Hirdetés

2024. június 25., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-23 16:02:28

LOGOUT.hu

FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#7601) amargo válasza Vision (#7597) üzenetére


amargo
addikt

Én azért azt javasolnám, hogy vegyesbe gondolkozzál, OK legyen aktív hűtés, de a kertet is úgy kell kialakítani, hogy a meleg hő ne rekedjen meg. Kollégám nemrég újságolta, hogy milyen jó náluk a mennyezet hűtés 2-3 fokot is csökkent az épületben, így már csak néha néha volt ott 30 fok. Nyilván valami aktív levegő-levegő hűtéssel ez tovább csökkenthető. Viszont, ha nem egy beton pusztában lakik az ember, akkor eleve sokkal kevesebbszer szükséges csökkenteni a belső hőmérsékletet.

Nálunk a déli oldalon pergolára van futtatva a szőlő + trombitafolyondár (de ez durván terjeszkedik, igaz a szőlő is..) és a ház körül is több lombhullató van.

[ Szerkesztve ]

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#7602) axioma válasza amargo (#7601) üzenetére


axioma
veterán

nagyanyam berhazban vizbol rajzolt nyolcasokat a lakas elotti beton fuggofolyosora egy kis enyhitesert, ma ezt mar esoviz parologtatassal kepzelnem el (multkor volt csarnokhutesre ilyen otlet a capas musorban) -> kerdes hogy hol/hogyan epitheto be a egy ilyen elvu hutes a csaladi hazas le'gkezelo rendszerbe

(#7603) Vision válasza amargo (#7601) üzenetére


Vision
veterán

Ez teljesen igaz. Nálunk ez fel sem merül, asszonnyal szeretünk kertészkedni, már tervezgetem a kis zöld szigetet. Amúgy a mennyezethűtés elvileg 7 fokot tud lehozni a kinti hőmérséklethez képest, szerintem ez bőven elégséges éjszakai szellőztetéssel kombinálva.

(#7604) amargo válasza axioma (#7602) üzenetére


amargo
addikt

Igen a párolgás hőt von el, de nem tudom ezt higiénikusan miként lehet megoldani, én "parasztosan", inkább a fűre locsolom jelenleg :) de a talajban is meglehetne a levegőt fogtani, de ezt továbbra sem látom át, mennyi karbantartást igényelne, az ára pedig brutális, még ha SK is csinálja az ember.

#7603Tapsi: én tényleg jó szívvel ajánlom a szőlőt, trombitafolyondár, füge és (kúszó)borostyánt is. A borostyán elpusztíthatatlanan, komolyan.

7 fokos lépcső esetén azért gondolom már eléggé keményen mennek a ventilátorok ( valamilyen párátlanítás?), nehéz elképzelni, hogy vizesedés/jegesedés nélkül ezt tudja, bár okos tervezés esetén biztos működik, de ehhez kell rendesen felület is és okos szellőztetés, egy fülled nyári zápor után nem tudom mit csinál a rendszer?
Én a penészedés miatt féltem tőle (de időm sem volt rendesen utána járni..), ezért inkább a 20cm mellé még + 10cm nagy sűrűségű kőzetgyapotot raktam a ferde síkra.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#7605) Vision válasza amargo (#7604) üzenetére


Vision
veterán

Ez a 7 fokos sztori egy újépítésű lakásban van. Ott van résszellőzés, bár nincs szellőztető rendszer. Illetve elvileg az automatika figyelni a harmatpontot, és lezárja a szelepeket szükség esetén.

(#7606) Elemental


Elemental
addikt

Nálunk mennyezet hűtés van. Nem értem ezt a -7 fokot. Kint 38, bent 24. A menyezetben 18-22 fokos víz megy. Viszont a párátlanítást mindenképpen meg kell oldani.

(#7607) axioma válasza amargo (#7604) üzenetére


axioma
veterán

az en (nem feltetlen realis) otletemben az esoviz (esetleg szurkeviz) valami laposabb, erdesebb feluletre csepegtetos ontozessel (optimalis esetben ratanulva a mennyiseget hogy az alja ma'r epp ne csepegjen), ez kene alulrol egy heat pipe felso aga legyen, az also meg a levegobevezetes egy pontjan egy hocserelo... nem ertek elegge a mernoki reszhez hogy kiszamoljam de pont ezert vszinu mar parszor kitalaltak elottem, megtalalhato valahol, csak nekem egyelore rohadt messze van a kikeresendok listajan

(#7608) Vision válasza Elemental (#7606) üzenetére


Vision
veterán

Lehet, hogy átlaghőmérsékletre értették, így lehet realitása. Én is azt tapasztaltam, amit mondasz. Nagyon kellemes 24-25 fokot csinált Augusztusban (akkor vettük át a lakást).

(#7609) amargo válasza Elemental (#7606) üzenetére


amargo
addikt

Azért ez elég komoly kollégánál, akkor valamit nagyon elméreteztek. Köszi az infót!

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#7610) amargo válasza Elemental (#7606) üzenetére


amargo
addikt

Tapsi ezt Tőled is kérdés.
Mekkora felület áll rendelkezésre ehhez a hűtési teljesítményhez?

Köszi az infókat előre is :)

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#7611) Elemental válasza amargo (#7610) üzenetére


Elemental
addikt

Nálunk minden szobában lényegében telibe van rakva a menyezet, csak egy kis rész maradt el a széleken, ahogy kijött a lépés a panelekkel. Olyan gipszkarton paneleket raktunk, ami már előre be volt csövezve.
Viszont aki ilyesmiben gondolkodik, nagyon fontos, hogy legyen megoldás a páramentesítésre. Nálunk első évben, amikor még nem volt semmi, 80 felett volt nyáron a pára. Utána vettünk kettő páramentesítőt, azóta jó. Egy kolléga ajánlott itt a ph-n karolifert, ha jól írom, ami a szellőztető rendszerbe kötve (hideg felületen megy át a levegő) párátlanítja a levegőt. Ez folyamatban van.

(#7612) Vision válasza amargo (#7610) üzenetére


Vision
veterán

A lakásban is telibe van rakva a mennyezet (ugye mennyezeti hűtés/fűtés). Azt hiszem, hogy ez lehet a sztenderd méretezés átlagos belmagasság esetén.

(#7613) Elemental válasza Vision (#7612) üzenetére


Elemental
addikt

Nálatok nyáron hogy alakul a pára?

(#7614) Vision válasza Elemental (#7613) üzenetére


Vision
veterán

Ugye nem éltünk benne soha, szóval passz. Eddig extrém módon alacsony volt ősszel, és télen is. Most, hogy bérlők lakják majd kiderül.

(#7615) volandy


volandy
senior tag

Sziasztok. Ha tudnátok tanácsot adni, akkor köszönöm!
Kisméretű téglás ház, körben leszigetelve, födém leszigetelve, de a lábazat nincs szigetelve.
Belülről a szobák hajópadlósak. A padló alatt pár cm beton alatta salak.
A padlóra alátétfóliát tettem és rá parafapadlót. Egy 3x3méteres szobában mozaiklap van. Erre is tettem alátétfóliát és parafapadlót. Mindig probléma volt, hogy fázik a lábunk, de egyébként a szobákban, lakásban jó idő van. Vegyes tüzelésű radiátorfűtés van a lakásban. Szereztem egy termodetektort és körbemértem a szobákat. Szoba északi sarkában, a padló vonalában 13 Celsius volt, kb 1méteren 17 Celsius (oké előtte szekrény van, de a faltól kb 30cm-re van) kb 2méteren 20 Celsius. A szobákban egyébként 22 Celsius volt a hőmérséklet. A mozaiklapos szoba déli fekvésű ott a padló vonalában a sarokban 19 Celsius.
Kérdésem az lenne, hogy elég, ha leszigetelem, a lábazatot vagy fel kell, szedjem a mozaiklapot és a padlót is ami nagyon nagy meló? A ház szigetelése a lábazattól kezdődik. A lábazat szigetelését úgy gondoltam, hogy körbeásom az alapot és leengedem kb 40 cm-re a földbe a szigetelést. Azért ennyit, mert kb 60 cm-nél kezdődik kívül a fal szigetelése és alátenném az 50x100 cm-s hungarocell táblákat, amik maradtak anno a fal szigeteléséből.
Mennyit fog ez emelni kb a szobák belső hőmérsékletén?

(#7616) amargo válasza Elemental (#7611) üzenetére


amargo
addikt

Köszi az infót és neked Tapsi! Kollégának tovább adom.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#7617) Vision válasza amargo (#7616) üzenetére


Vision
veterán

Még annyit tennék hozzá, és ez a többieknek is szól, hogy maga a mennyezeti hűtés egyszerűen fantasztikus. Szerintem komfortban nincs ennél feljebb. Mindenkinek ajánlom, akinek lehetősége van rá, és szüksége van aktív hűtési rendszerre.

(#7618) axioma válasza volandy (#7615) üzenetére


axioma
veterán

Foldbe fali hoszigetelo (eps) nem valo, szetfagy, oda a dragabb xps kell (az nem szivja magaba a nedvesseget) - szoval a meglevo maradekbol nem uszod meg, probald a tuzepen beszamittatni vagy ilyesmi.
Amugy a terv ettol eltekintve egy valid hozzaallas, de hogy ez eleg lesz-e hogy ne erezd hidegnek a padlot, azt remelhetoleg van valaki ma's aki meg tudja majd mondani.

(#7619) amargo válasza volandy (#7615) üzenetére


amargo
addikt

A teljes megoldás a lábazati beton szigetelése lenne, ugye ez nagy meló és a belmagasságod is csökkenhet + az ajtók is ott vannak.
Ha kintről a lábazatot szigeteled már az is jelenthet pár fokot, én tuti azzal kezdeném. Nálam 18 cm szigetelés van a lábazaton és beástam a földbe is kb 50-70cm, de azt nem tudom megmondani mennyit jelentett, mert én szigeteltem a lábazati betont is és padlófűtés is van..

Tapsi: Én 4 éve rettentően tartottam a rejtet penésztől, az extra gépészettől és nem is találtam olyan kivitelezőt, akiben megbíztam volna, de már időm sem volt utána járni. Továbbá az emeleten látszó gerenda és fafödém van, viszont ott a ferde sík egy része.
Én 1000x inkább ezt választanám mint légkondit :)

szerk: Igen volt egy leírásom (csak végül kitöröltem), én felszedtem a házban az egész aljazott, újra kentem vízszigetelés gyanánt, kapott grafitos lépésállót és arra ment a padlófűtés. Viszont a ház üres volt, senki nem lakott benne, nem kellett az ajtókat is kivenni, mert nem voltak, stb.

[ Szerkesztve ]

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#7620) Vision válasza amargo (#7619) üzenetére


Vision
veterán

Sajnos aljzat szigetelés nélkül nem lesz látványos eredmény. Azt utólag megcsinálni viszont piszok meló, és én nem is a 3x3-as mozaiklap miatt aggódnék. Az a legkevesebb. Felverni a teljes aljzatbetont, salak ki, lépésálló a helyére, újra aljzatbeton. Ahh, borzasztó munka ez.

(#7621) Barret001 válasza volandy (#7615) üzenetére


Barret001
addikt

Nálunk az ágy kb neki van tolva a falnak.Télen mikor nagyon hideg volt,a fal töve sugározta a hideget. Raktam a lábazatra 7 cm xps lapot,és arra szép járólap került külső burkolatnak.Megszűnt a hideg sugárzás.

(#7622) Donki Hóte válasza volandy (#7615) üzenetére


Donki Hóte
veterán

A padló alatt pár cm beton alatta salak.

Na, ezt kell kiszedni legalább 20 cm mélyen, a helyére rendes padlószigetelést rakni és nem fog fázni a lábatok :K

A házfalak lábazatát kívülről körbe hiába szigeteled, az halottnak a csók, nem ott jön be a hideg.

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#7623) koko52 válasza Donki Hóte (#7622) üzenetére


koko52
veterán

A padlót hiába szigeteli, ha az aljzat(beton) nincs elszigetelve az alaptól. Az alap felhúzza a hideget a földből és tovább adja a falaknak, padlónak. A lábazatot igen is szigetelni kell kívűlről. A padló oldala és a fal közé pedig szigetelést kell rakni, hogy ne érintkezzen az alappal. Rengeteg ház épűl lemez alappal, ami szerintem e miatt a jelenség miatt nagy hiba. Én anno 2007-ben ezt nem engedetem, jól tettem.

"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets

(#7624) axioma válasza koko52 (#7623) üzenetére


axioma
veterán

Azert lemez alappal a passziv hazak is epulnek, csak ott ugy kezdodik hogy alatta szigeteles (es igy jobb is lehet az eredmeny, mint a kivul-belul(!) melleszigetelt savalappal).
Nyilvan nem mind1, hogy milyenek a terep- es foleg statikai viszonyok, de onmagaban a lemezalap nem rosszabb hoszigetelesileg, csak ha siman ledobjak a foldre.
Masreszt nem egeszen ertem ezt az "alulrol hul jobban" hozzaallast. Egyreszt a talaj -1.5 meteren eleg fix homersekletu, me'g ha az nem is a szukseges 20 fok. Masreszt ha van eyg foldkupacod, amit elzarsz a levegohomerseklettol (labazati szigeteles) es ele'g melyre kell "kerulnie" az energianak hogy kikeveredjen belole (e.g. az alap nemszigetelt reszen tud elsore fordulni), akkor az rossz hoszigetelo + hosszu ut miatt mar sokkal jobb, mint a rovid uton ugyanaz (a tomor tegla se szigetel jol, ha siman rakjak (plane futora), de a masfel/ket teglas epitessel azert jelentosen jobb). A modern teglak belso szerkezete is ennyit tud, ugyanaz az anyag csak hosszu ut a racsszerkezetben.

[ Szerkesztve ]

(#7625) Vision válasza koko52 (#7623) üzenetére


Vision
veterán

Ez alapján pont az ellenkezője igaz annak, amit írsz: [link]

A lemezalap hőhídmentesen szigetelhető.

(#7626) Donki Hóte válasza koko52 (#7623) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Az észrevételed jogos, nyilván és is úgy értettem, hogy önmagában a házfal lábazatának szigetelése nem oldja meg a gondot, mellette meg kell csinálni rendes padlószigetelést is.

És persze, a padló aljzatbetonját is körbe kell szigetelni, hogy ne érintkezzen az alappal, de ennek elsősorban nem hőszigetelési oka van, hanem az, hogy a hő hatására kitáguló (jelen esetben utólag öntött) aljzatbeton ne feszüljön neki a falak alapjának.

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#7627) koko52 válasza Vision (#7625) üzenetére


koko52
veterán

Lehet jól csinálni, csak ahoz kell egy műszaki ellenőr vagy tulaj aki ott is van. A passzív házakra már odafigyelnek, de ez pár éve divat.
A lényeg, ahogy aki utólag akarja szigetelni a padlót, annak el kell választania az alaptól, faltól. A falaknak már mindegy, azok tolják a hideget alul.

"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets

(#7628) amargo válasza Vision (#7625) üzenetére


amargo
addikt

Azért azt tegyük hozzá, hogy a sávalapot a linken eléggé minimálisan szigetelik, ennél még én is komolyabban szigeteltem utólag, egy szemléltető ábra, hogy mire is gondolok: [link]
egy ismerős leszigetelte az egész pincéjüket így, 2,5 métert ástak be a ház mellett :Y

Ez pl, egy passzívházra van, de alapjában véve csak a szigetelés vastagsága lett nagyobb: [link]

Egy saját kép, hogy mennyit számít, ha elválasztjuk a fűtött részt a kinti betontól.

[ Szerkesztve ]

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#7629) pjen válasza Donki Hóte (#7626) üzenetére


pjen
félisten

Hát nekem és pár háznál már segédkeztem, az aljzat beton mindenhol neki feszül a falnak. Esetleg a padhplófűtés fűtött betonjával lehet gond.

(#7630) Vision válasza amargo (#7628) üzenetére


Vision
veterán

Én azt szintetizáltam abból a cikkből, hogy a sávalap szigetelése sokkal körülményesebb, mint a lemezalapé.

(#7631) amargo válasza Vision (#7630) üzenetére


amargo
addikt

Áhh értem, az valóban így lehet, szerintem egyértelműen drágább is és tuti beleőszül az ember, ha rendes kivitelezőt akar hozzá itt találni.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#7632) NoOne1976


NoOne1976
őstag

Szükségünk lenne kiegészítő fűtés céljából elektromos panelre. Tudtok ajánlani valamit nekem? Mert ahogy nézem, van a névtelen kínai vagy Somogyi 20+-tól, meg a Nord és társai 100-ért, de hogy jobbak/megbízhatóbbak-e nem tudom. Ráadásul az alsóbb szegmensben van wifis, ami a 100+ kategóriánál csak plusz pénzért van. Vagyis megéri e az ár különbséget a nevesebb "norvég" panelként hirdetett darabok. Tudom, nem hatékony, légkondit kell venni. Van az is, de nem mindig akarjuk hallgatni a hangját és van, amikor jól jönne egy kis plusz rásegítés a mostani opciókra,illetve minden helységet nem is fűtenek be tökéletesen.

(#7633) Radnix


Radnix
senior tag

Sziasztok!

Szeretnem megkerdezni, hogy mennyire realis az alabbi elszamolas: [kép]
2022-es epitesu modern, kozepso elhelyezkedesu lakas Budapest belvarosaban, 40nm.
Nekem nagyon soknak tunik :F

(#7634) Vision válasza Radnix (#7633) üzenetére


Vision
veterán

Attól függ, hogy mi állítja elő a hőenergiát. Ha hőszivattyú, akkor rohadt sok. Ha villanybojler / fűtőpatron, akkor passz.

(#7635) Radnix válasza Vision (#7634) üzenetére


Radnix
senior tag

hoszivattyu, padlofutes, fan-coil

(#7636) Vision válasza Radnix (#7635) üzenetére


Vision
veterán

Akkor nagyon durva. Gázzal a harmada se lenne. :)

(#7637) Madwe válasza Radnix (#7633) üzenetére


Madwe
nagyúr

Ezt most jól értem, hogy 5 hónap alatt, gyk. a fűtési szezon felében hozta össze?

De ha éves lenne, akkor is durva.
Csak viszonyításképp: 40nm 1950es házban, szigeteletlen, 1 rétegű műanyag ablakkal, egész nap home office miatt konstans 21 fok esetén, belefoglalva a meleg víz előállítását is 2 főre a havi átalányom 7000 forint volt, azaz éves 84.000 forint, gázzal! HMV + fűtés, mégegyszer, szigeteletlen, elavult nyílászárók, legfelső emelet így ott szökött ezerrel a levegő (felettem födém, szigeteletlen) s sarokrész, így a lépcsőházon kívül egyetlen falszomszédom volt, az is a fürdőmnél.
Szóval szerintem itt valami nagyon nem kerek?

(#7638) Dorian válasza Madwe (#7637) üzenetére


Dorian
félisten

Valami biztos nem kerek itt, mert a 25 éves 220m2-es házam egész éves fűtés+hmv költsége ennyi, úgy, h feleség egész nap itthon.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#7639) dobolan válasza Radnix (#7633) üzenetére


dobolan
senior tag

Mivel van mérve a hőmennyiség?

(#7640) NoOne1976 válasza Radnix (#7633) üzenetére


NoOne1976
őstag

Azért az látható, hogy igen magas Ft/kw összegek vannak. Nem éppen a magánszemélyes rezsicsökkentett cagy piaci áram ár. Ezért nem is hasonlítható össze azzal, ki mennyiből hozza ki magának.

(#7641) Vision válasza NoOne1976 (#7640) üzenetére


Vision
veterán

Bizony, ezek nem lakossági árak.

(#7642) blg válasza Radnix (#7633) üzenetére


blg
senior tag

Elég magasak az egységárak.
Én egy 250 lakásos, 2008-ban épült társasházi lakásban lakom, ahol házközponti fűtés/melegvízelőállítás van, itt (most márciusban) 1 m3 meleg víz felmelegítés díja 673 Ft, fűtés 1 kWh 13,5 Ft, + gáz 10% alapdíj 13 Ft/m2 (az egységárak minden hónapban újra vannak számolva az aktuális gázszámla alapján)
Remeha gázkazánunk van.
egész télen 124 kWh fogyott, kb. 23 fok a hőmérséklet, 62 m2 a lakás, a fűtésem decembertől februárig volt bekapcsolva, ezen kívül kikapcsolt fűtéssel is megvan a 23 fok. (keleti tájolás, 4 oldalon szomszéd, 1 oldal folyosó, 1 oldal külső)

(#7643) Radnix válasza NoOne1976 (#7640) üzenetére


Radnix
senior tag

Koszi mindenkinek a valaszokat, akkor nem csak nekem buzlik itt valami.
Igen az egysegarak nagyon nem stimmelnek...
Lehetseges, hogy piaci aron szamoljak az energiat egy lakoingatlanban?
Egy kulfoldi kollegam lakik ebben a lakasban a Kofarago utcaban, es o kerte, hogy nezzek ra, mert neki is szemet szurt.
Szoval a pontos tipusat a meroegysegeknek nem ismerem. :F

[ Szerkesztve ]

(#7644) Vision válasza Radnix (#7643) üzenetére


Vision
veterán

Közös képviselettel kell felvenni a kapcsolatot. Azért nagyon abszurd ez, mert nálunk kifejezetten meg kellett várni az albetétesítést, hogy ki tudják terhelni lakás szinten a költségeket (lakossági tarifán).

[ Szerkesztve ]

(#7645) otapi válasza NoOne1976 (#7632) üzenetére


otapi
tag

A fűtőpanel egyszerű mint a faék, nincs benne mechanikus mozgó alkatrész és az elektronika is minimális. Szóval nehéz rosszat csinálni, a rosszról meg hamar kiderül, mert kigyullad úgyis. Amelyikre van EU-s CE-s hitelesítés írva, bármelyik jó. A hatásfok meg az összesnél pontosan ugyanannyi.
Ami különbség lehet, az a dizájn, meg a mozgásérzékelés, termosztát, wifi kapcsolat meg ilyenek. Ha ilyen extrák kellenek és az olcsóbbakban benne van, akkor szerintem nem éri meg a drágabbat venni.

(#7646) Radnix válasza Vision (#7644) üzenetére


Radnix
senior tag

Egyaltalan lehetseges ez, hogy lakoingatlanban nem lakossagi tarifan megy valami?
A kozos kepviseletrol nem olvastam sok jot a google ertekelesekben. :Y

(#7647) Vision válasza Radnix (#7646) üzenetére


Vision
veterán

Nem te vagy leszerződve a szolgáltatóval, hanem a társasház. Az meg nem magánszemély. Lakóingatlanban üzemelhet vállalkozás is, annak nem jár lakossági tarifa. Itt is ez a helyzet, de erre hoztak jogszabályt, csak intézni kell.

(#7648) perempe válasza Vision (#7186) üzenetére


perempe
addikt

Családi ház sok problémával, 1862 köbméter volt most a gázfogyasztás
a március végi éves leolvasás szerint. Az egy évvel ezelőtti 2580 volt.

Örülnék, ha más is megírná.

* Brahms: 4. szimfónia *

(#7649) pjen válasza perempe (#7648) üzenetére


pjen
félisten

Ugyanolyan meleg volt mint mult évben? Közben csináltál valamit a házzal?

(#7650) perempe válasza pjen (#7649) üzenetére


perempe
addikt

Én az enyhe telet okolom. Kellett volna csinálni, de nem. Lehet, hogy minimálisan játszottam a termosztáttal, ami valószínűleg 18°C-ra volt állítva, de az lenn van, a hálók meg fenn. Fenn melegebb volt.

Most megfogadom, hogy kijavítok pár dolgot, úgy sokkal jobb lesz. A bejárati ajtóra lehetne pl. hőszigetelő szalagot tenni, de az csak a mögötte lévő ajtón van, ami rögtön utána következik egy méterrel.

Ennél jóval nagyobb hibák is vannak, ezekbe most nem megyek bele.

* Brahms: 4. szimfónia *

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.