Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás

Hozzászólások

(#6505) Szirty válasza crucified (#6504) üzenetére


Szirty
őstag

Szia!

"A visszatöltés is ugyanúgy működik gondolom"

Visszatölteni elég azt a blokkot amik módosult. A többi blokkot és a HW configot nem kell (főleg ha adatblokk, mert okozhat galibát).

"Amennyiben a network-ön talál HMI-t, úgy azt is fel tudom tölteni, vagy arra külön kell csatlakoznom az MPI-vel?"

Azt leginkább sehogy nem tudod feltölteni PC-re.
De attól függ milyen HMI. Ha nem valami egyszerűbb régi siemens panel, hanem windows alapú és a letöltéskor alkalmazták az "enable backtransfer" opciót, akkor lehet.

Szóval a panelen múlik, de nagyon nem jellemző hogy a forrásprojectet nem hogy visszatölteni lehessen róla hanem hogy tartalmazza egyáltalán (a működéshez arra nincs szükség).

"Milyen koncepció vezette a Siemens-t anno, hogy nem tárolja a CPU a szimbólumokat, a változók neveit és a megjegyéseket?"

A gyártók (hátsó) szándékait ugyan nem ismerem, legfeljebb feltételezni tudom. De kb. ugyanaz mint a többi gyártót, hiszen ott is ez, ez volt a helyzet.
A következő okok játszanak szerepet a dologban (szerintem).

1. A memória. Régebben a program RAM-ban volt, amit háttértelep látott el. A retentív RAM méret szűkös volt és 8, 16, 128k-ban volt mérhető. Egyszerűen nem volt hely a szöveges szimbólumoknak, megjegyzéseknek és forrásanyagoknak. Ezek összmérete többszörösen is túltehet a lefordított tárgykód méretén!

2. Nem nagyon indokolta semmi azt hogy a PLC tárolja ezeket, mert a program működéséhez ezekre a PLC-nek semmi szüksége nincsen.

Az S7 1200, 1500, Omron CP1E, CJ1 stb. már tárolhatja a project forrását és vele a szimbólumokat is.
De opcionális, ha valaki nem akarja nem teszi rá...

"de ebben az esetben jelentősen megnehezíti az ember dolgát."

Meg bizony! És ez még nem minden, hiszen a ahelyett hogy a forrást rátöltenék, inkább titkolóznak, jelszóval védik, hogy egyáltalán ne férhess hozzá semmilyen szinten.
Vagy visszatöltheted, de magas szintű nyelven graph-ban vagy STL-ben írták. Ha nincs meg a forrás, akkor azt STL-ben látod, ami tele van indirekt címzésekkel ha feltöltöd a PLC-ről. Na abban azért nem vígan módosítgat vagy lapozgat az ember.

"Szerintem pont az a lényeg, hogy egyszerűbben visszakövethető legyen a program"

Neked, mint felhasználónak, aki a gyártók programjaival xopik, ez a lényeg.
Sajnos nekik nem feltétlenül. Épp nemrég zajlott itt le egy (szerintem igen tanulságos) vita arról, hogy milyen dolog az ha az üzemeltető nem kapja meg a géppel a program forrásanyagait és milyen dolog az ha igen.

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.