- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Rap, Hip-hop 90'
- Gurulunk, WAZE?!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sped
aktív tag
Én is azt látom, hogy nincs különösebb veszély, hiszen a fertőzésekkel szemben kevésbé ellenálló korcsoportok látszanak veszélyeztetettbnek a covid által is, mint a többinél. Nálunk munkahelyen néha van 1-2 covidos, de ez se biztos mert nem tesztelünk már, én is, párom is voltunk úgy torokfájósak hogy hőemelkedés volt de semmi köhögés és takony, franc tudja mivolt ez, munkában sem akadályozott. Komolyabb lefolyása csak egy kolléganőmnek volt, aki még egy isztanbuli kiránduláson kapta el és hótbetegen repült haza, 3 napig fetrengett otthon mire elkezdett javulni.
Ami eszembe jutatta egybként a covidot, az ez a Telex cikk amiben a tigrisszúnyog által terjesztett Dengue-lázról van szó, és hogy már megtelepedett populációk is vannak, kvázi helyben fertőzők, nem csak behurcolt formában. Itt minden huszadik fertőzés súlyos lefolyású, vagyis 5%, ezek közül sokan meg is halnak:
Persze ez egy nagy átlag, Európában lehet másképp lesz/van.
Mindenesetre érdekes, itt van még egy is genyó -
Sped
aktív tag
Jelenleg hány százalékban okoz a fertőzés súlyos lefolyást és hány százalékban halált?
Mondjuk az elmúlt egy évre vetítve? Van ilyen stat vagy becslés? Olott / oltatlan bontás nem hiszem hogy érdekes, hiszen nincs oltás. -
Sped
aktív tag
De ez egy enyhe covid, gondolom minden évben ez lesz, beépül a flu és a többi náthavírus közé. Aki erre érzékenyebb az már valószínűleg tudja, hiszen szinte mindenkin átment már, ennek megfelelően lehet védekezni. (Mondjuk ettől még lehetne rá oltás, hogy ha valakit az nyugtat meg, beadhassa.)
-
Sped
aktív tag
Örülök hogy átjött a lényeg.
Nem a számokkal vitatkozok, bár a pontos számokat nem ismertem, mert nem követem már ezt, csak szembejött ez a cikk és eszembe jutottak két évvel ezelőtről azok az arcok, akik full lezárást követeltek meg állandóan a kínaiakkal példálóztak, hogy "persze diktatúra, de legalább hatékony" haha, látjuk mennyire. Nem lehet félelemben élni, márpedig a kínaiaknak jelenleg jobban kell attól félniük, hogy étlen szomjan bezárják őket vhova, mint hogy meghalnak a vírustól. Nonszensz és abszurd, ami már abban az abszord országban is kezd feltűnni az egyszerű városlakónak.
Eközben a világ többi része megtanult együtt élni a betegséggel, igen van amikor több a fertőzés több a halott valamikor meg kevesebb, de a covid is egy lett a sok vírusból. Aki akar tud jobban védekezni ellene. Ordító kontraszt az, ami Kínában történik. És erre tényleg jó szembesítő példa a katai vb, amit ott is közvetítenek. Kijózanító, amikor rádöbbensz, mennyire át vagy verve. -
Sped
aktív tag
Sokmindent nem értek el a kínaiak ezekkel az őrülten szélsőséges lockdownokkal, csak annayit, hogy náluk még mindig tombol a járvány, máshol meg már belesimult a hétköznapokba. Ebből is látszik, hogy a diktatúra nehezen tud korrigálni, ha egyszer eldöntötte, hogy a lockdown jó, akkor az jó, bármekkora f.szság is. Most már ott tartanak, hogy nemcsak a vírus, hanem a szigorú járványügyi szabályok közvetlenül is hozzájárulnak emberek halálához.
Sanghajt is elérte a kínai tüntetéshullám
Kína „zéró Covid”-politikája egyre nehezebben tartható, novemberben Kantonban is tüntetések voltak a lezárások ellen. Ráadásul a foci-vb-nek köszönhetően rengetegen szembesülnek most Kínában azzal, hogy a világ más pontjain már maszk nélkül is tarthatnak tömegrendezvényeket.
-
Sped
aktív tag
Fact-check: Nem Bulgária az első, ahol influenzaként kezelik a Covidot
A spanyolnátha is kb két év alatt szelídült el, a Covid a sok korlátozás mellett kb. 3 év alatt jutott el ide. Így érzésre. Szerintem ezt jól megúsztuk.
-
Sped
aktív tag
Kínában még mindig küzdenek mint malac a jégen
-
Sped
aktív tag
Nekem most volt covidom, amiket itt leírtál, szóról szóra így volt nálam is, de tényleg.
Annyi kieg. hogy nekem volt szaglás-ízlés vesztés a lázas napom utáni napon, de aztán kb. 4-5 nap alatt visszajött minden 100%-ra.Egyébként tegnap voltam vizsgálatokon céges eü. biztosítás terhére, csakhogy nyugodtan tudjak újra edzeni, csináltak nagylabort, nyugalmi EKG-t, ultrahangot, meghallgattak, megnyomkodtak minden oldalról és full egészséges vagyok, nincs is semmi tünetem, úgyhogy ezt f.szán megúsztam.
-
Sped
aktív tag
Nekem még ma is nagyon halványan, de pozitívat jelzett a teszt, úgyhogy holnap nem megyek még be, csak hétfőtől. Akkor viszont mindenképpen, mert elfogyott erre a hónapra a HO keret
Ez van. De két hét után már valszeg nem fertőzök, pláne, hogy már most sincs semmilyen tünetem, szaglás ízlelés száz százalékosan helyreállt, fejem sem fáj már, tegnap tekertem próbaképpen 15 km-t és nagyon jól éreztem magam. Párom egyébként már negatív, pedig ő két nap csúszásban van hozzám képest, bár eleve enyhébb tünetei voltak.
-
Sped
aktív tag
Gyak. 1 hete produkáltam az első tüneteimet és minden oké már, csak a szaglás- és ízérzékelésem ami fos. A szaglás még hagyján, de az ízek... rohadjon meg ez a kis g.ci. A torkomról is jön még fel slejm, meg néha az orrom is folyik, a hangom olyan mintha náthás lennék. Ilyen száraz nátha. Elég fura, főleg így nyáron. De legalább semmi fájdalom, meg tudok dolgozni is itthonról.
-
Sped
aktív tag
-
Sped
aktív tag
Egyszer mindenki elromlik, és nem fogod tudni az okát, ill. de: megöregedtél.
Ki így, ki úgy, ki korábban, ki később. Rejtett és megmagyarázhatatlan problémák azért eddig is voltak, ezután is lesznek, csak majd most rá lehet fogni a tünetmentes Covidra? Kényelmes álláspont mindenesetre.Izé, mégiscsak csináltatnék tesztet, kíváncsi vagyok na, melyik a legolcsóbb de megbízható gyorsteszt?
-
Sped
aktív tag
Annak az esélye, hogy ötször szedd össze a fertőzést, meg hatványozottan kevesebb, mint akár egyszer. Tudom saját tapasztalat nem mérvadó, de én az elmúlt 1 évben tényleg minden megtettem (értsd: semmit nem védekeztem), mindenhova mentem, tömegközlekedes, étterem, mozi, céges buli, edzőterem, strand, kirándulás, nyomtam ezerrel és semmi. Párom fodrász, napi szinten emberek között, ott is eldobták még a kötelező előtt a maszkot, mert mindenben is zavar, és így se. De a környezetemben is alig vannak, 1-2 persze van mindig, kollégák főleg, de mindenki éli az életet ezerrel, benne van a pakliban. Azért nem olyan könnyű ezt elkapni. Pár ezer fertőzött? Egy majd 10 milliós országban? Észrevehetetlen.
-
Sped
aktív tag
válasz
gergo5991 #63822 üzenetére
A mellékhatások sem jelentkeznek mindenkinél, meg a long covid se, ha megnézed a százalékokat és a valószínűségeket, még mindig jóval nagyobb eséllyel úszod meg simán, mint nem, szóval érthető az emberek hozzáállása. Meg amúgy is két éve ez a nóta, uncsi, valóban jobb lenne túl lenni rajta. Ami most van nekem nyavaja remélem covid, de megmondom őszintén sajnálom gyorstesztre a pénzt, úgyhogy sosem tudom meg.
-
Sped
aktív tag
válasz
pethYeti #63811 üzenetére
Nekem ugyanilyen tüneteim vannak, ill. egy napig volt 38 fokos lázam (hétfőn), mínusz takony, inkább csak a torkomról szakadt fel trutyi. Nekem nincs tesztem, de akkor rá tudom én is húzni. Vasárnap reggel kelltem azzal, hogy fura a torkom, szerencsére nyaralásból indultunk aznap haza, a vonatút már húzós volt, akkor már volt hőemelkedésem szerintem. Ma már HO-ból dolgozok, nem volt vészes. Fura hogy mindig csak reggel fáj a torkom, egy mézes tea után elmúlik. Kíváncsi vagyok holnap reggel fájni fog-e.
-
-
Sped
aktív tag
válasz
kolopele #62688 üzenetére
Az is baj már, hogy ha egyet tüsszentünk, már mennénk is tesztre. Belénk ivódott valószínűleg örökre, az igazság meg valahol félúton lehet.
Egyáltalán nem. Az én környezetemben ez egyáltalán nem reflex. Most allergiaszezon van, minden nap találkozok fájós torkú, prüszkölő emberrel.
-
Sped
aktív tag
Igen, mert a biztonsági övről konszenzus van, ezért kötelező, ezt elfogadom.
A bukósisaknál pedig szubjektíve dönthetek, nekem mi a jó, mi a vállalható kockázat és mi nem az. Ez ilyen egyszerű. Maszkot is hordtam mikor kötelező volt de alig vártam hogy ne kelljen. Elhanyagolhatónak ítéltem annak az esélyét, hogy komoly bajom lehet a covidtól, pláne három oltás után. És nem is stresszelek miatta, hálistennek teljesen visszatért az élet a normális kerékvágásba. -
Sped
aktív tag
Bukósisak bringára nem kötelező, biztonsági öv pedig kötelező, ezért nem jó a példa.
Egyszerűen kényelem vs. kockázat vonalon nem ugyanaz a tűréshatár egyes embereknél, ezt kéne feldolgozni vhogy. Igen, én szeretek nagyobb kockázatot vállalni a kényelemért cserébe, vállalom. -
Sped
aktív tag
Pedig szerintem állandóan valószínűségeket számolunk, és szerintem könnyű belátni, hogy a 10-15 km-en, ahol kb. max. 20-30 percet ülsz bicón, kevsebb eséllyel halsz meg, mint 100 km-en, amikor 4-5 órát. Amivel te érvelsz (hülye a Blahán és elgázol), ez minden pillanatban bekövetkezhet, ezért erre felesleges készülni, hiszen akkor a 50 m lévő dohányboltba is sisakba kéne lemenni. Az meg, hogy te hülyének tartod azt, aki sisak nélkül ül bringára, az a te problémád.
#62463 pjen
Tényleg most gondolok vissza, gyerekként rengeteget tekertünk, onnan is szerettem meg a bicajt, sose volt sisakunk, pedig estünk sokat. Nálunk nem volt ez az óvjuk a széltől is mentalitás. Pedig nem régen voltam tinédzser, 20 éve -
Sped
aktív tag
Érdemes azt is átgondolni, hogy ki mekkora kockázatokkal hajlandó leélni az életét.
Valaki a szúnyogok ellen is védekezik pl. nekem eszembe nem jutna. Valaki jobban tart bizonyos dolgoktól mint mások. A sisakos példa tökéletes, de ne vetítsük ki gyerekre, te biciklizéshez húzol sisakot? Mert sokan igen, sokan pedig nem. Ha munkába jársz és összesen 10-15 km-t tekersz, akkor annak az esélye, hogy elgázolnak és fejsérülést szenvedsz, elég kevés. Nem tudok statisztikát, de mondjuk 0,01%. Valaki szerint ez már elég sok ahhoz, hogy sisakot húzzon, másoknak viszont ez még túl kevés, ezért kényelemből nem húz (nem kell magával hurcolászni, ide-oda rakosgatni stb.). Nem tudsz igazságot tenni. Azért mert valaki óvatosabb, sztem nem kell beszólni annak, aki kevésbé az. És ez fordítva is igaz. -
Sped
aktív tag
válasz
attiati #62115 üzenetére
Korábban se teszteltek semmire.
Én a Covid-ig azt se tudtam, hogy egyáltalán a magyar eü-ben használnak teszteket.
Soha nem lehetett arról olvasni, hogy akármilyen influenza vagy nátha vírus kapcsán ilyen és olyan tesztek készültek volna. Most csak visszatérünk ahhoz, hogy tünetek alapján diagnosztizálnak az orvosok. Mi ezzel a baj? Mi az hogy vakon mennek? A vírusfertőzésekre nincs gyógyszer, akkor meg nem mindegy micsoda? Igyál sok folyadékot meg feküdjél. Ha szarul vagy hívj mentőt. -
Sped
aktív tag
válasz
t72killer #61506 üzenetére
Nekem az a stratégiám, hogy betegség esetére szabit veszek ki, mert a táppénz miatti fizucsökkenés rosszabb, mint elveszteni 1-2 szabadnapot. Kb. 12 éve melózok és eddig még csak 2 alkalommal voltam táppénzen kb. 5 napot. És igen bevallom, sokszor enyhe megfázós tünetekkel voltam benn korábban én is, mint nagyon sok kollégám is (csak akkor maradtam otthon ha belázasodtam). Az elmúlt években annyi változott, hogy Covid alatt HO volt, most pedig 50% HO engedélyezett (reményeink szerint hamarosan 60%-ra módosítanak), így enyhe tünetes betegként már nem táppénzre, szabira megy az ember, hanem HO-ba csoportosít át, így otthon át lehet vészelni. De nyilván sok munkahelyen ez nem opció, tudom.
-
Sped
aktív tag
válasz
Kékes525 #59046 üzenetére
Kína az Kína, hagyjuk őket szerintem, mi EU-ban élünk, és ez az irány:
Az angolok mától korlátozások nélkül élnek együtt a vírussal
Megszűnt csütörtöktől Angliában a koronavírus-járványhoz kötődő összes jogi hatályú előírás. A kormány ezzel egy időben életbe lépett új stratégiája szerint meg kell tanulni együtt élni vírussal úgy, hogy ez ne járjon az egyéni szabadságjogok korlátozásával. Ennek jegyében megszűnt az az előírás is, amely elkülönítésre kötelezte azokat, akiknek koronavírus-szűrési lelete pozitív lett.
Megszűnt emellett a gyakorlatszerű kontaktkutatás is, és azoknak sem kell a továbbiakban elkülönítésbe vonulniuk, akik koronavírus-fertőzöttekkel kerültek közeli kapcsolatba és nincsenek teljes körűen beoltva a koronavírus ellen.
-
Sped
aktív tag
válasz
Dottorei #58960 üzenetére
Ezt én se nagyon értem, most derült ki hogy szombati közös éttermi ebéden volt egy 1 napos fertőzött, nála kedden kijött minden szar, nálam és páromnál semmi ma sem, mi oltva a covidos oltatlan. Pedig volt puszi is.
Azóta kétszer voltam edzeni, semmi tünetem nincs. Jó, tegnap tüsszentettem kettőt.
-
Sped
aktív tag
Nem is ebben a rendszerben reménykedem ebben, hanem egy másikban.
#58179 Krinyo A kórházban lévők és a lélegeztetősök száma 2-3 héttel elcsúszva jelenik meg. Elvégzett tesztek számához képest is meredek a visszaesés esetszámban.
#58185Mr K Köszi, ez a szakemberek szerinti besorolás, én próbálok Orbán agyával gondolkodni, azért írtam az 1000 körüli számot. Az 50 és 1000 között elég nagy a különbség ahhoz, hogy simán be merjük vállalni. Tippre egy hónap múlva, még a választások előtt be lesz dobva a maszviselés kötelezőségének eltörlése hangulatjavító intézkedésként, mellé a "legyőztük a járványt" kommunikációval.
-
Sped
aktív tag
válasz
Peat;) #58164 üzenetére
Azért az nem mindegy, hogy az emberek a pénzüket az államiba költik el borítékban, vagy magánban számlára. Utóbbiból rengeteg plusz adóbevétel keletkezik. A tendencia amúgy nyilvánvaló, én remélem hamarosan eldönthetem, hogy a befizetett TB-m egy részét mondjuk magáneü biztosításba fizethessem az állami helyett.
-
Sped
aktív tag
válasz
Csatravi #57440 üzenetére
1 millió protézissel együtt, izomátvágás nélkül Pécsen. Legalábbis 3 éve anyumnak ennyibe került. Államiba erre a típusú műtétre 4 éves várólista volt akkor, most ennél is rosszabb lehet a helyzet. Viszont a műtét utáni második napon már lépcsőzött, hihetetlen gyors volt a felépülés, ma már úgy mozog 65 évesen hogy senki meg nem mondja műtötték. Minden fillért megért, újjászületett. Megéri félretenni EÜ-re, államiba megpusztulsz.
-
Sped
aktív tag
válasz
Dare2Live #57290 üzenetére
Továbbra sem értem, mitől jobb, ha tesztel vki "nem szimpla találkozók előtt", hiszen megvan az esélye annak, hogy hamis eredmény hamis biztonságérzetével ugyanúgy bekövetkezik a baj. Azt értem, hogy kockázatcsökkentés. Valószínűleg ott van köztünk a különbség, hogy én a teszttel elérhető kockázatcsökkenés mértékét nem tartom akkora jelentőségűnek, mint mások. Ha lenne atombiztos gyorsteszt, akkor látnám értelmét, de amíg nincs, addig a variációk miatt a végkimenetel is bizonytalan, így erre én képtelen vagyok alapozni bármit is. Ilyen "miattam halt meg" vagy "miattam került intenzívre" gondolatmenet fel se merül bennem, ha vki tart valamitől mondja hogy ne találkozzunk, onnantól én már nem vállalok semmilyen felelősséget - de ez oda-vissza igaz, ha én odamegyek, egy pillanatig nem okolnám a másikat ha megfertőzne, csak magamat, hogy miért mentem oda, hiszen a saját, önálló döntésem volt, semmi kényszer.
És ebben azért nyilván különböznek az emberek, az egyéni kockázatvállalási hajlandóságban. Ebben ugysem tudunk megváltozni csak azért, mert fórumon leírja valaki, hogy hülyék vagyunk mert nem így kell érezni/gondolni, én sem a meggyőzés szándékával írok hanem megérteni szeretném a jelenséget, úgyhogy bocs ha túl offense voltam a hsz-ekben. Ez twofatcat-nek is írom.
-
Sped
aktív tag
válasz
#86564352 #57218 üzenetére
Ahány élethelyzet, annyi variáció... én ha látni akarom a szüleim, fel kell ülnöm egy vonatra és 3 órát kell utaznom. Édesmindegy, hogy tesztelek-e vagy sem, a hazaút alatt bármit összeszedhetek. Két hete voltam otthon, volt kis torokkaparás, telefonban megemlítettem, anyum válasza erre az volt, apád is náthás, gyere nyugodtan. Mindenkiben van három oltás, ettől még lehetünk betegek. Ezzel mindenki tisztában van, és a kockázatokkal is, de összességében elhanyagolhatónak értékeltük, így döntöttünk. Nem történt semmi, mindenki meggyógyult azóta, semmi komoly nem volt. Ezt csak azért meséltem el, mert nyilvánvalóan teljesen másképp állunk hozzá az életnek ehhez az aspektusához, te olyan dolgokon problémázol ami nálunk fel sem merül problémaként. És igen, az én szemszögemből te gondolkozol full végletekben, mert egy szimpla találkozó előtt is tesztelsz, ami számomra elképzelhetetlen (és a fenti eset miatt értelmetlen is).
-
Sped
aktív tag
Így van, az oltási sor végével ennek aztán végképp nincs jelentősége... ha majd lehet menni negyedikért ésazt mondják hogy az kell mert tudományosan bizonyított, hogy sokkal jobban védve vagy mint hárommal, akkor meg el kell menni és megint letudva a dolog, és megint 'hótmindegy, milyen az antitest szinted, mert olyan amilyen, ez is számillió dologtól függ, ami megint egyedi és az okok nagy részét itt sem ismerjük, szóval szintén lottó. Az ilyen dolgokon meg kár vekengeni.
-
Sped
aktív tag
Teljesen megértem, az külön ciki, hogy orrba-szájba tesztelés mellett sem lehet eltalálni, hogy épp mi van benned vagy a gyerekben... innentől kezdve akár még hamis biztonságérzetet is adhat egy fals negatv eredmény. Az a tuti, ha tünetes vagy, akkor beteg vagy. A többi max. a szakembereknek érdekes, de nem átlagjózsinak.
Az antitest szint mérést szintén nem értem, ez kb. megint csak a saját ego megnyugtatására szolgál, hogy lehessen lobogtatni egy papírt, miszerint az "enyém nagyobb", tipik f.szméregetés. Ja és persze ezért is fizetni........
-
Sped
aktív tag
Mit számít az hogy mit tudunk az omikron long hatásairól ha az az alapállás, hogy úgyis végigmegy mindenkin? Elkapod, aztán majd kiderül hogy lesz-evmi long vagy nem. Ugyis lottó az egész, mert senki nem tudja mitől függ. Amit tenni tudsz, hogy beoltottad magad háromszor. Ha ez megvan, akkor utána jön a lottó. Az esélyeid meg elég jók, mert csak pár százalék sínyli meg súlyosabban. Szóval nem értem az aggodalom okát. Majd ráérsz akkor aggódni ha baj van, addig csak pszihésen rombolod magad és a környezeted.
-
Sped
aktív tag
válasz
Chesterfield #57158 üzenetére
de nem én akarok az lenni, aki majd lefertőzi a gyereket. Fertőzzön le ő engem.
Mintha nem lenne teljesen mindegy...
#57159 Parci A gyerekekkel kapcsolatos szabályokat nem követem, mert nincs gyerekem, így már azért értem a tesztelési kényszert. De ebben a topikban is vannak tesztelési hobbisták, akik hegyekbe halmozzák a gyorsteszteket és tesztelgetik magukat mintha más szórakozásuk már nem is maradt volna.
#57161 twofatcat
Kifelejtetted azt a forgatókönyvet, hogy nem vagy beteg, de éppen tünetmentes fertőzőként szervezel nagyszülőkkel vasárnapi ebédet, kifogja a gyerek a long covidot...
Tünetmentes fertőző... ezt értelmezni sem tudom, mert ezen az alapon mindenkinek ülni kéne otthon a s.ggén. Ezen már rég túlléptünk. Ha tünetmentes vagyok, akkor egészségesként tekintek magamra. Hogy a fenébe maradnék otthon, ha SEMMI nem utal arra hogy beteg vagyok? Nyilván úgy fogok viselkedni mint minden más egézséges ember és teszem a dolgom, megyek ahova kell és kedvem van. Védekezni lehet maszkkal és oltással is, ez engem már nem érint más vonatkozásában. -
Sped
aktív tag
Én nem értem ezt a nyakra főre tesztelést... ennyi pénzt elb.szni ezekre.
Ha beteg vagy otthon maradsz, sztem akkor már tökmindegy épp milyen vírus fertőzött meg... Ha meg olyan bajom van hogy már orvost hívok akkor meg tesztelnek ingyen. Engem konkrétan az elmúlt 2 évben kettő alkalommal teszteltek, egyszer orvos rendelte el mert mandulagyulladásom volt (negatív), egyszer meg gyorstesztelnem kellett egy céges rendezvény előtt (negatív), de ezt a cég fizette. -
Sped
aktív tag
Van egy olyan érzésem, hogy a járvány után azt a következtetést tudjuk levonni, hogy a magas halálozás nem járványügyi intézkedések kérdése, hanem az eü alapállapotától függ: ahol több orvos van és motiváltabbak a dolgozók, ott hatékonyabb az ellátás, ahol meg nem, ott kevésbé, hiszen túlterheltek, fáradtak. Ahhoz hogy a magar eü hátrányát le tudja dolgozni azzal, hogy időben elnyújtja a járvány lefutását, ahhoz aránytalanul súlyos és hosszú korlátozó intézkedéseket kellett volna bevezetni. Ugyanakkor amikor nagy szigor volt (tavaly télen), akkor sem javult érdemben a halálozás, sőt emlékeim szerint akkor kezdtünk feltörni az élvonalba. Ez pedig úgy kapcsolódik ehhez a grafikonhoz, hogy a tesztelési számok nem túl relevánsak ebből a szempontból, hanem pusztán statisztikai érdekességek, mert pontosabban mutatják a járvány dinamikáját.
-
Sped
aktív tag
válasz
South Velen #55107 üzenetére
Naponta százezrek BKV-znak, ha nem tűnt volna fel.
És egyáltalán nem biztos hogy elkapja, én fél éve mindennap BKV-zok, bár nem munka miatt, hanem mertcsak, de még mindig nem sikerült. Persze 3 oltás megvan. -
Sped
aktív tag
válasz
Dare2Live #54812 üzenetére
Jó de ez már az elején látszott hogy az omikron sokkal enyhébb, mint a delta, hiába többszörös a fertőzés a kórházban kezeltek és a halottak megmaradtak a delta szintén vagy még azt sem éri el. Ezért nincsenek különösebben korlátozások sem, mert felesleges, a 2-3 oltással már flu-ra szelídült, amit eddig is lábon hordott ki a többség, meg néhányan belehaltak de hát ez már aztán végképp nem éri el az ingerküszöböt. Kis torokfájással és taknyos orral dolgozni is lehet. Most mivel neve van az új betegségnek ezért többen maradnak otthon nátha szerű tünetekkel, pár év múlva amikor már nem nevezik nevén a betegséget, coviddal is ugyanúgy mennek dolgozni mert azt sem tudják hogy covidosak, csak "van valami náthám, nem nagy ügy". Esetleg lázasan otthon marad.
Ha pedig ebbe a fázisba lép át ez a járvány, akkor tesztelésre meg kontaktkutatásra meg végképp nincs szükség, tesztelni max. eü statisztikák gyártása miatt lesz szükség mint korábban flu-nál, és végre eljöhet a békés egymás mellett élés korszaka.
-
Sped
aktív tag
-
Sped
aktív tag
válasz
#32839680 #54267 üzenetére
Egyik kolléganőm Iqost is nyomja meg a sima cigit is...
Valójában a sima cigi helyettesítő más megoldások is tovább táplálják a függőséget, ilyen szempontból tökmindegy. Meg pénztárca szempontjából is, hiszen kb. ugyanannyiba kerül. Talán nem káros annyira az Iqos. De azért érdemes lenne letenni. Én az elején azt csináltam, hogy már hó elején félretettem azt a pénzt, amit amúgy egész hónapban cigire költöttem volna, és hó végén meg jól elbasztam mindenféle ruhára meg felegesleges dolgokra
Aztán már erről is leszoktam.
-
Sped
aktív tag
válasz
attiati #54222 üzenetére
Aszalt gyümölccsel óvatosan kell bánni, ahogy mondod.
Egyébként tényleg a leszokás itt a legfontosabb, ami fejben dől el. (pótold nyers zöldséggel, gümölccsel, meg guríts le 2-3 deci vizet, tele gyomorra kevésbé kívánod a kaját).
Kurva kemény dolog, párom küzd ezzel, mármint a nassolásról leszokással, tisztára olyan tüneteket produkál mentálisan, mint én amikor a cigit tettem le.Fizikálisan viszont nem, de a mentális része a nagyon kemény.
-
Sped
aktív tag
Ha az überszupererős delta variánst simán megúsztam, akkor most minek egy első generációs Pfizerrel hadakoznom, ami a jövőbeni variánsokkal, ami pl. nyáron lesz már úgy sem bánik el, hiszen jelenleg fejlesztik az omikronos, ami jobban kompatibilis lesz bármilyen variánssal.
Vagy minek rinyálsz ennyit és miért nem adatod már be a harmadik oltást (tökmindegy mit), legalább már túl lennél rajta, nem kell agyalni hogy menyire éri meg, kell-e vagy sem, mennyi lesz az antistest és mikor, csak benn van, fel van nyomva a védekező szint, kész, mehetsz dolgodra, könnyebb lesz az életed.... ha nem kapod el, akkor is jó, ha elkapod, akkor meg te mindent megtettél, rövidre lehet ezt zárni, lapozzál. -
Sped
aktív tag
válasz
bigdady #52932 üzenetére
Jaja edzőterem nekem is van 4 alkalom kb., ahová BKV-val megyek.
Mozi, Aquaworld, fürdő, étterem és pl. ma bemegyünk az irodába is, hogy dumcsizzunk meg közös ebéd. (miközben marad a full HO március 31-ig, ezt tegnap küldték körbe. ami persze jó, mert sokkal több dologra van időm napközben.)
-
Sped
aktív tag
válasz
#32839680 #52927 üzenetére
Dettó... amúgy mióta tavaly feloldották a korlátozásokat, azóta én minden szemponból a vírus előtti életemet élem, mínusz a bulik, azokról teljesen leszoktam, nem is hiányoznak, ja meg nem cigizek már.
Persze követem a híreket, de szinte csak ezt a topikot görgetem végig reggelente, cikkeket már nem is olvasok.
-
Sped
aktív tag
Nem eszek péksütit egyáltalán, főzni meg friss dolgokból szeretek.
A hús lefagyasztással mindig az a bajom, hogy elfelejtem időbe kivenni hogy kiolvadjon aztán csak szenvedek vele hogy mikorra lesz jó, inkább olyan húst veszek ami még eláll hűtőben 3-4 napig és az alatt találom ki mikor csinálom meg. Gyümölcs, zöldségből elég sokat eszünk itthon, nem tudom hol felhalmozni itt panelban, konyhában nincs hűvösebb rész, erkélyen meg nem fogok krumpliszsákokat tárolni, az nem arra van. Úgyhogy azt is inkább frissen veszek. Én amúgy is szeretek boltba járni, vásárolni.Mióta 100% HO-van már a boltba járás is élményszámba megy.
-
Sped
aktív tag
Együttélés:
Épp beüt az omikron, az országok mégis sorra csökkentik a karantén idejét
Egy példa arra, mennyire fontos, hogy olyan intézkedések legyen érvényben, amit az emberek többsége elfogadhatónak/arányosnak tart:
Rochelle Walensky, a CDC igazgatója a CNN-nek azt mondta, részben azért csökkentették a karanténidőt, mert alig volt, aki betartotta volna a tíz napot, és a fertőzések számának emelkedésével szerettek volna olyan ajánlást kiadni, amit az emberek nagyobb eséllyel hajlandóak betartani, és tényleg otthon maradnak abban az időszakban, amikor a legnagyobb eséllyel fertőznének.
-
Sped
aktív tag
BUÉK
Tegnap/ma daráltam le, témába vág, elég jó, gondoltam beajánlom, hátha vki kedvet kap hozzá
The Hot Zone: Official Trailer | National Geographic
Az első szezon egy 1989-es esetről szól, amikor egy restoni létesítményben (Virginia, US) elszabadul a majmok között egy, az ebolához kísértetiesen hasonló vírus, ami embereket is megfertőz. Néhol kicsit túl van dramatizálva, de baromi élvezetesre sikerült. A második szezon is kijött már, Anthrax címmel, szintén 6 részes. A legismertebb videótékából beszerezhető.
-
Sped
aktív tag
válasz
#32839680 #50661 üzenetére
Erre sajnos csak cinikus válaszokat tudnék adni, amit most nem fogok leírni, mert nem szeretnék sértő lenni és elviccelni a problémádat, ugyanakkor szerintem te is beláthatod, hogy amíg a többség igénye inkább az, hogy plázázhasson és szilveszterezhessen, addig eltoltja magától azt az összefüggést, hogy esetleg ő is pórul járhat nagyon könnyen és nem is biztos hogy a covid miatt hanem azért, mert hasonló cipőben jár mint te csak ezt nem gondolja végig. Szóval tudám ezt hosszabban fejtegetni, de sztem érted. Két év alatt eljutottunk odáig, hogy az országok - bevallva/bevallatlanul - nem a vírus legyőzőését, hanem a vele való együttélés lehetőségeit keresik. Vhol ezt kisebb, vhol ezt nagyobb áldozatvállalás mellett képzelik el.
-
Sped
aktív tag
válasz
Csatravi #50651 üzenetére
A határok zárásával kapcsolatban végre be kéne látni, hogy full értelmetlen. Úgyis van egy csomó kivétel, mert az áruszállítás nem állhat le (látjuk mekkora galibát okoz már egy kis zavar is a rendszerben), ez pedig több millió ember mozgását követeli meg és a többi ilyen-olyan indok miatt jogos kivételről még nem is beszéltem. A szigorítások országosan eltérő mértékűek, így az utazni vágyók is többnyire a kisebb ellenállás felé haladnak, oda utaznak az emberk ahol enyhébbek a szabályok. Vhol pedig mindig enyhébbek, mert a hónapokon, éveken keresztül senki nem zárkózhat be, vagy élve felfalják egymás az állampolgárai. (túlzok nyilván). Papíron tök aranyos, hogy mindenkinek egységesen kellene cselekedni, meg az elején így meg úgy kellett volna, persze, ezek így fotelben kiokoskodva nagyon szép elméletek, de a gyakorlatban ez nem megvalósítható, két éve nem megy, a következő két évben sem fog. Aki ezen erőlködik, az csa pár héttel hónappal etolja a nyilvánvalót és tökfeleslegesen szivatja a saját állampolgárait.
-
Sped
aktív tag
válasz
Ringman #50134 üzenetére
Politikai akarat azért nincs rá vagy azért egyre kevesebb, mert a társadalmi nyomás ellentétes irányba hat. Az, hogy az értelmiség egy részét zavarja pár ezer halott, az emberek többségét nyilvánvalóan nem. És ott a másik oldalról a jogos érv, hogy az állam ne lehetetlenítse el egzisztenciálisan a polgárait azzal, hogy megtiltja nekik a munkavégzést és korlátozza őket az egészségügyi ellátáshoz valő hozzáférésben. A korlátozások ott maradnak fenn a legtovább, ahol történelmileg stabilabb a bizalom a kormányzat felé + pénzzel fizetik meg a társadalmi tűrés árát.
-
Sped
aktív tag
Ne haragudj de az oltatlanok nem hatnak meg. Régóta elérhetò az oltás, lehet védekezni. Az ellátórendszert pedig nem kell félteni.. ha a hivatalos álláspont az elengedés lesz, akkor nem lesznek covid miatti átcsoportositasok es osztálybezarasok,hanem beáll majd egy normal szinte az intenziv. Lehet ott majd kicsitfejleszteni kell meg vegre rendbe tenni pénzzel az egeszet de még mindig olcsóbb lesz mint össze vissza intezkedéseket hozni, lezárni, nyitni, amiket senki nem akar már se követni, se betartani.
Új hozzászólás Aktív témák
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Kezünkben a Honor Magic V5
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Star Trek
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad P71 - i7-7820HQ I 64GB I 512SSD I FHD I Nvidia 6GB I W11 I Cam I Garancia