Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Krilehor
tag
Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni, hogy tudnám a jelenlegi Logitech Harmony elitehez integrálni egy valószínűleg RF távirányítóval rendelkező mélynyomót? A mélyládát (Canton SUB 1200 R) csak távirányítóval lehet vezérelni, ha elveszik vagy tönkremegy, akkor kb vezérelhetetlen a sub. Német Hi-Fi fórumokon írták, hogy valószínű rádiós, de hogy milyen frekvencián üzemel nem tudom sajnos, illetve 2 irányú kommunikáció van mert a távon is vannak visszajelző ledek.
Elkezdtem Arduinos megoldást nézni, de első projektem lenne, így nem nagyon tudom merre induljak (programozás nem gond, elektronika már jobban ). Out of box megoldás is jó lehet, csak ott is a távirányító "reprodukálhatósága" miatt aggódom, ha az is tönkremegy és az origi táv is. Ardunio vagy hasonló megoldás mellett érv, hogy ha dekódolva a radió jel hexaban, vagy valamibe elmentve, akkor bármikor, bármilyen eszközzel már tudnám vezérelni a subot.
Köszi előre is a segítséget. -
-
Krilehor
tag
Sziasztok.
Még kezdő vagyok a Home Assistantban és szeretnék segítséget kérni egy Sonoff RF Bridge R2 (v2.2) kapcsán. Elektromos, rádiós vezérlésű redőnyt szeretnék vezérelni vele, a motor pontos típusát nem tudom, de SmartHome DC104 és DC106 típusú távirányítóval vezérelhető, 433MHz.
Ez a leírás alapján felflasheltem egy ESPHome firmware-t, a Home Assistant fel is ismeri. Elkezdtem hallgatózni a esphome.rf_code_received eseményre és el is kaptam jeleket, de amikor vissza próbáltam küldeni a esphome.rf_bridge_send_rf_code servicenek, a redőny nem működött, a bridge-en a LED pirosan villant egyet, szóval szerintem próbált küldeni valamit, csak a redőny nem tudta megfelelően értelmezni.
Példa jel amit fogtam:data:
device_id: 619ae452ce60a6e397f7fe8d8f59d092
sync: 29b2
low: 02ba
high: "0572"
code: <some_hex_code>
origin: LOCAL
time_fired: "2024-02-10T20:30:31.983204+00:00"
context:
id: 01HPABDTHF16GG4Y79Q88GT4S7
parent_id: null
user_id: null
példa amit próbáltam küldeni:
data:
sync: 10674
low: 698
high: 1394
code: <hex_code_converted_to_decimal>
Amúgy azt se teljesen értem, hogy az rf_code_received eventre miért hexaba olvassuk be, ha kiküldeni meg decimálisba kell, nem lenne egyszerűbb rögtön decimálisba beolvasni?A Sonof v2.2-vel egyáltalán menni fog ez? Mert sok helyen olvasom, hogy a Portisch Firmware-t használják, de az elvileg a v2.2-re nem tehető fel.
[ Szerkesztve ]
-
Krilehor
tag
válasz Petikeje #50541 üzenetére
#505404D4M: igen, szinte biztos, hogy a távirányítóét veszem, mert többször több távirányítóval próbáltam és konzekvensen ugyanazokat a kódokat kaptam.
#50541Petikeje: Szerintem nem hexában kell, mert ha a Developer tools - Services - Call Services résznél nézem oda már csak intet enged beírni, ami jogos is, mert int-ként vannak definiálva a változók az api.services.variables-nél. Illetve nekem nincs esphome.rf_bridge_send_advanced_code, az ha jól értem csak a Portischben van, de lehet rosszul tudom.
Amúgy a teljes configom, ha segít:
esphome:
name: sonoff-rf-bridge-r2
friendly_name: sonoff-rf-bridge-r2
esp8266:
board: esp01_1m
# Enable logging
logger:
baud_rate: 0
# Enable Home Assistant API
api:
encryption:
key: !secret sonoff_rf_bridge2_api_encryption_key
services:
- service: send_rf_code
variables:
sync: int
low: int
high: int
code: int
then:
- rf_bridge.send_code:
sync: !lambda 'return sync;'
low: !lambda 'return low;'
high: !lambda 'return high;'
code: !lambda 'return code;'
- service: learn
then:
- rf_bridge.learn
rf_bridge:
on_code_received:
then:
- homeassistant.event:
event: esphome.rf_code_received
data:
sync: !lambda 'return format_hex(data.sync);'
low: !lambda 'return format_hex(data.low);'
high: !lambda 'return format_hex(data.high);'
code: !lambda 'return format_hex(data.code);'
ota:
password: !secret sonoff_rf_bridge2_ota_password
wifi:
ssid: !secret wifi_ssid
password: !secret wifi_password
# Enable fallback hotspot (captive portal) in case wifi connection fails
ap:
ssid: "Sonoff-Rf-Bridge-R2"
password: !secret wifi_ap_fallback_hotspot_pass
captive_portal:
button:
# Restart the ESP
- platform: restart
name: "Restart"
uart:
tx_pin: 1
rx_pin: 3
baud_rate: 19200
# Sensors for ESP version and WIFI information
text_sensor:
# ESPHome version
- platform: version
hide_timestamp: true
name: "ESPHome Version"
# IP address and connected SSID
- platform: wifi_info
ip_address:
name: "IP Address"
icon: mdi:wifi
ssid:
name: "Connected SSID"
icon: mdi:wifi-strength-2
sensor:
# WiFi signal
- platform: wifi_signal
name: "WiFi Signal"
update_interval: 120s
- platform: uptime
name: Sonoff RF Bridge Uptime
binary_sensor:
- platform: status
name: Sonoff RF Bridge Status
light:
- platform: status_led
name: "Switch state"
pin: GPIO13
[ Szerkesztve ]
-
-
Krilehor
tag
Sziasztok, Zigbee hálózatomat szeretném kiterjeszteni és egy ilyen IKEA-s konnektort néztem ki, de épp sehol sem kapható. Van valami ajánlott, hasonlóan olcsó megoldás erre? A fentebb ajánlott Blitzwolf és Wiser okos konnektorok már eléggé más árkategória, ahogy néztem.
-
Krilehor
tag
válasz koma106 #51482 üzenetére
Köszi szépen és #51481Steady74-nek is a tippet.
Jónak néz ki ez a TRETAKT, kipróbálok egyet. Főként Aqara eszközeim vannak, amik úgy olvastam nem teljesen követik mindig a Zigbee szabványt, de az Ikea termékekkel a fórumok alapján kompatibilisek.
Amúgy ezeknél az IKEAs cuccoknál honnan lehet tudni, hogy Zigbee-sek, mert elolvastam az összes weboldalon lévő infot, doksit és sehol nem említik, Reddit fórumokon kell utánaolvasni... -
Krilehor
tag
válasz tototos #51756 üzenetére
Nekem ugyan ilyen távirányító van a redőnyökhöz és a Sonof RF Bridge Rev 2-vel nem sikerült vezérelni ESPHome-al. Lehet én voltam ügyetlen, de feladtam és inkább megpróbálom majd egy Broadlink vagy Bond bridge-vel a jövőben.
https://www.reddit.com/r/homeautomation/comments/jmr87m/my_experience_with_rf_bridges/ -
Krilehor
tag
Sziasztok.
Beltéri sávroló illetve kültéri napellenző felszerelése előtt állunk és szeretném már úgy kiépíteni, hogy HA-val irányítható legyen.1. A rolónál akkumlátoros változat kellene, visszaolvasva a Zemismartnak van Zigbees(1, 2), akkumlátoros motorja. Van egyéb ajánlott alternatíva vagy ez megfelelő lenne? Egy ilyen rolónak mekkora nyomatékú motor kellene?
Ezeknél a motorknál a gyártó (motor típusa) határozza meg a tokozást, csak avval kompatibilis amit adnak hozzá? Tehát ilyenkor fölösleges nekem bármilyen tokozást kérnem a rolóhoz, mert nem fogom tudni használni?2. A kültéri napellenzőnél milyen ajánlott megoldások vannak?
Olvastam, hogy elég lenne egy "buta" motor, ami elé egy Shelly relé és avval vezérelni. Itt kérdés nekem, hogy ilyenkor a motor honnan tudja a végállásokat, illetve ilyenkor hogy van megoldva, hogy 1 gombnyomással teljesen le/fel menjen és ne kelljen folyamatosan nyomni a gombot?
Másik megoldásra azt is találtam, hogy vannak ezek a SmartHome rádiós motorok amihez vennék valmi RF bridge-t, pl Broadlink RM4 Pro vagy Bond RF bridge (Sonoff-al nem szeretnék mókolni, jobb lenne egy out-of-the-box működő bridge). Vagy vannak az új BIDI Wi-Fi-s(?) motorok, amik nem tudom kompatibilisek HA-val. A BIDI motornál plussz extra, hogy van visszajelzés is a nyitás állapotáról.
Ti miket javasolnátok a legjobb megoldásként?[ Szerkesztve ]
-
Krilehor
tag
válasz SafE84 #52097 üzenetére
Köszi az infot. És vajon egy Broadlink RF bridge-el is lehet HA alól vezéerlni ezeket a Zemismart motorokat? Hátha az RF megbízhatóbb így.
#52090fo_di
Köszi. Közben azon gondolkodom, hogy lehet érdemesebb lenne mégis egy RF távirányítós motor, mert a családban nem mindenki akar HA-t nyomogatni. Ebben az esetben érdemes Shelly relékkel plusszban szórakozni vagy inkább egy Broadlink RF bridge? RF bridge-t mindeképp kell vegyek valamit, mert a jelenlegi redőnyök SmartHome RF motorosak. -
Krilehor
tag
Sziasztok, elkezdtem kiépíteni az új Zigbee hálózatomat egy Zigbee2MQTT-vel, de olyan 25 eszköz (Aqara sensors + IKEA Tretakt) hozzáadása után nem tudok további eszközt hozzáadni, Zigbee2MQTT logban nem látszik semmi, sensorokon nyomom a párosítást, villog is, de semmi nem történik (Settings permit join engedélyezve). Saját Aqara hubjával simán tudom újra párosítani.
Legfrisebb 1.38.0 Zigbee2MQTT van, dockerben fut.
Koordinátor egy Easyiot ZB-GW04 Rev v1.2. Firmware elvileg a legfrisebb 7.4.3 [GA]
3db IKEA Tretakt router van a hálózatban. Az este többszöri router és sensor resetek után azt a mintázatot vélem felfedezni, hogy ez az IKEA Tretakt router max 6db végeszközt tud kezelni, ami nagyon kevésnek tűnik. A csatolt hálózattérképen is az látszik, hogy a nappali és gardrób routerhez 6 eszköz csatlakozik, az alagsorihoz 4, de ott is az egyik már egy olyan eszköz ami fizikailag a nappaliban lévő router mellett van 3 méterre.
Jól gondolom, hogy a IKEA Tretakt router max 6 eszközt kezel vagy valami más gond lehet a hálózatomban?[ Szerkesztve ]
-
Krilehor
tag
Sziasztok, villanykapcsoló mögé szeretnék okos relét HA-val integrálni. A szerelődobozban sajnos nincs nulla vezeték és mennyezeti LED lámpákat vezérelne. A Sonoff ZBMini-L2-t néztem ki, mert 3W-tól már működik bypass nélkül, Zigbee hálózat van már, gondolom a max 6A sem lenne probléma. Kérdésem, hogy érdemes ebbe a relébe beruháznom nagy mennyiségben vagy van másik, jobban ajánlott relé? (A Shelly 1L 20W-ig bypass kell, amit a mennyezeti lámpáknál elég nagy macera beszerelni)
-
Krilehor
tag
válasz tototos #52909 üzenetére
Sajnos nem ennyire egyszerű a rádiós redőny vezérlés, de egyszer kell megcsinálni és utána jól működik. Én ez a videó alapján csináltam. Lényegében:
1. Android App letöltés, regisztráció, eszköz hozzáadása, Beállításokban Lock kikapcsolása, eztán már nem kell többet az app
2. Routerben fix IP beállítása
3. HA-ban Broadlink integráció hozzáadása
4. Develop tools - Services - Remote: Learn Command -al egyesével minden távirányító minden gombját megtaníttatni. Ha ez kész, még nincs hozzá Entity, így nem használható
5. Settings - Automations & Scenes - Scripts menüben Service: Remote Send commandal az összes előbb betanított gombhoz script létrehozása
6. Ha az megvan, akkor már fel lehet tenni Dashboardra, mint Button vagy automatizáláshoz VAGY Ez a leírás alapján tudsz csinálni template covereket és akkor már a dashboardra mint rendes redőny Entity tudod kirakni ami úgy jelenik meg mint #52908Degeczi csatolt képén.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest