- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Hieronymus: Az egyik reggel nem indult az autóm, küzdelem az ólomszulfát ellen
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szirty
őstag
válasz
crucified #6504 üzenetére
Szia!
"A visszatöltés is ugyanúgy működik gondolom"
Visszatölteni elég azt a blokkot amik módosult. A többi blokkot és a HW configot nem kell (főleg ha adatblokk, mert okozhat galibát).
"Amennyiben a network-ön talál HMI-t, úgy azt is fel tudom tölteni, vagy arra külön kell csatlakoznom az MPI-vel?"
Azt leginkább sehogy nem tudod feltölteni PC-re.
De attól függ milyen HMI. Ha nem valami egyszerűbb régi siemens panel, hanem windows alapú és a letöltéskor alkalmazták az "enable backtransfer" opciót, akkor lehet.Szóval a panelen múlik, de nagyon nem jellemző hogy a forrásprojectet nem hogy visszatölteni lehessen róla hanem hogy tartalmazza egyáltalán (a működéshez arra nincs szükség).
"Milyen koncepció vezette a Siemens-t anno, hogy nem tárolja a CPU a szimbólumokat, a változók neveit és a megjegyéseket?"
A gyártók (hátsó) szándékait ugyan nem ismerem, legfeljebb feltételezni tudom. De kb. ugyanaz mint a többi gyártót, hiszen ott is ez, ez volt a helyzet.
A következő okok játszanak szerepet a dologban (szerintem).1. A memória. Régebben a program RAM-ban volt, amit háttértelep látott el. A retentív RAM méret szűkös volt és 8, 16, 128k-ban volt mérhető. Egyszerűen nem volt hely a szöveges szimbólumoknak, megjegyzéseknek és forrásanyagoknak. Ezek összmérete többszörösen is túltehet a lefordított tárgykód méretén!
2. Nem nagyon indokolta semmi azt hogy a PLC tárolja ezeket, mert a program működéséhez ezekre a PLC-nek semmi szüksége nincsen.
Az S7 1200, 1500, Omron CP1E, CJ1 stb. már tárolhatja a project forrását és vele a szimbólumokat is.
De opcionális, ha valaki nem akarja nem teszi rá..."de ebben az esetben jelentősen megnehezíti az ember dolgát."
Meg bizony! És ez még nem minden, hiszen a ahelyett hogy a forrást rátöltenék, inkább titkolóznak, jelszóval védik, hogy egyáltalán ne férhess hozzá semmilyen szinten.
Vagy visszatöltheted, de magas szintű nyelven graph-ban vagy STL-ben írták. Ha nincs meg a forrás, akkor azt STL-ben látod, ami tele van indirekt címzésekkel ha feltöltöd a PLC-ről. Na abban azért nem vígan módosítgat vagy lapozgat az ember."Szerintem pont az a lényeg, hogy egyszerűbben visszakövethető legyen a program"
Neked, mint felhasználónak, aki a gyártók programjaival xopik, ez a lényeg.
Sajnos nekik nem feltétlenül. Épp nemrég zajlott itt le egy (szerintem igen tanulságos) vita arról, hogy milyen dolog az ha az üzemeltető nem kapja meg a géppel a program forrásanyagait és milyen dolog az ha igen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- T14s Gen5 14" FHD+ IPS Ultra 5 135U 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- XFX Speedster 319 SWFT RX 6800 16GB
- Katana GF66 12UC 27% 15.6" FHD IPS i7-12700H RTX 3050 16GB 512GB NVMe gar
- ÚJ Dell Latitude 14 5450 - 14" FullHD IPS - Intel Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2.5+ év gari
- Eladó Vízhűtő cuccok, VGA blokk, radiátor!
- iKing.Hu - Apple Retina Macbook Pro 16 - 2019 - Használt, megkímélt
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest