2018. december 13., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Hyper-V: számítógépes hálózat a zsebben

A Hyper-V a Microsoft virtuálisgép-kezelő programja, amivel könnyedén létre tudunk hozni virtuális gépeket.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés, helyzetelemzés, meg ilyesmi…

Aki Windows 10 operációs rendszert használ, talán nem is sejti, micsoda hasznos kis alkalmazás rejtőzik a gépén. A Hyper-V a Microsoft virtuálisgép-kezelő programja, amivel könnyedén létre tudunk hozni virtuális gépeket, melyekre aztán tetszőleges operációs rendszereket telepíthetünk. Lemodellezhetjük akár egy iskola teljes számítógépes hálózatát. Erre mutat egyszerű példát ez a gyakorlati szoftverbemutató.

Botcsinálta iskolai rendszergazdaként egyik fontos feladatom, hogy fejlesszem az iskola informatikai rendszerét. Igyekszem újabb, jobb, megbízhatóbb megoldásokat találni a meglévő problémákra (ami aztán persze általában még újabb, eladdig ismeretlen problémákat vet fel :), valamint próbálok olyan újabb szolgáltatásokat is bevezetni, melyek emelhetik az oktatás színvonalát (no meg az egómat :).

Nem vagyok benne biztos, mert még sosem kérdeztem, de elég valószínű, hogy a kollégák nem díjaznák, ha legfrissebb elképzeléseimet az éles, működő rendszeren próbálnám ki, akadályozva ezzel az oktatást és más <szarkazmus ON>jelentéktelen<szarkazmus OFF> irodai feladat ellátását.

A virtualizálódás gondolata igazából tavaly nyáron fogalmazódott meg bennem.

Az történt ugyanis, hogy épp egy új tűzfal telepítése/beállítása közepette voltam, amikor is kaptam egy jó kis tüdőgyulladást. Majd egy hónapra kivontam magam a forgalomból és amikor az orvos még nem engedett vissza dolgozni, de én már jobban éreztem magam, szerettem volna folytatni kényszerűen félbehagyott munkám. Eszközeim azonban nem igen voltak otthon hozzá.

Akkor, jó lett volna, ha van valami a kezemben, amivel tudom modellezni az iskolai hálózatot, illetve annak egy részét. Egészen pontosan a tűzfalat és a munkaállomásokat.

Találtam is erre megfelelő megoldást, a Hyper-V -t.

A 138 munkaállomást most csak egyetlen Windows 10-es munkaállomás fogja reprezentálni, ami egy Debian 9.3-as tűzfalon keresztül jut majd ki az Internetre. Nagyjából ennyiből fog most állni az iskolai hálózat számítógépes modellje. (Óh! Mily öntelt szavak!)

Mint látható, nem tűztem ki borzasztó nagy feladatot. Bevallom, ennek a leírásnak inkább a Hyper-V bemutatása a fő célja. A számítógépes hálózat szimulálása csak ürügy.

Szükségem lesz tehát két virtuális gépre és egy belső hálózatra.

Ennek megvalósításához pedig rendelkezésemre áll egy majdnem négymagos, Intel Core I7-7500U jelzésű 2,9 GHz-es processzort tartalmazó notebook, 16 GB RAM-mal és 1 TB winchesterrel (micsoda Kánaán). A majdnem négy magot a HT miatt írtam, merthogy ennek a procinak csak két magja van valójában. Rendelkezik minden olyan technológiával (pl. SLAT, VT-c), ami a virtuális gépek futtatásához szükséges. Érdekes módon, a notebook BIOS-ában alapértelmezés szerint ezek a dolgok le voltak tiltva, ezért érdemes a telepítés előtt ezt is mindenkinek ellenőrizni.

A notebookra pedig Windows 10 Pro (1709) operációs rendszer van installálva.

No, akkor kezdjük a Hyper-V telepítésével … Öööö, vagy mi!?

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.