Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Powerer

tag

válasz winben #46803 üzenetére

Üdv Winben!

Hasonló cipőben járok, szintén most váltottam hosszú évek után AMD-re, és most próbálom összeszedni a tudnivalókat a különböző beállításokkal, tuninggal kapcsolatban.

Első kérdésedre a válasz, hogy BIOS-ban a PBO-t (Precision Boost Overdrive) Enable-re kell állítani. Ez fogja magától a bázis és a boost órajel között terhelés függvényében állítani a magok frekvenciáját.
    Ezzel nagyjából meg is vagyunk. A gyári hűtő, és az általad írt hőmérséklet teljesen rendben van az én tapasztalataim, és olvasmányaim alapján - viszont olyan tuningba kár lenne vele belekezdeni, ami minden mag órajelét egy állandó, gyárinál magasabb frekvencián tartja.
    Ez nem hozna kiemelkedő teljesítménybeli különbséget, viszont a gyári hűtő nem bírna el az ezzel járó plusz feszültség okozta hőmérséklettel.
    Az 500 wattos táp bőven elég kell hogy legyen ehhez a rendszerhez, feltételezve, hogy nincs rengeteg HDD-d, SSD-d és egyéb különböző USB-s eszközök.

A témában ajánlom a https://www.gamersnexus.net/ cikkjeit és youtube videóit!

Ha esetleg azóta Te is többre jutottál már a témában, akkor szívesen várom tapasztalataid!
    Én egy B550-es alaplappal és sima Ryzen 5 3600-as procival próbálkozom, Cooler Master 240-es vízhűtéssel - de erről például el kell mondjam, hogy a korábbi i5 6600K-s procimat 100%-os fordulatszámon szobahőmérséklet alá tudta hűteni terhelés nélküli állapotban, itt pedig teljesen mindegy mennyire megy a hűtő, 45 fok alá nem tudja vinni, terhelés közben pedig gyári órajeleken használva is 79-82 fok közé megy fel. Ez számomra elég szokatlan, de állítólag ez normális.
    Amin én gondolkodtam, hogy manuálisan alul lehetne feszelni a procit, hogy kevésbé melegedjen - állítólag ez a teljesítményre is jó hatással van, méghozzá órajel emelés nélkül is.

Üdv

Új hozzászólás Aktív témák