Új hozzászólás Aktív témák

• parandroid

félisten

válasz Integra #61360 üzenetére

Igen, így van, mi is életképtelen roncsok lettünk a sok tévénézéstől, meg az akciófilmektől, mert azokat néztük ahelyett, hogy a jó levegőn játszottunk volna. Előtte szüleink meg a beatzenétől, meg a szalagos magnótól korcsosultak el. Nem is beszélve az olvasásról, a büdös kölkök, mint amilyen én is voltam, éjszakákon keresztül olvastak alvás helyett, másnap meg fáradtan mentek iskolába, persze, hogy nem lett belőlük semmi - mondjuk a helyesírásnak, meg az egyszer ember stilisztikai érzékének jót tesz a dolog. Még régebben meg ott volt a rádió, amivel elütötték a fiatalok az időt értelmes dolgok helyett, meg a motorozás, sőt, basztak engem már le azért is, mert csak fel-alá biciklizgetünk, ahelyett, hogy normális dolgot csinálnánk. Amikor meg leültünk a számítógép elé, ami a mi időnkben kb akkora csoda volt, mint 2-3 éve egy tablet a mi gyerekeinknek, akkor meg ki lettünk zavarva biciklizni, hogy megint azt hallgathassuk, hogy miért nem focizunk inkább, amikor meg fociztunk, akkor meg egész nap csak a bőrt rúgtuk. Ne legyünk álszentek, volt idő, amikor a színház, meg az irodalmi körök voltak minden fertő forrásai, ezen is túl kell lenni.

Nincs a modern technikával semmi gond, helyén kell tudni kezelni, és meg kell tanulni együtt élni vele, és minél több hasznot húzni - a gyereknek nem kész magatartásformákat kell tanítani, hanem azt kell megtanulnia, hogyan tud alkalmazkodni, fejlődni, és hogy hogyan találhatja meg (ki), hogy mit mire tud használni. Emellett persze az én felelősségem szülőként, hogy valami erkölcsi alapokat is beleverjek, meg kötelességtudatot, meg ilyesmiket, de ez már egyrészt egyéni preferencia, mert én ilyennek szeretném nevelni, és pont, másrészt meg úgyis példamutatással mész a legtöbbre ilyen téren.

Nyilván rengeteg probléma merül fel, de nehogy azt hidd, hogy az működne manapság, ahogy mi felnőttünk, vagy hogy az bármivel jobb volt. Másrészt meg azért vagyunk ott a gyerek mellett, hogy segítsünk megoldani a problémáit, és (szerintünk) jó irányba terelgessük.

Ha a tableteknél tartunk, a gyerekeim főleg youtube-ozásra, filmek, sorozatok nézésére használják (mivel tévét nem nézünk, ezért gyakorlatilag tévénézés helyett). Bármikor, bármit megtalálnak az interneten, amit keresnek. Abszolut nem zavarja őket, hogy milyen világnyelven van az információ, szinte bármiből ki tudják hámozni a lényeget, amit hallanak, persze ebben benne van, hogy mostanra gyakorlatilag már kétnyelvűek, de még a kisebbiknek sem okoz gondot egy angol, vagy francia, esetleg spanyol szöveg, simán elmondja, hogy miről volt szó, ha hagyod neki megismerni a kontextust, pedig sosem tanulta. Teljesen másképp működik az agyuk, mint a miénk, és totálisan más információkat ítélnek hasznosnak, vagy haszontalannak. A német oktatásban pedig éppen azt tartom zseniálisnak, hogy mintákat tanítanak nekik, és nem adatokat - szemben a lexikális tudást előtérbe helyező magyar oktatással, amit csak az erkölcs nevében történt agymosás tud még annál is fontosabb lenni.

p

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés