-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
topikk
senior tag
válasz senki68 #38194 üzenetére
Egyelőre csak az inverter lenne hibrid, de lehetőségként ott az akku is (ki tudja később milyen feltételek, villanyárak vagy támogatások lesznek). Meg ha nem lesz szaldó, akkor fontos lehet mennyit tudsz helyben elfogyasztani és három fázis + hagyományos inverter esetén a legkisebb fogyasztású fázis korlátoz.
-
biker
nagyúr
válasz senki68 #38195 üzenetére
A kék satírozott rész az "ismeretlen veszteség" amitől félsz, a piros satírozott az ismert nyereség, ami neked nem számít
Csak hogy értsd, folytattam a rajzom.Nem vagyok napelem kereskedő, lesz..om mennyi panelt veszel, de ne terjessz butaságot, amivel rossz lépésre ösztönzöl más felhasználót. A legtöbb megkeresés ilyen fórumos pletykák miatt szokott lenni, hogy fogjuk a fejünket, mivan???
Pl elektromos autó töltő, amivel foglalkozunk, egyik usernek a szomszédja mondta, akinek nincs is villanyautója de hallotta valakitől, hogy nem minden töltő tölt minden autót, és előbb vegye meg az autót, és ha tudja, hogy milyen, pl ford vagy peugeot, akkor vehet töltőt
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
válasz senki68 #38195 üzenetére
"A vágott/leszabályzott /elveszett energiát semmi nem méri.
És ez engem rohadtul idegesít. "Hát igen, ha valami nincs 100,00%-on használva, engem is idegesít. A rendőrnek is mondtam, miért mennék 130-al ha 180km/h a kocsi végsebessége, ki kell használni, nem vészhet kárba semmi.
Egyébként a logikád szerint olyan valami idegesít borzalmasan, amit nem tudsz sem kiszámolni, sem megsaccolni, mennyi, de ez idegesít. Amit ki tudsz számolni, az az, mennyit nyersz a levágás mentes időszakban, de ennek a kiszámolható nyeresége nem fedezi a ki nem számolható veszteséged.
És nem érted, mi a hiba?[ Szerkesztve ]
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
-
senki68
senior tag
válasz topikk #38192 üzenetére
Próbálom megérteni a logikádat.
Tehát kisebb invertert teszel fel, de azért hibrid.
Vezesd már le kérlek, hol éri meg hibrid rendszert telepíteni? Milyen megtérüléssel számolsz?
Én számolgattam.
Egy 10kW rendszer kb 5 milla.
Ugyanez hibrid változatban 10kWh akksival 10 milla. -
kardkovacsi
senior tag
válasz edeleny #38190 üzenetére
Neked 6,6-os invertered van amire azt írják, hogy 6-os
Azt a szolgáltató is 6,6-nak könyveli el.Ettől függetlenül a túlnapelemezés teljesen normális. Egy irányba 20% kettőbe meg simán 35% is. Igen vehetnél nagyobb invertert, de van amikor nem lehet. Ilyen volt régen az egy fázis 5 kW határ (egy 7-es három fázisra bővítéssel, tokkal vonóval elég combos össze volt) amikor egyszerűen nem érte meg a nagyobb, de ilyen most is ha mondjuk csak emiatt kellene amper bővítést kérned.
A fenti számok mellett amúgy minimális a vágás. Én pl. azt néztem a 8,2-es inverterem a két irányba néző panelokkal 10-re nem vágna konkrétan szinte soha (elmúlt 2 év adatai alapján), kivéve az ilyen kibukkanó és 100%-ra ugró panel teljesítményt, ami pár percig szokott fennállni. 35%-nál (azaz 11 kW) lenne minimális pár száz wattos vágás csúcsidőben 2-3 óráig. -
topikk
senior tag
Sziasztok! Megvolt az igénybejelentés az EON-nál, dokumentáció / tervezés majd ezután jön. Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e az igénybejelentésben megadott teljesítménynél kisebb inverter tervezni és mi ennek a folyamata. Átgondoltam közben és rájöttem, hogy az esetleg megszűnő szaldóelszámolás miatt nincs értelme 1o kW-os invertert telepíteni, elég lenne a fele is. 3 fázis van, valós hibrid inverterre gondoltam (Deye), hogy később rugalmasak maradjanak a lehetőségek. Kb. 2000 EUR a különbség a két inverter között.
-
edeleny
őstag
válasz senki68 #38181 üzenetére
Nem teljesen így van!
Mármint a vágás!Nekem 6-os inverterem van. 6,6 nál vág.
Szuper tájolással a 6,8 rendszer maximuma idáig 5,6 volt amit stabilan tartott.
( május végén indult, ne nezzuk azt, hogy nyári eső utan 10 percre felszaladt 6 felé)Szóval, teszek rá még 3 panelt, 1,2 kW. Lesz osszesen 8!
15 órakor éri el nálam a maximumot, akkor van szembe a nap.
Továbbra is csupán gondolat kísérlet, mondjuk, 14-től, 16-ig vágjon az invertert.
Elvesztek exhas 4 kW-ot.
De a mostanihoz képest az idő többi részében is nyerek, a görbe magasabban lesz. Nyerek vele juliusban, augusztusban is, amikor a 400 fok miatt nem fog vágni és nyerek vele a verőfényes októberi napban is, amikor 3,5 lesz a csúcs, hanem mondjuk 4,2!Hogy megéri e vágatni, az attól függ, mennyit. Egy matektanár biztos ki tudná számolni, de szerintem, ha 2 hónapig, 10%-ot vág pár órára az bejön az év többi részében.
Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
bortella
újonc
válasz MrZed001 #37857 üzenetére
Sziasztok!
Létezik olyan, ferde tetőre való panel rögzítési technológia, amelynél a paneleket KÖZVETLENÜL egymás mellé lehet helyezni? Tehát például az 5.5 m hosszú tartósínre fel lehet rakni 5 db 1.1 m széles panelt.
Nem a tartósínnel akarok takarékoskodni, hanem a tetőfelület szűkös. A leszorító idomok által elfoglalt néhány cm is számít.
MrZed javaslatára éppen azt számolgatom, hogy elférhet-e 10 db 1.1m széles panel 11.4 m széles tetőre, 5+5 osztásban, úgy, hogy középen még el lehet járni a panelek mellett. Erre a kimaradó 40 cm még éppen elég lehet, de kevesebb már nem. -
senki68
senior tag
válasz TAVROHSZ #38187 üzenetére
1. PV Point alapból benne van a GEN24-ben, mindegyik tudja. 1 fázis 3 kW /5mp 4.1kW/. Csak és kizárólag áramszünet esetén van benne áram, megy akksi nélkül is
2. PV point box nem létezik. Vagyis én még nem hallottam róla. Létezik egy olyan egység, ami ha nincs áramszünet, akkor hálózati áramot biztosít az adott ponton. Nem egy nagy durranás, egy kontektorral megoldható. Vagy mágneskapcsolóval.
3. Backup box. Teljes 3 fázisú áramellátás ármaszünet esetén Csak akkor működik ha van akksi. És van smart meter. Meg lehet csinálni házilag is, kérdés Expleot mennyiért árulja. Ez azért sokkal komolyabb ebbe már be kell kötni a modbust, és az inverter vezérli. Átkapcsolási idő 40-120 másodperc.
-
TAVROHSZ
újonc
válasz senki68 #38097 üzenetére
Köszönöm a választ!
Előre bocsátom, teljesen laikus vagyok a témában, tehát nem vitatkozni akarok, csak próbálom megérteni. Számomra a linkelt videóból a következő derült ki.
Hálózati áramszünet esetén van/lehet a:
1. PV point, ami alapvetően egy, a lakás meglévő hálózatától független konnektor, amiben áramszünet esetén max. 3 kW áram lehet.
2. PV point box, ami képes oda-vissza átkapcsolni a hálózati áram és napelemek által termelt (vagy akár az akkuban tárolt) áram között, a lakás egy kiválasztott, vagy teljes áramkörén, de csak egy fázison és továbbra is csak 3 kW teljesítmény mellett.
3. Backup box. Itt már nincs 3 kW korlát, 3 fázist is ellát, de akku kell hozzá.
Valamit nagyon félreértek? Ha nem létezik ez a PV point box, akkor a Fronius miért beszél róla? Telefonon kérdeztem az Expleot. Nem mondták, hogy összekeverem a Backup box-al. -
cOxeR
Ármester
Szerintem ne feszüljetek ezen egymásnak, szaldó esetén majdnem mindegy a vita tárgya - ha jól méreteztek éves keretre, ott jön ki az extra panel jelentősége az inverterrel szemben, ha nem éves hanem tegyük fel havi elszámolás lesz. Minél nagyobb “panelfelület” van, annál nagyobb az esély télen is hozni egy közelítő értéket.
Saját példa, ebben a hónapban nagyon szar a termelésem, de mégis közelítek, a fogyasztásomhoz, csak 110kWh elmaradásba vagyok és ez remek, lenne egy-két napsütésesebb nap pikk pakk le is tudnám dolgozni a lemaradást, ha nincs elég panel, erre nincs esély. -
cOxeR
Ármester
Amennyiben valaki tervez időben és gondolkozik, az le tudja vonni a megfelelő következtetéseket és tud mérlegelni mit kell venni valójában, hogy időtálló legyen az amúgy 1-2 évtizedre legalább tervezett rendszer... én 1,5 évvel korábban kezdtem el foglalkozni a témával, kritikusan érintett is vagyok, elektromos fűtés, sokat vagyunk itthon, sok fogyasztóm van, ami munka miatt elengedhetetlen, mindemellé behúztam egy elektromos autót az árbumm előtt. Tudatosság kell és előre tervezés. Sokszor kell hozzá szerencse is ezt aláírom, de itt az elmúlt pár hónapban beadott igényű emberek picit vessenek magukra… ez lehet kemény meg “szemét”, de állandóan ez van itthon. Nem csak a kormány miatt tartunk itt, hanem az emberek miatt is.
-
biker
nagyúr
válasz senki68 #38181 üzenetére
Teljesen igazad van, a most november minden hónapra igaz, normál időjárás, és felesleges télen a több napelem
Na itt hiába mindenElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
asdf_
veterán
Az se érthető, miért nem vesznek egyel nagyobb invertert, mint ami feltétlenül szükséges, miközben többnyire a következő minimális pénzugrás.
Mert ebben a rendkívül tervezhető országban, úgy nézett ki, hogy van rá kb. 10 órám (kormányinfótól estig, végül 2 hét lett belőle, de jós ugye nem vagyok), hogy eldöntsem, mi legyen. És -írtam már korábban- nincs 3 fázis, nyugdíjas emberen van az óra, bármikor eltörölhetik a szaldót viszont szaldóshoz jövő év december 31-ig szerződést kell kötni, valamint szerintem teljesen esélytelen, hogy egy év alatt behúznák a 3 fázist, felszerelné a regisztrált szerelő a csodás műanyagdobozt és felkerül a napelem is (meg persze minderre pénzem sincs, rizikózva a szaldó eltörlését, a nyugdíjas szerződő esetleges távozását, azzal pedig azonnal bukó a szaldó, pedig különösen nem), így a legkisebb ellenállás és rizikó irányába mentem, egy fázis. Oda csak mérőcsere kell és készen vagyunk. Ott viszont ha kettéfekszem, akkor sem rakhatok 2,5-nél nagyobbat, így ezért nem lesz nagyobb, hiába tudom én is, hogy pár tízezer a különbség csak. Évi 4400 kWh kb. a fogyasztás (3000 nappali, 1400 vezérelt), ha koppra rakom panellel, majdnem nullára ki lehet hozni. Csak 6+4, 7+4, 7+5, 7+6? Emögé szeretném látni a matekot. Nehezítő tényezőként ráadásul úgy is, hogy az egy oldal 2,5 kW-os invertert kell összevetnem a 2 oldal 2 kW-os inverterrel, mert nincs két stringes 2,5 kW-os egyfázisú inverter (a Growatton kívül), csak 2 vagy 3 kW-os , leszabályzott 3 kW-ost pedig isten tudja miért, nem enged a kedves elosztó (köszi nekik érte).
Tehát abból főzök, ami van, a körülményeket és a megvalósulási esélyt szem előtt tartva úgy láttam, kizárólag 1 fázisúban gondolkodnom van értelme, szerintem a most beadott 100e igényből nagyon esetleg a harmada talán még tud valósulni jövőre (előttük lehet mar vagy 10-30 ezer beadott igény az augusztusi tarifaemelés miatt, a többi már átcsúszna 2024-be, az már nem lesz szaldós, ott elengedi mindenki, a maradék nem lesz kivitelezve. 3 fázisossal esélyem sem lenne, no meg zseton sincs rá.[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
én is kiszámoltam, 25 fokos tető, tájolás, max együttes teljesítmény nem lépi át a 150%-os limitet, addig feltoltuk a két stringet
Pont ezt akarom kiszámolni. Hogy milyen esetben érem el a tényleges 150%-ot, mert ha két tök ellentétes oldalra néznek a panelek, akkor 1+1 az nem 2. Viszont nem tudom mennyi. 1,3 vagy 1,7?
-
biker
nagyúr
hát ott hamarabb limitbe futsz, mert nem engednek nagyobb invertert. Felénk anno nem is a 100% hanem 80% volt, vagyis a bejövő 80%-a lehetett a kitermelés
-
cOxeR
Ármester
Az se érthető, miért nem vesznek egyel nagyobb invertert, mint ami feltétlenül szükséges, miközben többnyire a következő minimális pénzugrás. Nekem is elég lett volna egy 15kW-os inverter, de inkább ragaszkodtam a 20kW-oshoz, mert azt “nem” tudom túlpanelezni. Persze ha nem a rendelkezésre álló A mennyiség korlátozza
[ Szerkesztve ]
-
biker
nagyúr
válasz senki68 #38171 üzenetére
Aki azért nem rakat fel +1 vagy +2 napelemet, mert nyáron le fog vágni az inverter, az nagyon nagyon nagyon enyhén fogalmazva buta. és aki nem érti meg, hogy a levágást 5x visszakapja télen, mikor még túlnapelemezve se éri el a max felét, meg mikor levágás előtt a kelő és nyugvó napban többet ermel a napelem, azon nem lehet segíteni. Az örüljön hogy nyáron nem vág le, cserébe télen a szarnál is szarabb a termelés.
A zöld a levágott termelés, alatta próbáltam szaggatottal jelölni, mi lenne ha kevesebb napelem lenne és kisebb termelés levágás nélkül. Az egész grafikon tolhatod le, a levágás előtt is
[ Szerkesztve ]
-
bekesizl
csendes tag
A PVGIS-nek meg az NREL-nek (amerikai) is van 5-15 perces felbontású becslése is.
A PVGIS-en a "Daily" vagy az "Hourly" lesz a nyerő. Ha letöltötted, látni fogod.
NREL-en csak egy-egy nagyobb város adatai szerepelnek Európából. Győrhöz legközelebb Pozsony van.Nekem az volt a bajom vele, hogy az egy tényleges év adatait mutatta jó és gyenge napokkal felváltva. Sokra nem mentem vele a gyakorlatban, pedig próbáltam általgoltatni is Excelben.
Szerk: SolarEdge Designerből is lehet egész évest letölteni, de azt nem volt még időm megnézni.
[ Szerkesztve ]
-
biker
nagyúr
értem, de mivel télen csökken a termelésed, ki kell maxolni amit lehet.
Kit érdekel, ha nyáron egy hónapig van napi 2kW amit levág az inverter, ha télen 3 hónapon át ez a pluszod?
én is kiszámoltam, 25 fokos tető, tájolás, max együttes teljesítmény nem lépi át a 150%-os limitet, addig feltoltuk a két stringetElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
asdf_
veterán
Félni nem félek, csak nem hasra, tippre, talánra, kb.-re, hanem annál valamivel pontosabban szeretném belőni a dolgot, ha lehet. Észak Déltől 20 fokkal eltérő tájolás, így az északnyugatiba hajló tetőre rakni bármit is eleve 20%-os pénzkidobás a keletihez képest (ott elférne több, az összes is), csak nagyon mozog bennem, hogy nem lesz örökéletes a szaldó, és inkább két síkra menjen még veszteség árán is, de annak egy egyenletesebb, elnyújtottabb termelése legyen, így majd ha önfogyasztani kell, akkor ez nagyon jól fog jönni.
[ Szerkesztve ]
-
biker
nagyúr
nem kell ennyire félni a vágástól, lehet hogy csúcsban vág, de a vágás alatti részen meg amit emel, azt visszakapod. főleg télen meg kell nagyon a plusz.
Nekem kelet 3kW nyugat 3,6kW egy 4kW inverteren, kb április elejétől szeptember elejéig van vágás,Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
asdf_
veterán
Van valahol olyan hozamszámoló, amivel azt lehet modellezni, hogy két síkon levő panelek esetén adott dátumon mi a kettő együttes termelése és arra a napra rajzol egy teljes grafikont? Azt próbálnám kisakkozni, hány panelnél lenne a sweet spotja a dolognak, ahol már ugyan vág az inverter, de még nem túl sokat.
-
hunace
tag
Sziasztok,
szerődtünk a Solarhero -val augusztus elején, minden igénylőt és papírt elküldtünk nekik. Augusztus végén kaptunk tőlünk értesítést hogy átadták engedélyeztetésre, azóta semmi. Nincs OFT igény, 3 fázis màr bent volt. Ennyi idő alatt tipikusan már történni kellene valaminek ugye? Esetleg valakinek ezzel a céggel tapasztalat ? Köszi!
-
-
bb71
őstag
válasz Tsebacsi #38155 üzenetére
Nem lehet, hogy a most kapott egy elszámoló számla?
Egyébként fel kell hívni az ügyfélszolgalálatot és kérni, hogy éves elszámolás legyen és szaldóban legyél... tavaly nekem azt mondták, hogy az app állítgatása semmit nem ér, de azóta lehet, hogy ez változott. (volt ELMÜ terület)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Sziasztok!
Segítsetek kérlek, még október 10-én megtörtént a villanyóra csere, napelemek fent, de utána is (október 21, ez volt az óra leszerelés előtti utolsó szerintem), és ma is kaptam egy-egy villanyszámlát. Holott ugye szeretnék szalldós elszámolásra átmenni. Ezzel kapcsolatban október 17én írtam az EON-nak, de semmi választ nem kaptam.
Esetleg tudtok segíteni hol-hova-kinek-mit kéne írnom, milyen nyomtatványt kitöltenem, hogy ne szívjam meg ezt az egészet?
Nézegettem az MVMNextEnergia appot, abban van valami részfogyasztás beállítása pont 1/11-ed rész alapján, de nekem ez az egész kínai, nem vagyok benne biztos az-e ami nekem kellMinden segítő hsz-t ezúton is köszönök!
[ Szerkesztve ]
*** Eladó Citizen Promaster és Orient Mako Panda *** Minél Több Embert Ismerek, Annál Jobban Szeretem A Cicáimat!
-
lez68
csendes tag
Igen, köszi, láttam a fotóidat is, ez adta meg a végső lökést, hogy használjam ki az 5 fülkét, végülis +2kWp.
A 31614-ben [link] neked milyen kapocs van? Van profilsín is hozzá, vagy közvetlenül lefogatod a panel alsó szélét valamilyen idommal?
A kiemelést lehet el fogom engedni...
-
lez68
csendes tag
válasz senki68 #38140 üzenetére
Köszi a választ, neked is robi-k
Én is azt gondolom, hogy megoldható, de ez a válasz jött a vállalkozótól:
"Ügyfél által megjelölt utcafrontra néző kiálló tetőfelületekre az alábbi indokok miatt nem lehet napelemet telepíteni:
Tartószerkezet gyártói előírása alapján, korcolt tetőre való függőleges elhelyezés esetén, nem megfelelő a korcok távolsága, stabil, biztonságos, garanciális rögzítés nem alakítható ki."Mondjuk a függőleges elhelyezést eleve nem értem...meg a távolsági problémát se...
"Miért kell opti? SE rendszered van?"
Huawei rendszerem lesz, ha lesz végre MGT-m, de annyira tagolt a tető, hogy mindkét stringbemenet el van használva. Ezt az 5 panelt a fülkék fölötti 8 panelhez szeretném hozzáfűzetni, de azoknak 44 fokos a dőlésszöge (K-DK tájolás). -
cOxeR
Ármester
Nekem korcolt lemezen van, pont azzal a megoldással amit senki68 linkelt.
Biztosan van egyedi konzol, de nagyobb lesz a szélterhelés, illetve a konzol is drága lesz + nehezebb, több lefogató is kellhet, 5 külön felületre nem biztos, hogy megéri… 5-10 fok körül ha van, nem lesz olyan giga a veszteség mintha 15-20 lenne. Nézz meg egy statisztikát erről PVGIS-en. -
lez68
csendes tag
Sziasztok, a segítségeteket szeretném kérni.
Szerintetek lehet erre a korcolt tetőre panelt rögzíteni biztonságosan? Bauer BS-M10HB 405 Wp típusról lenne szó, a méretei: 1722 x 1134mm. A korcok távolsága 49-50cm, a magasságuk kb. 28-30mm.
Ez egy ablakfülke teteje amiből van összesen 5 db, mindegyikre tennék 1-1 panelt. Szeretném ezzel kiegészíteni (opti beiktatásával) a szerződött rendszerem, de a kivitelező szerint a korcok távolsága nem megfelelő a biztonságos rögzítéshez.
Ha mégis működne, megköszönném, ha tartót is tudnátok ajánlani.
Sajnos a dőlésszög nem túl nagy, 5-10 foklehet. Lehetne-e emelni valamilyen konzollal a felső szélén, hogy meglegyen a 15-20 fok? -
DopeBob
addikt
Sziasztok, kis Eon-Solar infó: december közepén jönnek szerelni, január végén szerződtünk. Nem bíztunk már benne, de úgy néz ki még éppen beleférünk az OFT-be is.
MZ/X
-
snooze
veterán
sziasztok!
nálatok is sz@rakszik a fusionsolar app?hol jo,hol nem..🤔😔GO Gunners!!!
-
kardkovacsi
senior tag
-
kardkovacsi
senior tag
válasz hatala #38106 üzenetére
A fő problémád az, hogy nem meleg a padló, ezen a fűtőfólia se fog segíteni
A "fő probléma" egyszerűen az, hogy mivel jól szigetelt a házad minimális energiabefektetésre van szükség a hőmérséklet tartásához. Ez pedig olyan kevés, hogy nem lesz melegérzete a padlónak. Ezt egy fűtőfóliával sem fogod tudni elérni mert akkor lesz csak meleg folyamatosan a padló amikor már "megdöglesz" a házban olyan meleg van.A nővérednél valószínűleg gyenge a szigetelés ezért ott sokkal több energiát kell befektetni ahhoz, hogy meglegyen a 22 fok ezért magasabb hőmérsékletre kell tolni a padlót is.
Kár összebarmolnod az egészet, mert nem fog vele semmit se elérni csak kihajítasz egy jó nagy adag lóvét az ablakon, konkrétan a semmiért.
-
snooze
veterán
.
[ Szerkesztve ]
GO Gunners!!!
-
edeleny
őstag
válasz hatala #38103 üzenetére
21 éve vettük a házat. Gravitációs központi volt. Azóta számtalanszor át lett alakítva.
A két nagyszobába hajópadló volt, ami alatt nem volt beton, megsüllyedt. Ha már szetszedtem, és lebetonoztam, legyen benne cső, egyszer jó lesz valamire. Meg persze a radiátor is maradt.Volt már olyan időszak, amikor ebbe a két szobába csak a padlófűtés ment, a többiben radiátoros. Beszabákyozás kerdése az egész!
Nem jön át a hő.
Ha sok a beton, akkor csak idő kérdése, felfűteni nehezebb. Mondjuk ez egy fűtő körrel, radiátor + gázkazán nem fog menni!
Nekem is úgy ment, hogy fás kazán, folyamatos tüzelés, és kb 40 fok körüli víz. Szabályozva.
Nem tudom hogy van neked, de indirekt tároló es minimum két körre bontott fűtés kellene.Igen, en is most kezdem izzitani majd a gázt. 4 klíma fűtött idáig. Lassan elfogy az az 1000 kilowatt amit erre szántam. Jó eséllyel limit alatt leszek. Február elején lesz gáz leolvasás, addig van még 1000 köbméterem.
Napelemből még nem volt egy évem, de kb. 2500 kW többletem lesz.[ Szerkesztve ]
Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
PilG
csendes tag
válasz senki68 #38119 üzenetére
En most epitek egyet...
25cm XPS a lemezalap alatt, 25cm grafit falon, 40cm kozetgyapot tetoben.
Fofutes egy 2.5kW-os legcsatornas klima, valamint egy 3kW-os futokabel a lemezalapba betekerve tartaleknak.
A futokabel "masodlagos" funkcioja, hogy futesi idoszakban ha van villany tultermelesem, akkor lemezalapban eleg sokat hoenergiat le tudok tarolni... -
313313
addikt
válasz hatala #38090 üzenetére
Akkor ott gond van az áramlás beszabályozásával és vagy a szivattyú sebességével, esetleg ha hosszú a gerinc vezeték, akkor annak a szigetelésével...
Októberben nállam is volt kazán csere. A gerinc vezeték átmérője növelve lett a kazánnál, 1,5 hónapig állítgattam a nem áramlásmérős osztóimat 2 szinten laikus fejjel. Mára eljutottam odáig, hogy 42 fokos előremenővel (másik kazán 48-49-el dolgpzott) 2-2,5 óra alatt meleg a padló a lakás minden pontjá. Eddigi gázfogyasztásom is csökkent, a kazán a második órától 6kW-al megy, kb 3-tól 5-el, mikor elindul a fűtés, akkor 8,75kW-al megy. Mivel majd 5 hete nem láttam napot, így csak fűtésben bízhatok, reggel megy általában 4 órát, délután/este 1-2 órát. Elmúlt 7 nap gáz fogyasztása 3,94m3/nap...
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
leslieke
Jómunkásember
válasz #46372352 #38122 üzenetére
Padlófűtés mindenhol van, radiátor meg csak a folyosókon és a kazán helyiségben nincs. Por nem száll, mert rendszeresen takarítunk.
Teljesen két kör van kialakítva, szerencsére megvan az építési dokumentáció is.A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
axioma
veterán
erdekes a rios, ennek a threadnek a felet latom... masik fele, gondolom, a kikerte maganak hogy miert olvasom kartars altal lett megjelolve...
-
leslieke
Jómunkásember
válasz senki68 #38101 üzenetére
Nálunk, a családi házban van padlófűtés és radiátor is, a barmok így építették meg anno, viszont annyi eszük mégis volt, hogy kétkörös a rendszer.
Hogy ON is legyen. Eddig klímával fűtöttünk otthon, hála a napelemes szaldónak, ez szépen levitte a gázfogyasztást, és jó eséllyel a limit alatt tudunk maradni.A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
senki68
senior tag
válasz hatala #38116 üzenetére
Teljesen mindegy milyen rendszered van.
Egyrészt akkor lenneaz igazi, ha akkor használnád el mikor megtermeled, és akkor mondhatnád, "gombokért nem adom oda", gyakorlatilag nem "gombokért" adod oda, hanem a tárolásért. Mindenki retteg mi lesz ha nem lesz szaldo, de úgy állunk a szaldohoz, hogy a túlteremlés inkább elpocsékoljuk de "gombokért" nem adjuk oda.
Én a magam részéről azt mondom, amit nem tudok elhasználni és nekem túltermelés, azt ajándékba adom az áramszolgáltatónak, csak nekem maradjon a szaldo.
Én nem azért fektettem napelembe, hogy még vagyonokat költsek villanyfűtésre, hogy elpocsékoljam ami túltermelésem van.Gépészetet átalakítani mindennél olcsóbb, sokkal olcsóbb mint elektromos padlófűtést lerakni.
Én azért a helyedben átgondolnám. -
hatala
tag
válasz senki68 #38111 üzenetére
"Fűtőpanel.
A baj az, hogy indokolatlanul sokat fogyaszt, ha ehhez méretezed a napelemes rendszert aránytalanul nagy kell, a hőszivattyúhoz képest.
Persze arra jó , hogy a "felesleget" elpocsékold, köznem meg veregeted a vállad milyen zöld vagy. "Egy 8kWh SE rendszer van.
Nem, miért gondolod ilyen lenézően azt hogy büszkén megveregetem a vállam hogy zöld vagyok, csak azért mert elhasználom ahogy tudom amit megtermelek, vagy inkább adjam oda a hálózat üzemeltetően gombokért a többletet?
Nem ezért fektettem bele pénzt, amúgy meg addig sem használok gázt amíg árammal fűtők.
Persze, később majd fejlesztenék.."Ha külön körön van a padlófűtés a radiátorostól, csak külön gépészet kell, de mikor azt írod, hogy "és veszem le a radiátoron a fűtést, hogy a többibe a padlófűtés miatt felmelegedjen, akkor meg ott hidegebb van." ebből az derül ki, hogy nincs normálisan megcsinálva. Helyesen ezt úgy kell megcsinálni, hogy gázkazán, hidrováltó és abból egy külön szivattyú viszi a padlófűtést és egy külön szivattyú a radiátort. Így nem kell "levenni a radiátort" hogy menjen a padlófűtés.
Csak mondjuk ehhez kell egy olyan fűtésszerelő aki ért is hozzá. "Igen, igazad lehet, valószínűleg rosszul csinálta meg a fűtés szerelő.
-
asdf_
veterán
válasz senki68 #38111 üzenetére
Valamennyire leírták, bár messze nem hangsúlyozták eléggé, cekászos villanyfűtésnek passzívházközeli épület esetén van létjosultsága (és kizárólag ott). Ott semmi értelme többmilliós hőszivattyúval vagy bármi mással b*szakodni, amikor évi 50 ezerből kifűti az ember egészet. De tényleg agybeteg, hogy sima 1:1 villanyfűtést reklámoznak anélkül, hogy egymilliószor le lenne írva hatszor aláhúzva, hogy mik a kizárólag esetek, amikor alkalmazni célszerű, egyébként meg felejtse el mindenki azonnal.
[ Szerkesztve ]
-
hatala
tag
válasz senki68 #38107 üzenetére
"Ha padlófűtéssel fűtök akkor a padló/aljzat meleg. Ezt nem tudom kikerülni.
Padlófűtéssel nem szakaszosan fűtök hanem folyamatosan, szinten tartom. Lassú lomha, de tartja a hőt."Így van értem, de sok olyan helyiségem van amint leírtam, ahová már nem tudok vagy akarok a nagy rombolás és átalakítás miatt padlófűtést rakni, így itt van radiátor amik előbb felmelegszenek és a termosztát így lekapcsol, így ahol nagyon mélyen rakták az aljzat betonba a csöveket, ott nem jön át a meleg, csak annyi hogy mégsem hideg a padló.
Ide raknék fűtő szőnyeget. mert annyit nem megy a kazán, hogy ezeken a területeken is annyira átmelegedjenek, ha viszont letekerem a radiátorokat, akkor azokban a szobákban nincs valami meleg.
Szar helyzet. -
senki68
senior tag
válasz hatala #38109 üzenetére
Fűtőpanel.
A baj az, hogy indokolatlanul sokat fogyaszt, ha ehhez méretezed a napelemes rendszert aránytalanul nagy kell, a hőszivattyúhoz képest.
Persze arra jó , hogy a "felesleget" elpocsékold, köznem meg veregeted a vállad milyen zöld vagy.Ha külön körön van a padlófűtés a radiátorostól, csak külön gépészet kell, de mikor azt írod, hogy "és veszem le a radiátoron a fűtést, hogy a többibe a padlófűtés miatt felmelegedjen, akkor meg ott hidegebb van." ebből az derül ki, hogy nincs normálisan megcsinálva. Helyesen ezt úgy kell megcsinálni, hogy gázkazán, hidrováltó és abból egy külön szivattyú viszi a padlófűtést és egy külön szivattyú a radiátort. Így nem kell "levenni a radiátort" hogy menjen a padlófűtés.
Csak mondjuk ehhez kell egy olyan fűtésszerelő aki ért is hozzá. -
stickermajom
addikt
Jól szigetelt házban nem is nagyon lesz meleg a padló. Most az átmeneti időben 25-26 fokos előremenővel ment nálunk a padlófűtés, ilyenkor csak épp nem hideg. De télen sem volt 26 foknál több a felülete 30 fölötti előremenő mellett, max ott ahol elindulnak a csövek az osztó-gyűjtőből.
-
hatala
tag
"Fűtőpanel."
Van 5 db lábakon guruló, vagy falra is szerelhető 2000 wattos fűtőpanel, ezt is használom kiegészítő fűtésként ha kell, ha már termel áramot a rendszer, mi ezzel a baj?"Az, hogy nem tudjátok összehangolni a radiátoros fűtést a padlófűtéssel / nem is értem ki az a barom aki padlófűtés mellé képes radiátort is tenni/ az már csak a hozzánemértésről tanúskodik. "
Mivel egy meglévő házat vettünk és alakítottunk át, és annak a meglévő újszerű padlófűtési rendszeréhez kellett hozzá illeszteni a többit, így alakult.
Azokba a szobákba ahová radiátor került, fel kellett volna szedni a jó minőségű igazi fa parkettát és felverni az aljzatot hogy oda is padlófűtés kerüljön és újra betonozni, ááá...Sajnos hiába van külön körön minden és veszem le a radiátoron a fűtést, hogy a többibe a padlófűtés miatt felmelegedjen, akkor meg ott hidegebb van.
Kompromisszumos dolog. -
LOTR
addikt
zárd le radiátoros kört, próbáljátok ki, hogy milyen, ha csak a padlófűtés megy (amíg át nem melegíti az aljzatot) mielőtt a vizes padlófűtés fölé még egy elektromosat is tesztek feleslegesen
így olvasva meglehetősen furcsa a helyzet, amiről írszOne Ring to rule them all
-
senki68
senior tag
válasz hatala #38105 üzenetére
Hú ez olyan bonyolult, hogy nem értem.
"nem csak arra jó a padlófűtés hogy ne legyen hideg az aljzat, " "hanem mint nővéreméknél, ahol 20 éve csak padlófűtés van és konkrétam állandóan vagy langyos mindig a kő padló"
Ha padlófűtéssel fűtök akkor a padló/aljzat meleg. Ezt nem tudom kikerülni.
Padlófűtéssel nem szakaszosan fűtök hanem folyamatosan, szinten tartom. Lassú lomha, de tartja a hőt. -
hatala
tag
válasz stickermajom #38102 üzenetére
Értem hogy a csövek leadják a hőt az aljzat betonban, csak az nálunk nem érezni ennek a melegét. Persze nem hideg a padló, de azért ez kevés nekem.
Van olyan helyiségünk is ahol pár éve lett lerakva a kőburkolat alá a padlófűtés cső a lap alatt 3 cm-re, na ott állandóan kellemesen langyos a padló, amikor a gázfűtés megy. -
hatala
tag
"Nem is kell átjönnie. Azt a betontömeget melegíti át, és az fűt meg tartja a hőt."
Értem amit írsz, de igenis van olyan ahol nem csak arra jó a padlófűtés hogy ne legyen hideg az aljzat, - na szerintem ez a rendszer is szarul van megcsinálva - hanem mint nővéreméknél, ahol 20 éve csak padlófűtés van és konkrétam állandóan vagy langyos mindig a kő padló, de inkább állandóan kellemesen meleg.
-
senki68
senior tag
válasz hatala #38098 üzenetére
Megint leírom.
Napelem klíma , nincs azzal semmi gond.Fűtőpanel, fűtőszőnyeg egy meglévő vizes padlófűtés felé agyrém.
Mi az hogy "nem jön át a hő"? Nem is kell átjönnie. Azt a betontömeget melegíti át, és az fűt meg tartja a hőt.
Az, hogy nem tudjátok összehangolni a radiátoros fűtést a padlófűtéssel / nem is értem ki az a barom aki padlófűtés mellé képes radiátort is tenni/ az már csak a hozzánemértésről tanúskodik.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés