Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kardkovacsi
senior tag
válasz Bandit21 #30018 üzenetére
Szerintem utald is az előleget, mert itt olyan napelem telepítési dömping lesz újra, hogy ihaj. Mindenki akinek a jelenlegi árazásban 20e körüli számlája van az dobni fogja fel a napelemet a tetőre. Kivéve ugye ha valamit változtatnak a szaldón, de a jelenlegi szabályok szerint a napelem megtérülés leesett 3-4 évre.
-
snooze
veterán
válasz Bandit21 #30145 üzenetére
valami csak alapnak kell venni..én gáznál minden hónapban egyforma összeget fizetek,igy az elözö évi fogyasztás alapján osztják el,viszont ezt tudod egy naptári évben egyszer módositani..igy ha mondjuk kalkulálnak havi 200-at,azt te tudod most még modositani kisebbre..
[ Szerkesztve ]
GO Gunners!!!
-
313313
addikt
válasz Bandit21 #30191 üzenetére
Még van, aki 4 millába bevállal 10kw-os rendszert, tokkal, vonóval, készre szerelve, védelmekkel, Saj/Huawei inverterrel, Sharp penelokkal....
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
tothbe
addikt
válasz Bandit21 #30191 üzenetére
Igazából bármelyik lehet. 5 ilyennel már elindul egy-egy string is, de bőven kibírja az összeset egy stringen is. És nem lesz gond, ha az egyik string 8, a másik pedig 9. az nem okoz akkora különbséget.
Az "árengedményre" pedig pont azért mondtak igent, hogy még idén meglegyen. meg mert eleve bőven fog a ceruza az ajánlatban ezzel a kínai cuccal, van miből engedni.By(e) Tothbe
-
gorbep
senior tag
válasz Bandit21 #32553 üzenetére
Hát.... nem szívesen mondom ezt, de kegyetlenül elszálltak az árak... pl. 1m 5x10MT 3-4000 Ft! Nekem 3x16A A1-ről 3x32A A1+ 6A B-re, szabványosítással(új műanyag dobozok a fa szekrénybe+ földelés + reg szerelő+HFH) + a lakáselosztók rendbetételével 700e-be fájt. Úgy hogy a belső szerelést egy kollégámmal csináltuk. Igaz 3db Fi relé + egy T1-T2 védelem is került bele+ cseréltük a régi 2,5mm2-es gerinceket, ahol tudtuk 10mm2-re, ahol nem fért be a 16-os csőbe, ott 4mm2-re (hangos szitkókozódással a 25 évvel ezelőtti szerelőkre, hogy 5 szál 30-as cső megmaradt anno, mi a manónak kellett a gerincekhez is 16-os csövet betenni... de már nem volt lelki erőm megvágni a dryvit-ot, meg belül végigvésni a falat és szétverni mindent).. de a bejövő 4x25mm2 földkábelhez nem is kellett nyúlni. Ilyen lett ez az építőipar keresleti biznisz. Ha a belső szerelést úgy csináltattam volna vállalkozóval, verte volna az 1M-t.
[ Szerkesztve ]
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
gorbep
senior tag
válasz Bandit21 #32557 üzenetére
HA bele tudod tenni az OFT-be, egy pillanatig se gondolkozz rajta.
Én azzal győzködtem magam, hogy előbb utóbb rendbe kell tenni a villanyt.... és olcsóbb már biztosan nem lesz... remélhetőleg én életemben már nem kell hozzá nyúlni... amire nem elég a 3x32A... az nem lesz... inkább maradjon a szaldó...
Nagyon meglepődnék, ha a 70 Ft-os villany maradna... ha pénzben kellene fogadni, arra tennék, hogy 3 havonta fogják lépcsőzetesen emelni az árat és csökkenteni a rezsi csökkentett éves kvótát... épp hogy még ne ugorjunk ki a fazékból... Arra nem apellálnék, hogy a háború véget ér, és megnyugszanak a piacok... örüljünk, ha a tajvani szorosban nem lesz cécó.... mert akkor többet nem lesz inverter/opti/adatgyűjtő kártya... sőt embargó lesz, és PV panel se lesz, csak saját EU gyártású... addig meg állunk fél lábon amíg felépül a gyártás, és még Mo-ra is jut belőle...
[ Szerkesztve ]
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
gorbep
senior tag
válasz Bandit21 #32574 üzenetére
A teljesítmény bővítése (de akár átrendezése a mérők és tarifák között) új szerződést jelent... és ezzel 2024.01.01. után a szaldó megszűnését is. Szóval most okosnak kell lenni, belenézni a varázsgömbbe... és jósolni magadnak. Én ezt láttam a gömbben. HA meg tudod finanszírozni most, én lehet bevállalnám a 3x32A-t. Ki tudja pl milyen BEV lesz majd neked 10 év múlva, és mekkora töltő kell rá. Ugyan ilyen megfontolásból választottam az SE17K invertert is. Azon még lesz rátehető tartalék bőven. Ki tudja mit hoz a Great Reset. Azt álmodtam, hogy a veteményesben elszáradt minden, konzolos tartón áramot termeltem benne... a panelek alatt meg egy sovánka kecske ette a fonnyadt parlagfüvet... szeretem a kecskesajtot...
Tudom, jöhet inverter adó, szaldó megszüntetés... stb.... bármi lehet. Ez, mint minden befektetés, kockázatos. Lehet rajta nagyot nyerni, meg nagyot bukni is. De úgy látom, hogy most bármi jobb, mint ülni a pénzen, és nézni hogy inflálódik semmivé, a sok év alatt nehéz időkre/nyugdíjra félretett pénz. a HMKE-t lehet színtiszta befektetési szemmel, lehet zöld szemmel is nézni. A jövő meghozza, ki lépett jól.
[ Szerkesztve ]
-
7Heads Drago
veterán
válasz Bandit21 #32553 üzenetére
Sajnos semmi se olcsó.
És még mire helyre lesz minden állítva jóval több lesz az. Gondolok itt a festő munkákra.
Utóbbi esetben 4 év körül alakul a megtérülés.
Ha nálatok jó a hálózati fesz. Ha nem akkor meg megy a szívás ahogy a fórum társaknál.[ Szerkesztve ]
Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz Bandit21 #35005 üzenetére
Neki pechje van, túl sok engedélyt adott oda a szolgáltató. Azóta tanultak belőle és már elutasítást is kiadnak.
Korabban írtam , hogy nekem pár ismerősöm is így járt. Hiába akar napelemet, nem lesz neki, amíg a szolgáltató nem fejleszt, azt meg 2-3 évre vállalja. Addigra meg már csak a bruttó lesz. Nekik mindenképp, de akár az is lehet, hogy mindenkinek.A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
gabor9991
őstag
válasz Bandit21 #35005 üzenetére
Nálam is hasonló a helyzet.
Napközben folyamatosan 250+V a feszültség az inverter szerint.Bejelentettem, valamit biztosan mértek mert átkötöttek egy másik fázisra de az hasonlóan túl van terhelve csak az ingadozások nagyobbak valószínűleg itt több a fogyasztó mint a másik fázison volt.
Az én házam az utcában az utolsó a trafótól a legtávolabbi.
A konkrét mérőt a jegyzőkönyv szerint tőlem a legmesszebb, egy másik utcában szerelték fel a trafóhoz
A mérés a múlt héten történt, gyakorlatilag folyamatosan felhő és eső váltotta egymást.
A mérés szerint minden rendben van. Párszor azért látszik hogy felszaladt a feszültség de a jegyzőkönyv mellé csatolt magyarázat alapján a szabvány 10 perces atlagokat vesz figyelembe ami alapján ez teljesen üzemszerű.
Most az inverter szerint 249.5V a fesz, ennyit a szolgáltató lehet nem is mértÍgy marad minden ahogy volt, a szolgáltatónak sikerült többszáz méterrel arrébb egy másik utcában megmérni a hálózati feszültséget reagálva a bejelentésemre, amit rendben találtak így lezártnak tekinti a panaszom.
Tavasszal majd mikor újra napos lesz az idő akkor bejelentem újra.
[ Szerkesztve ]
-
snooze
veterán
válasz Bandit21 #35312 üzenetére
nem kell öket sajnálni,mert akkor is igy müködtek,amikor még hire-hamva sem volt a tömeges napelem kérelmeknek.. egyszerűen olyan sz@r a rendszerük,hogy nincsenek rendesen összefésülve az óracserék! egyszerűen nem tudják iktatni automatikusan az 1f 3f óracserét!
[ Szerkesztve ]
GO Gunners!!!
-
User_2
tag
válasz Bandit21 #35411 üzenetére
az csak az akkumulátorosaknál volt, a sima rendszernél nem volt ilyen technikai feltétel,
de ott is csak az akkumulátorra, ami eléggé fura.
A 2.1.2. pont szerinti akkumulátoros energiatárolónak, illetve az energiatárolóval szerelt
napelemes rendszernek az alábbi minimális műszaki feltételeknek kell megfelelni:
- rendelkeznie kell saját akkumulátor menedzsment rendszerrel (BMS);
- minimum 10 év vagy 6000 töltési-merítési ciklus élettartam;
- moduláris felépítés;
- az inverterrel közösen alkotott rendszer legyen alkalmas külső (az ingatlan tulajdonosától
független) szabályozó jel fogadására és végrehajtására. -
HunChris
senior tag
válasz Bandit21 #35720 üzenetére
Idén 13-14% éves, jövőre 14-15%os évest jeleznek előre. (Persze ez módosul folyamatosan.)
Ettől simán lehet 9,9% jövő decemberben. (Ha idén 22-25% lesz decemberben)Hogy on is legyen.
Amúgy az aksis rátermelős hibrid napelem rendszer sem oldja meg a hálózati feszültség problémát. Nyáron 11-ig feltölti az aksit és utána le kell szabályozni, ha magas a körzetben a fesz... Viszont az esti és reggeli csúcsidőben az év 60-80%-ban segít csökkenteni a hálózat terhelést.[ Szerkesztve ]
-
kchris78
veterán
válasz Bandit21 #35720 üzenetére
Az idei inflációban meg magunk is vastagon benne vagyunk. A visszaosztott adót pl úgy költötte el a társasalom jó része mintha nem lenne holnap.. Egészen a közelmúltig történt áremelés kb senkit nem érdekelt minden átment a társadalmon.. Arról nem beszélve hogy ennek a kiskereskedelmi forgalomnövekedésnek egy jó része import amihez meg deviza is kell. Én csak lesem 2 éve a kisker forgalomnövekedést hogy ez most komoly? Senki nem tervez hosszútávra, megtakaritás? Vagy tényleg van egy hatalmas feketegazdaság és a társadalom egy elég markáns részének sokkal több pénze van mint az a jövedelmi statisztikákból látszik. Minap olvastam hogy ilyen infláció mellett IS a folyószámlákon lekötetlenül - befektetés nélkül 10 ezer mrd Ft "hever". Lehet osztogatni hogy ez mennyi lóvé családonként átlagosan, elosztással hogy tényleg mekkora aránynak tényleg nincs pénze. Halkan hozzáteszem hogy akinek tényleg sok pénze van azt valószinűsitem nem hagyja ott lekötetlenül.
-
ferkoczy
tag
válasz Bandit21 #35980 üzenetére
Az bőven jó volt szerződésnek, valami doksi, levél, ajánlat, bármi kellett nekik kiegnek, hogy nagyjából részletezve mit csináltak. Mint amikor szerződsz, és nem csak az van hogy napelem rendszer szerelése, hanem ott van hogy inverter szerelés, beüzemelés, panelek felszerelése,...
Én pl. azt küldtem vissza, amit a 3 vagy mennyi eredeti ajánlatból/kalkulációból kiválaszottam, hogy akkopr milyen panel, inverter, tetőtartó, szolgáltatáscsomag lett.
Azt persze nem mondom, hogy ezzel ők bármivel előbbre lennének vagy ez bármit jobban fehérítene :-D -
axioma
veterán
válasz Bandit21 #36029 üzenetére
Na most arrol ne nyissunk mar vitat, hogy az a'ramszolgaltatas jelenlegi dijstrukturaja koveti-e (es kellokeppen!) a valos tenyezoket! Azt ok talaltak ki es vestek (kb) kobe, hogy az alapdij van azert hogy van rendelkezesre allas (all a villanypozna es rajta van a vezetek), a rendszerhasznalati meg a hasznalat alapjan szamlazodik (itt egyebkent a legnagyobb valos tetel mogotte a halozati veszteseg, ami meg tenyleg hasznalattal ara'nyos). Ha ezt is ketsegbe vonod, mar igazabol semmi nem marad ertelmes vitaalapnak.
Az nem mondas hogy ez igy nem korrekt. Tessek akkor letenni egy modellt, ami korrekt! Legalabb elvi szinten. Aztan a kovethetoseg miatt lehet egyszerusitesekkel elni (erre irtam nem olyan reg, hogy adjanak ki egy naptarat, hogy melyik nap orankent milyen szorzo van az a'ram arara, ez ugyan nem fedi naponta jol a viszonyokat, de eves szinten meg igen).@gozi #36047: neked is cimezve: #36025
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)