- ricshard444: Fényképező ? Telefon helyett
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Austin F.: MOD Android: Appok teljes képernyőn – immerzív mód
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- droidic: YouTube videók és playlistek letöltése GUI-alkalmazással
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Pajac: 10 a 12-ből (HD4400 iGPU)
Új hozzászólás Aktív témák
-
zed01
őstag
Most belefutottam egy bugba a NOD32 betával. Amikor indítanám a gépet a bejelentkező képernyő után megfagy az Ubi. Ha nagy nehezen újraindítom, a kijelentkezés közben öt percet kell is várni a fájlmanager leállására. És ezt eljátszotta kétszer egymás után. Persze elküldtem a hibajelentést. Persze ez megbocsátható, mert még csak béta és a fejlesztők szerint is lehetnek még benne hibák.
-
zed01
őstag
Olvastam a múltkor hogy a Preynek elkészült a natív linuxos portja. Most azt gondolhatjátok hogy örülök neki. Hát nem. Miért olyan játékot portolnak linuxra, ami egyébként is hibátlanul fut a wine-n? A Prey egyike azoknak a kevés játékoknak, ami szvsz jobban fut a wine-n, mint a natív windowsos környezetben. Miért nem tudnak ezek a barmok olyan játékot portolni ami nem fut az ingyenes wine-n? Ezer meg egy ilyen játék van.
-
zed01
őstag
Ami az előnye, az a hátránya is a linuxoknak. Pont azért biztonságosak mert kevesen használják, de pont ezért nem fejlesztenek rá a játék kiadók.
De a doom 3 motor és módosításai hibátlanul futnak a wine-n, így annak sem kell lemondani pl. a Wolfensteinről aki Ubuntut használ. Végül is a Quake 4-et is a wine-n futtatom újabban, hiába van linuxos portja, mert a win32-es verzióra telepíthetem a honosítást, így ha a wine-n futtatom akkor magyarul játszhatok vele.
-
zed01
őstag
Van egy régi középkorú barátom, akinek az elmondása szerint elromlott az XP-je a laptopján. Tény, hogy furcsa tüneteket produkált.
Amikor elhozta hozzám a laptopot, az volt a kérdésem hozzá hogy szoktál-e játszani rajta. Mondja soha nem játszik, zenehallgatásra, filmnézésre, netes rádiók hallgatására és böngészésre használja a gépet. Mondom neki, ha már úgyis újra kell telepíteni a windowst, akkor inkább tegyünk fel egy linuxot, amire te használod a gépet azt megteheted linux alól is. Az Ubuntu nagyon felhasználóbarát disztribúció. Meg is mutattam neki működés közben a saját gépemen az Ubit. Mondom neki én mindent beállítok, neked összesen annyi dolgod lesz, hogy időnként mikor frissít megadd a root jelszót és frissíts.
Az volt a válasza, hogy ő marad a windowsnál, mert fél a linuxtól. Én próbáltam meggyőzni, hogy a windowshoz sem értesz, úgyhogy ugyan mindegy, ott nincsenek félelmeid? Ő azt hallotta hogy a linuxhoz diploma kell. Mondta ezt annak ellenére hogy látta az én gépemen Ubuntus szoftverközpontot és a többi extrát ami az Ubuntura jellemző.
Nekem az a véleményem hogy az emberek már a saját szemüknek sem hisznek, ha az előítéletekről van szó. Windowst telepítettem neki. -
zed01
őstag
válasz
78zolika #194 üzenetére
KB 5 napja használom a Ubuntut Véleményem Eddig + Gyorsabb a gép
Örülök hogy gyorsabb a géped.
Tetszenek a sok programok amit nem kell keresgetni a netten meg hát ingyenesek A témák nagyon jók
Szerintem sincs párja az Ubis szoftverközpontnak, csak kijelölöd mi kell és magától letölti és telepíti.
És sok külső tárolót engedélyezhetsz egyrészt az Ubuntu Tweakban, másrészt ha visszaolvasod a blogomat találsz leírást. A külső tárolók alkalmazásával egyrészt mindig a legújabb verziót használhatod az alkalmazásokból, másrészt még tovább növelheted a választékot.
Valaki írja már meg hogy mi a hátránya a Linuxnak
Ha te nem vettél észre komolyabb hátrányt akkor valószínűleg számodra nincsenek. Én elsősorban a jobb és újabb játékok hiányát említeném meg mint hátrányt.
meg kicsit nehéz megszokni a Windows után ( 9 éve használom a Win )
Minden kezdet nehéz, de meg lehet szokni. Én már félálomban is megtalálom ami kell. Sokszor ott keresek már megszokásból is egy alkalmazást windowson is, ahol linuxon van.
Mér nem csinálnak ennek nagyon kampányt hogy minél többen kipróbálják
Mert szvsz a reklám pénzbe kerül és mivel az Ubuntu ingyenes így reklámra sincs annyi pénz, mint a Windows esetében.
De nehéz dönteni az ember melyiket használja inkán
Azt használhatod, amelyik jobban kézre áll, amelyik jobban tetszik. Szabad a választás. De használhatod párhuzamosan a kettőt, elfér a számítógépen mindkét operációs rendszer.
-
78zolika
senior tag
Sziasztok ! KB 5 napja használom a Ubuntut Véleményem Eddig + Gyorsabb a gép mert nincs rajta vírusirtó akár melyik terméket is használod vissza fogja a gépet Tetszenek a sok programok amit nem kell keresgetni a netten meg hát ingyenesek A témák nagyon jók Valaki írja már meg hogy mi a hátránya a Linuxnak Azon kívül hogy nem futnak rajta a komolyabb játékok meg kicsit nehéz megszokni a Windows után ( 9 éve használom a Win ) Mér nem csinálnak ennek nagyon kampányt hogy minél többen kipróbálják Én is eddig csak legyintetem Linux De nehéz dönteni az ember melyiket használja inkán
-
zed01
őstag
Pár gondolat a most megjelent NOD32 betaval kapcsolatban.
Először is szögezzük le én örülök hogy végre van/lesz normális vírusirtó linuxa is, bár egy Smart Security féle komplexebb biztonsági csomagnak jobban örültem volna. Annak idején használtam már vírusirtót Linuxon, pl. 6.06 környezetben a Pandát, vagy 8.04 környezetben a Sophost, vagy az F-Secure Linux Securityt és tették a dolgukat. Valszeg a Windowsról megmaradt paranoiám miatt szeretek Linux alatt is vírusirtót használni.
Ha elfogulatlanul gondolkodom, azt a következtetést kell levonnom, hogy egy 1 % körüli elterjedtségű operációs rendszert nem fenyegetnek úgy a kártevők, mint egy sokkal nagyobb elterjedtségűt. Egy Windows kártevővel 1000 szer több PC fertőzhetnek meg. Aztán ott van a Linux jogkezelése, semmi nem fut root jogokkal és amíg egy kártevő nem tudja a root jelszót addig esélye sincs. És az Ubuntun ott van az Apparmor, ami még magasabb szintre helyezi a biztonságot. Én nem is a linuxos kártevőktől félek elsősorban, mert tulképpen mindent belső vagy külső biztonságos tárolóból telepítek, hanem a win32-es kártevőktől. Azt olvastam valahol hogy egy Linux nem tud megfertőződni egy win32-es kártevőtől, de hordozóvá válhat. Olyan lehet mint egy vírusgazda, ő maga nem beteg, de megfertőzhet másokat.
Visszatérve a NOD32-re. Én kipróbáltam. Tulképpen semmi rendszerigénye nincs, én legalábbis nem veszek észre sebességbeli különbséget a NOD32 nélküli, és a NOD32-s állapot között. Akkor meg miért ne használjam?
-
zed01
őstag
Próbából felraktam a 8.04.3 LTS-t a wubival. Hogy legyen egy kis retro érzése az embernek. Nem jött be. A proci hűtő alapjáraton is sokkal hangosabb volt, mint a 9.10 alatt, valszeg a 2.6.24-es kernel még nem jól támogatja az AMD Cool & Quiet-et. Az ATI drivert nem tudtam felrakni, ugyanis olyan régi xorg-ot használ ami nem kompatibilis az újabb videokártyákkal. Hiába, ez elavult operációs rendszer.
-
zed01
őstag
Macre és Linuxra is megérkezett a NOD32
Én felraktam az Ubuntumra, az eicar tesztfájlt blokkolta, úgyhogy van valós idejű védelme. A rendszerigénye hasonló a Windowsos változathoz, észre sem lehet venni hogy fut.
Amúgy így néz ki:
A GUI is nagyon hasonló a Windowsos változathoz. Ha beválik, akkor majd mikor megjelenik a végleges, meg fogom venni.
-
zed01
őstag
Próbáltam feltenni brahiból a Kaspersky Antivirus Linux Workstation próbaverzióját, de nem volt rezidens védelmem, akkor meg minek. On Demand védelemre egy csomó ingyenes alternatíva van. Valszeg nem támogatta az Ubuntu 9.10 kernel verzióját.
Egyébként aki annyira paranoid, hogy fontos a rezidens antivirus, annak az Ubuntu 8.04.3 LTS-t javaslom, mert azt biztosan tudom hogy például a Sophos Antivirus Linux támogatja, de a Kaspersky is a 2.6.25-ös kernellel.
-
zed01
őstag
Ha viszont pont fordítva, aviból szeretnél DVD-t csinálni, akkor a fizetős wine-ra telepített ConvertXtoDVD-t ajánlanám. Annyi a hátránya, hogy a wine-ra telepítve nem látja a DVD meghajtódat, így nem tudod kiírni vele a végterméket. De semmi baj, mert a DVD meghajtó hiányában ISO-ba konvertál és az ISO-t annyi minden linuxos írószoftverrel ki tudod írni.
-
zed01
őstag
Leírom hogy én hogyan szoktam DVD-t rippelni aviba.
Ha olyan DVD-t rippelsz, ami nincs ellátva másolásvédelemmel akkor az AcidRip-et ajánlanám, ami a fizetős windowsos alkalmazásokat is beleértve, magasan a legjobb méret/minőség aránnyal rendelkezik. Igaz egy kicsit lassan konvertál. Gondolom az XviD tekintetében egy csomó minőségjavító extra ficsőr aktív, ami kicsit lassítja a konvertálást. Egy átlagos 1 óra 40 perces film XviD-be történő konvertálása egy Phenom II X4 BE-vel pont egy óra egy menetben.
Ha olyan DVD-t rippelsz ami el van látva másolásvédelemmel, akkor először a wine-ra telepített DVD Decrypterrel rippeld ki a VOB fájlt. A DVD Decryptert úgy kell telepíteni hogy az indító exe állományt a configure wine fülön win 98 módba teszed, így már látni fogja DVD meghajtódat. Az a jó dolog a DVD Decrypterrel, hogy az összes ismert másolásvédelemmel megbirkózik. Ha megvan a VOB fájl, az egyszerű módon az Avidemux-al olyan formátumba konvertálod amilyenbe szeretnéd. Én azt XviD-et ajánlom, mert azt gond nélkül viszik az asztali játékosok. -
zed01
őstag
A haverom felrakta az Ubuntu 10.04 alfa 1-et. Azt mondja van még benne elég sok hiba de az tény hogy sokkal gyorsabb az új operációs rendszer, gyorsabb a boot, és gyorsabbak a fájlműveletek. Úgyhogy örülhetünk, az Ubi a következő verzióval még gyorsabb lesz. Majd április végén fog megjelenni.
-
zed01
őstag
Frissült a VLC, az Audacious, és a Pidgin. Persze mind, mind külső tárolóból. Az Audacious frissítése komoly disztribúció frissítés volt, hozzáadott, meg kivett egy csomó dolgot az operációs rendszerből.
Ami disztribúció frissítéssel járt:
1. wine
2. deluge
3. audacious
4. mplayerEzt régebben, a régebbi Ubikon nem csinálta, valószínű sokszor az alapértelmezett alkalmazások eltérnek a normál telepítésektől. Hogy ez mire jó, nem tudom.
-
zed01
őstag
-
zed01
őstag
Azt nem tudjátok hogy a natív linuxos Enemy Territory Quake Wars miért csak akkor indul ha root jogokkal indítom a nautilusból? Ugyanez igaz a natív linuxos UT2004-re is. Mit kellene tennem, hogy normál módban is induljon?
-
zed01
őstag
-
zed01
őstag
Gondoltam megosztom a legújabb felfedezésemet az aacPlus v2-t. Nos. Én utálom biztonsági és kényelmi okokból megnyitni linux alól a windows particiómat. Viszont van egy kis gond ha nem nyitom meg, nem tudok zenét hallgatni, hiszen a flacjaim a sokkal nagyobb windows partición vannak. Ezen segít az aacPlus v2.
Ezt találtam róla:
A japán NEC és a Matsushita a svéd Coding Technologieszel közösen egy kifejezetten következő generációs MPEG-4 audiodekóder fejlesztését jelentette be. Az alacsony áramfogyasztású dekóder CD-minőségű hanganyag megszólaltatására lenne képes, miközben alacsony bitrátájú adatátvitelt igényelne.
Az új megoldás kihasználná az mp3PRO és az aacPlus kodekekben is megtalálható "spectral band replication" (SBR) technológiát, támogatva az MPEG-4 részévé vált aacPlus kodeket. Az mp3PRO kifejlesztéséhez felhasznált SBR technológiát a svéd Coding Technologies fejlesztette, s nemrég ezzel a technológiával egészítették ki az AAC audiotömörítési kodeket is. A v2 verziót kiegészítették a parametrikus sztereóval.
A parametrikus sztereó kódolás lényege, hogy nem több csatornát kódolunk le, hanem egyetlen mono csatornát alakítunk ki és kiegészítjük ezt a bitfolyamot a sztereó hatás visszaállításához szükséges információkkal. Ez alacsony bitsebességen sokkal jobb sztereo eredményt ad, mintha a hagyományos többcsatornás kódolás alkalmaznánk.56 kb/s SBR PS-re szoktam kódolni, az igaz hogy nem éri el a flac minőségét, de higgyétek el, hozza ilyen alacsony bitrátán is egy átlagos 192-256 mp3 minőséget. És ami a legfontosabb egy album átlagos mérete hossztól függően 15-30 MB között van. Így már bőven belefér a teljes zenegyűjteményem a linux 80 GB-os particiójába.
Az Easy CD-DA Extractor 12-vel szoktam kódolni, ami linuxon is hibátlanul fut a wine segítségével. A linuxon VLC külső kodek nélkül lejátssza, de ha telepíted az ehhez kapcsolódó gstreamer kodeket, akkor bármivel le tudod játszani.
-
zed01
őstag
válasz
ThisNoHoosh #172 üzenetére
És mennyibe kerül egy ilyen kártya? Azon gondolkodok, ha majd betelik a mostani winyóm, akkor egy usb3-as winyót veszek, mert ezzel már akkora sebességet lehet elérni, ami már megéri.
-
zed01
őstag
válasz
ThisNoHoosh #169 üzenetére
Jól van, én csak bemásoltam a computerworld cikkét. Ezek szerint a W7 támogatja az usb3 szabványt?
-
zed01
őstag
Innen le lehet szedni a 2.6.32-es kernelt. Én megpróbáltam feltenni, de nem forgatta be a kernelbe az ATI drivert, így meg sem próbáltam bebootolni róla, úgysem lenne grafikus felületem.
-
zed01
őstag
Újdonságok a 2.6.31-es Linux-kernelben
6.31-es kernel számos érdekes újdonságot tartalmaz. Támogatja például az usb3 szabványt, ami a jelenleg használt usb2 utódja és mintegy tízszer gyorsabb. Az, hogy a Linux-kernelben megtalálható ez a támogatás, azt jelenti, hogy ezen a területen lényegesen a konkurencia előtt jár a Linux, ugyanis sem a Microsoft Windows 7, sem az Apple közelmúltban piacra dobott friss operációs rendszere, a Snow Leopard nem támogatja. A kernelbe bekerült néhány olyan kiegészítés, amelyek a munkaállomásként használt Linuxoknak ad szárnyakat. Tovább gyorsították a fájlrendszereket is, ezen a területen mintegy háromszázalékos gyorsulás tapasztalható. Nem hanyagolták el a legújabb grafikus kártyák támogatásának javítását sem. Végül, de nem utolsósorban: a hálózati kártyák támogatása is javult, ez főleg az Intel új vezeték nélküli lapkáinak egyszerűbb kezelését teszi lehetővé - írja a computerworld.com szakírója a blogjában.
-
zed01
őstag
Felraktam a vmWare 7 trial verzióját (nemrég jelent meg). Rá az XP-t. A telepítés gyorsan lezajlott és a vmware tools telepítése után hibátlanul futott a vendég oprendszer. A 4 magból kettőt adtam meg neki plusz 1 GB memóriát.
Mi véleményem? Az igaz hogy valamivel jobban fut a vmWare-n az XP, de szvsz nem akkora nagyon nagy a különbség hogy megérje kifizetni a érte sok pénzt, hiszen a Virtualbox ingyen van. Meg egyébként is jobban szeretem linuxon az ingyenes szoftvereket, hiszen szvsz a linuxnak a lelke az ingyenesség. Az meg hogy a vmWare több vendég operációs rendszert támogat, az nem érint, úgyis csak Windows virtualizálok.Ráadásul a vmWare angol nyelvű, a Virtualbox magyar.
-
Egy pelda, ahol teljesen egyetertek az upgradelessel: ATI-hoz tenyleg erdemes felrakni az uj meghajtot, mert van benne vaapi a 4-es szeriahoz es felette. A több magot már támogatja a Karmic mplayere, csak meg kell adni a -thread paramétert az smplayernek.
Azert ha oszinte akarok lenni az Nvidia evekkel jar az ATI elott a linux driverekkel.
-
zed01
őstag
válasz
Sweet Lou 6 #157 üzenetére
Még az 1920/1080 p. mkv filmek is csak 10-15 %-os proci terhelést okoznak, igaz Phenom II X4 955 (3.2 GHz)-em van. Volt hogy videót kódoltam az AcidRip-el és mellette HD filmet néztem és hibátlanul futott mindkét feladat.
-
zed01
őstag
válasz
Sweet Lou 6 #157 üzenetére
Semmi problémám nincs az ATI HD4890-el, minden probléma nélkül működik. Próbáld meg feltenni a legfrissebb catalystot.
-
Sweet Lou 6
addikt
-
zed01
őstag
Hát olyan tárolót, ami a 2.6.32 kernelt teszi fel nem találtam, viszont van valami más.
ATI videokártyások figyelem!
Ha szeretnéd hogy a legfrissebb ATI kártyára optimalizált mesat, xorg servert, openGL apit, stb-t használni, akkor:
Írd be a terminalba:
sudo apt-key adv --recv-keys --keyserver keyserver.ubuntu.com A03A4626
A szofverforrások harmadik féltől fülön importáld a következő tárolókat:
deb http://ppa.launchpad.net/fabio-pedretti/ppa/ubuntu karmic main
deb-src http://ppa.launchpad.net/fabio-pedretti/ppa/ubuntu karmic mainMajd frissíts:
sudo apt-get update
Majd indítsd el a frissítéskezelőt és telepítsd.
-
zed01
őstag
De érdekes ez szerint a linux kernel a 2.6.32-esnél jár, az Ubuntu meg az alap tárolóból csak a 2.6.31-est teszi fel.
Majd utána nézek a külső tárolóknak, hátha megoldható hogy az újabbat használja.
-
zed01
őstag
Azt nem tudja valaki hogy a linux kernel az újabb verzióival mivel lett jobb? Hol van valami leírás ahol nyomon tudnám követni a linux kernel fejlődését?
A választ előre is köszi.
PS: Megint frissült a kernel, most a 2.6.31-16-nál jár.
-
zed01
őstag
Frissült a compiz, persze abból a külső tárolóból, amit az Ubuntu Tweakban engedélyeztem.
Viszont a nautilus az alap tárolóból frissült. -
Van olyan, hogy profi? Egy adott teruleten biztos, de nekem pl a desktop resz kiesik.
Az uj verziok sorra hozzak be az uj bugokat, a javitasokat meg backportoljak a regibe, ha erintettek. Par szazalek sebessegert es nehany amugy sem hasznalt csicsaert nem erdemes upgradelgetni. Pontositanek: otthon, kiserleti gepen en is szetutom a linux szajat, de ha valamiv komolyabb fut a gepen, akkor inkabb egy regebbi felpatchelt rendszert latok szivesebben, ahol mar ismertek a hibak. Az ubuntunal pont a sok uj dolog altal behozott hibak kiteszteletlensege okoz gondot neha.
-
zed01
őstag
Ha úgy döntesz, hogy feltelepíted a natív linuxos Unreal Tournament 2004-et, akkor a telepítés végeztével töltsd le ezt és telepítsd.
-
zed01
őstag
Azt elfelejtettem leírni ha telepíted a Virtualboxot, a telepítés végeztével írd be a terminalba:
sudo usermod -G vboxusers -a felhasználónév
Ha többen használjátok a gépet és külön fiókotok van, akkor értelemszerűen az összes felhasználóra vonatkozik.
-
zed01
őstag
Ver linuxos, az meg milyen?
Nem pejoratív értelemben írtam azt a szót. Szvsz milyen a vérlinuxos? Aki profi.
Nem ertem, hogy miert kell mindig a legfrissebb verzio.
Miért jó az nekem ha például a Virtualboxból még mindig az alap tárolóban lévő 3.08 OSE-t használom? Amikor az újabb verzióban vannak a fejlesztések? Én mindig el szoktam olvasni hogy az új verzióban mi az újdonság és miket javítottak rajta. Sokszor fél oldalt írnak, már miért mondjak le róla?
Vagy egy másik példa. A VLC, a 1.02-es verzió és előttiek súlyos biztonsági rést tartalmaznak. Már csak ezért is érdemes frissíteni.
Nekem az a véleményem hogy azért dolgoznak a fejlesztők, hogy egy adott szoftver jobb legyen.Pont ez a legnagyobb kulonbseg az ubuntu - ami szinten egy deb szarmazek - es a debian kozott.
Az Ubuntu a megjelenése pillanatában nem azért szokott bugos lenni, mert új alkalmazásokat pakolnak bele, hanem szvsz fél év alatt kifejleszteni egy komplett operációs rendszert nem kis feladat. Bár, már állítottam a 9.10-es Ubiban semmi hibával nem találkoztam. Amikor feltelepítettem, minden jól működött. Remélem ez így is marad.
-
Ver linuxos, az meg milyen?
Nem ertem, hogy miert kell mindig a legfrissebb verzio. Az debian talan pont azert stabil, mert nem lapatolnak bele minden ujat. Pont ez a legnagyobb kulonbseg az ubuntu - ami szinten egy deb szarmazek - es a debian kozott. Ha megnezed a RHEL sem erolteti a folyamatosan uj disztek kiadasat, inkabb subreleaseket adnak ki. [link]
-
zed01
őstag
Megint frissült az OpenGL api, nem semmi. Pár napja frissült, most meg megint.
-
zed01
őstag
Gondolkodtam ezen a frissítés dolgon. A régebbi Ubik mikor megjelentek az első időben rengeteg frissítés jelent meg hozzájuk az alap tárolóból is és ez a sok frissítés tartott olyan egy hónapig. Viszont a Karmic alig frissül, szvsz ez azt jelenti hogy nincs túl sok javítani való a 9.10-es Ubuntuban.
Mi tagadás a régebbi Ubikban voltak bugok a megjelenésük pillanatában. Csak amire én emlékszek: A 8.04-es megfagyott ha rákattintottam az órára. A 8.10-esnek meg volt egy olyan bugja, ha betettem egy DVD és bezártam a meghajtót akkor újra kinyitotta majd megint bezárta a meghajtót és csak utána csatolta fel a lemezt. Persze ezeket a hibákat hamar javították. A Karmicban nem találkoztam buggal, illetve olyat olvastam máshol hogy gondok voltak a 3G-s nettel, de ezt a bugot már javították.Egyébként én jobban örülnék ha csak évenként jelennének meg az Ubuntuk, de azok körültekintően tesztelt, bug mentes operációs rendszerek legyenek. Egyébként néhány vérlinuxos szerint a Debian a legstabilabb disztró (ebben egész egyszerűen kizárt hogy bug legyen), csak azzal az a gond hogy a stabil változat nagyon régi alkalmazásokat használ, pl a VLC még mindig a 0.8.6-os.
De mit akarok én, nagyon jól működik a Karmic is kezdetektől fogva.
-
zed01
őstag
-
válasz
#25954560 #138 üzenetére
Persze hogy meglehet, csodálkoztam is a túlbonyolításon
Én személy szerint a Parted Magicet használtam anno mindig, gyakorlatilag LiveCD Parteddel
-
zed01
őstag
Frissült az OpenGL api, persze külső tárolóból.
-
zed01
őstag
Feltettem a natív linuxos Ureal Tournament 2004-et egy csomó MOD-al együtt. Jáccottam is vele, minden szép és jó, de leszedtem, mert 7 GB helyet foglal a modokkal együtt. Annyit meg nem ér meg egy egyszerű hálózati játék. Kevés ez a 80 GB ami a linuxnak van fenntartva.
Azon gondolkodom hogy hozzáteszek egy pár GB-ot.Úgy gondoltam hogy a következő lépésként fogom megtenni, ha nem jó javítsatok ki.
1. Az ingyenes Easesus Partition Managerrel lecsípek vagy 40 GB-ot az NTFS E particióból és külön particióként leformázom NTFS-re.
2. Az Ubuntu alól ezt a particiót leformázom ext4-re.
3. A Gparted-el hozzáadom a kérdéses particiót a linuxhoz.Jól csinálom így?
-
zed01
őstag
Itt van az új Ubuntu újdonságainak leírása.
-
zed01
őstag
Itt van egy mindenre kiterjedő linuxos benchmarks, CentOs, Ubuntu és OpenSUSE szereplésével. A CentOS a leggyorsabb, az Ubuntu második helyezett szvsz.
-
sztikac
őstag
1. nem "konfrontálódok"
2. remélem mostanra beláttad, hogy a a Windows 32 biten csak 3 GB-ot lát, ugyanis 1 GB-ot windowson lefoglal a videokártya memóriája. mondtatod mekkora marhaság. A #107-ben lévő magyarázatod már valamivel korrekteb.
3. Érdekes PAE-val rajtad kívül mindenki teljesítmény-visszaesést tapasztalHa valaki ennyire láma az operációs rendszerekhez, az miért gúnyolódik?
Pont ezért nem kéne folyamatosan a Windowson gúnyolódnod -
zed01
őstag
Akkor fogalmazzunk úgy, hogy a 9.10 annak ellenére gyorsabb mint az előző verziók hogy PAE-t használ, köszönhetően a fejlesztőknek. Egyébként én azért használom mindig a legújabb Ubuntut, mert mindegyikben észrevehető a fejlődés. A Lucid LTS lesz, ami hosszútávon támogatott.
-
zed01
őstag
De most már jó lenne ha abbahagynánk a memória tárgyalása körüli anomáliákat, úgy érzem mindent megbeszéltünk. Ne offoljuk a blogomat.
-
zed01
őstag
válasz
#25954560 #128 üzenetére
Én nem vettem észre lassulást a PAE miatt. Sőt! A Karmic (Ubuntu 9.10) mintha enyhébben gyorsabb lenne mint az előző verziók. Gyorsabb bootolás, hamarabb megnyílnak az alkalmazások, stb. Egyébként a következő Ubiban, a Lucidban (Ubuntu 10.04) a cél a 10 mp-es bootolás, amit a fejlesztők különböző optimalizálásokkal akarnak elérni. Azért nem semmi, egy 10 mp-es bootot még egy xfce sem éri el.
-
törölt tag
kis ellentmondast erzek ebben a hozzaszolasban a mitkezdjek-es resz es a 1.5Gb kozott
szoval a 32bittel fizikailag megcimezheto memoria a 4G. kiprobalhatod, kerj meg egy szamologepet h arulja el a 2^32-t.
nem neveznem konkretan nagy hibanak azt h ha egy eleg regi oprencer nem rendelkezik a 4G folotti tamogatassal. gondolom az m$ ugy gondolta h akinek kell tobb, az hasznaljon vmi server editiont, egyebkent meg az emberek 95%-anak (de inkabb nagyobb hanyadnak) eleg a 4G. egyebkent emlekezhetsz h a fat16 es fat32-vel is volt egy keves szivas a max particiomerettel es max fajlmerettel.
a pae meg nem tokeletes megoldas, jar egy kis lassulassal linux alatt is. es akkor eldontheted h mi fontosabb. gamerkent a par % sebesseg-csokkenesen is felhaborodhatnal. vagy azon is h 64biten viszont egyszeruen tobb memoriat eszik a legtobb progi. valamit valamiert.az ubuntu tweak meg szep es jo, de azert nem az a vilagmegvalto dolog. egy ember lelkesen csinalt egy gnome-os gui-t sok parancsnak es osszeszervezte oket. apro malor h csak gnome alatt megy. attol meg h az ubi default gnome-mal erkezik, igazan mukodhetne altalanosabban.
tobb funkciora eleve van vindoz alatt grafikus megfelelo (sot, parancssorbol sokkal nehezkesebb lenne) es azert pl a tweakui win alatt eleg ingyenes. -
zed01
őstag
válasz
Viktor77 #126 üzenetére
Egyébként sem tévedtem azzal a megállapítással, azt remélem nem feltételezi senki hogy én windows servert használok.
Windows servert minek? Drága. A szomszédom fia a régi gépén Debian szervert használ és futtat rajta valami alkalmazásokat és kiadja bérbe a neten keresztül hogy pénzt keressen a régi gépével. Azt mondja ő sem fizetne a windows serverért és azt is hozzátette hogy a Windows Server 2008-nak akkora horribilis rendszerigénye van, hogy egyébként sem bírná el az a régi gép. Bár az is igaz, hogy én nem értek a szerverekhez.
-
zed01
őstag
Azért kíváncsi lennék vajon hányan használják a normál (tehát nem szerver) 32 bites windowst úgy, hogy az 4 GB memóriánál többet tud megcímezni. Én ha egy mód van rá, nem veszek részt az ilyen az alapértelmezettől eltérő windows hackelésben mert félek hogy úgy járok mint az orosz hackkel, ami szétbarmolta a windowsom.
Jó akkor kijavítom azt a kérdéses hozzászólást.
Az miért van hogy a 32 bites windows csak komoly hackelés útján címez meg több mint 4 GB memóriát (amit tulajdonképp senki nem használ a 32 bites oprendszert futtatók közül), amíg az ubuntu alapértelmezés szerint 64 GB-ot címez?
-
"64 bites windowst meg nem fogok használni."
Filozófiai kérdéseken kívül van valami technikai oka is? Vista óta teljesen korrektek a 64-bites rendszerek, hacsak nincs valami antik/egyedi hardvered, nagyon hátránya sincs.
W7: Persze, mivel a boot.ini az XP/2003-ra vonatkozik, Vista/2008/W7-nél már a BCD tárolja az indításhoz szükséges paramétereket.
-
zed01
őstag
Akkor válaszolj arra az egyszerű kérdésre. Tud-e a 32 bites windows összesen a videokártya memóriáját is beleszámítva 4 GB memóriánál többet megcímezni?
Emlékszem volt egy hack 32 bites windowsra amit raymond.cc-ről lehetett letölteni (valami oroszok csinálták). Az lehetővé tette hogy 64 GB ramot lásson és címezzen a 32 bites windows is, én fel is telepítettem, aztán újra is kellett telepíteni a windowst mert egy csomó program nem úgy működött mint egyébként. Rendesen elrontotta a windowsom.
64 bites windowst meg nem fogok használni.
-
Arra igen, hogy Linuxon be tudtad állítani, de mint mondtad, nem nagy varázslat 9.10 óta (feltéve, hogy a hardvered is támogatja). Windows oldalon azért ennél bonyolultabb a helyzet (már a Wikipédia is többet mond az idézett, 2007-es blognál).
Egyébként, csak hogy szélesebb legyen a perspektíva, az OSX kapásból támogatja és kihasználja a PAE-t, még kernelt se kell mókolni hozzá :t
Szerk.: Nem, nem hazudnak, de nem is mondják el a teljes igazságot.
-
zed01
őstag
Azért érdekes, mióta szóba hoztam a memóriakezelés körüli anomáliákat, mindenki engem akar kijavítani. Vajon miért? Ennyire darázsfészekbe nyúltam?
-
zed01
őstag
A PAE-val egyebkent a memoriacimzes lesz csak kibovitve, szoval 64 GB-ot lehet megcimezni vele, de ettol meg nem lesz 64 bites a rendszer
És azt is hozzátenném, hogy a 9.10-es Ubuntun már alapértelmezés a PAE kernel, semmit nem kell telepíteni külön.
-
zed01
őstag
Ubuntu modules source may also be needed if you plan to enable PAE and
64GB support in the kernel for 32bit Hardy (8.04). The Ubuntu supplied
modules may not be compatible with PAE enabled kernel.A PAE linux kernelek 64 GB-ig látják és címezik memóriát 32 biten is.
-
zed01
őstag
A Windows memória arra korlátozódik, hogy 4 GB-os a fizikai címtartomány. Csak annyi memóriát tud megcímezni a Windows ami a fizikai címtartományban szerepel, de azt sem az egészet ugyanis a memóriát használó eszközök (például a videokártya) is használja a fizikai címtartományt, ahogy a BIOS-ROM-ok is.
-
zed01
őstag
Azt írja a windows:
Telepített memória: 4 GB 3.25 GB használható
Talán egy kicsit nézz körül, mielőtt konfrontálódsz. Hiába van 4 GB memóriám, windowson csak 3.25 GB-ot használhatok, mivel 32 bites operációs rendszer. Az Ubin meg annak ellenére hogy 32 bites oprendszer, az összes memóriát használhatom. Ha valaki ennyire láma az operációs rendszerekhez, az miért gúnyolódik?
-
sztikac
őstag
Az miért van hogy az Ubuntu látja mind a 4 GB ramot 32 bites környezetben is, a Windows 32 biten csak 3 GB-ot lát, ugyanis 1 GB-ot windowson lefoglal a videokártya memóriája.
ezt inkább ne terjeszd
de azért aláírásnak beteszemNos? Tudja valaki a választ?
igen. már megint alaposabb utánanézés nélkül szakértesz -
zed01
őstag
Még egy kérdésem lenne:
Az miért van hogy az Ubuntu látja mind a 4 GB ramot 32 bites környezetben is, a Windows 32 biten csak 3 GB-ot lát, ugyanis 1 GB-ot windowson lefoglal a videokártya memóriája.
Nos? Tudja valaki a választ?
-
zed01
őstag
Szeretném bemutatni egy kicsit bővebben az Ubuntu Tweak-ot, ami egy zseniális alkalmazás.
Az első fülön semmi különös, csak a számítógép adatai az operációs rendszer verziója, milyen proci és mennyi memória van a gépben.
A második fülön, az alkalmazások menüben egy csomó 3rd party programot telepíthetsz egyszerűe, csak bepipálod mi kell és magától letölti és telepíti. Hasonló az Ubuntus szoftverközponthoz.
A harmadik fülön egyszerűen tudod szerkeszteni a külső tárolókat. Többnyire nincs rá szükség.
A negyedik fülön vagy 20-30 féle külső tárolót engedélyezhetsz egyszerűen, csak bepipálod mi kell és magától elrendezi. Ez az egyik legfontosabb ficsőr.
Az ötödik fülön találod a rendszer karbantartását.
A csomag eltávolítása azokat a függőségeket távolítja el amiket benne hagytak az uninstall után a letörölt programok. Megfelel a sudo apt-get autoremove-nak.
A gyorsítótár kiürítése azokat a telepítő állományokat távolítja amiket letöltöttél valamelyik tárolóból, telepítetted is, de az állomány ott maradt a merevlemezen. Megfelel a sudo apt-get clean-nak.
A clean config azokat az alkalmazás maradványokat távolítja amiket benne hagytak a rendszerben itt ott a letörölt programok.
A clean kernel a régi, használaton kívüli kerneleket távolítja el.
A rendszer karbantartása a másik nagyon fontos ficsőr.
A munkafolyamat fülön értelemszerűen a folyamatokkal kapcsolatos dolgokat állíthatod be. Mi fusson a rendszer indulásával, stb.
Az automatikus indulás fülön egyszerűen engedélyezheted és tilthatod az állandóan futó alkalmazásokat. Figyelem, itt csak óvatosan babrálj. Annak ha rendszerfolyamatot tiltasz le az lehet az eredménye hogy az Ubi nem indul el.
Az ikonok fülön a rendszerikonokat állítgathatod.
Az ablakok és a compiz fusion fülek a rendszer csinosítgatására jó.
A gnome fülön a menüket állíthatod be.
A mappák fülön az alapértelmezett mappák útvonalát módosíthatod.
A sablonok fülön a jobb klikkre választható sablonokat állíthatod be.
A parancsfájlok fülön a mindennapi munkát megkönnyítő parancsfájlokat állíthatod be.
A gyorsbillentyűk fülön egyszerűen hozzárendelhetsz parancsokat különböző billentyű kombinációkhoz.
A fájltípus kezelőben azt tudod beállítani hogy különböző kiterjesztéseket melyik program nyisson meg. (Persze ez működik jobb klikkre is)
A fájlböngésző fülön a nautilussal kapcsolatos dolgokat állíthatod be. Kapjon-e alapértelmezés szerint root jogot, stb. Célszerű nem nyúlni hozzá.
Az energiakezelő fülön egyszerűen engedélyezheted, tilthatod a hibernálást és a felfüggesztést.
A biztonság fülön egy pár biztonsággal kapcsolatos beállítás van paranoidoknak, pl nyomtatás letiltása, stb. Célszerű nem nyúlni hozzá.Kíváncsi lennék hogy egy ilyen mindent tudó rendszer beállító, karbantartó program vajon mennyibe kerülne windowsos környezetben? Azt már csak halkan jegyezném meg hogy az Ubuntu Tweak ingyenes és egyszerűen hozzájuthatsz a getdebről.
-
zed01
őstag
Frissült a linux kernel, az gstreamer, az urban terror, és az opera böngésző. Jó volt látni ahogy a csomagkezelő beforgatott mindent a kernelbe (ati driver, virtualbox, stb) amit kellett. Persze a régi kernelt töröltem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Windows 10
- Spórolós topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Androidos fejegységek
- Autós topik
- E-roller topik
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Formula-1
- További aktív témák...
- Bontatlan Apple 96W USB C hálózati adapter (töltő) eladó
- 16GB RAM 1TB Háttér 10,1" NoName
- Chuwi HiPad Pro 8GB/128GB 10.8" 2K 8mag 2SIM Alu ház 7,5mm 450g
- BONTATLAN STEELSERIES TERMÉKEK BOMBA ÁRON! ÚJ, AZONNAL ÁTVEHETŐ!
- ASUS ROG Strix Scar 16 G634JZR i9-14900HX, 32GB DDR5, RTX 4080 (2027.08-ig garis)
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- LG 55G2 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - 1100 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest