-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Andras6800
senior tag
válasz Vision #38997 üzenetére
Akkor ha annyira jó a jogi szövek, fejtsd már ki kérlek. Mert én még nem olvastam tőled értelmezést, csak becsmérlést, hogy a sok marha nem tudja értelmezni.
Ha arra gondolsz értelmezésnek amit 38988 hozzászólásodban írtál, akkor te sem tudod értelmezni.. illetve bocs, a cikk amit linkeltél az az értelmezés szerinted.
Eleve kijött egy magyarázó hivatalosan ami mást mond, valamint a cikk semmi szót nem ejt a sávokról!
[ Szerkesztve ]
A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
Bandit21
addikt
Mivel ennek azóta sincs eredménye - azon túl hogy jogtudosnak vannak csufolva a kérdésen fáradozó napelemesek (akik véletlen épp jogászok is lehetnek) - szeretném kérni, hogy minden olyan valóban nagy tudású jóakaro aki csak ezért jár ide mert vicces nézni minket ahogy mint a hal a szatyorban vergődunk, szanja ránk azt az 5 percet és írja le miért nem lesz zonas a szaldo a hmke re 24-01-01 től
regisztrált: 2003-02-20 10:16, azaz .... 21 éve a PH!-n!
-
tuta1975
tag
válasz Bandit21 #38996 üzenetére
Én rá kérdeztem a zónaidőkre rhd díjra mindenre!
Jelen pillanatban amit ők kaptak információkat, azok alapján az okt 30 előtt regisztrált kérelmekre, működő napelem rendszerekre, nem változik semmi!
az új szabályok 2024 utáni telepítésekre vonatkoznak!
Őszerintük ez az álláspont:!? -
veterán
válasz proradeon #38995 üzenetére
Magával a jogi szöveggel szerintem nincs különösebben baj. Az nagyobb gond, hogy olyanok kezdik el értelmezni, akiknek nincs ebben rutinjuk. Azt el kell fogadni, hogy a jognak van egy saját nyelvezete, amihez kell rutin. Persze szakmai szervezetektől ez elvárható lenne.
[ Szerkesztve ]
-
Bandit21
addikt
válasz tuta1975 #38991 üzenetére
Sajnos ez a rendelettel nincs pariban. Én is felhívtam pár solar céget akivel nyáron ajánlat tétel alatt kapcsolatban voltam és vagy nem tudnak róla vagy azt magyarázzák hogy hallották de mi van ha mégse így lesz.
A szaldot engedő 9. szakasz (2a) bekezdés 24-01-01 tol kétféle hmke -t ismer.
Aki 23-12-31 ig telepített és aki az után.
Aki előtte telepített az mindegy hogy 10-8-6-2 éve vagy 23_12_31 napján telepít szaldos leszAki 24 től az meg nem.
De itt jön a lényeg amit kevesen értenek meg
A zóna időket 3 bekezdessel később az összes elszámolásra rá húzzák. A szaldora is. A hmke re is. A bruttóra is.regisztrált: 2003-02-20 10:16, azaz .... 21 éve a PH!-n!
-
Rent
senior tag
válasz tuta1975 #38991 üzenetére
Figyelembe vették a tegnap délben megjelent cikket is? Vagy csak az előző heti bejelentés alapján volt a fejtágítás? Tegnap 12:00-kor megjelent cikk: [link]
Nekem konkrétan álmatlan éjszakám volt. Sokáig bújtam a netet, hajnalban folytattam, sokat nem aludtam. Most melóban is sűrűn ránézek, hogy történt -e változás, de nem lettem okosabb, csak feszültebb.[ Szerkesztve ]
-
tuta1975
tag
Most hívott egy elég komoly Solar cég embere.
Mindjárt neki szegeztem a kérdést, hogy most mi van.
Tegnap volt nekik Pesten fejtágító, mondja.
Csak ez volt a téma.
Közvetítem amit ő mondott, amit nekik mondtak.
Aki most került be vagy már benne van, nekik a 10 éves szaldó fut, minden változtatás nélkül!
nincs napszak betermelés meg semmi változás.
Ezek a szabályok csak az új belépőkre fognak vonatkozni.
Akik okt.30 ig beadták kérelmüket azok 10 év normál szaldó!
Ők ezt az infót kapták, természetesen hozzá tette: Magyarországon vagyunk, itt bármi megtörténhet.......
Csak + infóként írtam le, legyen egy kis remény sugár is .... -
asdf_
veterán
válasz #31733248 #38978 üzenetére
Nem ők tehetnek arról, hogy még a "szakmai" szervezetek is annyira amatőrök, hogy a topicbeli jogtudósokhoz hasonlóan képtelenek értelmezni egy jogszabályi szöveget.
Szétscrolloztam a topikot a te helyes értelmezésedet keresve. Segíts megtalálnom...
De a jogalkotó útmutását is keresem, hogy kedves hülye sajtó, kedves alkalmatlan szakmai szervezetek, ÍGY kell értelmezni a
széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetésen átesettseggünkből előrántott jogszabályt.[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
válasz ssarosi #38982 üzenetére
https://villanyautosok.hu/2022/08/12/a-hollandok-mar-kitalaltak-hogyan-adozzanak-a-villanyautok/
A hollandok most, 8 évre előre kitalálták, hogy 2030-tól kilométeralapon fogsz adózni az elektromost autód után.Mindezt úgy, hogy: "A változtatás célja nem a bevételek növelése, ezért ún. költségvetés-semleges bevezetésre készülnek, tehát nem extra bevételt várnak ettől, hanem a 2025-től érvényes gépjárműadó szintjét akarják biztosítani."
¯\_(ツ)_/¯
-
ssarosi
tag
Sírhatnékom támadt, amikor azt olvastam a neten, hogy a Svájci Parlament (szándékosan nagy betű, tudom kicsivel kellene írni) meghozta azokat az új adótörvényeket, amelyek 5 év múlva fognak életbe lépni.
Tudsz dönteni, hogy mit lépj. Marad ami van, változtatsz, vagy abbahagyod. De van rá öt éved. Nem úgy, mint ahogy ebben az országban működik minden. Itt még az sem biztos, ami megtörtént. -
veterán
válasz #31733248 #38978 üzenetére
fő jogász feleséggel rendelkező szakemberünk... akkor várjuk az értelmezését a kedves feleségednek , ha már te amúgy is felettünk vagy és te mindent is tudsz akkor írd már le mi lesz ...
mert az elmúlt fél évi véleménynyilvánításod se jött be szóval most hogy ott a közlöny, a családon belüli szakjogász, és a hihetetlen kapcsolatokkal rendelkező önmagad, akkor segíts a közösségnek
Sőt mehetnél egyből telex-index-origo hármas neked szimpatikus színű újságba szakértőként megfejteni azt amit a hozzáértők se értenek (de még azok se akik a törvényt megszavazták ) -
User_2
tag
azt mondja az éhenfagyott kaminholzhandler, hogy napelemes energiával kényszerszárítja a nyersfát, így 3 hét alatt kész van a tüzifa, szemben az ortodox passzív szárításssal, ami 2 évig tart. az a feltételezése, hogy így 2 évvel rövidebb a tüzifa ültetvényének megtérülése
[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
válasz edeleny #38974 üzenetére
Miért nem ül le egy hozzáértő minisztériumi akárki
Hát de épp most szűnik meg a minisztérium Most beolvadás van, nem érnek rá az ilyen apróságokra. Az Energiaügyi minisztérium meg csak holnap kezd.
Mert végülis mikor hozzunk olyan döntéseket, amik velejében alakítanak át egy teljes piacot, százezrek meglévő beruházását, akkor, amikor sem felelőse, sem minisztériuma nincs a dolognak. Ez is sokat elmond azért erről a tehetségtelen bandáról, hogy ilyen léptékű döntések akkor bírnak (csak?) megszületni, amikor épp nem létezik érdemi felelős.[ Szerkesztve ]
-
Rent
senior tag
Most hivtam oket en is, nekem 3. valtozatot mondtak. A posztolo holgynek 10 ev eves szaldo, az egyik hozzaszolonak 2024.01.01 tol havi, nekem most azt, hogy 2024 ev vegeig eves szaldo. Mondtam is az ugyfelszolgalatosnak, hogy ez egy delelott mar 3 egymassal ellentetes nyilatkozat a reszukrol. Arra kert varjak turelemmel, hamarosan kiadjak a hivatalos tajekoztatast.
Ezen a szamon tudtok erdeklodni a 6-os menupont alatt: +36 1 459 7740
[ Szerkesztve ]
-
edeleny
őstag
Azon kívül, hogy semmit nem értünk!
Ha látják, és tudják, hogy a sajtó (Portfolió) hülyeséget ír, akkor az Éjszakai Törvénykezés Bajnokai, a Kommunikáció Feketeöves Istenei miért nem érzik úgy, hogy szeretnének tisztavizet önteni a pohárba?Miért nem ül le egy hozzáértő minisztériumi akárki, egy szakmai ujságíróval, és vázolja fel a stratégiát, mire is gondolt a költŐ?
Miért titok , hogy mit szeretnének elérni, mi a terv? Vagy csak úszunk az árral, van egy vendégkönyv, és aki arra jár beleír. Mancika két ...., eset között... begépeli, és abból lesz a törvény?Egyébként, volt valahol egy cikk reggel, amiben utalhattak rá, hogy ez a sávos, havi micsoda ez a válalkozásoknak lesz, csak most elqrták a szövegezést.
[ Szerkesztve ]
Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
chungey9
tag
válasz leslieke #38972 üzenetére
Ami nekem eddig lejött hogy a post-szaldónál (legyen bruttó a neve) fizetni kell RHD fel-le.
A mostani szaldó pedig vagy sávos, vagy havi, vagy mindkettő lesz.
Vagy valami teljesen más is lehet még persze.
Erre jön a teljesítményadó is. Esetleg a 4kW+ napelemadó.[ Szerkesztve ]
-
Rent
senior tag
válasz kardkovacsi #38970 üzenetére
De nem havi, hanem eves szaldo eseten viszont nincs igaza. A posztolo holgy pont ezt irta 2 oraval ezelott, hogy ezt erositettek meg telefonon.
[ Szerkesztve ]
-
chungey9
tag
válasz Reggie0 #38967 üzenetére
Mostanában 20-24Ft-ra jön ki, de a hardverberuházás a mumus inkább.
Ellenben valaki felszerelt egy kültéri dugaljat a kapubejárómra, külön mérővel az órámtól, és a pofátlan szomszéd ott tölti a kocsiját... valami 30Ft-ot motyogott nem értettem kristálytisztán[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
A vegen az jar jol, akinek van szigetuzeme es tud banyaszni. Ugy 28 forintot kap 1 kWh-ert.
-
Rent
senior tag
Egyik napelemes fb csoportban 1 oraja irta egy holgy, hogy beszelt az MEHK val es megerositettek, hogy mindenkinek 10 ev eves szaldo marad, rosszul ertelmeztek a portfolion a rendeletet. Egyik kommentelo irta a poszt ala, hogy O is telefonalt a “HMKE”-nek (inverternek?), Neki meg 10 ev, de havi szaldot mondtak, de nemsokara kiteszik hivatalosan is. Mindjart felhivom oket en is, aztan irok, hogy mit mondtak.
[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
válasz Andras6800 #38959 üzenetére
Valyon ilyenkor majd lesz negatív csatlakozási alapdíj? Azaz visszakapsz ~5000 Ft-ot minden lemondott amperért?
Ó, hogyne, hiszen amikor eladod az autódat, akkor is visszakapod a vagyonszerzési illetéket. Oh, wait...
-
Bandit21
addikt
válasz gorbep #38953 üzenetére
Egy kollégám is rá ugrott a dologra, O úgy értelmezi hogy a napelem park a nem profilos okos mérős és ennek lenne is értelme hogy miért fizet okosmero díjat, mivel sose vesz ki mindig csak termel.
Ezt a végrehajtási rendeletből vezette le majd este próbálom össze szedni.
Ennek tükrében nem lenne a hmke havi (mondjuk attól még zónában lenne)
Az is igaz viszont hogy így a hmke nem fizetne okos mérő díjat.regisztrált: 2003-02-20 10:16, azaz .... 21 éve a PH!-n!
-
User_2
tag
válasz Andras6800 #38959 üzenetére
rendeletből azt olvasom csak fordulónapon tudod csökkenteni a kismegszakító Ampert, tehát nincs mit visszakapni.
ha valóban így lenne, ez ugye azt is jelentené, hogy kb a kgfb -hez hasonló szerződéskötési és megújítási procedúrát kell kiépíteni a nem profilos lakossági (napelemes) áramszerződések esetén is.
-
robi-k
őstag
Mivel az okosóra után díjat szímíthat fel a szolgáltató az új szabályok alapján 2024-től, könnyen lehet, hogy a szolgáltatók (pl. E.ON) tömegesen elkezdik 2023-ban mindenkinél az óracseréket. Onnan pedig, hogy már felszerelték nálad az okosórát, már csak egy döntés, hogy ne profilos legyen az elszámolás annál a fogyasztónál.
-
User_2
tag
válasz chungey9 #38958 üzenetére
de csak 2024-ben és utána,
mert előbb nem tudjuk meg mi lesz a díjkülönbség a különböző Amper értékek között
és ha valóban csak 25 nappal korábban tudjuk meg mennyit kell fizetni, akkor megint jól belerántanak egy nem tervezhető költségbe, úgy hogy ki se tudzs jönni belőle egy évig.
de ha mondjuk 6 hónappal előre közlik a rendszerhasználati díjakat, az se segítség, mert annyi idő alatt ki se ér a démász, hogy lecserélje a kismegszakítót
[ Szerkesztve ]
-
Semin
senior tag
Szerintem nem fognak itt fogyasztásokkal bíbelődni. Belövik az adót/díjat/sápot a kismegszakítód (max fogyasztás) alapján.
Van 48 ampered fizess x-et. Van 96 ampered akkor meg a dupláját. Nincs vita, bizonyítási kényszer és le lehet húzni frankón mindenkit. (H tarifát is) -
asdf_
veterán
válasz 313313 #38938 üzenetére
Rendben, de egy cégnél ennek van valami értelme is, mert erre kellett belőni a kapacitásokat, így fölöslegesen nagyot egyrészt nem kért a cég, mert annak erős anyagi vonzata van, egy cégnek sokkal inkább van jellemző csúcsfogyasztása, mint egy lakosságinak, másrészt egy cég vételez mondjuk 3*63 vagy 3*80 amperen (hogy kisfeszültségen maradjunk), ez azért egy szemmel jól látható mennyiség. És akkor itt lenne az egyszerű házi napelemes a 25,10,10 amperével (vagy én az 1*25-tel) és az az alapja egy egész hónapra fizetendő díjnak, hogy egy negyed órás időszakban (amiből 3000 darab van egy hónapban!) mennyi volt a csúcsfogyasztás? És ha mondjuk vendégség volt, egyszerre ment a villanysütő, valami készült a mikróban is, a mosogatógép is ment és erre valaki véletlenül ráindította a mosógépet, meg hát használt a főzés során melegvizet így kattant a bojlerben a relé és megindult az is, akkor emiatt az 1/3000 időszakasz miatt (ami lehet, hogy 2 vagy 3/3000) én most bokafogás és gatya le? Mert továbbra is az összeg mértéke a kérdéses, ha 100 vagy 300 forint, akkor kb. leszarja mindenki, de ha mondjuk 500 a normál és 2000 Ft a fenti csúcsfogyasztás miatt és emiatt húznak rá az emberre 1000 Ft feletti összeget (villanyszámla tizedét pluszban) akkor azért elmennek a tudjukhova...
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz Bandit21 #38934 üzenetére
Ilyen mélységig én nem olvastam végig a szabályozást.... ezúton is nagyon köszönjük, hogy ezt Te megteszed...
De mindenesetre aggasztó, hogy a Smart mérővel rendelkezők kikerülnek a profilosok közül... ami amúgy teljesen logikus, mert mivel 15 percenkénti kommunikáció van, így pontos részleteiben ismert minden termelési és fogyasztási adat... nem lennék meglepve, ha 2024-ig mindenkinél kötelező lenne a Smart óra, a hálózati engedélyeseknek van 1 évük a cserére. Mivel a RHD-ak 2024 jan. 1.-től idősávosak, ehhez nélkülözhetetlen lenne amúgy is. Ha meg profiloznak, azért fog mindenki sikongatni, hogy ő nem is úgy fogyaszt/termel... de az én környezetemben az utóbbi 2 évben bekacsolt HMKE-k már mind Smart órát kaptak, én még 2014-ben csak sima ad-veszt, csak az idei teljesítmény bővítésnél (3x32 A1, 6A B) kaptam modemes órákat.
A havi elszámolás alól lehet kivétel a még szaldó jogosultsággal rendelkező HMKE, de azt jó lenne, ha rögzítenék a szövegben. Így ez egy potenciális alap lehet a havi ( és azon belül idősávos) szaldó elszámolás bevezetésére.
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
User_2
tag
új nap új közlöny
de most csak annyi változás, hogy a 2024. 01.01-től érvényes rendszerhasználati díjakat leghamarabb 2023.12.01-n legkésőbb 2023.12.06-n teszi közzé a MEKH.
egyébként a saját honlapján, de ez nem változott.3. § A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról szóló 450/2022. (XI. 9.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 1. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(1) Az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 424/2022. (X. 28.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt a rendszerhasználati díjak megállapítása során a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a villamos
energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény 143. § (5) bekezdésétől eltérően a határozatát a rendszerhasználati díjak alkalmazhatósága előtt legalább 30 nappal hozza meg, és a díjak alkalmazhatósága előtt legalább 25 nappal teszi közzé a honlapján.”a teljes 450/2022. (XI. 9.):
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a2200450.kora MEKH oldalon itt kereshető:
http://www.mekh.hu/kereso
beírod "rendszerhasználati" és listázza a MEKH határozatokat[ Szerkesztve ]
-
User_2
tag
ez egyébként érdekes, nem ugyanaz
elosztói teljesítménydíj és elosztói okosmérős teljesítménydíjrendeletben:
6. §
A Rendelet 17. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(1) Az elosztói teljesítménydíj fizetésének alapját – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a hálózathasználati szerződésben rögzített, a felhasználó által a szerződéses időszakra gényelt legmagasabb (lekötött) teljesítmény (kW) képezi. A lekötött teljesítmény után a teljesítménydíjat akkor is meg kell fizetni, ha azt a felhasználó nem veszi igénybe. A elhasználó kezdeményezésére a lekötött teljesítmény a szerződéses évfordulók között, adott naptári hónap első napjától a szerződéses időszak végéig, a rendelkezésre álló teljesítmény
mértékéig növelhető, a szerződéskötés éves fordulónapjain pedig – további egy éves szerződéses időszakra érvényesen – növelhető vagy csökkenthető. Ha a szerződéskötés éves fordulónapján a lekötött teljesítményt nem módosítják, az legalább további egy évre érvényben marad, kivéve a szerződés megszűnésének esetét.”
7. §
A Rendelet 7. alcíme a következő 17/A. §-sal egészül ki:
„17/A. § (1) Az elosztói okosmérős teljesítménydíjat az okosmérővel rendelkező nem profil elszámolású felhasználó fizeti meg.
(2) Az elosztói okosmérős teljesítménydíj havi díj, amelyet az adott hónapot követően kell megfizetni.
(3) Az elosztói okosmérős teljesítménydíj elszámolásának alapját az okosmérő által az adott hónapban (elszámolási időszakban) a csúcs zónaidőben mért legnagyobb negyedórás átlagteljesítmény (kW) képezi.”indoklásban:
A 4–7. §-hoz
A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló
273/2007. (X. 19.) Korm. rendelet (a továbbiakban: VET Vhr.) okosmérő felszerelésére vonatkozó szabályainakkonkretizálásaként, az elosztó hálózat optimális kihasználásának előmozdítása érdekében 2024. január 1-jétől bevezetésre kerülnek az okosmérővel rendelkező felhasználók által fizetendő elosztói teljesítménydíj áralkalmazási feltételei. Az elosztói okosmérős teljesítménydíj havi díj, amelyet az adott hónapot követően, zónaidők szerint külön-külön elszámolva kell megfizetni.értelmezésem
6. § szerint a szerződésfordulón meghatározott kismegszakítón olvasható max teljesítmény alapján kell lekötött teljesítmény díjat fizetni. ami azért jogosnak tűnik, mivel erre a kismegszakító értékre kell belőni a tartalék erőmű kapacítást és az erőmű fogyasztó közötti hálózatot is erre kell optimalizálni. nyilvánvalóan minél nagyobb a kismegszakító értéke annál többet kell fizetni. következménye lehet, hogy sokan a kisebb kismegszakítóra fogják cseréltetni a jelenlegit. ez jó egyébként a szolgáltatónak is, mert kevesebb erőmű kapacitást kell tervezni.7. § -ban ismét egy legnagyobb teljesítmény után fizettet díjat, de itt már utólag, míg a 6-osban előre kéri a díjat havi részletekben. A két díj párhuzamos díjfelszámításnak tűnik (azaz kétszer számlázza tartalmilag ugyanazt) , hiszen az indoklás szerint ugyanazt a célt szolgálja.
jogilag aggályos és peres úton támadható.
feloldása lehet és valószínűleg lesz is, ha a lekötött teljesítmény díjat két részre osztja a jogalkotó és 7-es célját úgy valósítja meg hogy utólag engedményt ad, ha csúcsidőszakban kevesebbet használtál, mint a lekötött teljesítmény.silány jogi munkának tűnik megint.
buta könyvelő vagyok nem jogász, de elég sok szerződést kellett már véleményeznem
[ Szerkesztve ]
-
cOxeR
Ármester
válasz Andras6800 #38943 üzenetére
Amennyiben van is, nem gondolod, hogy tilos szivárogtatni bárminemű információt… ebben jó ez a rendszer, retorzió megy ezerrel.
-
K_L_
csendes tag
válasz korkor #38933 üzenetére
Az energiafalók ellátása már "sínen van"; az nem zavarja a rendszert, csak a háztetőkön levők!
Meg az összes többi nagyfogyasztóé sem.Mert - ha csak nincs csoda -, nem hiszem, hogy a napelemparkok is ugyanannyit termelnek felhős, esős időben (idén szeptember óta), mint napsütésben!
Hiába a menetrendezés meg a büntetés, ha nem süt a nap "hónapokig", akkor sem lesz termelés!
Áram pedig akkor is kell!
Vagy addig leállnak, míg a saját napelemük nem termel elegendő mennyiséget? -
cOxeR
Ármester
Ez nekem se mindegy… de tény, hogy ez bezzeg 3 hónap eltelte után se tiszta, próbáltam kérdezni ügyfélszolgálatost, csak nézett rám értetlenül… így próbáljon egy ügyfél bármit is intézni…
Van egy e-mailem, amire szeptember 15 óta nem kaptam választ, elküldtem azóta úgy heti rendszerességgel, azóta se történt semmi. Most megteszem újra. -
Andras6800
senior tag
válasz Bandit21 #38935 üzenetére
Amúgy pont az ugrott be reggel, hogy vannak itt olyan topiclakók, akik azért közel vannak a tűzhöz.
Pl Geresics topicgazda.Tudom, hogy eléggé fullon el van havazva. Pláne most. De szuper lenne, ha tudnának adni némi betekintést. Már ha nekik van
-
Andras6800
senior tag
válasz senki68 #38927 üzenetére
Értem amit írsz. De akinek írtam, magának kell eldöntenie, hogy mibe tud befektetni. Max véleményeket mondhatunk.
A napelem a tetőn meg napról napra többet ér.
Ebből a szempontból nagy valószínűséggel igazad van. De ez egy nem annyira könnyen realizálható értéktartó befektetés. Nehezebben eladható, mint 1 aranyrúd. És a ház értéknövelő hatása is borulhat, hogy olyan RHD kerül megállapításra. Ergó már ebben is van 1 rizikó.
Hosszú az élet meg széles, napelemrendszer élettartama 20 év minimum, optimista becslések szerint 30 is megvan, ennyi idő alatt változik még a rendszer egy párszor.
Oké megjelent valami a közlönyben. Gyakorlatilag ezt a szöveget értelmezni még senkinek sem sikerül. A magyarázat is magyarázatra szorul. Mire életbe lép addig megváltozi ez még egy párszor.
Szerintem.Ebben teljesen egyet értünk. Ezért írtam, ha van 3 millája kvázi a lovira akkor tegye fel. Lehet, hogy jó lesz. Változik a szabályozás vagy az értelmezés. De az is lehet, hogy nem. Kikerülnek a számok és ...
Ha emiatt majd 2024-ben ha lesz jó kis villanyszámla télen, kenyérre meg nem jut az asztalra... (Tudom, elvetemült példa).Mindenkinek a saját anyagi helyzete szerint kell eldöntenie, hogy mibe tud pénzt fektetni mekkora rizikóval. Most napelembe fektetni milliókat elég rizikós !!!szerintem!!
arról meg szó sem lehet, hogy a már meglévő üzemelő rendszeremet leszereljem és eladjam.
Nem is értem, hogy juthat valakinek ilyen az eszébe.Nagy hülyeségnek hangzik, az tény. De jelen állás szerint simán kijöhet olyan matek, hogy jobban jársz anyagilag, ha nem termelsz a hálózatra. Innentől meg már csak 1 lépés azt mondani, hogy realizálod a műszaki tartalom amortizált értékét a piacon. Számok ismerete nélkül ahogy asfd_ is írta az egész csak egy vergődés.
[ Szerkesztve ]
-
edeleny
őstag
-
313313
addikt
Pedig nem újkeletű dolog ám ez. Regen teljesítmény díjas volt az összes/legtöbb cég, most ennek a mintájára lesz az a lakosság...
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
korkor
csendes tag
válasz kardkovacsi #38920 üzenetére
2 gyerkőc van. Mindkettőnek mondtam: imádlak, de ha itthon maradsz agyoncsaplak. Rengeteg ismerős ugyanezt mondja.
On: napelem, klímás fűtés, jelen... Hála a felhízlalt szigetelésnek, akkor sem fog a fűtés agyoncsapni ha az éves tetmelésem javát odaadják majd a debreceni energiafalónak. Tetszeni azért nem tetszik, igen finoman szólva. -
asdf_
veterán
válasz senki68 #38927 üzenetére
Oké megjelent valami a közlönyben. Gyakorlatilag ezt a szöveget értelmezni még senkinek sem sikerül. A magyarázat is magyarázatra szorul. Mire életbe lép addig megváltozi ez még egy párszor.
Szerintem.Ezzel az a baj, hogy aki viszont most telepítene, az nem ér rá az értelmezéssel b*szakodni. Hogy 1 forint lesz az okosmérős díj, vagy 100 000, hogy az export RHD-ja ugyanennyi lesz-e, mint vételezéskor, vagy csak mondjuk 3 Forint, hogy most havi vagy éves szaldó, hogy semennyi vagy 10 év. Eszetlenül, nulla értelemmel, felfoghatatlanul, összevissza, nemhogy a döntések hatásait, de azoknak szerintem néha értelmét sem értve találnak ki dolgokat ebben a tetves országban, néhol még visszamenőlegesen is (mert azért ne mondjuk már, hogy a már meglévő rendszerre ráhúzni a 10 éves sapkát az effektíve nem visszamenőleges), semmivel nem lehet tervezni, mert lassan már az is kiderül, hogy tegnap kijött valami szabály, ami szerint én tulajdonképp csaj vagyok. A 18-ai közlöny óta lassan két hét telt el, és fingja nincs senkinek, hogy mi a búbánatos lóf*szt írtak le a szabályban. És nem az a baj, hogy mi nem értjük, mert közünk nincs hozzá, hanem a szakma sem, és a megnyilatkozások alapján még azok sem, akik csinálták. Mert még ha értenénk is mi a szar van a közlönyben, ha a forintok nincsenek mellérakva, hogy mi mennyibe kerül, akkor olyan az egész, mint egy üres papír, bármi lehet rajta. Ilyen körülmények között hogy a *!+!@%?-ban döntsön az ember forintmilliók sorsáról???
-
kardkovacsi
senior tag
EON oldalán meg tudod nézni a teljes fogyasztást abból meg lehet kalkulálni. Nálam látszik amikor lefekszem és kikapcsolom a PC-t, még az is látszik amikor játszom, olyankor simán benyakal a gép 150-200 wattot
Indukciós főzőlap meg ugye 2x16A ha mind a négy lapja megy maxon. Ebből meg nagyjából vissza lehet számolni. -
cOxeR
Ármester
Elmebeteg az ötlet is maga… jó hogy nem az egész éves csúcs alapján számolnak…
Semin
Főzőlap fogyasztás engem is érdekel, ezért is húztam be kettő mérőt, egyik megy fixen a 3 fázisra, másikkal meg időszakosan mérek ilyen pontokat, nem kell állandóan, csak látni akarom mi mennyi kb egy hónapban, illetve auto töltési veszteséget is akarok számolni, ha megvan a matek, onnan már könnyebb sakkozni.
No persze másik dilemma, a 8 általánosos emberek mit fognak érteni ebből??
asdf_
Ide azzal a 36 Ft-al megtermelt kWh-ánként… máris más lenne a leányzó fekvése. -
senki68
senior tag
válasz Andras6800 #38816 üzenetére
Nekem meg az a véleményem ha van szabad tőke, inkább napelemben álljon mint a bankban.
Az oké, hogy most jó kamatot fizetnek, de a kamat elmegy a rezsiszámlára, ott marad a tőke ami napról napra kevesebbet ér.
A napelem a tetőn meg napról napra többet ér.
Hosszú az élet meg széles, napelemrendszer élettartama 20 év minimum, optimista becslések szerint 30 is megvan, ennyi idő alatt változik még a rendszer egy párszor.
Szerintem.Ha most lenne folyamatban a telepítés biztos nem mondanám le, arról meg szó sem lehet, hogy a már meglévő üzemelő rendszeremet leszereljem és eladjam.
Nem is értem, hogy juthat valakinek ilyen az eszébe. -
Andras6800
senior tag
A kolléga arra gondol szerintem, hogyha ő vételez áramot a szolgáltatótól, akkor az átlag akármi agybaj felett 70 Ft-ot kell fizetnie. Ha tőle veszi át a szolgáltató, akkor meg fizet érte 5 Ft-ot. Ismét egy remek hozadéka a rezsicsökkentés agybajnak. Ott tartunk, hogy a RHD az a 4,5xöse az áram díjának a limit alatti árazásnál mely metódusban tőled megveszik RHD nélkül persze az áramot.
[ Szerkesztve ]
-
senki68
senior tag
válasz jbnd-007 #38830 üzenetére
Igen, Fronius smart meter kell hozzá.
Viszont ha 3 fázisú, nem tud asszimetrikus termelést, viszwatt védelemmel, a legkisebb terhelt fázis szintjén fog termelni.
Amúgy igazad van ne is add oda 5Ft-ért. Inkább menjen a semmibe. Nem számít, hogy a saját fogyasztásod is hálózatból megy, a lényeg a NER ne kapja meg.
-
-
asdf_
veterán
a gyorsabb töltőről lemondtam, ha a fogyasztási csúcs befolyásolja az rhd-t.
De ez is amúgy milyen, hogy egyetlen negyedórányi időszakasz teljesítménye egy egész havi fizetési kötelezettség alapja tud lenni. Mi ez a baromság, ki volt ez a kretén, aki ilyet kitalált?
Palkovics ma szerintem pezsgőben fürdik, hogy milyen jó, hogy ez a szar már nem az én nevemhez kötődik... -
Semin
senior tag
Én tudom nappal itthon tölteni. Elég sok mindenben hátrány a munkarendem (3 műszak) de ebben pont nem.
@kardkovacsi:
Ez egy nagyon is lehetséges forgatókönyv…@cOxeR: Az ioniq-om 7.2kW-al tud tölteni, 5-el szoktam kb.
Így nem oszt nem szoroz, a főzőlap többet fogyaszt.[ Szerkesztve ]
-
Rent
senior tag
válasz kardkovacsi #38919 üzenetére
Ezt írtam én is, ha adnának annyit, hogy még 2x termelés esetén kiadja (tehát felét, amennyiért ők adják nekem), akkor még a havi elszámolás sem zavarna.
Viszont a 14:1 arány nem kicsit vérlázító. 70ft vs 5ft.
Pl. 5000kw túltermelésnél kapok 25e ft-ot, ami egy villanyautónak éves 17kw/100km fogyasztással számolva durván 30e km futáshoz elegendő energia! Vicc! Vagy a 25e ft-ot visszafizetem télen 357kw áramért? Ami durván 1 hétre sem elegendő télen? Nem a havi elszámolással van bajom, hanem azzal, hogy amíg nem voltak elterjedtek a napelemek, addig nagyon nem így volt az árazás (áram/rendszerhasználati díj). Nem hasznot akarok húzni az egészből, nem várom el, hogy nekem fizessenek, de az, hogy jóval többet termelek, mint fogyasztok, ilyen-olyan indokokra hivatkozva, megtámogatva számokkal, úgy hozzák ki, hogy még én fizessek, amikor így is gennyesre keresik magukat a 14x áron eladott túltermelésemen?[ Szerkesztve ]
-
kardkovacsi
senior tag
Nálam so-so kijönne, mert kicsit felül méreteztem a rendszert és a többletet elhasználom a HMV tartályban. Nyáron biztos lenne enyhe többlet, tavasz, szeptember, október nullás. A maradék 4 hónap erősen mínuszos.
Alapvetően ha kapnék érte 25 forintot akkor pont nem érdekelne, 5 viszont erősen pofátlanság. -
-
Rent
senior tag
Meg így, hogy lehet egyáltalán tervezni? Július közepén, amikor kitalálták, hogy 10x villany és 9x gázár lesz, természetesen az akkori feltételekkel gyorsan átszámolva az ember úgy döntött belevág. 50% oft-nél fele a rendszer, még az akkori árak viszonylag nyomottak, sikerült viszonylag olcsón daikin 5kw klímákat is szerezni, stb.
Erre még fel sem szerelik az advesz órát, már kijön, hogy aki okt 31-ig nem igényli meg, az bukja a visszatermelést.
Megnyugszik az ember, jól döntöttünk, még időben léptünk.
Eltelik 2 hét kijön, hogy fixen 10 évre számolhatunk vele, nem baj, 1 nap alatt megemésztette az ember, azalatt bőven megtérül és lesz idő tervezni, hogy mi legyen utána.
Eltelik megint 1 hét és mai állás szerint van 1 évünk, hogy megtérüljön, ami nehezen kivitelezhető, utána meg a számok miatt télen, amikor ezzel fűtene az ember, ugyanúgy fizetni fog, illetve nyáron is, amikor naplemente után locsolná a kertet, hogy ne égjen ki, illetve töltené az autót, amikor hazaér az ember a munkából.
Mindezt csak azért, mert kényük kedvük szerint folyamatosan úgy játszanak a számokkal büntetlenül, mindent a rendszerre és nemlétező dolgokra fogva, hogy véletlenül se járj jól még akkor sem, ha előre kifizetsz milliókat és ezzel segítve őket is azzal, hogy napsütötte időszakban 14x áron adják el a szomszédoknak azt amit a Te általad előre megfinanszírozott rendszer megtermel. Ez is kevés nekik.
Nyári szombat 11:42-es céges teliáras üzemanyagár bevezetésről nem is beszélve, ami 18 perccel a kihirdetést követően életbe is lépett, hétvégén!
Fűtés nélkül (gáz) volt havi 25-30e a számla 1 e-autóval, most nem tudom mennyi lenne, tippre 40-50 között. Viszont 2022.11.18 óta van advesz óra, azaz 11 napja és most néztem 650kw-ot vettünk ki a rendszerből, tehát durván 1700kw lesz a havi. Persze 22-24 fokon mennek éjjel nappal a klímák és a kocsit is töltögetjük, de még nincs csak 0 fok. Nem erre invesztált az ember, hogy majd ezt 1 év múlva fizetni kelljen, termelt időszakban meg 14-edét kapjuk vissza.[ Szerkesztve ]
-
Rent
senior tag
EV-nk van, de ha nappal dolgozik az ember és nem otthon, hogy tölti otthon? 5db 5kw klímát szereltünk fel és jelenleg azok fűtik gáz helyett a házat. Hiába lett 15kw a rendszer, téli éjszakákon sehogy nem fogja kiadni, hogy megtérüljön. Nyáron meg pöröghet akár napi 80-100kw-ot is, ha majd 5ft-ot akarnak érte adni, mint jelenleg. Éjszaka meg majd 70 ft-ért tölthetem 12x áron a kocsit, illetve télen a házat? Minden a számokon múlik, direkt 2-2,5x körüli termelésű napelemet telepítettünk (amiben még a fűtés átállásunk nem volt benne), ha felébe veszik át és duplán számolják még talán kiadhatja, de jelenleg 70ft ért adják és 5ft ért veszik.
14x-es teljesítményű rendszert meg ki tud telepíteni?
Meg ez is milyen már, hogy amit megtermelek, azt 14x áron adják oda a szomszédoknak?
Szó szerint pár hét telt el és ebbe beleugrasztották a népet. Akinek volt egy kis megtakarítása, időben lépett nyáron és hasonlóan cselekedett. Valamivel ki kellett váltani a gázt, ami 8,5x-es lett, egyszerűen nem éri meg nekik, hogy ne fizess üzemanyagért és mesterségesen nevetségesen magasan tartott gázért. "Kinek mit intézett a kormánya."[ Szerkesztve ]
-
Semin
senior tag
Nekem egyáltalán nem az, mivel nem fűtök vele.
EV-m van de tudom ütemezetten tölteni, minden lehetőség adott.
Csak azokat sajnálom akik befektettek 10millát átállították a fűtésrendszert, klímákat telepítettek, és most be....ták.A tervezés lehetetlensége ami fáj, hogy építsek így jövőt a fiamnak?
(nyilván költői kérdés.. meg fogom oldani)[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz Bandit21 #38845 üzenetére
Én itt látom a bibit, a HMKE-k okos mérősek, így 2024. jan 1-től kiesnek a profilos körből... és mint nem profilosoknak, havi elszámolás jön :
A 11. §-hoz
A VET Vhr. 14/B. §-a alapján az okosmérővel rendelkező felhasználók nem minősülnek profil elszámolású
felhasználóknak, így a kisfeszültségű csatlakozás kisfeszültségű profilos (KIF I.) elosztási díjszabásra 2024. január 1-től
nem lesznek jogosultak. Annak érdekében, hogy a profil elszámolású körből ily módon kikerülő felhasználóknak
ne a(z alapvetően gazdálkodó szervezetek számára kialakított) kisfeszültségi csatlakozás kisfeszültségű idősoros
(KIF III.) díjszabás szerint kelljen megfizetni az elosztási díjat, az Áralkalmazási rendeletben rögzíteni szükséges egy
új okosmérős (KIF IV.) elosztási díjszabást.
A 12. §-hoz
A profil elszámolású fogyasztók esetében éves, a nem profil elszámolású fogyasztók esetében havi elszámolás
működik. A VET Vhr. részszámla definíciója szerint a részszámla statisztikai elemzésen vagy adatszolgáltatáson
– tehát nem mérési adaton – alapszik. Ebből következik, hogy mérési adat rendelkezésre állása esetén elszámoló
számlát kell kibocsátani. Ez azt is jelenti, hogy az okosmérős (nem profilos) fogyasztók esetében havi elszámolást
kell alkalmazni- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
-
cOxeR
Ármester
A havi se a világ vége, jól méretezett rendszer esetén lesz max 4 hó ami ráfizetéses ebből kb kettő alig-alig a többi hónapod meg megvan, sőt plusszba van… az a durva ha az rhd betermelésnél több lesz mint maga a villany és nekünk kell befizetni… (persze lehet 0 Ft is az rhd, betermeléskor kezdésnek, csak be akarjak vezetni.)
[ Szerkesztve ]
-
User_2
tag
válasz Bandit21 #38845 üzenetére
én itt látom a havi elszámolásra áttérést:
IT_22_110.pdf indoklásban:
A 12. §-hoz
A profil elszámolású fogyasztók esetében éves, a nem profil elszámolású fogyasztók esetében havi elszámolás
működik. A VET Vhr. részszámla definíciója szerint a részszámla statisztikai elemzésen vagy adatszolgáltatáson – tehát nem mérési adaton – alapszik. Ebből következik, hogy mérési adat rendelkezésre állása esetén elszámoló számlát kell kibocsátani. Ez azt is jelenti, hogy az okosmérős (nem profilos) fogyasztók esetében havi elszámolást kell alkalmazni.MK_22_189.pdf rendeletben:
12. §
A Rendelet 23. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:
„(1a) Az elosztó akkor állíthat ki részszámlát, ha két mérőleolvasás között több mint két hónap telik el.”a jelenlegi teljes 23 as a 10/2016. (XI. 14.) MEKH rendeletben:
12. Az elosztó által kibocsátott számlák
23. § (1) Az elosztó havonta egy, a villamosenergia-ellátási szabályzatokkal összhangban álló rész- vagy elszámoló számlát állíthat ki, és nyújthat be a díjfizetésre kötelezetteknek.
(2) A számlák tartalmazzák feszültségszintenként
a) a rendszerhasználati díjakat, díjanként és díjelemenként,
b) a rendszerhasználati díjfizetés alapjául szolgáló mennyiségeket (a csatlakozási pontok számát, a teljesítményt, a villamos energia mennyiségét),
c) a kötelezett által fizetendő rendszerhasználati díjösszegeket díjelemenként.a 12. § szerint tehát, 2024 jan 1-től a szolgáltató nem állíthat ki havi részszámlát. csak mondjuk kéthavit vagy pl negyedévest. A rendelet szerint akár maradhatna mindenki mondjuk kéthavi szaldóban. vagy akár évesben is. résszámla helyett kiállíthatna mondjuk pl előlegszámlát, valami részletező melléklettel. szolgáltató cashflow-ja érintetlen, rendeletnek is megfelel, mert a számlázásról csak annyit ír, hogy kiállíthatja. számviteli és áfa törvénynek is megfelel.
az indoklás így nincs összhangban a rendelettel, mert kijátszható.ez a rendelet módosítás ebből a szempontból igencsak pongyolának tűnik vagy szándékosan hagyott kiskaput kiválasztottt kedveseknek.
[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
Érdekes az a cikk a portfólion. Egy csomó elírás van benne: áram ára, HMKE 50KW-ig van, ami 3*80A-ra bekapcsokható, idősoros elszámolás meg 3*100A felett van.
Szóval én inkább fenntartásokkal kezelném...HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
Bandit21
addikt
-
addikt
válasz Bandit21 #38898 üzenetére
Nekem továbbra is az a véleményem, hogy ha van éves szaldó ami megszűnik teljesen, és van havi szaldó ami a helyébe lép (de csak a jogosultaknak, és csak 10 évre a rendszer telepítésétől számítva). Akkor kellene lennie egy harmadik (még rosszabb) elszámolási módnak a rendeletekben, vagy az indoklásban, de nincs ilyen.
Én ezért továbbra is úgy gondolom, hogy a havi szaldó a default elszámolási mód, ide kerül be mindenki aki új rendszert telepít, vagy lejár nála a 10 év. Ez az a dolog amit eddig bruttó elszámolásnak hívtunk, és régóta várjuk.
De lehet hogy túl naív vagyok...
[ Szerkesztve ]
-
süti5
őstag
válasz Bandit21 #38898 üzenetére
Én a 10 évre alapozok mindent. Ha 10 éves szaldót akarnak mindenkinek akkor nekem egyértelmű, hogy ha eddig is éves szaldó volt, akkor ezután is az lesz. Most kinyírták az új igényléseket, szerintem képtelenség, hogy meglépjék a havi szaldót mindenkinek. Valaki linkelje már be légyszi a közlönyt, melyikben van? Jogász vagyok, de nem energiajogban jártas, ránéznék azért, mit írnak pontosan.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés