Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• zed01

őstag

Pár gondolat a most megjelent NOD32 betaval kapcsolatban.

Először is szögezzük le én örülök hogy végre van/lesz normális vírusirtó linuxa is, bár egy Smart Security féle komplexebb biztonsági csomagnak jobban örültem volna. Annak idején használtam már vírusirtót Linuxon, pl. 6.06 környezetben a Pandát, vagy 8.04 környezetben a Sophost, vagy az F-Secure Linux Securityt és tették a dolgukat. Valszeg a Windowsról megmaradt paranoiám miatt szeretek Linux alatt is vírusirtót használni.

Ha elfogulatlanul gondolkodom, azt a következtetést kell levonnom, hogy egy 1 % körüli elterjedtségű operációs rendszert nem fenyegetnek úgy a kártevők, mint egy sokkal nagyobb elterjedtségűt. Egy Windows kártevővel 1000 szer több PC fertőzhetnek meg. Aztán ott van a Linux jogkezelése, semmi nem fut root jogokkal és amíg egy kártevő nem tudja a root jelszót addig esélye sincs. És az Ubuntun ott van az Apparmor, ami még magasabb szintre helyezi a biztonságot. Én nem is a linuxos kártevőktől félek elsősorban, mert tulképpen mindent belső vagy külső biztonságos tárolóból telepítek, hanem a win32-es kártevőktől. Azt olvastam valahol hogy egy Linux nem tud megfertőződni egy win32-es kártevőtől, de hordozóvá válhat. Olyan lehet mint egy vírusgazda, ő maga nem beteg, de megfertőzhet másokat.

Visszatérve a NOD32-re. Én kipróbáltam. Tulképpen semmi rendszerigénye nincs, én legalábbis nem veszek észre sebességbeli különbséget a NOD32 nélküli, és a NOD32-s állapot között. Akkor meg miért ne használjam?

Új hozzászólás Aktív témák