Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #33852 üzenetére

Meg az UV500 3D TLC-s, míg az A400 sima TLC-s, és emiatt az utóbbinak a garis íráslimitje is alacsonyabb, meg kicsit lassabb meghajtó, de ez csak a 120 gigás modellnél jön ki benchmarkokon (átlagos felhasználás során valójába nem érzed lassabbnak az A400-at), 240+ gigás méretben már az A400 is rendben van sebességügyileg. Árban meg nem sok a különbség a kettő között, de ha spórolni kell, átlag felhasználásra, főleg linuxozásra az A400 is vehető. De leginkább az 5 év gari miatt éri meg az UV500, vagyis csak megérné, ha a magyar boltok trükközés helyett továbbadnák. De lassan az SSD-k annyira kiforrták magukat, hogy mindegy mit veszel, csak jó ár/tárterület arányban minél nagyobbat vegyél, legyen rá min. 3 év gari. Nem sokban különböznek a modellek, íráslimitje mindegyiknek kellően magas, dzsunka, problémás szériák kikoptak. 120-240 gigás méretben már az NVMe sem sokkal drágább. Meg arra nem árt figyelni, hogy ne OEM SSD legyen, mert azokat sok szoftver nem ismeri fel, nem tudja rendesen kiolvasni a SMART-ot, míg a nagyobb márkák modelljeihez van rendes szoftver, meg a linuxos progik is jobb eséllyel normálisan felismerik őket. Az egzotikus márkákat a kockázat miatt nem javasolt bepróbálni, de aki szeret kockáztatni, meg újakat megismerni, annak akár ilyen Apacer, Patriot, Transcend, T&L, stb. is vehető, csak az ár/érték arányra kell figyelni. Egyedül a teljesen noname kínai márkákat kell kerülni, Kingfast, Kingspec, stb..

Illetve régen még azt a tanácsod adtam, hogy ne Samsung 8XX-es meghajtó legyen, mert az hiába jó SSD-széria (akár 830, 840, akár 850-860, akár EVO, akár Pro), a Linux-kernelben a queued TRIM-je a mai napig feketelistán van, de azóta rájöttem, hogy a gyakorlatban, fstrim-et használva (vagy ritkább használatú FAT, stb. partícióknál discard-ot használva) a gyakorlatban semmilyen hátránnyal nem jár, nem kell vele foglalkozni. A Samsung 7XX-es és 9XX-es, és PM-szériát ez nem érinti, csak a 800-asokat. Annyi, hogy ha nem muszáj valami egztikus fájlrendszernél, akkor nem kell erőltetni általánosságban a 800-as szérián a discard TRIM-et, fstrim-et kell használni helyette.

A harderes AES öntitkosítás a legtöbb otthoni felhasználónak nem fontos. Nekem viszont az, de csak belső meghajtóknál. Külsőknél én sem használom. Általában a középkategóriától kezdve minden SSD szokta támogatni, Intelek, Samsungok, Crucial modellek, sok Adata is.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés