Hirdetés

2024. június 25., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-12 22:14:59

LOGOUT.hu

OLED Televíziók - témaösszefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#69945) Ren Hoek válasza Mathiask (#69943) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Valójában a természetben ez nem nagyon jön elő mert folyamatosan mozog a környezet... de még egy szobában is nehéz előhozni a fókuszálsz valamire.Ennek elsősorban neurobiológiai oka van, egyszerűen a retinának folyamatos változás kell.

A perifériás retinán azért látod még normál körülmények mellett is, mert nagyobb a sejtek receptív mezeje ( a "pixelmező" amit be tud fogni)... így ha fixálsz valamit a tekinteteddel, akkor még ezek a mikroszakkádok sem tudnak új ingert adni, és ghostingol a retinád. Ez a centrális retinában is így működik, csak ott nagyon kicsi egyes sejtek receptív mezeje és legfeljebb akkor ghostingolna ha teljes izombénítót kapnál.

Erre utaltam, hogy az idegrendszerben minden mindenhol adaptálódik, és csak a változást érzékeli.

Ez jobban leírja.
[link]

Persze lehet evolúciósan még hasznos is volt valamennyire... de ott is a periféris sokkal érzékenyebb amúgy a gyors mozgásokra. Hogy a szemed sarkából is meglásd a kardfogút.

Ez amúgy érdekes téma az OLEDek mozgásmegjelenítésében is. Meg hogy létezik percepciós blur is. Hiába 0.1 ms az OLED response time, akkor is ghostingol a retinádon. Ezért a vibráló képet sokkal élesebben látod mozgásban. (Black frame insertion), ez lereseteli a retinádat. Vagy a Plazma TV-n a frissítési freki.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.