bejön ez :) szóval köszi, mert nem találtam volna rá erre :)

Oneplus One 64gb S. Black + nokia N900 + Xperia Mini + Lenovo y510p i7 SLI 16Gb 256 ssd 1tb ext. hdd + Lenovo x200 + Nexus 7 grouper 16gb + Nexus 7 flo 32gb

(#40077) Geripapa válasza ubyegon2 (#40074) üzenetére


Geripapa
aktív tag

Köszönöm, hétvégén kiprobálom.

De lenne még kérdésem addig, ami az ismertetöböl nem lett nekem világos.
Mi az a KDE?
Hogy kell telepiteni egy disztrót?

A leirás alapján akkor egy 20 gigás partició elég ennek?

Segítségkéréshez: NSA320+FFP; Raspberry Pi2 Openelec/Kodi ;

(#40078) CPT.Pirk válasza Geripapa (#40077) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Nézd meg a blogomban az utolsó Chakrás írást. Az a KDE4-es asztali környezetet használja, és ott a telepítés menetét is láthatod, gy.k. next next finish a telepítése mindegyik disztrónak, max a partíciók kezelése szokott eltérni, meg persze a telepítő kinézete.

Valamint a logouton vannak még ilyen irányú írások, ott is érdemes nézelődni.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#40079) herdsman12


herdsman12
őstag

Scanner gondom akadt friss telepítésű Jessie 8.2, Brother DCP-195C nyomtató összeállításban.
Driverek telepítve, nyomtatás rendben.
XSane látja a scanner-t:
Elérhető eszközök: Brother DCP-195C USB scanner [brother3:bus4;dev1]
de az alábbi hibát dobja:

Nem lehet megnyitni az eszközt `brother3:bus4;dev1':
Érvénytelen paraméter.

lsusb ezt mutatja:

ggy@eee901:~$ lsusb
Bus 001 Device 003: ID 04f2:b071 Chicony Electronics Co., Ltd 2.0M UVC Webcam / CNF7129
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 002: ID 0458:003a KYE Systems Corp. (Mouse Systems) NetScroll+ Mini Traveler / Genius NetScroll 120
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 002: ID 04f9:0222 Brother Industries, Ltd
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

Van működő .img mentésem, de inkább javítanám, ha kapok segítséget.

(#40080) lev258 válasza herdsman12 (#40079) üzenetére


lev258
veterán

A legfrissebb írás a témában, amit találtam: [link]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#40081) spammer válasza beloadjoker (#40076) üzenetére


spammer
veterán

Örülök, hogy tetszik. :) Nekem meg egy x200-as tetszene. :DDD

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#40082) beloadjoker válasza spammer (#40081) üzenetére


beloadjoker
őstag

Optimalis linuxozni, es nagyon olcson jutottam egyhez kb fel eve :D /34ert vettem p8600 4gb ram 160gb hdd wwan nagyobb 9cellas akksi /kb 5 oraig birja/, es kaptam hozza egy folias dokkolot is :D bar egy x220ra le szeretnem cserelni a kozeljovoben/

Oneplus One 64gb S. Black + nokia N900 + Xperia Mini + Lenovo y510p i7 SLI 16Gb 256 ssd 1tb ext. hdd + Lenovo x200 + Nexus 7 grouper 16gb + Nexus 7 flo 32gb

(#40083) CPT.Pirk


CPT.Pirk
Jómunkásember

Úgy néz ki, hogy nagyon hamar kapunk Alien Isolation játékot is Linuxra! Az aktuális Catalyst 15.9 changelogjában van egy sor miszerint javítottak egy A. Isolationt érintő hibát, miközben maga a játék még nem jelent meg nyilvánosan Linuxra. Ebből következtetnek a közelgő megjelenésre. [link]

Ez jó hír és nem mellesleg a játék is jó. :K

beloadjoker: az igen! Kicsit korábban még dupla annyi pénzbe kerültek ezek, az enyém is kétszer ennyibe került kb. másfél éve. :)

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#40084) beloadjoker válasza CPT.Pirk (#40083) üzenetére


beloadjoker
őstag

Szerencsem volt, 40ert volt hirdetve beprobaltam 30ert aztan 35ert belement, de mondta hogy nem ert hozza es ha lementek rola neki mindent akkor enged meg egy ezrest belole :-) /en meg hat egyetemista, sot kolis vagyok ugyhogy hogyne, akkor mar van egy korso sorom is abbol az ezresbol :D/
A dokkolot meg nem hasznalta, oldalan meg a folia is rajtavolt, szerintem azt sem tudta mire valo, mire jo, abban is cd/dvd iro, szoval jo vasar volt na :D

de azert az se semmi hogy mostmar x220akat dobalnak 50ert! Es azert az mindenben jobb, msata is fer bele ugy mar lehwtne egy hdd msatassd kombo stb stb

[ Szerkesztve ]

Oneplus One 64gb S. Black + nokia N900 + Xperia Mini + Lenovo y510p i7 SLI 16Gb 256 ssd 1tb ext. hdd + Lenovo x200 + Nexus 7 grouper 16gb + Nexus 7 flo 32gb

(#40085) Lathronos válasza CPT.Pirk (#40083) üzenetére


Lathronos
őstag

Jó annak akinek fut a gépén. Én is imádom az Alien játékokat. :D

Az én T500-asomat is 50.000 Ft-ért adják itt hardveraprón(annakidején 2010-ben ennek a háromszorosáért vettem a "mert hülye azért nem vagyok" üzletben), zuhannak az árak mint a agyaggalambok.

[ Szerkesztve ]

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#40086) ubyegon2 válasza Geripapa (#40077) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Melyik ismertetőre gondolsz vajon, mert amit linkeltem, annak az összefoglalója tartalmazza a telepítés fejezetet is, ahol a 4 asztali kezelőfelülettel találsz telepítési leírást:

Linux Mint 17.x LTS telepítése
Linux Mint hivatalos dokumentáció

Újra javaslom, hogy olvasd át az Összefoglalót, benne amire induláshoz szükséged van, ha nem olvasod el, csak újra kérdezed, amire már kaptál segítséget, akkor nem nagyon fogunk előre lépni. :U

Asztali kezelő felületekről
Próbáld ki a linuxot!
PcLinuxos írás
Linux és az asztali környezetek Prezi bemutató

Olvasgass hétvégéig és bármit nyugodtan kérdezz meg, de nézd is meg, amiket kapsz segítség gyanánt! :)

[ Szerkesztve ]

(#40087) spammer válasza ubyegon2 (#40086) üzenetére


spammer
veterán

Fú ez a prezis diavetítés de idegesítő. Pörgő, forgó, animáló, csomó idő megy feleslegbe, ráadásul flash alapú... Azt tudják, hogy kell elvenni az ember kedvét a végignézésétől. ;]

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#40088) ubyegon2 válasza spammer (#40087) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Tényleg az, nem tudom miért nem lehetett normálisan megcsinálni. Igazából nem sok értelme volt berakni, mert a linkelt írás sokkal jobb. :)

(#40089) guftabi96


guftabi96
addikt

Sziasztok!

Még mindig disztrókat próbálgatok az öreg vasra :)
Most az Absolute Linuxot próbálgatom.
Eddig bejön.

Kérdésem a következő lenne:
3 másik gép csatlakozik még ezen kívül a routeremre.
Mindegyiken Windows van (10).
Tudok-e itt a linuxon belül létrehozni egy olyan mappát, amit el tudnak érni a Windowsos gépek hálózaton keresztül?
(egyrészt a fájlrendszer miatt, másrészt a különböző oprendszerek miatt vannak kétségeim).
Ha meg lehet oldani, akkor ne tartsátok magatokban, hajlandó vagyok gépet újratelepíteni, ha ez kell hozzá.
És az Absolute-tól is megválok, ha esetleg, csak valamelyik ubuntun lehetne megoldani.
Szóval szívesen várok minden megoldást.

#KeepFightingMichael

(#40090) Madara-san


Madara-san
tag

Hölgyeim, uraim! Kinek mi a véleménye a GhostBSD-ről? :)

[ Szerkesztve ]

Kábelek, tartozékok konzolokhoz + egyéb: http://hardverapro.hu/tag/madara-san

(#40091) Geripapa válasza ubyegon2 (#40086) üzenetére


Geripapa
aktív tag

:D

Kezd kitisztulni a kép.
Viszont, mindenkép ki kell írni dvd-re? Nem lehet pendrivéről telepíteni?

Segítségkéréshez: NSA320+FFP; Raspberry Pi2 Openelec/Kodi ;

(#40092) spammer válasza Madara-san (#40090) üzenetére


spammer
veterán

Szerintem itt nem sokan használnak akármilyen BSD-t, max. pár ember próbálta. Minden ami BSD - Berkeley Software Distribution

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#40093) ubyegon2 válasza Geripapa (#40091) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Kezd kitisztulni a kép. :)

Pendrive-ra is ki lehet írni. Nem olvastam mostanában a Mintes leírást, de ha ez nincs benne, az elég fura. Megnézem majd és szólok nekik erről.

A Mintesek fórumán azért vannak írások, ahol találsz pendrive-ról telepítésről leírást:
A barátságos Linux
Ez amúgy is egy elég részletes jó írás!

Itt egy másik:
Az ISO lemezkép-fájl kiírása DVD-re vagy pendrive-ra

Ha Win alól írod ki, szerintem a legegyszerűbb a win32disk imager-t használni, pofon egyszerű a használata.

[ Szerkesztve ]

(#40094) Geripapa válasza ubyegon2 (#40093) üzenetére


Geripapa
aktív tag

Közben találtam róla itt valamit:
https://linuxmint.hu/valtas-windows-rol/elso-lepesek

win32disk-hez márt volt szerencsém mikor egy rasberryre telepítettem az openelec-t :)

ez:
https://linuxmint.hu/sites/default/files/fajlok/hungarian_xfce_17.0.pdf

nem ír róla.

Segítségkéréshez: NSA320+FFP; Raspberry Pi2 Openelec/Kodi ;

(#40095) ubyegon2 válasza Geripapa (#40094) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

A 8. oldalon ír azért valamit.

"Megjegyzés: Lehetőség van az ISO fájl pendrive-ra vagy más memória eszközre való kiírására, amelyről
szintén lehet bootolni, vagy bootolhatsz az ISO fájlról a merevlemezen keresztül is, de ezek az opciók több
ismeretet igényelnek, úgyhogy inkább a fent említett módszer ajánlott. Ha az alternatív lehetőségekkel
kapcsolatban segítségre van szükséged, kérjük látogasd meg a fórumunkat."

Kicsit elavult ez az írás így, az igaz! Egyáltalán nem bonyolultabb penre kiírni, mint dvd-re. :N

[ Szerkesztve ]

(#40096) beloadjoker válasza ubyegon2 (#40095) üzenetére


beloadjoker
őstag

Sőt ha van egy androidja meg hozzá egy usb kábele akkor csak rá kell húzni az isot, meg elindítani egy appot ami drivedroid névre hallgat :) a leggyorsabb megoldás :)

Oneplus One 64gb S. Black + nokia N900 + Xperia Mini + Lenovo y510p i7 SLI 16Gb 256 ssd 1tb ext. hdd + Lenovo x200 + Nexus 7 grouper 16gb + Nexus 7 flo 32gb

(#40097) ubyegon2 válasza beloadjoker (#40096) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Egyszer ezt ki fogom próbálni, annyiszor emlegeted. Hogy mennyire lenne gyorsabb, az más kérdés. :N
Penről tudom, hogy gyors.

(ahogy nézem, a Defymen fél giga hely van csak, így ugrott a dolog)

[ Szerkesztve ]

(#40098) beloadjoker válasza ubyegon2 (#40097) üzenetére


beloadjoker
őstag

Nekem Oneplusomról, Nexus 7emről de régebben Nexus 5ről is gyorsan telepített /oké usb3.0ás pennél nyilván nem gyorsabb../ az elkészítése meg annyi hogy rámásoljuk az imaget vagy azon töltjük le egyből, minden más usb-s telepítő készítőnél viszont ha enm is sokat de perceket kell várni hogy elkészítse a telepítőt, de live linuxnak is tökéletes, lehet hogy pen nincs mindig az embernél teló viszont majdnem mindig szóval nekem nagyon bejön ez a cucc, meg is vettem a fizetős verziót is hogy támogassam a fejlesztőt, és egyébként nemcsak linuxot de wint is lehet vele telepíteni

http://softwarebakery.com/

Oneplus One 64gb S. Black + nokia N900 + Xperia Mini + Lenovo y510p i7 SLI 16Gb 256 ssd 1tb ext. hdd + Lenovo x200 + Nexus 7 grouper 16gb + Nexus 7 flo 32gb

(#40099) herdsman12 válasza lev258 (#40080) üzenetére


herdsman12
őstag

Hálás köszönetem, a leírás alapján sikerült beizzítani.

(#40100) herdsman12


herdsman12
őstag

Tegnap megjelent a Minitube 2.5. Nálam nincs hangja, a 2.4 még jó volt.
Ilyenkor mizu? Várok a javításig, vagy valahonnan kivarázsolható a 2.4?

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.