Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #37864 üzenetére

Olvastam én is a blogot, de nem bántom miatta. Ez a véleménye, rossz volt a Linuxszal a tapasztalata. Nekem a blogból úgy jött le, hogy pont az a személete nem érett meg rá, amivel téged is csesztettelek folyamatosan az OFF topikban, ezeket a köröket nem is akarom lefutni a kollégával, sem ebben a topikban, sem a blogposztja alatti hsz.-ekben, mert eléggé unom már én is mindig ugyanazokat leírni.

Igaz nálad azért érett valamit a szemlélet, csak megakadtál ebben a fejlődésben, a kolléga viszont mintha el sem tudta volna kezdeni ezt a folyamatot. Ez az a szemlélet, ami fokozatosan alakul ki magától, és nem lehet senkire térítéssel megerőszakolni. Ez egy folyamat, amiben az ember szép fokozatosan vetkőzi le a windowsos megszokásokat, és türelem és nyitottság kell hozzá, kísérletezési kedv, konfigurációs-utánaolvasós munka beletétele. Akinél ez nincs meg, az semmit nem fog fejlődni, nem lehet ráerőszakolni, csak megutálja, meg elkönyveli, hogy ez így szar, és pattan vissza a Windows.

Egy dolgot furcsállok a kollégánál. A blogja szerint 2 év után adta fel a Linuxot, ami elég ritka, hogy valaki ilyen hosszú idő után dobja. Akinek nincs türelme hozzá, az már az első pár napban vagy hétben dobni szokta. Aki viszont 3-6 hónapot kibírja, hogy Linux a fő rendszere, az meg szokta szokni, és minél többet használja, annál kisebb valószínűséggel dobja. Vagy lehet 2 évet foglalkozott vele, de nem volt a fő rendszere, csak mellékhobbiként tolta, és amiért lehetett, mindig visszabootolgatott Windowsra. Ez utóbbi a fejlődést jól le szokta lassítani, ha menekülőutak vannak hagyva, és mindig-mindig visszatérés van Windowshoz.

Egyébként meg a Linux nem való mindenkinek. Nem is kell, hogy legyen. Attól senkinek nem lenne jobb, ha lenne 30-60% részesedése, és ebből is egy windowsos jellegű, bloat, zárt rendszert csinálnak. Maradjon csak az elterjedtsége 2-5%-on, de az a felhasználói tábor tudja használni, életben tudja tartani, és a minőséget tartsák, ne a népszerűséget, meg a számokat, meg a windowsos szemléleti felhasználók igényére butítás legyen a fő fejlődési cél. A Linuxnak már így is rosszat tett a népszerűsödés, egyre inkább viszik multik (Red Hat, Canonical) a bloatosodás, windowsosodás irányába, lásd Snap, konténerizált univerzális csomagformátumok, systemd, pulseaudio, Elektron-alapú bloatok, Gnome-KDE és nagyobb DE-k, tabletesített, butított felületek, flat dizájn, egyéb káros tendenciák. Nem, ne legyen népszerű, legalábbis ne ilyen áron. Ott van már a Windows, semmi értelme a Linuxból is n+1. Windowst csinálni, mert az a tömegelvárás. Aki ilyet akar használni, annak már ott a Windows, mai gépeken mindegyiken fut normálisan, hiszen kellően erősek és megfizethetőek hozzá a modern hardverek, 5 dolláért megvehető az eBayen egy kulcs hozzá, nem akadály gyakorlatilag senkinek. Azzal nem tesz senki szívességet a Linuxnak, hogy szenved vele.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés