- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
-
LOGOUT
Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Ringman
félisten
amúgy aki oltás után mér, az eredmény függvényében megváltoztatja a szokásait/szociális életét/viselkedésmódját?
vagy csak akkor is visel maszkot, mikor nem kötelező?---
futárok nem szoktak maszkolni felénk, mondjuk én sem, amikor az utcán átveszem a csomagot -
Gothmog
senior tag
válasz
BlackV #48190 üzenetére
Jövő hétfőn megyek S+N Abottra (Whitelab, Ferdinánd híd). Szűk két hónappal az előző mérés után lesz (az pedig 3 héttel a booster után volt). Igazából csak pénzkidobás, a múltkor meg is fogadtam, hogy nem megyek el többre, de mit tegyek, hajt a kíváncsiság, na
(A legutóbbinál Centauron 3136,48 BAU/ml volt az érték. Kérdés, hogy tényleg annyi volt-e, vagy már torzított a dolog a teszt felső mérési határához közeledve. Emiatt egy az egybeni összevetésre nem igazán lesz mód az Abottos eredménnyel (még BAU-ra átszámítva sem), de azért kíváncsi vagyok. Ha azért a múltkori érték korrekt volt, és nagyjából a maximumon/közel maximumon volt az antitest-szám, onnan pedig csökkenés van már ugye (átlagos esetben kb. másfél havonta feleződés), és élővírus boostert nem kaptam közben (ezért nézek N-t is), akkor nagyjából a felét fogom várni a múltkori értéknek.
Azután majd meglátjuk (ahogy a vak mondta). -
Directors
senior tag
Hát úgy összességében én is kíváncsi lennék mennyi antitestem van. 1 éve voltam covidos. Májusba Jannsen, November végén pedig Pfizer. Remélem kitart a booster úgy márciusig.
-
BlackV
őstag
válasz
newguy9000 #48188 üzenetére
Whitelab.hu abbott S teszt. Ha lóvé van szarasig akkor S+N de azt nem muszáj.
Ha whitelab nem elérhető a kozeledben, akkor Corden, vagy egyéb labor ami abbott tesztet hasznal. -
newguy9000
csendes tag
Megnézném, hogy a négy oltás után mennyi antitestem van.
Pesten melyik helyet ajánlanátok ahová elég besétálni és pár napon belül meg is van az eredmény? -
-
mozso
senior tag
Mi osztályunk is karanténban a mai naptól. Oktatás nem lesz, hiába van meg hozzá minden készen az iskolában.
Valamilyen érthetetlen ok miatt a karantén véget ér 7 nap után, hogy az utolsó tanítási napon ismét együtt lehessen az osztály az iskolában. ?!
Mi nem megyünk be az tuti. -
-
syberia
veterán
A világ nem látta előre, hogy a vírus ilyen hatékonyan meg fog szökni a vakcinák elől, nem kárhoztatom a döntéshozókat, valami tenni kellett a járvány fékezése érdekében.
Talán újfajta oltóanyagokkal lehetne véget vetni a variánsok érkezésének, valamikor említettem őket, amúgy csak találgatni tudok.(#48165): Tehát variáns-specifikus immunitás kéne nekünk. A tudjukmi az nem vakcina, de nem is tudja kikerülni, az omikron sem. Az olaszok szép csöndben engedélyezték.
A legígéretesebb eredményeket mutató korai terápiás protokollok tanulmányozása, vajon miért ördögtől való itthon -
-
Drizzt
nagyúr
No, UK-ban meg is van a daily record 78610 esettel. Kb. 10%-kal nagyobb, mint az eddigi max.
-
-
-
proci985
MODERÁTOR
akkor mar a delikvenst is buntetni kene amikor hasznalja, pl utazni vagy csak siman bemenni pl az A38ra.
mindenki mast is veszelyeztet maga korul.
syberia: a virusok mutalodnak, tavaly januar-februar korul is valos esely volt az Omikron megjelenesere, mar akkor is volt tobb, kulonbozo varians.
-
syberia
veterán
válasz
BlackV #48154 üzenetére
Nincs omikron vakcina, ha tippelnem kéne nem is lesz. A Pfizer Semmi garancia nincs arra hogy az omikron helyét ne vegye át a későbbiekben egy másik variáns, ami ellen ugyanúgy lecsökkenhet a vakcina-hatások.
Kereszt-neutralizációs antitestekre nem lehet a védekezést alapozni, akkor már inkább a kemorpofilaxis.Nagyobb oltásköznél sem tartom kizátnak az immunválasz-csökkenést.
"Ugur Sahin a Der Spiegel című német hírmagazin hírportálján közölt interjúban kiemelte, hogy az omikronnak több variánsa kering, és még nem világos, hogy melyik „érvényesül”, ezért azt sem tudni, hogy melyikhez kellene hozzáigazítani a vakcinát.
"nem lehetett tudni, hogy menekülő (az oltás révén termelődő ellenanyagok elől kitérő) variánsról van-e szó"
[link] -
-
-
Viktoár
addikt
Arról van hivatalos info hogy tünetek megjelenése után mennyi ideig fertőz az illető ha fertőz?
-
bocs srácok, de ki kell írnom magamból
... közvetett rokonoknál sorba: harmadik pfizert csak papíron vette fel egyik ismerős
.... és van 3 ismerős aki az első két oltást vette fel csak papíron... (köztük két idős ebből az egyik szívbeteg)
-
BlackV
őstag
válasz
syberia #48151 üzenetére
A sokféle oltás alatt nem tudom mire gondolsz, nem tudom értlemezni a hárombetűs dolog tekintetében.
Pedig egyszerű. pan sarbeco antitesteket mutattak ki sars 1 túlélők és sars2 vakcináltak szervezetében. Tehát az omikron oltással hasonló jelenséget érhetünk el az átfedések miatt. Már készül jön, mi beadatjuk majd, fejlődik a védettségünk, így védettebbek lehetünk egy későbbi ADE ellen, mint egy antivaxi.
Ha viszont egyforma oltóanyaggal történő sorozatos immunizálás irányába menne tovább a történet...
Itt mi a nagy megfejtés az ördögien cinikus smile alatt, hogy tőlem idéztél? A poszt arról szól, ha túl sűrű oltásközzel olt valaki, akkor alacsonyabb lehet az immunválasz egy nagyobb oltásközhöz képest. A szervezet nem engedi, hogy túlimmunizáld magad, de semmi köze a sith legendádhoz, hogy örökre negligálja az antigént. -
syberia
veterán
válasz
BlackV #48140 üzenetére
Az ember immunrendszere alapvetően nagyon ütőképes mindenféle ellenséges kórokozóval szemben. Télen több vitaminnal (főleg D) érdemes megtámogatni a működését, nem elhanyagolva a testmozgást sem.
A sokféle oltás alatt nem tudom mire gondolsz, nem tudom értlemezni a hárombetűs dolog tekintetében.
Ha viszont egyforma oltóanyaggal történő sorozatos immunizálás irányába menne tovább a történet...(#48119): Év elején mennyit beszélgettem erről a biológus ismerősömmel...
-
na, innen szép nyerni: az épületben, ahova a nagyobbik fiam jár suliba, 3 osztály van a fenti szinten. ebből kettő teli karanténban van épp covid miatt, a fiam osztályából meg már 7-en hiányoznak. az egyik tanára is lebetegedett. az alsó szinten lévő osztályból is ma vittek haza két covidost.
mondtam a másik tanárnak, hogy hétfőn vinném oltani, ki kéne bírni ezt a hetet még, mondta, hogy háááááááát
-
Ringman
félisten
válasz
Sir Pocok #48141 üzenetére
lehet a baylor által fejlesztett vackina lesz az, az ingyen licencelhető és olcsó lesz (kb 1$/dózis)
de itt amúgy is a betonozás alkotmányos költsége a lényeg.
-
válasz
syberia #48126 üzenetére
Nézz már körül mennyi antitestet mérnek fél+év után az emberek. Nyilván ha az ADE probléma lenne, az a 40k+AU rekordereket súlytaná leginkább.
De a jelenlegi mixben van vastagon minden, fertőzésre oltott Vuhani-rekorder, oltásra deltázott (=valószínű tengernyi delta antitest), lefogyott 2x oltott, középmezőnyista 3x oltott nem fertőzött, oltatlan szűz/oltatlan átesett.
Minden csoport magas %-ban van jelen pl a briteknél, és ha az ADE létező probléma lenne, akkor 100%, hogy nem 10 omikronos lenne most kórházban.
Mindenesetre a szélesebb hatásspektrum (különböző oltások és fertőzések keverése) igencsak kívánatos.
-
Sir Pocok
őstag
"juhu"
Nem lesz magyar Szputnyik szerencsére.
-
BlackV
őstag
válasz
syberia #48135 üzenetére
Úgy tudom hogy előfeltétele a korábban fennálló fertőzés vagy oltás
Igen ez így van, de ami a baj okozója, az maga a megoldás is.
Ezen parajelenségek elől egyre jobban fogy majd a tér, minél többféle változat ellen szerzünk védettséget, mert egyre több olyan b-sejt lesz, amelyek majd neutralizálókat fognak tudni tolni. Tehát szélesebb spektrumú lesz a készlet. Tehát ADE ellen pont a sokféle oltás lesz a tuti. Aki bujkál adott esetben rosszabbul járhat.
Egyszerűbben: örökké nem lehet bujkálni. Nagyobb eséllyel fog egy antivaxi üpszilonról omegára ADE-zni, mint egy wuhani-omikron védett majd az omegára, mert addigra az oltottak pan-sarbeco védettek vagy ahhoz közelebb lesznek. -
Sir Pocok
őstag
Itt a lényeg:
They found that the novel Omicron variant replicates faster than the original SARS-CoV-2 virus and Delta variant in the human bronchus. At 24 hours after infection, the Omicron variant replicated around 70 times higher than the Delta variant and the original SARS-CoV-2 virus. In contrast, the Omicron variant replicated less efficiently (more than 10 times lower) in the human lung tissue than the original SARS-CoV-2 virus, which may suggest lower severity of disease.
-
válasz
Chesterfield #48117 üzenetére
Este nekifutok
.
Ha mindmeghalnánk, arról már tudnánk, uis pl a briteknél már többezer magas vuhani v delta antitest-szintű emberrel találkozott a vírus. -
BlackV
őstag
válasz
syberia #48135 üzenetére
Javítottam. Elképzelhető ha egy új vírusváltozat felismertetet régi b sejtekkel ismerős epitópokat, amelyek az új vírussal szemben csak részlegesen neutralizálók. De mi a megfejtés? Egy ritka jelenség miatt ne oltsuk be magunkat és a fertőzésen se essünk át, hanem menjünk a föld alá?
-
syberia
veterán
válasz
BlackV #48132 üzenetére
A topik békéje érdekében nem mennék bele a hatásmechanizmus kifejtésébe. Figyelgetem a kapcsolódó publikációkat, azt látszik hogy közel sincs konszenzus.
Úgy tudom hogy előfeltétele a korábban fennálló fertőzés vagy oltás, mert a vírus a hozzákötődő szubneutralizáló mennyiségű antitestek receptorát használja bizonyos immunsejtekben történő szaporodáshoz."Ha az új vírus felismerteti a régi b sejtekkel ismerős epitópokat, amelyek az új vírussal szemben csak részlegesen neutralizálók."
Egész jó definíció az erdeti antigén bűnre.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
#32839680 #48092 üzenetére
Nagyon nem siman lehet olyan, mert fuggetlen esemenyek kozos bekovetkezesenek a valoszinusege a valoszinusegeik szorzata. Tehat jelen peldadban (0.1) a 10-en. Ami mocskosul kicsi szam.
Meg ha 3 emberen is tesztelsz, mar akkor is nagyon kicsi a valoszinusege, hogy mind a haromnal elojojjon valamilyen 10%-os valoszinusegu dolog.
Ha meg visszaterunk a 10 emberre, akkor abbol annak az eselye, hogy egy tesztkor alatt egyiknel sem lesz ugyanaz a 10%-os valoszinusegu dolog, 34.8%.
Pont emiatt nem jottek ki a phase 3-ban a szivgyulladasok, meg a verrogok. Ahhoz tul kicsi volt a populacio, hogy egy ilyen valoszinusegu esemeny nagy esellyel kovetkezzen be a populacio meret es az elofordulasi valoszinuseg miatt.
-
BlackV
őstag
válasz
syberia #48131 üzenetére
Értem de az ADE-t nem a memória b sejtek okozzák hanem a korábbi fertőzéből visszamaradt "régi" antitestek, nem kell ide semmilyen fátyol már jegyben járok bocs
Talán elméletben mégis okozhatják. Ha az új vírus felismerteti a régi b sejtekkel ismerős epitópokat, amelyek az új vírussal szemben csak részlegesen neutralizálók. -
BlackV
őstag
válasz
syberia #48126 üzenetére
Bkker totálisan fogalmad sincs mi a különbség az antitestek és a memória sejtek között?
Ja látom ellenanyagokat ír. Itt ezt nem tudom pontosan hogy maradhatott fent 17 évig egy ellenanyag. Ennek majd utánanézek..
Az oltástól nem valószínű, mert ha már egy abbott teszt sem tudja kimutatni a vérből, akkor nem para. Tehát ha lesz is ADE nem maradsz úgy örökre. A korábbi 17 éves jelenséget pedig nem tudom. -
tisn
addikt
talan szerencsenk lesz
[link] -
syberia
veterán
válasz
t72killer #48115 üzenetére
Kiürülnek az antitestek?
Scientists originally identified the antibody in question in the blood of a person who had had a SARS infection, which results from a virus that is closely related to SARS-CoV-2. The individual had the infection 17 years ago in the SARS outbreak of 2002–2004 and recovered from it.
Ezek szerint másfél évtizeddel később is van immunmemória. Kérdés hogy vakcina indukálta immunrendszeri emlékezet mennyire marad tartós, de erősen kétlem hogy csak pár hónapig (függeltenül a neutralizációs hatásfokuktól)
Ha a forrás nem elég hiteles: https://www.nature.com/articles/s41586-020-2349-y
(#48108): Nem vót? Hát én sz@rt érek?
-
BlackV
őstag
válasz
Optimistically, ADE in SARS-CoV-2 may not be a major concern at this moment. However, in Manaus, Brazil, a large re-expansion of COVID-19 was recently reported even in a population with more than 75% seroprevalence of SARS-CoV-248. One possible reason for this resurgence was early decline of humoral immunity against SARS-CoV-249,50,51,52,53. -
Magyarul ha optimista típus vagy, akkor nem para. -
válasz
nedves álmaikban bizonyára...
(nagyjából kizártnak tartom)
-
-
BlackV
őstag
Ja amúgy gyerekekről jut eszembe a viral load elméletre egy súlyos keresztkérdés ami eszembe jutott: a gyerekek miért nem kerülnek tömegesen kórházba? Nagyon sok gyereknek kellene ha a kezdődózis a döntő, hisz ha egy gyerek egy megtermett felnőttől kapja el, az számára többszörös dózis. Az nem létezik, hogy csak gyerektől kaphatja el egy gyerek.
Amúgy ZÉT találta ki az egészet én mindig is mondtam neki, hogy ingatag elmélet. -
Ezt konkrétan még nem láttam
. Most kiváló alkalom nyílik az élesben tesztelésre: elvileg a Delta messzebb van az omikrontól, mint a stock Vuhani, és akik magas átoltottságú országokban pl 3 oltásra nemrégiben szereztek egy enyhe delta fertőzést, azoknak most van soook-sok deltás antitestjük.
Ha ezek tényleg problémásak és megáll az ADE-feltételezés, akkor ebben a kategóriában magasnak kellene lennie a súlyos megbetegedések arányának a következő pár hónapban (később nem, mert kiürülnek a covid-antitestek).
-
Gothmog
senior tag
Nem kifejezetten ehhez a témához, csak ha már szóba került (morgyi révén is) a matematikai statisztika: tudom ajánlani ezt a youtube csatornát: [link]
El kell ugyan viselni a fickót hozzá, mert kicsit fárasztó (mindig dalolászik az elején, és a bam, double bam, triple bam és hasonló megjegyzések is "ütnek"), viszont cserébe olyan szájbarágósan és érthetően mond el mindent, hogy csak az nem érti meg, aki nem akarja. (Én nNéhanapján ránézek egy-egy témában, hogy frissítsek az emlékeken, ha megkoptak már, mert régen, mondjuk évekkel korábban használtam az adott módszert, és "tegyük tisztába, mire is volt az jó pontosan, mi az elvi háttér". Ilyenkor erősen türelemjáték végignézni a 10-20 perces videókat, miközben 2 perc alatt is elmondható ugyanaz, viszont ha valaki "statisztika-szűzként" néz bele ezekbe, azoknak tényleg baromi hasznos lehet az aprólékos, apró lépcsőkben végigvezető magyarázat.) -
Z.É.T.
őstag
#Long-covid
Aki longozik, vagy van a környezetében longos - rossz esetben a gyermeke - érdemes átolvasni, hátha magára, családtagjára ismer.
Sok infó van már magyarul is, de ennél átfogóbbal még soha sehol nem találkoztam.
https://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(21)00513-9/fulltext
-
-
tisn
addikt
ta'n nem vo't me'g
-
Ringman
félisten
frissített változat: [link]
we are different
-
Vesa
veterán
Oroszország állhat a kelet-európai oltásellenes mozgalmak mögött
"Sikeres volt az orosz vakcinaellenes kampány: az országban korábban állami hátszéllel terjesztették, hogy a nyugati vakcinák hatástalanok és veszélyesek, ennek eredményeképpen pedig egy novemberi felmérés szerint az oroszok 45 százaléka nem is hajlandó beoltatni magát, 50 százalékuk pedig nem is tart tőle, hogy elkaphatná a vírust...Ivan Vassileyev egykori bolgár nagykövet szerint Oroszország célja nem az oltásellenesség felszítása, hanem az érdekszférájukhoz tartozó országok destabilizációja. Nicolae Tbrigen, a bukaresti Politikatudományi Intézet kutatója szerint ehhez a narratívához tartozik az a konteó is, hogy a románokat a nyugati cégek rabszolgasorba akarják kényszeríteni. A recept mindenhol hasonló: a fő cél a nyugati vezetőkbe és a nyugati tudományba vetett bizalom lerombolása (a Kreml által terjesztett konteókat és álhíreket egy Európai Uniós pénzből működő oldalon külön is gyűjtik, a számláló jelenleg 13 ezer álhírnél tart)."
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Xbox Series X|S
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- EA Sports WRC '23
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- EAFC 25
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged