Hirdetés

2024. június 8., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-23 16:02:28

LOGOUT.hu

FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#8651) asdf_ válasza Lauda (#8650) üzenetére


asdf_
veterán

Amit írsz az már be is következett/zajlik a folyamat.

Amiket ő mond számot (majdnem bármivel kapcsolatosan ami negatívan érinti a kivitelezőket vagy a napelemtulajdonosokat), ott a felének a fele igaz általában. Erőteljesen fel van habosítva mindig amit mond a valósághoz képest.

[ Szerkesztve ]

(#8652) Lauda válasza asdf_ (#8651) üzenetére


Lauda
félisten

Rendben. Mi a valóság akkor a témában?

(#8653) asdf_ válasza Sz.L. (#8556) üzenetére


asdf_
veterán

Azért elég érdekes (hipo)téziseket olvasok itt utólag. "Lábazati XPS-t nem dübelezünk egyáltalán" De igen, sok esetben kell is! Nem "T"-ben, hanem a sarok illesztéseknél és a tábla közepén. (legalább).

Korrigálom magamat: azért mondtam általánosan, hogy nem dűbelezünk, mert senki nem úgy rakja az XPS-t, ahogy kellene/jó lenne (állítva, 70 centi le, 50 centi kilóg), ekkor lehet dűbelezni, de a talajszint felett 30 centivel leghamarabb (a vízszigetelés miatt, már persze ha van, kéne, hogy legyen). Tehát ott a feketét a talajszint alatt nem fúrkáljuk át soha.

Ha viszont úgy van rakva, mint pénzügyi okokból szokták, hogy a 60 magas tábla fele a föld alá, fele a föld fölé, akkor ott egymagasan van vége az XPS-nek, mint ahova a dűbel leghamarabb mehetne.
Aztán persze ha az xps-t a másik oldaláról (kívülről) is megkínálják szigeteléssel, az más történet (ott az viszont nem látszó rész és nem is színezik gondolom, mert hogyan).
Meg lehet bűvészkedni, ahogy ezt itt alul isten tudja mivel bekenték.

Mindenki azt csinál, amit akar, én talajszint+30 centi alá nem raknék dűbelt és kész.

(#8654) asdf_ válasza Lauda (#8652) üzenetére


asdf_
veterán

Nem azt az állítást vitatom, hogy előre megy az autó, hanem azt, hogy mennyivel. A sajtómegnyilatkozásaiban érdeknek megfelelően pumpálva vagy laposítva veszem észre a közölt számokat.

(#8655) pjen válasza asdf_ (#8653) üzenetére


pjen
félisten

Azért nem biztos, hogy kiásnám egy öreg ház mellett a földet csak azért, hogy mellé tegyek egy XPS lapot. Mi van, ha leborul az egész. Ha nincs pince sok értelme sincs.

[ Szerkesztve ]

(#8656) asdf_ válasza pjen (#8655) üzenetére


asdf_
veterán

De van, hiszen van egy 60-80 centis alapod, és az a földdel való közvetlen találkozása okán vezeti be a hideget a ház falába is, a hő gyakorlatilag megkerüli a hőszigetelést.
Öreg ház mellett (fenti kép) meg méteres darabokban csinálták, nem egyszerre.

(#8657) amargo válasza pjen (#8655) üzenetére


amargo
addikt

nálam van pince, de én sem ástam le teljesen, egyszerűen akkora energia lett volna, hogy hihetetlen, továbbá a 4 oldalból csak 1-nél lett volna lehetőségem ezt érdemben kivitelezni, nem billen meg ennyitől a ház állítólag, én is tartottam tőle.

Viszont szerintem érdemes addig leásni, amíg tudunk. Nálam ez kb 60cm lett. Nem raktam fel extra víz védelmet sem, mert értelme nem lett volna, a telek lejt, soha nem folyt még a ház felé a víz továbbá a maradék 1,5m ott van továbbra is "csupaszon", viszont dübelt kapott is a lábazat, mert ugye nincs mit kilyukasztani.

Nyilván az a tiszta, ha valaki végig szigeteli, de érdemes mérlegelni.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#8658) pjen válasza amargo (#8657) üzenetére


pjen
félisten

Nekem mindegy, nálam van 1 méter mély, 70 centi széles beton alap, mégse ásnám mellette körbe a házat. Az már mindig hányattatott föld marad. Ha lenne pincém inkább a plafont szigetelném legalább 10 centi gyapottal. Ami a lábazat szigetelés mellett az alapon keresztül vissza szivárog hideg, szerintem elhanyagolható. A szigetelésnek fordított költség sose térül meg. De ez csak az én véleményem. :)

(#8659) Sz.L. válasza asdf_ (#8653) üzenetére


Sz.L.
aktív tag

"...úgy rakja az XPS-t, ahogy kellene/jó lenne (állítva, 70 centi le, 50 centi kilóg)..."

Tudomásom szerint, nincs erre vonatkozó előírás. A korábbi kommentem a talajszint feletti állapotra vonatkozott.

"Tehát ott a feketét a talajszint alatt nem fúrkáljuk át soha."

Bízom benne, hogy mindenki számára evidens dolog, hogy normál esetben, vízzáró rétegeket/anyagokat nem fúrunk át. :)

A képeken látható szigetelést én személy szerint nem tartom szükségesnek.

[ Szerkesztve ]

Üzleti megbízhatóságom adott: Több, mint 15 év PH tagság + régi és új rendszerben csak pozitív értékelések! (Nincs több HSZ, csak PM/PÜ.)

(#8660) Sz.L. válasza volandy (#8612) üzenetére


Sz.L.
aktív tag

Ha ventilátoros megoldáson gondolkozol, akkor érdemesebb egy elszívó ventilátort betenned. (jó légszállítás, 0-24 üzem, 7W) pl.: link

Üzleti megbízhatóságom adott: Több, mint 15 év PH tagság + régi és új rendszerben csak pozitív értékelések! (Nincs több HSZ, csak PM/PÜ.)

(#8661) Sz.L. válasza pjen (#8611) üzenetére


Sz.L.
aktív tag

Kérdés, hogy hol a penész és milyen kiterjedésű? Lehet, hogy nem a ventilátor a megfelelő eszköz. 90W-100W teljesítménnyel vannak jobb megoldások. (Amennyiben más módon nem lehet megszüntetni a páralecsapódást.)

Üzleti megbízhatóságom adott: Több, mint 15 év PH tagság + régi és új rendszerben csak pozitív értékelések! (Nincs több HSZ, csak PM/PÜ.)

(#8662) pjen válasza Sz.L. (#8661) üzenetére


pjen
félisten

Szerintem, ha a víz szigetelés megfelelő tehát a lábazatból nem jön nedvesség a penész legföbb oka a fűtés és a szellőztetés hiánya. A száraz meleg fal nem lesz penészes. A venti mozgatja a levegőt és szárít. :)

(#8663) Tapsi válasza pjen (#8662) üzenetére


Tapsi
veterán

A ventilátor mitől szárítana? A helyiségben egységes a páratartalom, attól, hogy mozgatod a levegőt, még nem lesz alacsonyabb. :)

(#8664) pjen válasza Tapsi (#8663) üzenetére


pjen
félisten

Pont erről van szó, hogy nem egységes. Egy elzárt sarokban akár 10 fokkal is lehet hidegebb, nyugodtan a harmat pont alá hűlhet. Ezért nem tolják például a bútorokat, ha mód van rá a falig.

(#8665) Sz.L. válasza pjen (#8662) üzenetére


Sz.L.
aktív tag

A ventilátor nem fogja megszárítani, amennyiben nem meleg levegőt mozgat. De a meleg kifejezés ebben az esetben szubjektív, ezért inkább a Mollier féle diagram összefüggései alapján kezeljük változó mennyiségnek (jelen kontextusban, mivel ismeretlen a relatív pára és a többi hőmérséklet tényező. :) )

Üzleti megbízhatóságom adott: Több, mint 15 év PH tagság + régi és új rendszerben csak pozitív értékelések! (Nincs több HSZ, csak PM/PÜ.)

(#8666) pjen válasza Sz.L. (#8665) üzenetére


pjen
félisten

Persze, hogy nem, de mindenképpen melegebb levegőt mozgat. Ha nem így lenne máshol is lenne penész. Melegebb, szárazabb levegőt nyom a nedves, hideg helyére.

(#8667) Tapsi válasza pjen (#8664) üzenetére


Tapsi
veterán

Páratartalomról beszéltem, nem hőmérsékletről. Az egy sarokban nyilván hidegebb, hiszen ott a hőhíd, sokkal jobban szökik a meleg, mint máshol. Ettől még maga a fal felülete hideg marad, és ugyanúgy kicsapódik rajta a helyiség párája. Hiába nyomod rá a ventilátort, semmit se ér.

Melegebb, szárazabb levegőt nyom a nedves, hideg helyére.

Mi a fenétől lenne szárazabb a levegő pár méterrel odébb?

[ Szerkesztve ]

(#8668) Sz.L. válasza pjen (#8664) üzenetére


Sz.L.
aktív tag

1 éve tesztelek egy módszert, ami tökéletesen bevált egy olyan sarok részen, ahova nehezen jut el a meleg levegő. Nálunk ez volt a leghidegebb pont. Most már ez a rész is a harmatpont fölé került. Nem titok. Felraktam egy tisztán elektromos (kicsi, 90W-os) törölköző szárítót. 60C mindegyik rúd, ami elég ahhoz, hogy a sarok ne hűljön le. Természetesen nem szárítok rajta semmit, és nincs ventilátor sem.

Csak ősztől tavaszig megy, este 20:00-tól reggel 6:00-ig.

[ Szerkesztve ]

Üzleti megbízhatóságom adott: Több, mint 15 év PH tagság + régi és új rendszerben csak pozitív értékelések! (Nincs több HSZ, csak PM/PÜ.)

(#8669) pjen válasza Tapsi (#8667) üzenetére


pjen
félisten

Attól, hogy melegebb. Felmelegíti a falat és környékét, nem fog a pára lecsapódni és nem lesz penész. :)

(#8670) Dorian válasza Tapsi (#8667) üzenetére


Dorian
félisten

A légáramlás bizony szárít, hiszen fokozza a felületi nedvesség elpárolgását. Pl ezért szárad ki szélben a szemed.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#8671) Tapsi válasza Dorian (#8670) üzenetére


Tapsi
veterán

Persze, de az nem egy zárt rendszer. A helyiség viszont az (mármint zárt ablakoknál). Ha a helyiség levegője telítődött nedvességgel, akkor hogy tudna ez lokálisan csökkenni? A penész a harmatponti kicsapódás miatt keletkezik, ezen hogyan segít egy ventilátor?

#8669pjen

Oké, csak ez nem szárítás. Egyszerűen csak felmelegítesz egy felületet.

[ Szerkesztve ]

(#8672) pjen válasza Sz.L. (#8668) üzenetére


pjen
félisten

Erről van sz, a törölköző szárító melegíti és mozgatja is a levegőt, a sarok felmelegszik a pára nem csapódik ki és a penész eltűnik. Ventilátorral lehet még intenzívebb lenne a hatás.:)

(#8673) pjen válasza Tapsi (#8671) üzenetére


pjen
félisten

Úgy segít a venti, hogy nem lesznek különböző hőmérsékletű részek a szobában.A szoba közepén 26 C fok a szekrény mögött 15. Ha megy a ventilátor a levegő keveredik. Középen lesz 22 a sarokban 20 :) és már nincs is harmatpont. Penész sincs, és ez a lényeg.

[ Szerkesztve ]

(#8674) Dorian válasza Tapsi (#8671) üzenetére


Dorian
félisten

A helyiség levegője nem mindenhol egyenletesen párás, a páratartalom hőmérsékletfüggően relatív. Ahol egy sarokban hidegebb van ott a levegő kevesebb párát képes felvenni + ott nedves is a felület. Ha oda fújunk (máshonnan melegebb) levegőt, akkor jobban képes a felületi nedvesség elpárologni, így pedig a penész életkörülményei csökkennek.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#8675) Tapsi válasza Dorian (#8674) üzenetére


Tapsi
veterán

Ezt így akkor tartom elképzelhetőnek, ha annyi meleg levegőt fújsz oda, amitől maga a falfelület is felmelegszik. Ergo ellensúlyozod a hőhíd hőveszteségét. A pára a hideg felületen csapódik ki, azon nem segít, ha magát a levegőt felmelegíted. Attól a felület még hideg marad. Akárcsak a kocsi ablakán, amikor belülről kezd el párásodni. Pedig ott aztán tényleg nem tud lokális eltérés kialakulni a páratartalomban.

(#8676) pjen válasza Tapsi (#8675) üzenetére


pjen
félisten

Tudod, ha a levegőt melegíted a fal is melegszik. A kocsinál pont az a probléma, hogy nincs nincs tömeg ami megtartaná a meleget, viszont a fal, mivel hőszigetelő szép lassan átmelegszik. Ha csak a venti fúj melegebb levegőt akkor lassabban, ha Sz.L. megoldását választod akkor gyorsabban.

(#8677) Sz.L. válasza Tapsi (#8675) üzenetére


Sz.L.
aktív tag

Ez így igaz. A hőveszteségi tényezővel számolva jelentős, állandó hőmennyiséget kell arra a részre juttatni. (Számomra ezért volt kérdéses a 90W-os törölköző szárító megfelelősége.)

Üzleti megbízhatóságom adott: Több, mint 15 év PH tagság + régi és új rendszerben csak pozitív értékelések! (Nincs több HSZ, csak PM/PÜ.)

(#8678) Tapsi válasza pjen (#8676) üzenetére


Tapsi
veterán

A fal nem hőszigetelő. Van egy hőátbocsátási tényezője, ennek megfelelően lehet minősíteni a hőszigetelő tulajdonságait. Ha a sarokban penészedsz, akkor ott nem szigetelés van, hanem hőhíd.

(#8679) pjen válasza Tapsi (#8678) üzenetére


pjen
félisten

"A fal nem hőszigetelő" Itt feladtam. Ha nem lenne hőszigetelő akkor minek van, hogy este ne jöjjön be a sötétség. Egyébként mindennek van hőátbocsátási tényezője, ergó semmi nem hőszigetelő. Egyébként persze hőhid van, pont azért kell ott mozgatni a levegőt, hogy meleg kerüljön oda. Hőhíd sok van, bejön a gáz cső, az elektromos kábelek ki-be, a redőny gurtni stb mégse penészes a környéke. Jár a levegő, nem tud a harmat pont alá hűlni. :)

(#8680) Dorian válasza pjen (#8679) üzenetére


Dorian
félisten

ennyi

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#8681) Tapsi válasza pjen (#8679) üzenetére


Tapsi
veterán

Jó, ez most kicsit filozófikus sztori, mert ennyi erővel bármi hőszigetelő, és semmi sem az. Akkor úgy fogalmazok, hogy a mai definíciónk szerint egy pőre fal nem jó hőszigetelő, ezért kell rá plusz hőszigetelés, amivel ezt a tulajdonságát feljavítod.

Egyébként persze hőhid van, pont azért kell ott mozgatni a levegőt, hogy meleg kerüljön oda.

Még egyszer. Nem elég, hogy meleg kerül oda. Annyi melegnek kell oda kerülnie, hogy ellensúlyozza a hőveszteséget. Ha hideg a fal a hőhíd miatt, akkor ott hiába keringeteg a levegőt, le fog csapódni a pár a hideg felületen. Természetesen ez a hőhíd mértékétől függ. És itt jön ez:

Hőhíd sok van, bejön a gáz cső, az elektromos kábelek ki-be, a redőny gurtni stb mégse penészes a környéke.

Ezeken a helyeken a hőveszteséget ellensúlyozza a helyiség meleg levegője. Eleve nagyon kis felületekről van szó.

(#8682) Dorian válasza Tapsi (#8681) üzenetére


Dorian
félisten

Igen, a pára lecsapódik, majd a légáramlás hatására a falfelület szárad. Enyhe-átlagos esetben ez bőven elég ahhoz, hogy penész ne alakuljon ki.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#8683) Tapsi válasza Dorian (#8682) üzenetére


Tapsi
veterán

Ok, ezt elfogadom.

(#8684) Sz.L. válasza pjen (#8679) üzenetére


Sz.L.
aktív tag

Véleményem szerint, ebben az esetben csak a megfogalmazások térnek el. Tapsi és a te hozzászólásodban is vannak igazságok, de a lényeg a hőveszteség, és a kiegyenlítéshez (átlépéshez szükséges) hőmennyiség. Ennek meghatározásához pedig ismerni kellene a tényleges (számszerű) paramétereket.

Üzleti megbízhatóságom adott: Több, mint 15 év PH tagság + régi és új rendszerben csak pozitív értékelések! (Nincs több HSZ, csak PM/PÜ.)

(#8685) Madwe válasza Tapsi (#8683) üzenetére


Madwe
nagyúr

Pont az autós példa is jó erre szerintem, akár hideg levegőt csapatva a szélvédőre is eltűnik a pára :)

(#8686) Tapsi válasza Madwe (#8685) üzenetére


Tapsi
veterán

Ha klímázol, akkor igen. Egyébként nem. És mit csinál a klíma? Szépen az elpárologtatón lecsapatja a párát, ergo csökkenti a benti páratartalmat.

(#8687) pjen válasza Tapsi (#8686) üzenetére


pjen
félisten

Ha lehúzod az ablakot klíma nélkül is, sőt be sem párásodik.

(#8688) Tapsi válasza pjen (#8687) üzenetére


Tapsi
veterán

Persze. :) Mondjuk télen / zuhogó esőben ez kicsit kellemetlen. A lényegen nem változtat, a párásodás oka ismert.

(#8689) asdf_


asdf_
veterán

Én is raknék +1-et, hog érhet valamit a ventillátor. Ha keringeti az ember a levegőt, akkor a hűlő felületnek és környezetének folyamatosan hőt ad át az ember -hiszen a falfelületnél melegebb levegőt keringetem előtte-, nem tud "megülni a sarokban a hideg", emiatt a kényes területen mind a levegő, mind a falfelület hőmérséklete a levegő keringetése miatt magasabb lesz, mint anélkül. Hogy mennyivel, meg ez elegendő-e a harmatpont fölé kerüléshez, az már egy másik történet.

[ Szerkesztve ]

(#8690) pjen válasza Tapsi (#8688) üzenetére


pjen
félisten

Van elefánt fül, zuhogó esőben is lehúzom az ablakot. Ladákban, trabikban nem nagyon volt klíma.

(#8691) Tapsi válasza pjen (#8690) üzenetére


Tapsi
veterán

Tudom, kalap szar is volt. Asszonnyal jöttünk haza úgy Erdélyből lehúzott ablakkal zuhogó esőben az F Astrával, hogy folyamatosan törölni kellett a szélvédőt, mert nem láttam ki belőle. Persze a ventilátortól csak újból bepárásodott. Na, akkor döntöttük el, hogy megvesszük az új verdát. :)

(#8692) Dorian válasza Tapsi (#8691) üzenetére


Dorian
félisten

Nemtom mióta terjedt el alsóbb osztályokban, de a 2003-as G Astránkban már van digit klíma.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#8693) Tapsi válasza Dorian (#8692) üzenetére


Tapsi
veterán

Ez egy '97-es verda. Szerettük amúgy, most a kőművesemnél teljesít a kicsike.

(#8694) Dorian válasza Tapsi (#8693) üzenetére


Dorian
félisten

Enyémet a feleségem használja. Arra pont jó, h agyon-vissza bassza, meg a hót' mocskos kölyköket az erdőből, patakpartról hurcolássza.
Múltkor is nekitolatott egy vonóhorog autónak...

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#8695) cappa72 válasza Tapsi (#8691) üzenetére


cappa72
nagyúr

Érdekes. Nekünk sosem volt ilyen. Pedig már 23 éves a jószág.... zuhogó estő, 4 személy.

Persze ha megálltuk, beleheltük, utána lehetett maxra állítani a ventillátort...

B.C. Rich Platinum Warlock eladó 105kHUF

(#8696) Tapsi válasza cappa72 (#8695) üzenetére


Tapsi
veterán

Elvileg akkor van ez, ha beázik a szellőztető rendszer. Általában mi se tapasztaltuk, de egy felhőszakadásban pont megszívtuk.

(#8697) Lauda válasza koko52 (#8439) üzenetére


Lauda
félisten

A sajtóban megpendített téves értelmezéssel szemben nincs olyan elvárás, hogy a háztartási napelemekből hálózatba táplált energia után akár éves szaldó, akár bruttó elszámolásban bárkinek rendszerhasználati díjat kellene fizetnie. [link]

(#8698) koko52 válasza Lauda (#8697) üzenetére


koko52
veterán

[link] itt már közölték, írtam is.

Annyi még, hogy haladékot kértek, a bruttósok nem 5Ft-ot kapnak érte, nem tudjuk még mennyit.

"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets

(#8699) Ringman válasza koko52 (#8698) üzenetére


Ringman
nagyúr

mai cikk.

A bruttó elszámolásban tizedáron veheti meg a napelemesektől az áramot az állam

Tiszta Energiák ügyvezetője Mokry Tamás azt, hogy a hetekben egyértelmű lett: a bruttó elszámolásban az MVM 5 forint/kilowattóráért veszi meg a termelőtől az áramot.
A portálnak az Energiaügyi Minisztérium egyértelműen megírta:
a legkorrektebb árazás az, ha az MVM ugyanannyiért veszi az áramot egy napelemes termelő magánszemélytől, mint amennyiért egy lakossági felhasználó számára biztosítja, mondjuk, a paksi atomerőmű által termelt villamos energiát. A napelemes beruházások megtérülésében az átvételi ár fontos tényező ugyan, de nem az egyetlen szempont.
Ebből vonták le a következtetést, hogy bruttó elszámolásban az állam 5 forint/kWh áron veszi majd meg az áramot a napelemesektől.

---

A szakember szerint azt is érdemes kiemelni, hogy a vállalati szektor, ahol a termelés egyszerre zajlik a felhasználással, kifejezetten jól járt: itt vannak olyan beruházások, amik pár év alatt megtérülnek.

(#8700) koko52 válasza Ringman (#8699) üzenetére


koko52
veterán

Hát egy másikban máshogy fogalmaznak.
Ha egyszer lefixálják már ezt a zűrzavart, és tényleg 5ft lesz a bruttó, akkor érdemes lesz vállalkozás alá vonni a napelemes ingatlant. A cégem jelenleg 61Ft-ért veszi és ennyit adnak a betáplálásért is. Másik fogyasztási helyet bármikor bevihetek. 3x250A felett vagyunk. Itt szaldó tiltás/határidő sincs. Audax, versenypiac.

Az 5 Ft természetesen előre kidolgozott, hatalmas biznisz. A világon sehol nincs ekkora sikkasztás.

[ Szerkesztve ]

"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.