Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Objektívek topikja (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2014-12-12 17:21:36

LOGOUT.hu

Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#15351) Real_Necro válasza aleister (#15349) üzenetére


Real_Necro
veterán

Lehet rosszul tudom, de Tokinának ugye nincs itthon hivatalos szervize?

„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”

(#15352) *Ropi* válasza aleister (#15349) üzenetére


*Ropi*
félisten

Végül is, ha csak 14.5 mm-től használod... :D

(#15351) Real_Necro: nincs, de nem is nagyon van rá szükség. ;)

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#15353) andatti


andatti
senior tag

Nem tudom mennyire off, de az objektívek egy speciális fajtája érdekelne, hátha ti tudtok segíteni. A téma összefoglalót elolvastam.
Szóval gondolkozom okostelefon vásárláson, és nemrég bukkantam rá, hogy ezekre is léteznek objektívek, univerzális is, illetve csak (macro) lencse, sőt, van amelyikhez még állványt is adnak.
Azzal tisztában vagyok, hogy egy telefonnal készített fotó/videó, nem ér fel egy normális fényképezőgéppel, de mivel a jobbakban már 8-13 mp kamera van beépítve, (van, amelyikbe pl. sony), lehet, hogy lenne ráció egy ilyen kiegészítő vásárlásnak. Abban vagyok bizonytalan, hogy vajon mennyire javítható fel ezzel a képek élessége, zajmentesítése. Pl. ezekben a kütyükben csak 12x optikai zoom van maximum, illetve találtam még olyat, hogy 0,67, ill. 0,25 volt a feltehető lencsére írva, ami nekem, laikusként semmit nem mond, és az összefoglaló sem segített.
Itt egy ebay-es lista, hogy konkrétan miről is beszélek. vagy pl.:

Esetleg a fórumozók hallottak-e telefonhoz (hasonlóan) használható vakuról?

[ Szerkesztve ]

(#15354) andatti válasza andatti (#15353) üzenetére


andatti
senior tag

lecsúsztam a szerkesztésről, de egy cikk is most jelent meg a témában.

(#15355) Zozzer888 válasza andatti (#15353) üzenetére


Zozzer888
addikt

Ezek inkább csak "játék"nak jók, esetleg vészmegoldásnak.Én is gondoltam rá, hogy veszek a szifonhoz egy szettet (makró,halszem,2xező (tele)), 2300ft-ból ideérne, annyit megér. De fényképező helyett ilyet venni a telefonhoz az szerintem nem túl jó opció.

ZárIdő témafüggő és független blog => http://zar-ido.blogspot.hu/

(#15356) andatti válasza Zozzer888 (#15355) üzenetére


andatti
senior tag

Köszi a választ! Azért ahhoz képes, hogy "csak játéknak" jó, nagyon sokan a mobillal fotóznak, akár még családi eseményen is. Csak, pl. én is látom a fb-ra feltöltött fotókból, hogy mennyire gyöngék az így készült fotók... A kérdés pedig arra vonatkozott, hogy javítható-e velük a fotók minősége, élessége. Mert azt a pár ezer forintot valóban megérheti...
1ébként ami tényleg komoly(abb) ebben a kategóriában, az szintén drága, pl. ez a 20x optikai zoom-os kütyü már több, mint 72 $. A linkjén pedig látszik, hogy milyen távolságból mennyire tud eredményes lenni. Pl. az egyes kép, úgy ahogy van, rossz, de valóban jó közel tudta hozni...

(#15357) Zozzer888 válasza andatti (#15356) üzenetére


Zozzer888
addikt

Hát sokan azzal fotóznak, kérdés kinek mire van igénye.Közelebb hozza, persze, de a képminőségen javítani nem fog.

szerk.: Van, hogy én is mobillal fotózok, mivel az mindig nálam van :DD

[ Szerkesztve ]

ZárIdő témafüggő és független blog => http://zar-ido.blogspot.hu/

(#15358) A Zéé válasza andatti (#15356) üzenetére


A Zéé
addikt

Javítani biztos nem tud. Minél több dolog van a szenzor előtt, annál gyengébb lesz a végeredmény. Ha csak nem nagyon precízen megmunkált dolgokról beszélünk. Ezek nem azok.
Lehet, hogy "közel hoz" valamit, de mit érsz vele, ha szerinted úgy ahogy van rossz? 10 dollárt nem adnék érte, nemhogy 70-et. És ha ez a komolyabb, akkor milyen lehet a többi?

Just a simple Lineman...

(#15359) andatti válasza Zozzer888 (#15357) üzenetére


andatti
senior tag

köszi. akkor macro-val, vagy egyéb lencsével sem javítható a mobillal készült képek élessége? (azért azt magamtól is tudtam, hogy a zoomolástól nem lesz jobb a kép, max. közelebb hozza... :) )

A Zéé neked is igazad van, bár egyre inkább úgy tűnik, hogy a gyártók (pl. sony) is elkezdtek fejleszteni. (a fotó a korábbi cikkből).

[ Szerkesztve ]

(#15360) A Zéé válasza andatti (#15359) üzenetére


A Zéé
addikt

de ez a cucc egy komplett fényképező (szenzorral, optikával, elektronikával) csak nincs kijelzője, akkuja, meg kártyafoglalata. Ez nem a telefon kamerája elé aggatott valami, hanem tulajdonképp egy olyan külön fényképező, amit a telefonoddal együtt tudsz csak használni. A telefonod a kijelzője, az áramforrása, és a háttértára. Amikor kell, akkor rárakod valami csatlakozóval, aztán akkor használod. De látod is, a telefon optikája ott van tök szabadon. Nem azt a szenzort/lencserendszert használja, ami a telefonban van.
Az, hogy ez mennyire lesz életképes, majd a piac eldönti, de szerintem nem lesz az. Ez ugyanúgy két cucc, csak nem tudod használni az egyiket a másik nélkül.

[ Szerkesztve ]

Just a simple Lineman...

(#15361) aleister válasza .DLL (#15350) üzenetére


aleister
veterán

Jogos a kérdés, de szvsz nagylátóval az esetek többségében az ember úgyis az alján fotózik, próbál minél nagyobb látószöget elérni. A Tokinának ez a 14mm a legerősebb tartománya. Itt a legkarcosabb az obi.

No meg, ha szigorúan vesszük akkor nem fix, hanem 14.5-16 átfogású zúm. :)

Necro:
Ahogy Ropi írja, valóban nincs. Első körben az 1 év bolti gari van, utána meg attól függően, hogy honnét lett importálva 1-2 év gyártói garancia.

Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

(#15362) Byk01 válasza andatti (#15359) üzenetére


Byk01
senior tag

A telefon eredeti optikája a helyén marad. Tehát eredeti esetben a valóságot fényképezed, a kiegészítővel azt, amit a lencséje a valóságból csinál. Ez utóbbi lehet élesebb, jobb minőségű, mint a valóság?

"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn

(#15363) andatti válasza Byk01 (#15362) üzenetére


andatti
senior tag

A legutolsó hsz-em valóban csalóka, mert a sony új fejlesztése nem a telefon lencséjét javítja fel, hanem wifin csatlakoztat a telefonhoz egy komplett rendszert. É meg benéztem, mert azt hittem a led világítás látszik az objektív mellett...
Amúgy meg az bosszant, hogy kiadnak sokan 150-200 ezer forintot egy okosnak mondott telefonra, ami hiába okos, mert a telefon funkción felüli opciói nem, vagy csak részben működnek, ami vicces. és vannak olcsósított okos telefonok, amelyek nagyságrenddel olcsóbbak, de a problémát azok is átörökölték, azaz bosszantó továbbra is.
Én meg szerettem volna egy kis kiegészítővel egy elfogadható fotót készítő valóban okos, azaz több funkcióra is képes mobilt kapni. Kár, hogy se a + objektív, se a plusz lencsék közbe iktatása nem tud javítani az okos telefonok fotóinak élességén, vagy színhelyességén... :(

(#15364) Zozzer888 válasza andatti (#15363) üzenetére


Zozzer888
addikt

Annyi minden van egy okostelefonban, hogy normális méretű szenzor már nehezen fér bele.

ZárIdő témafüggő és független blog => http://zar-ido.blogspot.hu/

(#15365) imyourfriend válasza andatti (#15363) üzenetére


imyourfriend
őstag

Egyszerűen ez egy telefon, fényképezés csak egy fícsör benne. Nyílván pici és kis helyen elfér tudsz rajta zenét hallgatni emailt írni telefonálni internetezni ésatöbbi. A fényképezőgépnek pedig egy tulajdonsága van hogy fényképezzen (valamelyikben van videózási lehetőség is) de elsősorban fényképezésre találták ki, itt a különbség. Egy fényképezőgép ha tükrösről beszélünk a váz csupán ~100 Eft-nél kezdődik az objektívről nem is beszélve. Egy ilyen méretű telefonnál fizikailag lehetetlen megoldani hogy egy ekkora helynél sokkal kisebbre bezsúfolják a technikát. Ha lehetne akkor ez sokkal kisebb lenne. És ez vagy 300Eft körül van (vagy még felette). Míg te örülsz hogy hordod a pici okostelefont a zsebedben ami sokféle tulajdonságot tud, de nem profi szinten addig más egy nagyobb fényképezőt cipel a jobb képminőség érdekében. Remélem sikerült jól megfogalmaznom.:)

(#15366) Byk01 válasza andatti (#15363) üzenetére


Byk01
senior tag

Nem volt az olyan csalóka, viszont én a hozzászólás elejére reagáltam, amiben még a makró és egyéb objektívekről volt szó.
A fotó a leggyengébb láncszem engedte minőséget hozza, és ez a leggyengébb láncszem maga a telefon objektívje és érzékelője. A semmiből a kiegészítő sem tud az adott fénynél többet juttatni. Ha a fényképezendő dologról x db foton indul el az objektívbe, akkor azt nem tudod megnövelni, és az x db foton akkor jön, ha nem teszel semmit az objektív és az adott dolog közé. Ha odateszel valamit, akkor abból csak kevesebb lehet, több semmiképp. És a valóság gyakorlatilag végtelen felbontását sem tudod megnövelni egy véges felbontóképességű objektívvel.

"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn

(#15367) total90 válasza *Ropi* (#15348) üzenetére


total90
veterán

Lerendeltem, de csak 8 nap múlva lesz raktáron, utána még postázzák... Mennyi idő, nem bííírok várni :DD 527€-ért találtam végül is.

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#15368) *Ropi* válasza total90 (#15367) üzenetére


*Ropi*
félisten

Használd egészséggel! :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#15369) total90 válasza *Ropi* (#15368) üzenetére


total90
veterán

Köszi :))

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#15370) sideburns válasza A Zéé (#15360) üzenetére


sideburns
aktív tag

http://www.sonyalpharumors.com/sr5-hot-first-images-of-the-new-dsc-qx10-and-dsc-qx100-lens-cameras/
Nem jól tudod, a rumor szerint kártyafoglalata és akkumulátora is van.

(#15371) sagit


sagit
addikt

Sziasztok

Nikon D5100-ra kellene általános kezdő obi a barátnőmnek. 18-105mm körülire gondolt, az árkategória 100k, ötletek? Olyan kellene ami jobb képet eredményez mint a 18-55 VR + 55-300 VR kombó.

Philips 65OLED803 || iPhone 15 Pro Max || Macbook Air M1 ||

(#15372) A Zéé válasza sideburns (#15370) üzenetére


A Zéé
addikt

igazad van, csak felületesen olvastam el az írást :)

Just a simple Lineman...

(#15373) Kvazár válasza andatti (#15363) üzenetére


Kvazár
őstag

Nokia Lumia 1020

Nokia 808 PureView

[ Szerkesztve ]

Eladó cuccaim: -

(#15374) forceberg válasza *Ropi* (#15348) üzenetére


forceberg
veterán

Várom, hogy megjöjjön total90-nek, kíváncsian várom azt azokat az éles képsarkokat, amikről az ódák zengenek...

http://www.flickr.com/photos/4ceberg

(#15375) total90 válasza forceberg (#15374) üzenetére


total90
veterán

Majd dobok be nyers képeket, ha elmaradna rám lehet szólni... :K

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#15376) akela91 válasza sagit (#15371) üzenetére


akela91
addikt

100K keretig ez tökéletes: Tamron AF 17-50mm f/2.8 XR SP Di-II LD Asp IF

18-105-öt is leváltanám rá szó nélkül.

[ Szerkesztve ]

(#15377) Motaba78 válasza sagit (#15371) üzenetére


Motaba78
őstag

én egy sigma 17-70 2.8-4.0 javasolnék én eddig nagyon meg vagyok elégedve vele, sokkal jobb mint a 18-105.

(#15378) Zozzer888 válasza akela91 (#15376) üzenetére


Zozzer888
addikt

+1 a Tami 17-50nek, imádom.

ZárIdő témafüggő és független blog => http://zar-ido.blogspot.hu/

(#15379) lmaresz válasza Motaba78 (#15377) üzenetére


lmaresz
aktív tag

Átfogásban nem zavaróan kevesebb?

(#15380) akela91 válasza lmaresz (#15379) üzenetére


akela91
addikt

70-105 között nincs olyan nagy különbség. Szerintem képminőség > átfogás a cél, megfelelő kompromisszummal/igényekkel mert ha az nem lenne, akkor csak fixeket használnánk.

(#15381) gubisadam


gubisadam
aktív tag

Sziasztok,

Mi a véleményetek erről?
tamron af 70-300mm f/4-5.6 di sp usd vc
Jobb mint a Canon sajátja? (Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM)

-= Suzuki SX4 S-cross 1.4T 6aut - i5-13500 / MSI PRO B760 / GW 2060S =-=-

(#15382) imyourfriend válasza lmaresz (#15379) üzenetére


imyourfriend
őstag

70 és 105 között nincs egetverő különbség, ha egy objektívvel akarod megoldani a dolgokat akkor se probléma hogy csak 70mm, közelebb lépsz párat és megoldódott. Más kérdés hogy használod e egyáltalán még 70-nél vagy csak 50-ig kell neked az alapzoom.

(#15383) BiriBum válasza gubisadam (#15381) üzenetére


BiriBum
őstag

A Canon megéri a kb. 25% többletárat. Ugye egészen biztosan nem a 75-300-ra gondoltál?

(#15384) Motaba78 válasza lmaresz (#15379) üzenetére


Motaba78
őstag

szia

nem zavaró, néhány lépés és ugyanott vagy mint a 105-ön, ha meg több kell ott a tamim 70-300 vc.

Jelenleg gondolkodom, hogy megmaradjon-e a 18-105, mert tényleg annyival jobb a sigma 17-70.

(#15385) gubisadam válasza BiriBum (#15383) üzenetére


gubisadam
aktív tag

75-300 az stabilizátor nélküli,nem? Azt semmiképp nem szeretném.

-= Suzuki SX4 S-cross 1.4T 6aut - i5-13500 / MSI PRO B760 / GW 2060S =-=-

(#15386) Kvazár válasza gubisadam (#15385) üzenetére


Kvazár
őstag

Az is stabis, csak a képe sokkal rosszabb!

Eladó cuccaim: -

(#15387) Zozzer888 válasza Kvazár (#15386) üzenetére


Zozzer888
addikt

Nem stabis. 2 változata van, DC és USM fokuszmotoros. De stabi egyikbe sincs.

ZárIdő témafüggő és független blog => http://zar-ido.blogspot.hu/

(#15388) BiriBum válasza Zozzer888 (#15387) üzenetére


BiriBum
őstag

Tévedés, van stabilizátoros verzió is: [link]

(#15389) Zozzer888 válasza BiriBum (#15388) üzenetére


Zozzer888
addikt

:Y WOW
Hát ennyit ér a Canon obis appja szifonra...

(vajon ez már jobb mint a sima?)

ZárIdő témafüggő és független blog => http://zar-ido.blogspot.hu/

(#15390) JackFeryll válasza Zozzer888 (#15389) üzenetére


JackFeryll
őstag

Az persze más dolog, hogy itthon sehol sem lehet kapni. (95-ben jelent ment és akkor is árban dupla annyi volt mint bármelyik másik verzió)

[ Szerkesztve ]

(#15391) BiriBum válasza Zozzer888 (#15389) üzenetére


BiriBum
őstag

Gőzöm sincs, itt azt írják, hogy nagyjából ugyanazt a minőséget hozza. Nálunk pár magánimportos, használt darabon kívül valóban nem érhető el.

(#15392) gubisadam válasza BiriBum (#15391) üzenetére


gubisadam
aktív tag

én itthon csak a tamron illetve a canon saját 70-300-asát találtam stabisban. Ezt, amit linkeltél még nem is láttam. De akkor itthon nem is nagyon érhető el.

-= Suzuki SX4 S-cross 1.4T 6aut - i5-13500 / MSI PRO B760 / GW 2060S =-=-

(#15393) BiriBum válasza gubisadam (#15392) üzenetére


BiriBum
őstag

Az összes verzió '95-ben jelent meg A kérdéses stabis cucc valószínűleg inkább Japánban és Észak-Amerikában került piacra. Kis olvasnivaló.

(#15394) sajp63


sajp63
tag

Sziasztok.
Nikon D3100 + 18-55 alap obihoz szeretnek vennio meg egyet, ezekrol gondolkodom:

NIKON 55-200 mm f/4-5,6 G IF-ED AF-S DX VR kb 150€
Nikon 55-300mm f/4.5-5.6G AF-S DX VR kb 240€
Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 Di SP USD VC kb 315€

A cel csillagaszati fotok (melyeg, halmazok), allat-, madarfotok keszitese.

Kerdeseim:
1. az 55-+200 es a tamron kozotti arkulombseg aranyosan tukrozi a minoseget is ?
2. Altalam celkent emlitett teruleteken van valakinek tapasztalata ezekkel az obikkal?
3. Melyiket ajanlanatok?

Koszi a valaszokat.

(#15395) A Zéé válasza sajp63 (#15394) üzenetére


A Zéé
addikt

a csillagászathoz több, mint kevés lesz. Oda teleszkóp, meg követőmotoros állvány kell.
Madarazáshoz a 300-as vég már talán, bár nesa kolléga az 55-200-al is tud szépeket alkotni. De a természetet járva, spontán madárfotókhoz inkább hosszabb kellene, minden más esetben meg lessátor.

Just a simple Lineman...

(#15396) imyourfriend válasza A Zéé (#15395) üzenetére


imyourfriend
őstag

+ lessátor, vagy komolyabb les beszállóággal, ésatöbbi. :)

(#15397) .DLL válasza imyourfriend (#15396) üzenetére


.DLL
veterán

Két lessátor mégis csak jobb mint egy, és hasonlók. :DDD

[ Szerkesztve ]

(P.H.)

(#15398) Joker555


Joker555
csendes tag

Hello,

Nikon 18-55 kitobival ha úgy fotozom, hogy be van kapcsolva a VR akkor fokuszalas után lehet hallani egy kis kattanast?

Köszi

(#15399) akela91 válasza Joker555 (#15398) üzenetére


akela91
addikt

Igen. Ez a VR...

(#15400) Throme válasza sajp63 (#15394) üzenetére


Throme
veterán

A tamival nem kapsz jobb képminőséget, mert az 55-200Vr egész klassz kis obi.
Gyorsabb lesz az AF, 2 lépcsős képstabi, masszívabb váz (az 55-200 sem fog megsemmisülni a kezedben), fém bajonett (nekem műanyaggal sincs gondom), a taminak jobb a képstabija.
Tami hátránya (bár ez kinek hogy) a nagy méret és nagyobb súly...

szvsz

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Objektívek topikja (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.