- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Argos: Szeretem az ecetfát
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
csipuka
senior tag
ftpn ha jol emlexem titkositas nelkul megy a jelszo, azert nem szeretjuk. Ahogy a telnetet sem.
Nekem is OpenVPN van fenn egy Synology-n, es a telon eleg csak elinditani a kapcsolatot barhol es maris olyan mintha az otthoni halon lennek. A router-en is asszem eleg volt 1 portot kinyitni, -
-
Márton
nagyúr
Köszönöm, jó lesz nekem a fapados samba
Még annyi, hogy a vinyó smart értékeit esetleg tudja olvasni a pi és figyelmeztet ha 100% alá esik a kondíció? Valamint csökken-e a sebesség ha nem ext4 hanem ntfs a fájlrendszer? Néha-néha megeshet, hogy kivenném és win alá tenném ezt a vinyót.szerk: és egy bónuszkérdés. arra van lehetőség, hogy beállítható idő után parkoljon a vinyó?
nekem pl. 10 perc lenne ideális. Annyi tétlenség után, valószínű senki nem használja, pihenjen. Most egy 2.5 wd-m 10-20 mp-enként leáll, rém idegesítő. De azt sem akarnám, hogy 0-24-ben pörögjön. A pi4 mehet, de a vinyó, ha épp nem dolgozunk róla órákat, ne zúgjon, fogyasszon, stb. (tudom, tudom, az élettartam a folyamatos ki-bekapcstól is függ, mégis én 10 percre lőném be az időt..) -
bestpixel
tag
Köszönöm! Közben kipróbáltam egy vezetékes egérrel, amivel tökéletesen működik. Egyébként fém-műanyag házban van (Argon One), de a külön BT vevőt használom, ami az USB-ben van bedugva, saját BT kikapcsolva, szóval ez nem lehet a gond.
Közben teszteltem a bill-egér szettet is (Rapoo 9000M), aminél állítottam a BT-on, így most éppen gond nélkül működik a Rpi4-el is. Mindenesetre érdekes, hogy korábban Mac-en működött, csak itt nem...A kártya-olvasás problémára van esetleg ötlet?
-
snake1977
őstag
Köszönön, végülis ez is egy opció, majd kitalálok valamit amivel csak a betápot szakítom meg.
Retro pc gyüjtő féleség vagyok, így ezekből a kis méretű 12V-os ventilátorokból van itthon több is, amig nem dobozoltam be a pi-t, addig csak meleg volt a borda rajta a környező légáramlás pont annyit hűtött rajta ami elég volt, de így dobozban már forró, ekkor kezdtem el keresni valami megoldást, és hát nyilván abból kezd el először építkezni az ember ami kéznél van.
De nincs mese beszerzek egy 5V-os ventilátort, és akkor az egy az egybe megy a pinre. Egy ilyen kis 3D nyomtatott dobozba lett beépítve ha érdekel valakit.
[kép] [kép] -
snake1977
őstag
Félre értesz, bekapcsológombot írtam, a shutdown az menüből megy, pl játszom és végeztem menüből lekapcsolás a pi leáll, de elindulni nem tud csak ha kihúzom és bedugom az adaptert (legalábbis recallboxnál nem találtam ébresztő funkciót a kontrollerre), ez azért nem annyira barátságos megoldás ha a hosszabbító amibe be van dugva el van rejtve.
djadji: Köszi túltárgyaltuk beszerzek egy sima 5V-os ventilátort, és akkor ez sem mehet a tüskesorrol, hanem tápláljam az usb-ről inkább, jól értelmeztelek?
Egyébként 12V 0,22A a ventilátor, de kinyírni nem szeretném ahhoz már sokba került összeségében. -
afi0903
aktív tag
Eddig még ismerkedtem az egész Raspberry dologgal, így nem ártana egy tiszta telepítés, hátha van rajta felesleg program vagy olyan, amit csak részben sikerült törölnöm, de teljesen akartam.
Úgy állok hozzá, ha felesleges akkor inkább ne legyen rajta.
És azt hiszem, hogy a "Raspberry Pi OS with desktop and recommended software" nevű OS-t tettem rá legutóbb (ebben nem vagyok biztos), ami tartalmaz csomó olyan dolgot, ami nekem nem kell.
raspberrypi.org-on a Raspberry Pi OS Lite és az Ubuntu Server a GUI nélküli OS-ek?
Esetleg máshol is érdemes körülnézni?
Láttam, hogy nem ajánlott az Ubuntu, ez Ubuntu Serverre is vonatkozik? -
-
Köszönöm, azóta megoldottam!
wassermann: Sajnos nem fogom tudni kipróbálni a tesztet, mivel legyalultam azóta a raspberry ost és jelenleg void linux fut a ketyerén. Pár parancsot át kellene írnom. Lehet majd megteszem egy unalmas órában.
azbest: Gondolkodtam a javaslatodon, hogy valószínűleg a kicsit nagyobb teljesítményű Pi-k közt is van OTG képes, de arra jutottam, hogy ott meg az áram felvétel is nagyobb. Nekem meg az a fő szempont, hogy ne kelljen külön tápolni. Sajnos a router USB-je nem igen tudna elbírni egy rendes méretű rpivel.
--
Nem akartam elhinni, hogy a pi zero ennyire használhatatlanul lassú néhány esetben, pláne ugye a stubbys dns feloldás 2 másodpercben elêg meredek volt. Oké, hogy karcsú a hardver, de már egy mezei apt installra, ami felrakja az mc-t és a függőségeit, fél órát kell várni?
Gyanús volt, hogy akkor ennyit tud a hw, pedig mondom, alig volt kihasználva htop szerint. Ennek ellenére pusztán elvetemültségből nekiálltam portolni direkt a zerora egy Void Linuxot, ami pont megfelelt az igényeimnek, mert volt glibc-s buildje, volt direkt armv6-ra fordított image és a rootfs nagyon minimális frissen telepítve. Beletelt kis időbe, míg sikerült direkt a pi zerohoz írni egy patch setet, illetve mire a wifit működésre bírtam, de bebootolt.
Hát már első érzésre is jóval használhatóbb a rendszer, mint a raspbian. A rootfs kezdetben 32 MB volt. Fel akartam rakni a pihole-t, de meglepődve tapasztaltam, hogy nincsen manuális telepítési instrukciójuk, így órákat kellett arra szánnom, hogy a telepítő szkriptből kihámozzam milyen fájlok kellenek a pihole elindulásához, amiket szépen egyesével létrehoztam. Ez arra is jó volt, hogy ráébredjek, mennyi béna döntés van security szempontjából az alap telepítő szkriptben. Végül elindult a pihole mindenestül, végül a stubby került fel kíváncsiságból, ami nagy meglepetésemre a raspbiannal azonos módon felkonfigolva 100 ms alatt oldott fel mindent.
Elgondolkoztam, hogy ez hogy a fenébe lehetséges, végül azt a következtetést vontam le, hogy raspberry os liteból csak egy univerzális verzió van 32 bitre, ami nem az armv6-os CPU-ra van optimalizálva teljesen. Míg a void minden csomagja, beleértve a stubbyt is, erre az architektúrára volt lefordítva.
Utoljára pedig fel akartam rakni egy doh klienst is, ami a cloudflared lett. Kíváncsi voltam, hogy ő hogy teljesít és meg kell mondjam, pár tizeddel gyorsabb, mint a stubby. Sajnos nem volt megfelelő armv6 buildjük, ami a githubon volt, az fel se ment "invalid instruction" hibával elszállva. Szóval ezt is kézzel forgattam le egy másik arm vps-en jó pár optimalizációval.
Szóval elképesztő használható ez a kicsi pi is. Azóta raktam rá librespotot is és Bluetooth spotify lejátszónak is van használva, meg egy apró postgresql adatbázist és freeradiust. Minden gyönyörűen működik és alig megy a load avg 0.10 fölé. A RAM használat meg 89 MB per pillanat. Szerintem megtalaláltam a tökéletes megoldást.
Amit viszont nem értek, hogy látszólag nem igen van hasonló próbálkozás, sőt alig van közvetlenül armv6-ra elérhető disztró. Talán ubuntu, vagy arch, ezekre nem néztem rá. De mondjuk ezek egyike sem igazán lightweight. Fura, hogy ennyire el lenne hanyagolva a pi zero és első generációs pi támogatás? Vagy mi ennek az oka?
-
stigma
addikt
Hi. Közben én is kérdeznék, mert ismerösöm keresett meg hasonló problémával.
Adott egy RPI400, melyre próbálok docker-ben Volumio-t tenni. Mivel haveromnak nem csak a volumio kell, ezért első körben próbálkoztam rasbian/dietpi + dockerel, de elhasaltam sajnos.
Leszed én is az image-t amit mondtál: abates314/volumio
Mivel nincsenek paraméterek a leírásban,ezért ezzel próbálkozom, de sajnos hibára fut:
Rpi Ip-je : 192.168.1.10
docker run --restart=always -d --name volumio \
-e HOST=http://192.168.1.10:3000 \
-p 3000:3000 \
-v ${ideíromazenekönyvtárat}:/var/lib/mpd/music/:ro \
-v ${ideaVolumioDatamappát}:/data \
--device /dev/snd \
abates314/volumio #ezt cseréltem ki a jbonjean/volumio helyettPortainer-ben az alábbi hibaüzenetet kapom: standard_init_linux.go 228
Portainer-ben a konténer ,,running" sátuszban van , de logban folyamatosan ezt dobálja.
Tudtommal a RPI400 az Rpi4-re épül, gondolom ugyanaz az ARM64-es architektúra.
Esetleg ötleted van erre?
Segítséged előre is köszi. -
weinmaker
őstag
Egyetértek. Amúgy is teljesen összeállt a rendszer a dietpivel. Ma tettem fel ssd-re. Kodi, qbittorrent, minden megy tökéletesen, nekem így jó végül is. Szóval elengedtem innentől a dolgot nem gyötörlek benneteket a hülyeségeimmel. Mondjuk cirka 2 hét alatt jó sok minden t kipróbáltam.
-
weinmaker
őstag
-
weinmaker
őstag
Ez egy marha jó kérdés. Azért erőltettem volna a volumiot, mert azt kifejezetten hifire-zenére hegyezték ki. Jól is szól, jó a kezelői felülete. A kodi nagyon jó, de ott pl a maximum bitráta 384, aminél vannak magasabb felbontású DSD zenéim, amit a volumio pl. patentül kezel. A dietpi-kodi-qbittorrent rendszer mondhatni tökéletes. Minden megy rajta amit szeretnék, maximum nem fullos minőségben (zene). A volumioval fogok még szórakozni, hogy miért akadozik az airplay, és fel tudom-e tenni alá a qbittorentet, mert végül is az lenne a tökéletes megoldás, mivel filmre ott van az androidos boxom. Most végigjártam sok mindent, kipróbáltam sokmindent, és ezek amik jók (legalábbis nekem).
-
0519
senior tag
Amíg vki nem készít egy hiteles, alapos összehasonlító tesztet a rendszerek összevetésére, addig én nem hiszek abban, hogy bárki is optimalizálna.
Szerintem senki sem optimalizál, csak futtathatóvá teszi a linuxot a pi-n. A boot során betöltött fájlok (fat partíció) azonosak. Utána mi számít még? -
ReFleXx
addikt
ubuntu a megszokas miatt, regota hasznaltam mar es egy ubuntus vpsrol hoztam at dolgokat a pire.
docker mar adott volt mas miatt, meg amugy is minimalis a "veszteseg" rajta keresztul futtatni, de tehetek egy probat.
raspbiannal jobban jarnek vagy mi a legjobban optimizalt pi4re?
qbt verzio legfrissebb, talan 4.3.6 igy fejbol.
halozatot anno teszteltem speedtest-el es rendben volt. -
weinmaker
őstag
Na egyelőre mindent megcsináltam. Megformáztam a pendrájvot a dietpi drive manager-el ext4-re, és adtam neki egy usb64 nevet (mert g4gigás
). Átírtam az smb.cfg-ben a nevet, újraindítás, és voilá! Megy a másolás, megy a torrent. Igazából így már totál király a rendszer. Most már csak a móka kedvéért kell kipróbálnom, hogy megy-e a portainerben a volumio. Ha nem, akkor sincs baj, mert a kodi is elég jó. De azért csak izgat, hogy az is menjen.
Köszi az ötleteket és a segítséget. Bocsi, hogy ilyen sokat írtam manapság.
-
weinmaker
őstag
-
weinmaker
őstag
Bocsi igazad van! Szóval van a dietpi, amin az összes program a saját telepítőjével lett feltéve. Kivétel a volumio, mert az a portainerben van (de az nem is megy). Rájöttem, hogy a mount kérdés hülyeség, mert valóban felmountolja az usb meghajtót, ha már be van dugva induláskor. Most még azt kell elérnem, hogy a qbittorrent töltsön le. Ha jól sejtem ez daemon, mert csak böngészőből tudom elérni (a sima raspbianon ott volt grafikus felülete, és onnan lehetett indítani.). Tettem fel samba servert is (de még nem konfiguráltam be), mert jó lenne a letöltött fájlokat windowsból is elérni, gondolom ehhez kell egy samba server. A volumiohoz, ha minden jól megy kapok segítséget, azzal nem is foglalkozom. Így már csak a qbittorrentbe kellene életet lehelni, meg a samba megosztást összehozni (de ehhez találtam valami leírást). Ha minden összejön, akkor öröm és bódottá.
-
weinmaker
őstag
Köszi! Nem adom fel, és visszavonom a korábbiakat, mert egyre jobban tetszik, csak egy kicsit körülményes a windows-hoz képest nekem. Most azt nem értem, hogy a qbittorrent miért nem tölt le. Látszólag minden rendben van, de nem tölti le a torrentet. Csatlakozik, elkezdi mintha töltene, de rövidesen nulla lesz a sebesség, és persze nulla százalékon van. Ugyanezt windowson (mert ott is ezt használom) azonnal lehúzta. Szóval akadnak még bajok, de most már csak azért is mennie kell, mert szétverem.
Illetve meg kellene oldanom, hogy automatikusan felmountolja az usb sticket, amit a torrenthez akarok használni.
-
weinmaker
őstag
Köszi! De a dietpinek van egy drive manager-re amivel fel tudtam csatolni a nast is és a windowsos megosztást is. Az az érdekes, hogy egyszerre csak az egyiket. Az LMS is látja már így, viszont nincs hang. Sőt az oprendszernek sincs hangaja és eltűnt a hangszóró jel a tálcáról. Szóval ha elindítok egy youtube videót, akkor semmi hang. Viszont ha elindítom a telepített kodit az meg szól. Kezd a hajam hullani, pedig már nagyon közel járok.
A picore player disztó, ami gyakorlatilag LMS és squezee player image-t sikerült teljesen beüzemelnem, ott volt hang is -
Tyson5
tag
2db raspberry van. Az egyik bent a házban üzemel NAS, média szerver, torrent szerver, vpn szerver, ect...., a másik pedig kint van a műhelyben és néha napján spotifyt hallgatok róla egy erősítőre rákötve. Van hogy egy héten majdnem minden nap bekapcsolom, de olyan is van, hogy hetekig, télen hónapokig a közelébe se megyek. Ilyenkor szeretném kikapcsolni.
-
weinmaker
őstag
Ott nem tudom, hogy tudok konzol ablakot nyitni. Nem nagyon értek hozzá, az egészet rohadt nehezen szenvedtem így is össze. Most két kártyám van, az egyiken a volumio, a másikon fent van a raspbian, arra simán rátettem firefoxot, qbittorrentet, kodit, és rajta van a docker meg a portainer is. Jelenleg itt tartok. Amúgy a raspbian nem rossz (nem cserélném le a windows rá), de böngészni és alap dolgokra simán elég. Csak amikor már kell valami extra akkor vége a sztorinak.
-
weinmaker
őstag
-
Polemius
senior tag
"egy új user létrehozásakor, vagy a véletlenül törölt pi user létrehozásakor megadhatod az user id-t, aminek egyeznie kell a régivel. pl. sudo useradd -u 1000 Béla"
Valahogy át is lehet nevezni usert?
Egyébként ahogy olvasom, azért javasolják, hogy ne egy default user név legyen, amit aztán bruteforceolni lehet.
Azon gondolkodom, hogy mi van, ha csak letiltom (úgy látom, Lockolni is lehet usert, nem csak törölni), és másik userrel használom.
-
Volt erről vita régebben (nem a pi nevű felhasználó törléséről hanem a rendszer biztonságáról). Konkrétan, h a root-nak nem lehet jelszót beállítani. Kicsit utána keresgéltem akkoriban és az a konklúzió jött le, h ez ilyen ha nem tetszik lehet másik disztrót nézni, tessék továbbhaladni
Ez csak eszembe jutott így a biztonságról -
sonar
addikt
Nekem ezek a nobody.nogroup ownerek nem túl szimpatikusak. (de izlések és pofonok)
Nálam még ezek voltak belőve
Lehet belőle szemezgetni./etc/rsyncd.conf
uid = sonar
gid = local-users
use chroot = yes
max connections = 4
pid file = /var/run/rsyncd.pid
log file = /var/log/rsyncd.log
exclude = lost+found/
transfer logging = yes
timeout = 900
ignore nonreadable = yes
dont compress = *.gz *.tgz *.zip *.z *.Z *.rpm *.deb *.bz2
address = 192.168.4.0/24
[share1]
max connections = 2
path = /srv/share1
read only = false
write only = no
list = yes
uid = 1000
gid = 1000 -
-
Polemius
senior tag
Ah, köszi, ezt a beállítást kipróbálom!
Az androidos nem jó, pontosabban a play store-ból telepíthető, legutóbbi változata. Mert ott már csak fizetős acounttal lehet direktben csatlakozni, amúgy csak a felhőn át. Mondjuk jó kérdés, hogy ha valaki net nélkül akar lokál hálózaton csatlakozni, akkor miként tud bejelentkezni az accountjába...
Közben feltettem egy régebbi verziót, ott még lehet.A desktop verziónál nincs ilyen megkötés, ott lehet (még) ip alapján csatlakozni a free verzióval is.
-
Polemius
senior tag
Köszi, az első szintén nem működik, azt közben kipróbáltam. A másik ígéretesnek tűnik, de közben találtam korábbi verziót a realvnc viewerből amiben van lehetőség direktben csatlakozni.
Addig jutottam, hogy a többivel vszeg azért nem tudtam csatlakozni, mert valami encrypt/security beállítást nem ismernek, amit a realvnc szerver használ. Elvileg ki lehetne kapcsolni az encryptiont, de azt inkább nem tenném.
Most megpróbálom beállítani, hogy önálló acces pointként működjön, és direktben tudjak rá wiifn keresztül csatlakozni. -
Arpee78
senior tag
Ahogy mondom, egy kattintást érzékel, egy másikat nem. Úgy tűnik az érzékelt és nem érzékelt kattintások között az egyetlen különbség a kattintás ideje. Ha hosszan lenyomva tartom az egérgombot, akkor oké. Ha csak egy pillanatra, akkor nem oké. Mindegy melyik gombbal kattintok. Mindegyik USB porton ugyanez van.
Raspberry Pi 4 Model B Rev 1.4
Raspbian van rajt Raspberry Pi OS -
wassermann
Topikgazda
-
wassermann
Topikgazda
-
Polemius
senior tag
A jumper kábel lesz az, köszi!
Egyelőre max. nyomógombot tennék rá, és praktikusabb így mint forrasztgatni.
Tényleg, létezik valami pár gombot tartalmazó panel hozzá?
Zenelejátszóként használva praktikus lenne. Vagy esetleg a jack csatlakozóval is megoldható lenne play/pause/léptetés, mint a telefonok fülesénél? -
Gerasz
aktív tag
Aktív hangfal van a Pi-ra kötve, az átalakító csak a képet adja. Próbáltam az alsamixeren hangerőt állítani, beállításokban kotorászni. Az SD csatornák és sambán a videófájlok megegyező hangerővel, jó minőségben jönnek. Próbáltam Androidos stickel is csatlakozni a tvheadendre, azon is jó volt a hang. Sajnos nincs lehetőségem a HDMI-n jövő hangot kipróbálni, de szerintem az sem lenne jó.
-
cog777
senior tag
Hat, koszi a tippet, nekem nem mukodik, es egy forum szerint sem raspberry os-en, csak Ubuntun:
error: XDG_RUNTIME_DIR not set in the environment.
libva info: VA-API version 1.4.0
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: Trying to open /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/dri/vc4_drv_video.so
libva info: va_openDriver() returns -1
vaInitialize failed with error code -1 (unknown libva error),exit -
-
Konkrétan az összes lejátszott videó meg megakad néha pár másodpercre. A régi verzó (azaz valamelyik frissítés elötti) nem csinálta de már több hónapja rossz csak gyerek nézi és őt nem zavarta de engem igen hogy nem tudok végignézni egy filmet sem akadás nélkül.
NAS-ról szedi az adatokat, azt is már kigyomláltam azt hittem az a baj, még új HDD-t is kapott. Routert is frissítettem, kábelt is kimértem, magát a libreelec-t is állítottam (kivettem minden mediatár beolvasást, gui felbontást, szolgáltatásokat stb) És így jutottam arra hogy már csak a libreelec marad, és azt is cseréltem másik SD kártyára új verzióra és ugyan úgy akadt, sőt még jobban mert az új GUI is akad.
Zerom nincs húzva, bordázott hűtős de ventivel is próbáltam háta túlmelegedne, tápja is nagy 3A-s. Hacsak nem a zero döglött meg bár lefagyni nem szokott. -
Tyson5
tag
A képeim jó részét sikerült visszanyerni, sajnos volt néhány videóm is, azok elvesztek.
Egyetlen problémám maradt, mégpedig az, hogy a saját .duckdns.org-omat nem látom a helyi hálózaton, csak máshonnan.
.duckdns.org/nextcloud,
.duckdns.org:1880/ui (node-red)
mobilnetről, vagy más hálóról működik. Mi lehet a probléma? Routerben kellene valahol állítani valamit? -
_q
addikt
Ha letöltesz vagy éppen fel aktívan, tehát 50MB/s-nél gyorsabban, akkor már sajnos kevés én úgy vettem észre Pi4-nél. Ha esetleg egy felhő pl.: nextcloud van használatban akkor az se valami gyors, hiába engedné az internet, hardverben van szerintem korlát.
Sata port és az 'out of box' viszont mindneképpen a NAS-ok előnye.
-
fntastic
aktív tag
Van már RPi 2-m, szóval ismerős a terep, csak feldobnék rá egy Transmission-t (web ui-n kezelném) meg egy Plex Media Server-t (szintén web ui) és kész, ezen a téren mindegy, a NAS-ra például milyen torrent kliens van? Nem hangos? (az RPi 4 fanless)
Számítási teljesítményben melyik a jobb? Attól félek az RPi 4 esetleg nem bírja el a load-ot vagy van olcsóbb, hasonló árú alternatíva ami egyértelműen jobb arra a célra ami kell nekem. -
fntastic
aktív tag
-
cSuwwi
senior tag
dns-nel pont az a lenyeg, hogy minel kisebb legyen a kesleltetes. egy ddns-es lakossagi neten logo dns szerver boven az a kategoria lesz, ahol mar eszre fogod venni hogy lassabb mint szokott lenni + ugye nyitott port, ha benyel valami bottol egy dns floodot akkor pisloghat mitol allt be minden.
ha megoldhato root, akkor adaway + blocklist projectes listak boven jok, ha nem akkor adguard dns, szerintem
-
g.gergo
senior tag
Semmi tuning, minden alapon. Config.txt-ben csak ezek vannak módosítva:
hdmi_enable_4kp60=1
hdmi_force_hotplug=1
hdmi_group=1
hdmi_mode=16
hdmi_drive=2
De most a lite OS megy, ott ezek sincsenek módosítva.Igen, a Pi adja a tápot. Ext4. 1TB-os WD RED egyben, nincs szétszedve. Így van csatolva. De ugye ezek nem változtak, így megy már hiba nélkül 1,5 éve.
UUID=xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx /media/NAS ext4 nofail,defaults 0 2
-
g.gergo
senior tag
Azért nem tartom a torrent problémának, m kipróbáltam hoston vagy dockerben futó klienssekkel (transmission, qb) letölteni egy nyomorult fájlt, és ott is rossz volt. Van amikor 100 mb-t nem tudok letölteni, úgy, h ne kelljen 15x újra nekiveselkedni. Van amikor meg csak a 8dik gigánál mondja be az unalmast.
-
-
cog777
senior tag
A nem hivatalos - headmelted fele -vagy mukodik vagy nem buildeket nem szamoltam bele
Hivatalos release:
Itt van a hivatalos bejelentes:
September 2020
Linux ARM builds - VS Code is now available for both Linux ARMv7 and ARM64.Van par report arrol hogy a nem hivatalos buildekkel problemak vannak, black screen problema stb. Neha valoban mukodtek, bar en 2019 ota probaltam hasznalni VS code-ot.
-
Köszi! Az xorg.conf-ban eleve le volt tiltva (ráadásul nem is abban a könyvtárban volt, amiben kerestem), find-dal is végignézettem az egész rendszert, úgy tűnik ez vmi olyan default beállítás, ami hardkódolva van az x11-ben.
Végül rengeteg guglizás után meglett a megoldás, az X indításakor az xinit paraméterének meg kell adni ezt:
xset -dpms
és ez letiltja.
Hát nem logikus és magától értetődő? 🤔 -
st6969
őstag
Igen, megoldódott. Egy áldott fórumtárs
rászánt a saját idejéből 1,5 órát, és beállította, így már remekül fut egy Home Assistant szerver Debian alapon
De lenne egy általános jellegű kérdésem. Ha már úgyis megy 0/24-ben a gép és fut rajta a HA (64GB SD kártyán), másra is lehet esetleg használni? Ha igen, mire pl? Szoktam torrentezni, igaz, ritkán (hetente mondjuk egy valamit szedek le), de emiatt lehet, hogy nem érdemes ezzel bajlódni (?)
Tudom, alap kérdés,de miféle egyéb célokra lehet egy ilyen eszközt használni egy általános háztartásban? (már amihez nem kell hacker szintű tudás
) Előre is köszi az ötleteket
-
pvt.peter
őstag
Reagálva a kommentedre, köszi a választ
És reagálnék az eredeti hozzászólásomra is, amiben azt írtam, hogy VNC -vel csatlakozva ezt az üzenetet kapom: "Cannot currently show desktop"
Sikerült az alábbi parancsokkal helyreállítanom a Pi -t PuTTY -on keresztül, valószínűleg a grafikus felület szállt el...sudo apt-get install --no-install-recommends lxde
sudo apt-get install xorg raspberrypi-ui-mods rpi-chromium-modsElőtte azért érdemes az alábbiakat is lefuttatni:
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
sudo reboot
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Komplett PC
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Megaport gaming pc + billentyű
- ! AMD Brutál Gamer Konfig ! 9800X3D / 7900XTX ( RITKASÁG ) 32Gb RAM 32Colos ROG Monitor
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus Prime A320M R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Rampage SHIVA TT 500W
- Hibás! Dísznek, Porfogónak, tesztkártyának vagy böngészni! Asus Rog Strix RX 470 4GB Videokártya.
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest