Hirdetés

2024. június 8., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-23 16:02:28

LOGOUT.hu

FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#8501) balojazz válasza Lauda (#8494) üzenetére


balojazz
aktív tag

A földgáz környezetvédelmi szempontból az egyik legtisztább energiahordozó: semmi füst meg korom, csak kevéske CO meg kéndioxid vagy micsoda. A fa más tészta, az nagyon szennyező, az overkill. A környezetterhelési adó ötlete elméletben mindenképp érdekes, mert egy adott ingatlanra kb kiszámolható lenne, hogy mennyire szennyez, és azt lehetne m2-re és főre vetíteni a joule-ra vagy wattra számolt értékeket. Szerintem nagyon nagy meglepetések lennének, főleg, hogy a napelemeknek is kell zsinóráram, és a napelemek előállításakor történő szennyezés is érdekes lehet, nem beszélve a szigetüzem akkujairól és azok hulladékáról meg a napelemhulladékról. A távhőt is megnézném. Ha valahol végigszámolták már tudósfélék, azt meglesném. Az egyik véglet nyilván a szigeteletlen ház fatüzeléssel és kevés lakóval, de a másik véglet lehet, hogy a szigetelt ház sok lakóval, és mondjuk kondi gázkazánnal. Franc se tudja.

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#8502) RootRulez


RootRulez
félisten

Sziasztok!

Még kb egy hónapig sztem nem kell bekapcsolni a gázt. Szerintetek érdemes diktálni szeptemberre vagy majd októberre kis fogyasztást, hogy kisebb legyen az esélye annak, hogy valamelyik téli hónapban meghaladjuk a jelleggörbét és drágábban számlázzanak ki pár köbméter gázt? Vagy ez nem pálya és inkább ne matekozzak?

[ Szerkesztve ]

═════════════════════════════════════════

(#8503) axioma válasza balojazz (#8501) üzenetére


axioma
veterán

Minden tudos ugy szamolja ki h a sajat igazat kihozza belole. Pl. gaz ott az eromuben [kitermeles, szallitasi infra eloallitasa es uzemeltetese+veszteseg?] es az eromuben letrejott aramot [fogyasztoig juttatas infra + uzemeltetes + veszteseg?] Benzin vs villanyauto detto [motor kifejlesztesi ktg, darab eloallitasa, benzin banyaszat infra, szallaias infra, finomitas infra, kutak szallitas + infra, suyo ertemenese mindig kimarad]. Ezekkel szemben a napelemtabla meg az inverter/akku lofutty. De tetszoleges reszhalmazt kivalogatva barmit ki lehet hozni...
Amugy nem ertem a napelem melle gazeromu kell nyafogast. Legyen piaci ara a villanynak, hmke-vel termelhessek be nem napsutesben is [sajat akku ki-be], es az en uzemkockazatom, h megterul-e. Igaz, ehhez a meresi infra a fasorban sincs...
Villanyradiatort se kell tiltani, piaci aron ha megeri, csinalja. Persze varhato hogy az aram igeny [igy az ar is] mar a piaci arhoz alkalmazkodastol kisebb kilengest produkalna, es ujra nem eri meg.

(#8504) balojazz válasza axioma (#8503) üzenetére


balojazz
aktív tag

Öö. Ezzei most nem tudom, mit akarsz mondani. Nem a "saját igaza" érdekes, hanem az adatok összegyűjtése: a környezetterhelés mértéke joule-ra vagy wattra vetítve.

Nagy zárójel. A napelemek annyiban érdekesek még, hogy a lerottyant szar hálózatot fel kéne pimpelni, hogy rendesen szállítható legyen, amit betáplálnak, vagyis a trafókat lecserélni olyanra, hogy nemcsak a nagyfesz zsinóráram letranszformálását végezzék 230-400-ra, hanem képesek legyenek 70-100 kV-ra fölnyomni, hogy elpasszolják messzebbre (ott meg még magasabbra akár, hogy a nagy távvezetékre is rámehessen). Mert hogy most még az sincs, hogy az alföldi déli napsütéses áram eljuthatna akár egy dunántúli esős helyre is. Ezzel azt mondom, hogy az áram piaci árához nem járulnak hozzá a hmke-k, illetve csak annyiban, hogy a pillanatnyi nyomott áron termelnek befele (és nyomják le az árat tovább), miközben nem lehet még pár 10 km-re sem szállítani, de ha lehetne, sem kellene épp akkor a nemzetközi piacon senkinek (legtöbbször). De ez más tészta, csak annyiban tartozik ide, amennyiben a villamos hálózat mocsok drága (és környezetterhelő) teljes átalakítása árán lenne használható piaci alapon (a szállítást megoldva, hogy kereskedni lehessen vele), most nem. Ha ez a piacon szinte értéktelen és jelenleg szállíthatatlan hmke-áram nincs helyben eltárolva vagy elhasználva, még ennyit sem ér, és minél több hmke kapcsolódik be, egyre kevesebbet. Ha piaci alapokra akarod helyezni a hmke-ket, az nem sikerülhet az infrastruktúra hiánya miatt, ha meg volna infra, akkor a piaci értéke kisebbegyenlő nulla, megtérülés nincs. De ez messzire vezet. Nagy zárójel bezárva.

Szóval a zsinóráram, a gáz, a távhő, kisebb mértékben a hmke előállítási, szállítási stb környezeti hatásai érdekelnének igazán, hogy mennyire rombolók, és ha ezeket a közelítő számításokkal megkapott ökolábnyomokat rávetítenénk az ingatlanokra, súlyozva azok méretével és a lakók számával, mit kapnánk, mert pl egy elméleti környezetterhelési adót így lehetne számolni, és ez engem ROHADTUL érdekelne.

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#8505) volandy


volandy
senior tag

Sziasztok! Az lenne a kérdésem hogy ha egy fűtési rendszernél az előremenőnek van lejtése gazdagon a visszatérő kontrás akkor azért fog működni a rendszer vagy lesz vele valamilyen probléma? Keringető nincs benne mert olyan a rendszer hogy nem kell. Még idáig nem volt használva csak idén akarnánk beüzemelni!

(#8506) pjen válasza volandy (#8505) üzenetére


pjen
félisten

Én kipróbálnám, de az előre menő nem , hogy lejteni, de emelkedni szokott+jó vastag csövek is kellenek. Lehet egy keringető jót tenne a rendszernek. Mi fogja melegíteni a vizet, ha gáz kazán abban van szivattyú.

(#8507) volandy válasza pjen (#8506) üzenetére


volandy
senior tag

Bocsánat! Emelkedése van gazdagon az előremenőnek a visszatérő meg kontrás! Vastag csövek vannak. Vegyes kazán!

[ Szerkesztve ]

(#8508) pjen válasza volandy (#8507) üzenetére


pjen
félisten

Most is azt mondom próbálld ki.

(#8509) volandy válasza pjen (#8508) üzenetére


volandy
senior tag

Csak nehogy felrobbanjon a kazán!

(#8510) Lauda válasza volandy (#8509) üzenetére


Lauda
félisten

Miért robbanna fel a kazán?

(#8511) volandy válasza Lauda (#8510) üzenetére


volandy
senior tag

A visszatérő kontrás és így nem működhet a keringés! .....gondolom.....

(#8512) Lauda válasza volandy (#8511) üzenetére


Lauda
félisten

Hogy érted a kontrást? Nekünk volt vegyestüzelésünk keringető nélkül és tökéletesen működött.

(#8513) pjen válasza volandy (#8509) üzenetére


pjen
félisten

Gondolom nyilt rendszerű, a padláson van egy tartály. Ha nem indul meg a keringés ott elmegy a nyomás.

(#8514) volandy válasza Lauda (#8512) üzenetére


volandy
senior tag

Hogy a visszatérő csőnek a kazán felé kis mértékben emelkedni. Az előremenő csőnek a kazántól kéne emelkednie a radiátorok felé. Itt a kazántól emelkedik rendesen az előremenő cső, de a visszatérő is a kazán felé lejt.

(#8515) volandy válasza pjen (#8513) üzenetére


volandy
senior tag

Aha, nyílt rendszerű!

(#8516) Lauda válasza volandy (#8514) üzenetére


Lauda
félisten

Értem, köszi! Nálunk a pincében volt a kazán, tehát az előremenő cső emelkedett, a visszatérő pedig a lakásból lejtett a kazán felé és hibátlanul működött évtizedekig.

Hogy a visszatérő csőnek a kazán felé kis mértékben emelkedni.

Én ezt még nem hallottam. Simán lejthet a visszatérő a kazán felé, nálunk ez a gyakorlatban is igazolódott. Kb a fél utcában így működött a fűtés, csak ahol elcseszték a csövezést, ott kellett keringetőt beépíteni.

[ Szerkesztve ]

(#8517) volandy válasza Lauda (#8516) üzenetére


volandy
senior tag

Igen, igen! Én is így tudom, hogy ez a jó. Itt is emelkedik a radiátorok felé, de mindkét cső!

(#8518) Lauda válasza volandy (#8517) üzenetére


Lauda
félisten

Egyszerű, kipróbálod. Ha megfordul a víz (a visszatérő is meleg a kazán előtt) , akkor minden oké.

(#8519) pjen válasza volandy (#8515) üzenetére


pjen
félisten

Akkor gond nem lehet. Arra figyelj, hogy mindíg legyen benne víz.

(#8520) Barret001 válasza volandy (#8517) üzenetére


Barret001
addikt

A visszatérőben ellenkező irányba áramlik a víz! Abba az irányba emelkedik?

[Igy jó]

[ Szerkesztve ]

(#8521) axioma válasza balojazz (#8504) üzenetére


axioma
veterán

Konyorgom, hany helyen megy ki az utcabol a termeles? [Es ha kimegy/kimenne, evente hany percre?] Ez egy bullshit, es a szolgaltato hibaja [van adata hogy mennyi csucs naptermelesnel a trafo utani minimalis fogyasztas, azon belul kellett volna kiadni az engedelyeket].
Miert a hmke-sekre akarjatok kenni a halozati hibak javitasat? Ha az utca vegen akkor van 210V ha az elejen 250, es emiatt nem tud a napelem ratermelni a 253V miatt, az a halozati hiba csak feltunobb lett altaluk, addig csendesen gyilkolgatta a fogyaszto elektronikus eszkozeit...

(#8522) balojazz válasza axioma (#8521) üzenetére


balojazz
aktív tag

Én nem hibáztatom őket. Napelem Nándornak megéri éves szaldóval, de mindenki más bukik rajta, a piaci értéke meg negatív, még csak nem is nulla. Ez egy politikai termék, mint a csok. Csak annak éri meg, aki támogatással felrakta 10 éves szaldóba, mindenki másnak bukó: hálózatüzemeltetőnek, többi fogyasztónak, erőműnek stb.

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#8523) asdf_ válasza balojazz (#8522) üzenetére


asdf_
veterán

Nézd már meg, hogy mikor volt utoljára negatív átvételi ára az áramnak (és akkor is mennyi ideig). Megvárom.

[ Szerkesztve ]

(#8524) axioma válasza balojazz (#8522) üzenetére


axioma
veterán

sajat penzbol raktam fel es nem infla alatti aramar-emelkedesre szamitottam... [mar 5 eves]
ja es gazzal futunk, kieg klima sincs

[ Szerkesztve ]

(#8525) balojazz válasza asdf_ (#8523) üzenetére


balojazz
aktív tag

Úgy értem, ha lenne valós piaci kereskedése a hmke-nek (infrastruktúra szállításra átépítve, valósidejű piaci nemzetközi árakkal), akkor Napelem Nándor a napközben termelt áramát nem tudná eladni (máskor meg nincs mit eladnia), ahogy olyankor exportálni sem tudnak az európai országok, mert van elég mindenhol. Ellenben ő is méregdrágán venné este meg éjszaka meg szar időben meg télen meg későősszel meg koratavasszal. Így viszont, ahogyan van, agyrém. Az éves szaldó nettó baromság, szembe megy a józan ésszel, veszteséges üzemeltetés. Buknak az üzleti felhasználók stb, mindenki, aki él, kivéve azt a 100-200 ezer háztartást, ahol ilyen van, illetve aki el tudja használni. Az elektromos hálózat itthon akkumulátorként nem használható. Sem a fizika nem engedi, sem a gazdasági megfontolások, csakis a politika. A hmke-k által termelt energia szinte teljesen értéktelen, csak ott és akkor van használati értéke, ahol megtermelik és el is fogyasztják. Sőt jelentősen drága többletköltség mindenkinek, akinek nincs, aki termel, üzemeltet, felhasznál áramot. Tehát negatív értéke van. Pénzbeli értéke akkor lehetne, ha lehetne exportálni, vagy a zsínórárami erőműveknek érdemben csökkenne a terhelése vagy a valósidejű kényszerű rendelkezésre állási ideje, ezáltal csökkenne a termelési díj és az importnak kitettség.

[ Szerkesztve ]

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#8526) axioma válasza balojazz (#8525) üzenetére


axioma
veterán

Mar mibol gondolod h nem tudna' eladni a napkozbeni aramot? A szomszed hutoje, hazfelugyelete stb. is megy valamibol... meg a sarki bolt vagy plane etkezde sutoi.
Az este meg konkretan hamis, hajnal 1-5 kozott a piacon is olcso... en akkor toltom az autot, sporolok neked ingyen es onszantambol, az mvm nem kell 18h-s max aron vegyen nekem aramot, hanem amikor mar a H meg vezerelt is lekapcsol mert tele, akkor jelentkezem en fogyasztassal.
Gondolkodj rendszerben.

Es igen, mutass 5 Ft alatti aramaru idoszakot, hany perc evente? Igerem, annyira [ha adnak jelet rola] lekapcsolom az invertert... de akkor tobb lesz a Te energiamixedben a NER haverok napelemparkjainak 50+ Ft-os ara, szoval te jarsz rosszabbul [az MVM-en keresztul].

[ Szerkesztve ]

(#8527) amargo válasza balojazz (#8525) üzenetére


amargo
addikt

Akkor érdemes lenne az összes fogyasztót átterelni, azaz akinek nincs napelemes rendszere annak is külön völgy és csúcs időszaki árakat. H/Geo tarifát törölni és akkor az összes inverteres télen szépen fizetné a megemelkedett árakat.. ugye a rendszert mindenki használja.
Innentől megérné lokális akkumulátort telepíteni.

Amúgy érdemes lenne a hiányosságokat elolvasnod a napelemes topic-ból.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#8528) asdf_ válasza balojazz (#8525) üzenetére


asdf_
veterán

Úgy értem, ha lenne valós piaci kereskedése a hmke-nek (infrastruktúra szállításra átépítve, valósidejű piaci nemzetközi árakkal), akkor Napelem Nándor a napközben termelt áramát nem tudná eladni (máskor meg nincs mit eladnia), ahogy olyankor exportálni sem tudnak az európai országok, mert van elég mindenhol.

Egyelőre két dolog nem valósult meg, amitől félnie kéne.
Nem tudjuk exportálni az energiát. Folyamatos importra szorulunk, amikor pedig a napáram jön a nap harmadában, az meg exportálható, megveszik.

Annyira sok van belőle, hogy huzamosan nem eladható.
Ilyen meg idén egy nap volt a -500 eurós áron, amikor a szétsütőtte a nap Európát a Németek egy részét meg kifújta a gatyájukból.

Itt a mai stats, én nem látom, hogy itt még félnivaló lenne. És felhívnám a figyelmet, hogy ma münkaszüneti nap volt. Szemre legalább 3:1 az import export aránya... (ez természetesen nem jelenti azt, hogy forintálisan is ez az arány)

A hmke-k által termelt energia szinte teljesen értéktelen, csak ott és akkor van használati értéke, ahol megtermelik és el is fogyasztják.

Ez meg hülyeség. Pont annyit ér (legalább), mint az aktuális zsinóráram ára, ennyit nem kell megvenni/megtermelni. És ehhez add hozzá az abból adódó nagyon tekintélyes nyereséget, hogy ezt az áramot a hálózatosnak nem kell szállítania sehova és szállítási veszteség sincs vele, mégis ki lehet számlázni rá a teljes rendszerhasználati díjat. Amit vagy pofátlanul benyelnek, vagy bemegy a nagy közösbe, és emiatt huszonx ft a RHD és nem mittudomén harmincx.

Az éves szaldó nettó baromság, szembe megy a józan ésszel, veszteséges üzemeltetés.

Ez sem jó így. Nézd meg fent a mai grafikon szép sárga púpját. Az ott azért van ott, mert ösztönzők voltak/vannak. Az éves szaldó is ilyen, Ha az a termelési mennyiség ott nem lenne, szerinted mennyi lett volna ma délben az áram? Nem 4,3 euró, ugye? Mennyivel jobb is lenne, ha inkább 60-at, 80-at, 100-at kéne fizetni érte. *facepalm*

A szaldót ki kell vezetni, ez tény. Sőt, ki kellett volna. Már korábban. Nincs ezzel baj, csak itt nálunk ezt (is) most nagyon balfasz módon akarták. És teljesen más lenne az ábra, ha nem a himihumi rezsicsökkentet árat fizetnénk, hanem a valósat, csak mivel az energia ára politikai haszonná konvertálható, így a HMKE normális piaci árazását sem lehet megcsinálni, mert ott a rezsicsökkentés vasgolyója a lábán.

[ Szerkesztve ]

(#8529) volandy válasza Barret001 (#8520) üzenetére


volandy
senior tag

Fasza! Szuper! Köszi! Én tökre úgy tudtam, hogy a visszatérö a kazán felé kell emelkedjen. Nem is értem, hogy miért gondoltam erre!
Na mindegy!
Kösz mindenkinek!

(#8530) pjen válasza volandy (#8529) üzenetére


pjen
félisten

A kazánba visszatérő csőnek kell a rendszer legalacsonyabb pontjának lenni.

(#8531) Barret001 válasza volandy (#8529) üzenetére


Barret001
addikt

A hűlő víz lefelé akar helyezkedni,a melegedő meg emelkedni akar! Ez indítja meg a keringést.Az útját is ennek megfelelően kell kialakítani.

(#8532) koko52 válasza balojazz (#8525) üzenetére


koko52
veterán

Lyuly ez erős volt. :DDD

Majd lesd meg ezt külföldön hogy csinálják! Kb 1/4-1/5-öd árat adnak a betápláásért mint amennyi a vételezés. Nálunk ez ugye most 1/8-ad, a piaci torzítás miatt. Paks önköltsége 17 Ft. A különbözetet az adófizetők kiegészítik (mészi ugye itt eltesz 32 Ft-ot, ez sikkasztás/hűtlen kezelés kategória). Az utcánkban kettőnknek van napeleme a 80 házból, velem szemben hűtőház üzemel 0-24 és nincs napeleme. A haszontalan évi 5k KWh többletem biztosan nem talál gazdát 37-70 Ft-ért. (már nem mert lekapcsoltam)
Amúgy az ilyen gondolkodás módban szenvedők a célközönsége a kormánynak.
Biztos hallottál arról is, hogy a rendszer készen is van az újboli betáplálásra. Nem tudom létezik-e ember, aki tapasztalt valahol bármiféle rendszer fejlesztés. Megsúgom, eközben elkészült pár NER-es napelemfarm 40-50-es betáplálási árral.

[ Szerkesztve ]

"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets

(#8533) koko52 válasza koko52 (#8532) üzenetére


koko52
veterán

Még ide: a cégemet megtalálta egy ilyen NER farm. Vehetek tőlük áramot 60Ft-ért + RHD. 0-24. Igen, nem csalás nem ámítás neki lehet ilyet, te nem adhatod el....

"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets

(#8534) s.csanyi


s.csanyi
csendes tag

Sziasztok!

Adott egy 5*3-as mobilgarázs amit amennyire tudtam szigeteltem az oldalán és tetején (hőtükör+5cm kőzetgyapot + gipszkarton).
Ide szeretnék télre venni valami fűtőegységet ami csak azért kellene hogy a benne lévő gépeknek, festékeknek...stb. ne legyen baja. Tehát nem kell mindig fűtsön, elég ha figyeli hogy mondjuk 5 fok alá ne menjen a hőmérséklet. Illetve ha ott ügyködök éppen akkor még egy kis plusz meleget tudjon csinálni. Amiket eddig néztem ott a minimum hőmérséklet több mint ami lényeges lenne, fölöslegesen nem szeretnék fűteni.

Van olyan ami jó lehet erre a célra és hobbi szinten is megfizethető?
Illetve jó lenne ha jelentős mértékben nem emelné meg a villanyszámlát sem (tudom hogy plusz lesz de nem mindegy mennyi).

Előre is köszönöm a segítséget!

(#8535) Doki16


Doki16
addikt

Felkerült az egyik falra már a hungarocell egy része. Úgy vagyok vele, hogy a dübelezést tudom csinálni egyedül is szép lassacskán. Tudom, hogy T formába kell rakni és várni vele míg megköt a ragasztó. Ez mennyi idő szokott lenni kb ezekben az időkben?
Az XPS táblákat a lábazaton hogyan érdemes dübelezni? Ott nincs T forma mert egész táblákat raktam csak egy sorban állítva.

A Tyrannosaurus Rex legközelebbi ma is élő rokona: a csirke.

(#8536) edari


edari
őstag

Sziasztok
Nem tudom jó topikba írok-e, remélem igen. :D
Kezd meghalni a 30 éves cirkónk (saunier duval thema c23), és elkezdtem szemezni a villanykazánokkal. Leginkább amiatt, mert az új zárt kazánok miatt kéményt kéne csináltatni ami most nem jöhet szóba (épp most készül az új kerítés).
Villanyóra idén lett cserélve 3x32A-re, így ennek a dolognak ez a része nem probléma.

Fűtésre és melegvízre kéne a kazán, 75m2 a ház alapterülete 3 rétegű ablakokkal + 16cm-es grafitos szigetelés. ~12Kw-ost néztem, hogy elvileg az jó lenne, de ebben egyáltalán nem vagyok biztos. Valaki meg tudna erősíteni?

Viszont nehezen találok olyan kazánt ami alapból tud melegvizet is adni, jószerével mindegyikhez kell külső tároló (ezt szeretném megspórolni).

Én értek valamit félre, vagy ilyenből tényleg kevés van?

[ Szerkesztve ]

(#8537) asdf_ válasza Doki16 (#8535) üzenetére


asdf_
veterán

Fejből csak, de azt hiszem, lábazati xps-t nem dübelezünk egyáltalán, hiszen átmennél a mögötte levő vízszigetelésen (ami nem biztos, hogy ott van, de ott kéne lennie).

(#8538) Janusz001 válasza edari (#8536) üzenetére


Janusz001
őstag

Szerintem egy 12kw -os kazánnak azért kell egy komoly külön betáp kör az órától, ennek kiépítését is vedd számításba, fogyasztása is szép lesz.

(#8539) pjen válasza asdf_ (#8537) üzenetére


pjen
félisten

Ha nincsen pince nincs ott szigetelés. Minek lenne.

(#8540) Doki16 válasza asdf_ (#8537) üzenetére


Doki16
addikt

80-as években épült ház, kétlem, hogy bármilyen vízszigetelés lenne ott. Amúgy van a ház alatt garázs és pince is. Elég sok helyen salétromos a fal, ezért is gondolom, hogy nincs komolyabb vízszigetelés.

A Tyrannosaurus Rex legközelebbi ma is élő rokona: a csirke.

(#8541) Lauda válasza edari (#8536) üzenetére


Lauda
félisten

Szia!

A kalkulátorok szerint kisebb is elég, árban szinte egyformák, érdemesebb erősebbet venni, biztos ami biztos. Viszont ezek a kazánok 3 fázisról mnnek, szóval a 3x32A lényegtelen ebből a szempontból.

[ Szerkesztve ]

(#8542) edari válasza Lauda (#8541) üzenetére


edari
őstag

Igen gondoltam rá hogy nem centizem ki, 18kw körüliek se sokkal drágábbak.

(#8543) balojazz válasza asdf_ (#8528) üzenetére


balojazz
aktív tag

Egy (közel) ideális országos elektromos hálózat, ahogy egy rendszerirányító/-üzemeltető elképzeli, valahogy úgy néz ki, hogy a zsinóráram egy jelentős részét lassú, rugalmatlan erőművek állítják elő, legyen a jelük LE (pl atom, szén), a maradékba mehetnek a HMKE-k, napelemfarmok, egyéb időjárásfüggő megújulók, továbbá az ellátásbiztonság miatt a legfontosabb elemek: a gyorsindítású, rugalmas gázerőművek (GyE).(A kivétel a vízerőmű, amely elég rugalmas, alkalmas tárolásra, de nem mindenhol van, aszályban meg az is gyengül, ahogy az atom is lassul). Ezek biztosítják az ellátást, vagyis azt, hogy annyi legyen elhasználva, mint megtermelve. Vész esetén ott az import/export, de az bizonytalan, és sokszor költséges. A mostani elektromos hálózat olyan, hogy erőműtől/nagyfesz szállításról többlépcsős lefelétranszformálással eljuttatja az áramot a végfelhasználókhoz úgy, hogy az utolsó alállomással a fogyasztók viszonylag szűk körét latják el. Ez a hálózat egyszerűen nem alkalmas országos, sőt régiós elosztásra sem, amennyiben a hmke-k betermelését nézzük. Nem alkalmas a hmke-áram (sőt semmilyen áram) eltárolására, pláne nem éves szinten. (Ezért valósidejű a szabályozása.) Egy ilyen hálózaton minél több időjárásfüggő megújuló (pl HMKE) jelenik meg, annál több méregdrága GyE kell (vagy akku, de az is méregdrága), miközben az LE-t is fenntartaani/fejleszteni kell, vagyis a HMKE-k közvetlenül DRÁGÍTJÁK az áramot, MIKÖZBEN még több fosszilis erőműre van szükség (pont azért). Ez jól látszik a német piacon, ahol az atomerőművek lekapcsolásával és a megújulók jelentős térhódításával 2020-2021 fordulója óta folyamatos drágulással 2-2.5-szeresére nőtt az áram ára az előző időszakhoz képest, és jelenleg Európa legdrágábbja. Ha a trendet erősítő háborút tekintjük, csak az ellátás sebezhetősége lényeges ott is, vagyis hogy a hálózat nem készült fel nemcsak a nyugodt és olcsó piaci ellátásra, hanem a sokkokra sem (természetesen). Ekkor persze az ottani háztartások még inkább rákényszerülnek a HMKE-re, mert drága az áram. Annyira, hogy ott már az erkélynapelem is megérős lehet, mert 30-50 cent/kWh esetén már azok a ratyi cuccok is 6-9 év alatt megtérülnek. De akkor persze még több drága GyE kell, mert éjszaka meg télen meg hirtelen romló időjárásban meg aszályban is (atom és víz) ezekkel gyorsan és pontosan kell tudni kapcsolni és szabályozni a zsinóráramot.

Na ezért gondolom, hogy a jelenlegi hálózatra sok (nem szigetüzemű) HMKE-t kapcsolni hiba, állami támogatásuk tévút, az éves szaldó meg agyrém. Ez igaz Németben meg itthon is. Ha mégis ezt akarjuk, barátkozzunk a drága fosszilis erőművek terjedésével, ezáltal az áram drágulásával, hosszabb távon a brutálisan drága hálózatfejlesztéssel és az ez általi további drágulással. Ezt a Jürgenek és Dajcsland ki tudja nyögni, de a Tibik és Szittyaföld nem.

Egyénileg a napelem tehát megérős lehet, de csak egyénileg és támogatással (telepítési költség és/vagy éves szaldó), tehát csak az adófizetők miatt. (Németben meg a magas áramárak és magas jövedelmek miatt.) A társadalom nem nyer, a gazdaság nem nyer, az állam nem nyer, a környezet nem nyer (vagy utóbbi esetleg csak nagyon keveset, azt is aránytalanul nagy áron).

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#8544) axioma válasza balojazz (#8543) üzenetére


axioma
veterán

Az a baj hogy nem vagy benne es igy a propagandat latod
nem kell a pomazi hmke-m aramat Gyorbe kuldeni, az utcaban elfogy.
nem a HMKE termeles a tetel, hanem a NER-haverok napelemfarmjai, azok meg nem is kisfesz-re taplalnak ra
Vagyis csak bedoltel az "ellenunk" uszitasnak...

[ Szerkesztve ]

(#8545) forceberg válasza axioma (#8544) üzenetére


forceberg
veterán

Ezt annak is mondd meg, aki az utcádban már nem telepíthet, mert neked már van.
A hergelések után úgyis az lesz, hogy kb. mindenki rá fog baxni.
Továbbra is úgy látom, hogy a közös, közösségi parkok lennének a megoldás. Előbb-utóbb itt is ez fog szerintem megvalósulni, csak abból nem a lakosság, hanem tudjuk kik fogják a hasznot húzni.

http://www.flickr.com/photos/4ceberg

(#8546) leslieke válasza forceberg (#8545) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

A kormányunk szerint is csak 7-8% a problémás terület...

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#8547) koko52 válasza balojazz (#8543) üzenetére


koko52
veterán

Ha sok a HMKE egy körzetben és nincs fogyasztás, lekapcsolnak az inverterek, tehát önszabályzó.

"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets

(#8548) Lauda válasza koko52 (#8547) üzenetére


Lauda
félisten

Ezen gondolkodtam múltkor, ha ez így működik is a gyakorlatban (elméletben ennek így kellene működni), akkor hogy lehet(ne) túlterhelni a rendszert? :F

[ Szerkesztve ]

(#8549) koko52 válasza Lauda (#8548) üzenetére


koko52
veterán

Sehogy, kamu duma. Fosbúk csoport tele van ilyen károsultakkal. Gazdagabb utcákban ahol mindenkinek van napeleme, a rendszerek nyáron töredék termelésen mennek. Cserébe kapnak szolgáltatótól ilyen havi 5-10k kárpótlást. A hajukra kenhetik, mert a nulla helyett fizetik a villanyszámlát és a rendszer is sok millióba fályt. De semmi gond, mert gulyás szerint ugye nincs probléma, mindent megcsináltak.

"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets

(#8550) BlackJack21 válasza axioma (#8544) üzenetére


BlackJack21
tag

A napelemfarmokban az zavar a legjobban, hogy pont a "legolcsóbb" (és egyik legfontosabb) területeken vannak, mint szántóföldek, mezőgazdasági területek. Így ezek kiesnek az élelmiszertermelésből.
Szerintem az ilyen területeken az föld értékének(aranykoronánként) megfelelően kellene fizetni egy meghatározott összeget, ami mondjuk az egységnyi termelt áramra(termékre) vetítve ~50Ft :) ( csak azért, hogy nekik is 5 ft körül legyen a betermelt energia ára) .

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.