Hirdetés
- oriic: A TOP 10 legtöbb hozzászólással rendelkező PH! felhasználó
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: ASUS TUF Gaming VG27AQ - finomhangolása
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jatson2
friss újonc
válasz
Blackmate #26435 üzenetére
Adóelőlegre elműnél ilyen volt:
HMKE Adóelőleg nyilatkozat költségekrőlMVM-nél is ilyesmit kellene keresni.
Van a NAV-nak is:
https://nav.gov.hu/pfile/file?path=/ado/szja/adoeloleg-nyilatkozatok-2022/2022_ANY_koltsegekrol_20211228.pdf1 -
jatson2
friss újonc
Nem írtam el, pont így jött ki, 2020.12.28 - 2021.12.28 közt a szaldóm 2 kWh betáp. Tehát ha nincs szolgáltatóváltás, akkor 2 kWh-t igényelhetnék vissza (amit nyilván nem tennék meg).
MVM-nél nem kértem szolgáltatóváltás után semmit, de mivel nem jön havonta számla, feltételezem éves elszámolás és szaldóba vagyok.
O.k. És a szomszéd a teljes mvm-es fogyasztására (0901-éves leolvasás) energiadíjat és rhd-t is fizet? Mert akkor ő is meg van szivatva. -
-
jatson2
friss újonc
Köszi.
"és úgy tűnik, hogy ugyan a szept. 1-től évfordulóig történt fogyasztásomat áramdíjjal ki kellett fizetnem"
Tehát te csak energiadíjat (áramdíjat) fizettél a szept 1. és az éves leolvasás közt?
Így lenne logikus, hogy a többletet csak energiadíjjal fogyasztom le, mert csak energiadíjat kaptam érte az elműtől (mondjuk még meg se kaptam). Így is ér hátrány, mert elműtől nettó energiadíjat kapok amiből szja-t is fizetek, mvm-nek bruttó energiadíjat fizetek. Tehát az áfa és az szja mindenképp bukó. De nekem a fogyasztásfüggő rendszerhasználatit is mellészámlázták.
"update: RHD-t is kellett 120,- +ÁFA":
Ez szerintem a havi díj. Az, hogy ezt számlázzák, az o.k.
Én arról az RHD-ról beszélek, ami fogyasztásfüggő RHD azaz 38-(13,5*-1,27) Ft= 21 Ft/kWh
Ha jól értem, akkor te az 1019 kWh fogysztásod után ilyet nem fizettél.
17574 bruttó energiadíjat fizettél az 1019 után, 17574/1,27/1019=13,5 ft/kWh, az stimmel energiadíjnak.És te jól jártál, mert a 820 után 2x kaptál visszatérítést. Ezért ne reklamálj.
-
jatson2
friss újonc
Sziasztok,
kérdésem azokohoz, aki elműs volt és mvm-es lett és többlettel ment át:
Hogy számoltak el veletek?
szept 1. a szolgáltatóváltás napja, nekem dec. 28. a leolvasás.
A teljes éves egyenlegem a 2021-es évre 2 kWh betáp, tehát szolgáltatóváltás nélkül semmit nem fizetnék.
A többletet az elműtől megigényeltem.
Az mvm viszont a 09.01 és 12.28 közti fogyasztásom (ami az elműs többlettel kb. megegyezik) teljes áron számlázta ki (azaz többet fizetek, mint amit kapok). Nem kellene itt valami kompenzációt alkalmaznia, amit ígértek (rendszerhasználati díj kompenzáiója)? Már egy ideje levelezem velük, de szerintük ez így jó. Nem értem.
köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Ingatlanos topic!
- 1520 mAh-val rövidíthetik meg Európát
- World of Tanks - MMO
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Házimozi haladó szinten
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Óra topik
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest