Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gh0sT
addikt
Csak megerősíteni szeretném az elméleti számítást, hasonló eredményre jutottam én is.
Amivel gyakorlati tapasztalatunk van az a medence keringető szivattyúja. 28 m3 víz napi kétszeri teljes átforgatásával 7,5 hónapos szezonnal számolva kb. 1000 kW-al tekeri meg az órát.
A hőszivattyú lesz az idei projekt medence fedéssel, viszont én ott csak 3-as COP-vel mertem számolni. Összegezve nekem kb. 1700 kW jött ki egész évre papíron, aztán meglátjuk mit igazol vissza a gyakorlat.Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.
-
Gh0sT
addikt
Otthon felújtás esetén napelem telepíténél van valamilyen korlát arra, hogy maximum mekkora rendszert lehet kiépíteni? Nem találtam semmit, de hátha elkerülte a figyelmemet. Konkrétan egy 10 kWp rendszerről lenne szó (3x20 amperünk van, ha ez számít).
Néhány nagyon laikus kérdés: elvileg van napelem előkésztésünk (így építkeztünk), ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a garázsban van egy piros és két fekete vastag vezeték. Gondolom ez lehet a DC ág, de mi ez a 3 vezeték és miért pont 3 van? Az előzetes felmérés alapján két munkapontos rendszerre lesz szükségünk a tető tájolása miatt, jól gondolom, hogy itt további kábelezésre lesz majd szükség?
Ezen túl van még itt 3x2,5 mm külüm-külön fázis, nulla, föld. Ez gondolom az erősármú szekrénybe van bevezetékelve, de nem kevés ez 3 fázis esetén?Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.
-
Gh0sT
addikt
Ha megvan a tetőméretem, akkor a panelek elhelyezésénél mekkora ráhagyással/kerettel érdemes számolni az optimális elhelyezés érdekében? Ahhoz, hogy a panelek szerelhetőek, javíthatóak legyenek kell valamekkora minimális helyet hagyni közöttük, vagy teszem azt a tető szélétől valamekkora távolságot tartani?
Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.
-
Gh0sT
addikt
A nagy ajánlatkérések közepette szembesültem azzal, hogy néha milyen cégektől kapok ajánlatokat. Mivel egy viszonylag komoly beruházásról van szó, igyekszem az összes ajánlatadót a lehető legjobban átvilágítani.
Ha valaki hasonló cipőben jár és egy-egy kivitelezővel kapcsolatban szeretne minél több infót megtudni, akkor nagyon szívesen felajánlom a topiklakóknak a segítségem. Több mint 15 évig foglalkoztam kockázatkezeléssel, cégek elemzésével, fraud prevencióval, hitelkérelmek bírálatával. Szívesen leellenőrzök társas vállalkozásokat, összeszedem pár mondatban hogy mit kell róluk tudni, látok-e velük kapcsolatban korábbi negatív eseményeket, van-e a gazdálkodásukban bármi ami aggodalomra adhat okot, esetleg a kapcsolati hálójukban problémás vállalkozás.
Ha valakinek erre lenne igénye, keressen nyugodtan privátban. Lehetőség szerint azt szeretném kérni, hogy inkább egybe összeszedve, 5-6 cégre küldjétek a listát és ne 2-3 naponta egyesével.
Szeretném hangsúlyozni, hogy kockázatkezelő vagyok, nem látnok, a múltbéli adatok alapján tudom felhívni a figyelmet a lehetséges kockázatokra, de én sem vagyok tévedhetetlen.
-
Gh0sT
addikt
Sziasztok!
Kis segítséget szeretnék kérni. Kérem be az ajánlatokat és a kb. 15 ajánlatadóból az utolsó kettő felhívta a figyelmemet arra, hogy az ÉNY-i oldalra nem érdemes napelemet rakatnom.
Tetőfelületek:
- 5,1 x 4,0 m - DK-i tájolás, 13 fokos dőlés (erre az azt mondják ok)
- 5,1 x 5,7 m - ÉNY-i tájolás, 9 fokos dőlés (ide ne tegyek)Konkrétan most elhangzott, hogy az ÉNY-i oldalon a névleges teljesítmény 20%-ára számíthatok. A tetőfelületeket egyébként nem árnyékolja semmi.
Ez tényleg így van?
-
Gh0sT
addikt
válasz HunChris #25995 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek!
Új fogalom számomra az azimut. Itt próbáltam kalkulálni: [link]
Beszúrok egy képet a tájolásról, meg tudnátok erősíteni, hogy jól gondolkodok?A zöldet gondolom DK-i oldalnak, szerintem az azimut -45, slope 13.
Piros oldal ÉK, azimut 135, slope 9. Ez így ok, vagy rosszul értelmezek valamit?Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.
-
Gh0sT
addikt
válasz joghurt #25999 üzenetére
Elírtam, elnézést, piros ÉNY-i, kifelé lejt mindkettő.
Szerk:
Kicsit kalkulálgattam még a linkelt oldalon.
8 kWp-s rendszer fér fel kényelmesen a tetőre. DK-re 8 panel, ÉNY-ra 12 panel. Ez 3,2 kWp-et jelent az optimálisabb, zöld tetőfelületen, 4,8 kWp-et a piros oldalon.Ha hihetek a számoknak, akkor optimális elhelyezés mellett ~9500 kWh jönne le a egy év alatt, a fenti paraméterekkel viszont csak ~7900 kWh. 17% veszteség kb... ezt annyira azért nem ítélem tragikusnak.
[ Szerkesztve ]
-
Gh0sT
addikt
válasz nimfas #31089 üzenetére
Szia!
Óvatosan velük!
2018-as vállalkozás, ami székhelyszolgáltatónál van bejegyezve. Elmondható, hogy gyakorlatilag folyamatosan végrehajtások vannak a cég ellen, valószínűleg fizetési meghagyásokról van szó. Tavaly bekerült a cégkivonatba két vagyoni részesedés lefoglalás és a kapcsolati hálóban cégvezetéstől eltiltott személyt is látok (mondjuk ez a címkapcsolat és a székhelyszolgáltató miatt is lehet). Két magánszemély tulajdonos van, viszont a tevékenység miatt nekem gyanús, hogy hölgyek vannak a cégben. Most nincs időm utána menni, de az esetek 60-70%-ában ilyenkor valaki van a háttérben, akinek vaj van a füle mögött (férj, apa, testvér, stb).
A pénzügyi adatokban három kirívó dolgot látok:
- hirtelen árbevétel megugrás az alakulás évét követően
- rendkívül magas pénzeszköz állomány
- még nem tettek közzé 2021-es beszámolót, holott már kötelező lett volnaGondold át, mérlegelj a fentiek tükrében (nem lebeszélni szeretnélek róla, de én ezeket a kockázatokat látom benne kb. 5 percnyi nyomozás után)!
-
Gh0sT
addikt
Kérdezek is egyet, ha már visszataláltam.
Egy hete termel a 10 kWp-es rendszerünk, köszönöm a topiklakók segítségét és a rengeteg hasznos információt! Alkalomadtán leírom majd a beüzemelés történetét, ami hála az égnek villámgyorsan és problémamentesen történt.
A normál áram fogyasztás mellett hőszivattyú felel a ház fűtéséért, hűtéséért és a melegvíz előállításáért. Normál fogyasztásunk éves szinten kb. 5000 kWh, míg a hőszivattyű GEO tarifán kb. 4600 kWh-t használ el egy szezonban.
A rendszert szándékosan túlterveztem, no nem a rezsicsökkentésre, hanem a majdani megugró fogyasztásra és az elektromos autók töltlésére kalibrálva. Úgy alakult, hogy jelenleg lesz kb. 5-6 e kWh túltermelésünk évente. Megtehetem azt, hogy a hőszivattyút a GEO tarifa helyett a normálra átköttetem és amíg szaldóban vagyunk, addig kvázi nullázom a villanyszámlát? Valaki csinált már hasonlót, lehet ilyet? A GEO tarifát nem mondanám vissza, egyszerűen csak nem használnám. Ez nagyon vad elképzelés?
-
Gh0sT
addikt
Sziasztok!
Diktálással kapcsolatban lenne egy kérdésem.
MVM-től kaptam egy levelet az ad-vesz mérő beüzemelése előtt:"Az előzőekben leírtak értelmében ad-vesz mérés esetén a diktálás lehetséges, azonban
nem célszerű. Az Ön által felhasznált és betáplált villamos energia mennyiségét éves leolvasás alapján számoljuk el. Egy évben egy alkalommal leolvassuk a mérőt, és a tényleges fogyasztás és betáplálás alapján villamos energia kereskedője elkészíti éves elszámoló áramszámláját."
Szuper, nem diktálok. Kell ezt valahol jelezni/állítani, vagy az ad-vesz mérő miatt ez triviális nekik is? Nem szeretném, hogy a diktálás elmaradása miatt, becsülnének valami átlagot és arról küldenének számlát. Főleg a rezsicsökkentéses mizéria miatt félek... nyilván átlag feletti a fogyasztásunk.Más: a GEO tarifát használó hőszivattyút átköttetem a normál tarifára, mert elvileg van annyi tartalék a napelemekben, hogy nullára kijöjjek. Ezzel az órával mi a pék van? Ezt sem diktálom?
-
-
Gh0sT
addikt
Sziasztok!
Elnézést, ha volt már hasonló kérdés:
3 fázis esetén hogyan osztja el az inverter, hogy melyik fázisra hány W jutt?Azért kérdezem, mert monitorozva a 3 fázist simán vannak olyan esetek, amikor két fázison visszatáplálok a hálózatba, de a harmadikon egy nagy fogyasztót éppen nem elégít ki a napelem és ezért ott vételezés történik. Ez a normális működés?
Köszönöm!
-
Gh0sT
addikt
Sziasztok!
Ma kaptam hozzáférést a SolarEdge monitoring platformjához. Regisztráltam, invertenek adtam wifit és elvileg látom is, hogy 15 percenként frissülnek az adatok, egyelőre mivel éjszaka van, nincsenek még grafikonjaim.
Mivel egy hónapja üzemelték be az invertert, jól gondolom, hogy az elmúlt egy hónap adatai elvesztek, mivel csak most kaptam meg a hozzáférést?
Panelek fizikai kiosztását vajon miért nem látom? Mit és hol kellene keresnem?Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.
-
Gh0sT
addikt
válasz senki68 #32424 üzenetére
Köszi!
Telepítésnél biztosan nem állították be a wifit, mivel a próbamérések után azonnal ki lett kapcsolva a rendszer és senki meg nem kérdezte, hogy melyik wifi hálózatra kellene csatlakoznia a rendszernek. Jobb híján most megcsináltam, így hogy van már SolarEdge fiókom nem volt probléma.
String térképpel kapcsolatban megkeresem a telepítőt, hogy tervezik-e az elkészítését. Remélem igen...Soha nem késő, hogy azzá válj, aki lehettél volna.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem