-
LOGOUT.hu
BUÉK!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
Olajcsereperiódus:
Normál: marketing osztály szerint
Severe: a mérnök számítása szerint
Így érdemes az olajnál a Severe (szigorú) felirat alapján cserélni, de az is a nagyon maximum érték.Vagy veszel egy Hour meter-t és 200 óránként cseréled az olajat. (A linken a nem a selejt olcsó van)
Ha 100km/h az átlagod, akkor elég 20000km után cserélned.
Ha 50km/h az átlagod, akkor 10000km után cserélned kell.
De ez méri az álló helyzetet is, így biztos, hogy mindig időben cseréled le az olajat.[ Szerkesztve ]
"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa
-
Exian
addikt
Jövőhéten cserélek olajat. Ha kell, én is oda tudom adni. Ha kell, keress majd. Benzines autóból, ~3.5 liter. A motor olyan állapotú, hogy akár be is tölthető az olaj autóba, semmi baja :D persze csak vicc... De nem kellene még cserélném, de meg akarom őrizni a motort jó állapotban, így cserélem idő előtt.
[ Szerkesztve ]
-
-
a2d2
addikt
Sziasztok!
Nincs valakinek itt kertiben olajcsere utáni használt motorolaja amitől szabadulna?
Kezdek kifogyni a készletekből. Autót most vittem éves szervizre de Toyotánál nem sikerült hirtelen megoldaniuk a kéréstA pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
MPowerPH
félisten
Sziasztok!
Gondoltam mar rakerdezek itt, hatha lakik e valaki Pecsen olyan lakasban, ahol tavho a futesszolgaltato. Ha igen, akkor lenne egy kerdesem privatban.
Koszi.Don't Tread On Me
-
HoldChore
tag
Érdekel valakit egy masszív Chieftec nagy számítógép ház? Épp az alaplapot cserélem benne, de ha lenne rá vevő, akkor kisebb házba költöznék. Érdeklődés esetén kitalálunk valami árat. Személyes átvétel lenne jó, ezért teszem fel ide. (Pécs) Mérete 46mX53hx21sz cm. Nagyon nehéz, békebeli Természetesen megvan az oldalfala is, nem átlátszó és van rajta zár. A HDD-k gyors csúszkán vannak. Lehet, hogy van még hozzá csúszka a 3 db-on kívül. A táp nem jár hozzá [kép] [kép] [kép] [kép]
"Ha valamit ésszerűsíteni akarsz bízd lusta emberre!" https://www.facebook.com/gaming/LongJohnHolmesStream/
-
Exian
addikt
válasz CPT.Pirk #93290 üzenetére
Ajjjj, na azok a fajták borzalmasak, az tény. Az kukába való, borzasztó macera lehet azokkal sütni. De ez ami nekünk van, tényleg nagyon jó találmány, sokkal gyorsabb, egyszerűbb vele, mint serpenyőben szórakozni. De persze nem feltétlenül kell mosogatógépben pucolni, mi is sokszor simán mosogatótálcában tisztítjuk, úgy is könnyen és gyorsan mosható.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, Tefal volt, nem is egy, de hagyományos kialakítású. Olyan, amiben a váz tartotta a tartályt, abba meg felülről tetted bele a fűtőszálat az elektronikával.
Ez a tied itt a képen valami egész más, modern burzsuj technológia. Viszont mosogatógépünk sosem volt, így az itt-ott belefolyt, belegőzölgött olaj kivakarása kézi feladat volt.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Exian
addikt
Csak hogy jobban érzékelhető legyen. Tehát így jön ki az edény a "dokkolóból", és így néz ki maga az edény csupaszon. Ez nagyon felhasználó barát megoldás, nulla macerával és nehézkes pucolás mentes az egész.
-
-
torma1981
veterán
Sziasztok.
Van itt a fórumban netán munkajogász?
Egyik ismerősömnek szüksége lenne rá.Köszönöm.
-
Exian
addikt
válasz CPT.Pirk #93284 üzenetére
Ezt nem értem. Akkor neked valami extra sz@r konstrukciójú sütőd lehetett. Nem értem milyen vakarni való retekről beszélsz. Sosem kell vakarnom semmit.
A miénk az jófajta Tefal, MINDEN eleme bevágható a mosogatógépbe. Az a vas edénye is, amiben maga az olaj van és amiben a sütés történik. A rács úgyszintén mehet a gépbe. A fedele úgyszintén. Egyedül a kerete nem mosható, de azt nem is kell, az nem találkozik az olajjal, illetve az étellel. Egyfajta "dokkolóként" működik. Az edény alján van a fűtőszál, az cuppan bele a keretbe, de az egy az egyben mehet a mosogatógépbe, fűtőszálastul az alján. Nem is látszik a fűtőszál, mert az aljába be van építve, nem érintkezik az olajjal és az edénybe sülő étellel, mivel az aljan van "beolvasztva" az edénybe.
Amúgy ez nem csak olajsütő, ahogy a doboza is mutatja, 7in1 cucc. Lehet benne főzni levest, pörköltet, tésztát, akármit. Ez jó cucc, nagyon kényelmes a használata, a tisztításról nem is beszélve.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Itt nincs akkora család. Viszont vakarni a retket az olajsütőből, na az egy fasza meló volt. Meg időnként előfordult, hogy belefolyt az olaj a fűtőszál érintkezői közé, olyankor ment is le a bizti.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Exian
addikt
válasz CPT.Pirk #93281 üzenetére
Pedig erre mindenképp sokkal jobb a nagy kapacitású olajsütő. Nem ócska gagyi kicsi. A miénk jó nagy, jófajta Tefal. Kb 3-szor annyi hús fér bele, mint serpenyőbe. Abban ágyrém a sütés. Nálunk nagy a család, sokan vagyunk, serpenyőbe max egy rétegben tudom sütni, egyszerre max 2db nagyobb szelet rántotthúst, az olajsütőbe tudom rakni két rétegben és 5-6 db belefér. Nem mindegy, hogy 2 órát áldogálok mellette, vagy egy óra alatt kész minden. Vagy kevesebb idő alatt.
UHHH: próbáltuk, nekünk nagyon nem jött be. Persze biztos vannak jobb fajták, amik talán hatékonyabbak. De rántotthúst szerintem akármennyire is jó fajta, felejtős ezekben.
[ Szerkesztve ]
-
UHHH
senior tag
Sziasztok!
[Forró levegős sütő topic itt]Elég jók a forró levegős sütők, érdemes kipróbálni.
-
-
Exian
addikt
"2 liter olajban bármi megsütése"
Hát, mi most éppen így sütjük a rántotthúst ez az egy, amit hagyományosan olajsütőben, 2 L olajban sütünk. Próbáltuk olajmentes megoldásokkal, de nem az igazi. Persze nem minden nap készítünk rántotthúst... Mondjuk a feleségem sokszor süti meg sütőben, olaj nélkül a rántotthúst, de én úgy nem nagyon szeretem.
-
őstag
Ez az egyik tévhit a főzési móddal kapcsolatban. Pont akkor alkalmazom ha kevés idő van napközben. A húsok elő vannak készítve, le vannak zacskózva és fagyasztva előre. Ezt akkor csinalom, amikor van időm. Reggel felkelsz, nem kell csinálni semmit. Mondjuk egy marhaszeletnél 3 órával a kaja előtt megtöltesz egy lábost vízzel, belerakod a rudat és belerakod a mélyhűtőből kivett húst, beállítod 2,5 órára. Ez volt az első 5 perc, amit főzéssel töltesz. 2,5 óra múlva megcsinálod a köretet, kiveszed a húst és körbepirítod. Már ehetsz is. Kb. 30 perc volt az egész, amit főzésre fordítottál és tökéletes a kaja.
Egy nagy darab marhahús még jobb. Előző nap délután beteszed a fűszerekkel, elindítod mondjuk 18 órát, másnap fél órával a kaja előtt kiveszed, a keletkezett levet serpenyőben besűríted, a húst sütőben 15 perc alatt körbepirítod + köret. Ami lehet mindjuk zöldség is, amit a szuvidban beteszel a hús mellé mondjuk 2 órával előtte majd serpenyőben lepirítod amíg a hús pirul.
A leg időkímélőbb főzési mód amit ismerek méghozzá úgy, hogy nem sok szag keletkezik egy végig sütőben sütéshez képest.
Mindenkinek ajánlom kipróbálásra, mert most már olcsón neki lehet kezdeni. Kivéve aki sok csirkét eszik, mert arra tapasztalataim szerint nem jó, azaz a hagyományos módok jobb eredményt hoznak.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Ajándékok #93274 üzenetére
Köszi a linkeket! Érdekesek.
Az igazság az, hogy ha minden igaz lenne, akkor amerikaiak, argentinok, angolok stb. milliói halnának meg ezek ok miatt és akkor nagyobb lenne a kampány. Tény, biztos van káros hatása, de egy kicsit el van túlozva szerintem. A hús akkor finom, ha meg van pirítva kicsit, hiszen úgy jön létre a Maillard-reakció, az ételben lévő cukrok és aminosavak reakciója. Ez létre jön a húsokon kívül mindenben, ami tartalmazza, így pl. a zöldségekben is. Ez adja a finom ízt, ami nélkül párolt húst, zöldséget stb. eszel, íztelenül.
A káros hatás egyébként szerintem akkor jön igazából, ha feketére pirítod az ételt, de az ugye egyben a kiszáradását is eredményezi, így minden elveszik, amit el szeretnél érni.
Én alapvetően szuvidálva főzök már nagyrészt, ott ugye a művelet nagy részében nincs pirulás, csak a végén, amikor kivetted a zacskóból és előidézed a Maillard-reakciót. Ennek a leggyorsabb és legjobban kontrollálható módja az a fáklya. 10-15 másodperc alatt végzel, így pontosan azt éred el, akit szeretnél, azaz nem szárad ki a hús. Ha ugyanezt serpenyőben készíted, akkor oldalanként 1-1,5 perc és mellette egészségtelen dolgokat is adsz mellé, azaz először olajat, aztán pedig sok vajat, így eléggé megemeled a kalória tartalmát és az addig is drága termék tovább drágul. Ezzel az egész művelet lényegében ennyi, és a végeredmény nincs szénné égetve: [link]
Szóval valószínűleg mindenben igazad van, de abban, hogy pont a fáklyám lenne a kiemelendően káros, azt nem gondolom. Inkább 100-szor ez, mint a nagy magyar hagyomány, a 2 liter olajban bármi megsütése. Azt én már megenni sem tudom.
Szerk: most újra elolvastam az első cikket. Lényegében minden teljesen megsült (well done) húst rákkeltőnek állít be. Csakúgy mint a bármilyen olajban készült terméket (fried).
[ Szerkesztve ]
-
-
Exian
addikt
válasz Ajándékok #93274 üzenetére
Hmmm. Mi elég sokszor grillezünk. Kertben faszénnel. Meg itthon lakásban elektromos grillezővel egész csirkét. Olyan grill, amiben pörög a csirke és felül egy fűtőszál adja a meleget. Akkor ezek is mind ilyen problémásak egészségileg? A pörgetős grillben jó másfél óráig pörög, mire szép ropogós lesz mindenhol.
[ Szerkesztve ]
-
Ajándékok
aktív tag
Nem hiszem, hogy számítana, mennyi idő alatt keletkezik. Szerintem az számít, mennyi keletkezik.
A rövid idő miatt lehet, hogy ez a legrosszabb, mert nem tudod egyenletesen pirítani.Valami dokumentumfilmben láttam, hogy zöld fűszerekkel (nem tudom milyen) grillezés esetén nagyon lecsökkenthető a rákkeltő anyagok mennyisége.
[ Szerkesztve ]
Nagy raktár kis helyen! Anyagáron eladó ~200m hosszú rakódófelületű gördülő polc rendszer. A helyigénye csak 3.6m*1.4m. Akár egy lakáscserét is megspórolhat vele!
-
őstag
válasz Ajándékok #93271 üzenetére
Tudom. Mint nagyjából minden más is. Ha pl. teflonserpenyőben sütném, akkor az, ha alumínium alapú serpenyőben, akkor az, ha faszénen, akkor az, ha kint az udvaron, akkor a nap stb...
Egyébként most rávilágítottál még egy előnyére ennek, hiszen esélyesen a legrövidebb bármilyen pirítás keletkezeti a legkevesebb rákkeltő anyagot. Mivel ez a legrövidebb, oldalanként kb. 10 másodperc, így biztos ezzel keletkezik a legkevesebb. Az általad felsoroltakkal több perc is lehet ugyanaz. -
Ajándékok
aktív tag
Ugye tudod, hogy az ilyen pörk anyagok rákkeltőek?
Nem értek a témához, de nem tudja ezt megoldani egy jobb hőlégfúvó, elektromos grill, akár szétszedett kenyérpirító....
Nagy raktár kis helyen! Anyagáron eladó ~200m hosszú rakódófelületű gördülő polc rendszer. A helyigénye csak 3.6m*1.4m. Akár egy lakáscserét is megspórolhat vele!
-
IO.sys
őstag
Holá.
Telekomos Sagemcom F@st 5655v2 AC routernél hogy lehet beállítani, hogy ICMP-re válaszoljon? A tűzfalon hiába állítottam be, hogy ICMP mehet mindkét irányba, kintről request timed out.凸_(ツ)_/¯ // -Valamit kiírt a gép!... -Az a dolga!...
-
nesa
veterán
Én gondolom ha nem jó levágod slag végét és veszel magyar szabványút, kizárt hogy stimmeljen még európában is van vagy 20 féle szabvány, de lakókocsis boltban van ilyen bármiről - bármire alakító csatlakozó mert ott ugye szűkséges hogy bárhol tudj csatlakozni a helyi palackhoz.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Teljesen láma vagyok a témához, ezért kérdezem. Végül egy olyan gázfáklyát vennék, ami amerikai gyártmány, más a méretezés ugye. Azt írja a használatija, hogy olyan gázpalack csatlakoztatható hozzá, aminek CGA600-as menete van. Ilyen kapható itthon is?
Rákeresve kidobott egy ilyet: [link] mondjuk ott nem írja, milyen a csatlakozója. Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
nesa
veterán
Én tavaly raktam fel az enyém, én nem extráztam túl, csak a sárga villogót raktam fel, lámpán én is gondolkoztam de odáig jutottam hogy a kaputól függetlenül oldom meg, sőt felszereltem a fénykaput is, de amint kedvem lesz le is fogom szerelni, pedig saválló acélból csináltam neki faxa páncélt, nehogy valami hülye gyerek lerúgja, mert ugye műanyag. A kiskapu meg wi-fis kilincs nélkülire csináltam csak kulccsal vagy applikációval nyitható, (én megakartam szüntetni a kiskaput de feleségem ragaszkodott hozzá). Szóval én kapu elektronikától független mozgásérzékelős refit rakok majd fel, amit szintén appal letudok majd kapcsolni mert sötétbe kitolatásnál zavarna, nem látnék semmit.
Lehet lesz eladó 24v fénykapum, nekem valószínű nem fog kelleni, mert teljesen jól belehetett hangolni a kaput ha odarakom a lábam még mielőtt fájni kezdene visszafordul, még a kisebbik fiamnak sem okoz fájdalmat.
Amit én hasznosnak tartok az az opcionális akkumulátor ezen még gondolkozom kell-e, eddig még nem futottam bele áramszünetbe de soha nem lehet tudni. -
Exian
addikt
Szerencsére akkor nem a szuezi csatornán fennakadt hajón volt
-
rnrn
aktív tag
Rendeltem a múltkor egy telefont HK-ból, a várnál jóval előbb, mindössze 2 hét alatt ideért! Yeah!
EU Priority LineExpected delivery date: 2021-04-14 20:51:56
Mar 26, 2021 08:34A küldemény postán átvehető (értesítőn szereplő dátumtól)
Mar 26, 2021 06:10A küldemény feldolgozása folyamatban
Mar 26, 2021 04:41A küldemény feldolgozása folyamatban
Mar 25, 2021 22:04A küldemény feldolgozása folyamatban
Mar 25, 2021 21:16A küldemény feldolgozása folyamatban
Mar 25, 2021 12:17Vámkezelés vége
Mar 25, 2021 12:17A bejövő küldemény szállítása folyamatban
Mar 25, 2021 12:08A bejövő küldemény átvétele a kicserélőben
Mar 24, 2021 14:34Küldemény előkészítése nemzetközi szállításra
Mar 24, 2021 13:13Felvétel a feladótól
Mar 14, 2021 21:00Package has been sterilized and shipped out.
Mar 14, 2021 10:45Our warehouse has started packing your items.
Mar 14, 2021 10:42Order submit. -
Exian
addikt
Az a sérülés eleve durva. Amúgy próbáltad, működik? Lehet, hogy ez más konstrukció odabent, mint a korábbi. Az teljesen máshogy is néz ki, amennyire látom. De a sérülés miatt eleve lehet reklamálni ott, ahonnan szállították. Vagy hát nézzél bele, ha csak simám össze van csavarozva, akkor könnyen kideríthető, hogy mi van benne. Vagy mi nincs.
[ Szerkesztve ]
-
blaca83
őstag
válasz Dluinet #93244 üzenetére
Nem volt semmi probléma velük, keresem a legjobb alternatívát az Ár / Minőség tekintetében. Oline árakat néztem a GE-nél és kicsit drágának találtam...!
@Jánoska26
@Exian
@MokuliKöszi srácok!
A technika eszköz. Egy gép. Amely nem ad semmit, és nem vesz el semmit. Az ember az, aki a technikával rombol vagy épít.
-
rnrn
aktív tag
Hamarosan felszerelik a kerítéskapura a motort, így megvalósul az automata működtetés. Ehhez gondolkodom kiegészítő világításban, mert a kapu-automatika tudja a funkciót (fel-le kapcsolás és alkonykapcsoló). Ha volt már valaki, aki hasonlót épített ki, szívesen veszem a jótanácsát, ötletét, de tippek is jöhetnek. Köszi!
-
a2d2
addikt
Sziasztok!
Ilyen Ariston Andris vízmelegítője van valakinek?
Ez ilyen vagy gyárihibás az enyém?
[link]A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
Exian
addikt
válasz Ferdzsoo #93251 üzenetére
Igen, ez mondjuk igaz, EON-os kamuszámlával már én is találkoztam, ami megtévesztésig hasonló volt az eredetihez (mármint az online díjbekérő panel).
Meg hát manapság nem nehéz kihasználniuk azt, hogy mindenki nagyon instant, meg interaktív és jönnek a telefonra a mindenféle értesítések és mindenki csak nyomkod-nyomkod gyorsan, azonnal mindenre, sokszor nulla odafigyelés nélkül.
-
Ferdzsoo
addikt
Kb 2 hete találkoztam egy annyira hivatalosnak túnő gázszámlával hogy teljesen meg voltam rökönyödve rajta. Még a küldő címe is elég jó volt, simán be lehetne nyelni.
Nagyon sokat fejlődtek ezek a spamek."It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."
-
Exian
addikt
válasz M_AND_Ms #93248 üzenetére
Tudom, nem mindenki számtech guru... de ahhoz azért eléggé figyelmetlennek kell lenni, hogy valaki tényleg benyeljen egy ilyet. Már a linkek, amiken küldik, teljesen egyértelművé teszik, hogy nem az adott futárcég weboldalát nyitja meg a link. Plusz utána még le is kell tölteni és telepíteni valamit. Persze tudom, nénike, bácsika, akárkicsoda simán megtéveszthető ilyennel, főleg, ha épp nagyon vár valami csomagot. Nekem is jött 2 ilyen SMS is, mindkettő másik számról, másik URL-lel. Telefonon direkt nem, de PC-n megnyitottam kíváncsiságból a linket és rögtön látszódott, hogy kamu. Meg hát persze tudtam, hogy pl FedEx-től nem várok semmit.
Mindenesetre biztos sokan benyelték, hiszen terjedt szépen ezerrel, ez abból látszik, hogy ugye a fertőzött telefonok küldik tovább a júzer saját telefonszámával. Gondolom én ez a trükk benne, így nehéz lenyomozni is, hogy honnan indult.
-
Ferdzsoo
addikt
válasz M_AND_Ms #93248 üzenetére
Épp tegnap vártam amúgy csomagot így csak néztem hogy WTF, de term. nem telepítettem így megúsztam. Azért nemgyenge ez a story.
s7evcsenko: Az autómaták teljesen más technikával dolgoznak mint a rendes szűrőkaros gépek, így ott szükség lehet nekik egy jó kávéhoz többre is.
[ Szerkesztve ]
"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."
-
M_AND_Ms
veterán
Csomagküldős SMS által terjesztett vírus leírtása!
[link]Aki tejszínhabot szeretne, az inkább verje ki a fejéből!
-
blaca83
őstag
Sziasztok!
Gravírozni szeretnék egy olyan kis fadobozt, amiben egy pendrive van. Az adathordozónak is fa a borítása és alkalmas lehet az is a dologra. Még nem döntöttük el, hogy melyik felületet díszítenénk.
Gravír Expressz-nél van esetleg jobb opció?
A technika eszköz. Egy gép. Amely nem ad semmit, és nem vesz el semmit. Az ember az, aki a technikával rombol vagy épít.
-
M_AND_Ms
veterán
válasz s7evcsenko #93241 üzenetére
A 15 bar-ra képes szivattyú/pumpa képes stabilan tartani a 9 bar-t
Aki tejszínhabot szeretne, az inkább verje ki a fejéből!
-
Ferdzsoo
addikt
válasz s7evcsenko #93239 üzenetére
A pontosítás kedvéért: Ez igazi szűrőkaros olasz Espresso 7-9 bar-on készül bármilyen valamirevaló kávézótól kezdve a barista versenyekig mindenhol...
Autómaták nemigen tartoznak még a középmezőnyhöz sem ha igazi espresso kávéról beszélünk. (Ez nem jelenti az hogy nem tudnának egész jó kávékat csinálni! )[ Szerkesztve ]
"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."
-
-
fudi2002
veterán
"Beszélhetnénk a főzésre használt gép áráról is, mert azt mindig elfelejtik. Tudom, szerinted a tied jót főz, ebbe nem akarok most belemenni,"
Én a 300.000-es Jurához tudom mérni, nem főz rosszabbat. Persze nincsenek rajta csoda tejhab programok. Viszont ez is és a jura is 15báros. Ezért írtam, hogy 19báros karos delonghi pl jó kompromisszum lehet a maga 230.000-es árával(vagy ugyanennyiért 19báros automata szintén márkában). Mi ezt tervezzük, ha ez bedöglik, de nem akar..."Ezután pedig lehet, hogy szerviz is van. Tudom nálad az sem volt, de azért ezt ne zárjuk ki."
De, írtam kb 7 év után egy tömítéscsere. Mondjuk én a főzőegységet is rendesen pucolom, át szoktam zsírozni a mozgó alkatrészeket, rendszeresen kipucolva és vízkőtelenítve, nem csak a saját programja szerint amit tejhabrészt tolja ki, hanem a lefőző részt is külön át szoktam vízkőtelenítővel tolni. Amikről írtok, hogy szívás szervíz stb, na arról tudnék mesélni, anno melóhelyemen mennyi büdös paraszt hozta vissza ez nem működik meg szar stb. Aztán kb odáig nem jutottak el, hogy légteleníteni kell első használatnál, meg volt olyan amit a vízkő tartott egyben. El tudom képzelni a többi cuccukra is hogy vigyáznak, ha arra nem igényesek amit a szájukon legurítanak nap mint nap...[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
őstag
válasz fudi2002 #93232 üzenetére
Mondtam én, hogy jobb. De mint többször részletezve lett, ez nem arról szól, hogy olcsó.
Mondjuk egy 7-8ezer forintos/kiló szemes kávé minőség lehet benne.Viszont mindig friss, azzal szemben. Egyszerre lehet 10-20 fajta is otthon, amit váltogathatsz, míg a szemesből általában egy van nyitva, különben tönkre fog menni. Ha nincs nyitva, akkor is romlik a minősége hónapok alatt, 6 hónappal a csomagolás után már biztos nem ugyanaz.
Beszélhetnénk a főzésre használt gép áráról is, mert azt mindig elfelejtik. Tudom, szerinted a tied jót főz, ebbe nem akarok most belemenni, az én tapasztalatom szerint 3-400.000-res darálós gép főz olyan minőséget, mint ez. Itt a gép többségében ingyen van, vagy pár 10ezer forint ha gondolkozva veszi az ember. Egy 3-400.000-res gép akkor 50 kiló (hangsúlyozom unalmasan minden nap azonos) kávé után fogja elkezdeni termelni a “nyereséget” a nespresso-hoz képest. Az nálam kb. másfél év.
Ezután pedig lehet, hogy szerviz is van. Tudom nálad az sem volt, de azért ezt ne zárjuk ki.Mondom. Mindenkinél vannak olyan dolgok, amik befolyásolják a választást. Jelenleg itthon van 15 fajta, mindig friss, kapszulás kávém, ami 7-14 gramm közötti, igények szerint nagyon jó kávét főz. Ezt a darálós géppel nagyon nehezen tudnád utánam csinálni. Nekem meg ez a fontos.
-
őstag
válasz fudi2002 #93228 üzenetére
Amiből én főzök az 7, 10, 12 és 14 gramm kávét tartalmaz. Számold újra.
Winlord: tök mindegy az alap nespresso gépek közül. A kávé főző része mindegyiknek ugyanaz. A szolgáltatásokban több a drágább, pl. nagyobb víztartály, nagyobb pohár fér alá, automata kapszulakezelés (azoknál gyakrabb, hogy nem szeretik a más által gyártottat)., felhajtható pohártartó, tejhabosítás, automatán habos kv készítés. Ha semmi külön extrára nincs szükség akkor mindegy, bár a nagyon kicsik nem jöttek be soha, mert kevés használt kapszula fér bele. Talán a legjobb a Pixie, mert annak a legjobb a cseppfelfogó tálcája és nagy a kapszulatartója, továbbá felhajtható a pohártartó.
[ Szerkesztve ]
-
fudi2002
veterán
válasz fudi2002 #93227 üzenetére
Futtatom tovább az elémeletet.
8000ft-os kávéval számolva és 12g főzéssel napi 4 kávéval:
96ft egy kávé, 35 ft spórolás kávénként a nespressohoz képest. 35* 4kv/nap * 30 nap* 12 hónap = 50400Ft. 2 év alatt egy olcsó automata simán visszajön, 4-5 év alatt akár egy 19-báros karos delonghi is. És azért 8000ft/kg-ért nem rossz kávékat kapni...Na így lett automatám...
[ Szerkesztve ]
-
fudi2002
veterán
Ez igaz, nagyon prémium kávéik vannak.
[link] "A kapszulák 5-6 gramm őrölt kávét tartalmaznak és egy csésze kávé főzhető azokból."
Tehát ha visszaszámolom, 1 kapszula (129ft) ára nem számolva a csomagolásával 21666Ft/kg-os kávét jelent. Ennyiért már legyen is jó...Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
windlord
őstag
Nespresso gepbol melyek az ajánlottak?
-
M_AND_Ms
veterán
válasz fudi2002 #93222 üzenetére
A lényeg, hogy nem a te gépedről volt/van szó, hogy az valóban 9 éve működik-e hibásan, vagy sem. És ez ügyben senki s kérdőjelezte meg az állításodat.
Emlékeztetőül az eredeti kérdésed: "Nem kötekedésből, de ennyi pénzért nem jobb egy nem legolcsóbb Delonghi automatát venni és akkor nem vagy podokhoz kötve?"
Erre írtam érvekkel egy választ, ami nem tényközlés, hanem inkább a tovább gondolkodásra való alap. Na ezt vetted személyes megszólításnak, pedig szó sem volt róla.
.
A szemes kávé, a csomag kinyitása utáni héten, már jelentősen veszít a minőségéből (...már, ha egyénileg számít az, ha meg nem, akkor az egész tökmindegy), míg az egyedileg csomagolt pod/kapszula hónapokig el van a csomagban, a kinyitás után pedig perceken belül felhasználásra kerül. És ez az egész lényege. Egy ár/érték/minőség/kényelem négyszögben nagyon is jó helyen állnak a podos/kapszulás rendszerek. És a nyílt formátumú rendszerek esetén a választék is kellően nagy (és az ESE pod abszolút nyílt). Ezek mentén, jön az, hogy mindenki egyénileg belövi mi jó neki.Aki tejszínhabot szeretne, az inkább verje ki a fejéből!
-
fudi2002
veterán
válasz M_AND_Ms #93221 üzenetére
Jura gépekhez is volt közöm egy ideig, az elkészített kávét nem éreztem jobbnak. A meghibásodás egy normális márka esetén pedig kb mint az autóknál. Gazdája vagy, vagy csak használod...
Ezektől a podos kapszulás csodáktól kiráz a hideg a nespresso óta. Bármit alakítanak az árán, mész és kifizeted. Egyéb esetben szemes kávéból megveheted ami a pénzednek és ízlésednek megfelel, még drágább kávé esetén is sokkal olcsóbban kvzol.A témának a magasabb szintje nem 130.000nél kezdődik egyik kvfőző esetén sem, ez fogadd el Te is. De, hogy a magasabb szint mekkora minőségi előnyt nyújt és arányos-e, az is egyénfüggő.
[ Szerkesztve ]
-
M_AND_Ms
veterán
válasz fudi2002 #93219 üzenetére
Nem írtam olyat, hogy feltétlenül tönkremegy és azt sem, hogy a te géped nem működik 9 éve. (amúgy, már csak a bonyolultság miatt a meghibásodás mégis elég nagy számban előfordul és a javítás sokszor drága. Csak be kell kukkantani egy szervizbe.).
Pont most utaltál rá, hogy pl egy kávégép esetében elsősorban a kávé a lényeg és nem maga a készülék. Akkor az én minőségről szóló kijelentésemet miért érted önkényesen másra?
A minőségi alkatrész nem csak tartósságra, vagy szépségre vonatkozik, hanem az abból épített készülék működési eredményére. Érdemes utána olvasni, hogy jó, minőségi eszpresszóhoz mi kell és azokat a feltételeket, milyen eszközökkel lehet maradéktalanul elérni (pl az anyaghasználat nagyon fontos a megfelelő vízhőmérséklet biztosításához: alumínium vs réz, kis méret vs nagy méret)
Ha érdekel a téma, lehet találni sok-sok olvasnivalót a neten és lehet sokat beszélgetni és tapasztalatot megosztani. Ha nem, akkor csak fogadd el, amit az előzőekben is írtam: van a témának (mint mindennek) magasabb szintje, ahol magasabbak az elvárások, igények és a ráfordítások.
További szép napot!Aki tejszínhabot szeretne, az inkább verje ki a fejéből!
-
őstag
válasz fudi2002 #93217 üzenetére
Én mindig azt mondom, hogy az a legfontosabb, amit iszik az ember, azt tetszen neki és élményt nyújtson, különben felesleges. Korábban én is mindenféle drága gépeken főztem, drága kávét, aztán meguntam, sokalltam rá a pénzt és az időt, meg sajnáltam, hogy mindig ugyanazt kell inni, míg el nem fogy. Most elégedett vagyok, egy napon belül is tudok több fajtát inni és nem kell vele szórakozni. Lehet nem olyan jó minőség, de azért közelít.
Szóval ha megfelelő, akkor szerintem tökéletes az, amin.a kávéd készíted. Ha úgy érzel egyszer, hogy valami másra vágynál, akkor menj el oda és igyál egy pod-ost.
Mellesleg akkor is érdemes elmenni, ha kávét vennél a jelenlegibe, mert vannak jók. -
fudi2002
veterán
válasz M_AND_Ms #93218 üzenetére
Leírom még egyszer, hátha nem jött át. 9 éve használjuk, ketten kávézunk. 1 tömítéscsere volt ez idő alatt. Milyen minőség hiányáról beszélsz? Vagy nézegetni fogdosni akarja vagy kv-t főzni vele? Nespressoról váltottam, csak hogy teljes legyen a történet...
-
M_AND_Ms
veterán
válasz fudi2002 #93217 üzenetére
Nem akarok flame-t nyitni a témában, de a két gép két külön kategória. (Pl mint a mosógéoeknél bis van a Beko, van az Indesit, aztán van a Bosch és ugye van a Miele. Van La Festa bor és van pl Tiffán Villányi Milleniumi Quartett. De kávéból is van Omnia, meg van pl Tscibo, Eduscho és vannak pl a kis olasz kávépörkölő manufaktúrák )
Egy ilyen automata gép tele van szolgáltatással, de minden alkatrésze átlagos (pl egy alumíniumbkazán a.kávénak és a gőznek, míg a másik gép rézkazánnal van. Külön a kávenak, külön a gőznek.)
Sok embernek tetszik a sok extra, és egy szint után nem érzékenyek a minőség hiányára, amit az olcsóbb anyaghasználatból ered. De van, akik más szinten mozognak. Nekik egy ilyen automata gép nem pálya.Aki tejszínhabot szeretne, az inkább verje ki a fejéből!
-
fudi2002
veterán
"Szóval a legolcsóbb ESE pod-os gépük 129k [link] viszont nagyon jó minőség, volt 1 évig a munkahelyen."
Nem kötekedésből, de ennyi pénzért nem jobb egy nem legolcsóbb Delonghi automatát venni és akkor nem vagy podokhoz kötve? (megjegyzem az esam3000 amit használunk kb 9 éve néha 85eFtért megszerezhető)
-
őstag
válasz M_AND_Ms #93215 üzenetére
Az ESE pod-os gépek nagyon jók és finom kávét főznek. Azért az indulás kicsit többe kerül, mint egy kapszulásnál, viszont legalább van olyan pécsi bolt, akik értenek hozzá és nagyon jó minőséget képviselnek a gépek és a pod-ok is. Sokat szoktam hozzájuk járni a nyugi miatt, úgyhogy ne terjesszétek, csak menjetek. Nyáron érdemes kipróbálni a speckó fagyos kávéjukat.
Szóval a legolcsóbb ESE pod-os gépük 129k [link] viszont nagyon jó minőség, volt 1 évig a munkahelyen.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Lomha 8V #93213 üzenetére
Egy karos főzőnél átlag 11 gramm darált kávét teszel a gépbe. Mondjuk abból 4-et naponta, az kemény szerintem. Az 88 gramm kávé, tehát kb. 1500 forint/250 gramm kávé árral lehet számolni a kapszulás árával. Az már viszonylag minőségi kávé.
A kapszulás arányaiban mindig drágább, viszont nincsenek olyan hátrányok, mint a darált kávénál, hogy nagyrészt megvételkor már döglött.
Sok dolgot kell/lehet nézni ez egyes fajták szempontjából. Nálam a kényelem és az állandó minőség volt a döntés alapja, meg a változatosság. Így használom a nespresso komolyabb gépét és napi 2, néha 3 kávét iszunk, mióta helyzet van, lényegében itthon. Ebbe 170-200 forint kb. egy kávé, de úgyse járunk sehova, sokat spórolunk máshol. Ha visszatér a normál munka (sohanapján), akkor majd napi 1 kávé lesz hétközben. -
Lomha 8V
addikt
(#93209) M_AND_Ms Ja persze, láttam már ilyet, csak nem tudtam, hogy ez a neve. Köszi.
(#93210) Utka Én is kezdek erre hajlani, meg most már látom, hogy abszolút kívülállóként nem is fogunk tudni jót választani.
(#93211) Ance Akkor jól értem, ez így drágább? Mi nem kávézunk, nem tudom mi számít drágának otthoni kávézásban.
-
-
Utka
aktív tag
válasz M_AND_Ms #93209 üzenetére
Akkor én tévedésben voltam.
A rugós karosra gondoltam, mint"karos" főző.
Akkor viszont nem cserélném a Trevit. ;-)Lomha 8V :
Ha ennyi kávé fogy, akkor nem javaslom a kapszulást.
Inkább egy használt Trevi vagy hasonló. Olcsó, egyszerű, finom.
Víg napot polgártárs! Nem értek a lovakhoz.
-
M_AND_Ms
veterán
válasz Lomha 8V #93208 üzenetére
Karos kávégép. Például: [link]
Bár az elnevezés nem teljesen korrekt, mert ezek lényege nem a kávétartó karja, hanem a megfelelő nyomást adó pumpa (ami pl a klasszikus "szarvasiban" [link] nincs. Ott a gőz nyomása tolja át a vizet). A vendéglátós, nagyteljesítményű gépeket régen szintén "karos" gépeknek hívták. Azokon tényleg jellemző volt a kar, amiv a pumpa működtetésére szolgált (ma már ez elektromos). [link][ Szerkesztve ]
Aki tejszínhabot szeretne, az inkább verje ki a fejéből!
-
Lomha 8V
addikt
(#93183) Dluinet Most egy Szarvasi kávéfőzőjük van, olyan 7-8 kávét isznak egy nap, mármint összesen.
(#93186) Engineer086 Ez is jogos, igen.
(#93188) rnrn Én a Razer fejhallgatómra az aliexpress-ről rendeltem, már hónapok óta szolgál és teljesen rendben van.
(#93190) Exian Szóval a Dolce Gusto tud sima kávét is csinálni és oda kell figyelni, mert nem csereszabatosak a kapszulák. Ezeket jó tudni, köszi.
(#93192) M_AND_Ms Mit jelent a karos gép?
(#93198) Utka Jó ötlet, kapszula árakra nem is gondoltam.
(#93200) Laca1212 Semmi lötyi, csak kávé. Eddig a Nespresso vezet, azt többen ajánlották.
-
Ferdzsoo
addikt
Egy jóféle olcsó 1070-es valakinek?
-
-
-
dunc
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nők, nőügyek (18+)
- CES 2025: az NVIDIA prezentálta az új GeForce-okat
- Politika
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Magyarországra jött a Honor szuperzoomos mobilja
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- iPhone topik
- Path of Exile 2
- További aktív témák...
- Lenovo Thinkpad T470, 14" FHD IPS, i5-6300U CPU, 8GB DDR4, 256GB NVMe SSD, W10, 27% áfás számla, 1
- Lenovo Thinkpad T470, 14"HD, i5-6200U CPU, 8GB DDR4, 256GB NVMe SSD, W10, 27% áfás számla, 1 év gara
- Lenovo Thinkpad T460, 14"HD/FHD, i5-6200U CPU, 8GB RAM, 256GB SSD, W10, 27% áfás számla, 1 év garanc
- Akció! Dell E5440 laptop (14/i5-G4/4GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Dell Precision M4500