- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Tonnara di Scopello
- crok: Android ADB, TWRP, ROM, GApps, MicroG, Shizuku, APK és egyéb segédeszközök
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Andras6800
senior tag
Őszintén remélem, hogy igazatok van.
Amit írtok, mind full logikus. Csakhogy a rendszert eddig se a logika jellemezte feltétlen: lásd megújuló erőforrások.
A nép ébredéséről meg gyökeresen más véleményen vagyunk. Sztem sokat tanult a rendszer az internetadós "fiaskóból". Lásd Kata, Tanártüntetés...
-
asdf_
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
És ehhez még add hozzá, hogy az összes bejövő és kimenő küldeményt, árut vámolni kellene (ez hogy bejött a briteknek is, ja, nem, meg mivel összeszerelőüzemet csináltak az országból, azok is biztosan imádnák ezt), azaz biztosan megszűnne egy jelentős -átmenő- áruforgalom, az ezzel járó autópálya- és üzemanyagbevétel is, ami viszont bejön, annak ára észrevehetően emelkedne (azon felül, hogy mekkorát rottyanna a forint az eseményre, bár azt tök jól tönkretették enélkül is). Ha tényleges veszélye lenne ennek, egy pillanat alatt felébredne a nép (végre) és elkergetnék őket egy pillanat alatt, teljesen kizárt, hogy kilépjünk.
-
ginagina
csendes tag
válasz
nimfas
üzenetére
Nem lesz probléma, ha két önálló csatornába mennek a vezetékek. Nekem is így van azzal a különbséggel, hogy az inverter a panelek alatt van, és onnan van már lehozva a 220 a házhoz a villanyórához. Direkt vastag kábel hogy kevesebb legyen a veszteség, és mellette fut még külön az internet is.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Andras6800
üzenetére
Nem lesz HUXIT, ettől kár félni. Magyarországon az egyik legnagyobb az EU támogatottsága. Lehet választást tud nyerni a 30% stabil támogatóival mivel van 30% aki meg szarik mindenre, de ha arról lesz szó, hogy nem mehet külföldre csak útlevéllel akkor már egy ilyen apró dolog miatt is lázadás lesz. Lásd internetadó. Az összes fiatal kint lenne az utcán és rágyújtanák a pufira a bódét. EU lóvét meg elfelejthetik
Igen, ez a megújuló most eléggé háttérbe szorult újra. Meglátjuk mi lesz.
-
Andras6800
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Vagy jön helyette egy még rosszabb

Hogy mi éri meg, meg mi nem... Mostmár teljességgel kiszámíthatatlan M.o.-n. Ott tartunk, hogy 20%+ a hivatalos infláció, de kb semmibe nem mered tenni a pénzed.
Megújuló: Löttyen egyet a vezír agya és lenullázza.
Ingatlan: Ez alapból tratós, de most kezdett el stagnálni a piac és mot épp a csúcson van. Bármit kivitelezni meg bejáratott csapat nélkül agyrém
Állampapír: Ez az én marhaságom, de vannak aggályaimElektromos autó: Szerintem hamarosan megszűnik a benya árstop. Az megint érdekes lesz. De amit csinálnak a napelemmel...

Nagyon érdekes lesz itt sokminden, miután eldől végre, hogy mi lesz az EU forrásokkal. Én egyre jobban rettegek egy HUXIt-től. És ez ugyebár nem egy politikai rovat. De ennek hatása eléggé érdekesen hat majd a napelem piacra. Igaziból egyre inkább az látszik számomra, hogy az országvezetésnek fingja sincs, hogy hova is tegye ezt a napelem "baromságot", meg fűtsünk árammal dolgot. Egyet tudnak, kell paks 2 ha a fene fenét eszik akkor is... meg vegyünk sok orosz gézt.
-
kardkovacsi
senior tag
Áramot lehet importálni, olyan helyekről ahol van LNG terminál és gázerőmű. Nem véletlenül nyomatják a németek az úszó LNG terminál projektjeiket. Csak mi állunk letolt gatyával a csalánosban

Az mondjuk más kérdés, hogy szerintem a ruszkik kiszopnak a tél végére az ukránoktól és akkor talán az elmeroggyantat is kivágják onnan és elindul valamiféle normalizáció, azzal együtt meg az olcsóbb gáz is. -
cdl
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ha nem lesz gáz, semmi sem lesz.
-
senki68
senior tag
válasz
Hohocali
üzenetére
Nem teljesen.
Az inverter kimenetén kell szimetrikusank lennie . A hálózatba betáplálás nem lesz szimetrikus, mert közben a lakás sem szimetrikusan fogyaszt.Deye-t nem ismerem, de gondolom rá is vonatkozik a szolgáltató előírása, ha már kapott engedélyt. Asszimetriát tud akkus üzemben meg backup módban.
-
cdl
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Most picit utánaolvastam, új épitésüre vonatkozhat majd 2025-től tőlünk nyugatabra a tiltás.
2035-től a kivezetés a piacról is.
Addig még simán megéri. Lássuk be, klímával fűteni kompromiszumos dolog.
Ha sokat kell majd 2024-től fizetni a villanyszámlámba, vissza állok a gázra az alsó szinten is.
700 m3 volt az évi fogyasztásom most, inkább abba tolom. -
kardkovacsi
senior tag
Amit én olvastam az az, hogy a sima kondenzációs kazánt fogják beszüntetni és csak hibridet rakhatsz fel. Akkor azért használsz gázt de egy jelentős részét, pont amit viszonylag jó COP-al lehet termelni, kiváltod árammal. Nem bánnám ha lenne rá valami támogatás, mondjuk egy áfa elengedés, egész EU szinten.
-
Kedden jönnek feltenni a 8 as invertet és a 6.5 panelt (azt mondták nyár végi áron a 16 mellé még kérhetek ha akarok+4 et, azzal 8.1enne a penelezes.
És még mindig nem tudom hova ...
Szét szabdalt déli tetőm kicsi és legkabel árnyékol.
Oda max 8 menne fel.Délre ment volna a többi.
Nyugati tetom a legnagyobb nulla árnyékkal. Mehetne oda mind a 16/20 .
Ha ez a zóna szaldo lesz 24 től.
Kivitelező kert állásfoglalást az MVM től miután szótlam neki - azt mondta az MVM se tudja még ...
Akkor ki tudja?
Nem mindegy hova megy fel...
Ha nem otf lenne már le is mondtam volna az egészet.
Most úgy vagyok vele mivel van e autó legalább annak az évi kb 2500 kw fogyasztása meglesz (asszony itthon van mostantól majd nappal töltünk).
-
cdl
senior tag
-
gorbep
őstag
Kazáncsere? Minek? Úgy néz ki 2025-től megszüntetik/korlátozzák a gázkazánokat... már ha lesz egyáltalán gáz (ahogy most az EU szolidaritási meg bojkott + extra adózási tervek kinéznek, meg a D-i Áramlat is kaphat pár robbantást)... előbb építenék HMKE-t mint kéményt+kazánt alig olcsóbban... Egyelőre 10 évig marad a szaldó idősávosítva. PV panelek nyugatra magas elevációval + fűtésre optimalizált klíma okos otthon időzítéssel...
Akinél lehet, az télen állandó éjszakai műszakba megy... 6-17-ig otthon van melegben, mos, főz, mosogat, autót tölt...

#38683 asdf_
Nagyon naívak vagytok... jó lesz az... 200 Ft villanyárnál és 30 Ft-os RHD-vel kijön az a matek... sajnos ez a realitás...
-
asdf_
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
De az a kérdés, hogy ugyanannyi lesz-e a fel és a le RHD? Logikai alapon ugyanannyi nem lehetne, hiszen a le RHD-ban benne van a határtól/pakstól hozzádig a-z-ig minden, távvezetékhegyek, trafók stb., ha erre fel irányban is ugyanennyit kéne fizetni (miközben trafókörzeten belül elfogy az áram, tehát az egész áramútnak és rendszerhasználatnak a last mile része van csak ténylegesen használva mindössze), majd aki elhasználja ezt az energiát (szomszéd, utcában lakó, trafókörzeten belül, tehát szintén csak last mile) az is fizet rá egy teljes díjat, akkor 1+1=2, tehát ugyanaz két embernek lenne kiszámlázva, összesen kétszer, az meg azért nagyon nemgyerebe, ekkora hülyeséget még a holdról is látni, ahogy mostanában mondják.
Nem mellesleg, amíg kamuárat fizetünk az energiáért, addig valós alapon tolni a rendszerhanálatit is meredek cseppet. Nem mellesleg, hogy jelenleg kb. ötször több a RHD mint az energia, és ha full RHD-t kéne fizetni fel irányban is, az mocskosul nem ösztönöz senkit a takarékosságra, sőt, épp ellenkezőleg, nyáron még majd az is medencét fűt villannyal, akinek eddig eszében sem volt és az utolsó cseppet is elpazarolja, mert hogy nehogymá' fizetni kelljen érte. Mert mondom, a jelenlegi kb. 1:5 aránnyal és teli RHD-val még lehet, hogy a szaldós is azt mondja és jobban megéri, hogy b*sszátok meg jelleggel berak egy 0W-os export limitet
hiszen nyáron fizetni nettó 23-at az exportra azért, hogy télen a nettó 5+23-ból megspórold az 5-öt, az teljesen értelmetlen, 18 Ft mínuszt csinál az ember minden egyes szaldóban elhasznált kWh-val. -
cdl
senior tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Emellett még bejön a 3 idősáv is 2024-től?
Ez megint csak rontaná a megtérülést szerintem.
Szigetelés, kondenzációs kazán, PMÁP a legjobb irány most szvsz.
Meg egy fatüzelésü kandalló, ha lehetséges. 2 évre megvéve a fát nyugodtan olvashatod péntek este a megjelenő közlönyt.
Pár év múlva hátha kikristályosodik valami irány. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Emil777
üzenetére
Én még mindig azt gondolom, hogy ez a dupla nem lesz dupla. Egyszerűen annyi lesz, hogy marad a szaldó de a feltöltött után fizetsz rendszerhasználati díjat. Ez egyrészt optimalizálásra fog sarkallni másrészt meg a szolgáltató is fog valamennyit keresni a napelemeseken.
Tehát mondjuk az éves fogyasztásod 10 000 kWh, az éves termelésed 10 000 kWh, helyben fogyasztás 30% akkor 7000 után rendszerhasználati díjat kell fizetned. Ez gyakorlatilag egy bruttó elszámolás. Ettől függetlenül ez durván eltolja a megtérülést, mert attól függ mennyi lesz a rendszerhasználati díj. Ha értelme arányok lesznek, azaz 70Ft az áram és 20 Ft benne a rendszerhasználati díj akkor az még elmegy, de ha mondjuk 60 a rendszerhasználati díj akkor értelmetlen a napelem, mert 10 forintos áramért, amit utána el is kell használnod tényleg nincs értelme bohóckodni. -
nimfas
addikt
Sziasztok!
Hátul a kertben lesz állványon a 22db panel (10kWp), az inverter a ház pincéjében a napelemektől 60-62 méterre. Ki van ásva az árok, bele is fektettem az erre szánt 5x25 mm2 Alu földkábelt mint Solar kábelt.
2 végén lesz 1-1db 150x300mm-es csatári doboz, ahol a keresztmetszet váltás lesz. (olcsóbb volt, mint ha 6-os Solar kábelt húztam volna ki, meg volt is ilyen kábelem, máshogy terveztem az egészet először)A kérdésem-dilemmám az lenne, hogy ugyanebbe az árokba fektetnék még 240V-os földkábelt és gyengeáramú vezetéket (CAT5E) védőcsőbe, vajon bezavarnak egymásnak, vagy elég ha 10-15cm-t rátöltök a "Solar kábelre" és úgy fektetem a következőt, ergo lenne egy távolság köztük ahol csak lehet.
Vagy nem "vesznek" össze, elég a szigetelés védelme és ne foglalkozzak vele?Nem szeretném az árkot újra kiásni, ha mégsem lenne jó.

-
Balázzs
senior tag
Sziasztok!
Van itt olyan köztünk, aki jogászként adna tanácsot, többit privátban leírom.
Thx -
cdl
senior tag
válasz
Emil777
üzenetére
Én most nem rakatnék semmilyen rendszert. Ha kikristályosodik, hogy mennyi lesz a fizetnivaló a változtatások miatt, akkor elgondolkodnék esetleg.
Bár a kormány kiszámíthatósága miatt nagyon, nagyon meggondolnám az egészet.
A szigetelés és a kazáncsere jobb ötlet lenne. -
Hohocali
aktív tag
válasz
senki68
üzenetére
Köszönöm a válaszokat!
Ez esetben - hosszabb távra gondolkodva - csak kelleni fog egy olyan inverter, ami aszinkron tudja leosztani a PV termelést a fázisok között. A szaldóhoz előbb-utóbb hozzá fognak nyúlni.
A jelenlegi (Solplanet ASW10K-LT-G2 Pro) szerintem ezt nem tudja. -
Emil777
csendes tag
Sziasztok,
A nyáron még az volt a tervem, hogy belevágok egy 10 kW-os rendszer telepítésébe. Szeptemberben került beadásra az igény, még nem jött visszajelzés
Átalányban fizetem a villanyt és a gázt (Buderus, G124 kazán). A villanyszámlám nem igazán magas, ~13000 Ft, havi 285 kWh. A gáz már érdekesebb. Havi 177 m3, ~32000 Ft.
Az elképzelés szerint a fűtésbe besegített volna valamilyen elektromos kütyü (klíma, konvenciós hősugárzó). Az általuk elfogyasztott többlet "áramot" szépen kitermelték volna a napelemek, sőt még (szerintem) maradt is volna...
Ehhez képes most az az érzésem, hogy a legutóbbi kormányrendelet alapján a rendszerhasználati díjat duplán kell megfizetnem kWh-ként (ami tavaly még 16,3870 Ft/kWh volt, most novemberben 23,4000 Ft/kWh), jól gondolom?
Ez így már nem biztos, hogy ebben a formában megéri nekem. Lehet, hogy egy kazáncsere (valami korszerű, jó hatásfokú kondenzációs) rentábilisabb lenne? (közeledve a nyugdíjhoz
)köszönettel várom a véleményeket
Emil
-
Hohocali
aktív tag
Az oda-vissza mérős óra fázisonként, vagy a fázisok összegét számolja?
Van pl. 3 x 1kW termelés (3 fázis), és van 3kW fogyasztás 1 fázison. Ilyenkor az óra nem változik, vagy az oda és a vissza is növekszik 2-vel? -
dobsa
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget kérnék telepítő cég váltással kapcsolatban.
A kérdésem az lenne, hogy kelleni fog fizikálisan a tervdokumentáció az ad-vesz óra csere alkalmával? Vagy elég lesz beadni telepítés után a készre jelentési nyilatkozatot és ennyi?
Jelenleg a készre jelentést várja a szolgáltató.
A kivitelezőt kértem, hogy küldje el a beadott doksikat, de eddig még semmi.
Az MVM vajon kiadja nekem, mint szerződő félnek a beküldött terveket? (hétfőn rákérdezek természetesen üsz-nál)
Ilyen esetben mi a teendő?
Illetve van közületek valaki, aki saját magának telepítette fel a rendszert?
Köszönöm, ha segítesz.
-
senki68
senior tag
válasz
Hohocali
üzenetére
A sok az annyi ami nem felel meg a próbaüzemnek.
Ez a mennyiség meghatározása függ az inverter teljesítményétől. Egy 5 kW-os inverternél 2-3kWh. Egy 20kW-os inverternél ez természetesen több.
Az áramszolgáltató dönti el , mennyi az amit már nem ismer el próbaüzemnek.
Nem fognak 3-5kWh miatt szőrözni.Kötbér amperonként 15 ezer. Ha van 3X25 amperod az azért már egy szabad szemmel is jól látható összeg.
-
Hohocali
aktív tag
válasz
snooze
üzenetére
Igen. Használt órát kaphattam, az 1.8.0-ban (ami a kijelzőn 15.8.0) 1449kWh volt, amikor átvettem (ennyi van az igazoló papíron is). Ez már 2000 felett van... Eddig nem volt olyan eszköz, ami visszatermelt volna.
Visszaemlékezve mintha mondta volna is a szaki, hogy ezek az órák leszereltek valahonnan (azzal együtt, amit először akart felrakni). Ettől még persze meglehet valahol a 2.8.0 állása, hogy mennyivel szerelték le. -
brodorics
csendes tag
Olvasgatom az elmúlt napok hozzá szólásait és én speciel ebben bízok:
https://www.ekz.ch/de/blue/innovation/2021/mit-wasserstoff-solarstrom-lagern.html
vagy valami hasonló lakóssági megoldásban. Pár év és bizti elterjed a háztartási formája a H2 technológiának.
Aztán jöhetnek mindenféle sávos akármivel...
Igaz lehet másik inverter kell majd, meg lehet kazán is, de fejlődni kell a korral! 10 év az tíz év, addigra ki tudja mi lesz. -
asdf_
veterán
válasz
laca112
üzenetére
Azzal a tonnányi szellőzőcseréppel mi a terv? Mert ha normálisan van megcsinálva a tető és van alul beszellőzése akkor ott jönni fog a meleg, rá a panelra, és annak is csak egy kis területére, a kettő között meg alig lesz távolság igy kiszellőzni sem tud majd rendesen. Alapestben nem lenne gáz, mert a panel úgyis árnyékol, de itt ott van alatta a nem kicsi laposabb tetőfelület is. Én azokat átraknám. A kémény mellett meg egy panelnyit valószínű célszerű lenne üresen hagyni.
-
Hohocali
aktív tag
Önerős beruházásnál, ha már megvan az engedély (még nincs készrejelentve), meddig lehet invertert cserélni, hogy ne essek ki a szaldóból?
Nyáron voltak mérőórát cserélni valami okkal (nem napelemes ok), szerelés közben jeleztem az embernek, hogy itt nemsokára napelem is lesz. Erre ő azt mondta, hogy akkor nem az éppen a kezében levő órát teszi be, hanem egy másikat. Ilyet tett be. Most nézem, ez oda-vissza mérős. A csere papíron csak az 1.8.0 állása van rögzítve, a készített fényképek nevei között is csak az 1.8.0 van. A kommunikációt nem látom rajta működni (kis piktogram), most akkor bekapcsolva felejthetem az invertert, amíg nem jönnek ki véglegesíteni?
-
Balázzs
senior tag
válasz
george61
üzenetére
Irj ide:
alojz.papp@terms.eu -
asdf_
veterán
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nem kell kijelző, bőven elég egy WPS gomb. Fel, le nyilakkal meg egy enterrel beírni 8+ karakteres kis betű, nagy betű, szám, speciális karakter kombinácójú jelszót, az nem embernek való.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
george61
üzenetére
Ez inkább az inverter gyártók hülyesége, mert miért nem lehet egy kijelzőt rakni egy 0,7-1M-be kerülő eszközre ami ha nem tud wifire csatlakozni akkor felajánlja, hogy tessék írd be az ssid meg jelszót. Ehelyett totál ilyen béna felületeik vannak, hogy akkor ő csinál neked egy wifi spotot, oda lépjél be, állítsd be a felületen stb. El van kefélve az egész.
-
snooze
veterán
igaz,nincs köze,de amikor cserélik a routert,akkor kérheted,hogy állitsák be ugyanazt,ami volt,igy nem kell minden kütyün ujra állitgatni mindent.. szerintem ezt megcsinálták volna,nekik mindegy mit állit be..én is,ha itthon véletlenül nincs vezetékes net,akkor a mobilnet megosztáskor ugyanazt használom,igy automatán rákapcsolodik minden..
-
asdf_
veterán
válasz
snooze
üzenetére
Szolgáltatónak semmi köze ehhez (mármint a beállításhoz). De ha van egy fénykép az új modem seggéről, és van a távoli helyszínen ehhez csatlakozó számítógép (elsődlegesen ez és vezetékesen, mert ha wifin van és elcseszi, akkor kizárja önmagát is, és wifi nélkül marad mindenki), telefon, tablet, akkor kintről meg tudja oldani ő is, hogy a régi legyen (Teamviewer, Anydesk, Google Chrome remote desktop, anyámkínja), bemegy a routerbe és átállítja. Ehhez persze kellenének a régi készülék ssid-je meg jelszava, ezt azért illett volna felírni valahova, de ha nincs meg, számítógépből kinyerhető, ha nem vízözön előtti androidos telefon, ott meg lehet wifielérés-megosztó qr kódot csinálni, csodálkoznék, ha azt nem lehetne visszafejteni és nem cleartextben lenne benne a wifi jelszó.
Nagyon nagyon esetleg a szolgáltató meg tudja mondani, hogy mi volt a régi ssid-je meg jelszava, ha nem lett átállítva és a gyárin volt hagyva, de ezzel próbálkoznék legutoljára. -
snooze
veterán
válasz
george61
üzenetére
csak csatlakoztak telefonnal a régi routerhez,ott meg kell lennie a régi belépési dolgoknak..vagy te ott nem csatlakoztál a wifijükre?ha igen,akkor a te telodna ennek meg kell lenni..ha ez meglenne,akkor szolni a szolgáltatónak,hogy ezeket állitsa be az uj routerbe..
-
george61
tag
válasz
snooze
üzenetére
Köszi a gyors választ. A rendszer anyáméknál van,akik ehhez egyáltalán nem értenek.Semmi jelszó stb. nem lett felírva, a régi routert meg elvitte a szolgáltató,persze az új routeren semmit (SSID,jelszó) sem állitottak vissza. Annyit mondtak az öregeimnek,hogy a router aljára van minden leirva.Jellemző a mai szolgáltatókra......Szóval így állunk.Van valakinek valami jó ötlete?Előre is köszi.
-
george61
tag
Kedves fórumtársak!
Wifi routert cserélt a szolgáltató ,most nem férünk hozzá a napi betermelési adatokhoz.Az SMA invertert és az új routert kellene összekapcsolni.Sajnos a belépési jelszót is elfelejtettúk. WPS -el már próbálkoztunk sikertelenül.Valami ötlet ? -
dobsa
csendes tag
Kivitelező váltásnál szükséges az eredeti -az áramszolgáltatóhoz beadott- terv az új kivitelező részére?
Ez gondolom csak egy áramvonalas rajz? Vagy elég a készre jelentéshez a terv száma?
(MVM-next ,volt elmű-émász terület) -
Janusz001
őstag
Most 6.67kwp van egy munkaponton, egy tájolással, 23X290, alsó sorban 6db van, ezeket akarom nagyobbra lecserélni, úgy elosztva, hogy nagyjából meglegyen a maximálisan ráköthető 7.5kwp, szóval 2570wp -et kell 6 vagy 7 fele osztani.
Fronius -től megérdeklődtem, azt mondták mehet egy tájolásra is ennyi 2 munkaponton. -
Janusz001
őstag
Fronius primo 5kw -nak max. 12A -s a bemenete, mi a módja annak, hogy 420-425w körüli panelt tudjak rárakni, ezeknek már bőven nagyobb az árama. Másik munkapontot szeretném befogni.
-
asdf_
veterán
válasz
bortella
üzenetére
Nem leszel vele beljebb, mert sikerült rendkívül egyértelműen megfogalmazni, ha akarod van kalapja, ha akarod nincs. Elosztói szabályzat 6/b melléklete. Azonos az összes elosztónál a szövege. Az alkalmazása ellenben... Legalábbis azt hiszem EON-os írta, hogy neki mehetett egy 3 kW-os leszabályozva.
"Egyfázisú termelőegység 2,5 kVA-ig csatlakoztatható a kisfeszültségű hálózatra, 2,5 kVA felett csak 3 fázisú csatlakoztatás a megengedett. Több inverterből kialakított háromfázisú HMKE esetén a fázisaszimmetria maximum 2,5 kVA lehet."
Esetleg azért nem engedik az export limit-es korlátozást, mert rosszhiszeműen azt gondolják, hogy az üzembe helyezést követően feljebb állítom az export limitet?
Ezen az alapon tiltani azért lenne baromság, mert ott az okosóra, látja mi történik, elküldi interneten, ha akarják, a túloldalt is látják, hogy 2900W-ot termeltél fel és annyit nem lett volna szabad.
Egyébként a 2,5kW teljesítményűként engedélyezett inverterek valójában nem gyárilag szoftveresen lekorlátozott 3kW-osak véletlenül?
De, csak smartmeter nélkül korlátozott. Huawei a 2-5 kW-ig tökugyanaz, Fronius Primo 3-8,2 kW-ig tökugyanaz, Vagy csak másnak van matricázva, amire éppen kell, de esetleg QC végén lehet binning is, és annak megfelelően kapja a teljesítményplecsnit és korlátot.
-
senki68
senior tag
válasz
bortella
üzenetére
Egyszerűen szól. 1 fázisra 2,5 kVA az a max teljesítmény amit engedélyeznek.
Nem azt engedélyezik mennyit táplálhatsz be, hanem magának az inverternek a teljesítményét.
Nem engedélyezik, ha egy 3 kVA van menübel lekorlátozva.A visszatáplálás nem úgy működik, hogy te betáplálsz 2.5kW-al ami ezen felül van meg elhasználod, hanem elhasználod a pillanatnyi termelés azon részét amire éppen szükséged van és a felesleget termeled be a hálózatba.
Nem elfogadott, hogy viszwattal szabályzod a nagyobb inverteredet.
Nagyon kevés a 2.5kVA inverter , a Froniusnak nincs is, az SE-nek 2.2 van .
A legtöbb invertergyártó nem gyárt minden teljesítményre, a Froniusnak is 2 családja van, kis Symo nagy Symo. Kis Symo 3-8.2kVA hardveresen ugyanaz szoftveresen van korlátozva. Nagy Symo 10kVA-tól van.
SE-nek is 3-10kVA ugyanaz, 12.5-től van a nagyobb széria.1 fázisú HDWave az is valószínű hardveresen ugyanaz .
Nem láttam kapcsolási rajztot de pl SE 3 fázisú rövidstringes inverter 3 db egyfázisú HDWave inverter egybe építve.
Úgyhogy ebbe bele kell nyugodnod, amit tehetsz maximálisan túlpanelezed. SE-t 155%-al lehet túlpanelezni Froniust is 150%-al .
-
bortella
újonc
Sziasztok!
Tudnátok nekem egy linket adni erre a maximum 2,5kW visszatáplálás egy fázisú inverter esetén szabályra, hogy lássam EGÉSZEN PONTOSAN hogyan szól?
Végtelen naivitással azt várnám, hogy a szövegezésből EGYÉRTELMŰEN ki kellene derülnie annak, hogy az export limit-tel korlátozott, 2,5kW-nél nagyobb teljesítményű egyfázisú inverter megengedett vagy sem. És nem egyedi elbírálás/meggyőzés vagy netán protekció/kenőpénz alapján kellene elfogadni/elutasítani.
Másképp fogalmazva ugyanezt a kérdést: miért fáj a szolgáltatónak, ha a visszatáplált 2,5kW-on felül megtermelem magamnak még a háztartás pillanatnyi fogyasztását is és emiatt nagyobb teljesítményű invertert választok?
Esetleg azért nem engedik az export limit-es korlátozást, mert rosszhiszeműen azt gondolják, hogy az üzembe helyezést követően feljebb állítom az export limitet?
Egyébként a 2,5kW teljesítményűként engedélyezett inverterek valójában nem gyárilag szoftveresen lekorlátozott 3kW-osak véletlenül? -
peternac
tag
ma váratlanul a postás hozott 5ezer forintot, elmű kötbér
gondolom az elhúzódó MGT miatt -
laca112
tag
Sziasztok!
A közeljövőben jönnek hozzánk telepíteni.
Az inverter Solplanet ASW10K-LT-G2 a napelemek Risen RSM40-8-405M (18 darab) lesznek.
A tető nyugati tájolású AZIMUT +75°.
A napelemek a képre rajzolt területre vannak tervezve viszont ebbe a gázkazán kéménye csúnyán belerondít.
A kéménytől jobbra kb. 10 méter tőle balra kb 9. méter a tetőfelület a magassága kb 3 méter.
A balra eső felületre a kémény árnyékol egész délelőtt.
A kérdésem,hogy erre az árnyékolt felületre engedjek-e napelemet szerelni vagy az teljesen "elrontja" a termelést?
-
dobsa
csendes tag
Sziasztok!
Az alábbi levelet ma kaptam a kivitelező cégtől, holott hétfőn a telefonos megbeszélés alkalmával állították, hogy semmi akadálya nincs az idei kivitelezésnek, ne aggódjak.
Ma azonban kértem tőlük írásbeli megerősítést is, hogy akkor mégis hogyan fog elkészülni a rendszerem, ha a következő 2 hétben még nincs hozzárendelve a szerződésünkhöz telepítési időpont.
A szerződés Június első napjaiban lépett életbe, a telepítési engedélyt pedig már Július utolsó napján megkaptam. Azóta csak a hitegetés ment. A szerződésben vállalták a 4 hónap alatti kivitelezést. Most pedig elegánsan közlik, hogy nem fog elkészülni idén a telepítés.
Gyakorlatilag miattuk bukjuk az OFT-t.
Mit tudok tenni, van van valami jogi lehetőség fellépni velük szemben?Tisztelt Ügyfelünk!
Ezúton tájékoztatjuk, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a gyermeket nevelő családok részére szóló Otthonfelújítási Támogatás lehívásához szükséges szerződések, számlák és záró dokumentációk leadásának határideje változatlanul 2022. december 31. A számlaösszesítőt, és a támogatásban érvényesíteni kívánt, elvégzett munkák kivitelezési szerződéseit a támogatást igénylőnek kell a Magyar Államkincstárnál kérvényeznie, amennyiben megfelel az igénylő személye a támogatásról szóló kritériumoknak.
Az idei évben kibontakozó energiaválság hatására a napelemes rendszerek iránt radikálisan megnőtt az érdeklődés (globális szinten is), amely rövid idő alatt az áramszolgáltatók oldalán sokszoros túljelentkezést eredményezett a hálózatra visszatáplálásra alkalmas rendszerek igénybejelentései során. Továbbá a geopolitikai helyzet alapanyag ellátási nehézségeket indukált, a fent leírtak a kivitelezések feltorlódását eredményezték.
Nyilvántartásunk szerint az Ön projektje esetében rendelkezésre áll a teljeskörű csatlakozási engedély, azonban a fentiek következményeként a kivitelezés az idei évben sajnos már nem tudjuk elvégezni, ennek megfelelően a végszámla kiállítása sem megoldható a jogszabályi kötelezettségeket figyelembe véve. (Csak és kizárólag elkészült munkák alapján fogadható be számla a támogatásban.)
Méltányosági kérelmünket megküldtük a Magyar Államkincstár felé, hogy lehetőséget teremtsünk az áru ellátási láncokban kialakult fennakadások, az áramszolgáltatói csúszások és az ezzel együtt járó megnövekedett kivitelezési kapacitási igények miatt 2023 évben történő, támogatásban részesíthető telepítésekre, de ezen levelünk kiküldésének időpontjáig érdemi pozitív választ nem kaptunk.
Amennyiben a támogatási ciklus ténylegesen 2022.12.31-én zárul, abban az esetben dönthet a projekt önerős finanszírozási formában történő megvalósítása mellett, így engedély megléte esetén szaldó elszámolásban telepíttethet és üzemeltethet rendszert.Amennyiben a fenti feltételek mentén a projekt az Ön számára nem megfelelő, úgy a szerződés bontásának lehetősége is fent áll. Az eddig befizetett összeg teljes mértékű visszafizetése mellett. -
t.laszlo
csendes tag
válasz
Reggie0
üzenetére
2021.októberében Holley DTSD545 típusú.
Remélem, hogy a vezérelt mérőt szeretnék cserélni, mert az még a hagyományos.
Ezzel sem lenne gond, hogy cserélik, csak legalább előre tájékoztatnának, hogy akkor úgy kalkuláljak a fogyasztásommal, hogy minél kevesebb pluszom maradjon bent.
Ha tudnám biztosra, hogy a HMKE-st szeretnék piszkálni, nem lennék itthon nekik, majd csak ha 0 körül áll az egyenlegem. -
Tiédetis
senior tag
-
gorbep
őstag
válasz
Bandit21
üzenetére
Nekem most a bővítés 5 panel D függőleges és NY 35° elevációnak volt tervezve... most erősen gondolkodom, hogy a NY-i panelek 60°elevációra lesznek téve...
Amik most újra fel fognak értékelődni, azok a Napraforgók lesznek...
lehet rá kéne állni a gyártásukra, csak egy jó szerkezeti lakatos kellene hozzá...Csak az a fránya SE inverter jönne már meg végre....
( aki tudna SE17K-t nem dupla/tripla árban, priviben jelezze!
) -
Strezi
őstag
válasz
subvoice
üzenetére
Pontosan ez, tökéltes párhuzam! Manyupomat nem adtam(még), de a napelem megy a szeméttelepre 2014. jan 15-tel. Gázkazán vissza, boldogság

Bár már felötlött bennem egy lehetőség. Szomszédnek csak ÉNY mezője lehetett a tetőtagoltsága miatt. Kb. 2x 10 méter szolár kábellel át tudnám adni neki a mezőimet a nyár végén telepített rendszerébe

-
t.laszlo
csendes tag
Felhívtam őket, hogy megkérdezzem mit cserélnének, a jelenlegi okosmérőt vagy esetleg a vezérelt órát ahol még sima óra van, de nem tudták megmondani. Ezt nem nagyon értem, a műszaki osztály nem tudja megmondani mit kell, hogy cseréljenek. Azt sem értem, hogy ezt csak úgy tájékoztatás nélkül megtehetik, úgy hogy bukom az eddigi plusszomat amit eddig gyűjtögettem a téli fűtésre.
-
Reggie0
titán
1) nem az a kerdes, hogy lesz-e, hanem az, hogy mennyivel emeli meg a paratartalmat. Ha harmatpont alatt marad, akkor nem okoz gondot. Amugy en is irtam, hogy egy klimara szukseg lehet paratlanitani...
2) Az a klimatisztitas inkabb 10-15ezer es abban meg nincsen benne a kulteri egyseggel kapcsolatos tevekenyseg, esetleges szivargasvizsgalat es feltetelezzuk, hogy te mosogatod magadnak rendszeresen a belteri egyseg szuroit. Negy egysegnel mar pariban van a hoszivattyuval.
-
leslieke
Jómunkásember
-
t.laszlo
csendes tag
Ma lettek volna nálam az MVM-től, de nem voltam otthon, állítólag okos mérőt szerettek volna cserélni. Engem erről senki nem tájékoztatott előre, illetve 1 éve lett feltéve az okosmérő a napelem miatt. A kérdésem, ha lecserélik az okosmérőmet, ebben az esetben megmarad a plusz áramom amit eddig termeltem, mert van vagy 2000Kwatt, amit el szeretnék télen használni. Nem szeretném, hogy kifizessék.
-
válasz
Reggie0
üzenetére
1) ha egy lakásban élsz mosol főzöl mosogatsz akkor lesz pára...
nyáron amikor kint meleg van így a pára alacsony azt a levegőt lehűtve a relatív páratartalom nőni fog és ki fog csapódni. ahogy kardkovacsi írja kell valami ami nyáron párátlanít (vagy egy párátlanító, vagy egy klíma)
van hővisszanyerős szellőztetőnk így tapasztalat is van vele kapcsolatban. Szerencsére mi enthalpiásat vettünk ami télen nem szárítja annyira a levegőt. De nyáron cseszhetem a hővisszanyerős szellőztetőt
. Nyáron van, hogy napon belül 40-90% közötti relatív páratartalom van kint 20-36 fok között.... ha ezt beküldi a hövisszanyerős szellőztető a házba akkor bent a harmat pont máris 18 fok körül lesz (most nem számoltam pontosan utána), de tapasztalatból ha a klíma megy akkor a benti páratartalom max 72-75% között lesz nyáron maximum ... (még ez is sok)
2) karbantartás:
- egy klíma karbantartása kb 5000-6500 Ft... nálunk 4 van cirka 20-25ezer között szoktunk fizetni
- egy hőszivattyú garanciális feltétele (ahogy a klímának is amúgy) évig 1-2 karbantartás, csakhogy a 2-3 milliós hőszipkáért nem 5000Ft-ot kérnek el hanem 20 körül ... és máris ugyanaz a két eszköz karbantartása...
Annyit csaltam, hogy évente 1-2 alkalommal a házban lévő klímát is szoktam karban tartani, de ez már használat függő... például a nappalit sosem kell (keveset megy) a hálószobát 2x szoktam nyáron (nyár eleje / közepe / vége - ez utóbbi szakival) , dolgozó szobát 1x szoktam csak a hátsó leendő gyerekszoba (reméljük) évi 1 takarítással elvan szintén, mert még nem használjuk.
Mégegyszer komfortban jobb a mennyezet hűtés (bár nem szokott elég lenni tudtommal így fal fűtés is kell és máris szívás ha valamit a falra kellene rakni) csak a kialakításának és a hőszivattyú ára alapján 2-3x legalább többe kerül mint ugyanaz klímával -
válasz
Andras6800
üzenetére
Sajnos az, hogy egy kedvezőbb elszámolást egy kedvezőtlen vált - mivel közmű amit rendelet szabályoz - nem lehet kar.
Aramunk lesz. Csak szívunk a napelemel ahhoz képest ami eddig volt. Ha ki kapcsolnak az áramot azzal lehetne menni bíróságra.Mindenkinek:
Kedden jönnek feltenni a rendszert.
Eddig a déli és a keleti tető volt kinézve.A 24 től érvényes rendelet miatt viszont az egyébként nem optimális nyugati tetőre tennem szívem szerint az egészet.
Miért?
Mert bár összességében vesztek akár 10% ot is, de a termelési csúcsom délután 4 körül lenne, és nyáron este 8 ig lapulna ki a görbe.
Ha keleti delivel megyek több lesz az össz termeles csak épp teljes mértékben a nappali zónában.
Ha át megyek nyugatra akkor lesz valamennyi termelésrm a csúcsidőben is.
Vélemény?
-
Reggie0
titán
-
válasz
leslieke
üzenetére
ha jól használja az ember a klímát akkor pont olyan jó tud lenni egy klímás hűtés mint a mennyezet hűtés, persze ennek feltétele:
- a klímát úgy rakjuk fel, hogy előtte közvetlenül ne legyen olyan hely ahol sokat akarunk ülni ... (magyarul ne ágyra, kanapéra, asztalhoz fújja a levegőt)
- megfelelően csendes klímát válasszunk (19-20 decibeltől induljon, ha már lehűtötte a légteret akkor már elég a minimum fokozat)
- a lamella hűtésnél vízszintes legyen, hogy a plafonnal párhuzamosan fújja a levegőt a klíma (és amennyire lehet legyen magasan a klíma plafontól mondjuk 10 cmre)Hátránya a klímának a hőcserélőn kirakódó zsuva (ez évi 2 tisztítással kordában tartható)
Hátránya a mennyezet hűtésnek: 18-20 fok alá a hőcserélő felületet nem lehet hűteni mert pára csapódik ki rajta...Nálunk a hálószobában nyáron nagy melegben éjszaka is megy a klíma nem is haljuk és nincs huzathatás sem...
Persze nem vitatom, hogy a mennyezet és falhűtés a legjobb de legalább 2x, ha nem 3x annyiba kerül.
Nálunk 3 szoba kapott 1-1 Daikin FTXP 20-as klímát és a nappali egy LG ArtCoolt ez összesen 1,5 millió volt szereléssel / téliesítéssel évi 20e Ft körül van a karbantartásuk
Ha hőszivattyú lenne akkor egy megfelelő hőszivattyú 2-3-4 millió lenne (márkától függően).
A karbantartás hasonló.Összességében ha nálunk elromlik egy klíma az egész évet / telet nyarat túléljük hőszivattyúnál ez nem igaz. 20 évente ha cserélni kell, akkor is olcsóbb a csere. Sajnos alapból volt gáz így a padló fűtés azzal megy... (nappaliban - így az ott lévő ArtCool évi 1-3 napot megy összesen)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Microsoft Rewards
- Házimozi belépő szinten
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Autós topik
- Milyen széket vegyek?
- Honor 600 – kezes, kitartó, költséges
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- További aktív témák...
- Razer Cobra Lightweight Minecraft Edition RGB Gaming Egér!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4638
- Lenovo X1 Nano 907 Gramm Core i7 1180G7 16Gb Ram 512Gb NVMe Boltból Garanciával Számlával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Igaz lehet másik inverter kell majd, meg lehet kazán is, de fejlődni kell a korral! 10 év az tíz év, addigra ki tudja mi lesz.
( aki tudna SE17K-t nem dupla/tripla árban, priviben jelezze!

Geresics