Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
rajzol01
tag
Sziasztok,
az év leghülyébb kérdése de érdemes belevágni most a napelem telepítésbe ?
éves villany fogyasztásom 2650 kw,
gáz fogyasztás 900 m3 (cirkó)K-NY nyeregtetőm van, hallottam olyan tanácsot hogy tegyem a paneleket a déli falra, extra rögzítő elemek segítségével.
5-10 éven belül valószínű e-autó kerül a családba.
Ti mekkora invertert tennétek fel?
szeretném igénybe venni az 50%-s támogatást.köszi ha véleményezitek
-
rajzol01
tag
válasz Stynki #32327 üzenetére
köszi a választ
gázzal fűtök is, elég jól összerakott rendszer 62m2-re, szigetelve, új nyílászárókkal. Elektromos autón kívül nem látok mást ami növelné a fogyasztásom, de 5 évig még biztos nem lesz az sem. Lehet ki kellene, de nem terveztem lecserélni a gázfűtést villanyra.
Tehát legkorábban 5 év múlva felkúszik a fogyasztásom nagyon max 4800 kw/év-re, ebből 2500 kw az eddig 38 Ft-s áron + az autó max 2300 kw/év a piaci árral.
Az 260.000 Ft/év. Folyamatban 3-4 ajánlat. Feltételezem min 2.5M lesz a rendszer , akkor 9-10 év a megtérülés ha most lenne autó. De nincs. Tehát kb 15 év.Lehet h nagyon rosszul számoltam, értem h nem lesz mindig 38Ft/kw. És jobb helyen van a pénz a rendszerben mint a bankban.
-
rajzol01
tag
Sziasztok, 2 kérdés
50% támogatásnál van e valami megkötés amivel lekorlátozhatnak?
pl. 4kwp napelemek esetén mi az ideálisan nagyobb Inverter teljesítmény abban az esetben ha esetleg később plusz panelokat akarok? olyan infót kaptam ha erősebb invertert használok mint a panelok akkor az nem hatékony. Előtte meg olyat, hogy inverterrel mindenképp felé kell menni a paneloknak.
köszi
-
rajzol01
tag
Sziasztok,
lehet rosszul döntöttem de tegnap visszamondtam az EU Solaros ajánlatomat.
4kwp Longi + 5kw Growatt 2.5M-ért + OFT intézés (lehetséges mínusz 900K Ft).
Viszont 90% kellett volna előre fizetni. 50-50%nál nem garantálják az végárat az árfolyam ingadozás miatt.
Valamint 6 hónapos határidőt adtak maguknak a telepítésre. Hozzátéve a csapat jóhírét, nem mertem meglépni. -
rajzol01
tag
Sziasztok,
Risen 4050 W rendszerhez túl nagy egy Huawei SUN2000-6KTL-M1 HC inverter ? ( szerettem volna kis tartalékot de 5ös nincs)Úgy tudom ez az inverter nem tudja a hybrid üzemmódot ez mekkora baj?
köszönöm
-
rajzol01
tag
Sziasztok,
folyamatban van egy 6kw rendszer ügyezése, csak az inverter típusa lóg a levegőben. 3 jöhet szóba, Huawei (hyb), SAJ, Growatt. Én az elsőt szeretném de lehet nem jut.
Olvastam az összefoglalót, de ha esetleg van valakinek tapasztalata ezekről, esetleg egymáshoz képest azt megköszönöm. -
rajzol01
tag
Sziasztok,
nálam ma teszik fel a paneleket. A beígért Risen 405 panelek helyett Trina Solar 420-asokat hoztak.
Mi a véleményetek....?
előre is köszi -
rajzol01
tag
Sziasztok,
valaki légyszíves leírná a új oda vissza mérő (Sanxing SX6x1) fontosabb menü pontjait, közérthető nyelven. Pl a fogyasztásom és a termelt energia, meg amit még érdemes nézni. Kell e valamilyen értékeket összeadni? nagyon köszönöm.én '22 Októberben szerződtem, Decemberben telepítettek, Márc03 tól aktív a rendszer. Az OFT-t még sikerült behúznom.
még egyszer köszönöm. ha többféle mérő van és típusonként változnak a menüpontok akkor bocs.
-
rajzol01
tag
Sziasztok,
az új villanyórából a vételezett és betáplált kw mellett kiolvasható a rendszer termelése ? az alkalmazás(pl FusionSolar) nem mindig stabil.
köszönettel -
rajzol01
tag
Sziasztok
van egy elég jó gázcirkós rendszerem és szigetelés, de mivel idén a napelem is felkerült elhasználnám a megtermelt kilowattokat. Nappaliban már a klímát használjuk, az egyik kicsi 3x3m szobába vennék valami hatékony hősugárzót, nincs esetleg valami best buy tippetek?
bocs hogy eltévesztettem a fórumot
köszönettel -
rajzol01
tag
Sziasztok,
EONtól jött levél az éves leolvasásról, app segítségével diktáljam be. Most hogy a napelem miatt új mérőóra van, ez hogy történik?köszi szépen
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem