Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:42:15

LOGOUT.hu

WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#7701) zetecR


zetecR
addikt

Sziasztok!

Belkin N1 Vision-nel van valakinek tapasztalata?
Megbízhatóság, stabilitás, stb?

(#7702) zetecR válasza zetecR (#7701) üzenetére


zetecR
addikt

Bocsi, asszem ezt a Milyen routert? topicban kellett volna feldobnom...

(#7703) lakatosturbo


lakatosturbo
aktív tag

Emberek olcsó wifi kártyát szeretnék venni mit ajánlotok?
5-7 ezer köröül gondolkozzatok. Előre is köszönöm válaszokat!

Origin: viktorvill Steam: viktorvill

(#7704) ATM_automata válasza lakatosturbo (#7703) üzenetére


ATM_automata
őstag

Szia,

Én ezt ajánlom. Sok helyre szereltem már és tökéletesen bevált.

What else?

(#7705) ATM_automata válasza And (#7700) üzenetére


ATM_automata
őstag

Egy horgász tó egyik partjáról kéne sugározni a másik felé. Az oszloptól a tó közelebbi partja olyan 150m-re van, a túlpart meg olyan 500-ra. Ha a túlpartig nem is megy el a jel az nem olyan nagy gond, de az oszloptól a tó előtti létesítményekig el kéne mennie, tehát olyan 200m-es körben mindenképpen kéne erős jelnek lenni-e.

[ Szerkesztve ]

What else?

(#7706) dr.bubo válasza ATM_automata (#7705) üzenetére


dr.bubo
őstag

Ezzel csak meg lesz az 500m is. :) [link]
:)

Router beállitása: http://www.rainman.sokoldal.hu/tplink_router_beallitasa / Port Forward: http://www.portforward.com/english/routers/port_forwarding/routerindex.htm

(#7707) ATM_automata válasza dr.bubo (#7706) üzenetére


ATM_automata
őstag

Impozáns :D Közben én is futottam pár kört a neten és találtam pár ígéretes darabot. meglátjuk melyik válik be. Ráteszem egy edimax routere meg egy szünetmentesre és remélhetően nem lesz vele gond.

What else?

(#7708) And válasza ATM_automata (#7707) üzenetére


And
veterán

(A linkelt típus jó lehet, de nem szabad elfelejteni, hogy a nyereségnek is 'ára' van, az pedig a nyílásszög. Mivel szektor- de különösen körsugárzóknál a vízszintes nyílás elég nagy, /utóbbiaknál speciel 360° ;)/, csak úgy érhetnek el ilyen, a karakterisztikájukhoz képest impresszív nyereséget, hogy a függőleges sugárzási szögük elég szűk. Annál a névleg 19dBi-s szektorsugárzónál ez mindössze 10°, mint az adatlapjából kiderül. Tehát ez utóbbi szögtartományba is bele kell férnetek.)

(#7709) ATM_automata válasza And (#7708) üzenetére


ATM_automata
őstag

Két antennát ajánlottak. Ezt és ezt

Arra felhívták a figyelmem, hogy a szektor sugárzónál a vertikális szög minimális, nem szabad magasra tenni.

A körsugárzót azért ajánlotta a forgalmazó, mert állítása szerint ha van rálátás akkor kilóméterről is látszik a jel és lehet elég az is. Hát kíváncsi lennék.

[ Szerkesztve ]

What else?

(#7710) And válasza ATM_automata (#7709) üzenetére


And
veterán

Tény, hogy az optikai rálátás sokat javít a kapcsolat minőségén, nagyobb távú összeköttetésekhez egyenesen nélkülözhetetlen. Annyiban igaza volt a forgalmazónak, hogy ideális feltételek mellett 8..10dBi körüli nyereséggel is nagy távok áthidalhatók, de az sem árt, ha nem csak éppen 'kísérletképpen detektálható', hanem normálisan használható jelet kapunk. A kliensoldali antennáknak szintén jelentős ráhatása van az összeköttetés minőségére, és gondolom a kliens gépek (főleg notebook-ok?) sem lesznek óriási antennákkal felszerelve.
A 10°-os (főirányhoz képest +/-5°) nyílást sem úgy kell elképzelni, hogy a főiránytól 6°-ra eltérve már egyáltalán nem lesz jeled. A megadott határszögnél az eredeti nyereség 3dB-lel lesz kisebb, mint főirányban, azon túl pedig erősen csökken. Az antennához közel jelentősen nagyobb szögeltérésnél is lehet jeled, hiszen ott eleve nagyobb a térerő. Ezért ilyen telepítésnél az antennát lehetőleg úgy kell 'becélozni', hogy a legtávolabbi ellátandó terület a fő sugárzási iránytól kisebb (vagy ha a közelben úgyis marad jel: nulla) szögtávolságra essen.

(#7711) Zirowe


Zirowe
nagyúr

Sziasztok,két problémám lenne.
1.
Az első,hogy adott egy noti (msi gx600px-214hu),ami vezetékes routerről kapja a netet (chello),és ha vista/win7 alatt ad-hoc hálózattal a noti wi-fi kártyájával megosztom a netet a következő gondom akad: a vezeték nélküli hálózatot az ipod touch-om látja és csatlakozni is tud rá,netet is használja vele rendesen és a jel erőssége is elég jó(3szobával arrébb még 40% felett), viszont ha a psp-mel keresem a vezeték nélküli hálózatot,egyszerűen a psp nem találja. Próbáltam már nyitott hálózattal,wep és wap2-personal beállításokkal és a psp-n a hálózat kézi megadásával,de semmi eredmény: a psp nem látja a vezeték nélküli hálózatomat és nem tud rá csatlakozni.
Itt egy kép.
A psp wi-fi-je jól működik,más hálózatokat lát,és csatlakozni is tud rájuk(psp-s oldalakon ide irányítottak,mert tanácstalanok).
Mi lehet a baj?

2.
A másik bajom,hogy xp alatt nem tudom kiküldeni a vezetékes netet a noti wi-fi-jével (mennyivel egyszerübb ez vista/win7 alatt..).
A net-nek fix ip-je,alapértelmezett átjárója,alhálózati maszkja és dns-e van(portforwarding miatt), próbáltam ezt a leírást követni,de ott megbukott a dolog,hogy a netes kapcsolatom tulajdonságainál nincs olya opcióm,hogy net megosztás engedélyezése(viszont a wi-fi-nél van ilyen opció,próbáltam azt bepipálni,aminek az lett az eredménye,hogy elment a net a gépről,megjelent az ad-hoc hálózatom,csatlakozott rá az ipod touch-om,de nem volt net),erről kép itt .

Erre megoldás?

Előre is köszi a válaszokat! :R :R :R :R

We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!

(#7712) scope2007


scope2007
addikt

szevasztok!

WLAN vásárlása előtt állok és nem tudok dönteni pontosan milyen routert vegyek!

3gépre lenne kiosztva a net... mindegyik egy emeleten van (8megás ADSL)
+ pontosan mit kellene vennem a 3gépbe hogy működjön a dolog

más:
észrevettem hogy mióta duplázták a NETemet (4megásból 8megás lett) így nem hogy jobb lett a pingem játékba hanem rosszabb (igaz nem mindig de pár naponta pingelek)

okozhatja ezt a kb 5éves tonline által bekötött D-LINK adsl router?
(azt hiszem ilyen : DSL-380T) nem a túlmelegedéstől csinálja? mert gondolom kisebb sávszélességre csinálták anno! vagy? :D :DDD

CUBE AIM SLX 29" + SEAT LEON 1P 2.0 PD-TDiiiiiiiiiiiiiiiiii

(#7713) lakatosturbo


lakatosturbo
aktív tag

Emberek a wifikarim csak wep-et tud még mielőtt azt dobná rá hogy miért nem használok wpa-t szal a kérdésem az lenne hogy tud a bekarikázott részről valaki nekem mondani valamit?[link]

Origin: viktorvill Steam: viktorvill

(#7714) ATM_automata válasza lakatosturbo (#7713) üzenetére


ATM_automata
őstag

Tudunk mondani. Amit oda írsz az lesz a wep "kódod", tehát nem a fölötte lévő mezőkbe írt karakterek, hanem mondjuk az, hogy "gizi".

What else?

(#7715) lakatosturbo válasza ATM_automata (#7714) üzenetére


lakatosturbo
aktív tag

Szóval nem kell a 64bit-hez vagy a 128bithez igazodnom hanem azt írok be amit én szeretnék?

Origin: viktorvill Steam: viktorvill

(#7716) And válasza lakatosturbo (#7715) üzenetére


And
veterán

De bizony, ahhoz kell kigazodnod, ezért az előző infó szerintem nem teljesen fedi a valóságot. WEP-nél ez a tetszőleges szöveg segítségével történő kódgenerálás általában úgy működik, hogy a 'passphrase' mezőbe beírt szövegből a router egy algoritmussal 4 db. kulcsot generál. A látható kulcs hossza a választott erősségtől függően 10 vagy 26 hexa számjegyű lesz, nálad a 128-bites beállítás miatt épp az utóbbi látható. Így sosem a passphrase lesz a tényleges kulcs, hanem az abból generált számsor. Kitöltheted kézzel is a kulcs mező(ke)t, de ezt megkönnyíti a kulcsszavas generálás. A négy lehetőség közül az alsó 'Default Key ID'-vel kiválasztott mezőben megadott lesz az aktuálisan használt WEP-kulcs. Érdekességképp: látható, hogy a megadható kulcshossz nem 64 vagy 128 bit, hiszen egy hexadecimális digit 4 bit hosszúságú. A fennmaradó 24 bitet egy inicializációs vektor nevű változó adja, melynek 'hossza' az egyik oka a WEP alacsony biztonságának.

(#7717) lakatosturbo válasza And (#7716) üzenetére


lakatosturbo
aktív tag

Köszi a választ! Ma is sokat tanultam :)

Amúgy nagyot szívtam vele beírtam a generáló részbe hogy bebede2008 hogy csináljon belőle egy 128bites kódot de csak úgy fogja beírni a mezőkbe ha rányomom a mentést ekkor megszakad a net és így már nem tudok felcsatlakozni a routerre wifin keresztül mert nem tudom a generált kulcsot. Jó mi :) Ekkor elő a szekrényből a 10m-es UTP-t és ugy birtam csak megint életrekelteni a wifi csatlakozást.

[ Szerkesztve ]

Origin: viktorvill Steam: viktorvill

(#7718) ATM_automata válasza And (#7716) üzenetére


ATM_automata
őstag

Ezt nem tudtam, én talán egyszer használtam ilyen wep kulcsos passphare megoldást és akkor úgy tűnt, hogy úgy műxik, mint a wpa kulcs. Köszi a kiegészítést.

What else?

(#7719) lakatosturbo


lakatosturbo
aktív tag

Valakinek van véleménye az antenna nélküli Edimax USB-s wifi adapterekről?

Origin: viktorvill Steam: viktorvill

(#7720) lakatosturbo válasza ATM_automata (#7718) üzenetére


lakatosturbo
aktív tag

Bár amúgy nem veszek új wifi karit tudom hogy a wep-et simán fel lehet törni de azt úgyis észre tudom venni ha valaki felcsatlakozott szal csak jelszót váltok és addig eljátszom a jelszóváltást még meg nem nem unja vagy egyszerűbb kikapcsolom az SSID szórást.
Amúgy nem tom tök mind1 wepnél 128 vagy 64bit-es jelszót használok ugyanúgy fel tudják törni nem? Bár 4 hónap alatt egyszer se csatlakozott rám senki de vagy 6 routert látok és érdekes hogy egyiken sincs jelszó de ebből csak egyre tudok csatlakozni az smc-re :)
amúgy ez a tipusa a wifikarimnak: D-Link Air DWL-510 Wireless PCI Adapter jó régi darab haveromtól vettem egy 1000-esért :) wep-et és csak B-s

Origin: viktorvill Steam: viktorvill

(#7721) mezis válasza lakatosturbo (#7717) üzenetére


mezis
nagyúr

Üdv.!

Én eleve csak dróton engedélyezném a WiFi routernek a babrálását.

és így már nem tudok felcsatlakozni a routerre wifin keresztül mert nem tudom a generált kulcsot. Jó mi :) Ekkor elő a szekrényből a 10m-es UTP-t és ugy birtam csak megint életrekelteni a wifi csatlakozást.

mezis

(#7722) lakatosturbo válasza mezis (#7721) üzenetére


lakatosturbo
aktív tag

Mostmár énis így teszek :)

Origin: viktorvill Steam: viktorvill

(#7723) Mokush


Mokush
tag

Sziasztok!

Tudtok olyan wifi routerről, aminek a rádióját hardveresen ki lehet kapcsolni?
Kösz!

(#7724) And válasza Mokush (#7723) üzenetére


And
veterán

Már úgy érted, hogy egy külön erre dedikált kapcsolóval? Mert a konfig-felületről szinte mindegyiket le lehet lőni, egyéb hardveres megoldásról nem tudok. Mondjuk ha csatlakozós kivitelű, akkor épp az antennáját is letekerheted, bár a közelében még úgy is használható marad ;).
#7717: Ja, én is hiányoltam nálad a külön 'Generate' gombot, mert eddig minden ehhez hasonló WEP-generálós felületen ott volt..

[ Szerkesztve ]

(#7725) Zirowe


Zirowe
nagyúr

Valaki erre: #7711?

We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!

(#7726) Mokush válasza And (#7724) üzenetére


Mokush
tag

Igen, úgy gondoltam.
Mert ha csak wlan-t használok és szoftveresen letiltom a rádiót, akkor hogy indítom be újra? :)

(#7727) And válasza Zirowe (#7725) üzenetére


And
veterán

A PSP támogatja egyáltalán az ad-hoc módot? Nem csak (AP-hez kapcsolódó) kliens lehet, infrastruktúrált hálózatban?
#7726: A hardveres kapcsolóhoz is oda kell menni, nem? Ha meg már úgyis ott vagy mellette, akkor kábellel is rá tudsz csatlakozni. Ha 'okos' firmware-t is rá lehet tolni a routeredre, akkor az is megoldható, hogy időzítve, előre programozott módon kapcsolódjon ki/be a wifi-elérés.

[ Szerkesztve ]

(#7728) Zirowe válasza And (#7727) üzenetére


Zirowe
nagyúr

Igen,támogatja(100%,hogy támogatja,de ha nem támogatná,akkor is kéne mutatnia a hálózatot,nem?),valamint hardware-ileg sem lehet baj,mert:
noti: a/b/g
ipod touch: b/g
psp: b

We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!

(#7729) And válasza Zirowe (#7728) üzenetére


And
veterán

Kicsit utánanéztem, és olyan infókat találtam, amelyek nem ezt támasztják alá. Ez egy PSP-s fórum: [link], amelyen rengeteg hozzászóló írja ugyanazt a véleményt, miszerint a PSP csakis AP-ket fog látni. Az egy dolog, hogy ad-hoc módban PSP-k között lehet adatokat mozgatni vagy multiplayer játékokat játszani, de úgy tűnik, egyébként csak access pointokhoz lehet kapcsolódni. Ha megnézed a PSP kijelzőjét a fotódon, arra is az van írva: "Select the access point to be used". Ennyi a nagy helyzet, és ha ez igaz, akkor az se számítana hibaforrásnak, ha a notebook wifi-adapterét véletlenül g-only módban hagytad volna (ez nem derül ki a képről).

(#7730) Zirowe válasza And (#7729) üzenetére


Zirowe
nagyúr

Onnan irányítottak ide (ott Zirowe vagyok,ez egy régi nevem,csak nem tudom megváltoztatni:S ),de ezt nem említették:S

Szóval akkor elvileg a noti wlanjával sehogy se tudom összekapcsolni a pspt?

És a második kérdésemre esetleg tudsz válaszolni (a #7711ben)? :)

We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!

(#7731) Magnat válasza And (#7727) üzenetére


Magnat
veterán

Oda lehet menni hozzá, de mi van, ha csak wifivel rendelkező eszköze van? Pl pda, v telefon... mindazontáltal én sem láttam még kapcsolósat.

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#7732) And válasza Zirowe (#7730) üzenetére


And
veterán

Nézd, nem láttam még közelről PSP-t, de azok alapján, amit abban a topikban meg pl. itt láttam, nem fog menni. Az ad-hoc egyébként sem netelérésre van kitalálva, hanem szükséghelyzetben való használatra, mondjuk két notebook között. Eleve egy csomó hátránnyal jár, pl. ad-hoc hálóban általában fix címeket kell beállítanod, mivel nincs DHCP-szerver, lassú a sebesség, nem rejthető az SSID, stb. A PSP-k egymás közötti kommunikációját ez úgy látszik, nem zavarja, megoldották szoftverből, de a netelérést már csak AP-s klienskén támogatják.
A második kérdésedre sem tudom biztosan a választ, de azt igen, hogy - tekintve a wifi-eszközeid számát, meg az eddigi ilyen irányú küzdésedet - mindenképpen jobban járnál, ha beszereznél egy megbízható wifi-routert. Egy csomó probléma elő se jött volna, ha a megosztáshoz routerrel kezdesz hozzá.

(#7733) Mokush válasza And (#7727) üzenetére


Mokush
tag

Oda lehet menni, de egy kapcsoló lényegesen kevesebb vesződés, mit kábel előszed, bedug, router nyüsztet, kábel kiszed. Bekapcsolásnál ugyanez. Mellesleg nem szeretnék egész este egy (még ha kis teljesítményű is) nonstop sugárzó rádióadó mellett lenni.

Jah, ezt találtam:
http://www.users.hu/termekek/18201/Edimax+Router+BR6204WLG

Szerintetek ez jó ez?

(#7734) _Petya_


_Petya_
őstag

Sziasztok!

Egy 1 km-es wifi linket építek ki, 5GHz-en, parabola antennákkal. Egy másik fórumon írtak szerint, le kell csökkentenem a kártyákon az adóteljesítményt, mert a túl erős jel "megvakíthatja", de akár tönkre is teheti a másik oldali kártyát. Ezért javasolták, hogy használjam ezt: http://www.zytrax.com/tech/wireless/calc.htm a "power budget" kiszámolására, és azt, hogy: A -40 to -60 should be enough for 54/104 mbit link, provided there is enough clear spectrum for you in the area.

Namármost, akármit írok be az említett calculator-ba, nekem mindig pozitív eredményt hoz ki.

Hol itt a hiba? Mennyinek kell lennie a végeredménynek?

Petya

[ Szerkesztve ]

Fontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!

(#7735) _Petya_


_Petya_
őstag

Hello!

Azt hiszem sikerült valamit kiszámolnom:

-5600 MHz-vel számoltam, nagyjából a sáv közepe
- 1 km a link, a 107.386-ot ebből számolta
- TX power-t 10 dBm-re álítom be
- kábel veszteség 0.6 dB méterenként, 5 méteres kábel mindkét oldalon -> 3 dB
- antenna gain 24 dBi mindkét oldalon
- a kártyák érzékenysége -71 dBm

Ebből kiszámolta, hogy a vevő oldalon -55.386 dBm jelenik meg, ami elég (-71-nél nagyobb) Persze a csatlakozó veszteségeket nem vettem figyelembe.

Egy másik oldalon is kiszámoltam ugyanezt, ott kihozta nekem, hogy ez Európában illegális :) Szóval hogy is van ez, mennyi a maximális adóteljesítmény, ami nem kötött engedélyhez?

Petya

Fontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!

(#7736) And válasza _Petya_ (#7735) üzenetére


And
veterán

Ha a TX-power +10dBm és az (adó)antenna nyeresége 24dBi, akkor az EIRP-érték szemléletesen 34 dBm -3dB kábelveszteség = 31 dBm lesz, az pedig nagyobb, mint 1W. A 2,4GHz-es sávon megengedett EIRP csak 20dBm (100mW), az 5GHz-es sáv viszont három szegmensre van bontva, és mindháromra külön szabályozás vonatkozik. Mo.-on az egyik tán nem is használható, a másik kettőben pedig megszabott a kültéri / beltéri használat módja, és az effektív adóteljesítmény (ha jól emlékszem, 20 és 30dBm a limit). Ennek utána kell nézni, de talán ebben a topikban is volt már linkelve.
Az, hogy a túl erős vételi szint "vakíthat", szerintem erős vakítás ;). Ha az adót és a vevőt közvetlenül, egy kábellel szembekapcsolod, akkor talán. De itt pW..nW-os nagyságrendű bemeneti teljesítményekről beszélünk, és a vevők bemenete általában védve van extrém magas szintek ellen. Így nagy szinteknél maximum túlvezérlődhet, de tönkre nehezen mehet.
#7733: Ezt erősen túlzott reakciónak tartom. Az embereket cseppet sem zavarja, hogy a wifi-nél akár két nagyságrenddel nagyobb adóteljesítményű mobiltelefont szorítanak a fejükhöz napi fél órán át, vagy hosszabb időn keresztül, és ezzel (a lényegesen kisebb távolságot is beleszámítva) a wifi által kapott RF-expozíció több százezerszeresének teszik ki magukat, de az a nyomorult wifi, az káros :(..

(#7737) _Petya_ válasza And (#7736) üzenetére


_Petya_
őstag

Ezt írták nekem:

Use this: http://www.zytrax.com/tech/wireless/calc.htm or some other calculator to see your power budget in connection with the gain of the dishes.
A too powerful signal might eventually burn your cards, ( if it's waaaaaaay too powerful), or it might just "blind" the other radio. It would be just how you'd expect to talk to a person half a meter away, by shouting out loud, as hard as you can. He will sure hear you, but won't understand a thing.
A -40 to -60 should be enough for 54/104 mbit link, provided there is enough clear spectrum for you in the area.

Tehát akkor jól értelmezem, hogy a fenti képen az RX Power-nek kell -40 és -60 között lennie?

Közben megtalálam a korlátra vonatkozó szabályozást:

http://www.hiradastechnika.hu/data/upload/file/2005/2005_8/HT_0508-4.pdf

Az elôbbi sávtól eltérô szabályozás [3] alá esik az
5,47-5,725 GHz tartomány, mivel ebben az esetben
megengedett a kültéri használat is. Az átlagos teljesít-
ményre vonatkozó korlát 1 W, a teljesítményszabályozás
(a 3 dB-es mérséklési tényezôvel – mitigation factor) és
a dinamikus frekvenciaválasztás (DFS) kötelezô. Ebben
a sávban az ETSI az OFDM modulációjú HIPERLAN
rendszerek használatát ajánlja [5]. A magyar szabályo-
zás szerint az engedélymentes 5,4 GHz-es (5,47-5,725
GHz) sávban elsôdleges jelleggel mozgószolgálat kere-
tében többek között vezeték nélküli hozzáférési rend-
szerek (rádiós helyi hálózatok: RLAN, HIPERLAN) mû-
ködhetnek. Harmadlagos jelleggel állandó helyû szol-
gálat keretében vezeték nélküli hozzáférési rendszerek
(RLAN, HIPERLAN, WiMAX) üzemelhetnek. A megen-
gedett maximális teljesítménysûrûség (EIRP) a sávban
változó 50 mW/1 MHz

Petya

Fontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!

(#7738) And válasza _Petya_ (#7737) üzenetére


And
veterán

"Tehát akkor jól értelmezem, hogy a fenti képen az RX Power-nek kell -40 és -60 között lennie?"
Természetesen igen, és egyáltalán nem lenne baj, ha mondjuk -40dBm-nél is nagyobb jelet kapnál (1km-nél valszeg. nem fogsz még ;)).
"A too powerful signal might eventually burn your cards, ( if it's waaaaaaay too powerful)"
Hát igen, de ez a gyakorlatban nehezen fordulhat elő, főleg 1km-es linktávnál. A "nagyon erős" nem túl konkrét érték, de elhiheted, hogy ennek csak valóban extrém esetben van realitása.
#7734: A 'Budget' mezőben még nem a vételi térerőt kapod, hanem gyakorlatilag az EIRP-t (adóteljesítmény - veszteségek /kábel és csatlakozók/ + antennanyereség, logaritmikus egységekben). Az pedig nem árt, ha pozitív.

(#7739) _Petya_ válasza And (#7738) üzenetére


_Petya_
őstag

Köszönöm!

Mégegy dolog hiányzik a képből számomra:

A megengedett maximális teljesítménysûrûség (EIRP) a sávban változó 50 mW/1 MHz

Ezt át lehet számítani a Budget mezőben található dB értékre? Nem szeretném túllépni a megengedett max teljesítményt. Mennyi lehet a maximális EIRP ("Budget"), ami még belefér? (Majd ha már él a link, természetesen tudom ezt finomhangolni, de az antennák összelövésekor sem akarok túl nagy alignment jelet kiadni)

Petya

Fontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!

(#7740) And válasza _Petya_ (#7739) üzenetére


And
veterán

"Ezt át lehet számítani a Budget mezőben található dB értékre?"
Nem, a kettő jelentése más. De miért kéne átszámítani? Az a 'budget' annál a kalkulátornál nem más, mint az EIRP, amire az elsődleges limit vonatkozik, csak ilyen balfék módon nevezték el. Általában a teljesítmény 'maradéka' szokott lenni a budget, vagyis a vevőbe jutó jel teljesítményének és a vevő érzékenységének a különbsége (amíg ez >0, addig a link működőképes). A maximált teljesítménysűrűség azt jelenti, hogy a kisugárzott teljesítményt megadott spektrális szélességre szét kell teríteni. Mivel mindegyik szabványos vezetéknélküli LAN szórt spektrumú átvitelt használ, legalább 20MHz sávszélességű spektrummal, ez wifi-nél automatikusan teljesül, ha az EIRP-t nem léped túl.
Neked kijött 31dBm (= kb. 1250mW) EIRP. Gondolod, hogy bárki zokon fogja venni azt az 1dB többletet, amely ráadásul csak az antenna fő sugárzási irányában látszik? Mert nem nagyon, erre minimális az esély. Pontos érték megállapítása házi körülmények között amúgy is szinte lehetetlen, elég kevés ember számára hozzáférhető egy minimum 6..10 GHz-es kalibrált spektrumanalizátor. A wifi-eszköz megadott kimenőteljesítménye sem pontos érték, általában több dB-t szór a névlegeshez képest.

(#7741) Obus


Obus
tag

Létezik olyan eszköz, amit laptopba dugva távolabbi Free Hotspot-ot is el lehet érni? Tehát felerősíti a laptop wifi vevőjét. Ha igen, hogy hívják ezt? :R

Honnan tudod, hogy tudod?!?

(#7742) And válasza Obus (#7741) üzenetére


And
veterán

Külső wifi-kliens + jó antenna ;).

(#7743) Zirowe válasza And (#7732) üzenetére


Zirowe
nagyúr

Köszönöm a segítséget és az utánajárást. :R :R

We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!

(#7744) Takhanto


Takhanto
őstag

Hy all,tp-link 54-es wifilan kártya, lehet fokozni a hatótávolságot vagy valami hasonló trükk?

Az újságírás abból áll, hogy az olvasókkal,akik nem is tudtak arról, hogy Lord Jones élt, közlik, hogy Lord Jones meghalt.

(#7745) mezis válasza Takhanto (#7744) üzenetére


mezis
nagyúr

Igen, lehet. Ha például nem kell a 360 fokos sugárzás, akkor irányított (nagyobb nyereségű) antennával. Gondolom az antennája leszerelhető.

mezis

(#7746) marker2


marker2
csendes tag

Sziasztok!

Volt egy SMC... routerem, minden jól működött. Kaptam ajándékba egy Gigabyte GN-B46B wifi-s routert. Kicseréltem, betettem a régi helyére (hogy haladjunk a korral!). 1 dolog kivételével minden jól működik.
A levelezésemet az Outlook Expressel bonyolítom. A probléma, hogy Outlookból nem tudok levelet küldeni.
Hiba:
A kapcsolat a kiszolgálóval megszakadt. Fiók: 'XY', Kiszolgáló: 'mail.xy.hu', Protokoll: SMTP, Port: 25, Biztonságos (SSL): Nem, Hiba a szoftvercsatornában: 10060, Hibaszám: 0x800CCC0E
Úgy túnik, hogy a 25-os porton nem enged ki. Sőt, ha pingetném a levelező szervert az sem működik. A régi routerrel megy.
Csináltam reset-et, firmware frissítést, különböző verziókra de ez a probléma nem javult.
Lenne valakinek ötlete?

Előre is köszi!

(#7747) M@nH. válasza marker2 (#7746) üzenetére


M@nH.
aktív tag

Port Forward?

(#7748) rdi válasza marker2 (#7746) üzenetére


rdi
veterán

szia, nekem hasonló routerem van és simán megy a levelezés...
a routeren nem hiszem, hogy pont ezt a portot tiltották volna le alapból...
és miért 25 -ös port?? :Y

ja és néha guglizni is lehet :)
[link]

[ Szerkesztve ]

Fej! Tor! Potroh!

(#7749) Arpusz27


Arpusz27
csendes tag

Sziasztok!

Lenne egy kis problémám remélem ti tudtok segíteni a bajomon.
Eddig SMC routerem volt egyik gép kábelen a másik vezetéknélkül csatlakozott.
Most vettem egy TP-Link TL-WR941ND routert. annyit csináltam hogy kicseréltem a routert. A vezetéknélküli hálózatot észleli de az internetre nem akar csatlakozni.
Az van a dobozon hogy jelszót meg felhasználónevet kell beirni, de sehol nem találom hol...
Az alapgépen ahol vezetékről csatlakozik ott sincs semmi! ott sem csatlakozik és ott se tudom hol beállítani. nincs hozzá cd se semmi....
Valaki tudja a megoldásT? köszönöm előre is!
:R

(#7750) dr.bubo válasza Arpusz27 (#7749) üzenetére


dr.bubo
őstag

A böngészőbe kell beirni a router ip-t.
Utána pedig a megjelenő ablakban a felhasználónevet és jelszót.
Akkor éred el a router menüjét és beállithatod az internet szolgáltatód által használt kapcsolat tipusát.(PPPoE, Dynmic ip.)

Router beállitása: http://www.rainman.sokoldal.hu/tplink_router_beallitasa / Port Forward: http://www.portforward.com/english/routers/port_forwarding/routerindex.htm

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.