Hirdetés

Aktív témák

• bsh

addikt

áh, ez a 8.04 nem lesz nálam hosszú életű, azt már látom... legalábbis a céges szerveren tutira nem. tegnap egy újabb nagyszerű hiba keletkezett magától, aminek nem találom az okát...

a dolog ott kezdődik, hogy amióta 8.04-re frissítettem, azóta lát egy "usb0" nevű hálózati csatolót, ami a valóságban nem létezik. ráadásul ezt akarja alapértelmezésben használni mindenre, úgyhogy nincs net. na ezt úgy oldottam meg, hogy iftab-ból kikommenteztem, ifconfigban meg eleve benne se volt. innentőpl kezdve már valóban az eth0-t használja és van hálózat meg net. de az a durva, hogy ifconfig továbbra is kilistázza a cuccot, holott elvileg nincs is sehol felkonfigurálva... :S
    és itt kezdődik egy sor furcsaság... ha belépek a gépre helyileg, akkor minden tutkó jól megy. ha viszont vnc-vel lépek be, akkor megy a firefox meg a hálózat meg minden, de pl. a synaptic és frissítéskezelő és nyelvi beállítások, szóval gyakorlatilag a rendszerszintű adminisztrációs programok, amik netet használnának, azok nem mennek. mint kiderült, ezek valamiért továbbra is az usb0-t akarják használni. de csak vnc-ben, helyi belépéssel vagy ssh-n minden működik! na ez szép!
    erre valami ötlet?

a másik, ami tegnap jelentkezett: ha vnc-vel lépek be, inaktív a rendszerbeállítások ablakokon lévő "feloldás" gomb. nem tudok gksu-zni. ez ment eddig... és természetesen helyi belépéssel ez is működik, csak vnc-vel nem.
    ötlet? :S

Aktív témák