- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
asdf_
veterán
válasz
joghurt #26448 üzenetére
Imho felfele lehet upgradelni -jézus, mit írok, kétszer is- a biztosítási szerződést ugyanannál a biztosítónál, és az módosítástól indul az 1 év, onnantól az lesz a fordulódátum, lefele nem lehet csak módosítani, meg persze felmondani sem.
Ha nagyon horror a jelenlegihez hozzáadni a napelemet, akkor máshol, a kedvező helyen kell kötni egy legfapadabbat napelemmel, a régit határidőre felmondani, ezt az újat meg a régi lejártával valós fedezetre módosítani.De aranyos amúgy ez a Groupamás biztosítás, azt mondja vihar esetén nem tériti: az épületek üvegezésében keletkezett károkat; jégverésnél nem téríti: az épületek üvegezésében, üvegtetőkben keletkezett károkat.
Amúgy ha jól értem, itt simán csak az épület vagyoncsoport biztosítási összegét kéne emelni a napelemes rendszer értékével, vagy ha nem számít az ember azzal, hogy a földdel lesz egyenlővé az ingatlan és az ingatlan újjáépítési ára + napelem összeget kéne téritenie a biztosítónak, akkor szerintem az már most is biztosítva van. Mit mondtak, milyen indok miatt kellene új biztosítás meg felár, mert nekem nem jön össze. -
Höhöhö. Elvileg a lakásbiztosítást is csak évfordulóra módosíthatod/mondhatod fel (mint a gépjármű kötelezőt) - szintén Groupama, kifejezetten a központ (tehát nem egy jutalékéhes értékesítő) szerint. Az nem érdekli őket, mi lesz a telepítés és az évforduló között.
Nálunk nem kellett külön semmi extra, csak a ház értékét kellett megnövelni a plusz gépészettel.
-
-ZeeZee-
senior tag
MVM (volt E.on ÉDÁSZ) területen mikor kell/lehet bejelenteni, hogy nullázást kérek, és szeretnék maradni az éves elszámolásban? A szerelő (aki az órát cserélte) szerint mindez automatikusan történik, de azért inkább rákérdezek...
-
-
bb71
őstag
válasz
Blackmate #26435 üzenetére
Zárszó:
"De hol a túróban találom az „Adóelőleg nyilatkozat költségekről” papírt? A Dokumentumtárban nincs."nekem a szomszéd mutatta tavaly, hogy ezt kapta, mert ő is csak az igénylőt küldte be elsőre!!! Fogalmam sincs, honnan lehet letölteni, nekem egy szkennelt üres otthon el van téve
-
zolda
tag
Sziasztok!
Napelem biztosítással kapcsolatban kérdeznék. Groupama-nál van GB529-es szerződésem, amiről korábban is volt szó, és elvileg tartalmazza a napelem biztosítását is (ld.#10724). Tegnap azért rákérdeztem telefonon és személyesen is, és azt állították, hogy új biztosítás kell, ami kb. évi +15.000 Ft-ot jelentene. Szerintetek én (mi) értelmezzük rosszul az ügyféltájékoztatóban leírtakat, vagy csak le akarnak húzni?! Az is érdekes, hogy az új vesta csomagjukhoz nem elég a "napelem" kiegészítő, kell mellé a "különleges üveg" is...
Mit gondoltok? -
bb71
őstag
válasz
Blackmate #26440 üzenetére
nem merem mondani, de én ilyet ki sem töltöttem és egy harmadik típusú igénylőt találtam az MVM oldalán...
plusz ez volt az elszámoló után:erről az adóelőleg papírról elfeledkeztem...
és igen, bocsánat, a letöltött MVM-s igénylő alján van a cím, nem a számlás papíron...
tavaly 0901 után időn panaszbeadás után január végén kaptam meg a pénzt.
-
Blackmate
őstag
válasz
leslieke #26437 üzenetére
Ez jól hangzik, ha nem kell az adónyilatkozatos papír. El is fogadták? Hová küldted?
bb71: csakhogy ugyanarról beszéljünk, nekem az alábbi jött a számlával. Ezen sehol nem írják, hogy hova kell küldeni. Látom a szolgáltató adati részt, de számomra nem evidens, hogy odavárják vissza a doksit kitöltve. Ahogy pedig leslieke is írta és én is linkeltem fentebb, van egy hasonló doksi, csak sokkal több adatot kérnek a szerződő félről (pl. TAJ, szerződés szám, stb.)
A 12000 kWh éves adómentes betáplálási határt ismerem, csak akkor ez ott lehetne az MVM oldalán is, hogy akkor nem kell "Adóelőleg nyilatkozat".jatson2: köszi neked is, megtaláltam az ELMŰ-ÉMÁSZ-os adóelőeleg nyomtatványt, de azon más az adószám, mivel más cégekről van szó (MVM vs. ELMŰ)
-
jatson2
friss újonc
válasz
Adóelőlegre elműnél ilyen volt:
HMKE Adóelőleg nyilatkozat költségekrőlMVM-nél is ilyesmit kellene keresni.
Van a NAV-nak is:
https://nav.gov.hu/pfile/file?path=/ado/szja/adoeloleg-nyilatkozatok-2022/2022_ANY_koltsegekrol_20211228.pdf1 -
leslieke
Jómunkásember
válasz
Nekem azt visszaküldték, amit a számlával együtt kaptam. A "Nyilatkozat és kifizetési kérelem" doksit kérték be kitöltve visszaküldeni. Más dokumentumot nem kellett beadni, papíron alapon fogadják csak el.
-
Blackmate
őstag
Ha már erről megy az eszmecsere, akkor én is kérdezek: megjött az éves elszámoló számla, benne az utolsó oldalon szépen, hogy mennyi kWh többletem van, annak egységára és a HUF összesen, amit ezért kapok. Dátum, aláírás az lap alján, de ugye jól sejtem, hogy nem azt kell visszaküldenem?
Merthogy az MVM odalán ezt olvasom:
Magánszemély esetében:
Magánszemély felhasználónak elegendő megküldeni az egyetemes szolgáltató részére a kitöltött „Nyilatkozat és kifizetési kérelem” és „Adóelőleg nyilatkozat költségekről” elnevezésű nyomtatványokat - melyek a dokumentumtárból letölthetőek -, ha az alábbi feltételeknek megfelelnek:- a villamos energiát természetes személy lakossági ügyfélként veszi igénybe,
- a HMKE a saját, háztartási szükségleteinek fedezésére szolgál,
- a háztartási méretű kiserőművel termelt és a közcélú hálózatba betáplált villamos energia elszámolása során betáplálási többlet eseti jelleggel fordul elő.Gondolom megfelek a feltételeknek. Namármost a "Nyilatkozat és kifizetési kérelem" doksit megtaláltam, de abban több adatot kérnek, mint a számlához mellékelt összefoglaló lapon. (pl. nem igazán értem minek nekik a TAJ számom?
) Mindegy, ez a doksi kitöltve.
De hol a túróban találom az „Adóelőleg nyilatkozat költségekről” papírt? A Dokumentumtárban nincs.
S ha azt is kitöltöm, akkor hova küldjem? Mehet emailben is, ugye?
-
jatson2
friss újonc
Nem írtam el, pont így jött ki, 2020.12.28 - 2021.12.28 közt a szaldóm 2 kWh betáp. Tehát ha nincs szolgáltatóváltás, akkor 2 kWh-t igényelhetnék vissza (amit nyilván nem tennék meg).
MVM-nél nem kértem szolgáltatóváltás után semmit, de mivel nem jön havonta számla, feltételezem éves elszámolás és szaldóba vagyok.
O.k. És a szomszéd a teljes mvm-es fogyasztására (0901-éves leolvasás) energiadíjat és rhd-t is fizet? Mert akkor ő is meg van szivatva. -
bb71
őstag
válasz
jatson2 #26432 üzenetére
Azt nem értem, hogy a "2021-re 2kWh betáp" mit jelent? Nem elírtad?
09.01. váltáskor kérted az MVM-nél, hogy maradjon az éves elszámolás és szaldó?Nekem 0901 és most is többletem van az ad-vesz mérőn 1.8.0 vs 2.8.0 értékeknél.
Szomszéd 0901 pluszban volt, most mínuszban van és nem is igényelhet vissza az éves elszámoláskor semmit, csak fizet. -
-
bb71
őstag
válasz
jatson2 #26429 üzenetére
Nos igen, végül is mindenben egyetértek veled.
Igen, ezen a 820-on agyalok, hogy akkor most 2x fizették ki, avagy nem...Ha onnan nézed, hogy:
most kb. volt 1000kWh pluszom, az kb. 14000,- Ft-ot jelentene bevételként, ha nem lett volna váltás. De:- szept. 1. kaptam vissza 24000,-t
- márc. elszámoláskor fizettem 17000,-t és visszaigényeltem 10000,-t.szumma: 24000+10000-17000=17000,-
kb. 3000 ajándék az én értelmezésemben.
-
jatson2
friss újonc
Köszi.
"és úgy tűnik, hogy ugyan a szept. 1-től évfordulóig történt fogyasztásomat áramdíjjal ki kellett fizetnem"
Tehát te csak energiadíjat (áramdíjat) fizettél a szept 1. és az éves leolvasás közt?
Így lenne logikus, hogy a többletet csak energiadíjjal fogyasztom le, mert csak energiadíjat kaptam érte az elműtől (mondjuk még meg se kaptam). Így is ér hátrány, mert elműtől nettó energiadíjat kapok amiből szja-t is fizetek, mvm-nek bruttó energiadíjat fizetek. Tehát az áfa és az szja mindenképp bukó. De nekem a fogyasztásfüggő rendszerhasználatit is mellészámlázták.
"update: RHD-t is kellett 120,- +ÁFA":
Ez szerintem a havi díj. Az, hogy ezt számlázzák, az o.k.
Én arról az RHD-ról beszélek, ami fogyasztásfüggő RHD azaz 38-(13,5*-1,27) Ft= 21 Ft/kWh
Ha jól értem, akkor te az 1019 kWh fogysztásod után ilyet nem fizettél.
17574 bruttó energiadíjat fizettél az 1019 után, 17574/1,27/1019=13,5 ft/kWh, az stimmel energiadíjnak.És te jól jártál, mert a 820 után 2x kaptál visszatérítést. Ezért ne reklamálj.
-
skosa75
újonc
Nem tudom szabad-e ezt itt megkérdezni, ha nem, akkor bocsánat és törlöm:
Van valakinek tapasztalata (pozitív / negatív) velük:- Energiatakarék
- Innovatív NapelemJöhet privátban is.
Illetve még egy: A tartókat ugye sosem szabad a tetőléchez rögzíteni?
-
-
skosa75
újonc
válasz
Safranek #26417 üzenetére
Én hasonló teljesítményre és napelemszámra Fronius-al 450-530 közti árajánlatokat kaptam.
Úgy látszik most ilyen árak vannak.A napelemekről csak annyit tudok, amit itt a fórumon összeszedtem. A márka talán mindegy, a Bauer is ugyanúgy kínai belül. Ami fontos lehet, hogy adják meg pontosan a típust, ne csak annyi, hogy Risen 400W, meg Tier 1.
Amiből én nem engednék az a félcellás, mono, PERC. Nem néztem meg őket, de arra tippelek, ez ma már standard, hacsak nem valami régi elfekvő raktárkészlet.
-
skosa75
újonc
válasz
Safranek #26417 üzenetére
Kaptam ajánlatokat, ahol felpakoltak 16-17 panelt is (akár a nagyobb méretűből is) fektetve, viszont azt inkább nem szeretném. Egy tájolás és három tetősíkom van. Kontyolt tető, emiatt nem igazán van egybefüggő nagy felület. Van egy háromszög és két trapéz, ami eléggé behatárol.
A kisebb panel miatt sem szabadul fel akkora plusz tér, maximum egyel többet tudok úgy feltenni, hogy lejjebb tolom az alsó napelemet az eresztől 20 cm-re. Most szellősen, 40 cm-re van tőle.
Nagyobb Sharp-ok: Ezt kaptam árajánlatban, esetleg rákérdezek, hogy tudják-e szállítani nagyobb teljesítményűvel. Jópár vállalkozótól azt halottam, hogy napelemből is hiány van, lehet, hogy hónapokat kellene rá várni.
-
-
-
-
válasz
skosa75 #26414 üzenetére
Sharpból nem fér fel a szintén normál méretű (bár valamivel nagyobb) 375..400..410 valamelyike? Vagy ha a Risenből 14 db megy fel, akkor Sharpból 16-18 darab?
Így még ideális tájolással is kb. sosem lenne vágásod, azaz viszonylag alá van panelezve. (Nekem 5,28 kWp Sharp van ugyanígy Symo 5-0-3-ra, és idén még alig láttam tőle vágást.) -
skosa75
újonc
Sziasztok!
Napelem telepítés előtt állok, 3 ajánlatra szűkült a választék. Elolvastam az összefoglalót, meg itt is visszaolvastam jó sokat.
Olvastam, hogy a napelem típusán nem érdemes sokat rugózni, csak azért kérdezek itt hátha van olyan szempont, amiről nem tudok.
Családi házra lenne, délkeleti tájolás, kb. 5 kWp teljesítmény, 3 fázis. Fronius Symo 5.0-3-M az inverter mindegyikben (ezt én kértem).
1. Risen RSM144-6-400M
14 panel, 5.6 kWp. Ez egy 144 cellás (félcellás, PERC) nagyobb méretű (2015x996) panel. Ha jól látom ez egy régebbi modell, nem tudom ennek van-e jelentősége. Plusz hátrány talán a nagyobbított méret. Az előnye a 120-as panelekhez képest a nagyobb munkaponti feszültség, és hogy emiatt az inverter optimálisabb tartományban dolgozna (NMOT-on 14 x 37 = 518 V).Fajlagos rendszer ár: 469e Ft / kWp
2. Sharp NU-JC370
14 panel, 5.18 kWp. Ez egy 120 cellás (félcellás, PERC) normál méretű panel. Az adatlapja írja, hogy 9 busbar-os, nem tudom ennek van-e nagy jelentősége. Előny a normál méret, és talán az, hogy ez egy újabb modell. Plusz előny, hogy Sharp. Olvastam, hogy ők is kínai kézben vannak, de talán nagyobb eséllyel lesz még a napelem bizniszben a Sharp 20 év múlva is. Vagy legalább a neveFajlagos rendszer ár: kb. 450e Ft / kWp
3. Longi LR4-60HPH 375M
14 panel, 5.25 kWp. Szintén 120 cellás (félcellás, PERC) normál méretű panel.Fajlagos rendszer ár: kb. 535e Ft / kWp
Ez fajlagosan jelentősen drágább a másik kettőnél, az üzletkötőjük ezt a prémium minőséggel indokolta. Ők voltak ez egyetlenek, akik konkrét tartószerkezet típust (Würth Zebra) is írtak az árajánlatba. Remélhetőleg a kivitelezés minősége is indokolja a magasabb árat.
Mivel 20 évre tervezek, ezért nem vetettem el az ő ajánlatukat sem teljesen, esetleg próbálok majd alkudni kicsit, ha őket választanám.
-
bb71
őstag
válasz
jatson2 #26412 üzenetére
Itt próbáltam megérteni, hogy számolnak: [link]
az erre válaszként adott posztomban rosszul írtam a következtetést, amely eredetileg így hangzott: "18xx plusszom volt, ebből maradt a 1019, ennek a különbsége a 820kWh!"
helyesen ez történt inkább: "18xx plusszom volt, ebből maradt a 1044 (kb - évfordulós leolvasáskor ennyi betápos plusszom volt), ennek a különbsége a 820kWh!"
Tehát szept. 1-je után 18xxkWh után igényeltem vissza, de a mostani évfordulókor még mindig volt 1044kWh pluszom, és úgy tűnik, hogy ugyan a szept. 1-től évfordulóig történt fogyasztásomat áramdíjjal ki kellett fizetnem (update: RHD-t is kellett 120,- +ÁFA), de a mostani megmaradt pluszomat levonták a szept. 1-ből és azt is visszaigényelhetem.
-
jatson2
friss újonc
Sziasztok,
kérdésem azokohoz, aki elműs volt és mvm-es lett és többlettel ment át:
Hogy számoltak el veletek?
szept 1. a szolgáltatóváltás napja, nekem dec. 28. a leolvasás.
A teljes éves egyenlegem a 2021-es évre 2 kWh betáp, tehát szolgáltatóváltás nélkül semmit nem fizetnék.
A többletet az elműtől megigényeltem.
Az mvm viszont a 09.01 és 12.28 közti fogyasztásom (ami az elműs többlettel kb. megegyezik) teljes áron számlázta ki (azaz többet fizetek, mint amit kapok). Nem kellene itt valami kompenzációt alkalmaznia, amit ígértek (rendszerhasználati díj kompenzáiója)? Már egy ideje levelezem velük, de szerintük ez így jó. Nem értem.
köszönöm. -
313313
addikt
válasz
Fr3eWar #26410 üzenetére
Az az óra Smart. Pár nap és látszik a rendszerbe (elvileg)
MVM next\továbbiak\mérőóráim\okos mérő\gyááiszám szerint az óra mellett részletek és elvileg látnod kellene.
Ha nem látod még nem futott át a rendszeren, ha adatot nem látsz, akkor lehet a mérő modemjével is baj. -
Fr3eWar
őstag
Az MVM next alkalmazásban hogy lehet elérni az okos mérő adatait? Egyáltalán a dtsd545 az okos mérő?
Pár napja volt az óracsere, több helyen olvastam hogy van okos áram leolvasás, de nem sikerült elérnem. Mivel regeltem az appban, ezért a régebbi oldalon nem tudok bejelentkezni (tök fasza az app, csak fele annyi lehetőséged van online ügyintézésre mint előtte…) -
mauimagic
senior tag
Ma üzemel 1 éve a rendszer, 3.33kWp, DK tájolás.
1216 kWh/kWp az éves eredmény, jobb mint amire számítottam.
-
asdf_
veterán
válasz
Tiédetis #26404 üzenetére
Gyártónként változik hogyan jelölik, zöld/piros, vagy semmi/piros vagy ahogy jólesik.
De hogy a tied piros-e, vagy csak annyira hülye a műanyag előtte, hogy valamennyire látszik a piros, ezt nem tudom, keress a neten képet, vagy ha jár erre telepítő, aki ezt a gyártót használja, biztos segít és megmondja. -
madgie
titán
válasz
7Heads Drago #26383 üzenetére
Még egy éve sincs, hogy fent van, szóval hosszú távú tapasztalatom nincs vele. Működik, ennyi
(SAJ R5–5K–S2)
Azon gondolkodom épp, hogy mivel két égtájra néznek a panelek (8+8, nagyjából D és NY felé) nem-e lehetne keletnek is nyolcat (vagy akár csak hatot) felrakni. Tudom, csak két string van, de a nyugati (ami inkább nyugat-délnyugat) addig nem kap sok mindent, míg a keleti korán reggel kapná az áldást. Nyilván tudom, hogy nem fog +33%-ot hozni (főleg, mert kelet-északkelet) de egy reggeli boost jól esne a lelkemnek (no meg az elektromos autónak is). -
asdf_
veterán
Kifejtenéd?
Egy túlfeszvédő élettartama során egy bizonyos mennyiségű túlenergiát tud elnyelni, ha ezt megtette (=természetes elhasználódás), akkor cserére szorul, a zöld visszajelzők pirosak lesznek (ha olyan kerül beszerelésre, akkor van kimenete is, amit rá lehet kötni valami visszajelzőre, sípoló, netes átjelző, anyámkínja). Tehát ha az x. vihar után ránézel (mert viharok után rá kéne nézni) és látod, hogy piros lett, akkor tudod, hogy onnantól nem védett a készüléked és első utad a villanyboltba vezet és cseréled. No, ilyen visszajelző nincs a Huawei-en, ott egyszer csak elviszi a vihar/villám a beépített védelmet (legyen az bármilyen is, mert ha jól rémlik, azon kívül, hogy van, semmilyen közelebbi infó nincs/nem közölnek róla), a következő vihar meg majd már védelem hiányában az invertert, akié az meg majd csak pislog szomorúan.
És mennyi hely kell egy AC és DC oldalinak? És hova szokták tenni?
Az inverter mellé raknak két szép dobozt, kb. így (és remélhetőleg a kábelcsatorna 90 fokot nem ilyen csúnyán csinálják):
A többire nem én vagyok a szakértő ember (erre sem
).
-
senki68
senior tag
válasz
leslieke #26401 üzenetére
Nekem mailban kellett írnom egy kérvényt. araminfo@eon.hu
Telefonon nem lehet elintézni.
2 hét múlva kaptam választ, hogy intézik és adtak egy iktatószámot.
1 hónap múlva kaptam meg a választ, hogy áttették az időpontot.Várd meg, míg fenn lesz az új óra, kellenek az adatok.
-
leslieke
Jómunkásember
Hétfőn jön órát cserélni az E.ON, az éves elolvasás a korábbi számlák szerint júliusban lenne. Mivel ez túl közel van, szeretném átrakatni április 26-ra.
Hogyan kell ezt intézni? Írásban vagy telefonon?
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Xbox Series X|S
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Le Mans Ultimate
- Milyen légkondit a lakásba?
- BestBuy topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ASUS 18W USB ADAPTER
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- Xiaomi Redmi 13C 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! DELL OptiPlex 3050 asztali számítógép - i5 7600 16GB RAM 256GB SSD GTX 1650 4GB GDDR5
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest