Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows XP (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:19:58

LOGOUT.hu

Windows XP kérdések és válaszok

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#49951) quailstorm válasza kezdosql (#49950) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Firefox 52ESR, Goanna alapú FF 56 cuccok, Chrome 49, Yandex is volt 2017 áprilisig, asszem 14-es.

VS Code sose, Electron webapp. Visual Studio 2010 az utolsó, de runtime binary még 2017 is van.
.NET 4.0, C# ennek megfelelően.
JS az böngészőfüggő. MySQL nem tudom, de retro szerón kívül inkább ne csinálj ilyet. PHP szervert XP-re szintén ne.

(#49952) cocka válasza quailstorm (#49951) üzenetére


cocka
veterán

Meg Opera 36.

A 7.36-os skype egész eddig ment, aztán most kb. múlt hét péntek óta elgurult a gyógyszerük és ez van:

[link]

Egész eddig nem szúrta a szemét senkinek, hogy működik a Skype, most hirtelen fontos lett, hogy "lelőjék".

Másrészt ugyanez a verzió 8.1 alatt simán megy. :DD

(#49953) quailstorm válasza cocka (#49952) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Nem javított biztonsági rések vannak benne, és annyira leesett a felhasználói bázis, hogy nem éri meg, ez van.
Ha XP-ről akarsz beszélgetni, akkor IRC, meg matrix chat. Goannás böngészővel szerintem egy darabig még a riot.im is megy.

(#49954) cocka válasza quailstorm (#49953) üzenetére


cocka
veterán

Igazából most már annyira nem fontos nekem az XP, sajnos van pár progi, ami kifejezetten háklis a 8.1-re. Vagy pl. 16 bites, amit még száz éve írtak, azok még mennek XP-n, de 7-től kezdve ezek "élből" elutasításra kerülnek.

Másrészt vannak olyan régebbi eszközök, amiknek a driverei csak XP-n futnak. Illetve olyan programok, amik egyszerűen hibásan működnek 8.1 alatt.

Az IRC-ről meg annyit, hogy tudom, az egy faéken is elfut. Az egyik ismerősömet viszont nagyon nehéz rávenni más alternatív megoldás használatára, mert valamiért makacsul ragaszkodik a Skype-hoz. Nekem sose volt a szívem csücske a skype.

[ Szerkesztve ]

(#49955) quailstorm válasza cocka (#49954) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Két gép, XP alól távoli asztal a modernebb gépre, és kész. Ha muszáj XP alatt dolgozni.
Pl. VS2008 alapú WinCE embedded eszközös fejlesztéshez muszáj.

(#49956) cocka


cocka
veterán

Nemrégiben olvastam egy cikket az XP-ről, amit azt hiszem a mostani utolsó április 9-ei frissítés kapcsán írtak, hogy végleg vége. Aztán mintha az is le lett volna írva a cikkben, hogy aki akarja még nyugodtan használja az XP-t.

Hát ad hoc használatra lehet hogy alkalmas, a fent említett problémák esetén, de szerintem ma már napi szinten használhatatlan, mivel az új .NETtel történő fordításoknak hála, már egy rahedli program el se indul XP-n.

Nálam a Firefox ESR is megbolondult. Egy idő után hiába állítottam vissza a régi állapotot, valahogy átkapcsolta magát teljesen észrevétlenül egy olyan "módba", hogy mindent elfelejt. Még a GUI beállításait is, sőt, sokszor még azt is, amit utólag a "módváltás" után állítottam be. Úgyhogy elegem lett és letöröltem.

Aztán ott az Office, amiből használtam a 2010-et, egész addig, amíg el nem kezdték módszeresen elindíthatatlanná varázsolni a csudás frissítéseikkel. Akkor leszedtem és felraktam a 2007-est, az meg feszt telepítőt akar indítani, minden programindításkor.

Valamit a legutóbbi frissítés az MSI installerekben is összebarmolt, mert kb. semmit nem tudok uninstallálni sem, ami ezzel a "fantasztikus" módszerrel települt.

Szóval bíztam benne, hogy április közepére lesz egy tökéletesen update-elt MÉG működő XP-m, hát ezt a február-március-áprilisi kombókkal tönkrecseszték. Mondjuk öröm az ürömben, hogy ez legalább nem olyan volt, mint amikor úgy cseszték el az egészet, hogy kb. csak minden 5. program volt hajlandó elindulni.

[ Szerkesztve ]

(#49957) prabhu válasza cocka (#49956) üzenetére


prabhu
senior tag

Ezért kell tiltani a frissítéseket ;]

(#49958) Frawly válasza cocka (#49954) üzenetére


Frawly
veterán

A 16 bites progi megy Win7-8.1-10 alatt is, a titka, hogy 32 bitessel kell próbálni. 64 bites alatt valóban nem megy. De 16 bites proginál inkább meg kell fontolni az emulációt, virtualizációt a natív XP helyett.

Az XP ma már semmire se jó, max. csak retró játékokhoz érheti meg feltenni, amik már nem futnak rendesen Win7-10 alatt.

Egyébként te nem az a cocka vagy, aki még anno a HardwareOC-n fórumozott?

[ Szerkesztve ]

(#49959) cocka válasza Frawly (#49958) üzenetére


cocka
veterán

Kétlem.

(#49960) kezdosql válasza quailstorm (#49951) üzenetére


kezdosql
tag

Koszonom, ezek sajat tapasztalataid, van van valahol egy lista?

php, mysqg, stb: localhost-on akarnak tanulgatni, nem lesz webes kapcsolat, de nehez osszeszedni, hogy mely verziok szerettek egymast.

(#49961) kezdosql válasza Frawly (#49958) üzenetére


kezdosql
tag

Az XP ma már semmire se jó, max. csak retró játékokhoz érheti meg feltenni, amik már nem futnak rendesen Win7-10 alatt.

xp van 8 legalisan, win7-hez csak 30 napos telepito van, nem akarjuk havonta mentegetni es ujratelepiteni.:-(
Plane ezek nem mennek a webre, csak tanulo gepnek kellenek, localhostra megy a server telepites is.

[ Szerkesztve ]

(#49962) Frawly válasza kezdosql (#49961) üzenetére


Frawly
veterán

Ha PHP, MySQL-t akarsz tanulgatni, ahhoz Linuxot tegyél fel. Vannak hozzá direkt erre szánt LAMP disztrók, amiknél az egész alapértelmezésben telepítve van, be van konfigurálva. Nem licencköteles, nem kell 30 naponként újratenni, és a Linux még támogatott, modern OS, ellentétben az XP-vel, még az erőforrásokat is hatékonyabban beossza, jobb a memóriakezelése, gyorsabbak a fájlrendszerei, stb..

Az XP ma már csak retró gémerkedésre való. Meg esetleg valami céges legacy alkalmazáshoz, de akkor be kell zárni virtuális gépbe.

Plusz a 30 napig használható Windows 7-et is lehet trükkel rearm-olgatni 30×6=180 napig, ha érdekel, privátban szedek neked hozzá linket (régen volt .iso képem is hozzá, de az már nincs meg, letölteni meg többé nem lehet a MS oldaláról). Ha csak windowsos webfeljesztést akarsz gyakorolgatni localhoston, arra jó, a fél évenkénti újratelepítést simán kibírod. Az XP használatát kerülni kell, ahol csak lehet.

(#49963) cocka válasza Frawly (#49962) üzenetére


cocka
veterán

És akkor ez mi?

[link]

(#49964) Frawly válasza cocka (#49963) üzenetére


Frawly
veterán

Ezt nem tudod letölteni, nincs hozzá termékkulcsod. De régen volt a MS oldalán egy másik Win7 letöltés, azt hiszem Win7 Enterprise volt, azt le lehetett tölteni termékkulcs nélkül is, vagyis küldtek hozzá egy demo kulcsot, amivel 30 napig lehetett használni, de volt egy rearm-trükk, amivel 5× lehetett újraaktiválni, így összesen 6×30 napig ment. Persze ez működne ezzel a Win7-tel is, amit linkeltél, de kulcs nélkül lehetetlen letölteni, és még OEM kulcsot se fogad el, csak dobozosat, VL licenceset, stb..

Esetleg a neten lehet hozzá olyan termékkulcsot keresni, amivel beaktiválni nem lehet, csak letölteni ezt a lemezképet.

(#49965) Doky586 válasza cocka (#49963) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Ez nem XP.. :K

(#49966) kezdosql válasza Frawly (#49962) üzenetére


kezdosql
tag

Van win7 ultimate telepito, de a kodot valaki eltuntette.

Diakoknak van par hetes oktatas most a tavaszi szunetben atmenetileg, majd nyaron orrverzesig es remeny, hogy az egyesulet jovore kap egy kis penzt.

Linuxot cask az hasznal, aki akarja, a szulok nagy resze azt hiszi, csak windows alatti programozas eseten kap majd a gyereke allast.
Az egyesuletnek meg penz kell, nem a szulok meggyozese a cel.

(#49967) Frawly válasza kezdosql (#49966) üzenetére


Frawly
veterán

Az Ultimate is jó lesz, de valami kulcs kell ahhoz, legalább egy demó kulcs, hogy az első 30 napban aktiválva legyen. Ha egyáltalán nincs aktiválva, nem lehet a rearm-os trükköt eljátszani.

A szülőknek el kell magyarázni, hogy a PHP, MySQL, stb. webes programozás, amit webszerverre fejlesztenek, és a szerverek 95%-án Linux fut. Ha a gyerek állást akar kapni egyáltalán, kell a Linuxhoz is értenie. Windows Pistiből van 100 minden utcasarkon.

Vagy ha Windows-fejlesztőnek szánják a kicsinyeiket, vegyenek nekik Windows-licencet. Az eBayen lehet kulcsokat kapni 1000 Ft. körüli áron. Persze, egyébként lehet WAMP szervert futtatni XP-n is, nem azt mondom, hogy technikai akadály, de most csak ezért feltenni egy XP-t, ami kifejezetten szuboptimális erre a feladatra, nem éri meg.

Még azt sem tudom elfogadni, hogy valaki nem ért a Linuxhoz, mert mégis csak fejleszteni akar, nem átlag felhasználóról van szó. Ráadásul vannak felhasználóbarát disztrók, ilyen alapból LAMP-os disztrók, vagy bármilyen felhasználóbarát asztali disztróra is fel lehet tenni snap-ből egy működőképes LAMP server stacket, nem nagyon kell konfigurálni sem, kulcsra készen települ egy soros parancs kiadása után.

Illetve van lehetőség aktiválni a Win7-et más módszerrel is, de azt itt nem részletezem, mert 1) ez WinXP topik, 2) az már egyértelműen warez, amit a szabályzat tilt.

[ Szerkesztve ]

(#49968) zolee001 válasza Frawly (#49967) üzenetére


zolee001
őstag

"Az Ultimate is jó lesz, de valami kulcs kell ahhoz, legalább egy demó kulcs, hogy az első 30 napban aktiválva legyen. Ha egyáltalán nincs aktiválva, nem lehet a rearm-os trükköt eljátszani."

Marhaság,semmilyen kulcs nem kell a telepitéshez (a telepitö berak egy generic keyt) és minden további nélkül lehet használni az slmgr -rearm parancsot 3 x, vista esetében slmgr.vbs -rearm

(#49969) Frawly válasza zolee001 (#49968) üzenetére


Frawly
veterán

Jó tudni. Ezt majd ki fogom próbálni, ha következőleg Win7-et telepítek.

[ Szerkesztve ]

(#49970) cocka


cocka
veterán

Na hála jó istennek csak sikerült beidomítani az XP-t rendesen a végleges állapotában. Lementettem a partíciókat plusz adott esetben rajta van másik vinyón, ha mégis kéne.

(#49971) strip01


strip01
újonc

Sziasztok!Van egy Toshiba L350-210 laptopom.A próblémám az lenne hogy telepítés közben lefagy.Proci,ram,hdd cserélve lett.Sata controller átállítva "compatibility"-re de ugyanaz apróbléma,"AHCI"-nál már az elején kék halál.Az xp "33 perc maradt vissza "után fagy le a win 7 már a fájlok másolása elött,vagy fél perc után,változó.próbáltam cd-ről és pendrive-ról is de ugyanaz a helyzet.Köszönöm a válaszokat.

[ Szerkesztve ]

(#49972) Doky586 válasza strip01 (#49971) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Szerintem memtest86+ al (ez dos bootlemezes eszköz) ellenőrizd le a ram-ot.
Az XP alapból nem ismeri az AHCI-t, sima IDE-ben használd..

(#49973) cocka válasza strip01 (#49971) üzenetére


cocka
veterán

Laptop esetén nem tudom mi a PC-s alaplap megfelelője, de nem lehet hogy azzal a vezérlőchippel van a baj, ami a ram, a proci, a háttértárak és a tápellátás működését összehangolja?

Nekem akkor volt utoljára ilyen tök mindegy mit csinálok, mit cserélek, hiba hiba hátán (PC-nél), amikor döglődött az alaplapom.

Izé... én azért megnézetném egy szervizzel.

(#49974) akaido válasza cocka (#49956) üzenetére


akaido
addikt

Igen, az XP- nek "kápútó"

[ Szerkesztve ]

Szabad országban, szabad ember, szabad akaratából azt mond és azt tesz...amit szabad. UDS Ignition.

(#49975) cocka válasza akaido (#49974) üzenetére


cocka
veterán

Ennek ellenére azért számomra van pár előnyös tulajdonsága. Pl. androidos box microsds update-elője csak XP-ben működik. SIM olvasóhoz csak XP-s driver van. Aztán ha beragadnak fájlok még mindig XP alatt lehet csak "feloldani" Unlockerrel, mert csak ott működik rendesen.

8.1-en sajnos csak látszatműködést produkál az Unlocker.

Ja meg egy-két 16 bites windózos játék natívan fut. :) 64 biten nem fut. Szóval néha jó, ha van. Két oprendszer két külön vinyón. Meg XP-ből mehet az inaktív rendszer vírusellenőrzése stb..

(#49976) akaido válasza cocka (#49975) üzenetére


akaido
addikt

A hálózatkezelésében is az SMB1 kezelése az xp-nek jó(oké, hogy nem biztonságos). A w10-zel azonban mit szenvedek...egy Synology NAS-unkhoz az a néhány xp-s gép a mai napig röccenés nélkül csatlakozik, bezzeg a w10-esek teljesen hektikusan egy napon belül hol kapcsolódnak hol nem.

Szabad országban, szabad ember, szabad akaratából azt mond és azt tesz...amit szabad. UDS Ignition.

(#49977) Frawly válasza Doky586 (#49972) üzenetére


Frawly
veterán

Szerintem nem jó tanács, hogy IDE-ben használja. Át lehet állítani utólag is AHCI-re, de XP-nél elég nehéz, meg kell hekkelni a SATA driverben a hardverazonosítókat, aztán eltávolítani a régi IDE drivert, AHCI módban (BIOS-ban átállítva) újraindítani a gépet, úgy nem fagy le. Win7-től felfelé már könnyebb átállítani utólag a Windowsban az IDE módot AHCI-re, de a gyakorlat azt mutatja, hogy ez még mindig túl bonyolult a legtöbb usernek.

Így érdemes már a telepítés előtt AHCI-re állítani. XP-hez meg nLite-tal csinálni olyan telepítőt, amibe bele van integrálva a szükséges SATA driver, vagy esetleg Windows 2009 POSReadyt feltenni, mert abban alapból integrálva van.

(#49975) cocka: ennek azért nézz utána. Androidot nem kötelező SD kártyáról frissíteni, illetve a SIM-eknél is eltérő, hogy melyik eszközhöz milyen Windows alá van driver.

[ Szerkesztve ]

(#49978) cocka válasza Frawly (#49977) üzenetére


cocka
veterán

Androidot nem kötelező SD kártyáról frissíteni,

Nem Android, hanem box firmware. Az sd kártyáról olvassa be a bootloadert, de a program, ami előkészíti speckó partíciót hoz létre (Paragon mutatja, de még életemben nem láttam ilyen partíciótípust) és az csak XP alatt működik. Esetleg 7-en, de azt nem próbáltam, nincs 7-em.

Van egyébként pendrive-os frissítő módszer is, de azt csak akkor használtam, amikor kifejezetten írták, hogy OTA frissítés nem lesz vagy nem fog menni adott verzióból.

De a microsds bohóckodásnál főverzió frissítésről volt szó... értsd: firmware upgrade.

(#49979) kezdosql válasza Frawly (#49967) üzenetére


kezdosql
tag

Vegre megjott az informator, kiderult, hogy a win7 ultimate egy dell gepre volt regisztralva, de par ev utan tonkrement, es nem lehet masik gepre regisztralni. Penzuk meg nincs masik vetelre, igy maradnak az xp-k.

(#49980) Frawly válasza kezdosql (#49979) üzenetére


Frawly
veterán

(#49968) zolee001 azt írja, hogy megy a rearm 3× kulcs nélkül is. Egyelőre még nem volt időm kipróbálni, de elhiszem neki. A kulcs annyiból lenne jó, hogy azzal 5× megy a Win7 rearm. De nem térítés jelleggel írom, szervernek jobb a Linux, nem kell hozzá grafikus felület, nem lesz sallang a rendszerben, csak a szolgáltatás fog futni, amit feltelepítesz, meg a Linuxban a fájlrendszerek is fürgébbek, jobb a kernel memória és hálózatkezelése. Mindenképp megéri Linuxot használni, pláne ha csak egyszerű webszerver, SQL szerver, ilyesmik futnak róla. Felesleges ezért Windows licenc, meg az NTFS fájlrendszerek lomhaságát elviselni, stb.. A webfejlesztésnél úgyse az a lényeg, hogy min fut, hanem a megírt webes kód fusson.

Egyébként furcsa, amit írsz, Win7 Ultimate-ből nem hinném, hogy volt OEM. Abból tudomásom szerint csak dobozos volt, meg volume licences és demo kulcsos és kifújt.

[ Szerkesztve ]

(#49981) kezdosql válasza Frawly (#49980) üzenetére


kezdosql
tag

Hagyjuk, nem akarod megerteni, hogy engem nem erdekel, mi van, azt teszem, amit mondanak, es nekik az az elvarasuk, hogy xp vagy win7 legyen.

Az oem dolgot nem ertem, nem tudom, mit takar.
Vettek egy win7 ultimate-t koddal, amit egy dell gepre telepitettek. A gep par ev utan meghalt. A win7 telepito megvan, de a kodot nem tudjak mas gepre telepiteni, mert jon egy visszajelzes, hogy az mar hasznalatban van.
Ennyi, amit tudok.

Koszonom a segitsegeket, gyujtom a progikat, mik hasznalhatok xp-re, ugy tunik, a java es .net es egyebek a buktatok, amik ujabb verzioi programokat kovetelnek meg, es ezeket csak telepitesnel lehet megtudni. :(((

(#49982) Frawly válasza kezdosql (#49981) üzenetére


Frawly
veterán

Ja, de épp ezt mondom, Java, .NET, újabb böngészők, és egyre több minden nem fog majd futni, ahogy haladnak az évek. Ezt nem értik meg az XP fanok, hogy nem lehet a végtelenségig használni, nem a MS támogatás lejárta miatt most áprilistól, hanem mert a komplett IT iparág dobta már 8-9 éve.

Ha meg az az elvárásuk, hogy XP legyen rajta, akkor csinálják meg ők, ha annyira értenek hozzá, hogy XP a legjobb alá. Ha meg Win7 kell rá, ahhoz adjanak licencet, ne neked kelljen azzal vergődni, hogy nincs kulcs hozzá, meg egy másik gépen már be lett aktiválva, meg rearm-os trükköket játssz el.

(#49983) cocka válasza Frawly (#49982) üzenetére


cocka
veterán

Amúgy igen. A nagy korszakváltás először az ME-Win98 páros után jött el, amikor egyre több program tért át Unicode-ra és már a programok nagyja emiatt nem futott.

Utána jött az XP, ami kvázi az első olyan NT alapú rendszer volt, ami otthoni usereknek is kínált újdonságokat. Pl. futottak az Unicode progik és használhatták az NTFS-t.

Tudtommal a Windows NT korszakban nem nagyon volt jellemző, hogy NT Workstationt használnak az emberek otthon. Akkoriban még itt-ott volt HPFS is.

Most viszont az XP-ben újabb korszakváltás következett, nevezetesen az, hogy mindent újabb .NETekkel fordítottak, amik már emiatt nem futnak XP alatt.

Tehát főleg talán ezek miatt lettek átrugdosva az emberek az újabb rendszerekre. 98-ME után XP-re az Unicode miatt, XP-ről legalább 7-re pedig a régi .NETek miatt.

(#49984) Frawly válasza cocka (#49983) üzenetére


Frawly
veterán

XP-ről Win7-10-re egyéb okból is át vannak rugdosva az emberek: új hardverekhez driver, új DirectX verzió, 4 GB vagy több RAM kihasználása.

A Windows NT3.x-4 meg valóban nem volt elterjedt otthoni gépeket. Az első olyan NT-s Windows, ami nagyobb tömegben megjelent az otthoni PC-ken, az a Win2000 volt, de annak az volt a pechje, hogy nem tudott elterjedni, mert 1 évre rá jött is rá az XP és az terjedt helyette.

A Win9x-ről a nagy váltást XP alatt nem csak az NTFS és a Unicode hozta, hanem az NT-s kernel, új drivermodell, meg hogy az egész OS nem egy DOS-os GUI volt többé. Egész mások voltak az NT-k stabilitásban.

(#49985) NdrewSunix


NdrewSunix
senior tag

Sziasztok!

Szeretném használni a 10 éves digitalizálómat, de sajnos a driver nem passzol Win10 alatt. Gondoltam nem gond, lekanyarítok egy kis helyet az egyik vinyómról és telepítek egy jó öreg XP-t. Na most bármilyen pendrivera, bárelyik XP-t próbálom, az istenért nem akar róla bootolni a gép.
(Igen a biosban beállítottam, a pendriveos win 10 szépen indul úgy is.)
Valamiért nem látja a pendriveon az installt. Hiába írom ki Rufussal. (Abból is már próbáltam egy újat és egy régit is.)
A Win10 pendriveról telepítése pár hete zökkenőmentesen lement.

Mit csinálok rosszul?

Köszi!!!

(#49986) quailstorm válasza NdrewSunix (#49985) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Milyen gép, milyen UEFI mód? XP csak legacy BIOS-ra települ.
Virtualizálást is próbálhatnál.

(#49987) NdrewSunix válasza quailstorm (#49986) üzenetére


NdrewSunix
senior tag

Egy viszonylag új MSI B350m (legfrisebb bios update-tel) alaplapon alapul a gép. Jelenleg a Windows 10 van telepítve egy SSD-re, mellette van 3 HDD még ami aktív. MSI Click Bios 5, Jelenleg UEFI+Legacy van beállítva a biosban, mint lehetőség.
Sajnos a virtualizáláshoz egyáltalán nem értek, de ha van hozzá valami segéd akkor az is szóba jöhet.

(#49988) quailstorm válasza NdrewSunix (#49987) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Hát, azon a gépen kb. felejtsd el. Overclockersen van aki felrakta, de mivel USB nem fog natívan menni, SATA optikairól kéne. Leírásféle itt.

Virtualbox és USB eszköz átadása elég lehet.

(#49989) NdrewSunix válasza quailstorm (#49988) üzenetére


NdrewSunix
senior tag

Valahol van egy dvd írom elrakva, akkor megpróbálom majd azzal.
Viszont olvasgattam és egyeseknek gondja akadt ha felrakták a régebbi rendszert az új mellé. Nem lennék boldog, ha a 2 hete telepített win 10-em elhasalna emiatt.

(#49990) Frawly válasza NdrewSunix (#49985) üzenetére


Frawly
veterán

Lehet az USB3 vagy a SATA driver a baja. Próbáld meg USB2-es portban a pendrive-ot és a lemezvezérlőt tedd át IDE módba, ha más nem csak teszt képpen. Illetve Rufus-nál is figyelj arra, hogy ne GPT + UEFI módban írd ki, hanem MBR + BIOS módban. Nagyon kell rá figyelni, mert a Rufus elég szemét tud lenni, átállítod, hozzáadod az .iso-fájlt kiírásra, és szépen visszacsinálja GPT + UEFI-re, úgyhogy az MBR+BIOS átállítást az iso hozzáadása UTÁN kell megejteni. Nagyon trükkös, nem szabad ész nélkül next-next-finish nyomkodással csinálni.

De ha csak egy 10 éves digitalizálót akarsz beüzemelni, ahhoz virtuális gépet is beüzemelhetsz, nem kell particionálással meg driverekkel kínlódni.

(#49991) cocka válasza quailstorm (#49988) üzenetére


cocka
veterán

Ja erről annyit, hogy működő rendszert (azaz bebootol, ha belső sata portra van dugva az adott hdd) próbáltam megetetni VMWare-rel külső házból USB-n keresztül.

1. opció:
A virtuális gépnek felmountolva USB meghajtóként ha USB-n keresztüli bootolást választottam (plop, mert a 14-es natívan nem támogatja, nem tudom a többinél mi a helyzet), akkor elindul, majd a kék csík eltűnése után azonnal kék képernyő.

2. opció:
Ha fizikai mondjuk SATA-s merevlemezként állítom be, akkor viszont rendesen bebootol, függetlenül attól, hogy valójában USB-n keresztül csatlakozik. (ilyenkor ugye plop se kell)

Amúgy ezt azért írtam, mert azt hittem, hogy ő a már feltelepített rendszert akarta volna USB-ről bootolni. Amúgy az XP installer USB-n keresztüli bootolásával mindig is probléma volt, nem véletlenül őriztem meg a CD-jét. Nálam még a régi kicsomagolós USB-s módszer volt, aztán sokszor az volt, hogy a második kicsomagolás végén belefagyott az egészbe meg hasonlók.

(#49992) NdrewSunix válasza Frawly (#49990) üzenetére


NdrewSunix
senior tag

Próbáltam 2.0 USB-n is, de semmi sajnos.
Rufus valóban szivatós, de a 3.1 már nem, ott eleve csak az MBR-t engedi ha betettem az iso-t.
Azt hiszem ennek a VirtualBoxnak fogok utána nézni inkább, nem kínlódom tovább az usb-s telepítővel.
Ha az sem megy akkor előkeresem a DVD írót.

[ Szerkesztve ]

(#49993) bango válasza NdrewSunix (#49992) üzenetére


bango
tag

offtopik a kérdésem de tudom hogy vannak itt hozzáértők ezért kérdezném

ha van egy usb eszközöm fából vaskarika hogy egyidejűleg a gazda gép és a virtuális gép is használja?
vagy csak az egyik csak a másik?
a gazda gép windows a virtuális raspbian lenne.

(#49994) zolee001 válasza bango (#49993) üzenetére


zolee001
őstag

Csak az egyik tudja használni

(#49995) Frawly válasza bango (#49993) üzenetére


Frawly
veterán

Elvileg ha szoftveres a virtualizáció (ami eleve nem éri meg, mert lassú), és olyan a guest OS, hogy van rá Guest Additions, akkor használhatják egyszerre az USB portot. Elvileg, mert a gyakorlatban nincs rá garancia, hogy menni fog normálisan. Ha hardveres virtualizáció fizikai eszközátadással, akkor nem lehetséges.

De az RPi-n van több USB port is, hiába van csak egy csati, a GPI header tüskékre tudsz másik USB portot is rádugni, úgy már két USB lesz, az egyiket oda tudod adni a virtuális gépnek.

(#49996) 789 válasza Frawly (#49859) üzenetére


789
csendes tag

Vettem 64gb mSATA SSD kártyát, betettem a WWAN aljzatba, s telepitettem rá XP-t. 16 perc telepitési idö, 15 másodperc boot. Na mostmár SSD-m is van.
(XP 64-bit ugyan úgy ismeri a 8 giga homloklebenyt mint bárki más)

(#49997) quailstorm válasza 789 (#49996) üzenetére


quailstorm
nagyúr

XP 64-bit nem létezik. A Server 2003 szervertől megfosztott verziója kapott XP 64-bit nevet, de amúgy az egy teljesen másik oprendszer, aminek a támogatása régesrég megszűnt.

(#49998) 789 válasza quailstorm (#49997) üzenetére


789
csendes tag

Akár XP, akár déli báb:
https://archive.org/details/moviemailserver_gmail_Xp
van képe hozzá azt állitani magárol, hogy XP_64 és leolvasni mind a nyolc gigabite illano emlékezetet és müködtetni a Dell e6540-t

Microsofttol én soha semmi féle támogatást nem kaptam. XP-t 2013-ban kezdtem el használni, amikor az már állitolag halott volt.

(#49999) zolee001 válasza quailstorm (#49997) üzenetére


zolee001
őstag

Tulajdonképpen létezett XP 64 bit az Intel Itanium rendszerekre kiadott verzió az IA64bit volt,azt hiszem az idén hal ki az egész vonal
Az XP Pro 64 bit a ma használatos AMD "kamu" 64 bit kiadás volt ami valóban a server 2003 kodbázisára épült

(#50000) Frawly válasza 789 (#49996) üzenetére


Frawly
veterán

Azért arra figyelj, hogy
1) az SSD-n a partíciók eltolása megfelelő legyen
2) néha TRIM-ezd meg, vagy valami SSD-hez adott progival, vagy live Linux alatt.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows XP (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.