Hirdetés
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Asszociációs játék. :)
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Digitális Állampolgárság Program
Új hozzászólás Aktív témák
-
MageRG
addikt
válasz Attila2011 #22394 üzenetére
A Roswell incidens egy jó példa arra, milyen rövid idő alatt alakulhatnak ki legendák (modern hírközlés mellett!).
(További példák John Frum, vagy Ludd tábornok.)
Tudjuk hogy mi történt valójában: lezuhant egy kísérleti ballon, egy fickó megtalálta a roncsait. Viszonylag rövid idő alatt eljutott addig, hogy egyesek egy komplett lezuhant repülő csészealjat láttak, földönkívüliek holttesteivel.
Ha csak a Roswell-hívők forrásaihoz férnénk hozzá, akkor mi is simán hihetnénk hogy - legalább nagyjából - így történt.
Ezt lehet összevetni a kereszténységgel és Jézus életével: a keresztény utókornak nem volt érdeke megőrizni azokat a forrásokat, amik ellentmondtak a kánonnak, vagy trivializálták Jézus tetteit."What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
Füleske
addikt
válasz Attila2011 #22397 üzenetére
Szóval féljünk a fizikai haláltól ? Miért érdekes a fizikai halál, ha szerinted utána úgyis jön az örök élet ?
Nem néztem le őket, puszta tényként állítom mindezt. A nagyszüleim révén pontosan láttam mi az a vakhit. Tudás nélkül az emberrel rengeteg mindent el lehet hitetni.
"Szerintem semmivel sem okosabb egy mai átlagos ember, mint egy 200 vagy 2000 évvel ezelőtt élt."
Egyáltalán nem értek egyet. Igen, kész tudást kaptam, de akkoriban vagy nem létezett ez a tudás vagy egy átlagember számára elérhetetlen volt. Nem hülyék voltak hanem tudatlanok. Kételkedők lehettek, de tudás nélkül elég nehéz érvelni.Aweriot : Lehet hogy tényleg rossz a hozzáállásom mivel csak a fejemet tudom fogni ettől a könyvtől. Ha nem gondolkodnék közben csak vakon hinnék el mindent az biztos jobb hozzáállás lenne, csak ez részemről nem lehetséges.
-
Narxis
nagyúr
válasz Attila2011 #22397 üzenetére
Helyette máglyán égettek embereket. Igenis hülyék voltak az akkori emberek de nem azért mert nem tudták, hogy mi az a számítógép hanem mert a hitük eluralkodott a józan eszükön.
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
Attila2011
aktív tag
válasz Füleske #22395 üzenetére
Szerintem van purgatorium is, de ez most mellékes. Elég nehéz akkor is mellőzni a fizikai halált, amire figyelmed próbáltam is felhívni.
Ellenben veled, én nem nézném le az akkori embereket ennyire. Szerintem semmivel sem okosabb egy mai átlagos ember, mint egy 200 vagy 2000 évvel ezelőtt élt. Az, hogy használsz otthon számítógépet, tudod mi az izotóp, nem magadnak köszönheted, ezeket nem te fedezted fel, ezt a tudást készen kaptad. Az akkoriak ilyen tudást nem kaptak készhez, más korba születtek bele, de ez közel sem jelenti azt, hogy hülyék lettek volna. Akkor is tettek fel kérdéseket, akkor is voltak kételkedők. Ha már vallás kategóriában vagyunk, Jézus egyik tanítványa is pont ilyen kételkedő volt. -
Füleske
addikt
válasz Attila2011 #22391 üzenetére
Nem csak pokol és mennyország van (a földi fizikai halál után) ?
Értem hogy az akkori egyszerű emberek többségének nem volt szüksége többre mint egy könyvre (még kb. 100 éve sem, az egyszerű ember egyszerűen tudatlan volt a maihoz viszonyítva), de az írók és összeállítók nem egyszerű emberek lehettek. A saját kreálmányukban nyilván nem hittek, így az hogy minden eshetőséget inkább beleírtak halál/pokol terhe mellett az logikus döntésnek tűnik számomra. -
MageRG
addikt
válasz Attila2011 #22389 üzenetére
"Akkor nem 2000 éve "összeollózott" könyvre hivatkoznának, hanem photoshopolt képekre."
A Roswell-analógiáról hallottál már?"What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
MageRG
addikt
"Azzal, hogy közénk küldte a Fiát szerintem bizonyította létezését."
Ja, ha kvázi mindenható lennék, én is azzal bizonyítanám a létezésem, hogy az első század viszonylag jelentéktelen helyére elküldök egy szerencsétlen flótást, akit simán összekeverhetnek egy csomó más, arrafelé lófráló szélhámossal.
Aztán hagyom hogy megöljék, és a halálának semmi értelme ne legyen a zsidó kultúrkörön kívül.
Végül tennék róla, hogy a csodatételeit csak emberöltőkkel később jegyezzék fel kétes megbízhatóságú források. Teljesen hihe...ja, nem.
Én inkább a 6-7. század fordulóján élt arab hadúrhoz küldeném el az angyalomat a szent igéket magyarázni."What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
Attila2011
aktív tag
válasz Füleske #22390 üzenetére
Miért ne lenne halál? Senki nem halt még meg környezetedben, esetleg hírekben se láttál ilyesmit?
Mivel a zsidók életében, az Ószövetségben Isten szerves szerepet játszott, ezért nem volt szükségük Isten színe látására, anélkül is hittek. Többnyire nem is óhajtottak ilyesmit. -
Füleske
addikt
válasz Attila2011 #22389 üzenetére
Jól ki van találva (akkori mércével) a Biblia. Ami bizonyíték lenne az halálos. Ja de halál sincs, akkor gondolom itt az író az örök pokolra gondolhatott. Egyszerű félelemkeltés, érzelmi manipuláció.
-
-
Füleske
addikt
válasz #20749568 #22382 üzenetére
Azzal hogy valami le van írva egy 2000 éves, zsinaton érdekek mentén összeollózott könyvben azzal számomra nincs bizonyítva semmi.
Kedves JHWH ! Kérlek most jelenj meg a hívők és hitetlenek számára valami egyértelmű jellel. Most, amikor már az 5 éves gyerekek is kamerás mobilokkal rohangálnak. Az, hogy 2000 éve a barbár, tudatlan tömeg valakit a fiadnak hitt az ma már nem egyértelmű jel a létezésedről. Köszönjük !
-
Narxis
nagyúr
válasz #20749568 #22384 üzenetére
Ja, Isten küldte, de miként? Hol van ilyenkor a szabad akarat ha Isten úgy manipulálja a dolgokat, hogy elküldi a papért ezeket az embereket? Ilyenkor elgondolkozik az ember, hogy amit éppen most csinálunk azt tényleg szabad akaratból csináljuk vagy mert Isten úgy akarta mert ugye az ő útjai kifürkészhetetlenek.
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
-
Kékes525
félisten
válasz Elemental #22377 üzenetére
Nem, nem veszem. Én a magam sorsával, lekopogom, megvagyok elégedve, sőt az egész életemmel is (67 éves vagyok). De nem vagyok vak, látom, hogy az emberek döntő többsége nyomorban és szenvedésben él. Ha pedig az ateizmusomra gondolsz nos, úgy én sem cserélnék egy vallásos emberrel.
[ Szerkesztve ]
Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.
-
rovtiv3
aktív tag
válasz Elemental #22377 üzenetére
A világon nagyon-nagyon sokan nem szívesen vannak a saját helyükben. Lehet itt az arányokon vitázni, de hogy nem a lehetséges világok legjobbikában élünk, az tény. Márpedig egy jóindulatú, mindenható teremtőtől ez minimum elvárható volna.
[ Szerkesztve ]
Már bocsánat...
-
Kékes525
félisten
válasz rovtiv3 #22374 üzenetére
Az egyén számára. Viszont mindenkinek kellene hogy legyen legalább egy pici empátiája. Sőt, empátia nélkül is illenék látnia, hogy az emberek döntő többségének rossz, nagyon rossz a világ.
[ Szerkesztve ]
-
rovtiv3
aktív tag
Hogy a világ az egyén számára mennyire szar vagy sem, szubjektív megítélés kérdése. Rengeteg mindentől függ; társadalmi - vagyoni helyzet, egészségi - mentális - pszichés állapot, szocializáció, szerencse stb. Ha létezik a feljebbvaló, aki ezt az egészet így szerelte össze, bizony erősen szégyellhetné magát.
Már bocsánat...
-
Kékes525
félisten
válasz D1Rect #22370 üzenetére
"Arra reflektáltam, hogy a világ nem olyan szar, mint amit a média neked bemutat."
A való életben a szeretet hiányára hívtam fel a figyelmedet. A média csak az egyik bizonyíték volt. Ha szerinted azok hazudnak, akkor még ott van a történelem. Másrészt, ha a történelem igaz, akkor miért lenne most a jelenben más a helyzet, mint a múltban?
-
Kékes525
félisten
válasz D1Rect #22364 üzenetére
Háborúk sem voltak. Az I és II. világháború csak kamu. Holokauszt és más népirtások sem voltak, a szépirodalom többsége is hazugság, mert tele van szenvedéssel. Ha elfogadod ezt, akkor nagyon kevés a szeretet, ha nem akkor viszont nagyon sok a hazugság, amely a szeretet hiányát jelzi...
-
Füleske
addikt
A Bibliai útmutatás betartását segítő program most ingyenesen a tiéd lehet : NoPo Gold
-
félisten
válasz Kékes525 #22357 üzenetére
Velem a szomszédok is kedvesek, a postán is aranyos a néni, a bolti eladó is mosolyog, a gyereket sétáltató szülők is, de még a zebrán is átengednek maguktól az autósok.
Engem a postás/futár is felhív, hogy mikor érkezik."The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
félisten
válasz Kékes525 #22355 üzenetére
Az én szemem jó, az engem körülvevő emberek túlnyomó többségében tök jó fejek.
Nyilván néha van egy-egy retardált faszparaszt, de ezekkel inkább online "találkozom".
De ezt nem is veszem fel, elég szerencsétlennek a saját nyomora, hogy ő ezt végtelen online kötekedésben éli meg, sajnálom, hogy ennyi öröme van az életben."The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
MageRG
addikt
válasz D1Rect #22351 üzenetére
Szerintem a fórumtárs arra a kijelentésre reflektált, hogy a keresztény hit lényegi része a szeretet.
A média lehet szenzációhajhász, de összességében annyira nem torzítják el a tényeket.
Végül az jön le, hogy a keresztény hit (még az egyházak saját kiadványai szerint is) annyira sokféle, hogy nem igaz a fenti kijelentés.
A "lényegi része" is eléggé gumiszabály.
Lehet hogy az egyik embernek a kapott lelki segítség volt a fontos, ezért igazoltnak találja a fentit.
Másnak meg nagyobb súllyal esik latba az, hogy pl. évtizedekig rejtegetnek pedofil papokat.
Attól még gyakorlatban mind a hit része, és teljesen önkényes dolog az egyiket kipécézni, hogy ez a "lényegi része"."What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
Füleske
addikt
Helikopteres ördögűzés
A pokolbaAz elmegyógyintézetbe vezető út is jó szándékkal van kikövezve.[ Szerkesztve ]
-
MageRG
addikt
válasz borg25 #22346 üzenetére
"Az olyan félreértett klisékkel nem nagyon lehet mit kezdeni..."
Megint vegyem elő Jóbot?"...a szeretet megnyilvánulásait kevésbé látják."
Mert annak semmi köze a valláshoz. Amit a Biblia közvetít Istenről, az nem egyszer a szeretet perverz megnyilvánulásai.Isten úgy szerette a világot, hogy egyszülött fiát adta érte? Mi értelme volt? Hogy újabb bűntudatot keltsen az emberekben? Vagy nem tudott lemondani saját vérszomjáról?
Miképpen tud egy harmadik fél áldozata az én bűneim bocsánatát okozni? Ahelyett, hogy felelősen vállalnám saját tetteim következményeit?Vagy lásd még: az uram egyszer-egyszer megver, de egyébként úgy szeret.
"What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
borg25
senior tag
válasz Kékes525 #22344 üzenetére
Miért látod a szeretet hiányát mindenben? A poharat félig üresnek, vagy félig telinek látod?
Ha körbenézek, elmegyek templomba elég sok megnyilvánulását látom a szeretetnek. Menj el egy keresztény találkozóra, vagy ételosztásra. Most mondanám itt a templomot s a ministránst, de kérdéses mennyire kivitelezhető, meg nem egy cirkusz, hogy néz má látod a szeretetet, jegyezzük le, príma antropológiai kutatás lesz.
Emberek esetén azon lehet vitatkozni, hogy a szeretet tömegesen hogy tud megnyilvánulni. Erre én is azt mondom, hogy hát nehezen. Vállalati, nagyobb társadalmi szinten a világunk a haszon maximalizálására épült fel, ebbe az olyan "felesleges" kiadások amik a szeretetre mennek el, csak gyengítenek, s a végén az "elpazarolt" erőforrás miatt elbukunk. Primitív példa a minőségi kézműves termék, a rendes barátságos, ám több időbe kerülő kiszolgálás, a környezetvédelmi beruházások, vagy a etikus politikai ígéretek.
Egyszerűen a szabályozás kontraproduktívan hat a jóra, szeretetre. Ez a szeretet hibája lenne? Ebbe bele kéne törődni, vagy megváltoztatni a szabályokat? Globális világban vagy mindenki belemegy a szabályok átalakításába, vagy a fogolydillema miatt nekünk csengettek. A környezetvédelem sajnos ezért nem működik: Lehetsz környezettudatos, de akkor hamar lehúzod a rolót, vagy környezetromboló, s akkor valamelyest tovább élsz, de olyan most nincs, hogy mindannyian legyünk környezettudatosak, senki se szorítja ki, veszi el a másik piacát, s élünk örökké. -
borg25
senior tag
válasz MageRG #22345 üzenetére
Szerintem a vallás mindenképp segíti, hogy az emberek jobban szeressék egymást. Egyrészt példát mutat, másrészt lehetőséget teremt. Tudom a XXI. században bátran lehet jelentkezni bármelyik szervezetbe, hogy fotelhuszárként támogassuk az emberiséget, de 20 éve, pláne 100 éve még messze nem így volt.
Az olyan félreértett klisékkel nem nagyon lehet mit kezdeni, mint az általad is idézet "a Jóisten is azt bünteti a legjobban, akit szeret" Ezek téves beidegződések. (Nem tudom hol szerepelne a bibliában) Talán az a mondás állna hozzá közel, hogy "azt a lovat kell ütni, ami a legjobban húz", de ez is inkább arra vonatkozik, hogy a legerősebbet kell a legjobban terhelni az értelmes munkával, nem pedig feleslegesen ráakasztani a kampót, hagy szenvedjen, s szintén nem bibliai idézet.
Szerintem az elmélet helyes, a gyakorlati megnyilvánuláson lehet javítani, s folyamatosan kell is.A vallás sok módon foghatja meg az embereket:
Az ember találkozik egy eseménnyel (pl csoda), eseménysorozattal, amit más módon nem tud megmagyarázni, függetlenül attól, hogy együgyű, vagy egy zseni.
Van a régi módszer, a riogatás-jutalom: Isten megvéd, a mennyben jó lesz, ha pedig rossz leszel a csúnya sátán megfőz. Egyszerű embereknél hatékony.
Jóra, vallás értékeire való nevelés.
Van akit a szeret fog meg, ami független a szellemi szinttől. Pl itt a szomszédban van egy templom, ahol az egyik ministráns szerintem születésekor agykárosodást szenvedhetett, mégis látszik, hogy mennyi szeretetet ad, s mennyit kap.
Ott vannak az okosok, akik átlátják az egyszerű "praktikákat", ellentmondásokat látnak a bibliában, a szeretet megnyilvánulásait kevésbé látják. Érteni akarják a dolgokat. Őket nehéz megfogni, mert nehéz velük egy szinten beszélni, a templomba járók 90% nem az ő színtükön van, így a pap se az ő igényüknek, s érdeklődésüknek megfelelő prédikációt tart.
S persze ott vannak, akik üzleti, emberi lehetőséget látnak a vallásban, hogy milyen jó eszköz is lehet mások kihasználására, s ezért igyekeznek vallási irányítók lenni, vagy csak élni az erőforrásaival. -
MageRG
addikt
válasz borg25 #22343 üzenetére
"A kérdés inkább az, hogy szerinted az az elmélet, hogy szeressük egymást értékes igen vagy nem?"
Szerintem ezt a legtöbb anti-teista nem vitatja.
Azt vitatják, hogy a vallás valóban hozzásegíti-e ehhez az emberiséget.
Lehet hogy a tribalizmust és az ignoráns viselkedést erősíti. Vagy eltorzítja a szeretet fogalmát (lásd: "a Jóisten is azt bünteti a legjobban, akit szeret")."What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
Kékes525
félisten
válasz borg25 #22343 üzenetére
"A keresztény hit lényegi része a szeretet."
Igen, ezt állítják a keresztény vallásról, de ez az amit a legkevésbé sem tartanak be és nemcsak az emberek. Ezért is vagyok nagyon szkeptikus a vallással szemben. Nekem nagyon nagy az az ellentmondás ami az elmélet (vallás dogmái) és a gyakorlat között van.
"Részemről a mindentudás és mindenhatóság se lényeges része a hitemnek, sőt szánom azokat, akik e miatt hisznek. Akkor is Istenben hinnék, ha gyenge lenne, végül veszítene, mert az általa hirdetett szeretetben hiszek."
Ez szép gondolat. Ha hívő lenék, akkor valószínűleg így gondolkoznék én is.
Ha egy pillanatra elfelejtem az ész okokat, ami miatt sem hiszek egyik vallásban sem, akkor sem tudnék hinni bennük, mert az ész okokat leszámítva a szeretet hiányát látom minden szinten (Ember és Isten). Számomra az nem magyarázat, hogy Isten útjai kifürkészhetetlen, mert ez csak kibúvó azon dolgok alól, amit másképp már nem tudnak megmagyarázni.
[ Szerkesztve ]
-
borg25
senior tag
válasz Kékes525 #22342 üzenetére
Tudósként azt próbálod megfogni amihez értesz: tudományt
A vallásnak nem az a lényege, hogy hogy lett a világ, pontosan melyik napon, hogy az most hétfőre eset, vagy szerdára. Ez a hitnek a része, de nem szerves része. A hal hús-e, lehet-e böjtkor enni, helyetesítheti-e nyúlhús a halat böjtidőszakban, ezek vicces kérdések, de nem lényegesek. (Ha böjt, akkor érdemes róla tudni, hogy a szervezet fiziki része is sokat nyer vele.)
A keresztény hit lényegi része a szeretet. Mint mindenben a vallásban is van elmélet és gyakorlat. A kérdés inkább az, hogy szerinted az az elmélet, hogy szeressük egymást értékes igen vagy nem? Ha igen, akkor a gyakorlati megnyilvánulásban ezt mennyire sikerült megvalósítani? Követi-e az elméletet a gyakorlat, ha nem miért? Tudom, hogy Isten gyakorlatban megnyilvánuló szeretet megnyilvánulását (teremtés stb) elégtelennek tartod. Az egyház gyakorlatában is vannak hibák.
Szerintem Isten a teremtés pillanatában nem használta ki 100%-osan a mindentudását, mert többet ért számára az, hogy tőle, a teremtésétől függetlenül tudjunk dönteni, semmint a legoptimálisabb pályán menjünk végig. Így teremtett egy közel optimális világot. Ez volt az ára a szabad akaratnak.Részemről a mindentudás és mindenhatóság se lényeges része a hitemnek, sőt szánom azokat, akik e miatt hisznek. Akkor is Istenben hinnék, ha gyenge lenne, végül veszítene, mert az általa hirdetett szeretetben hiszek.
[ Szerkesztve ]
-
Kékes525
félisten
válasz borg25 #22341 üzenetére
Igaz és az is, hogy "legyen világosság" és a "lőn világosság" között 300 000 ezer év telt el. Ennyit arról, hogy mi történik akkor, amikor a vallás a tudományhoz próbálja illeszteni a bibliát. Ezt tette Krisztus óta. Mindig a tudomány mögött kullogott. Elgondolkoztató. Amiben most a hivatalos vallás hisz, az a középkorban máglyahalált ért.
-
borg25
senior tag
válasz Kékes525 #22340 üzenetére
Tévedsz a fotonok egyből létrejöttek. Erre a legjobb bizonyíték a világegyetem háttérsugárzása, ami a nagy bumm idején született. Amire te gondolsz, hogy ez után 300e évig a világegyetem egy sűrű főként elektronokból és protonokból álló massza volt, amin nem nagyon tudtak keresztüljutni a fotonok. Ahogy ez a massza kellően lehűlt, az eletronokat a protonok be tudták fogni, kialakulhattak az atomok.A zömében hidrogéngázokon pedig már a fotonok át tudtak jutni. (Azért mondtam, hogy zömében, mert a nagy bummban lítium, deutérium, trícium, hélium atommagok is létrejöttek, elvileg fekete lyukak is keletkezhettek.
Hasonló most a napban is történik, a fúziónál egyből létrejönnek a fotonok, de átlagosan 1 millió évbe kerül nekik, hogy elérjék a nap felszínét, utána ide 8 perc az út. -
Kékes525
félisten
válasz borg25 #22338 üzenetére
Nem egy pap dolgozta ki, csak részt vett benne. Nagyon sok tudós közreműködésével készült. Azonban, hogy ebben pap is közreműködött, nem az a fő vonal, hanem az amit a vatikáni zsinat kimond.
"Nagy Bumm valójában a "Legyen világosság!" fizikai értelmezése. ""
Hát akkor nagyot tévedett. A nagy bumm után 300 ezer évvel jöttek létre a fotonok. Addig az univerzum sötét volt.
[ Szerkesztve ]
-
borg25
senior tag
válasz Kékes525 #22337 üzenetére
Figyelembe véve, hogy az ősrobbanás elméletét egy pap dolgozta ki, ezért én azt mondanám cirka 14 milliárd éve.
"1951-ben maga a pápa, XII. Pius is az ősrobbanás teóriája mellett állt ki, ő úgy értelmezte, hogy ez a tudományos alátámasztása a bibliai teremtéstörténetnek, a Nagy Bumm valójában a "Legyen világosság!" fizikai értelmezése. "
[ Szerkesztve ]
-
Kékes525
félisten
válasz Attila2011 #22334 üzenetére
"Javaslom, hogy vegyél egy középiskolai fölrajz könyvet, abban valószínűleg benne lesz ezek kialakulásának oka."
Már megbocsáss, de ezekben nem az van leírva, hogy Isten teremtette a világot.
"Most őszintén, szerinted nekem keresztényként mi közöm van a zsidó talmudhoz?"
Az ószövetségből számolták ki az időpontot. Az pedig a keresztény bibliának is a része. Ennyi. A keresztény olvasatban mikor keletkezett a világ?
[ Szerkesztve ]
-
borg25
senior tag
válasz Kékes525 #22327 üzenetére
Minek itt a cécó, a kiűzetés utáni ember úgy él, hogy előbb-utóbb meghal. Az összes végelgyengüléses, betegséges halált is tedd ide, ne csak a természeti katasztrófákat. Így már jobb? Esetleg, hogy miért nem maradunk meg a 20 éves fizikumunkkal, hozzá az agy képessége tetézve azzal, hogy az évek tapasztalata ehhez hozzáadódjon?
Penicillinnel azt akartam mondani, hogy ember találta fel, nagy ötlet volt, sokat segített, s mi kapzsiságból, lustaságból elkezdtük mindenhol használni, s lassan félhetünk attól, hogy a penicillin semmit se ér s Isten hozott szuper baktériumok. Remek ötlet dicstelen vége. De lehetne Csernobilt is említeni, s még vagy fél tucat előrelépést, amit az ember nullázott le.
Jézus nem a természeti katasztrófák elhárítása miatt jött. Azt hitték, hogy a messiás új királysága majd felszabadít a római rabság alól, ők is tévedtek. Jézus azért jött, hogy a szellemedet szabadítsa fel. Nagyobb rálátásod legyen arra mi jó és mi nem, hogy kell szeretetben élni, s mellesleg halálával megváltott. Szó sem volt arról, hogy többé nem lesz földrengés. Ő arra tanított, hogyha földrengés lesz, te menj oda segíteni.
A globális felmelegedés, hegyek tetejéről több millió tonna jég eltűnése, termafroszt olvadása mind elő tud idézni földmozgást, sárlavinát, tűzet, robbanást, időjárást megváltozását, tenyérnyi jégesőt stb.
-
MageRG
addikt
válasz Attila2011 #22334 üzenetére
"Attól, hogy valaki keresztény, még nem kéne hülyének nézni..."
A szkeptikusokat sem kellene hülyének nézni.
Isten teremtette a Földet?
Lehetett volna úgy kreálni, hogy a földrengések ne legyenek, vagy ne veszélyeztessék az embereket?
Amennyiben mindenre igen a válasz, a kérdés még ott marad: miért nem így tette?
Ha maradunk a természetes jelenség magyarázatnál, akkor meg miért nincs hatalma Istennek egy természetes folyamat felett?[ Szerkesztve ]
-
Attila2011
aktív tag
válasz MageRG #22332 üzenetére
"Aki csinálja a földrengést?"
Javaslom, hogy vegyél egy középiskolai fölrajz könyvet, abban valószínűleg benne lesz ezek kialakulásának oka.
Attól, hogy valaki keresztény, még nem kéne hülyének nézni... Sajnos sokan ezt a színvonalat képviselitek.(#22333) Kékes525
"1. Isten a világot Krisztus előtt 3761. október 6-án teremtette, a talmud szerint."
Nagyszerű, és most dőljek késbe, vagy akasszam fel magam? Mit csináljak ezzel az információval, de komolyan kérdezem.Talmud
Most őszintén, szerinted nekem keresztényként mi közöm van a zsidó talmudhoz? Ami ráadásul egészen istenkáromló módon ír Krisztusról, s becsmérli, rágalmazza, szidalmazza követőit is, így engem is.
Ennyi erővel a védákat, vagy a sagákat is idecitálhattad volna, azokban keresve dátumot a világ keletkezésére.-------------------------------
Na mindegy, az eredeti kérdésre szerintem válaszoltam, a provokációnak meg inkább nem ülök fel jobban. -
Kékes525
félisten
válasz Attila2011 #22331 üzenetére
"De például ha ismert, hogy egy adott helyen tektonikai törésvonal van, ennek ellenére sok ezren építkeznek oda, akkor ki a felelős az ottani pusztításért?"
Természetesen Isten, mert ezeket csak a XX. század óta ismerjük.
"Ezek egyébként ugyanúgy léteztek mondjuk 7000 éve, mint ma. "
Ez lehetetlen:
1. Isten a világot Krisztus előtt 3761. október 6-án teremtette, a talmud szerint.
2. Isten műve volt akkor is és akkor is haltak meg emberek ezektől. Nem is kevesen.
[ Szerkesztve ]
-
MageRG
addikt
válasz Attila2011 #22331 üzenetére
"...ki a felelős az ottani pusztításért?"
Aki csinálja a földrengést?
Vagy akkor mégsem Zeusz hajigálja a villámokat, hanem szándék és értelem nélküli természetes folyamat? De akkor mi szükség Istenre?"What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
Attila2011
aktív tag
válasz Kékes525 #22330 üzenetére
Egy vulkánkitörés, egy földrengés valóban nem ember általi. De például ha ismert, hogy egy adott helyen tektonikai törésvonal van, ennek ellenére sok ezren építkeznek oda, akkor ki a felelős az ottani pusztításért? Ezek egyébként ugyanúgy léteztek mondjuk 7000 éve, mint ma. Tehát ebben nem látok semmi különlegest.
-
Kékes525
félisten
válasz Attila2011 #22329 üzenetére
"tehát amikor az emberiség a bűnt választotta Isten helyett."
A bűnt Isten választotta, mert pontosan úgy teremtette az Embert Isten, hogy az bűnt válassza. És ez független a szabad akarattól, mert Isten ellenében senki sem tud semmit sem tenni. Isten amikor teremtette az embert, pontosan látta, hogy a "szabad akarat" ellenében is ki, mikor, milyen bűnt fog csinálni. Mégis úgy teremtette ahogy. Nem tett ellene semmit, pedig tehetett volna. Pillanatnyi zavarában nem csinált semmit? Nem, nem azért, azért mert Ő ezt így akarta.
"A természeti katasztrófák előidézésében pedig az ember is kivette a maga részét, elég alaposan. "
Már te is azt írtad, hogy "IS". Azaz nem ember általi természeti katasztrófák IS vannak. Megjegyzem, hogy a természeti katasztrófák döntő többsége nem ember általi volt az emberiség történelmében.
[ Szerkesztve ]
-
Attila2011
aktív tag
válasz MageRG #22323 üzenetére
Amennyire tudom, a keresztény teológia a bűnbeeséstől datálja, tehát amikor az emberiség a bűnt választotta Isten helyett.
Tehát Mózes idején természetesen már igen."A természeti csapás Isten jogos haragja a bűnös emberek miatt. Vagy valami ilyesmit hallottam..."
Ez inkább ószövetségi kép, a kereszténység ezt elveti.(#22322) Kékes525
Nem értek egyet a leírtakkal. Például arányaiban nézve nem igaz, hogy sokkal több a szenvedés és bűn a világban, mint például Krisztus előtt. Ezt nem nagyon igazolja semmi. Az ókorban is voltak olyan hatalmas háborúk, hogy civilizációk pusztultak el, több százezer ember halt meg (hatalmas számok az akkori népességhez viszonyítva).
A természeti katasztrófák előidézésében pedig az ember is kivette a maga részét, elég alaposan. Hatalmas a környezetszennyezés, felgyorsult a klímaváltozás, gondolod ez nincs hatással a természetre? Szerintem nagyon is. -
MageRG
addikt
-
Kékes525
félisten
válasz borg25 #22324 üzenetére
"A XX. századra, tényleg azt lehet mondani, hogy a rossz diadalmenete volt. "
Csak a XX. században??? Jézus halálát követően végig vonult a teljes világtörténelmen.
"Penicillin"
Azt Jézus találta fel? Nem egy önálló akarattal bíró emberi lény? Ez nagyon nagy csúsztatás. Ha valamit rosszat csinál az ember, akkor van önálló akarat és így rálehet fogni az emberre, de ha jót, akkor nincs, mert az nem az ember műve, hanem Istené.
"környezetvédelem megállítása "
Nem erről beszéltem. Azokról a 100 millió 100%-osan ártatlan emberekről, akik Jézus után a legnagyobb kínszenvedéssel haltak meg és halálukat nem ember okozta. Ennek magyarázatát persze kihagyod, vagy jön "Isten akarata kifürkészhetetlen" szöveg.
Sátán akarata nem kifürkészhetetlen az embernek? Vagy mégsem győzött Isten a Sátán felett? Egyáltalán miért kellett harcolnia vele? Ő teremtette a Sátánt is, a maga gonoszságával együtt. A teremtésekkor tökéletesen látta, hogy ha így teremti, akkor mivé fog válni és mikor, mit fog csinálni, mégis pontosan úgy teremtette ahogy.
"Ne téveszd össze az elméletet a gyakorlattól..."
Ez elkenés, csúsztatás. Én olyan gonoszságról írtam, ami NEM ember műve. Az összes természeti katasztrófa ilyen. Jézus után nem volt természeti katasztrófa? Nagyon trehány munkát végzett Isten. Hagyja, hogy teljesen ártatlan emberek 100 milliói halljanak meg a természet által.
[ Szerkesztve ]
-
borg25
senior tag
válasz MageRG #22325 üzenetére
Ezt nagyon jól mondod, hogy akkor is jót tettek volna, ha nem papok. Viszont ugyanez igaz a pedofil papokra is, elvégre szép számmal vannak nem pap pedofilok is. Most jön az, hogy de a cölibátus egy rizikófaktor a rosszra. Aham, ahogy a Jézusi példa segít jót cselekedni, s ez nem vallási humbug, hanem pszichológiai ténymegállapítás, ha az egyén látja a jó példát, akkor nagyobb valószínűséggel tesz jót.
Az elhallgatás rossz stratégia volt, ez tény, de megértem, mert az emberekben csak a rossz marad meg, a jó emléke nem nagyon. -
-
borg25
senior tag
válasz Kékes525 #22322 üzenetére
A XX. századra, tényleg azt lehet mondani, hogy a rossz diadalmenete volt. De azért voltak ott jók is. Penicillin. Az antibiotikumok tökéletesen példázzák, hogy minden lehetőséget az ember hogyan tudott megmérgezni. Sok ilyen volt. Kicsit off, de úgy vélem, hogy a globális felmelegedés, környezetvédelem megállítása nem technikai kérdés. Meg tudnánk tenni. Szellemileg nem állunk rá készen. Olyan mintha karma lenne, újra s újra az emberiség elé hozza a döntést, hogy lépjünk túl magunkon s ne csak magunkra gondoljunk, de mi elbukunk.
Ne téveszd össze az elméletet a gyakorlattól. Amit Jézus a szeretetről tanított, a példamutatása, az az elmélet. A gyakorlati megnyilvánulását láthatod a tetteinkben, egyházban, nyugati kultúra egy részében. Az elméletet a sátán nem tudta megmérgezni, de a gyakorlati kivitelbe, mondjuk a pápák választásába, inkvizíciós döntésekbe bele tudott szólni. De ott se mindbe, azért az egyházon belül több a jó mint a rossz. Több jót tettünk mint rosszat. A rosszat bánjuk, a jóval nem dicsekszünk, csak ha nagyon muszáj. A dolgokat nem tudjuk meg nem történté tenni. Az egyház 99%-a örülne, ha letörölhetné a könnyeket amit a rossz döntések hoztak. Érthetetlen, hogy a papokról miért mindig a pedofília jut az eszükbe, s miért nem Böjte Csaba, vagy Pál Feri? Bár a válasz egyszerű: Mert hírekben sem arra vagyunk kíváncsiak, hogy lett az élet megmentve, hanem, hogy milyen véres baleset történt.
-
MageRG
addikt
válasz Attila2011 #22321 üzenetére
A sátán uralma mikor kezdődött a Földön? Már akkor is ő uralkodott, amikor Isten leszólogatott Mózeshez a mennyből?
Vagy csak később?"What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
Kékes525
félisten
válasz Attila2011 #22321 üzenetére
"Ez már bonyolultabb és kicsit összetettebb kérdés. Krisztus haláláig a sátán valóban a föld/világ ura volt valamilyen szinten, ez volt neki az un. birodalma. Krisztus halálával azonban ez az uralma részben megszűnik."
És ez vajon miben nyilvánul meg? Abban, hogy azóta sokkal több a szenvedés, a bűn és a 100%-osan ártatlan embereknek a halála, a legkegyetlenebb kínok között, amit nem ember okozott? Akikről beszélek nem ember által haltak meg. Megérte Jesus halála. Úgyhogy nagy tévedés, hogy Krisztus halálával a Sátán uralma részben megszűnik. A Sátán győzőt, megírta az újszövetséget és ezzel ismét becsapta az emberiséget. Mostanra már nagyon sok követője van, aki azt hiszi, hogy Jesust követi. Nézz szét a földön sokkal több a szenvedés, 100%-osan ártatlan emberek 100 milliói hallnak meg a legnagyobb szenvedések között, úgy, hogy ezeket a szenvedéseket és halálukat NEM ember okozta. Nagyon hatékonyan tudja az ördög becsapni az embereket, hogy ezek után is úgy hiszik, hogy Jesus egyházát imádják, pedig az az ördögé. Megkel nézni az egyházat, mennyi halál, vér, szenvedés, kin, emberek megalázása származik tőle a történelme során.
-
Attila2011
aktív tag
válasz MageRG #22320 üzenetére
Igen, mint írtam, "legfeljebb feltételezte", hogy Krisztus az Isten Fia, maga a megtestesült Logosz. Erről bizonyságot akart szerezni.
Az angyalok jövetele inkább számunkra fontos momentum, ami Krisztus istenségét támasztja alá. Bár a sátánnak nem szükséges fizikai formában ott lenni, hogy tudjon erről az eseményről."De van itt még más is: ha a Sátán felajánlja a földi királyságokat, akkor ezek szerint a Földön ő uralkodik?"
Ez már bonyolultabb és kicsit összetettebb kérdés. Krisztus haláláig a sátán valóban a föld/világ ura volt valamilyen szinten, ez volt neki az un. birodalma. Krisztus halálával azonban ez az uralma részben megszűnik. Ezt például egy szép nagypénteki ének így fejezi ki:
"Élet Ura, meghaltál üdvünkre:
A Sátánnak országa most dőlt le."
Ez a teológia szerint nem azt jelenti, hogy immár nincs hatása a sátánnak a világra, ez csak az utolsó ítélet után következik be. Hanem sokkal inkább azt, hogy ebben a világban, ahol a sátán oly sok évig úr volt, elkezdett épülni és fejlődni Isten Országa, Krisztus szent Testén, az Egyházon keresztül. -
MageRG
addikt
válasz Attila2011 #22319 üzenetére
Máté 4, 3
"És hozzámenvén a kisértő, monda néki: Ha Isten fia vagy, mondd, hogy e kövek változzanak kenyerekké."
Szóval sejtette ő, hogy Isten fia. Nekem pedig az jött le, hogy a harmadik próbálkozás után a Sátán feladja. Csak azután jönnek az angyalok.
De van itt még más is: ha a Sátán felajánlja a földi királyságokat, akkor ezek szerint a Földön ő uralkodik?"What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
Attila2011
aktív tag
válasz MageRG #22316 üzenetére
A sátán nem egy mindentudó, mindenható lény, legfeljebb feltételezte, hogy Krisztusban maga Isten testesült meg. Lehet, hogy ezt még a sátán se feltételezte Istenről, hogy megalázkodik, szolgai alakot ölt, s olyan lesz, mint egy közülünk. Krisztus csak a végén fedi fel magát, amikor Istenként parancsolja meg neki, hogy távozzon színe elől. Ezt bizonyítandón jönnek angyalok a szolgálatára. Ez utóbbira a bibliai versek egész jó rámutatnak:
Végül egy igen magas hegyre vitte az ördög, s felvonultatta szeme előtt a világ minden országát és dicsőségüket. „Ezt mind neked adom – mondta –, ha leborulva imádsz engem.” Jézus elutasította: „Távozz, ördög! Meg van írva: Uradat, Istenedet imádd, s csak neki szolgálj!” Erre otthagyta az ördög és angyalok jöttek a szolgálatára. -
Kékes525
félisten
válasz borg25 #22317 üzenetére
A célt nem a sátán érte le, hacsaknem azt feltételezzük, hogy nagyobb a hatalma, mint Istennek. Isten ezt mindöröktől fogva így tervezte és a világegyetemet is úgy építette meg, hogy mindez bekövetkezzék. Ehhez a sátánnak semmi köze. Ő csak báb, végrehajtó volt Isten kezében. Persze mindezek csak akkor igazak, ha elfogadjuk, hogy Isten Mindentudó és Mindenható.
[ Szerkesztve ]
-
borg25
senior tag
válasz MageRG #22316 üzenetére
A teológiai választ majd mások megadják.
Részemről a stratégiai értelmét abban látom, hogy a sátán okkal feltételezhette, hogy ennél jobb alkalma nem nagyon lesz. Nem csak a kísértés tekintetében, de maga Jézus keresztre feszítésében is. Gondolom egész más lett volna a hatása Jézusnak, ha Jézus végelgyengülésben, szívrohamban, vagy egy utcai késelésben hal meg. A sátán aktív közreműködése pont ellentétest hatást ért el: megdicsőítette. Jézus halálakor vagy rosszul mérte fel a lehetőségeit, vagy ahogy említettem tisztában volt vele, hogy jobb alkalma nem lesz, vagy ez még mindig jobb volt, mintha Jézus tovább tanít, vagy egyszerűen nem logikusan cselekedett. A válasz engem is érdekelne.A kísértésnél a hozam-kockázati mutatói is egész jók: befektetés alig, kockázat (volt egyáltalán? jó uradat istenedet ne kísértsd de mit tehetett volna még a sátán ellen Isten? Már száműzte.) elérhető haszon maximális. Csak a hülye nem próbálja meg.
-
MageRG
addikt
Krisztus megkísértéséről kérdeznék:
Mi értelme volt ennek? Elcsábíthat a Sátán egy isteni lényt?
Vagy ha Jézus maga az Isten, akkor még kevesebb értelmét látom.
Esetleg ezzel Jézus emberi oldalát akarta a szerző megmutatni?
Vagy egy allegória arról, hogy minden embernek le kell küzdenie saját gyengeségeit és önzését?"What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
MageRG
addikt
válasz borg25 #22313 üzenetére
"A búcsúcédulák kora is lejárt."
Send me money, send me green
Heaven you will meet
Make a contribution
And you'll get a better seat*Ezt a dalt konkrétan a TV-s prédikátorok ihlették. (Szerk: *Metallica - Leper Messiah)
[ Szerkesztve ]
-
borg25
senior tag
válasz MageRG #22312 üzenetére
Azért azt el kell ismerned, hogy a kettő közt abban nagy különbség van, hogy az egyénre vagy a másikra helyezi a hangsúlyt.
Igen, a vallás nevében is lehet árusítani kegytárgyakat, talizmánt, kuruzslást, bájtált stb. De az egyház berkeiből nem fogsz olyat hallani, hogy vegye meg az új biblia fordítást, mert ez trendibb szövegezésű, ki lett egészítve ezzel a könyvvel. Van új világítós Jézus szobrunk, ezzel garantáltan meghallja és teljesíti az Úr az imáit. Előszeretettel megyünk zarándokútra, reménykedünk a búcsújárásban, ez igaz. De ha akarjuk, akkor tudjuk, hogy az ima ezek nélkül is hat. A búcsúcédulák kora is lejárt. -
MageRG
addikt
válasz borg25 #22309 üzenetére
Én úgy látom, a fogyasztói társadalom nagyon jól megfér az egyházzal. Van piaca a vallásos kegytárgyaknak, könyveknek, a zarándokok kiszolgálásának, stb.
A keresztények közül sokan nem foglalkoznak a túlnépesedés problémájával (mert ugye szaporodjatok és sokasodjatok).
Vagy történelmileg az abolicionisták és a rabszolgaság-pártiak mind hoztak fel vallásos érveket.
Szóval a "keresztények" nem egy homogén tömb ilyen szempontból, így érvelni sincs sok értelme ezzel.Lehetne még arról vitatkozni, hogy a kereszténység mártír-kultusza hogy fér össze az egyén jólétével, de ebbe most nem megyek bele.
-
MageRG
addikt
válasz borg25 #22308 üzenetére
"... Lengyel püspöki karon belül milyen fejezések mentek."
Ehhez ha jól tudom kellett egy Ferenc pápa.
Szóval kicsit olyan az olvasatja az egésznek, hogy a szőnyeggel már nem tudják letakarni a trágyadombot, ideje eltakarítani."What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
borg25
senior tag
Érdekes szembenállás jutott az eszembe:
fogyasztói társadalom vs (keresztény) vallás
Az egyik azt mondja, hogy az ÉN akkor lesz boldog, ha mindene meglesz, a másik, ha a TE boldog lesz.
Ebbe bele lehet vonni a környezetvédelmet, globális felmelegedést is, s az jön ki, hogy tenni ezek ellen a (keresztény) vallások filozófiájához közelebb áll, mint a társadalmi berendezkedésünkhöz.
Vélemény? -
borg25
senior tag
válasz Füleske #22307 üzenetére
Nem, ha a dolgok mögé szeretnél nézni, akkor látnád, hogy az egyházi adományok többsége, az általános és nem célzott bevétel. Mint ahogy az adónál se tudod meghatározni a 2x1% leszámítva, hogy abból mi legyen, az egyházi adományod is a működési költségekre fog elmenni, amibe beletartozik az afrikai misszió fenntartása és a lobbizás is. Plusz a pap fizetése, fűtés, renoválás stb. Félrevezető és manipulatív ezen dolgok bármelyikére is azt mondani, hogy az adomány arra megy el, hogy ....
Nem a kritikus szemlélettel van a baj, mert ha optimalizálni akarsz akkor is a hibákat keresed. De úgy érzem, hogy te nem javítani akarsz a helyzeten, hanem elpusztítani.Az egyházon kívül is lehet, az éhező afrikaiaknak gyűjteni, ezt ki vitatná. Ami viszont kérdés, hogy te melyik reggel keltél úgy, hogy most szeretnék az éhező afrikai gyerekeknek adományozni, s rágooglizok, hogy ezzel melyik szervezet foglalkozik, kinek küldjek, melyik lesz hatékony, s nem csak az ottani rezsimet fogja gazdagítani? Máris két kérdés: Magadtól eszedbe jut-e? Illetve, honnan tudod, hogy hatékony lesz? Igaz, az egyházi se biztos, hogy hatékony, de nekem több benne a bizodalmam, mint egy noname szervezetben.
A pedofília ellen azért a szavaknál többet tesznek az egyházon belül. Azt hiszem pont te linkelted be a cikket, hogy Lengyel püspöki karon belül milyen fejezések mentek. Attól, hogy szerinted a cölibátus eltörlése lenne a megoldás, még nem biztos, hogy tényleg az is.
-
Füleske
addikt
válasz borg25 #22301 üzenetére
"Mi lenne, ha nem a belekötési lehetőségeket keresnéd, hanem megpróbálnál látni? A dolgok mögé járni? Nem ferdíteni?"
Szerintem én épp azt teszem és előtted van rózsaszín köd.
"Mit szólnál hozzá, ha én meg azt mondanám, hogy az egyház azért kalapozott, hogy legyen pénz a szegény éhező afrikai gyerekek élelmezésére? Az már nem tetszene mi?"
Az még rosszabb, ha afrikai élelmezésre kalapoztak közben meg ezt a pedofil papok védelmére költötték. Az tényleg nem tetszene.
"Abba egyből belekötnél, hogy dehát hol volt olyan, hogy kifejezetten erre a célra hirdetnek meg adakozást?" Nem, az egyház reklámkampányai mindig is erősek voltak, a marketing kommunikációval sosem volt probléma. De Te írtad hogy próbáljak meg a dolgok mögé látni. Az egyház szerintem olyan cég ami a hívők (és közvetetten adók révén a nem hívők) pénzén a saját pecsenyéjét sütögeti. Te írtad hogy az ember manipulálható és ezt ki lehet használni. Gyűjtsünk afrikai éhező gyerekeknek, remek példát hoztál erre. Miért kell ehhez az egyház ?
"Az egyház tart fenn missziókat Afrikában, gyerekeket etet" Az adakozók és adózók pénzén, mint ahogy itthon is mondhatnád hogy az egyház sokkal színvonalasabb iskolákat tart fenn mint az állam. 3-4 - szer annyi pénzből jobbat tudnak kihozni az "tényleg meglepő". Az állam hátráljon ki az egyházak pénzeléséből, aztán meglátjuk milyen lesz az egyházi intézmények színvonala. Tartsák el a hívek az egyházakat és intézményeiket ha fontos nekik a létük.
"De foglalkozzunk a pedofil résszel is:..." Csodás hogy a nemzetközi nyomás hatására végre legalább szavakban fellépnek a pedofília ellen. Köszönjük meg ezt nekik, nincs is több teendő ! A kiváltó okról meg ne beszéljünk, fogjuk rá a sátánra. Pár év múlva is megnézhetjük, ha a kiváló ok nem változik akkor mi lehet a végeredmény ? Kíváncsian várom. -
Fernet
senior tag
válasz borg25 #22305 üzenetére
Az "előéletüket" tekintve nem lehetett alaptalan a félelme. "a mostani tűzesetben érintett család háza három évvel ezelőtt leégett. Az akkori nyomozás azzal zárult, hogy a tüzet vélelmezhetően az otthon játszó gyerekek okozták, egészen pontosan a most 11 éves fiú, Dominik."
-
borg25
senior tag
válasz MageRG #22303 üzenetére
Ez abból derülne ki, hogy tényleg volt-e pszichológusnál, ezzel a problémával. Mondjuk ha igen, akkor is kérdés, hogy egy fóbiától való rettegésről beszélünk, vagy előre tudta.
Igazad van Kékes525, hogy az ilyen dolgok ott hasalnak el, hogy egy kísérlet nem kísérlet. Matematikai valószínűsége is van. Egyéb dolgok is állhatnak a háttérben. pl. Annó az apám halála előtt 1 évvel attól félt, hogy torokrákban fog meghalni. (Előtte dohányzott, nem volt alaptalan a félelem) Végül torokrákot diagnosztizáltak, s a máj & tüdőáttét ölte meg. Erre azt is lehet mondani, hogy az agya már egy fél évvel előtte érzékelte, hogy gond van, a jelzést pedig így fordította le az agy. Ez is egy magyarázat.
Lényeg, hogy érdekes egybeesés, ami azon túl, hogy érdemes lenne vizsgálni, mert érdekes kérdéseket vet fel, semmit sem jelent. -
borg25
senior tag
Hónapok óta azt álmodta a lány, hogy bennég valahol
Véletlen? Jövőbe látás? Önbeteljesítő jóslat? Több a világ mintsem gondolnánk? -
borg25
senior tag
válasz Füleske #22300 üzenetére
Mi lenne, ha nem a belekötési lehetőségeket keresnéd, hanem megpróbálnál látni? A dolgok mögé járni? Nem ferdíteni?
A cikkben is benne van, hogy az egyház lobbizott, amit a bevételei egy részéből fedezett. Te ezt úgy tálalod, hogy az egyház kifejezetten azért kalapozott, hogy legyen pénz a pedofil papok védelmére.
Mit szólnál hozzá, ha én meg azt mondanám, hogy az egyház azért kalapozott, hogy legyen pénz a szegény éhező afrikai gyerekek élelmezésére? Az már nem tetszene mi? Abba egyből belekötnél, hogy dehát hol volt olyan, hogy kifejezetten erre a célra hirdetnek meg adakozást? (Tuti van, mert pl karácsony, húsvét körül is szoktak gyűjtést rendezni a magyar rászorulóknak száraz élelmiszert gyűjtenek. El tudom képzelni, hogy ugyanezt megteszik Afrikában is, a gazdag keresztények közt gyűjtenek a szegényebbeknek. Simán rávágnád, hogy ez nem ér, hogy országon belül. De simán elképzelem, hogy tőlünk nyugatabbra kifejezetten erre a célra gyűjtenek)
Az egyház tart fenn missziókat Afrikában, gyerekeket etet, szóval, a kijelentés igaz. Jah, hogy nem a bevételei 100% fordítja erre? Miért a pedofil lobbizásnál igen?De foglalkozzunk a pedofil résszel is:
Ha az eredeti cikket nézed, akkor az elmúlt 8 évben fordította erre az egyház a pénzt. (Sajnos még tavaly is fordítottak erre.) Ferenc pápa az elmúlt pár évben kzdett el erőteljesen fellépni a pedofília ellen. Írják, hogy a lobbizás ellenére jó pár helyen elfogadták a törvényt. Amit viszont nem írnak, hogy mi történt a háttérben? A lobbizás sikertelen volt, vagy az egyház abbahagyta a lobbizást, s ezért végül sok év után átment a törvény? Simán el tudom képzelni, hogy mivel az egyház legfelső vezetésében változott a hozzáállás, ez begyűrűzött az ottani egyházmegyékbe, a püspökök elengedték a dolgot, s végül sok év után, a törvény megszületett.
Tőzsdén azt mondják, hogy a múlt árfolyam adatai nem predesztinálják az árfolyam jövőbeli alakulását. A pedofília egy sötét folt az egyháznál, amivel végre foglalkoznak, pár év múlva kell megnézni, hogy mi lesz vele, s nem azt mondani, hogy volt pedofília. Volt/van Böjte Csaba is. És? Jelent ez bármit arra, hogy a jövőben az egyház minden árván segít? Sajnos nem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eredeti játékok OFF topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- PlayStation 5
- BestBuy topik
- Path of Exile 2
- Ukrajnai háború
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- További aktív témák...
- iPhone 14 Pro 128 GB Silver, Kártyafüggetlen! Mint egy új!!! 86% Akku!
- Gamer Laptop, üzletből, alkalmi áron Lenovo IdeaPad Gaming, i5-12450H/16RAM/512SSD/GeForce RTX3050
- Gamer Laptop, üzletből, alkalmi áron MSI GF63 Gamer, i5-12450H/16RAM/512SSD/GeForce RTX2050
- Laptopok alkatrésznek
- Laptopok alkatrésznek
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest