Hirdetés

2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-23 16:02:28

LOGOUT.hu

FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#8051) Donki Hóte válasza cappa72 (#8046) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Ez sajnos általános probléma a legtöbb szolgáltatónál :(

A biztosítómtól kaptam egy levelet, hogy -91 Ft tartozásom van. Dilemmáztam, hogy a minusz 91 Ft az tartozás, vagy túlfizetés, de mivel küldtek csekket, ezért gondoltam, hogy tartozás, át is utaltam nekik 91 Ft-ot.

Három hét múlva jött a következő levél, hogy immár -182 Ft tartozásom van, persze megint küldek csekket :O

Hihetetlen, hogy képtelenek egy egyszerű algoritmussal érthetővé változtatni a leveleket és nem küldözgetni csekket abszolút feleslegesen :K

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#8052) asdf_ válasza Donki Hóte (#8051) üzenetére


asdf_
veterán

Eleve, 2-4 ezer forint alatt csekket küldeni baromság. Kb. 100-200 Ft a levél, 250 körül lehet a posta (nem tudom, évek óta nem adtam fel boítékos levelet), a csekk befizetési alapdíja, meg szintlén 200 ft körül van plusz a százalék.

Negatív összegben amúgy nekem eddig a pénznem megjelölése nélküli

326-

volt. Igen, az előjel a szám mögött volt.

(#8053) Livius


Livius
őstag

Van valakinek tapasztalata, hogy a fővárosi vízművektől hogyan kell túlfizetést visszaigényelni? Honnan lehet hozzá szerezni bármi PDF nyomtatványt és hova kell küldeni?

Kb. 12 ezer forintról van szó, szóval ez azért gondolom visszakérhető.

Gigabyte GA-Z170-D3H, Intel Core i7-7700K, Corsair Vengeance 2x8GB DDR4-3600MHz, Intel 545s 256GB SSD, EVGA GeForce GTX 1060 GAMING 6GB

(#8054) Brandynew


Brandynew
őstag

Sziasztok,

Az mennyire igaz, hogy a meglévő radiátoraim, amelyek most elegek a fűtéshez és gázkazánra vannak rákötve, nem lennének elegek egy hősszivattyús rendszerhez?

(#8055) korcsi válasza Brandynew (#8054) üzenetére


korcsi
veterán

Az attól függ, jelenleg milyen előre menő hőfokkal fűtesz.

Ha 50 fokos az előre menőd, mert kondenzációs kazánod van akkor jó lehet.

[ Szerkesztve ]

referencia 5700(XT) plexi ARGB-s blokk eladó!

(#8056) pjen válasza Brandynew (#8054) üzenetére


pjen
félisten

Ki kell próbálni, ha negyven fokos vizzel befűt a gáz kazán, akkor a hőszipka is be fog.Tud a szivattyú melegebb vizet is, de több helyen megkérdeztem azt mondták akkor már nem olcsóbb mint a gáz.

(#8057) Gallmix válasza Donki Hóte (#8051) üzenetére


Gallmix
aktív tag

Nálunk egyelőre eon összesítő volt. Gáz, víz leolvasás, éves elszámolás még nem volt.
De eonnál szintén volt mínusz rész. Utána már rendes számlázás jött.

[ Szerkesztve ]

(#8058) Donki Hóte válasza pjen (#8056) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Tavaly ősszel a nagy rezsipara idején visszavettem a kazánon az előremenő vízhőmérsékletet 45 fokra, nem volt gond a szobák hőmérsékletével, persze ehhez kellett a gondosan megcsinált hőszigetelés (meg persze az átlagosnál jóval melegebb tél :) ).

40 fokos víz az már eléggé gyengusz, olyan vízzel szerintem csak akkor lehet fűteni, ha extra jó a hőszigetelés a házon, meg persze ha a család megelégszik 19-20 fokos belső hőmérséklettel, mert azért kell egy hőlépcső ahhoz, hogy a radiátorokon átfolyó víz leadhassa a benne lévő hőmennyiséget. Sőt, lehet, hogy a radiátorokon megjelenő spontán légáramlat már nem is lenne elég a fűtéshez, kell valami kis ventillátoros rásegítés a megfelelő levegő-körforgás kialakításához.

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#8059) pjen válasza Donki Hóte (#8058) üzenetére


pjen
félisten

Pont erről irtam.40 fokos vizhez padló fűtés kell, legtöbbször.

(#8060) dobolan válasza Donki Hóte (#8058) üzenetére


dobolan
senior tag

Nálam max 42 fokos az előremenő (felső korlát), eddig minden évben megfelelt 2016-tól. Átlagban leginkább 37-38 fokra szabályoz. Radiátoros szobák is vannak, direkt túl lett méretezve a hőleadó felület. 22 fokra állítva se megy folyamatos üzemben. Szigetelés 16cm.
A hőlépcső meg van, mert mellette vannak padlókörök is. De ha csak a radiátorkörök mennek, akkor sem vettem még észre problémát, leadja a hőt.

(#8061) otapi válasza Donki Hóte (#8058) üzenetére


otapi
tag

Nálam kondenzációs kazán lett rárakva régi vascsöves/radiátoros rendszerre. A legtöbb radiátor lett lecserélve újra, de még mindig van egy régi nagy vasradiátor a rendszerben, meg persze az eredeti csövek. Semmi padló vagy mennyezetfűtés. Állandó 23.5 fok van, nem játszunk a napi lehüléssel és felfűtéssel, ezért csak szinten tartó fűtés kell. Az előremenő külső hőmérséklet függő egy görbe alapján megy, de 5-10 foknál is 40-42 fokos csak az előremenő. Csak mínusz 5 alatt megy 50 körülre, de mikor volt tartósan mínusz 5 alatt? Kádárkocka, 12cm-es szigetelés, meg 3 rétegű ablakok, már 13 éve így megy.

(#8062) asdf_


asdf_
veterán

Szerintem azt felejti ki mindenki ennél a sokmillió fokos radiátorról alacsony hőmérsékletű hőszivattyúra ugrunk dolognál, hogy azért 60-65 fok fölé jó szívvel nem tekeri az ember a fűtővíz hőmérsékletét, jellemzően nincs is szükség rá, mert a HMV miatt masszív pluszban van a fűtőteljesítmény és még így is amikor nincs extra hideg, 10-15 percenként bekapcsol a gázcirkó 5-8 percre. Na most ha a 60 fokból csinálunk 45-öt, amit hőszivattyú állít elő, abból mi lesz? Ha onoff lenne, akkor 5 perc szünettel kapcsolna be 10-15 percre? Ha folyamatosan megy benne a meleg víz, szerintem visszahozza azt, amit elveszt a hőmérsékleten. Na meg rakás helyen van még hőszigetelés előtti igényekhez felrakott hatalmas radiátor (néha még hőszig nélküli igényhez is nagy (nálam pl. 15 m2-re egy 180x50-es DK van)), én azt tippelném, elég sok esetben simán menni tud a régi radiátorokkal.

(#8063) volandy


volandy
senior tag

Villanyóra-gázóraállást diktálom, ilyenkor nyáron kicsit többet szoktam diktálni, jönnek, a szar idők akkor van egy kis tartalékom. Kaptam egy levelet, hogy jönnek villanyórát cserélni. Puff neki! Van kb: 300kw plusszom. Ilyenkor? Visszafizetik? Esetleg rumlit csinálnak belőle? Nem szeretném, hogy ha átállítanának átalánydíjasra!

(#8064) Donki Hóte válasza otapi (#8061) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Itt van egy radiátor hőteljesítmény-leadást számoló táblázat.

Ha beütöm azt, hogy a radiátorba 42 fokos víz megy bele (a visszatérő 35 fokos), a szobahőmérséklet 23 fokos, akkor egy 2600 mm hosszú (600 mm magas) lemezradiátor által leadható hőteljesítmény 0,51 kW.

Itt meg van egy fűtési teljesítmény igényt számoló táblázat.

Ezek szerint egy 20 nm alapterületű, 2,8 m magas, jól hőszigetelt házban lévő szoba hőteljesítmény igénye 2,2 kW.

Vagyis lemezradiátoros fűtés esetén az általad megadott előremenő vízhőmérséklet mellett az általad jelzett szobahőmérséklet esetén 4 db 2600 mm hosszú radiátorra van szükség ahhoz, hogy egy 20 nm-es szoba felfűthető legyen :(

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#8066) otapi válasza Donki Hóte (#8064) üzenetére


otapi
tag

Az fel sem merült benned hogy az általad belinkelt fűtési teljesítményt számoló cucc a hibás - vagy legalábbis hiányos? :)

Megnéztem, de nem lehet megadni sem külső hőmérsékletet, sem az induló, sem a célzott szobahőmérsékletet, és a választható három szigetelt kategória is ki tudja mit takar. Ezek nélkül a paraméterek nélkül eleve nem lehet hőigényt számolni.

Teljesen véletlenül egy kazánokat áruló oldalon van, nyílván érdekük hogy minél nagyobb teljesítményt
vásároljon az egységsugarú vásárló.

(#8067) Donki Hóte válasza otapi (#8066) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Tessék, itt egy precizebb kalkulátor.

Ebben is az jön ki, hogy az általad megadott szigeteléssel egy 20 négyzetméteres szoba fűtésteljesítmény igénye kb. 2 kW, de ha a legszuperebb szigetelést vesszük, akkor is kb. 1,5 kW.

Ebből nekem az jön le, hogy 42 fokos előremenő vízhőmérséklettel csak padlófűtéssel lehet 23,5 fokot elérni a szobában, radiátorokkal semmiképpen.

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#8068) korcsi válasza Ringman (#8065) üzenetére


korcsi
veterán

Link javítva.

referencia 5700(XT) plexi ARGB-s blokk eladó!

(#8069) hodostamas válasza Donki Hóte (#8067) üzenetére


hodostamas
addikt

Átlagosan szigetelt kadarkocka, 14nm es szoba. 1db 1.2m-és radiátor kifuti 40-42 fokos előremenovel olyan 5 fokig. Alatta már emelni kell, - 5 alatt inkább 45-50 között attól függ mennyi ideig tart a hideg.

22-23 fokot szeretjük. Mindig annyira van allitva az eloremeno hogy a kazán minél többet menjen és keveset kapcsoljon.

Ui: faval befutve 60-70 fokos előremenovel szauna a ház 1 óra alatt :DD

(#8070) Donki Hóte válasza hodostamas (#8069) üzenetére


Donki Hóte
veterán

42 fokos előremenő vízhőmérséklet mellett egy szokásos kivitelű 1200 mm hosszú lapradiátor kb. 400 watt hőteljesítményt tud leadni, ha ez elég a szoba felfűtéséhez, akkor nagyon jó a hőszigetelés :R

Csak összehasonlításként: egy ember hőleadása, ha egy fotelben ülve könyvet olvas, akkor kb. 100 watt. Vagyis ha négyen ültök a TV előtt, akkor már nem is kell a szobába fűtés, mert a 4 ember meg a TV bőven befűti az adott szobát :K

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#8071) Attila2011 válasza Donki Hóte (#8067) üzenetére


Attila2011
aktív tag

Ez nagyon nem precíz, erősen túlméretezi...
Vannak a WinWattnak ingyenes (céges) változatai, azzal már ki lehet számolni, teljesen precíz az se lesz, de méretezni tökéletes.

(#8072) balojazz válasza korcsi (#8068) üzenetére


balojazz
aktív tag

Anno én is sokat töprengtem, melyik a jobb, míg arra jutottam, jobb a diktálás mindig. Főleg, ha állandóan az adott havi jelleggörbeérték alatt tudsz maradni. Egy darabig figyeltem, mennyire közelítem az értékeket, de látva, hogy semennyire, megmaradtam a diktálásnál. Hadd jöjjenek nyáron azok az 1500-as számlák, januárban meg a 13-14 ezresek.

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#8073) Gallmix válasza korcsi (#8068) üzenetére


Gallmix
aktív tag

pont akartam linkelni megelőztél...

Lényeg, akinek tavasszal - nyáron van az elszámolása az megszívhatja.

(#8074) otapi válasza Donki Hóte (#8067) üzenetére


otapi
tag

Csak magamat tudom ismételni: külső hőmérséklet, valamint az induló és célzott szobahőmérséklet nélkül nem lehet hőigényt számolni. Hőleadáshoz meg még kellene a felfűtés idő is.
Minden paraméter ugyanaz, csak a külső hőmérsékletet határozom meg, pl. 30 fokban. Mindenféle fűtés nélkül is el lehet érni 24 fokot, sőt... Mégsem javasolja a számításod hogy nulla fűtés kell, úgyhogy valami hiányzik belőle.

Leírtam a 13 éves tapasztalatomat fenn, ezalatt előfordult mínusz 15 fok is időnként. Azt is írtam, hogy az előremenő külső hőmérsékletfüggő, tehát külső -15-ben nem 42 fok, hanem magasabb, úgyhogy ne almát hasonlíts a körtéhez.
Ha a valóság (13 év tapasztalata) és a számítás nem egyezik, akkor biztos lehetsz benne hogy nem a valósággal van a gond.
Az is tapasztalat hogy a szakik feleslegesen túlméretezik a hőigényt. Elég ehhez az is ha -20* fok külsőre számolják ki hogy mennyi hőigény kell a ház nulla* fokról 23* fokra való felfűtésére fél* óra alatt:
- a valóságban egy normálisan szigetelt fűtött ház akkor sem megy 16 fok alá, ha napon belül időzített a termosztát, nemhogy ha állandó hőfokot tartunk
- a valóságban nem kell fél óra alatt felfűteni a házat, elég fél nap. Vagy 24 órában állandó hőmérsékletet kell tartani, mint nálunk
- a valóságban nem volt -20 fok 24 órán keresztül már nagyon sok éve.

* ezeket a számokat csak betippeltem, mert egyetlen belinkelt számításod sem részletezi hogy milyen külső és belső hőmérsékletre, mennyi idő alatt méreteznek (amihez képest a saját leírásuk szerint még túl is méreteznek)

[ Szerkesztve ]

(#8075) dobolan válasza Donki Hóte (#8064) üzenetére


dobolan
senior tag

A radiátoros linkedet használva 42/36; 22 fokra is dob ki olyan 2/3 rétegű radiátort, amiből 1 darab elegendő. 2Kw cél hőteljesítmény szükségletet állítottam be, de ez szinte biztos, hogy -15 fok kinti hőmérsékletre értendő.
Nekem az egész ház számolt hőigénye 7,3 Kw , 22-(-15) dT-re. Jól szigetelt, nettó 125nm-es. Ebből 20nm-re 1168W jut.
Az meg a másik, hogy nem tudom mikor volt Magyarországon legutóbb tartós -15 fok...

(#8076) pjen válasza dobolan (#8075) üzenetére


pjen
félisten

Ezeknél a hő igény számításoknál azért sok mindent figyelembe kell venni. Hányan laknak a lakásban, bent szárítják esetleg a ruhát, mennyi növény van a lakásban, szellőztetési szokások. Mennyire szeretnek itt- ott penészes lakásban lakni. Nekem van egy öreg fűtésszerelő rokonom szerinte 50W/légköbméter szinte mindenhol megfelelő.

(#8077) axioma válasza pjen (#8076) üzenetére


axioma
veterán

A "szinte mindenhol megfelelo" azt jelenti, hogy a keves felujitott / ujonnan epult egyikeben sem. Vicces is lenne ha 12kW messze nem tudna kifuteni egy 100m2-es hazat (2.7m belvilaggal szamitva).
Raadasul a hulladekho a kadar-kockanal lehet hogy elhanyagolhato es/vagy elviszi hogy mindenhol szelel, magas a flitracios veszteseg, de jol szigeteltnel azert mar jelentos.
PH-nal meg ugye 1 gyertya per m2 per ev.

(#8078) elfelejtette válasza dobolan (#8075) üzenetére


elfelejtette
veterán

Nálunk (Debrecenben) 2017 január volt az elmúlt 10 év leghidegebb hónapja.
Azon belül is 7-e volt az a nap, mikor a napi maximum is -11 fok volt.

Első oszlop: napi átlag hőmérséklet.
Második oszlop: napi maximum hőmérséklet.
Harmadik oszlop: napi minimum hőmérséklet.

"Nagyon jó dolog fontosnak lenni, de még fontosabb dolog jónak lenni."

(#8079) blizzrd


blizzrd
aktív tag

Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni, hogy ne gyújtsam fel az MVM-et. Május közepén van a leolvasásunk. Tavaly augusztusban nem diktáltam (számomra nem volt egyértelmű, hogy mi is az értelme), csupán az átalány m3-t beállítottam 143 m3-re, így beleférek a keretbe. Minden hónapban jegyzem az óraállást és augusztustól augusztusig benne voltam a kedvezményes keretbe.
Most viszont a következö számla jött: 07.10-08.09-ig szól a számla. A 07.10-07.31 közötti rész 1/3-át piaci áron kell fizetni, majd 08.01-08.09 közötti rész megint I. Árkategóriában, és dupla annyi a számla mint a június, júliusban. Egyrészt ez mi a bánatosat jelent, másrészt ezt akkor hogyan fogják számlázni a következő hónapokra? Lehet most rögzíteni óraállást? Vagy hogyan tudnám úgy megcsinálni, hogy továbbra is az eddigi árat fizessem a 143 m3-re (ez kb 15ezer forint)?
Köszi

(#8080) balojazz válasza blizzrd (#8079) üzenetére


balojazz
aktív tag

Röviden: gyújtsd föl. Hosszabban: az utóbbi napokban-hetekben sok magyarázó cikk jelent meg a hírportálokon, olvasd el, trükkös. Én nem akartam megérteni, tl:dr. De te majd elolvasod, és megérted. Vigasztalni ugyan nem fog, de megérted. A konyhanyelven átalánynak nevezett egyenletes díjfizetés szopás. Jobb diktálni, és a jelleggörbe alatt maradni mindig, akkor nincs baj.

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#8081) Gallmix válasza balojazz (#8080) üzenetére


Gallmix
aktív tag

itt az egyik ilyen cikk

Nem az átalány a szívás, hanem a májusi leolvasás. Mire neki leolvassák elfogyott a készlet, ezért ezzel fognak számolni. Ha ősszel van a leolvasása akkor semmi nem fog történni mert van kerete és csökkentett árral fognak számolni.

Tehát akinek tavasszal, vagy nyáron van és beleesik a rosszabbik variációba nekik tényleg érdemesebb havonta diktálni*. Mindenki másnak meg end of story. Nincs semmi látnivaló. Legalábbis a cikk alapján ezt szűrtem le.

Nálunk villany számla volt nagyobb a leolvasás után, de csak azért, mert korábbiakhoz képest eltérő fogyasztás volt. Gáz majd ősszel esedékes.

* A korábbi magas fizetésre elszámolás után esetleg részlet fizetés kérése.

augusztustól augusztusig benne voltam a kedvezményes keretbe.
Ha májusba olvassák le és augusztusban nem diktáltál akkor neked májustól másig tart az év, szerintem.

[ Szerkesztve ]

(#8082) blizzrd válasza Gallmix (#8081) üzenetére


blizzrd
aktív tag

Lehet én vagyok helikopter de ez az egész egy óriási nagy faszság. Lehet én nem értem de ha éves viszonylatban van egy keret, akkor mi a pics@ fogy el a nyárra. Biztos velem a baj, hogy egyszerű parasztgyerekként nem találom benne a logikát. Az sem világos, ha az egyenletes részszámla fizetöknél miért releváns a jelleggörbe? Illetve arról sem ir semmit, aug 1-től miért újra a rezsicsökkentett áron számol..
Ez netto pénzlehuzás szerintem...
Van amugy lehetőség így évközben elszámoló számlát kérni vajon?

[ Szerkesztve ]

(#8083) balojazz válasza Gallmix (#8081) üzenetére


balojazz
aktív tag

Én csak addig voltam hajlandó elmenni a megértésben, hogy a jelleggörbe mindig játszik, viszont diktálósoknál csakis az játszik. Ott mindegy, mikor van az éves leolvasás: ha minden hónapban jóval alatta vagyok, akkor definíció szerint a szummának is alatta vagyok, meg minden egyéb időarányos átlagolás határértékének. Nekem ennyi elég volt. A többit értsék meg az átalányosok meg a határérték közeli használók meg a túlfogyasztók meg az ufók. Még annyit megtettem az ügyért, hogy bejelentkeztem a nagycsaládos keret plusz 600 m3-ére, de ez már beteges túlbiztosítás, mert a 600-at sem érjük el, nemhogy a 2400-at.

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#8084) Gallmix válasza blizzrd (#8082) üzenetére


Gallmix
aktív tag

Nyáron nincs fűtés. A keret pedig arra van. (csökkentett ár).

balojazz, ha havonta diktál az a "legtisztább" mert ott pontosan meg van mennyit fogyasztottál. Az általánynál, meg nincs meg, hogy adott hónapban mennyi volt. Ezt utólag számolják ki, valamilyen módon. Ami nem biztos, hogy egyezik teljesen a valósággal. Tavaly 990 ft volt nálunk az eltérés, így egész jól megtippelték.

[ Szerkesztve ]

(#8085) blizzrd válasza Gallmix (#8084) üzenetére


blizzrd
aktív tag

Milyen keret? Komolyan elmennek a bús picsába. Minden hónapban rögzítve van az óraállás, és 1x logtam ki a jelleggörbe mennyiségéből és éves viszonylatban is 200m3-rel a határ alatt vagyok. Akkor nekem nem jön ki a matek hogy mi a bánatra számláz ki igy.
Az is érdekes, hogy az éves fogyasztás (az ideiből kivonom a tavalyi záró óraállást) az x, de az idei végszámlán már x+20m3 szerepel (gondolom ö hömennyiségben számol ami megint csak egy faszság( mert az ora sem abban mér).
Az megint csak érdekesség, hogy az elszámolon miért bontja 4 különbözö fogyasztási idöszakra az évet, és oda mi alapján becsülget meg fogyasztást. Szerintem ha éves szintem benne vagyok, akkor semmi esetre sem lehetne tulfizetés, teljesen mind1, mikor van az éves elszámolo. Ha 1 honapban használom a kedvezményes mennyiséget a többiben meg nullát akkor sem.
Persze, tudom csak höbörgök, meg helikopter vagyok de a büdös k..va anyjukat.

(#8087) axioma


axioma
veterán

Aki egyenletes szamlat ker, annak a szamlazas feltetelezi az egyenletes fogyasztast, es majusig csak kb. 80%-a hasznalhato el a keretnek tavaly aug 1-tol [v. becsult allasatol].
Ezt volt idejuk leprogramozni... es nem is vilagos, hogy univerzalisan hogy lehet jobbat [pl. aki nem futesre hasznalja csak sokat foz annak meg a jelleggorbes koztes elszamolas lenne a szivatas].

(#8088) Gallmix válasza blizzrd (#8085) üzenetére


Gallmix
aktív tag

esetleg reklamáld meg. :)

A Kedvezményes ár én úgy tudom a fűtési szezonra szól. Ha van is nyárra (hónapokra bontva) az alacsonyabb lesz. Ha nem érzed jogosnak menj be ügyfélszolgálatra beszélj velük.

Amikor kivonod, akkor ne januártól vond ki, hanem az utolsó elszámolástól eltelt időtől.
Májusban volt leolvasásod, de csak most kaptál elszámoló számlát?

", és oda mi alapján becsülget meg fogyasztást."
Ha nincs diktálás akkor becsülni fog. A valóságban nem egyenletesen fogyasztasz.

A cikket olvastad?

[ Szerkesztve ]

(#8089) blizzrd válasza Gallmix (#8088) üzenetére


blizzrd
aktív tag

Igen olvastam. Szerintem kb. nesze semmi fogd meg jol. Ha van arra link, hogy melyik honapokra jár, szivesen elolvasom. Biztosan én értelmezem rosszul, de ha valamire van egy éves keret, akkor az én olvasatomban egy tol-ig idöszakra szolés teljesen mind1, mikor mennyit használok, a végén kell kijönni a mateknak. Szerintem....
Akárhogy számolom, a matek sehogy sem jo.
Mind1, majd a felkészült ügyfélszolgálaton biztosan elmagyarázzák.

(#8090) AssAssynn


AssAssynn
őstag

Sziasztok.

MVM, földgáz, magánszemély.

Átalányt fizetek, havi 42 ezret kb.
Áprilisban volt leolvasás, elszámolás, visszaadtak 150e forintot.
Júliusi számla viszont 120e forintról szól. Ez ugyanúgy átalányszámla lenne, ugyanannyi köbméterrel, mint korábban.
Csak én érzem úgy, hogy valamit ők csesztek el?
Felhívtam őket, azt mondta az ügyintéző, hogy mivel augusztustól augusztusig tart egy szezon a rezsicsökkentett értékkel, ezért abból kifutottam, és az utolsó számlára már nem maradt, ezért lett ilyen magas, mert versenypiacival számolták. Na már most elég fura nem, hogy előtte pár hónappal az elszámolásnál az nem tűnt fel nekik, hogy míg 11 hónapon keresztül egyforma az átalány összege, majd az utolsó hónapra hirtelen felszalad? :F Meg ésszerűen így a nyárra nem is kalkulálhattak azzal sem, hogy hirtelen sokat fogyasztok majd. Szerintetek mit lehetne tenni?

"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)

(#8091) NoOne1976 válasza AssAssynn (#8090) üzenetére


NoOne1976
őstag

Nem, nem csesztek el semmit. Az éves leolvasás és a kedvezményes időszak miatti különbség okozza. 2022. augusztus 1-től a leolvasás időpontjáig érvényesítették a kedvezményes mennyiséget a beállított profilod alapján. Viszont a teljes mennyiség 07.31-ig lett meghatározva (mert egy évre járt). Ha fentmaradt pl. 20m3 a kedvezményes mennyiségből, ezt veszik/vették figyelembe a 07 31-ig levő időszakra. A havi kiszámlázott mennyiség vélhetően több, így az piaci áron ment. Ezt majd visszakapod mikor jön az éves elszámolás 2024-ben.
A megoldás: Leveteted a gavi mennyiséget annyi m3-re, ami még jár kedvezményesen, majd visszaállittatod, ahova szeretnéd, mivel 08.01-el újra indult a kedvezményes év.

(#8092) Gtaati


Gtaati
őstag

Helló Mindenki!

Szeretnénk a kádár kockánk födémjét leszigetelni. A födém saralt, erre menne az üveggyapot. A kérdésem az lenne hogy milyen fóliát lenne érdemes a gyapot tetejére (pl.:páraáteresztő) tenni a pór miatt, hogy ne essen össze a gyapot, illetve alá kell-e, vagy elég hogy a födémet feltakarítom és közvetlenül rátehetem a gyapotot?

Köszönöm! :R

(#8093) Tapsi válasza Gtaati (#8092) üzenetére


Tapsi
addikt

Gyapot alá muszáj párazárást rakni saras födémnél. De ez tényleg normális párazárás legyen!

Gyapot fölé nem kell semmi, ha nem akarod járhatóra csinálni. Ha mégis forszírozod, akkor oda mehet páraáteresztő fólia.

(#8094) Gabesz87


Gabesz87
veterán

Érdekelne a véleményetek, hogy a jövő év elején lejáró Fundamentát mire lenne érdemes felhasználnunk. Van pár ötlet, de nem vagyok benne biztos, melyik lenne a legfontosabb. Röviden tömören, a ház 2 évvelezelőtti energetikai tanúsítvány szerint CC besorolású volt, a konklúzió az volt, hogy nincs olyan korszerűsítési lehetőség, aminek megtérülése rentábilis lenne, egyedül megújuló energiaforrások bevonását javasolta. Ez meg is történt, lett 10kWp napelem rendszer, így elvileg most AA besorolású. Fűtésünk kondi kazán, mindenhol radiátorral (emeleten a legutóbbi szezonban már klímákkal fűtöttünk; ill. van elektromos kazán is, de nincs használva). Födém szigetelt (20cm fenyőfarost+15cm gyapot), külső fal szintén (30cm téga+10cm szigetelés) Na és akkor az ötletek:

1. Padlásfödém szigetelés ÍGY néz ki, itt írtam róla. Ezt az energetikai tanúsítvány támasztja alá, gyakorlatban én azt látom, hogy van üveggyapot lepallózva, és rajta felül van egy réteg gyapot, ami ott van leterítva most szabadon. Mivel ez nem túl egészséges, ezt szeretném megcsinálni. Vagy lepallózni szintén (nem is feltétlen az egészet, hanem mondjuk egy csíkon lépésállóvá tenni, többi helyen csak lefóliázni, vagy ilyesmi...már ha ilyet lehet. De azt sem tudom, hogy esetleg ezt a réteget az előző tulaj nem-e a tetőre szánta, csak nem lett feltéve :F Ezt majd egy szakival megbeszélem, de az biztos, hogy valahogy a jelenlegi helyzetet meg akarom szüntetni, mert fent 2 perc alatt megfullad az ember.

2. Tető oldalsík nem tudom, hogy van-e szigetelve, mármint egyel lejjebb a lakószinten, de feltételezem nincs. Télen a fürdőszoba k.vára lehűl, olyan 16-17 fokra is akár, ha nagyon hideg van kint, úgyhogy ott hősugárzót használunk fürdésnél. Nem tudom, hogy szokás szigetelni a tetőt, teljesen lentig, az ereszig? Vagy csak a térdfal tetejéig?

3. Szaldo megszűnése miatt elgondolkodtam akku beszerzésén is. De ez is fejtörős, mert baromi nagy ám a villanyfogyasztásunk. 363kWh / 850kWh a szélsőértékek. (/hó)

4. A nagy áramsfogyasztás oka az elektromos kalorifer, ami a központi szellőztető előtt van. Gondoltam, hoyg esetleg ezt is lehetne újabbra, modernebbre cserélni, amiben már be van építve az előfűtő.

5. GÁzfogyasztásunk nem vészes, de tekintve hogy van egy 500l-es indirekt tárolónk, nyáron is elmegy min. 50m3 gáz. Ezt is lehetne esetleg kisebbre cserélni. Ettől eltekintve az éves fogy. nem sokkal több a kedvezményesnél, 1790m3 körül volt.

6. Szintén a gázfogyasztás csökkentése kapcsán eljátszottam a gondolattal, hogy egy hőszivattyút lehetne a kondi kazánnal párhuzamosan működtetni. Erről már írtam, érdeklődtem itt nemrég.

Szóval mit gondoltok, hogyan kéne priorizálni? :R

(#8095) Janusz001 válasza Tapsi (#8093) üzenetére


Janusz001
őstag

Párazárót semmiképp nem tennék a saralt födémre ha nincs megoldva a lakótér felől a párazárás. A födémen távozó pára ott megakad, lehűl, lecsapódik, nedvesedni fog a födém.
Nálam is saralt a födém, én csak simán leterítettem átlapolva a kőzetgyapotot, padlástér át van szellőztetve, csont szárazt minden.

(#8096) kiir válasza Tapsi (#8093) üzenetére


kiir
tag

Már miért lenne muszáj párazárást rakni saralt födémnél?

Amúgy egy csomó részletet nem tudunk, először tegyük fel a szokásos kérdéseket:
- fafödém vagy betonfödém? mit tudni a födémszerkezet rétegrendjéről?
- van-e álmennyezet a szobákban, és az vajon párazárt-e (azaz van-e fólia a gipszkartonon)?
- a cserepezés állapota milyen, alá van-e fóliázva, juthat-e be víz a padlástérbe? ha nincs jó állapotú léc-ellenléc-tetőfólia, akkor vajon átszellőzött-e a padlástér (azaz jár a levegő benne valamennyire)?
- milyen vastag gyapotról lenne szó?

[ Szerkesztve ]

(#8097) Gtaati válasza Tapsi (#8093) üzenetére


Gtaati
őstag

Helló!

Köszönöm a gyors válaszodat! Ha gyapot alá a saralt födémre párazáró fóliát teszek akkor az esetlegesen az abból az irányból jövő párát megrekesztem a saralt födém tetején. Ez nem gond? Lehet hülyeséget kérdeztem, de nem vagyok tisztában azzal, hogy mennyezet felől lehet-e vagy van-e páramozgás a saralás irányába... Illetve nekem több szaki azt mondta, hogy az üveggyapot tetejére a por miatt mindenféleképpen kell páraáteresztő, hogy a por kosz ne gyapoton, gyapotba kerüljön, mert akkor összeesik a szerkezete és veszít a hőszigetelő képességéből. Nem tudom ez is mennyire helyt álló információ...

Köszönöm! :R

(#8098) Gtaati válasza kiir (#8096) üzenetére


Gtaati
őstag

Helló! A házban 90%-ban maradt az eredeti stukatur mennyezet, ez mögött vannak a fa gerendák, illetve akác lécek/karók és sár, a sárban meg beton húzó gerendák ami nem engedi a fa gerendák meghajlását. A maradék 10%-ban van páraálló gipszkarton kb 5cm-es légrés majd stukatur és minden ugyanúgy tovább mint az előző esetben. :R

[ Szerkesztve ]

(#8099) emre válasza AssAssynn (#8090) üzenetére


emre
veterán

Az egyenletes részszámlázásnak a nevéből adódóan az egyenletesség lenne a lényege.

Szerintem meg az éves leolvasás után az egyenletes számlázás helyett jelleggörbe alapján számoltak.
Érdemes lenne ránézni mi van beállítva.

A stabil diktatúra ugyanúgy társadalmi alku eredménye, mint a stabil demokrácia, csak az alku logikája más.

(#8100) maajsz


maajsz
senior tag

Nálunk is történt valami gebasz. Egyenletes részszámla beállítva a maximális támogatott alá kicsivel, januárban volt leolvasás, februárban egy korrekciós számla, de azóta szépen ment minden hónapban a 137 köb I. árakatóriával.
Erre a semmiből most a júliusi számlán a 137 köbből (~4800 MJ) 2200 MJ "versenypiaci" áron lett kiszámlázva. Logikát sem találok benne, mert ha véletlen átállt volna jelleggörbére akkor az egész piaci áras lett volna nem a ~45%-a.
Örülök nekik, tavaly voltam bent náluk a fűtéskorszerűsítés miatt átállítani mindent, erre megint baszakodnak. Direkt a csaj szájába rágtam, hogy fűtéskorszerűsítés + visszafogás miatt. Leolvasás után így is önkényesen átállították részszámlát, mert hogy tavaly ősszel vettem le 5 konvektort és ők csak úgy visszaátalgolták még az év első felére eső magasabb fogyasztást is beleátlagolva. Nem értem, hogy ezt most mire fel, így most nem is vagyok biztos benne, hogy milyen lesz a következő havi számla, nem vicces, hogy a 15k-s számla helyett csak úgy 60k-sat küldenek.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.