-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tony21
tag
40kW-os inverter, lerúgta a burkolatot (2. képen középen a burkolat rögzítő csavarok alatt azok a burkolat kiszakadt darabjai)
-
Tony21
tag
Csak most olvastam ... nálam eon terület, itt ez van:
"Az Engedélyes az első évben évente, második év első félévében megkezdett
negyedévente, azután megkezdett havonta automatikusan fizet kötbért a hiba
kijavításáig."Tehát másfél év után havonta 1MW-nyi termelést kifizet a szuper áramárral számolva, ha szarnak bele
Mondjuk van egy ilyen is, szóval valamit csinálniuk kell(ene):
A feszültség javítására hálózatunkon feszültség javító beruházási munka van
folyamatban, mely tervezést és engedélyezést igénylő feladat. Erre az E.ON Észak-
dunántúli Áramhálózati Zrt.-nek egy év áll rendelkezésére. -
Tony21
tag
E-on -nak (ÉD - Fejér) hova kell írni magas fesz miatt?
Tavaly nem volt ilyen gond, most tavasszal annál több. -
Tony21
tag
Srácok, van még bő 11 hónap, itt még bármi is lehet, meg annak az ellenkezője is
-
Tony21
tag
válasz HunChris #39601 üzenetére
Nálam novemberben 38 m3 gáz fogyott ... ház egyik felét egy klíma fűti (~60+ nm), másik felébe a meleget + HMV-t kondi kazán gyártja ... ja, 23 fok van bent, mert asszony fagyos ...
Klíma előtt is alig fogyott gáz, most meg annak is csak a töredéke fogy.
Szigetelni, szigetelni, szigetelni. -
Tony21
tag
válasz ssarosi #39268 üzenetére
Hova küldted? araminfo@ nem játszik.
Postán lehet ide:
E.ON Gazdasági Szolgáltató Kft. 9701 Szombathely, Pf.: 8.
Illetve:
Tájékoztatjuk, hogy amennyiben rendelkezik ügyfélkapu regisztrációval, lehetősége
van a kifizetési kérelmet elektronikus úton is eljuttatni hozzánk. Elektronikus (e-mail)
beküldés esetén kérjük, hogy a dokumentumot AVDH szolgáltatással hitelesítse. Ezt
követően a hiánytalanul kitöltött, hitelesített és PDF formátumban letöltött
nyilatkozatot e-mail mellékletben az elektronikusszamla@eon-hungaria.com e-mail
címre küldje el. (Felhívjuk figyelmét, hogy a beküldésre kerülő levél csak 1 db .pdf
csatolmányt tartalmazhat.) -
Tony21
tag
válasz kardkovacsi #39100 üzenetére
Csak a novembert néztem. Nyarat hagyjuk, rohadtul túltermel, hűteni meg alig kell a házat.
-
Tony21
tag
válasz stickermajom #38316 üzenetére
Csak egy névjegykártyája van, amit Econ adott neki
-
Tony21
tag
Ez a november eléggé harmatos lesz ...
-
Tony21
tag
válasz sz.zs. #35965 üzenetére
Számold ki PGVIS-el a miheztartás végett [link]
Megnéztem az én címemen 8 panellal, éves szinten 2447kWh a termelés az északnyugati, 3779kWh a délkeleti oldalon.
Ami durva, az a téli hónapok közti különbség, de ez ugye érthető.
ény december: 38kWh
ény január: 47kWhdk december: 127kWh
dk január: 158kWhTehát mikor jobban kéne a delej, pont akkor alig pislákol az ény-i oldal.
-
Tony21
tag
-
Tony21
tag
válasz kardkovacsi #35724 üzenetére
Nem csak a gázerőművek, hanem az összes hőfejlesztésből áramot előállító erőmű 30% körüli hatásfokkal működik. Paks is.
-
Tony21
tag
Ma egy éves a rendszer (illetve kb. 1 óra múlva lesz ).
14803 kWh megtermelt delej, 11375 kWp (5460 keletre néz, 5915 dél felé), 8kW inverter.
Szeptember ha erősebb lett volna, talán meg lett volna a 15MWh -
Tony21
tag
válasz 7Heads Drago #33994 üzenetére
No ha erre nem írják át a fizika tankönyveket, akkor semmire
-
Tony21
tag
válasz Impair1980 #33925 üzenetére
Még 222kWh kell a 14000kWh megtermelt értékhez
Amúgy ez van, ha beszabadulnak az agyhalottak.
-
Tony21
tag
válasz dobolan #33750 üzenetére
Betoncserépről beszélek! Egy mozdulat letolni róla a bütyköt, egy darab nem törött el. Ha már kivetted a cserepet, ott van a kezedben, akkor mielőtt leteszed, megfogod a melletted lévő akkus flexet (ki az a félkegyelmű aki lerohangál egy-egy darab cseréppel a tetőről), kb. 2-3 sec. és lent van a bütyök. Cserép lerak, flex lerak, munka halad tovább.
Ez mezei igénytelenség, semmi más.[ Szerkesztve ]
-
Tony21
tag
válasz dobolan #33747 üzenetére
Márpedig nálam megcsinálták (Bramac Római) ... ácsok rakták a paneleket, egy ácsnak kiszedni egy cserepet bárhonnan pillanatok műve. Akkus flexel fent a tetőn lecsapta a cserépről az alsó bütyköt (nem, nagyon nem sima az alja), rögzítő fel, cserép vissza. Nem egészen egy délelőtt felszórtak 25 nagyméretű panelt két tetőfelületre. Közben még kajáltak is.
-
Tony21
tag
válasz kardkovacsi #33528 üzenetére
Majd felkapcsolva hagyom az összes lámpát a házban.
Hagyományos 100W-os izzókat hol lehet még szerezni?
Egyébként 13300kWh-nál jár a rendszer, 11,3kWp panel, de két irányba néznek (kb. fele kelet, fele dél), inverter 8kW-os. -
Tony21
tag
válasz leslieke #33526 üzenetére
Nem tudtuk, hogy ez lesz, tényleg csak az OFT miatt lett ...
Fele OFT, másik fele választási pénz, én így számoltam ... és már meg is térült
Ha nem lett volna, akkor valószínű, hogy napelem sem lett volna (nem volt nagy a fogyasztás, rezsi keretet nem léptük volna túl, na most meg pláne nem ) -
Tony21
tag
válasz Kukipapa_rr #32279 üzenetére
Szintén E-On, nem kellett fotózni.
Éves leolvasáskor jött az ember, gázórát lefotózta, villanyórát nem. Mondta, hogy azt távolról úgyis látják -
Tony21
tag
válasz kardkovacsi #32019 üzenetére
Így van, szigetelni kellett volna ezerrel. De az nem volt fontos, óccsó vót a gáz, óccsó a vellany, sosetérülmeg. Most meg hidegzuhany van, mert felmelegíteni már drága azt a vizet ...
Napelem + klíma előtt is belefértem a mostani gáz és villany keretbe (kondikazán felületfűtéssel + HMV, minden más elektromos), 130 nm + dupla garázs, 2 felnőtt egy gyerek ... annyi, hogy rendesen le van szigetelve. Tavaly november óta 1db klíma is besegített a fűtésbe, azóta elfogyott 440 m3 gáz ... nem hiszem, hogy novemberig elérem az 1700-at -
Tony21
tag
válasz gorbep #31644 üzenetére
Előtte mid volt? Agyalok én is bővítésen.
Nekem 2015-ben Hensel került fel, napelem utáni óracserekor is csak annyit jegyeztek meg, hogy kéne rá nyitható ajtó (matt a fedêl, de fogkrém vagy WD-40 csodákra képes), hogy fotózható legyen az óraállás, mert ez nem távleolvasós óra (persze, hogy az és persze, hogy nem kellett fotózni évfordulókor). -
Tony21
tag
válasz 7Heads Drago #29794 üzenetére
Hol írtam, hogy vág? Sehol.
-
Tony21
tag
-
Tony21
tag
válasz CharlieCrews #29234 üzenetére
Röviden a lényeg, hogy 2023. Dec. 31 után már nem lehet szaldós szerződést kötni, amperbővítés és 3 fázis pedig új szerződés kötéssel járnak. Így bukod a szaldót. Szerintem még én is fogok bővítést kérni addig, a jövőre tekintettel.
-
Tony21
tag
válasz axioma #29199 üzenetére
Akku: nézz utána mivel jár a lítium bányászata ... és az még csak az egyik nyersanyag, hol van még a gyártás folyamat ... (gödi Samsung gyár talajvíz szennyezêse megvan?). Ezért mondtam, hogy van hova fejlődnie az akku technológiának.
Alkalmazkodás: termelő üzemek, gyárak működtetése? Éjszakára lekapcsolják a kohót, nappal újra felfűtik? Vagy hogy gondoltad? Mit is kellene alátámasztani? Ez a jelenlegi helyzet, Te lekapcsolhatod otthon a vilagítást, attól még a gazdaságnak működnie kell. Na ezért kell időjárásfüggetlen termelés is (vízierőmű is jó lenne, de azt sajnos nem lehet mindenhol, ezért kellenek az egyebek ...). Csak napelemmel ez nem fog menni.
-
Tony21
tag
válasz edeleny #29195 üzenetére
Így van, tényleg minden a napból származik, ezt írtam korábban is. A földnek meg mindegy, mit csinálunk, millió évek múlva is itt lesz és pont nem érdekli majd, hogy él-e rajta ember, vagy nem. A természet majd megoldja ....
A jelenlegi fejlettségi szint, életszínvonal (hívjuk bárminek) fenntartásához szükség van éjjel-nappal termelő megbízható erőművekre, vagy vissza lehet mászni a barlangba és onnan kommentelni. Nem rossz dolog ez a napelem, de a hatásfoka még csak 20-22% (hagyományos erőművek 35% körüliek) és rettenetes napsugárzás függő dolog. Tetőn fent van majdnem 12kWp panel és jelenleg 400W a pillanatnyi termelés, mert kicsit borús az idő (ilyenkor már 3500-4000 környékén szokott pöfögni). Éjszaka még kevesebb :)Befejeztem én is, kolléga még nem fogja, mindenhez IS jobban IS ért ... vízbűvesziki a zoxigént, nem a hőt hasznosíccsa
-
Tony21
tag
válasz #71496704 #29192 üzenetére
Szerinted a gőzturbinát mi hajtja? Misi mókus? Vagy a keletkező hő által fejlesztett gőz? Gázerőműnél sem a hőt hasznosítjuk, szénerőműnél sem a hőt hasznosítjuk, ugye? ... persze királylány.
Fúziósnál a folyamat fenntartása is hőt igényel (mivel nem tudsz akkora nyomast előállítani, mint ami a nap belsejében van), az energia egy részét bizony vissza kell forgatni a rendszerbe. A beindításához meg még több energia kell ...
Be is fejezem ezt, mert hiába írsz kilométeres kommenteket, halvány lila fingod nincsen az egész témakörröl. Ugyanazt csinálod, mint eddig az előző nickeiden. Szakérted a nagy büdös semmit -
Tony21
tag
válasz #71496704 #29184 üzenetére
"A második körben pedig a hőt kis hatásfokkal elektromossággá alakítja"
Tehát a hőt hasznosítja, köszönöm
Paksot hűteni kell, a fúziós erőműveket viszont fűteni, mivel extrém nyomás hiányában csak az extrém hőmérséklet tudja fenntartani az atomok egyesülését. De légyszi, szólj már az ITER-es mazsoláknak, hogy feleslegesen görcsölnek azzal a vacakkal. Télen meg ne is fűtsenek, az csak gondot okoz. Nyugodtan hallgassanak rád, neked mindenből is van Nobel díjad, mindenből három.
No de vissza a napelemekhez, melyek a napenergiát kis hatásfokkal elektromos energiává alakítják ... mikor éppen süt a nap
-
Tony21
tag
válasz axioma #29189 üzenetére
Elektromos energia tárolására szolgáló, a napelemek legnagyobb hátrányának kompenzálására (persze nem csak hagyományos akkuk léteznek, játszanak a gravitációval sőt lendkerékkel is, mindegyiknek meg van a hátránya). Biztos fog fejlődni az akku technológia - van hova - jelenleg viszont sajnos ez a helyzet.
-
Tony21
tag
válasz #71496704 #29154 üzenetére
Hidrogén az alapanyag (pontosabbsn két izotópja), nagyon nem csak földi anyag (de itt is rengeteg van belőle), ez a leggyakoribb elem az univerzumban. A hőt hasznosítja, mint minden hagyományos erőmű, mi mást is kéne tennie? Hőt kéne elvonnia? De szólj már ezeknek a balfék tudósoknak, hogy ne szenvedjenek évtizedek óta azzal a kőkori szarral ( napnak hívjuk), mert te tudod a tutit
A beérkező napenergiával (napelem) mindig lesz egy hatalmas gond. Az a fránya éjszaka ... meg a tél (az akkukat most nagyon hagyjuk, kevés környezetszennyezőbb dolog létezik).
Szóval jelenleg az van, hogy bohóckodunk a napelemmel, aztán majd lesz valamiÓjajj, tudom már ki vagy ... megint újabb nick?
Vedd úgy hogy nem írtam semmit, felesleges szócséplés.
Ignorance is bliss ...[ Szerkesztve ]
-
Tony21
tag
válasz #71496704 #29053 üzenetére
A biomassza is napenergia, lényegében szerves akkumulátor ami napenergiát tárol ... sőt, a szél is napenergia (föld forgása -> eltérő felszíni hőmérsékletek).
Az a baj, hogy ebből a temérdek energiából kb. a semmit tudjuk hasznosítani (pár éve még 1 órányi nap felől érkező energia 1 évre fedezte a föld energiaigényét, ha ezt csak 10%-ban ki tudnánk használni ....).
Szóval ez erősen vergődésszagú, ezeket nyomjuk, mert nincs jobb.
Jobb majd akkor lesz, ha sikerül lemodellezni a napot (fúziós erőmű). -
Tony21
tag
válasz 7Heads Drago #28143 üzenetére
Jó reggelt Csipkejózsika
-
Tony21
tag
válasz kardkovacsi #28025 üzenetére
Ezért írtam én is őket, miattuk nem nagyon ajánlják.
Ha gond lesz vele, majd szidom a többit, hogy biztos ennyit sem bírtak volna, bezzeg milyen jó ez a Growatt, hogy idáig bírta ... aztán meglátjuk
-
Tony21
tag
válasz Tiédetis #28016 üzenetére
Nem vagyok ideges, de ha már mindenképpen kötekedhetnéked támadt, csináld rendesen, ne ilyen amatőr módon. Mondjuk írhattál volna rendszert "panelek" helyett, mivel a rendszer termel általánosan használható váltóáramot. Önállóan mindegyik részegységet a hajadra kenheted.
Bár nem tudhatom, lehet hogy te egyenárammal működtetsz mindent, így meg érthető a dolog ... -
Tony21
tag
válasz kardkovacsi #27893 üzenetére
Nálam is tegnap haladta meg 15-el, innentől a bónusz ketyeg.
-
Tony21
tag
Mosogatógép, szárítógép, derékszög, azbeszt ... ugorjunk
-
Tony21
tag
válasz leslieke #27818 üzenetére
Nálam 245V környéke szokott lenni a max, mikor csúcsot termelt (80kWh felett, 11,4kWp panel két irányban - dél és kelet -, 8kW inverter), akkor is csak 243V volt a max.
Viszont múlt hét pénteken, mikor közel sem volt tökéletes az idő (nem is vágott az inverter), az egyik, de csak az egyik fázis elmászott 253-ig ... írtam is a #27734-ban. Azóta sem volt ilyen, passzolom. -
Tony21
tag
Hoppá, most nézem, volt egy leállás pénteken, túl magas fesz miatt.
Érdekes, mert előtte napon a max. fesz érték 243 volt, tökéletes görbe a szokásos vágással a tetején, a kérdéses napon viszont soha nem érte el a vágási teljesítményt, nem volt tökéletes az időjárás, ennek ellenére az egyik fázis szépen elmászott 253-ig. Azóta se meg előtte sem volt hasonló sem.
Mi lehetett, mindenki elment otthonról és még a hűtőt is kihúzta? -
Tony21
tag
válasz Borisz76 #27552 üzenetére
Growatt, de van benne szerintem venti, mert szombaton hallottam fel-felpörögni, még a pluszventis akció előtt ... izzadt szegény rendesen. Úgy tudtam egyébként, hogy passzív, van is egy mázsa alumínium borda a seggén.
Panelhűtés, az jó lenne
Mondjuk ma hűtötte az időjárás, volt a szél, meg a nem túl meleg. -
Tony21
tag
válasz Borisz76 #27548 üzenetére
Dobtam alá két 80-as pc ventit, szabályozható tápegységgel. Alulról fújja a levegőt a bordákra, 5V-al van meghajtva, szépen csendben pörögnek. Egyelőre ideiglenesen van felakasztva a bordákra, de mivel bevált, majd véglegesítem :)
Szombat délután kapcsoltam be, rendesen forró volt a borda (akkor is vágott). Kb. 5 percet járattam 12 voltról, amíg visszahűtötte a bordákat enyhén langyosra, utána az 5 volt is elég volt neki. Azóta meg reggel 9-kor bekapcsol, délután 5-kor meg ki. Akartam alá mindenképp aktív hűtést, nyáron 30 fok körül is van a garázsban. -
Tony21
tag
Huhh, durva nap, 8:40-től 14:30-ig végig vágott az inverter, 8kW névleges helyett 9kW felett picivel. Még jó, hogy applikáltam alá plusszhűtést
79kW lejött, pedig vastagon áll a por a paneleken ... jöhetne már egy eső! -
Tony21
tag
válasz Samott #26792 üzenetére
Nekem tegnap utolérte az április a márciust, ma meg rádobott még 70-et (ma is messze volt a tökéletestől a görbe). Mondjuk PGVIS-től végül 20-al elmaradt, 1490-nél állt meg ez a hónap.
Március szinte végig napos volt (akárcsak a január, február), áprilisban azért volt már eső, befigyelt jópár ború. Mondjuk kell az eső is, így is rettenet kevés csapadék volt tavaly tavasz óta. -
Tony21
tag
Na most már biztos, 8-as Growatt 9kW felett vág. Szép lapos lett volna a görbe teteje, de azért néha belerondítottak a felhők :)
-
Tony21
tag
Szuper, mióta az időjárás lemosta a paneleket, azóta nem volt egy tökéletes napos nap sem
Vágásra lennék kíváncsi, mert érdekes értékeket látok ... egyik nap a 8-as inverter 15 percen keresztül 9020 W-al tekert, aztán másik napon mikor kisütött a nap, 35 perc alatt jött le a görbe 9040 W-ról 8600 W-ra (aztán még 20 percig csökkent 8400-ra, majd kissé emelkedett 8500-ig). -
Tony21
tag
Ma ránéztem lentről a panelekre, világosszürkék, olyan porosak
Eddig nem néztem, nagyon nem érdekelt a dolog, majd az eső leszedi. Ha nem, rákötöm a slagot a vízlágyítóra, aztán lecsapatom ...
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Milyen széket vegyek?
- Google Pixel topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Politika
- Scuf Envision Pro kontroller teszt
- Végre bemutatkozott a Google Pixel 4a
- Milyen processzort vegyek?
- Titokban új Ryzent kaptak a Socket AM5-ös alaplapok
- További aktív témák...
- Eureka Mignon Specialita 17NX
- Secretlab TITAN Evo "Neo Hybrid Leatherette" - XL - 5 év garancia Bontatlan, új Számlával
- ÚJ! Newskill Valkyr fekete gamer, irodai szék
- Vállalom Xiaomi Okoskamerák szoftveres javíttását
- Secretlab TITAN Evo "Neo Hybrid Leatherette"- Regular - 5 év garancia Bontatlan, új Számlával