Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#19637) kymco válasza zone (#19636) üzenetére


kymco
veterán

Nehéz vitatkoznom veled, mert párhuzamosan (el)beszélgetünk.
Te állítod, hogy a szabad akarat lehetősége ütközik az isteni mindentudás ötletével. Én ezt nem látom. A gyerekeimmel a kapcsolatom a szeretetre épül, nem tudom és nem is akarom beprogramozni őket. És amikor eljutnak arra a pontra hogy önállóan hoznak rossz döntéseket az életükben, akkor én max figyelmeztetem, de nem tudom ráerőszakolni a jó döntést. Nem, mert nekem nincs hatalmam rá, de akkor sem tenném, ha lenne, mert szeretem annyira őt, hogy engedem, hogy a figyelmeztetésem ellenére tegye a rosszat. Ezt még leírni is nehéz volt, átélni még nehezebb lehet...

"Vagy hiszel egy állítólagos mindenható lényben és imádod vagy halálod után irány az örök kárhozat." Én ezt így fogalmaznám: Vagy engeded, hogy Isten helyreállítsa a kapcsolatot veled, vagy mész az eszed után.

"Ezért is vette át a kereszténység több vallás elemét." ez izgalmas felvetés. Te tényként állapítod meg, hogy "ezért". Én nem vagyok ebben olyan biztos. Az, hogy miért történt, nincs sehol leírva... sőt esetenként az sem egyértelmű, hogy ki kitől mit vett át. Ez önmagában semmit nem bizonyít, csak azt, hogy a népek egymásra kulturálisan hatással vannak, és a ma embere is már más eszközökkel imádja Istent, mint akár 100 évvel ezelőtt. De az imádat maga és a célja ugyanaz... max a lant helyet basszusgitárt, az orgona helyett szintit, a jambikus verselés helyett szabad versben teszi... Az eszközt át lehet venni, de ez nem magyarázza az "ezért"-et.

"Például egy beteg meggyógyulásáért elmondott ima."
Ez csak az ima egy kicsi szelete... ezer más ima is van. A kérés sem felesleges. A gyereked is kérhet tőled bátran annak ellenére, hogy lehet, hogy te már eldöntötted mit adsz neki. Vagy ilyenkor belefojtod a szót, hogy nincs értelme?

'Ahogyan vannak zsidók, hinduk, taoisták, buddhisták, dzsainisták akiknek sokkal régebbi eredetű a vallásuk, mint a kereszténység.'
Így akkor még tovább kell várnod a vallástalan világra :)

www.refujvaros.hu

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.