Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Opel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sanki
addikt
-
-
válasz
Sza_Sa
üzenetére
Köszi a részletes beszámolót. Kezdek ismét bizakodó lenne, hogy az első lelakott autó volt csak az oka, hogy elbizonytalanított. Nem jó hogy ennyi minden gond lehet vele, de így hogy ismert kb a főbb buktatója a vásárlásnak, így azért még is megnyugtató, nem kell a ritkán talpraesett szerelőkkel vitatkozni, hogy ugyan találja már meg a hibát.
(#85671) adorjant
Nekem is köszönöm. Alacsony fordulatot nem kellene érződnie azért az 1.8-nak? Így lehet, hogy az 1.6 se sokkal rosszabb választás, ha alapból többnyire alacsonyabb <3000 fordulaton van használva a kocsi, ritkábban kell előzgetni. Persze egyéni kérdés, ki kell próbálni gondolom.Belső elemek nyöszörgése nem tapasztalható? Az index megszokása, hőfok visszajelző mechanikai visszajelzés hiánya nem zavaró nagyon? Könyöklő, váltókar használata nem nagyon töri a csuklót hosszabb távon? Hátsó dobfék van mondjuk Enjoy, Cosmo felszereltség mellett?
Illetve ami még fontos kérdés számomra, hogy Bluetooth alapból van valamelyik felszereltség mellett vagy utólag hogyan lehet bele applikálni a H astra-ba? G-be viszonylag egyszerűen, rádió cserével megoldottam. H-ba viszont teljesen más rádió van, nem tudom elő van-e készítve a 2008-tól gyártott faceliftekbe.
-
B-L-A-C-K
titán
válasz
Sza_Sa
üzenetére
Igen, és klímát nem nagyon láttam ott...
Amúgy korrekt volt a márkaszerviz most is, ugye bemehettem eleve, mindent szépen kicseréltek, átnéztek, akkor megmaradt az olajból egy ~0,7 liter nem nyúlták le, hanem ideadták külön, fékfolyadékból is egy pár deci azt is. Ezek ilyen korrekt benyomást keltenek. Persze ha nem megyek be, meg lehet ki se cserélik azt amit ki kellene...

Declare: Igen ezek nem olyan hamar avulnak kinézetben tényleg, mondjuk azért egy új Insigniától már le van maradva.
Kérdeztem másik topikban tiéd helyett mi lesz, gondolom nem láttad, így itt megírhatod.
-
Szada85
aktív tag
válasz
Sza_Sa
üzenetére
Teljesen hagyományos fritzrendszám, csak a többit elvarázsoltam feketeöves Paint tudásommal.

Bár az utcán, topiktalin mindenki lát(hat)ja, én a netre felrakott bármilyen autós képemnél szeretem "retusálni" a plakettet, régi beidegzödés.
(#83126) Declare:
Pedig ez "gyári" Irmscher rács, annak is az egyik variánsa, és mivel annó a szalonból "Irmscher csomaggal" jött az autó, így ez volt/van benne azóta. Ezért nem volt egyszerü felnit sem vadászni rá, mivel abból is csak "gyári" jöhetett szóba.A hátsó plakettek pedig vissza fognak kerülni, csak kb. az összes ragasztója most döntött úgy a legutóbbi mosós körnél, hogy köszi elég volt, és szárazoláskor szépen lepotyogtak.
Nemrég posztolt valaki egy osztrák újságból printscreen-t valamelyik Fb csoportban ( a forrás hitelességét nem tudom alátámasztani, sem cáfolni), miszerint egy Smart-os srácot azért baszkuráltak meg Bécs környékén 60, vagy 70€-ra, mert minden jel, felirat el volt tüntetve az autóról, márkajelzés, stb...
-
mohabá 007
aktív tag
válasz
Sza_Sa
üzenetére
Az elektromos potméteres gázpedálosnál nincs alapjárati motor, ott a fojtószelep működteti az alapjáratot.
Miután megnyomod a potméteres gázpedált, az jelet küld a motorvezérlő elektronikához (ECU), majd onnan megy a jel a fojtószelep elektronikájához, és az állítja megfelelő szögbe magát a fojtószelepet. -
amargo
addikt
válasz
Sza_Sa
üzenetére
Kiemeltem a városi közlekedés, mert csak ott érzed meg igazán a gyengeségét az 1.4-nek (klíma + nagy meleg). Mivel ritkán mentem városban nagy melegbe abszolút nem éreztem ezt érvágásnak (reggel és délután már semmi gondom nem volt a klímázással). Országúton/autópályán pedig az én vezetési stílusomhoz mérten jól tudtam menni vele.
-
amargo
addikt
válasz
Sza_Sa
üzenetére
Z14XE(P) motorod van? Nekem is ilyen volt a G. Sajnos nagy melegben (!) városban a klímát nem bírta el. Itt fontos a város, mert bárhol máshol, ahol már nem folyton megállsz és indulsz van, ott szerintem nem volt vészes. Igaz ez nem sokszor fordult elő velem lévén, hogy 11 és 15 között a munkahelyemen csücsültem, de amikor ki kellett ugranom valamiért, akkor sajnos érezhető volt, hogy gyenge hozzá.
(#82597) atish15: Ha jól tudom a szervizek is árulnak. Én angliából vettem meg valami 2e-ért. A vicc az, hogy azóta nem kellett használnom. Viszont a G-be is ilyen spriccelőt raktam és akkor még eszkábáltam hozzá szerszámot. Csak kell egy olyan cső, ami pont a lyukba illeszkedik (
) és marsz bele egy keresztet. -
Sza_Sa
senior tag
-
-
-
mohabá 007
aktív tag
válasz
Sza_Sa
üzenetére
"...Mi lehetett a baj? Hibajelzés van ilyenkor, bekerülhet a tárba?.."
Ez nem hiba, ez az ECU reset.

"...Az akkumulátor testkábelét levéve teljesen áramtalanítjuk. ( törlődnek az úgynevezett "megtanult"a motor működtetésének módja alapján automatikusan beállított motorüzemelési adatok)
Mivel ezek között az adatok között szerepel az üresjárati fordulatszám is, a reset után előfordulhat, hogy egy ideig az alapjárat egyenetlen lesz, vagy a motor kihagy gyorsításkor. A reset után megszűnhetnek a korábbi apróbb alapjárati ingadozások, egyenetlenségek.Egy ideig lehetőség szerint kerüljük a szélsőséges terheléssel járó használatot, amíg az ECU újratanulja a reset-elt motorvezérlési paramétereket..." -
athomi
veterán
válasz
Sza_Sa
üzenetére
Tulajdonképp mit is jelent az pontosan hogy érzékenyebb? Elsőre azt gondoltam kicsit gyorsabban reagál a pedálmozdulatokra a motor, de most átgondolva inkább arra gondolok, hogy csak kisebb pedálútra nagyobb gázzal reagál az autó. Utóbbiért miatt nem erőltetném a dolgot, előbbiért viszont igen.

-
Tikakukac
titán
válasz
Sza_Sa
üzenetére
Tavaly kezdtem ismerkedni a motortérrel is ennyire, ott egy kicsit buta alapjárat után beállt, ahogy kell. De amilyen szutyok a szívósor is meg a fojtószelep is, meg a szelepfedél is meg tippre az alsó teknő is szerintem 2-3 napig mosogató tanfolyam lesz nyáron és pucoválás.
-
farkas-j
őstag
válasz
Sza_Sa
üzenetére
Egy kicsit utánaolvastam, nincs itt nagyon ki-be kapcsolgatás a hagyományos rendszernél sem. Van egy un. expanziós szelep aminek segítségével szabályozza a gáz szükséges mennyiségét. Persze mindezt érzékelő(k) segítségével. Azért ennél jobb és összetettebb a változtatható szállítású kompresszoros megoldás. De még mindig nem tudom, hogy az Opel milyet alkalmaz.

-
farkas-j
őstag
válasz
Sza_Sa
üzenetére
A ki-be kapcsolgatást azt értem, régen is így csinálták, de olvastam a neten, hogy kétezik már változtatható szállítású kompresszor. Ennek előnye a "fokozat mentes" sűrítési viszony változtatás, ami a motorra eső terhelésre is pozitív hatással van. Felmerült benem, hátha ezekben az autókban is ez van már.
-
farkas-j
őstag
válasz
Sza_Sa
üzenetére
Igen, ez a meleg levegős az egyszerűbb megoldás. Csak most a gyártók már annyira nyomják magukról, hogy "zöldek", gondoltam hátha ebben is van valami előrelépés. Ha nem kell olyan intenzitású hideg, a kompresszor sűrítését vissza lehet venni, így a fogyasztás is csökkenthető (lenne).
-
Tikakukac
titán
válasz
Sza_Sa
üzenetére
Ha nem kéne üzemeltetni, nincs gond. Én az vagyok, aki egy mosógépnél hamarabb keresi meg a csapágy cikkszámát, mintsem a kirakott adattáblát vizslatnám jobban. Szimplán, mert nagyon rossz érzés, amikor az ember egy minden nap használt eszközét elveszti és gazdasági totálkárba esik bele. Muternak szoktam ecsetelni miért nincs nevemre írt kocsi, meg nem is lesz sokáig Pesten. Főleg miután kiszámoltam mi pénzt lehet dönteni egy elvben faék kocsira is
Azt inkább elsörözöm, meg elverem a többi hobbimra 
-
Tikakukac
titán
válasz
Sza_Sa
üzenetére
Én bent is bejelentettem, hogy ez így nem megy. Nem véletlen vannak szintidők és nem véletlen van ez kitalálva, ahogy. Nem kell bevállalni mindent. Nekem is volt korszakom amikor megdöglöttem. Most fele annyit vállalok és már az is bőőőőőőven sok, így centizve épp tudom tartani magam.
Felesleges ezen agyalni, a jó munka mikor válság volt is elvolt, most meg, hogy lassan már tényleg a nyugdíjas hentes szerel elektronikát főleg. -
-
-
ArthurShelby
addikt
válasz
Sza_Sa
üzenetére
Én örömmel és büszkén tankolnám. Olajat már nem szívesen töltenék utána, azt már megutáltam az 1.6 A zafirámnál, bár remélem ennél már nincs ilyen gond.
Ellenben a C zafit holnap meghajtom, mint a zinger gépet. Azzal nincs semmi gond, csak kapja 15ezrenként az olajcserét. Igaz már nagyon kéne egy jó karosszériás elérhetőség, mert meghúztam már párszor...

Illetve a hátsó lámpatesteket is majd ki szeretném cserélni ledesekre... csak kár, hogy 4-et kell majd vennem (vannak belső lámpák is a csomagtér ajtóban) -
-
válasz
Sza_Sa
üzenetére
Igen, ez előforduló jelenség, bár magam nem találkoztam vele, van róla leírás:
Leírás :
Gyakori hiba H Astrák esetén, hogy nagyobb eső és vagy autómosás után áll a víz a küszöb borításon, a kédergumin, és akár a szőnyeg alatt is. Első ránézésre sokan azt mondanák, hogy a kédergumi engedi át a vizet. Persze ez is előfordulhat ha sérült a kéder vagy nincs rendesen a helyén de a legtöbb esetben nem ez a bűnös. Ha alaposabban megnézzük feltűnhet, hogy az ajtókárpit alól jön a víz, egészen pontosan a hangszóró nyíláson keresztül.Elsőként vegyünk le az ajtókárpitot. Ezt 7 db T25ös csavar fogja, ebből 3 rejtett csavar .
Ha kicsavartuk az összes csavart már csak ki kell pattintanunk az ajtót még fent tartó patentokat, leakasztani a zár bowdenjét, lehúzni a csatlakozót az ablakemelő kapcsolóról és ha van kilincs világítást azt is kipattintani.
Ezután már csak ki kell csavaroznunk a hangszórót lehúzni róla a csatlakozót és visszarakás előtt körbenyomni valamilyen szigetelő anyaggal. Célszerű olyan anyagot használni ami később nem akadályozza komoylabban a hangszóró eltávolítását ha esetleg valamit szerelni kéne. FBS ragasztó, Sikaflex tömítő de ha más nincs kéznél egy egyszerű sziloplaszt is megfelelhet erre a célra.
Egy angol fórumon olvastam, hogy a tükörnél a háromszög műanyag takaró és az alsó lista között ázik be az ajtó és szépen végig csorog benne.
-
athomi
veterán
válasz
Sza_Sa
üzenetére
Igen, erre gondoltam.
A netről leszedett használatiban én csak annyira vonatkozó információkat találtam meg, hogy évente vagy 30.000 km-enként kell megejteni a szervizt. De hogy mikor mit kell cserélni és ellenőrizni, arra vonatkozóan semmit nem találtam.Amúgy épp most járok 149.000-nél.

-
-
Tikakukac
titán
válasz
Sza_Sa
üzenetére
Itt kettős keverés van. Ne mossuk össze őket. Nálunk halmozati fogyatákolás van, ellenben bőven van ilyen motoros tapasztalat kint és itthon is, akik pályáztak hasonló blokkal és ugyanígy szopó volt az olajnyomás és láncfeszítés, mert kirakodta a kormot a blokkra a csoda.
-
Tikakukac
titán
válasz
Sza_Sa
üzenetére
Az mákos. Eddig egy mosással vagyunk meg. Idén megy a másik, kösz GM

De azóta már találtam tribológiában jártas embert, aki azt mondta, hogy rosszul viseli a GM olaj a sok alacsonyan hőmérsékleten menést és nem tudja lebegtetni kellően a kormot. Azért szenved annyi motor a sártól. -
Fandango
veterán
válasz
Sza_Sa
üzenetére
Én is most vettem 4 évszakos gumit (Nokian Weatherproof) elég hasonló okokból.
Elég keveset megyek éves szinten, így inkább elöregszik a gumi mint elkopik. Nem kell évente kétszer cserélni, aminek az árából szinte vissza is jön a gumik ára. Nem kell tárolnom 4 db gumit folyamatosan.A kinézett felniről meg lecsúsztam, elvitték előlem 1órával.

-
AMD Power
titán
válasz
Sza_Sa
üzenetére
Ezt egy Szentgothárdi gyárban dolgozó Opeles kolléga írta nekem.
"H-nál mindenképpen a 2007 utániakat érdemes keresni, azokban már javítva van pl a CIM modul hiba.
Benzinesben H esetén mindenképpen az 1.6-os ajánlott abból is a Z16XER motoros
az XEP nem annyira megbízható
H-nál felszereltségre oda kell figyelni, ha szeretnél bele ködlámpát multikormányt pl akkor jobb olyat keresni
mert ha utólag nincs ott a kábele akkor nehéz megoldani
de pl ha csak TID kijelzős és később GID-et tennél mondjuk bele akkor az egyszer
egyszerűen megoldható" -
_seth_
veterán
válasz
Sza_Sa
üzenetére
X20XEV-hez én is vettem 10e kilométerrel ezelőt Bosch 2 pólusú akár GM gyárinak is tekinthető gyertyákat, de valahogy nem éreztem jónak... visszaraktam a 80e kilométert futott sima GM gyertyákat és azokkal még jobban is megy... GM 1400/db, Bosch 2800/db... rendeltem új GM gyertyákat.
NGK-m volt, hamis is, eredeti is, a GM annál is jobb. -
-
mohabá 007
aktív tag
válasz
Sza_Sa
üzenetére
Hivatalosan azt mondják, hogy ha a membrán átszakad,cserélni javítani nem lehet,mert nem szétszedhető.[kép]
Ezért nem is kapható külön membrán hivatalosan. (vakerán van)Ezek szerint viszont mégis szétszedhető,és a membrán is simán cserélhető.[kép]
A még újabb motorokon, 12, 14, A14NET, NEL... nél már úgy van kialakítva az egész,hogy hönnyen bontható. [kép] de membránt ezekhez se kapsz.

-
-
mohabá 007
aktív tag
válasz
Sza_Sa
üzenetére
A légszűrőházból a fojtószelepházra csatlakozik egy vastag cső. Ezen keresztül jut megfelelő levegőhöz a motor üzemmenet közben. Ugyan oda van visszavezetve egy vékonyabb csövön a szelepfedélben összegyült kartergáz.
Ez a membrán úgy működik,hogy a kartergázt,átengedi,de a visszáramlást megakadályozza.Ezért nem tud a légszűrőházból beszívott levegő, a szelepfedélbe beáramlani,mert elzárja az útját.Ha a membrán szakadt, visszaáramlás is lesz,a beszívott levegő bejut, ezért nem lesz túlnyomás a szelepfedélben.
(ugyanúgy működik,mint a régi mechanikus működtetésű AC pumpák membránja) -
mohabá 007
aktív tag
válasz
Sza_Sa
üzenetére
Azért a rendelés előtt mindenlépp nézd meg,hogy nincs e nagyon elkoszolódva a fojtószelep, Neked az alapjáratot az ECU vezérli. A szükséges levegő mennyiséget a fojtószelep állításával szabályozza.Ha nem zár rendesen, hol több, hol kevesebb levegőt küld az ECU, ezért hullámzik az alapjárat.(ez a szelepfedél még féláron is közel 30 rongy.)
-
mohabá 007
aktív tag
válasz
Sza_Sa
üzenetére
Ha azt csinálod amit a szerelő ismerősöd mondott,már most mondom,semmi nem fog változni,mivel ugyanúgy fals levegőt fog beszívni a motor mint eddig, mivel nem mondta a leglényegesebbet: a lehúzott cső végét az ujjaddal tömíts el jól,hogy ne tudjon fals levegőt beszívni.
Ha továbbra is ingadozik az alapjárat,akkor se biztosan csak a membrán lehet csak a rossz,mivel rossz alapjáratot okozhat a túl koszos fojtószelepház,MAP is. -
mohabá 007
aktív tag
válasz
Sza_Sa
üzenetére
Ha minden a helyén van, és mégis ingadozik az alapjárat, lehet a membránra gyanakodni.
Ha csak akkor ingadozik,ha "...Járó motornál (z18xer) ha leveszem az olajbetöltőt van egy kis vákuum..." akkor minden ok. Ez egy zárt rendszer,amiben túlnyomás van, és ez a túlnyomás ilyenkor megszűnik.
-
mohabá 007
aktív tag
válasz
Sza_Sa
üzenetére
A szelepfedélben túlnyomás van.Ha leveszed az olajbetöltő sapit, megszűnik a túlnyomás, ezért a nem is tudja átengedni a kartergázt.(ezért ingadozik az alapjárat, úgy viselkedik, mint amikor a membrán át van szakadva)
Ha ez a membrán át van szakadva, a fojtószelepházba beszívott friss levegő egy része beáramlik a szelepfedélbe, az ECU pedig érzékeli,hogy nem annyi levegő jut be az égéstérbe,mint amennyi az ideális égéshez szükséges,ezért módosít. Ebből annyit érzékelsz, hogy a motor túlfogyaszt, olajat csipegeti, fix fordulaton, gyorsításkor, motorféknél rángat. Alapjárat ingadozik.
Új hozzászólás Aktív témák
- Philips Lattego EP5345 Szervizelve I Megkímélt állapot I Tejes kancsó I Garancia I Beszámítás
- Vadonatúj, bontatlan iScooter i9Max elektromos roller, 1 év gari 35 km/h
- TP Link HS100 Távolról vezérelhető Wi-Fi-s dugalj (Smart Plug)
- Jura Impressa C50 automata kávéfőző
- Xiaomi Roborock S6 Pure robotporszívó hibátlan állapotban.
- Bomba ár! HP Probook 440 G10 - i3-1315U I 16GB I 256SSD I 14" FHD I W11 I Cam I Garancia!
- Xiaomi 11T 128GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R3 3100 8GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1650 4GB ZALMAN N4 RGB 450W
- iPhone 17 White 256 GB - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

) és marsz bele egy keresztet.

Azt inkább elsörözöm, meg elverem a többi hobbimra

Jó amúgy, ki akarom szigetelni a nyáron, mert a garázs fűtésének jelentős része sajnos arra megy el.