- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- sziku69: Szólánc.
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- GoodSpeed: AMD Ryzen 7 7700X vs AMD Ryzen 9 9900X Cinebench R23 & R24 Benchmarkokban mérve
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: RTX 5060 - Az új népkártya?
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
Csekkold a routeren (vagy a Pi-n), hogy milyen sebességgel csatlakozik a hálózatra. Ez a 10MBps körüli sebesség arra utal, hogy Gbit helyett csak 100Mbps kapcsolat épül fel.
Pl.cat /sys/class/net/eth0/speed
Az USB lemez sebességét is lecsekkolhatod, pl.sudo hdparm -t --direct /dev/sda1
paranccsal. -
Archttila
veterán
Nem is annyira pebkac... kategoria, mindossze arrol van szo, hogy kozelebb hajolva a 2.5' kis 1TB WD PiDrive is daral vagy 20 masodpercig, csak az ugye eddig nem tunt fel mert kicsi is, halk is... a Toshiba meg zajosabban teszi mindezt, es (gondolom a merete miatt) picit tovabb is tart. Nagyjabol az a jelenseg amit ricsp mar kifejtett. Mivel szerver igy csak ritkan van ujrainditva, szoval ennel tobbet nem is foglalkozom a temaval.
Az mar visxont jobban zavar, hogy hiaba vagom nyakon hdparm -B 255 -tel, tovabbra is lekapcsol okelme... egy Axagon VIA chipes kulso rackben van, de mar latom elore hogy a rack vezerloje szopat... este kiderul. -
g@bo
nagyúr
válasz
wassermann #47848 üzenetére
How To Reduce Raspberry Pi 5, 4 Standby Power Consumption [link]
1. Open a Terminal and run this command. This will open a nano text editor where we can make changes to the EEPROM.
sudo rpi-eeprom-config --edit
2. Scroll down and change the following line.POWER_OFF_ON_HALT=0 Change to POWER_OFF_ON_HALT=1
3. Press CTRL + X, Y and then ENTER to save and exit. -
-
Archttila
veterán
nem tudom észrevettétek-e, de ha smartctl-lel nyerjük ki a hőmésékleti adatokat, akkor a PI-re kötött HDD-k üresjárat esetén nem mennek le standby/sleep-be:
Still using hddtemp is recommended since it doesn’t wake up disks that are in standby/sleep mode.
Nálam ez így akkor felejtős. Remélem hddtemp-pe nem lesz ilyen probléma.
-
Váltottam Kodi-ról Plex-re. Rövid összefoglaló:
- Bármelyik eszközön, automatikus feliratozással lehet nézni filmet/feliratot, nem csak lokálisan
- Különválogatja a filmeket és sorozatokat, nem pedig mappákban kell bóklászni
- Több felhasználót hozzá lehet adni, így mindenki tudja, hogy hol tart, nem keverednek össze a dolgok (mindezt bármelyik eszközről lehet folytatni)
- Sokkal kisebb CPU terhelés (Kodi esetén 1 film lejátszása 3-as loadot okozott, míg a Plex-el egyszerre két eszközön lejátszva is csak 1.2 körüli)
- Kodi úgy, hogy csak "standby" üzemmódban van, 0.25-ös loadot csinál, miközben a Plex annyira keveset, hogy nem is látszik a top-ban)
- plex.tv oldalon belépve lejátszható bármi, nem kell DDNS
- A TV-n van Plex alkalmazás, így nem kell fizikailag összekötni a málnávalRövden ennyi az egynapos tapasztalatom vele, nagyon elégedett vagyok (és feleségem is) a váltással.
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
totya79 #46118 üzenetére
Szia!
Az általad leírt probléma valószínűleg az energiahatékonysági beállításokkal kapcsolatos, ami miatt a külső merevlemez egy idő után átmegy alvó üzemmódba. Ez azért történik, hogy csökkentse az energiafogyasztást és meghosszabbítsa az eszköz élettartamát.
Ebben az esetben azt javaslom, hogy a következőket próbáld meg:A Raspberry Pi beállításainak ellenőrzése:
A Raspbian operációs rendszeren a "Power Options" fülön található "Suspend when inactive" opció kikapcsolása segíthet megakadályozni, hogy a merevlemez alvó üzemmódba kerüljön.A HDD Spin Down program telepítése:
Ez a program meggátolja a merevlemez alvó üzemmódba kerülését, ha nincs rajta aktív folyamat. A program letöltése és telepítése a következő paranccsal végezhető el a terminálban:
sudo apt-get install hdparm
Miután a program telepítve van, használhatod a következő parancsot a merevlemez spin down funkciójának letiltásához:
sudo hdparm -B 255 /dev/sda
A /dev/sda az eszköz neve, ami változó lehet a te konfigurációdtól függően.A qbittorrent beállításainak ellenőrzése:
A qbittorrentben nincs olyan beállítás, amely közvetlenül befolyásolná a merevlemez energiahatékonysági beállításait. Azonban az "Options" menüben a "Advanced" fülön lehetőség van az alábbi beállítások megváltoztatására:"Disk Cache": Növelheti a merevlemez aktív működését a cache memóriában tárolt adatokkal.
"Pre-allocate all files": Az összes fájl előzetes lefoglalása megakadályozhatja, hogy a merevlemez alvó állapotba kerüljön.Remélem, hogy az említett tippek segítenek megoldani a problémádat!
-
-
törölt tag
Elméletileg linuxon a hdparm csinál ilyesmit. Szóval gondolom Rpi-n is menne.
példa:sudo hdparm -s 0 /dev/sdX
(kikapcs)sudo hdparm --yes-i-know-what-i-am-doing -s 1 /dev/sdX
(bekapcs)De ez valódi standby!!! Azaz a hdd motort kapcsolja.
Hdparm még állít power management-et is. Lehet igazából neked az kell, nem?
[link] -
nessh
tag
Sziasztok, OSMC fut egy Pi 3b+ -on. Tettem rá usb-n egy Toshiba p300-as vinyót. Ki lehet kapcsolni vhogy a hdd-n a parkolást (vagy standby nem tudom mi rendes megnevezése)?
-
truefx
aktív tag
-
truefx
aktív tag
Sziasztok! Én most szereztem be egy Pi4-et, filmnézésre, stb. Kodi fel is ment rá szépen, jól működik. Sima standbyban a CPU 73 C-os, csak egy sima alap hűtőborda van rajta. Filmnézés közben még nem néztem a hőmérsékletet, de el bírom képzelni, hogy 80 fölé fog szaladni, és valahol olvastam, hogy 85C már necces.
Szeretnék még RetroPie-t is tenni a gépre később, ott is magas hőmérsékletekre lehet számítani gondolom.
Tudtok ajánlani vmi bevált házat, vagy sima ventillátort, ami az official házba befér (ha létezik olyan), ami drasztikusan hűt? Ha kapható, az se baj
Köszi! -
Xenophobermn
csendes tag
válasz
wassermann #43248 üzenetére
Futtattam egy másik tesztet is:
curl https://raw.githubusercontent.com/TheRemote/PiBenchmarks/master/Storage.sh | sudo bash
Eredmé
Category Test Result
HDParm Disk Read 42.86 MB/s
HDParm Cached Disk Read 42.71 MB/s
DD Disk Write 17.1 MB/s
FIO 4k random read 4717 IOPS (18871 KB/s)
FIO 4k random write 1220 IOPS (4881 KB/s)
IOZone 4k read 13911 KB/s
IOZone 4k write 4009 KB/s
IOZone 4k random read 11079 KB/s
IOZone 4k random write 3880 KB/s
Score: 1496
Compare with previous benchmark results at:
https://pibenchmarks.com/
nye: -
Xenophobermn
csendes tag
válasz
wassermann #43248 üzenetére
Lefuttattam, van egy hiba, amit mindenhol kiír, nem tudom ez mennyiben gond..
Raspberry Pi Benchmark Test
Author: AikonCWD
Version: 3.0
bash: line 24: vcgencmd: command not found
bash: line 25: vcgencmd: command not found
bash: line 26: vcgencmd: command not found
bash: line 27: vcgencmd: command not found
bash: line 28: vcgencmd: command not found
sd_clock=50.000 MHz
Running InternetSpeed test...
Ping: 28.413 ms
Download: 87.67 Mbit/s
Upload: 11.19 Mbit/s
Running CPU test...
WARNING: the --test option is deprecated. You can pass a script name or path on the command line without any options.
total time: 10.0002s
min: 0.27
avg: 0.27
max: 11.72
bash: line 39: vcgencmd: command not found
Running THREADS test...
WARNING: the --test option is deprecated. You can pass a script name or path on the command line without any options.
total time: 10.0103s
min: 10.42
avg: 11.17
max: 59.15
bash: line 44: vcgencmd: command not found
Running MEMORY test...
3072.00 MiB transferred (6849.22 MiB/sec)
total time: 0.4444s
min: 0.00
avg: 0.00
max: 11.41
bash: line 49: vcgencmd: command not found
Running HDPARM test...
HDIO_DRIVE_CMD(identify) failed: Invalid argument
Timing buffered disk reads: 134 MB in 3.01 seconds = 44.45 MB/sec
bash: line 54: vcgencmd: command not found
Running DD WRITE test...
536870912 bytes (537 MB, 512 MiB) copied, 66.3584 s, 8.1 MB/s
bash: line 59: vcgencmd: command not found
Running DD READ test...
536870912 bytes (537 MB, 512 MiB) copied, 12.3475 s, 43.5 MB/s
bash: line 64: vcgencmd: command not found
AikonCWD's rpi-benchmark completed!
Ez viszont csak a rendszert teszteli, vagyis esetemben az SD kártya olvasási/irási sebessége, nem? -
Keem1
veterán
Egyébként az eredeti probléma is körvonalazódik, ami miatt egyáltalán írtam.
Az van, hogy ennél a diszknél az APM reboot után visszaáll 90-re, így kb. semmibe veszi a spindown time-ot.
Ha beállítom 255-re (off), akkor szépen a spindown time szerint leállítja a lemezt, ami most 20 perc és szerintem tökéletes is.Ha jobb megoldást nem találok rá, akkor a cronba beteszem (@reboot) a -B 255 -S 240 paraméterekkel a hdparm parancsot.
Az a vicc, hogy a 2 terás diszk is ugyanez, csak 1 helyett 2 TB. És annál szépen megmarad az APM 128-on.
-
pungora96
tag
Nekem is pont ugyanez volt mostanában. Én ha kikapcsoltam a hdparm mindenféle opcióját (0 és 255 értékek), akkor nekem folyamatosan ment. Én a hd-idle-el oldottam meg. Beállítottam, hogy 20 perc után állítsa le a hdd-t ha idleben van. Be lehet állítani, hogy logoljon is, írja mikor állította le utolján. Figyeltem is és nekem jól működött.
-
Keem1
veterán
válasz
vpleft #41472 üzenetére
Annyit nyertem vele, hogy már kb. percben mérhető idő után állítja le, de a hdparm active-nak látja
Folyamatosan, 10 perc után is, de a lemez már leállt (ráteszem a tenyerem, nem pörög).
Nem mértem le, de tippre 1-2 perc lehet. Lehet hogy nem a hdparm állítja le... De ha nem, akkor vajon mi?Jobban zavar, hogy nincs ráhatásom, nem tudom befolyásolni.
-
Keem1
veterán
Srácok, most pár napig a Pi-re van kötve egy táp nélküli, szóló USB házas HDD (a jó kis 1 TB SSD + 2 TB HDD tápos kétlemezes motyómon kívül).
Ebben ugyanaz a típusú 2,5"-os WD Blue van, mint a RAID házban, csak 2 helyett 1 TB.
A probléma az, hogy ha épp nincs copy vagy bármi, kerek 19 másodperc alatt leállítja a diszket. Mivel eddig is Pi-re volt kötve, van egy fasza kis 43 ezres spin count-ja
Sehogy nem jövök rá, hogy tudnám hosszabbra állítani.
A HDD az enyém, csak még a kezdetekkor használtam a Pi-vel, manapság már inkább csak USB backup diszk a fő rendeltetése. De ha Pi-re kötöm, nem szeretném megölni a rengeteg spin up/down-nal.
Nem tudom, számít-e, de ezen a diszken exFAT fs van, az állandónak számító SSD-n és HDD-n ext4.Mutatom a státuszokat:
# Van egy ilyen csekkom:
sudo hdparm -B /dev/sdc
/dev/sdc:
APM_level = 96# Próbálkoztam ezzel:
sudo hdparm -S 120 /dev/sdc# Ezt nem piszkáltam, de ennek jónak kéne lennie szerintem
nano /etc/apm/event.d/20hdparmhdparm
#...
APMD_SPINDOWN=120
#...# De ~19 sec után:
/dev/sdc:
drive state is: standby# És még ezzel is próbálkoztam:
sudo hdparm -S 0 /dev/sdc
/dev/sdc:
setting standby to 0 (off)# ... leáll
sudo hdparm -C /dev/sdc
/dev/sdc:
drive state is: standbySzerintetek mit hagyhatok figyelmen kívül?
-
fatpingvin
addikt
válasz
UberMutant #40406 üzenetére
ez azért elég meredek így... illetve arról se vagyok meggyőződve hogy működni fog.
ha már, akkor én egy üres dummy fájlt tapiznék a vinyó fájlrendszerének gyökerében, bár a normális megoldása ennek nyilván az lenne hogy hdparm-mal elmagyarázni a vinyó saját kis agyának hogy leszel szíves nem leállni pár perc után. -
Keem1
veterán
válasz
jézusom #40403 üzenetére
Ez 2,5-ös, 2 diszkes ház. Nem, ezzel inkább az volt a gond hogy nem kapcsol le, mert a hdparm szerint nem támogatott USB bridge. De sikerült áthidalni egy plusz kapcsoló segítségével
Nálam ez a ház teljesen bevált. Most már simán lekapcsolja a lemezt, ha 30 percig nincs aktivitás. A másik slotban meg az SSD van. -
Keem1
veterán
Köszönöm, ez az ami nekem kell
Más... emlékeztek rá, hogy szereztem egy fasza 2 diszkes raid házat? Nos, az automata HDD spindown nem ment vele, manuálisan viszont igen. Sehogy nem jöttem rá miért. Találtam egy alapvetően fasza scriptet is hozzá, de az se ment.
Megvan a megoldás. A smartctl azt mondja, hogy unsupported usb bridge (holott mondom, a hdparm -y tökéletes). Viszont a smartctl a -d kapcsolóval működésre bírható, így végső soron megy az említett script is (serviceként furt), nagyon fasza módon 20 perc után leállítja a diszket.
Jelenleg csak filmek vannak rajta, torrent most nem tölt és nem is seedel, de a script figyeli, hogy van-e a lemezen aktivitás, és ha nincs, akkor állítja le.Szóval megy ez, csak a balfék smartctl gyártói tehetnek róla, hogy hivatalosan nem támogatnak egy olyan házat, ami egyébként kiválóan megy a szoftverük átlal
-
afi0903
aktív tag
válasz
afi0903 #39643 üzenetére
Hdparm paranccsal kiírt Timing buffered disk reads az az olvasási sebességet jelenti? Szóval nincs bufferelés nélküli olvasás? Ez 120-150 közötti értéket ad vissza MB/sec-ban. Szóval ha, jól gondoltom a megosztással lesz gond.
Az SMB configban lévő map system = yes mit csinál? Itt weissnak visszavett a teljesítményből. Át lehet írni no-ra vagy ki lehet törölni? -
válasz
cog777 #38839 üzenetére
Ehhez még egy kis kiegészítő, hogy a
hdparm -Tt /dev/sda1
paranccsal lehet tesztelni a sebességetHa hiányozna a csomag:
apt install hdparm -y
Nekem ezek az értékek jöttek ki, nem tudom ez esetben kell-e varázsolnom a linkelt cikk alapján:
Timing cached reads: 1400 MB in 2.00 seconds = 700.37 MB/sec
Timing buffered disk reads: 260 MB in 3.01 seconds = 86.47 MB/sec -
tknof1871
őstag
Üdv!
A Raspberry Pi-k tápegysége milyen szünetmentes tápegységben használható? A Raspberry Pi-t home servernek használva.
Kvázi szinuszos UPS is jó? Standby UPS, Line Interactive UPS vagy Online UPS? -
AcCEsS
senior tag
A Pi4-hez tervezett (kínai) ventilátoros hűtőborda egyszerűen zseniális!
Kb. a megjelenése óta nyúzom a Pi4-et, és a fórumon olvasottak alapján rendeltem ventilátoros, kétoldalas fém hűtőbordát, háááát, csodát tett! Ja, és a venti még be sincs kötve, csak a fém hűtőborda hatása érvényesül!
A szokásos hőfok (az elmúlt 3 nap, de írhattam volna az elmúlt kb. két hónapot is, mert ugyanez volt). A hűtőborda felapplikálása után jelentkező változás a grafikon végén egyértelműen látszik. A zoomolt képen látszik, hogy a hőfok cirka 48 fokon normalizálódott, miközben kb. fél órája egy 4k-s film lejátszása zajlik. Ezek után a standby hőmérsékletre még inkább kíváncsi vagyok! Hátezállat!
-
zsolt_64
senior tag
válasz
PistiSan #34799 üzenetére
Az alább említett axa-ban nekem egy legegyszerűbb 1TB hitachi eredetileg valami laptop-ból "kiesett" merevlemez van. Így kijön a 98.50 MB/sec , az előbb mértem , és még megy torrent+nas , szóval lehet magában kijönne a 110MB/s
sudo hdparm -t /dev/sda2
csak csendben kérdezem, mert ez a 34MB/s gyanús, biztos az usb3 dugtad?
-
Latitude
aktív tag
Sziasztok,
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Rpi 3-on osmc van telepítve, külső usb-s hdd-n van a rendszer. Hd-Idle szépen feltelepült (hdparm-ot nem támogatja a meghajtó). Mit kell a beállítani a /etc/default/hd-idle fájlba, hogy a hdd-t soha ne állítsa le?Köszönöm a segítséget.
-
-
AcCEsS
senior tag
A Pi4-hez megjelent új firmware-t telepítette már valaki? Ha jól olvasom az USB3 host-adapter fogyasztását 300mW-al csökkentették, ami miatt átlag 3-5 fokkal alacsonyabb hőfokon képes működni a kicsike. Egyébként elég forró a lelkem, 58-62 fok között van standby állapotban mindenféle külön hűtés és bedobozolás nélkül.
-
doberman
senior tag
szervusztok.
pi zero tv out kimenetét próbálkozom rávarázsolni egy projektor rca videobemenetére - egyenlőre nem sok sikerrel...
a zero tv out kimenetére forrasztottam 2 tüskét az alábbiak szerint.
szerkesztettem a config.txt-t:# Make display smaller to stop text spilling off the screen
#
# Note that the overscan settings only affect the splash screen and not Kodi.
#
# If you experience overscan/underscan issues the best solution is to adjust
# your TV settings ("full pixel", "1-1 pixel" etc.). Alternatively, there is a
# calibration menu in the Kodi GUI.
# disable_overscan=1
# Force HDMI even if unplugged or powered off
# hdmi_force_hotplug=1
# Doesn't sent initial active source message.
# Avoids bringing CEC (enabled TV) out of standby and channel switch when
# rebooting.
# hdmi_ignore_cec_init=1
sdtv_mode=2a projektor várja az rca bemeneten a jelet de semmi...
a szoftver az libreelec 8.2.5
még a boot előtti színes négyzet sem jelenik meg... de ugyan akkor az LE biztos, hogy elindul mert a (letiltott) CEC kapcsolat hangüzenete a hangszóróban hallatszik, persze ha csatlakoztatom a hdmi-n a monitort már ott fogad a hadrakész Libreelec.. - kiérti ezt?lehet, hogy a libreelec-et nem is lehet tv-out-ra küldeni?
-
Csicsóka
őstag
válasz
Fastfact #28497 üzenetére
Ha a torrent seedel nem áll le a HDD, csak akkor ha semmilyen folyamat nem használja azt. Ezért célszerű azt úgy ütemezni, hogy 22 óra után már ne seedeljen, vagy egyszerűen vegye vissza a le/fel töltési sebességet 0-ra. Ezt a transmissonban meglehet oldani. Ha semmi sem "fogja" a HDD-t, akkor a hdparm-ban beállított várakozási idő után le fog állni a motor, és csend lesz.
Próbáld ki hogy kezeli e a lemezed, állíts le minden torrrentet, és egyéb folyamatot, ami a HDD-re irányul, és add ki:hdparm -y /dev/sda
Vagy sdb, attól függ nálad mi a HDD.
A motor azonnal le fog állni, ha minden ok.
Ezt, ha úgy jó neked, cron-ból is lehet ütemezve futtatni.
De lehet az idle állapothoz is időzíteni, pld így:
hdparm -q -S 120 /dev/sdb
Ez 10 perc inaktivitás után állítja le a motort.
Itt cigam kolléga részletesen leírja a témát.
-
drbubo0017
kezdő
válasz
Szakbarbár #28012 üzenetére
Szia,
A kijelzőnél lényeg, hogy mindenképpen HD44780 vagy kompatibilis legyen.
Az első amit linkeltél az egy plate - integrálva vannak a gombok, erről nekem nincs tapasztalatom. Praktikus, mert nem kell a gombokkal külön foglalkozni, viszont így a gombok helye, elhelyezkedése kötött. Kódban is más, de én is belefutottam ilyen megoldásba a neten tehát meg lehet csinálni, de várd meg a másik véleményt is.A második link - én ilyennel csináltam csak kék hátérrel. I2C-t mindenképpen javaslom, mert lényegesen leegyszerűsíti a "kapcsolást". Minimális szoftveres előkészület kell hozzá, de cserébe gyakorlatilag 4 vezeték kell ebből kettő a táp és kettő megy a raspberry GPIO portjára. Ha nem használod egy csomó huzalozás kell az LCD és a raspberry között még akkor is ha 4 bittel oldod meg az adatok átvitelét. Amit még tudni kell, hogy az I2C kicsit lomhább mint a közvetlen vezérlés, de nekem tökéletes és nem vészes.
Az I2C buszra pedig több más I2C kompatibilis eszközt is ráfűzhetsz később, pl. ha standby állapotban a hőmérsékletet is meg akarod jeleníteni stb.Én egyébként javaslom, hogy 20x4-es vegyél I2C-vel. Én most rendeltem ilyet. (bár lehet hogy sosem érkezik meg, mert a kínai postánál a napokban írták a trackingbe, hogy shipment cancelled és az eladó nem hajlandó velem kommunikálni), de az tény, hogy jobban elférnek rajta az információk.
MP3 - ha az online rádiót megtudod oldani akkor az MP3 lejátszást is, ugyanis ugyanaz az MPD, MPC páros végzi. Nem kell hozzá semmilyen kódolás ahhoz hogy MP3-as zenéket tudj lejátszani....viszont ahhoz már kell, hogy pl. egy pendriveot rádugva ki tudd választani mondjuk menüből a foldert és azon belül a számot. LCDProc-nak (ami megjeleníti az információt a kijelzőn) teljesen mindegy, hogy rádió vagy mp3 az a lényeg, hogy az mpd, mpc játsza le és kiszedi az infót és megjeleníti.
Audio - nem tudom hogyan akarod megoldani, de mindenképpen szükség lesz egy kis erősítőre. Kérdés, hogy egybe akarod-e építeni a hangszóróval (hangszórókkal) vagy egy külső már erősítős hangszórót akarsz használni? Én most egybe szeretném építeni. Azért vetettem fel ezt, mert pár $-ért kapható kis monó vagy sztereo erősítő board. Ha saját célra építenéd majd később - említetted - akkor pedig lehet érdemes egy bluetooth-os változatot venni, bár ebből nem tudom van-e olyan kombinált erősítő amire külsőleg vezetékesen is lehet csatlakozni.
Remélem tudtam segíteni.
Néhány kép ...ez nem raspberryvel van hanem KHADAS VIM PRO-val, de korábban raspberryvel csináltam, tehát teljesen ugyanígy működik. A képen sajnos már nem a rádió van, mert ahogy írtam azt szétszedtem hanem egy KODI-s doboz.
https://prohardver.hu/dl/upc/2017-10/18/673855_wrixiqnyuud73dbk_img_1882.jpg
https://prohardver.hu/dl/upc/2017-10/18/673855_twa7i2bl9xbl4fmo_img_1885.jpg
https://prohardver.hu/dl/upc/2017-10/18/673855_rmhqv56mvz8xxtcp_img_1886.jpgÜ
-
Sz_David
tag
válasz
szabifotos #27890 üzenetére
Szia!
Ha olyan USB vezérlője van a HDD-nek akkor készenlétbe tudod tenni a lemezt. Ez esetben a fejet parkoló pályára teszi, majd a motort kikapcsolja hogy ne pörögjön feleslegesen a lemez. Szükség esetén automatikus felpörgeti az OS a lemezt.
hdparm -Y /dev/sdX
hdparm -y /dev/sdXValamelyik a kettő közül. Általában füllel hallható a különbség, amelyiknél leáll a pörgetés, az kell neked
Szerk:
Ha esetleg relével szeretnéd kapcsolgatni, akkor is adj ki neki ilyen parancsot, mert lehet hogy vészleállást csinál, az pedig állítólag nem tesz jót neki vagy a fej ráeshet a lemezre. -
Asztee
aktív tag
Hi !
A RPi álltali TV kikapcsolással kezdtem el bíbelődni és találtam ezt az oldalt. Működnek is az utasítások:
Turn tv on: echo on 0 | cec-client -s -d 1
Turn tv off: echo standby 0 | cec-client -s -d 1
Tv status: echo pow 0 | cec-client -s -d 1
,de miután visszakapcsoltam a TV-t ,azóta a TV irányítója nem kezeli a Pi-t. "Nem elérhető" üzenetet kapok.
Van rá megoldás vagy valami tipp estleg ?
Köszi. -
Celtis
veterán
Te áramtalanítasz-e minden fogyasztót vagy csak dumálsz? Mert szerintem ez kivitelezhetetlen/paranoia. Ha nekem nincs otthon 20 standby készülék, akkor egy sem.
Említettem volt, hogy a Pi+Hifiberry Amp+ notebook töltőről jár. Ebből viszont márkás, minőségi darabot vettem, de nem a tűzveszély, hanem a stabil üresjárati feszültség, így a meghibásodás elkerülése miatt.
Amúgy nem a kínai töltők miatti tüzekkel szokott tele lenni a sajtó.
-
csmarcell
csendes újonc
Sziasztok,
A segítséget szeretnék kérni.
Kb. 1 éve használok egy PI 3-at OpenELEC 6.0.3 + Kodi + Transmission torrent és médiaszerverként.
Soha semmi gondja nem volt, még csak újra se kellett indítanom. Futott szépen ahogy kell.
Újabban azonban megjelent egy sárga-piros fade-elő négyzet ami ugye a CPU túlmelegedését jelzi.
Megnéztem a futó folyamatokat, mert valami közel 100%-on használta a procit.
Kiderült, hogy a /tmp/kworker fut többszörösen és zabálja az erőforrást.
A kérdésem az lenne, hogy mit is takar ez a kworker folyamat és mi indítja el? Nálam csak úgy magától kezdett futni pl. estéről reggelre, de kb. 1-2 óra standby után is előjött már. Teljesen véletlenszerű egyenlőre.
Képeket csatoltam. Az egyiken látszik, hogy mennyit esik vissza processzor használat miután kilövöm a kworker-t.Köszönöm a segítséget!
-
dew28
aktív tag
Sziasztok!
van egy olyan problemam, hogy minibian rendszeru rPi 3 -ra van kotve egy kulso 3.5" Usb-s vinyo. kb 20 perc utan standby-ba rakja a linux, amit szeretnek elkerulni, , illetve teljesen kikapcsolni ezt a funkciojat, hadd porogjon folyamatosan.
probaltam hdparm segitsegevel, de nemigazan reagalt, hd-idle sem segitett tobbet. van valakinek hasznalhato otlete? -
-
Celtis
veterán
válasz
Ezkijez #22023 üzenetére
Az intervallum elején és végén sincs semmi? Ha standby-ba menne, azt kéne látni alap log beállításokkal is.
Amúgy a CEC beállításokban külön opció van, hogy mit csináljon a TV kikapcsolásakor, és ha inaktív forrás lesz a Kodi. Minden ilyesmit ignorálni kellene, hátha nem kikapcsolásnak érzékeli a KODI.
-
doberman
senior tag
válasz
Ezkijez #22018 üzenetére
neken egy rpi2 került a hűtő tetejére wifi kapcsolattal és kb 10 percenként "van dolga". viszont a raspbian (jessie light) kb 5 perc után elküldte standby-ba a wifi kapcsolatot, hiába adtam meg, hogy ne, ezért jött jól a fenti link. ha megszűnik a wifi kapcsolat akkor reconnect... nem elegáns de hatékony..
-
Zamma
őstag
Köszi az ötletet, én is gondolkoztam ezen de elvetettem, mert nem akartam a tv-t is bekapcsolva hagyni csupán a zenehallgatás miatt. Vagy standbyban is megy a raspberry->hdmi->tv->jack out->hangfal dolog?
Szerk: Most olvasom hogy erre már más is reagált. Akkor ez így nem jó ugye?
-
cigam
titán
Nos az -I-re ezr válaszolja a hdparm:
/dev/sda:
SG_IO: bad/missing sense data, sb[]: 70 00 05 00 00 00 00 0a 00 00 00 00 20 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00ATA device, with removable media
Serial Number: U????
t?
P?
,?:
Standards:
Likely used: 1
Configuration:
head switch time > 15us
spindle motor control option
removable drive
disk xfer rate <= 5Mbs
disk xfer rate > 5Mbs
rotational speed tol.
data strobe offset option
track offset option
Logical max current
cylinders 47575 0
heads 47575 0
sectors/track 15684 0
--
bytes/track: 15720 bytes/sector: 47575
Logical/Physical Sector size: 512 bytes
device size with M = 1024*1024: 17333428575 MBytes
device size with M = 1000*1000: 18175417201 MBytes (18175417 GB)
cache/buffer size = unknown
Capabilities:
IORDY not likely
Cannot perform double-word IO
R/W multiple sector transfer: not supported
DMA: not supported
PIO: pio0 -
cigam
titán
válasz
gabek_ #20313 üzenetére
Csak a cikk kibővítése miatt próbálgattam. Sose próbáltam szétszedni(+nincs is mibe átrakni), ez egy Aldi-s 1TB-os külső lemez.
Az -y-ra ez a válasza:
/dev/sda:
issuing standby command
SG_IO: bad/missing sense data, sb[]: 70 00 05 00 00 00 00 0a 00 00 00 00 20 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00Az -l-t este megnézem, köszi a tippet!
Primary92
+egy mikroUSB-normál USB adapter, és a normális rögzítése sem egyszerű. -
cigam
titán
válasz
Keef_Lee #20305 üzenetére
Egy restart után helyre állt a világ rendje, és felpakolta a hdparm progit. Azonban a Medion merevlemezzel nem tud mit kezdeni, a többire nem volt időm tegnap.
Azért kíváncsi vagyok mi lelte, hogy ennyire nem akarta feltenni. Fura.
Sukta 95
VPN szerver is lehet, és a transmission daemon is futhat rajt egyszerre.
-
cigam
titán
Máris belefutottam a tutiba:
sudo apt-get install hdparm
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Az alábbi extra csomagok kerülnek telepítésre:
powermgmt-base
Javasolt csomagok:
apmd
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
hdparm powermgmt-base
0 frissített, 2 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 27 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 0 B/111 kB.
A művelet után 237 kB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n]
tar: ./conffiles: a következő függvény meghiúsult: open: Kimeneti/bemeneti hiba
tar: ./control: a következő függvény meghiúsult: open: Kimeneti/bemeneti hiba
tar: Kilépés hibaállapottal a korábbi hibák miatt
dpkg-deb: hiba: a(z) tar részfolyamat 2 hiba kilépési állapottal tért vissza
dpkg: hiba az archívum feldolgozásakor: /var/cache/apt/archives/hdparm_9.43-2_armhf.deb (--unpack):
a(z) dpkg-deb --control részfolyamat 2 hiba kilépési állapottal tért vissza
A korábban ki nem választott powermgmt-base csomag kiválasztása.
(Adatbázis olvasása ... 35503 fájl és könyvtár van jelenleg telepítve.)
Kibontás előkészítése: .../powermgmt-base_1.31+nmu1_all.deb ...
Kibontás: powermgmt-base (1.31+nmu1) ...
Aktiválók feldolgozása: man-db (2.7.0.2-5) ...
fopen: Kimeneti/bemeneti hiba
Hibák történtek a feldolgozáskor:
/var/cache/apt/archives/hdparm_9.43-2_armhf.deb
W: A(z) „/var/log/apt/term.log” fájl megnyitása sikertelen - OpenLog (5: Kimeneti/bemeneti hiba)
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)Találkozott valaki hasonlóval?
-
cigam
titán
válasz
Keef_Lee #20286 üzenetére
Egy online fordítóval simán érthetővé tehető, de a kedvedért leferdítettem:
Az eszköznevek felderítéséhez add ki asudo blkid
parancsot. Ez megmutatja, hogy a rendszer miként hivatkozik a külső meghajtódra. Nálam pl. /dev/sda a külső meghajtó azonosítója.
Telepítés előtt frissítsd a csomag listát,
sudo apt-get update
majd jöhet a hdparm telepítése, és konfigurálása
sudo apt-get install hdparm -y
Ellenőrizd, hogy a meghajtódat támogatja-e a hdparm.
sudo hdparm -y /dev/sda
vagy
sudo /usr/sbin/hdparm -y /dev/sdaHa ezt válaszolja, a meghajtód támogatott, a hdparm-al beállíthatod az energiatakarékos profilt.
/dev/sda:
issuing standby commandAzonban ha ehhez hasonló a program válasza, akkor máris ugorj a hd-idle beállításait taglaló részhez.
/dev/sda:
issuing standby command
SG_IO: bad/missing sense data, sb[]: 70 00 05 00 00 00 00 0a 00 00 00 00 20 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00Ezután ellenőrizd, hogy támogatja-e az írás gyorsítást (write cache)
sudo hdparm -I /dev/sda | grep 'Write cache'
vagy
sudo /usr/sbin/hdparm -I /dev/sda | grep 'Write cache'Ha látod a * (csillag) jelet, az azt jelenti, hogy támogatott.
* Write cache
Ha viszont nincs csillag, a meghajtód nem táámogatja az írás gyorsító tár(write cache) használatát.
Write cache
Ahhoz, hogy a hdparm leállítsa az eszközt, a -B kapcsolót kell használnod. 1-től 127-ig megadott szám leállítja a meghajtót.
sudo hdparm -B127 /dev/sda
Nincs más hátra, mint beállítani a megfelelő paramétereket a konfigurációs fájlban.
nano /etc/hdparm.conf
A leállítás elötti várakozás idejét másodpercekben kell megadni, és el kell osztani 5-el. Ha pl. 10 perc tétlenség után szeretnéd leállítani, akkor 120-at kell megadni (600/5=120).
Az írás gyorsító tár engedélyezése, és leállítás idejének megadása(ha nem támogatja, a gyorsítótárat, akkor értelemszerűen off-ra kell tenni):
/dev/sda {
write_cache = on
spindown_time = 120
}Miután újraindítottad a rendszet, már készen is vagy.
---
A hd-idle telepítése és konfigurálása.
Ha a hdparm-al nem sikerült felkonfigurálni a meghajtót, távolítsd el.
sudo apt-get remove hdparm -y
A hd-idle egy speciális rendszerfájlt használ a lemezaktivitás felderítésére. A
cat /proc/diskstats
parancsal derítheted ki, hogy a rendszereden működhet-e ez a fajta megoldás. Ha az alábbi sorokhoz hasonló a parancs kimenete, működni fog. Viszont ha nem talál ilyen fájlt vagy könyvtárt, a hd-idle-t sem veheted használatba
8 0 sda 342 0 2759 260 0 0 0 0 0 250 250
8 1 sda1 102 0 815 90 0 0 0 0 0 80 80Kicsit trükkös a hd-idle "telepítése", ugyanis azt neked kell lefordítanod forráskódból. Tehát a program fordításához szükséges csomagokat kell telepíteni:
sudo apt-get install build-essential fakeroot debhelper -y
Ezután a hd-idle forráskódját kell beszereni, kicsomagolni.
wget http://sourceforge.net/projects/hd-idle/files/hd-idle-1.05.tgz
tar -xvf hd-idle-1.05.tgz && cd hd-idleA hd-idle csomag fordítása, és telepítése
dpkg-buildpackage -rfakeroot
sudo dpkg -i ../hd-idle_*.debMégint ellenőrizd le, hogy valóban működik a hd-idle a merevlemezeddel:
sudo hd-idle -i 0 -a sda -i 300 -d
A parancs kiadása után hasonló eredményt kell kapnod:
probing sda: reads: 2759, writes: 0
Use Ctrl+C to stop hd-idle in the terminalNyissd meg a hd-idle konfigurációs fájlját,
sudo nano /etc/default/hd-idle
és engedélyezd az automatikus indítást, és állítsd be a meghajtó üresjárati idejét.
START_HD_IDLE=true
HD_IDLE_OPTS="-i 0 -a sda -i 600"Mint látható itt másodpercekben kell megadni a lekapcsolás előtti tétlenség idejét(10 perc = 600mp).
Itt is egy újraindítással lépnek életbe a módosítások.A parancsokat nem tudtam lepróbálni, dolgozóban vagyok, majd később kicsinosítom, és kirakom a raspbian cikk végére.
-
vargalex
félisten
válasz
gabek_ #20118 üzenetére
Ha jól emlékszem, nálam egy 16 GB-os Toshiba van most éppen az RPi 2-ben (Arch linux-ot használok):.
[gavarga@alarmpi ~]$ sudo hdparm -tT /dev/mmcblk0
/dev/mmcblk0:
Timing cached reads: 748 MB in 2.00 seconds = 373.67 MB/sec
Timing buffered disk reads: 64 MB in 3.01 seconds = 21.29 MB/secMindent alapórajelen használok.
-
gabek_
tag
válasz
Beni2360 #20117 üzenetére
Hagyd csak Beni....
------------------------------------------------------
Én azért futtattam a PI-n (SanDisk ultra):
# hdparm -tT /dev/mmcblk0p1
/dev/mmcblk0p1:
Timing cached reads: 524 MB in 2.00 seconds = 261.44 MB/sec
Timing buffered disk reads: 60 MB in 2.83 second = 21.23 MB/secÜdvözlettel,
Gábor -
Beni2360
félisten
válasz
gabek_ #20116 üzenetére
Hdparm-al mit mutat neked a raspberry-n magán?
A parancs: hdparm -tT /dev/mmcblk0p1
Aranyos vagy de nekem ez már olyan mint aki küldte az rpi2 Kínai.
Már 1x megpróbáltam megemelni az USB terhelhetőség és meghalt a rendszer.
Ezt a lehetőséget meghagyom már a fiataloknak.
Ui: Parancsolgatni inkább a kutyámnak szoktam de azt is inkább kérés formájában továbbítom felé. -
Cool Face
aktív tag
Sziasztok!
Vettem egy Thermaltake Max 5G külső hdd házat amibe tettem egy WD RED-et. A gondom az, hogy 3! perc után leállítja a winchester (nem parkolás, leállitás, hallom amikor felpörög) HDS szerint 4 óra alatt 21 leállás elindulás volt...
Windows alatt nem lenne gond ezt beállitani, viszont linux alatt fogalmam sincs, hogy tudom. Hdparm-ot néztem ott 1000 félképpen lehet beállítani. Valakinek van erről tapasztalata?
-
gabek_
tag
Itt egy táblázat SD kompatibilitásról: [link]
Én SanDisk ultrát használok (kb két hónapja) eddíg tökéletes!
Így teljesít:
root@PI:~# hdparm -tT /dev/mmcblk0p1
/dev/mmcblk0p1:
Timing cached reads: 524 MB in 2.00 seconds = 261.44 MB/sec
Timing buffered disk reads: 60 MB in 2.83 second = 21.23 MB/secAz egyik HDD-m USB-n pedíg így:
root@PI:~# hdparm -tT /dev/sdc
/dev/sdc:
Timing cached reads: 528 MB in 2.01 seconds = 263.13 MB/sec
Timing buffered disk reads: 88 MB in 3.03 seconds = 29.07 MB/secTi mit láttok és mit használtok?
Üdvözlettel,
Gábor -
Cool Face
aktív tag
Nagyon alap kérdés, de hogy lehet hdparm-ot rábírni, hogy automatikusan elinduljon bootnál? Ez a linux még nagyon új nekem.A többi programmal is el kell ezt játszani mint pl transmission vagy seafile? Azt hittem, hogy egyszerűbb lesz felépíteni a rendszert, gondoltam majd tutorialból gyorsan megcsinálom, de nem egészen erre számítottam, hogy még egy automatikus indulással is külön bűvészkedni kell.
lehet csak én vagyok a noob, de ezek windows után nem annyira egyértelműek..
-
PHoNX
tag
válasz
Cool Face #19580 üzenetére
Az utóbbi kérdéshez szólnék hozzá. Én sajnos Winfos alatt nem igazán tudtam rendesen megoldani az ext4 írás-olvasást. Próbálkoztam vele de nem találtam meg a lelki társam benne így én ezt az utat nem ajánlanám. Inkább ntfs alapon oldanám meg a dolgot.
Ami a másik kérdést illeti a hdparmba nem nyúlnék mert az közvetlenül nyúl a winyóhoz és nem megfelelő beállítás esetén érdekes dolgokat tud művelni. Amennyiben mégis el szeretnél mélyülni benne...nos...
http://forums.debian.net/viewtopic.php?t=32794
ezt tanácsolnám neked. Ott látható az összes kapcsoló és csatoló.
-
Cool Face
aktív tag
Aki 24/7 használja a Pi-t hdd-vel megosztaná velem, hogy hogyan kell bekonfigurálni a HDD-t, hogy idle-be tegye ha nem használom hdparmban? Továbbá több géppel (windowos) is szeretném megosztani a HDD-t (ext4-re formázott) akkor arra mit ajánlanátok ami biztonságos pl több gb fénykép és hasonló személyesebb dolgoknak?
-
cigam
titán
Mivel 2015-11-21-én adták ki, nem a tegnapi nap számít.
hdmi_ignore_cec_init
Doesn't sent initial active source message. Avoids bringing (CEC enabled) TV out of standby and channel switch when rebooting.Amire te gondolsz az a
hdmi_ignore_cec
Pretends CEC is not supported at all by TV. No CEC functions will be supported -
ther
aktív tag
Sziasztok!
OSMC-t futtató RPI2-m már minden szempontból tökéletes lenne a használatra, a rá csatlakoztatott HDD-től eltekintve (jelenleg). A problémám a következő: A drive egy 5 éves WD Elements, pontosan [ilyen] típusú. Tartalmaz egy NTFS és egy Ext4 partíciót. Szeretném, ha már véget ér minden aktivitás rajta, akkor 10 perc után álljon le (spin down).
Ezt próbáltam a hdparm paranccsal, azt, hogy az milyen választ adott, már [ebben] a kommentemben kifejtettem. [Ez] alapján a guide alapján beconfigoltam a hd-idle-t, amelyik úgy nézett ki, hogy működik, 10 perc után leáll a vinyó, ha nem volt használatban. Igen ám, de leállítás után 20 perccel újra felpörög, majd 10 után ismét leáll, és így tovább...
Amit guidehoz képest másképp csináltam az annyi, hogy a hdparm-ot nem removeoltam, mivel az az OSMC-nek szerves része. Úgy vettem észre, hogy ha a disk le van épp állva és meghívom a hdparm-ot, hiába hibát dob, a disk felpörög (viszonylag gyorsan). Ezért próbáltam a hdparm service leállításást, udisks-glue.conf-ból való kitörlését (tartalmazott egy ágat, amelyben a következő parancs szerepelt: /sbin/hdparm -S 240 %device_fi$ ). Esetleg máshol lehet valamilyen időzített/ütemezett hívás (akár hdparm akár más, pl. df ami felpiszkálhatja a driveot?
Hang szempontjából, mikor ~20 perc után magától pörög fel, nekem úgy tűnik, hogy lassabb fordulatra pörgeti csak magát, alig hallatszik, nem zúgatja annyira, mint egy film lejátszása közben pl.
WD-s utilitykkel próbáltam piszkálni Windows alatt, de ezek által már nem támogatott. A S.M.A.R.T. funkciók jelenleg [így] vannak beállítva, ezekhez egyáltalán nem értek.
Ha bárkinek bármilyen ötlete, javaslata lenne azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne ezt a spin-down/spin-up loopot megállítani (a suspenden kívül), azt nagyon szívesen fogadnám, mert én már minden ötletemet ellőttem, és elég tanácstalan vagyok.
Ha bármi más infó kell, azt is tudom mondani.
Köszönöm mindenkinek, aki végigolvasta a regényem (és segít)!
-
Celtis
veterán
válasz
tupacamaru #17686 üzenetére
Miből gondolod, hogy nem vesz fel áramot? Leáll a rendszer, az SD kártya sérülésének veszélye nélkül áramtalanítható, de újraindítani csak tápelvétellel tudod. Nincs standby mód.
Kb. azzal egyenértékű, mint régen, amikor még rendes hálózati kapcsoló volt a PC-ken, a windows leállításkor kiírta, hogy "most már kikapcsolhatja a számítógépet". -
cigam
titán
válasz
envagyok #17572 üzenetére
Ez megint egy tuningos huncutság. Ki tudja mennyire marad stabil. Bár valóban emeli az olvasási sebességet, az írás alig változik, vagy éppen csökken!
Overlay config core_freq turbo overclock_50 WRITE READ HDPARM
dtoverlay=mmc 250 0 41.667 Mhz 6.06 MB/s 18.21 MB/s 18.54 MB/s [1]
dtoverlay=mmc,overclock_50=63 250 0 62.500 Mhz 5.95 MB/s 26.47 MB/s 26.58 MB/s
dtoverlay=sdhost 250 0 50.000 Mhz 5.90 MB/s 21.49 MB/s 21.64 MB/s
dtoverlay=sdhost,overclock_50=63 250 0 62.500 Mhz 5.93 MB/s 26.34 MB/s 26.80 MB/s
dtoverlay=sdhost,overclock_50=84 250 0 83.333 MHz 5.98 MB/s 34.00 MB/s 34.87 MB/s
dtoverlay=mmc 250 1 41.667 MHz 6.03 MB/s 18.28 MB/s 18.48 MB/s [1]
dtoverlay=mmc,overclock_50=63 250 1 62.500 MHz 6.01 MB/s 26.61 MB/s 27.15 MB/s
dtoverlay=sdhost 250 1 50.000 MHz 6.03 MB/s 21.50 MB/s 22.00 MB/s
dtoverlay=sdhost,overclock_50=63 250 1 62.500 MHz 6.06 MB/s 26.35 MB/s 27.15 MB/s
dtoverlay=sdhost,overclock_50=84 250 1 83.333 MHz 6.00 MB/s 34.02 MB/s 35.41 MB/s
dtoverlay=mmc 500 0 41.667 MHz 5.89 MB/s 18.21 MB/s 18.32 MB/s
dtoverlay=mmc,overclock_50=63 500 0 62.500 MHz 5.96 MB/s 26.48 MB/s 26.58 MB/s
dtoverlay=mmc,overclock_50=84 500 0 62.500 MHz 5.90 MB/s 26.46 MB/s 26.58 MB/s [2, 3]
dtoverlay=sdhost 500 0 50.000 MHz 5.99 MB/s 11.25 MB/s 11.18 MB/s [4]
dtoverlay=sdhost,overclock_50=63 500 0 62.500 MHz 5.94 MB/s 13.97 MB/s 13.91 MB/s [4]
dtoverlay=sdhost,overclock_50=72 500 0 71.429 MHz 5.96 MB/s 15.89 MB/s 15.79 MB/s [4]
dtoverlay=sdhost,overclock_50=84 500 0 83.333 MHz 6.01 MB/s 18.35 MB/s 18.30 MB/s [4]
dtoverlay=sdhost,overclock_50=100 500 0 100.000 MHz 6.00 MB/s 21.78 MB/s 21.76 MB/s [4]
dtoverlay=mmc 500 1 41.667 MHz 6.11 MB/s 18.31 MB/s 18.48 MB/s [1]
dtoverlay=mmc,overclock_50=63 500 1 62.500 MHz 6.14 MB/s 26.67 MB/s 27.24 MB/s
dtoverlay=mmc,overclock_50=84 500 1 62.500 MHz 6.06 MB/s 26.66 MB/s 27.24 MB/s [2]
dtoverlay=sdhost 500 1 50.000 MHz 6.12 MB/s 21.50 MB/s 22.01 MB/s
dtoverlay=sdhost,overclock_50=63 500 1 62.500 MHz 6.11 MB/s 26.34 MB/s 27.15 MB/s
dtoverlay=sdhost,overclock_50=72 500 1 71.429 MHz 6.05 MB/s 29.69 MB/s 30.82 MB/s
dtoverlay=sdhost,overclock_50=84 500 1 83.333 MHz 6.06 MB/s 34.01 MB/s 35.53 MB/s
dtoverlay=sdhost,overclock_50=100 500 1 100.000 MHz 6.14 MB/s 39.81 MB/s 41.72 MB/st256
Minden külső tápegységgel rendelkező HUB jó hozzá. Egyedül az a kérdés, hogy annak a tápja elbírja-e azokat az eszközöket, amiket rádugsz. -
azbest
félisten
válasz
Kicsirics77 #17273 üzenetére
Tippre ez lesz az:
HDMI_IGNORE_CEC_INIT
Setting this to 1 will prevent the initial active source message being sent during bootup. This avoids bringing a CEC-enabled TV out of standby and channel switching when rebooting your Raspberry Pi.
Van ott még több is, ahonnan ez jött [link]
-
ther
aktív tag
Ami használja a HDD-t az a Kodi és a Transmission. Este még el volt indítva rajta egy film + torrentek. A TV-t kikapcsolta a saját időzítője a Pi marad bekapcsolva (CEC tápellátás szinkronizáció ki van kapcsolva), a torrentek úgy vannak beállítva, hogy állítsa meg őket elkészülés után. Reggel hallottam/éreztem, hogy pörög a vinyó alapjáraton, pedig az összes torrent stopped volt. Lehet a Kodi dolgoztatja?
pontosan milyen parancs kiadásakor kaptad ezt az üzenetet?
Például sudo hdparm -y /dev/sdaEkkor ugye standbyba rakná, ezt a választ adja:
issuing standby command
HDIO_DRIVE_CMD(standby) failed: Invalid argumentA másik választ akkor adta amikor sudo hdparm -S 12 /dev/sda-t adtam ki neki.
-
ther
aktív tag
Pi-re rá van dugva egy külső WD Elements HDD, egy NTFS és egy Ext4 partícióval. Szeretném, hogy ha idle a vinyó, akkor állítsa le (spin down). Néztem ehhez hdparm-os beállításokat, de az mindenféle akcióra a következő választ adta: HDIO_DRIVE_CMD(setidle) failed: Invalid argument
Ez lehetséges a partíciónálás miatt? Láttam hogy van hd-idle illetve sdparm is, ezekkel kapcsolatosan van valakinek tapasztalata?
-
FireKeeper
nagyúr
-
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogyha KODI-val médialejátszóként, távirányítóval szeretném használni a Pi-t, akkor be- és kikapcsolást hogyan kell elképzelni a gyakorlatban?
Ha be van dugva a táp, akkor megy, ha nincs, akkor nem megy? Vagy van úgymond standby üzemmódja, mint egy normál médialejátszónak és ebből az állapotból lehet be- majd kikapcsolni távirányítóval? -
Celtis
veterán
válasz
huliganboy #15544 üzenetére
A Pi nem tud ki/bekapcsolni, nincs standby módja.
-
Zebu
addikt
válasz
Celtis #15475 üzenetére
Köszi a választ.
Én is mértem egyébként fogyasztásmérővel és 1-2W-ot írt pillanatnyinak, de mellette ha mértékegységet váltottam. akkor 10VA-t is. Ez kicsit megzavart ezért kérdeztem inkább.
Nem értem miből számolta a 10VA-t egyébként...
Ez bőven kevesebb mint egyes eszközök készenléti felvétele. Most rádugtam a T-home USB-re ott nincsenek alacsony feszültség jelzések egyelőre. Az meg mivel úgyis mindig ON vagy standby így gondolom jó lesz neki.
-
Celtis
veterán
válasz
bucihost #13424 üzenetére
A CEC beállításoknál vedd ki a Kodi legyen alapértelmezett a kezdésnél, illetve a Pi config.txt-ben az alábbit kell beállítani:
HDMI_IGNORE_CEC_INIT
Setting this to 1 will prevent the initial active source message being sent during bootup. This avoids bringing a CEC-enabled TV out of standby and channel switching when rebooting your Raspberry Pi. -
LSL1337
őstag
Szisztok, noob kérdés.
Nem nagyon linuxoztam még, de lehet nem is azzal kapcsolatos a kérdésem.
Teljesen PLEX hívő vagyok, és a hétvégén jöttem rá hogy rPI2 fullos plex kliens.
RASPLEX-et fel is tettem, megy CEC is, nagy a boldogság.
1 dolgot nem sikerült elérnem, a custom keymap-es filet betenni a megfelleő könyvtárba./storage/.plexht / stb mappát kellene megtaálnom, de szerinetm rossz úton indultam el.
windows laptopba bedobtam a kártyát, de csak egy overlay mappa van rajta?
ugye nem kell putty-val szarakodnom hogy egy xml-t rátegyek?Gondolom nem én vagyok az egyetlen aki médiaplayernek használja.
hálózaton keresztül lehet fincsi HDMI CEC parancsokat osztogatni PCről a TV-nek a PI2 segítségével?Köszi!
standby, hibernate, stb, ezeknek a power state-k mit tudnak? Van értelme? Ha jól tudom a cucc kb 1 W-ot eszik, szóval ha egész nap megy, azt sem érzi meg az ember.
Üdv
-
DarkByte
addikt
Lehet a tápod nem bírja. Nekem egy ilyen tápegységem van [link] ez gyönyörűen viszi az 1TB-os Samsung 2.5"-os külső vinyómat mindenféle extra nélkül. Még a WiFi adapter is be lehet dugva, ami szintén nem ment ahogy néztem az áramerősség emelés nélkül.
Én is OpenELEC alatt próbáltam egyébként, lehet másik image-ben máshol van a config.txt. Sajnos a bootloader működését még nem látom át, hogy pontosan ezeket a fájlokat mi szedi össze (a bootloader vagy a kernel).
RtgLaci: azt hiszem ezt már válaszolták korábban, és nemleges volt a válasz. A Pi-n nincs ATX standby szerű állapot mint a PC-ken. Egyszerűbb ha bekapcsolva hagyod folyamatosan.
-
lehella
senior tag
válasz
azbest #11350 üzenetére
Nekem áramtalanítás után nincs hang az OpenElecben. A hosszabbító főkapcsolóján lekapcsolom a TV-t és a Pi-t, majd visszakapcsolás után a Pi ugye bebootol, a tv standbyba kerül, és ha bekapcsolom, nincs semmilyen hang a Pin, csak újraindítás után. Erre van valamilyen megoldás, trükk?
-
Kroni1
veterán
válasz
orbitalion #9407 üzenetére
Akkor remélem be fog jönni neked a cucc, én is gondolkodtam rajta amúgy, hogy csak kiváncsiságból veszek majd egy BPi-t vagy egy CuBox-ot, mert tetszik nekem ez az egész kártyaPC világ..
Nagy öröm volt összerakni a málnát is, a LED-es mókolás is tetszett, szóval okés h csak htpc-nek használom, de a barkács öröme némileg itt is megvan. Arról nem is beszélve, hogy amig egy médialejátszó általában 30-40W-ot fogyaszt, (az egykori UPC settopboxom pl. standby állapotban is 30W-ot fogyasztott!!!) addig a Pi filmezés közben is mindössze 2W-ot eszik!
-
Den
veterán
Lerajzoltam amit írtál, ahogy én értelmeztem. A lábakhoz a betűket találomra írtam, lövésem sincs, hogy a valódi tokon melyik melyik.
Tehát ha jól értem, akkor így a raspiatx kapja a kikapcsolt tápról a standby 5 voltot, és rá van még kötve a táp egyik testkábelére. Mikor megnyomom a bekapcsoló gombot akkor az atxraspi mikrokontrollere az 5 voltot kiadja azon a kimenetén amire eredetileg a raspi lenne kötve. Most viszont ez az 5 volt bemegy a mosfet-be ami összekapcsolja a táp (zöld) bekapcsoló kábelét egy testkábellel, és elindul a táp. Az jutott most hogy így írom eszembe, hogy a bekapcsolt táp is ad-e ki standby 5 voltot, mert az továbbra is kell az atxraspi-nak.
-
Den
veterán
Még egy kérdés. Vettem egy ilyet: [link] Ezzel szabályosan lehet leállítani a raspit gombnyomásra. Elég egyértelmű a bekötése, és működése. Csakhogy... Én a 3d nyomtató mellé használom a pi-t octopi-al. Most javítom fel a nyomtatót egy atx táppal, és mivel sz ad 5 voltot, arról akarom mehajtani a raspit is. De... Úgy szeretném megoldani, hogy az atxraspi a táp standby 5 voltjáról menjen, és bekapcsoláskor a táp bekapcsoló ágát zárja. Az atx táp viszont úgy kapcsol be, hogy az egyik vezetékét testre kell kötni, az atx raspi viszont bekapcsoláskor a kimenetén 5 voltot ad. Tehát valami relét kéne rákötni ami mikor megkapja az öt voltot, zárja a táp bekapcsoló áramkörét.
Viszont azt olcastam hogy a relé nem túl jó megoldás mert kikapcsoláskor a tekercse ad egy elektromos impulzust, ami tönkreteheti az elektronikus komponenseket, valami félvezető kapcsolót kéne használni. Viszont én egyáltalán nem értek az ilyesmihez. Tudna valaki segíteni, hogy mivel oldjam meg?
-
itanczos
senior tag
-
itanczos
senior tag
Srácok! Raspbmc-vel van gondom.
A rádugott usb-s vinyó kb 5 másodperc után leáll, ha nem használja épp a rendszer. Ami azt eredményezi, hogy kb 10 másodpercenként elindul és leáll... Tudomásom szerint ez nem használ a vinyónak...
A szokásos hdparm -S 120 /dev/sda nem használ! Kiírja, hogy beállította a 10 perces stand-by-t, de aztán 5 másodperc és leáll!Találkozott már valaki ezzel a problémával?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Battlefield 6
- Először égett le egy újságnál a GeForce RTX 5090
- Ingatlanos topic!
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- Peugeot, Citroën topik
- Hibás Xbox 360 házilagos javítása ilyen-olyan módszerekkel
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- TCL LCD és LED TV-k
- OnePlus Nord 5 - lehűti a kedélyeket
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- DELL Latitude 7340 i7-1365U 16GB 512GB 13.3" FHD+ TouchScren 1 év garancia
- Bomba ár! HP Pavilion Gaming - i7-8750H I 16GB I 512SSD I GTX1050 I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- MacBook Pro 16" M3 Pro 36GB 512GB Gar. SPACE BLACK
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest