Új hozzászólás Aktív témák

• zed01

őstag

Gondoltam megosztom a legújabb felfedezésemet az aacPlus v2-t. Nos. Én utálom biztonsági és kényelmi okokból megnyitni linux alól a windows particiómat. Viszont van egy kis gond ha nem nyitom meg, nem tudok zenét hallgatni, hiszen a flacjaim a sokkal nagyobb windows partición vannak. Ezen segít az aacPlus v2.

Ezt találtam róla:

A japán NEC és a Matsushita a svéd Coding Technologieszel közösen egy kifejezetten következő generációs MPEG-4 audiodekóder fejlesztését jelentette be. Az alacsony áramfogyasztású dekóder CD-minőségű hanganyag megszólaltatására lenne képes, miközben alacsony bitrátájú adatátvitelt igényelne.

Az új megoldás kihasználná az mp3PRO és az aacPlus kodekekben is megtalálható "spectral band replication" (SBR) technológiát, támogatva az MPEG-4 részévé vált aacPlus kodeket. Az mp3PRO kifejlesztéséhez felhasznált SBR technológiát a svéd Coding Technologies fejlesztette, s nemrég ezzel a technológiával egészítették ki az AAC audiotömörítési kodeket is. A v2 verziót kiegészítették a parametrikus sztereóval.
    A parametrikus sztereó kódolás lényege, hogy nem több csatornát kódolunk le, hanem egyetlen mono csatornát alakítunk ki és kiegészítjük ezt a bitfolyamot a sztereó hatás visszaállításához szükséges információkkal. Ez alacsony bitsebességen sokkal jobb sztereo eredményt ad, mintha a hagyományos többcsatornás kódolás alkalmaznánk.

56 kb/s SBR PS-re szoktam kódolni, az igaz hogy nem éri el a flac minőségét, de higgyétek el, hozza ilyen alacsony bitrátán is egy átlagos 192-256 mp3 minőséget. És ami a legfontosabb egy album átlagos mérete hossztól függően 15-30 MB között van. Így már bőven belefér a teljes zenegyűjteményem a linux 80 GB-os particiójába.

Az Easy CD-DA Extractor 12-vel szoktam kódolni, ami linuxon is hibátlanul fut a wine segítségével. A linuxon VLC külső kodek nélkül lejátssza, de ha telepíted az ehhez kapcsolódó gstreamer kodeket, akkor bármivel le tudod játszani.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés